Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2007

Στο μηδέν Λεβαδειακός και Αστέρας Τρίπολης

Δεν κατορθώσαμε να παραστούμε στο κρίσιμο παιχνίδι της Λιβαδειάς, οπότε από την www.kathimerini.gr

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/12/2007_216813

Συμφωνεί η ΚΕΔΚΕ-διαφωνεί η ΕΝΑΕ με το εθνικό χωροταξικό

Εχουμε πολλά να πούμε μετά τις γιορτές για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που θα καθορίσει εν πολλοίς την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα 15 χρόνια. Προς το παρόν ας δούμε τις αντιδράσεις.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100054_30/12/2007_253767

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2007

Οι συνέπειες του λιθάνθρακα

Οπως έχουμε επανειλημμένως σημειώσει μαίνεται ο πολέμος των συμφερόντων για την πίτα της ενέργειας. Το χαμηλό κόστος αλλά και ελαστική περιβαλλοντική νομοθεσία φέρουν όλο και περισσότερους επίδοξους επενδυτές στην Ελλάδα, επενδυτές που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ως καύσιμο τον ρυπογόνο λιθάνθρακα. Τελευταίοι οι Γερμανοί της RWE, υποψήφιοι συνεταίροι της ΔΕΗ, όπως γράφαμε εδώ: Διαμάχη για τον άνθρακα αλλά δεν είναι οι μόνοι, Υπάρχει η Endesa Hellas για την οποία έχουμε γράψει πολλές φορές, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στην Εύβοια με την οποία επίσης έχουμε ασχοληθεί και η Edison στον Αστακό Και η Edison Hellas στον άνθρακα . Στα δημοσιεύματα των ημερών δεν πρέπει να δίνεται και μεγάλη βάση καθώς όπως είναι φανερό πολλές φορές εξυπηρετούν σκοπιμότητες. Ομως θα είχε ενδιαφέρον να δούμε ποιοες οι συνέπειες από την καλυση του λιθάνθρακα όπως τις ανακοίνωσε το ΠΑΚΟΕ στις 15 Νοεμβρίου 2007 .

"Τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον από την καύση του λιθάνθρακα είναι πολλαπλάσια από εκείνα των μονάδων φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπομπές μιας λιθανθρακικής μονάδας ανά παραγόμενη κιλοβατώρα, συγκριτικά με τις μονάδες αερίου, είναι διπλάσιες σε διοξείδιο του άνθρακα, πενταπλάσιες σε οξείδια του θείου και τετραπλάσιες σε οξείδια του αζώτου. Επίσης, έχουν πολύ υψηλές εκπομπές σε αιωρούμενα σωματίδια και ιπτάμενη τέφρα.
Αναλυτικά οι επιπτώσεις έχουν ως εξής:
1) Όξινη βροχή προκαλούμενη από τις τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου που δημιουργούν στην ατμόσφαιρα όξινες ενώσεις όπως θειικό και νιτρικό οξύ, τα οποία συμπαρασύρονται στο έδαφος από την βροχή προκαλώντας ζημιές στο αναπνευστικό σύστημα των έμβιων όντων, στο δέρμα, στις καλλιέργειες και γενικά στην πρωτογενή παραγωγή. Υπολογίζουμε ότι θα παράγονται 11.700 τόνοι ΝΟx και 9.360 τόνοι SO2 τον χρόνο.
2) Ιπτάμενα τέφρα υπό μορφή σωματιδίων αναπνεύσιμων που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα. Οι επιδημιολογικές έρευνες στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα μπορούν να προσφέρουν θλιβερά και αποτρεπτικά συμπεράσματα. Υπολογίζεται εκπομπή 2000 τόνων αιωρούμενων σωματιδίων.
3) Στην ιπτάμενη τέφρα προστίθεται και η σκόνη από την αποθήκευση και διακίνηση 1.365.000 τόνων λιθάνθρακα τον χρόνο που θα καταναλώνει ως καύσιμο η μονάδα αυτή. Ας σημειωθεί ότι το μόνιμο απόθεμα λιθάνθρακα θα είναι 504.000 τόνοι, οι οποίοι θα προκαλούν αντίστοιχη σκόνη.
4) Η μονάδα θα παράγει ως κύριο στερεό απόβλητο στάχτη που υπολογίζεται να αποτελεί το 20% της καύσιμης ύλης δηλαδή ποσότητα 273.000 τόνων το χρόνο. Μαζί με τα υπόλοιπα στερεά απόβλητα θα πρέπει να εναποτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένο και αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ συνολικής χωρητικότητας για τα χρόνια που θα λειτουργεί ο σταθμός πάνω από 30.000.000 κυβ. μέτρα. Αρα ένας χώρος της περιοχής περίπου 500-1000 στρέμματα θα καταστραφεί.
5) Υπολογίζεται ότι για την ψύξη θα χρησιμοποιείται θαλάσσιο νερό ποσότητας 500.000 - 1.000.000 κυβ. μέτρων/ χρόνο το οποίο θα απορρίπτεται πίσω από μέση θερμοκρασία 50-60 βαθμούς Κελσίου το λιγότερο, με ανυπολόγιστες ζημιές στον ενάλιο πλούτο και την θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα.
6) Πρέπει να υπολογιστεί η μεγάλη κίνηση των «καρβουνάδικων» πλοίων στην θαλάσσια περιοχή σε καθημερινή βάση, οι ελλιμενισμοί, οι φορτώσεις και εκφορτώσεις, κλπ.
7) Ο ανθρακίτης επίσης περιλαμβάνει χαμηλές ποσότητες ουρανίου, θορίου και άλλων ραδιενεργών ισοτόπων που συναντάμε στην φύση σαν ιχνοστοιχεία. Όμως παρά το γεγονός ότι οι ουσίες αυτές εμφανίζονται σαν προσμείξεις ιχνοστοιχείων, η μεγάλη ποσότητα ανθρακίτη (λιθάνθρακα) που καίγεται μπορεί να δημιουργήσει σημαντική ραδιενεργή ρύπανση.
8) Ιχνοστοιχεία υδραργύρου μπορεί να υπάρχουν στο λιθάνθρακα. Η καύση του θα προκαλέσει εκπομπές υδραργύρου που είναι ένα νευροτοξικό βαρύ μέταλλο με την ιδιότητα να συσσωρεύεται στην τροφική αλυσίδα και ιδιαίτερα επικίνδυνο στα υδατικά οικοσυστήματα".

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2007

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Διαμάχη για τον άνθρακα

Τεράστια τα συμφέροντα που αυτή τη στιγμή συγκρούονται στον χώρο της ενέργειας και τα δημοσιεύματα στον Τύπο είναι καθημερινά. Το παρακάτω αφορά στα σχέδια της ΔΕΗ σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και ειδικότερα στη Λάρυμνα.

