Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας στις 24 Ιουνίου 2008

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 24 Ιουνίου 2008, σε μόνη έκτακτη Συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου
Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Αποστόλου, Μαρωνείας κ. Δαμασκηνού και Γλυφάδας κ. Παύλου οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο και Σύρου κ. Δωρόθεο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προσεφώνησε τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και αναφέρθηκε στο σκοπό της Συγκλήσεως Αυτής.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ ως Αντιπρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας αντιφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών και επεσήμανε τον σεβασμό όλων στο Συνοδικό Θεσμό της Εκκλησίας.

Κατόπιν άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως των τριών κενών Μητροπολιτικών Εδρών, με τα εξής αποτελέσματα :

α) Για την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης, επί ψηφισάντων 73 η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 68 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 2 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν και 3 λευκές ψήφοι. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης δι’ εκλογής.

β) Για την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας επί ψηφισάντων 73 η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 67 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 2 ψήφους. Ευρέθησαν ακόμη 4 λευκές ψήφοι. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας δι’ εκλογής.

γ) Για την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας επί ψηφισάντων 73 η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 65 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 3 ψήφους. Ευρέθησαν ακόμη 5 λευκές ψήφοι. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας δι’ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 73 ψηφισάντων έλαβαν :

1) Αρχιμανδρίτης κ. Θεόφιλος Μανωλάτος ψήφους 55,

2) Αρχιμανδρίτης κ. Νικηφόρος Ασπρογέρακας ψήφους 35,

3) Μητροπολίτης Αχελώου κ. Ευθύμιος ψήφους 30.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Θεόφιλος Μανωλάτος, με 49 ψήφους, επί συνόλου 73 ψηφισάντων, ενώ έλαβε 16 ψήφους ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Νικηφόρος Ασπρογέρακας και 6 ψήφους ο Πανιερ. Μητροπολίτης Αχελώου κ. Ευθύμιος. Επίσης ευρέθη 1 λευκή ψήφος και 1 άκυρη ψήφος.

Στη συνέχεια άρχισε η διαδικασία πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας δι’ εκλογής.

Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 73 ψηφισάντων έλαβαν :

1) Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Μαντζουράνης ψήφους 67,

2) Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Αντωνόπουλος ψήφους 14,

3) Αρχιμανδρίτης κ. Εμμανουήλ Σιγάλας ψήφους 9.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Μαντζουράνης, με 65 ψήφους, επί συνόλου 73 ψηφισάντων, ενώ έλαβαν 1 ψήφο ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Αντωνόπουλος και 1 ψήφο ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Εμμανουήλ Σιγάλας. Ευρέθησαν ακόμη 6 λευκές ψήφοι.

Έπειτα άρχισε η διαδικασία πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 73 ψηφισάντων έλαβαν

1) Αρχιμανδρίτης κ. Καλλίνικος Δεμενόπουλος ψήφους 52,

2) Επίσκοπος Διαυλείας κ. Δαμασκηνός ψήφους 40,

3) Αρχιμανδρίτης κ. Νικόδημος Παυλόπουλος ψήφους 24.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Παροναξίας ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Καλλίνικος Δεμενόπουλος, με 44 ψήφους, επί συνόλου 73 ψηφισάντων, ενώ έλαβαν 25 ψήφους ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Διαυλείας κ. Δαμασκηνός και 1 ψήφο ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Νικόδημος Παυλόπουλος. Ευρέθησαν ακόμη 2 λευκές ψήφοι και 1 άκυρη ψήφος.

Ακολούθως η Ι.Σ.Ι., βάσει της Ημερησίας Διατάξεως, συνεζήτησε για την πλήρωση δύο εκ των θέσεων Βοηθών Επισκόπων του Νόμου 1951/1991, δια τας Ιεράς Μητροπόλεις : α) Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και β) Ηλείας.

Γενομένης συζητήσεως και αφού έλαβαν τον λόγο αρκετοί Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες, μετά από ψηφοφορία, απεφασίσθη βάσει του ως άνω Νόμου για την πλήρωση των έξι θέσεων Βοηθών Επισκόπων, να αποσταλεί Εγκύκλιο Σημείωμα προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, ώστε εν συνεχεία να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους όσοι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες επιθυμούν και εν συνεχεία η Δ.Ι.Σ. να αποστείλει τις σχετικές προτάσεις στην Ιεραρχία.

Τέλος, η Ι.Σ.Ι., ενέκρινε και ψήφισε Κανονισμούς λειτουργίας διαφόρων Ιδρυμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση της Ψηφοφορίας ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των τριών νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών.

Έπειτα και κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη, οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και Παροναξίας κ. Καλλίνικος, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, επί παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και Λαϊκών Χριστιανών.

Οι χειροτονίες των νέων Εψηφισμένων Μητροπολιτών θα τελεσθούν ως εξής: α) Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών, β) Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, το Σάββατο 28 Ιουνίου 2008 στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά Βοιωτίας και
γ) Παροναξίας κ. Καλλινίκου, την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών.