Στην Ελλάδα το κάρβουνο που δεν θέλουν οι Ευρωπαίοι!
του Σωτήρη Χιωτάκη
http://www.protothema.gr/content.php?id=729
Ο θόρυβος που είχε ξεσπάσει από τη δημοσιοποίηση του περίφημου, πλέον, μνημονίου συνεργασίας της ΔΕΗ του κ. Τάκη Αθανασόπουλου με τη γερμανική RWE έχει κοπάσει. Ωστόσο οι σχεδιασμοί για να στήσουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα καίνε κάρβουνο, ενδεδυμένο με τον «μανδύα» της ορολογίας clean coal technologies (τεχνολογίες καθαρού άνθρακα), προχωρούν κανονικά και με τον νόμο! Μάλιστα, νεότερες πληροφορίες θέλουν στο προσεχές δ.σ. της ΔΕΗ την ερχόμενη Πέμπτη να έρχεται προς συζήτηση ο τρόπος συνεργασίας με τους Γερμανούς με φόντο την κατασκευή δύο λιθανθρακικών μονάδων συνολικής ισχύος 1.600 μεγαβάτ. Kαι μάλιστα εκτός των ήδη προγραμματισμένων από την ΔΕΗ σε Αλιβέρι και Λάρυμνα και με υποψήφιες πόλεις Αλεξανδρούπολη, Βόλο και Καβάλα.
Προφανώς και δεν είναι τυχαίο το ότι την περασμένη Παρασκευή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας μας «σήκωσε» στο ηλεκτρονικό της site σειρά από μελέτες των Γερμανών «μετρ» του άνθρακα. Οι μελέτες αυτές επισήμως παρουσιάζονται με σκοπό την υποστήριξη της ΡΑΕ «με σύγχρονη οικονομοτεχνική εκτίμηση των τεχνολογιών καθαρής καύσης άνθρακα που είναι κατάλληλες για τον ελληνικό λιγνίτη, καθώς και με τεχνικές για την αύξηση της απόδοσης παλαιότερων θερμοηλεκτρικών σταθμών με περιορισμένες επεμβάσεις στον κύκλο του ατμού».

ΤΟΥΣ «ΔΙΩΧΝΟΥΝ» ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑ
Πίσω όμως από αυτή την τεχνοκρατική διατύπωση βρίσκεται η ουσία και πολύ παρασκήνιο. Η ουσία είναι ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να βλέπει τη RWE ως εταίρο της στην κατασκευή εργοστασίων που θα καίνε λιθάνθρακα, κι αυτό που προφανώς γεννά τεράστια ερωτήματα δεν είναι αυτή καθαυτή η επιλογή των Γερμανών -είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ευρώπη με τεράστια αποθέματα άνθρακα στη Γερμανία- όσο η έλλειψη οποιασδήποτε αντικειμενικής διαδικασίας (λ.χ., ένας διαγωνισμός, μία λίστα προεπιλογής με υποβολή προσφορών κ.λπ.).
Η ουσία επίσης βρίσκεται στο ότι ναι μεν αυτά τα νέα εργοστάσια λιθάνθρακα, εφόσον αντικαταστήσουν τις παλαιές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που είναι οι πλέον ρυπογόνες στην Ευρώπη, σαφώς θα εκπέμπουν λιγότερους ρύπους στο περιβάλλον, αλλά εδώ η ΔΕΗ πάει να φτιάξει δύο νέα εργοστάσια (ένα στο Αλιβέρι της Εύβοιας και ένα στη Λάρυμνα) και επιλέγει ως καύσιμη ύλη το κάρβουνο, αντί λ.χ. του φυσικού αερίου, οι εκπομπές ρύπων από το οποίο είναι εντυπωσιακά μικρότερες. Και όλα αυτά τη στιγμή που εισαγωγές άνθρακα κάνουν χώρες όπως η Κίνα, η οποία αναπτύσσεται με εκπληκτικούς ρυθμούς - αυτό άλλωστε έχει εκτινάξει στα ύψη την τιμή του κάρβουνου διεθνώς.
Ωστόσο το παρασκήνιο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Πρώτον, γιατί η RWE είναι από τις εταιρείες τις οποίες πιέζουν οι Αρχές στη Γερμανία να περιορίσουν το δυναμικό που έχουν στην παραγωγή ηλεκτρισμού ώστε να μην έχει δεσπόζουσα θέση στον ανταγωνισμό. Αρα, η RWE κάτι χάνει, και την απώλεια θα πρέπει να την καλύψει από κάπου άλλου. Δεύτερον, γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει εργοστάσια και στην Αυστρία, για ένα από αυτά δε υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινή γνώμη όσον αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αν μάλιστα αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ο εξοπλισμός του συγκεκριμένου εργοστασίου είναι έτοιμος, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτό τελικά θα γίνει και στη χώρα μας. Αλλωστε είναι σαφές ότι ο μάνατζερ της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος βιάζεται γιατί υπάρχει έλλειψη ρεύματος.
Εν αναμονή λοιπόν της νέας δημοσιοποίησης των σχεδιασμών της ΔΕΗ, η οποία φαίνεται ότι έτσι ή αλλιώς σκοπεύει να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικού στη χώρα μας χρησιμοποιώντας κάρβουνο.