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Φωτορεπορτάζ:Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Σφαγή του Διστόμου


Ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης εκπροσώπησε φέτος την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή του Διστόμου. Δείτε ένα πλήρες φωτορεπορτάζ ξεκινώντας από εδώ. Κάντε κλικ πάνω στις φωτό για να μεγέθυνση.
Από αριστερά προς δεξιά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, ο Δήμαρχος Διστόμου κ. Αθανάσιος Πανουργιάς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης, ο Αντινομάρχης Βοιωτίας κ. Μίμης Αγγέλου, ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς, η πολιτεύτρια του ΠΑ.ΣΟ.Κ κα Τσόνογλου, ο Δήμαρχος Δαύλειας κ. Γεώργιος Λουκάς
Από αριστερά προς δεξιά:ο στρατηγός Ραχωβίτσας, o βουλευτής του Νομού Βοιωτίας κ. Ανδρέας Κουτσούμπας, ο Δήμαρχος Διστόμου κ. Αθανάσιος Πανουργιάς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης, ο Αντινομάρχης Βοιωτίας κ. Μίμης Αγγέλου, ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς, η πολιτεύτρια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κα Τσόνογλου

Πομπή προς το Μαυσωλείο


Ο Δήμαρχος Διστόμου κ. Αθανάσιος Πανουργιάς με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και Πρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών πόλεων κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο

Συναυλία με τη Σαβίνα Γιαννάτου σε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι

Λαμπαδηδρομία



Θεατρική παράσταση "Καληνύχτα Μαργαρίτα" του Γεράσιμου Σταύρου από το θεατρικό εργαστήρι της Χορωδίας “ΑΜΒΡΥΣΣΟΣ”

Θεατρική παράσταση "Καληνύχτα Μαργαρίτα" του Γεράσιμου Σταύρου από το θεατρικό εργαστήρι της Χορωδίας “ΑΜΒΡΥΣΣΟΣ”

Θεατρική παράσταση "Καληνύχτα Μαργαρίτα" του Γεράσιμου Σταύρου από το θεατρικό εργαστήρι της Χορωδίας “ΑΜΒΡΥΣΣΟΣ”
Χορωδιακό τραγούδι από τη Χορωδία Τρίπολης υπό τη Διεύθυνση του Μαέστρου κ. Μιχάλη Γαργαλιώνη
Χορωδιακό τραγούδι από τη Χορωδία Τρίπολης υπό τη Διεύθυνση του Μαέστρου κ. Μιχάλη Γαργαλιώνη

Μέλη της Χορωδίας “ΑΜΒΡΥΣΣΟΣ” Διστόμου με τον πρώην Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργο Βασιλείου και τον Δήμαρχο Διστόμου κ. Αθανάσιο Πανουργιά
Διστόμου μνήμη από τη Χορωδία “ΑΜΒΡΥΣΣΟΣ” Διστόμου με τη συμμετοχή πολυμελούς ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Γ. Κοσμίδη

24ος Δρόμος Θυσίας Καρακόλιθος – Δίστομο


Δείτε το δελτίο Τύπου που μας απέστειλε ο Δήμος Διστόμου.
Οι εκδηλώσεις μνήμης «10 Ιουνίου 1944 – 10 Ιουνίου 2008, 64 χρόνια απ’ τη σφαγή» που διοργάνωσε ο Δήμος Διστόμου, από την Κυριακή 1 έως την Τρίτη 10 Ιουνίου 2008, ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία.
Την Τρίτη, 10 Ιουνίου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις με το Μνημόσυνο των σφαγιασθέντων το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο Μαυσωλείο καθώς και δεξίωση.
Οι Επίσημοι που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μνήμης των 218 μαρτύρων ηρώων Διστομιτών, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στις 10 Ιουνίου 1944, ήταν πολλοί. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Χρήστο Ζώη, τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελο Μπασιάκο, τους Βουλευτές Βοιωτίας κ.κ. Μιχάλη Γιαννάκη, Ανδρέα Κουτσούμπα, Βασίλη Τόγια και τον Βουλευτή κ. Γρηγόρη Ψαριαννό, τον Επιτετραμμένο της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα και τον Νομάρχη Βοιωτίας κ. Κλέαρχο Περγαντά, τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. κ. Τόγια, καθώς και ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος. Τέλος, παραβρέθηκαν πολλοί Δήμαρχοι όμορων Δήμων και άλλων μαρτυρικών πόλεων.
Τις προηγούμενες μέρες είχαν προηγηθεί, ο 24ος Δρόμος Θυσίας Καρακόλιθος – Δίστομο, η Διστόμου μνήμη από τη Χορωδία “ΑΜΒΡΥΣΣΟΣ” Διστόμου με τη συμμετοχή πολυμελούς ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Γ. Κοσμίδη, η παράσταση "Έξι κραυγές και μια σιωπή στη ματωμένη ανθρωπότητα" και η Θεατρική παράσταση "Καληνύχτα Μαργαρίτα" του Γεράσιμου Σταύρου από το θεατρικό εργαστήρι της Χορωδίας “ΑΜΒΡΥΣΣΟΣ” σε σκηνοθεσία Τάσου Σταθά. Ακόμα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων δόθηκε συναυλία με τη Σαβίνα Γιαννάτου σε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Τέλος, για 4η συνεχή χρονιά διοργανώθηκε η λαμπαδηδρομία.
Ο Δήμος Διστόμου αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει: την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, τις εταιρίες Αλουμίνιον της Ελλάδος, Δελφοί-Δίστομον Α.Μ.Ε., Ελληνικοί Βωξίται Ελικώνος, τους χορηγούς επικοινωνίας: Ράδιο Δίστομο, Ράδιο Ένωση, τον Πολιτισμικό Σύλλογο Διστόμου, τη Χορωδία ‘Αμβρυσσός’ και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Ολόκληρη η εγκύκλιος Παυλόπουλου για τις αποσπάσεις και τις μετατάξεις των υπαλλήλων ΟΤΑ

Πηγή: www.aftodioikisi.gr
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ-ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ
Τι λέει η εγκύκλιος του Υπουργού Εσωτερικών
Τη δυνατότητα μετάταξης ή απόσπασης για σοβαρούς προσωπικούς λόγους αλλά και μείωση του χρόνου παραμονής σε παραμεθόριες περιοχές για τους πολύτεκνους από 10 σε 6 έτη προβλέπει μεταξύ άλλων η εγκύκλιος του Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου για τις μετατάξεις και τις αποσπάσεις των υπαλλήλων των ΟΤΑ. Παράλληλα η εγκύκλιος προβλέπει ακόμη την παράταση του χρόνου απόσπασης κατά ένα επιπλέον έτος, μετά από σχετική αίτηση του υπαλλήλου (συνολική διάρκεια τρία έτη) αλλά και την απαγόρευση μετατάξης ή απόσπασης κατά τη διάρκεια της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας, αλλά και αν ο υπάλληλος είναι μοναδικός στον κλάδο του προβλέπει μεταξύ άλλων. Επιπλέον, προβλέπεται η μετάταξη από ΟΤΑ σε ΟΤΑ και από κλάδο σε κλάδο.

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου με θέμα: «Διευκρινίσεις ζητημάτων για μετακινήσεις - αποσπάσεις - μετατάξεις υπαλλήλων ΟΤΑ βάσει των διατάξεων του νέου Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων Ν. 3584/2007(ΦΕΚ 143 Α΄)» που υπέγραψε την Τετάρτη ο Υπουργός Εσωτερικών είναι το εξής:

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις ζητημάτων για μετακινήσεις - αποσπάσεις - μετατάξεις υπαλλήλων ΟΤΑ βάσει των διατάξεων του νέου Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων Ν. 3584/2007 (ΦΕΚ 143 Α΄)
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
5 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ - ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
5 1.1.ΜΟΝΙΜΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
5 1.2. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
6 ΑΠΟΣΠΑΣΗ
6 2.1. ΜΟΝΙΜΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
6 α) Γενικά
6 β) Κατηγορίες αποσπάσεων
7 i) Εντός του ίδιου ΟΤΑ
7 ii) Σε άλλους φορείς του δημοσίου τομέα:
9 iii) Σε γραφεία βουλευτών και ευρωβουλευτών
12 γ) Ανάκληση Απόσπασης
12 δ) Λήξη απόσπασης - παράταση
12 ε) Ειδικές διατάξεις αποσπάσεων
13 2.2.ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
13 α) Γενικά
13 β) Κατηγορίες αποσπάσεων
14 γ) Ανάκληση απόσπασης
16 δ) Λήξη απόσπασης - παράταση
16 ε) Ειδικές διατάξεις αποσπάσεων
16 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
17 ΜΕΤΑΤΑΞΗ 17
3.1. ΜΟΝΙΜΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
17 α) Γενικά 17 β) Κατηγορίες μετατάξεων
19 i) Εντός του ίδιου ΟΤΑ
19 ii) Μετάταξη σε άλλους φορείς του δημόσιου τομέα
24 3.2. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
31 α) Γενικά
31 β) Κατηγορίες Μετατάξεων
32 i) Εντός του ίδιου ΟΤΑ
32 ii) Μετάταξη σε άλλους φορείς του δημόσιου τομέα
35 Τελικές - Μεταβατικές διατάξεις (άρθρα 217 έως 232)
41 Ένστολο προσωπικό Δημοτικής Αστυνομίας (άρθρο 224)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Με το νέο ΚΚΔΚΥ (ν. 3584/2007) που αφορά όλους τους υπαλλήλους των ΟΤΑ με σχέση εργασίας δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, διαμορφώθηκε ένα μακρόπνοο και διαχρονικό θεσμικό πλαίσιο για την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων των ΟΤΑ βασιζόμενο στην αρχή της διαφάνειας, της ουσιαστικής αξιολόγησης, της αξιοκρατίας, την πάταξη της γραφειοκρατίας, την άρση της πολυνομίας, την προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διοίκησης κλπ. που συνθέτουν ένα νέο πρότυπο διοίκησης των ΟΤΑ.