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007

Λευκή ισοπαλία στη Λιβαδειά

Δεν κατάφερε ο Λεβαδειακός να πάρει τη νίκη επί του Εργοτέλη στο δημοτικό Στάδιο της Λιβαδειάς παραχωρώντας "λευκή ισοπαλία" στα παλίσια της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα. Οι Βοιωτοί ήταν λίγο καλύτεροι από τους Κρήτες.,όμως το παιχνίδι θα μπορούσε να λήξει με οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί και οι δύο ομάδες έχασαν σημαντικές ευκαιρίες στο β' ημίχρονο, όταν οι προπονητές ρίσκαραν για τους πολυπόθητους 3 βαθμούς.

Στο πρώτο ημίχρονο οι δύο ομάδες κινήθηκαν πολύ συντηρητικά. Ετσι οι φάσεις ήταν ελάχιστες με σημαντικότερες εκείνες από τα σουτ των Ντιμπαλά στο 16' και Σίσιτς στο 18' από πλευράς Λεβαδειακού.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο προπονητής του Λεβαδειακού Γκεόργκι Βασίλιεφ πέρασε στον αγώνα τον Λεονάρντο και στο 60' τον Ρούσεφ κάνοντας σαφή την πρόθεσή του να κυνηγήσει πάση θυσία τη νίκη. Ο Εργοτέλης άντεξε την πίεση και μάλιστα απάντησε χάνοντας και αυτός ευκαιρίες.

Στο 52' και στο 56' ο Λεονάρντο απείλησε σοβαρά τον τερματοφύλακα του Εργοτέλη Δασκαλάκη και στο 59' ο Σίσιτς με σουτ σημάδεψε το δοκάρι του. Στην αμέσως επόμενη φάση ο Ογκνιένοβιτς βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση απεναντι στον Μπλάζεβιτς όμως ο τερματοφύλακας τους Λεβαδειακού έσωσε με υπερένταση την εστία του. Στο 61' ο Θεοδωρίδης "ισοφάρισε" τα δοκάρια για τους Κρήτες.

Στο 72' ο Ντιμπαλά έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία για τον Λεβαδειακό πλασάροντας άστοχα μέσα από την περιοχή ενώ στο 75' ο Ογκνιένοβιτς δεν κατάφερε να νικήσει τον Μπλάζιτς.
Σύμφωνα και με την περιγραφή το αποτέλεσμα κρίνεται δίκαιο καθώς όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι η μοιρασιά των βαθμών αφήνει και τις δύο ομάδες σχετικά ευχαριστημένες.
Διαιτητής: Φωτιάδης (Θεσσαλονίκης)
Κίτρινες: Θεοδοσιάδης, Σίσιτς, Εμεράν - Χίμπλινγκερ, Τζούνιορ
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Γκεόργκι Βασίλιεφ): Μπλάζιτς, Εμεράν, Διαμαντής (90' Ποπόφ), Πιέτρ (60' Ρούσεφ), Άντερσον, Παρασκευαΐδης, Ανδράλας, Σίσιτς, Θεοδοσιάδης, Μπασαλά (46' Λεονάρντο), Ντιμπαλά.
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Νίκος Καραγεωργίου): Δασκαλάκης, Μίλαντιν, Κορδονούρης, Χίμπλινγκερ, Τζούνιορ, Ματθαιάκης, Μπούντιμιρ (70' Νατσέφσκι), Θεοδωρίδης, Μελισσάς (92' Φραγκουλάκης), Τάσιτς, Ογκνιένοβιτς (87' Κοιλιάρας).