Η ανάγκη αναθεώρησης του ν. 1188/1981 κατέστη επιτακτική, προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργικότητα και η παραγωγικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού. Τούτο δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί, εάν δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες οριοθέτησης των υπηρεσιακών μεταβολών του προσωπικού που υπηρετεί στους ΟΤΑ. Έτσι, κατέστη αναγκαία η επανεκτίμηση και η τροποποίηση διατάξεων που αφορούσαν μεταξύ άλλων και στις μετακινήσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων ΟΤΑ, οι οποίες επιπλέον ήταν διάσπαρτες και δυσχέραιναν το έργο των υπηρεσιών των ΟΤΑ και των υπηρεσιακών συμβουλίων.

Με βάση τα ανωτέρω, ο νέος ΚΚΔΚΥ περιλαμβάνει σειρά σημαντικών καινοτομιών που αφορούν στις μετακινήσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων ΟΤΑ, κυριότερες από τις οποίες είναι οι ακόλουθες:
Διετής δοκιμαστική υπηρεσία
Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι των ΟΤΑ δεν μπορούν να μεταταγούν ή να αποσπαστούν κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής υπηρεσίας.
Μοναδικότητα υπαλλήλου
Για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών των ΟΤΑ, γίνεται ρητή μνεία απαγόρευσης μετάταξης - απόσπασης υπαλλήλων, αν πρόκειται για το μοναδικό υπάλληλο του κλάδου τους.

Παράταση του χρόνου απόσπασης κατά ένα (1) επιπλέον έτος
Προβλέπεται η παράταση του χρόνου απόσπασης κατά ένα (1) επιπλέον έτος, μετά από σχετική αίτηση του υπαλλήλου (συνολική διάρκεια τρία έτη).
Μετατάξεις από ΟΤΑ σε ΟΤΑ
Προβλέπεται η μετάταξη υπαλλήλων από ΟΤΑ σε ΟΤΑ γενικά, χωρίς να υπάρχει το κώλυμα της αντιστοιχίας των συνταξιοδοτικών διατάξεων, διότι πλέον, με συνταξιοδοτικό νόμο, έχουν ρυθμιστεί και κατοχυρωθεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα των υπαλλήλων. Έτσι, επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα μετατάξεων υπαλλήλων ΟΤΑ που δεν έχουν αντίστοιχες συνταξιοδοτικές διατάξεις π.χ. μετάταξη μονίμου υπαλλήλου νπδδ ΟΤΑ σε δημόσια υπηρεσία παραμεθόριας περιοχής.

Μετάταξη από κλάδο σε κλάδο
Επιλύεται κατά τον ορθολογικότερο τρόπο ένα πρόβλημα που ταλάνιζε τις υπηρεσίες επί σειρά ετών, καθώς σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι για μετάταξη, προηγούνται αυτοί που κατέχουν τον προβλεπόμενο τίτλο σπουδών και ακολουθούν οι υποψήφιοι που κατέχουν τίτλο σπουδών, ο οποίος προβλέπεται ως επικουρικό προσόν διορισμού. Επιπλέον, αποσαφηνίζεται, προς άρση κάθε αμφιβολίας, ότι η μετάταξη σε κλάδο ανώτερης κατηγορίας με εμπειρία μπορεί να γίνει με το προσόν της εμπειρίας, όταν προβλέπεται ρητώς ότι για το διορισμό σε συγκεκριμένη κατηγορία αντί του οικείου τίτλου σπουδών αρκεί συγκεκριμένη εμπειρία.
Μείωση χρόνου παραμονής σε παραμεθόριες περιοχές για τους πολύτεκνους
Για υπάλληλο που αποκτά την ιδιότητα του πολύτεκνου μετά τη μετάταξη, ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής του στην παραμεθόρια περιοχή μειώνεται από δέκα (10) έτη σε έξι (6) έτη. Μετάταξη για σοβαρούς προσωπικούς λόγους
Για πρώτη φορά προσδιορίζεται η μετάταξη από ΟΤΑ σε ΟΤΑ για σοβαρούς προσωπικούς λόγους.
Υποχρέωση Τοποθέτησης Προϊσταμένων
Καθιερώνεται υποχρέωση για το αρμόδιο προς διορισμό όργανο τοποθέτησης των προϊσταμένων οργανικών μονάδων που έχουν επιλεγεί από το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο εντός δύο (2) μηνών από την επιλογή τους. Η μη τοποθέτησή τους εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας συνιστά σοβαρή παράβαση καθήκοντος του ανωτέρω αρμοδίου προς διορισμό οργάνου, που τιμωρείται πειθαρχικά κατά τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ - ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
1.1.ΜΟΝΙΜΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Ο υπάλληλος του ΟΤΑ παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο μιας οργανωμένης διοικητικής μονάδας του οικείου ΟΤΑ, στην οποία υπάρχει και η οργανική θέση του κλάδου του. Με την τοποθέτηση, καθορίζεται η διοικητική αυτή μονάδα, στην οποία θα προσφέρει τις υπηρεσίες του ο υπάλληλος και, όταν συντρέχει περίπτωση, τα ιδιαίτερα καθήκοντα που θα ασκεί (π.χ. ως προϊστάμενος). Η τοποθέτηση γίνεται με ατομική διοικητική πράξη του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου μετά το διορισμό, τη μετάταξη ή την επιλογή σε θέση προϊσταμένου. Μετά την πράξη τοποθέτησης του υπαλλήλου σε συγκεκριμένη οργανική μονάδα είναι δυνατή η μεταβολή της θέσης του υπαλλήλου μέσα στο δήμο ή την κοινότητα. Η μεταβολή αυτή καλείται μετακίνηση και επέρχεται με ατομική διοικητική πράξη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου. Για τη μετακίνηση αυτή δεν απαιτείται αίτηση του υπαλλήλου.

1.2. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Η τοποθέτηση του προσωπικού της κατηγορίας αυτής γίνεται με απόφαση του αρμόδιου για την πρόσληψη οργάνου. Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μετακινείται σε θέση της ίδιας ή άλλης υπηρεσίας του ίδιου ΟΤΑ με απόφαση του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου, χωρίς να απαιτείται αίτησή του. Για τη μετακίνηση του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 185 ΚΚΔΚΥ, σύμφωνα με τις οποίες, το προσωπικό αυτό μετακινείται σε θέση της ίδιας ή άλλης υπηρεσίας του ίδιου ΟΤΑ, με απόφαση του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου, λαμβάνοντας υπόψη και τις διατάξεις του άρθρου 215 του Κώδικα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
ΑΠΟΣΠΑΣΗ 2.1. ΜΟΝΙΜΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
α) Γενικά Απόσπαση είναι η προσωρινή και για συγκεκριμένο χρόνο απομάκρυνση του υπαλλήλου από τον ΟΤΑ, όπου ανήκει η οργανική θέση στην οποία έχει τοποθετηθεί και η ανάθεση σε αυτόν καθηκόντων σε άλλη υπηρεσιακή μονάδα. Στην περίπτωση αυτή ο υπάλληλος εξακολουθεί να ανήκει οργανικά στον ΟΤΑ από τον οποίο έχει αποσπαστεί. Απόσπαση προϊσταμένου οργανικής μονάδας δεν επιτρέπεται. Ο χρόνος υπηρεσίας που διανύεται με απόσπαση λογίζεται, για όλες τις συνέπειες, ως συνεχής πραγματική υπηρεσία των υπαλλήλων στην οργανική τους θέση. Οι αποδοχές υπαλλήλου που αποσπάστηκε, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές, βαρύνουν το φορέα στον οποίο έγινε η απόσπαση . Επιπρόσθετα, απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση η απόσπαση υπαλλήλων εάν: -πρόκειται για το μοναδικό υπάλληλο που υπηρετεί στον οικείο κλάδο -δεν έχει παρέλθει διετία από το διορισμό - υποχρεούται να υπηρετήσει για ορισμένο χρονικό διάστημα στον ΟΤΑ όπου διορίσθηκε, δηλαδή στις περιπτώσεις όπου έχουμε μοριοδότηση κατά τη διαδικασία πρόσληψης, ή μετάταξη με τις διατάξεις των παραμεθορίων περιοχών. Ο αποσπασμένος υπάλληλος που συμπλήρωσε τα κατά περίπτωση χρονικά όρια δεν επιτρέπεται να αποσπαστεί, πριν παρέλθει τριετία από τη λήξη της προηγούμενης απόσπασης. Για εξαιρετικούς λόγους επιτρέπεται απόσπαση ή παράταση αυτής, μέχρι τεσσάρων(4) μηνών, και πριν από την πάροδο της τριετίας. Αυτό αποτελεί καινοτομία του νέου ΚΚΔΚΥ, με την οποία αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα παρατεταμένων αποσπάσεων που αποδυναμώνουν τις υπηρεσίες.