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας για τον προαστιακό

Δημοσιεύουμε το ομόφωνο ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας για τον προαστιακό σιδηρόδρομο.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας επανέρχεται σήμερα Δευτέρα 26-11-2007 με νέα ομόφωνη απόφασή του, προκειμένου να καταστήσει σαφές προς τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και προσωπικά στον νέο Υπουργό Μεταφορών κ. Κων. Χατζηδάκη, ότι ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος αποτελεί κυρίαρχη αναπτυξιακή επιλογή του Νομού Βοιωτίας για την ισόρροπη ανάπτυξή του.
Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργανώσαμε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η ΤΕΔΚ και οι άλλοι Κοινωνικοί φορείς του Ν. Βοιωτίας (ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ κλπ) (1-2 Δεκεμβρίου 2005) το αίτημα για την άμεση δρομολόγηση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στην Βοιωτία, για την κάλυψη των αναγκών της Θήβας, της Λιβαδειάς και των άλλων ενδιάμεσων σιδηροδρομικών σταθμών, ήταν καθολικό και επιτακτικό.

Ιδιαίτερα επιτακτικό είναι το αίτημα για την ανάπτυξη του προαστιακού Σιδηροδρόμου μέχρι την Λιβαδειά, διότι στην ενδοχώρα του Νομού (περιοχές της πρώην επαρχίας Λιβαδειάς) υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας και η επέκταση του Προαστιακού θα συμβάλλει καθοριστικά στη α)μετακίνηση των ανέργων της επαρχίας Λιβαδειάς για εργασία προς την βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου, β) στην εγκατάσταση βιομηχανιών στην ευρύτερη περιοχή Λιβαδειάς και γ) στην περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού και των πλούσιων τουριστικών πόρων της ευρύτερης περιοχής (Λιβαδειάς – Ορχομενού- Χαιρώνειας – Ελικώνα – Παρνασσού).

Κύριε Υπουργέ, Η ανάπτυξη του Προαστιακού Σιδηροδρόμου μέχρι την Λιβαδειά είναι καθολικό αίτημα όλων των φορέων και όλων των πολιτών και δεν είναι σημερινό αίτημα, αλλά είναι αίτημα από την πρώτη ημέρα δημιουργίας της ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ Α.Ε., διότι πιστεύουμε στην καταλυτική συμβολή του, στην ανάπτυξη της ενδοχώρας της Βοιωτίας, με σεβασμό στο Περιβάλλον και στην ασφάλεια της μετακίνησης των συμπολιτών μας.

Με δεδομένο το γεγονός, ότι για την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου μέχρι τη Λιβαδειά, δεν τίθεται θέμα εκσυγχρονισμού των γραμμών (ήδη έχουν εκσυγχρονιστεί και υποστηρίζουν ταχύτητες των 200 χιλιομέτρων την ώρα), αλλά μόνο εκσυγχρονισμού των σταθμών και της ηλεκτρονικής διαχείρισης του, ζητούμε την άμεση ανάπτυξη του Προαστιακού Σιδηροδρόμου μέχρι την Λιβαδειά και όχι την αποπομπή του στο μέλλον.

Κάποια στιγμή το Αθηνοκεντρικό Κράτος θα πρέπει να βλέπει την Βοιωτία ισότιμα προς την Αττική και να συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη της και όχι ως χώρο απόθεσης των ρυπογόνων δραστηριοτήτων της .Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής τα βλέπουμε ήδη με την άναρχη βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής Οινοφύτων – Σχηματαρίου – Θηβών (εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, νέφος κλπ).Μέχρι πότε ;
Εδώ και τώρα Προαστιακός Σιδηρόδρομος στη Θήβα και την Λιβαδειά.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

ΠΑΚΟΕ κατά δήμου Ωρωπού

Επιτέλους κάποιος κινείται. Ο δήμαρχος Οινοφύτων τι λέει;