β) Κατηγορίες αποσπάσεων
Με τις διατάξεις του άρθρου 73 ΚΚΔΚΥ παρέχεται η δυνατότητα απόσπασης υπαλλήλων ΟΤΑ, τόσο εντός του ιδίου ΟΤΑ - συμπεριλαμβανομένων και των νομικών του προσώπων- όσο και εκτός αυτού, σε άλλους φορείς του δημοσίου τομέα, σύμφωνα με όσα αναλυτικά περιγράφονται στο άρθρο αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, παρατίθενται κατωτέρω, υπό συνοπτικό τρόπο, οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για τις αποσπάσεις καθεμιάς από τις παραπάνω κατηγορίες:
i) Εντός του ίδιου ΟΤΑ
Σύμφωνα με το άρθρο 73 § 1 ΚΚΔΚΥ είναι δυνατή: - απόσπαση υπαλλήλου από Δήμο ή Κοινότητα σε: - δημοτικό ή κοινοτικό ίδρυμα του ίδιου ΟΤΑ - δημοτικό ή κοινοτικό νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου του ίδιου ΟΤΑ - σε σύνδεσμο στον οποίο συμμετέχει ο Δήμος ή η Κοινότητα - απόσπαση υπαλλήλου από δημοτικό ή κοινοτικό ίδρυμα: - στον ίδιο το δήμο ή την κοινότητα - σε δημοτικό ή κοινοτικό νπδδ του ίδιου ΟΤΑ - δημοτικό ή κοινοτικό ίδρυμα του ίδιου ΟΤΑ
Aπόσπαση υπαλλήλου από δημοτικό ή κοινοτικό νπδδ: - στον ίδιο το δήμο ή την κοινότητα - δημοτικό ή κοινοτικό ίδρυμα του ίδιου ΟΤΑ - δημοτικό ή κοινοτικό νπδδ του ίδιου ΟΤΑ Aπόσπαση υπαλλήλου από σύνδεσμο σε: - Δήμο ή Κοινότητα, που είναι μέλος του συνδέσμου Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ισχύουν τα ακόλουθα σχετικά με την αιτιολογία, τη χρονική διάρκεια της απόσπασης, το είδος της απόφασης και τις αποδοχές του υπαλλήλου: -αιτιολογία: έκτακτη υπηρεσιακή ανάγκη επαρκώς αιτιολογημένη -χρονική διάρκεια: ένα (1) έτος με δυνατότητα παράτασης για ένα (1) ακόμη έτος, -είδος απόφασης: απόφαση Δημαρχιακής Επιτροπής, αν ο υπάλληλος αποσπάται από Δήμο, απόφαση Κοινοτικού Συμβουλίου αν ο υπάλληλος αποσπάται από Κοινότητα, απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου αν ο υπάλληλος αποσπάται από νπδδ του Δήμου απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής αν ο υπάλληλος αποσπάται από Δημοτικό ή Κοινοτικό Ίδρυμα απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής αν ο υπάλληλος αποσπάται από Σύνδεσμο
-Απαιτούμενα δικαιολογητικά: σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου. βεβαίωση της υπηρεσίας ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό υπάλληλο του κλάδου του συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας -αποδοχές: οι αποδοχές του υπαλλήλου βαρύνουν το φορέα στον οποίο γίνεται η απόσπαση.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 73 § 2 ΚΚΔΚΥ είναι δυνατή: - απόσπαση υπαλλήλου από Δήμο ή Κοινότητα σε: κοινωφελή επιχείρηση του ΟΤΑ του άρθρου 254 του ΚΔΚ με -αιτιολογία: υπηρεσιακή ανάγκη επαρκώς αιτιολογημένη -απαιτούμενα δικαιολογητικά: αίτημα του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, αίτηση του υπαλλήλου, βεβαίωση της υπηρεσίας του ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό υπάλληλο του κλάδου του συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας -χρονική διάρκεια: δύο (2) έτη με δυνατότητα παράτασης για δύο (2) ακόμη έτη -είδος απόφασης: απόφαση Δημάρχου, αν ο υπάλληλος αποσπάται από Δήμο, απόφαση Προέδρου Κοινότητας αν ο υπάλληλος αποσπάται από Κοινότητα, -αποδοχές: οι αποδοχές του υπαλλήλου καταβάλλονται από την επιχείρηση.

ii) Σε άλλους φορείς του δημοσίου τομέα:
1. Σύμφωνα με το άρθρο 73 § 5 ΚΚΔΚΥ είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλου ΟΤΑ σε υπηρεσίες: υπουργείων, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ΟΤΑ β΄ βαθμού με -αιτιολογία: α) σοβαρή και επείγουσα υπηρεσιακή ανάγκη προσωρινού χαρακτήρα και β) προσωπικοί λόγοι του υπαλλήλου, εφόσον όμως οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν -απαιτούμενα δικαιολογητικά: αίτηση του υπαλλήλου στην υπηρεσία υποδοχής, με κοινοποίηση στην υπηρεσία προέλευσης, σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου του οικείου ΟΤΑ και γνώμη και των δύο αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων βεβαίωση της υπηρεσίας ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό υπάλληλο του κλάδου του συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας -χρονική διάρκεια: δύο (2) έτη με δυνατότητα παράτασης κατά ένα (1) επιπλέον έτος. Για την παράταση της απόσπασης δεν απαιτείται γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων. -είδος απόφασης: κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού -αποδοχές: οι αποδοχές του αποσπασμένου υπαλλήλου βαρύνουν το φορέα υποδοχής.

2. Σύμφωνα με το άρθρο 73 § 3 ΚΚΔΚΥ είναι δυνατή : -απόσπαση υπαλλήλου ΟΤΑ σε: άλλο ΟΤΑ με -αιτιολογία: συνυπηρέτηση με σύζυγο δημόσιο υπάλληλο ή υπάλληλο σε νπδδ ή ΟΤΑ α΄ ή β΄ βαθμού -απαιτούμενα δικαιολογητικά: αίτηση του υπαλλήλου, σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου του ΟΤΑ προέλευσης, βεβαίωση της υπηρεσίας του/της συζύγου για τη συνυπηρέτηση βεβαίωση της υπηρεσίας ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό υπάλληλο του κλάδου του συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας -χρονική διάρκεια: ένα (1) έτος με δυνατότητα παράτασης για ένα (1) ακόμη έτος -είδος απόφασης: απόφαση του αρμόδιου για διορισμό οργάνου του ΟΤΑ υποδοχής -αποδοχές: οι αποδοχές των αποσπασμένων υπαλλήλων βαρύνουν τον ΟΤΑ υποδοχής

3. Σύμφωνα με το άθρο 73 § 4 ΚΚΔΚΥ είναι δυνατή: -απόσπαση υπαλλήλου ΟΤΑ: στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) και στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) με -αιτιολογία: υπηρεσιακή ανάγκη, επαρκώς αιτιολογημένη -απαιτούμενα δικαιολογητικά: αίτηση του υπαλλήλου σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου του ΟΤΑ σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ ή των ΤΕΔΚ βεβαίωση της υπηρεσίας ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό υπάλληλο του κλάδου του συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας -χρονική διάρκεια: δύο(2) έτη με δυνατότητα παράτασης για δύο(2) ακόμη έτη -είδος απόφασης: απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών -αποδοχές: οι αποδοχές του αποσπασμένου υπαλλήλου βαρύνουν το φορέα υποδοχής (ΚΕΔΚΕ ή ΤΕΔΚ).

iii) Σε γραφεία βουλευτών και ευρωβουλευτών
Η απόσπαση υπαλλήλων ΟΤΑ σε γραφεία βουλευτών ή ευρωβουλευτών γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες ειδικές διατάξεις. Σημειώνουμε ότι η διαδικασία έκδοσης της απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών γίνεται με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. γ) Ανάκληση Απόσπασης Η απόσπαση μπορεί να ανακληθεί οποτεδήποτε, πριν από τη λήξη των χρονικών ορίων της, για λόγους: αναγόμενους στην υπηρεσία μη νόμιμης έκδοσής της Σε κάθε περίπτωση η απόφαση ανάκλησης της απόσπασης θα πρέπει να είναι πλήρως και επαρκώς αιτιολογημένη. δ) Λήξη απόσπασης - παράταση Η απόσπαση λήγει αυτοδίκαια όταν εξαντληθεί το χρονικό όριό της. Ο υπάλληλος με τη λήξη της απόσπασης επανέρχεται υποχρεωτικά στη θέση του, χωρίς άλλη διατύπωση. Σημειώνεται, ότι σε περίπτωση που ο υπάλληλος επιθυμεί παράταση της απόσπασης, είναι σκόπιμο να υποβάλει τη σχετική αίτησή του και στις δύο υπηρεσίες τουλάχιστον δύο (2) μήνες πριν τη λήξη της απόσπασης, προκειμένου να ολοκληρωθούν εγκαίρως όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Εξυπακούεται, ότι εάν λήξει η απόσπαση, δε νοείται παράτασή της.

Σε περίπτωση που ο αποσπασμένος υπάλληλος επιλεγεί ως προϊστάμενος οργανικής μονάδας, επέρχεται αυτοδίκαιη λήξη της απόσπασης από την τοποθέτησή του ως προϊσταμένου. Εννοείται, ότι ο υπάλληλος δεν μπορεί να κριθεί ως προϊστάμενος στην υπηρεσία στην οποία αποσπάται. Ο αποσπασμένος υπάλληλος που συμπλήρωσε τα κατά περίπτωση χρονικά όρια δεν επιτρέπεται να αποσπαστεί, πριν παρέλθει τριετία από τη λήξη της προηγούμενης απόσπασης. ε) Ειδικές διατάξεις αποσπάσεων Σημειώνουμε ότι, οι ειδικές διατάξεις για αποσπάσεις που ευρίσκονται εκτός του ΚΚΔΚΥ εξακολουθούν να διατηρούνται σε ισχύ, υπό την προϋπόθεση ότι οι διατάξεις του νέου ΚΚΔΚΥ δε ρυθμίζουν διαφορετικά τα θέματα αυτά.

Έτσι, π.χ. διατηρούνται σε ισχύ διατάξεις που αφορούν αποσπάσεις για λόγους συνυπηρέτησης με συζύγους στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος (ν.2946/2001, όπως ισχύει), αποσπάσεις στον ΕΦΕΤ (ν. 2741/1999, άρθρο 4 § 6, όπως ισχύει), αποσπάσεις στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης (ν. 3270/2004, άρθρο 8 § 6)κλπ.