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του δήμου Ωρωπού για τη διακοπή της υδροδότησης από δίκτυο που ενοχοποιείται για καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο έχει υποβάλει στο Μονομελές Πρωτοδικείο το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).
Το ΠΑΚΟΕ υποστηρίζει στην αίτηση του ότι στο δίκτυο της Μαυροσουβάλας, που υδροδοτεί πλέον το μεγαλύτερο τμήμα του δήμου Ωρωπού και τις κοινότητες Μαρκοπούλου και Συκάμινου μετά το σφράγισμα τριών γεωτρήσεων λόγω επικινδυνότητας του πόσιμου νερού, ανιχνεύεται στο νερό υψηλή περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο. Τονίζει επίσης ότι η συγκεκριμένη ουσία δεν πρέπει να είναι ανιχνεύσιμη.
Οι έρευνες του ΠΑΚΟΕ, που ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «το πόσιμο νερό είναι ακατάλληλο για κατανάλωση» καθώς εντοπίζονται «τρομακτικές περιεκτικότητες σε παθογόνα κολοβακτηρίδια και άλατα, υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνων βαρέων μετάλλων που προέρχονται από στραγγίσματα γειτονικών χωματερών» και τονίζουν ότι «ανάλογες παρατηρήσεις έγιναν και σε δείγματα οπωροκηπευτικών». Ακολούθησε μέτρηση του Γενικού Χημείου του Κράτους που ανίχνευσε χρώμιο στις τρεις γεωτρήσεις της Χρυσοπηγής Ωρωπού οι οποίες σφραγίστηκαν και η υδροδότηση του Δήμου συνεχίστηκε από το δίκτυο της Μαυροσουβάλας.
Στην αίτηση αναφέρεται πως νεότερες μετρήσεις που έγιναν δείχνουν πως «το μεν ολικό χρώμιο ανιχνεύθηκε σε τιμές κάτω του επιτρεπτού ορίου, όμως το εξασθενές χρώμιο παραμένει σε υψηλές τιμές και επομένως προκύπτει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/12/2007_214225

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

Σενάρια με τον νέο εκλογικό νόμο*


Αρθρο με θέμα τον νέο εκλογικό νόμο μας απέστειλε και δημοσιέυουμε ο Γιώργος Αγραφιώτης, πρώην γ.γ. υπουργείου Ανάπτυξης. Φυσικά, οι απόψεις που εκφράζονται στο άρθρο αντιπροσωπέυουν τον συγγραφέα και όχι τη viotia.

Γράφει ο Γιώργος Π. Αγραφιώτης**

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παυλόπουλου στις 20 Νοε.’07 μετά την συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, περιγράφουν με ασφάλεια τις επιχειρούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Η κυβέρνηση της ΝΔ, επιδιώκοντας εξοικονόμηση πολιτικού χρόνου, δεν καταθέτει έναν νέο, ολοκληρωμένο εκλογικό νόμο, αλλά περιορίζεται σε τρεις βασικά αλλαγές του ισχύοντος, του νόμου 3231/04, γνωστού και ως νόμου Σκανδαλίδη.
Οι αλλαγές αυτές, πάντα κατά τον κ. Παυλόπουλο, είναι :
1. Η προσαύξηση (bonus) στο πρώτο αυτοτελές κόμμα από 40 σε 50 έδρες.
2. Η μη προσμέτρηση του bonus των 50 εδρών σε μη αυτοτελή κόμματα, δηλαδή συνασπισμούς κομμάτων
3. Η ποσόστωση της συμμετοχής των γυναικών στο 1/3 τουλάχιστον των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

Η πρώτη ανάγνωση των δηλώσεων, καταγράφει την θεμιτή επιλογή μιας συντηρητικής κυβέρνησης, για έναν πλέον ενισχυμένο εκλογικό νόμο, έναν νόμο που κατά τον Γραμματέα της ΝΔ κο Ζαγορίτη «απομακρύνει τον κίνδυνο ακυβερνησίας».
Ας δούμε λοιπόν με ποιόν τρόπο λειτουργούν οι παραπάνω αποσπασματικές αλλαγές, στην εκπροσώπηση των κομμάτων στη βουλή, στη λειτουργία της πολιτικής ζωής, στη δημοκρατία. Α. Το «φαίνεσθαι» των αλλαγών, το αποτέλεσμα των εκλογών 2007 με τον νόμο Παυλόπουλου
Στον πίνακα που ακολουθεί, αναφέρονται τα ποσοστά των κομμάτων στις πρόσφατες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, το αποτέλεσμα σε έδρες των εκλογών (νόμος Σκανδαλίδη), το αποτέλεσμα σε έδρες αν ίσχυε ο νόμος Παυλόπουλου και τέλος η διαφορά που θα εδημιουργείτο στην παρούσα βουλή.


Η μέχρι στιγμής εικόνα είναι συνεπής με τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων. Ενίσχυση με 6 έδρες του πρώτου κόμματος, ισχυρότερη κυβερνητική πλειοψηφία. Ο νέος εκλογικός νόμος λοιπόν, απαντά με συνέπεια στις κυβερνητικές προσδοκίες σε σχέση με την φωτογραφία των εκλογών του 2007.
Το ερώτημα είναι αν και πως λειτουργεί υπό διαφορετικές συνθήκες, μια και οι νόμοι δεν επιλύουν προβλήματα του χθες αλλά του αύριο. Εκτός και αν δημιουργήθηκε μόνο για το σήμερα, εκτός και δεν υπάρχει πρόθεση εφαρμογής.
Καμιά φορά όμως (για να μην πούμε συνήθως) η ζωή και η πολιτική δεν υπακούουν πλήρως σε σχεδιασμούς και σενάρια, άρα υπάρχει και ο κίνδυνος έστω από αστοχία ο νόμος αυτός να εφαρμοσθεί.
Β. Οι αλλαγές του νόμου Παυλόπουλου και οι επιπτώσεις τους στην εκπροσώπηση των κομμάτων
Ας δούμε επομένως την λειτουργία των τριών βασικών αλλαγών του.
Αλλαγή 3η «ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια» : κανένα σχόλιο μια και δεν δημιουργεί αριθμητικές αλλαγές στο αποτέλεσμα.
Αλλαγή 2η «μη προσμέτρηση bonus σε μη αυτοτελές κόμμα» Ξεπερνώντας την φιλολογία των ορισμών περί αυτοτελούς κόμματος, συνασπισμού κομμάτων και συμμαχίας κομμάτων και κυρίως το ποιος αποφαίνεται και με ποιόν τρόπο έπ’ αυτής, ας υποθέσουμε ότι στις πρόσφατες εθνικές εκλογές ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ κατέβαιναν στο πλαίσιο πολιτικής και προγραμματικής συμφωνίας, με κοινά ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα. Ας δούμε το αποτέλεσμα : Με πολύ απλό τρόπο, μια παράγραφος του νόμου οδηγεί τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό σε μειοψηφία στην Βουλή. Με πολύ απλό τρόπο μια πολιτική και προγραμματική πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα, μετατρέπεται σε μειοψηφία. Αντί του πραγματικού 161 έδρες για τον πρώτο (ΠΑΣΟΚ+ΣΥΝ) και 108 για τον δεύτερο (ΝΔ), οδηγούμεθα στο πλαστό 111 προς 158. Το σημείο αυτό θυμίζει έντονα Φλόριντα κατά την πρώτη εκλογή του Προέδρου Μπους. Η Φλόριντα όμως οδηγεί σε εκτροπή. Και η εκτροπή δεν συνάδει με την σταθερότητα που η κυβέρνηση επικαλείται.
Αλλαγή 1η « η λειτουργία του bonus των 50 εδρών» Πέραν της εικόνας των εκλογών 2007, ας δούμε την λειτουργία του νέου νόμου, σε πιο οριακές συνθήκες. Έτσι κι’ αλλιώς μόνο σε τέτοιες συνθήκες μπορείς να εξακριβώσεις την αξιοπιστία ενός συστήματος. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι τα τρία μικρά κόμματα (ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΛΑΟΣ) παραμένουν σταθερά, όπως επίσης σταθερό παραμένει και το άθροισμα των εκτός βουλής κομμάτων, τα δε δύο πρώτα κόμματα προσεγγιζουν σε ποσοστό. Αποτέλεσμα : Στο ίδιο σενάριο ο νόμος Σκανδαλίδη θα οδηγούσε σε μη αυτοδυναμία, άρα δημοκρατική λύση δια της Βουλής ή προκήρυξη νέων εκλογών.
Συμπέρασμα : με τον νόμο Παυλόπουλου, 26 ψήφοι σε όλη τη χώρα, δημιουργούν αυτοδυναμία. Γεννάται αμέσως το ερώτημα : μπορεί να υπάρξει ποτέ δημοκρατική νομιμοποίηση ενός τέτοιου αποτελέσματος ; Ποιος θα έχει εκλέξει αυτή την κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός ή τα εκλογοδικεία στα οποία άπαντες θα προσφύγουν. Πότε θα έχουμε κυβέρνηση και ποια, μια και η εκδίκαση της κάθε ένστασης θα αλλάζει και το αποτέλεσμα. Μήπως λοιπόν η επιδίωξη σταθερότερης κυβέρνησης με τέτοιον άτσαλο τρόπο, οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο, την αστάθεια και την εκτροπή;
Γ. Τι επιδιώκει η κυβέρνηση
Τα παραδείγματα που προηγήθηκαν πείθουν ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει σπουδή, μια και οι προτεινόμενες αλλαγές είναι πρόχειρες και μπορεί να καταλήξουν σε μείζονα προβλήματα για την δημοκρατίας μας, που σίγουρα δεν είναι μέρος των κυβερνητικών προθέσεων. Αν η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να εφαρμόσει έναν πλειοψηφικότερο νόμο, θα έφερνε μετά από μελέτη έναν πραγματικά νέο νόμο που θα μπορούσε να λειτουργήσει και όχι αλλαγές στον ισχύοντα. Γιατί δεν το κάνει ; Γιατί απλώς βιάζεται. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για διπλές εκλογές ή απειλεί την κοινοβουλευτική της ομάδα και την αντιπολίτευση με διπλές εκλογές, δηλαδή εκλογές με τον νόμο Σκανδαλίδη και αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία ή ισχυρότερη από την σημερινή πλειοψηφία, νέες εκλογές με τον νόμο Παυλόπουλου εντός της Συνταγματικής προθεσμίας.
Βασικός αποδέκτης της απειλής η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Το 18μηνο της λίστας, το οποίο μπορεί με τις διπλές εκλογές να γίνει 36μηνο, δηλαδή ολόκληρη 3ετία το πραγματικό φόβητρο με το οποίο επιδιώκεται η κυβερνητική συνοχή. Έχει επομένως πραγματικό ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδρασεις αυτού του σώματος στην βουλή κατά την συζήτηση είτε του συνόλου του νομοσχεδίου Παυλόπουλου, είτε στην ισχύ της διάταξης για το 18μηνο της λίστας.
* Οι απόψεις που εκφράζονται στο άρθρο εκφράζουν τον συντάκτη και όχι τη viotia.
** Ο Γιώργος Π. Αγραφιώτης είναι μαθηματικός- προγραμματιστής συστημάτων Η/Υ.

Καταστρέφει το περιβάλλον η Ελλάδα

Δεν χρειαζόταν επίσημη επιβεβαίωση ότι στην Ελλάδα κακοποιείται το περιβάλλον. Το γνωρίζουμε όλοι. Εντυπωσιακή είναι αυτή η παράγραφος:
"Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη kWh ηλεκτρισμού (777g CO2/kWh όταν, για παράδειγμα, η Γαλλία έχει μόλις 82), αλλά και όσον αφορά τις επιδόσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα της βιομηχανίας. Πολύ χαμηλή είναι και η συμμετοχή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ενέργειας της χώρας".
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_04/12/2007_251246