2.2.ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
α) Γενικά
Με τις διατάξεις του ΚΚΔΚΥ ρυθμίζονται εκτός από τις αποσπάσεις του μόνιμου τακτικού προσωπικού και οι αποσπάσεις του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ΟΤΑ. Όμως, γι’ αυτή την κατηγορία υπαλλήλων η απόσπαση είναι επιτρεπτή μόνο εντός του οικείου ΟΤΑ.
β) Κατηγορίες αποσπάσεων
i) Σύμφωνα με το άρθρο 184 § 1 ΚΚΔΚΥ είναι δυνατή: -απόσπαση υπαλλήλου από Δήμο ή Κοινότητα σε: δημοτικό ή κοινοτικό ίδρυμα του ίδιου ΟΤΑ δημοτικό ή κοινοτικό νπδδ του ίδιου ΟΤΑ σε σύνδεσμο στον οποίο συμμετέχει ο Δήμος ή η Κοινότητα -απόσπαση υπαλλήλου από δημοτικό ή κοινοτικό ίδρυμα: στον ίδιο το Δήμο ή την Κοινότητα σε δημοτικό ή κοινοτικό νπδδ του ίδιου ΟΤΑ σε δημοτικό ή κοινοτικό ίδρυμα του ίδιου ΟΤΑ -απόσπαση υπαλλήλου από δημοτικό ή κοινοτικό νπδδ: στον ίδιο το Δήμο ή την Κοινότητα σε δημοτικό ή κοινοτικό ίδρυμα του ίδιου ΟΤΑ σε δημοτικό ή κοινοτικό νπδδ του ίδιου ΟΤΑ -απόσπαση υπαλλήλου από σύνδεσμο σε: Δήμο ή Κοινότητα, μέλος του Συνδέσμου με -αιτιολογία: έκτακτη υπηρεσιακή ανάγκη, επαρκώς αιτιολογημένη -χρονική διάρκεια: ένα (1) έτος με δυνατότητα παράτασης για ένα (1) ακόμη έτος, -είδος απόφασης: απόφαση Δημαρχιακής Επιτροπής, αν ο υπάλληλος αποσπάται από Δήμο, απόφαση Κοινοτικού Συμβουλίου αν ο υπάλληλος αποσπάται από Κοινότητα, απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου αν ο υπάλληλος αποσπάται από νπδδ του Δήμου απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής αν ο υπάλληλος αποσπάται από Δημοτικό ή Κοινοτικό Ίδρυμα απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής αν ο υπάλληλος αποσπάται από Σύνδεσμο -απαιτούμενα δικαιολογητικά: βεβαίωση της υπηρεσίας ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό υπάλληλο της ειδικότητάς του συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας -αποδοχές: οι αποδοχές βαρύνουν το φορέα στον οποίο γίνεται η απόσπαση.

ii) Σύμφωνα με το άρθρο 184 § 2 ΚΚΔΚΥ είναι δυνατή: - απόσπαση υπαλλήλου από Δήμο ή Κοινότητα σε: κοινωφελή επιχείρηση του ΟΤΑ του άρθρου 254 του ΚΔΚ με -αιτιολογία: υπηρεσιακή ανάγκη επαρκώς αιτιολογημένη -απαιτούμενα δικαιολογητικά: αίτημα του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, αίτηση του υπαλλήλου, βεβαίωση της υπηρεσίας ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό υπάλληλο της ειδικότητάς του συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας -χρονική διάρκεια: δύο (2) έτη με δυνατότητα παράτασης για δύο (2) ακόμη έτη -είδος απόφασης: απόφαση Δημάρχου, αν ο υπάλληλος αποσπάται από Δήμο, απόφαση Προέδρου Κοινότητας αν ο υπάλληλος αποσπάται από Κοινότητα, -αποδοχές: οι αποδοχές των αποσπασμένων υπαλλήλων καταβάλλονται από την επιχείρηση.

γ) Ανάκληση απόσπασης
Η απόσπαση μπορεί να ανακληθεί οποτεδήποτε, πριν από τη λήξη των χρονικών ορίων της, για λόγους: § αναγόμενους στην υπηρεσία § μη νόμιμης έκδοσής της Σε κάθε περίπτωση η απόφαση ανάκλησης της απόσπασης θα πρέπει να είναι πλήρως και επαρκώς αιτιολογημένη. δ) Λήξη απόσπασης - παράταση
Η απόσπαση λήγει αυτοδίκαια όταν εξαντληθεί το χρονικό όριό της. Ο υπάλληλος με τη λήξη της απόσπασης επανέρχεται υποχρεωτικά στη θέση του, χωρίς άλλη διατύπωση. Σημειώνεται, ότι σε περίπτωση που ο υπάλληλος επιθυμεί παράταση της απόσπασης, είναι σκόπιμο να υποβάλλει τη σχετική αίτησή του και στις δύο υπηρεσίες τουλάχιστον δύο (2) μήνες πριν τη λήξη της απόσπασης, προκειμένου να ολοκληρωθούν εγκαίρως όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Εξυπακούεται, ότι εάν λήξει η απόσπαση, δε νοείται παράτασή της. Ο αποσπασμένος υπάλληλος που συμπλήρωσε τα κατά περίπτωση χρονικά όρια δεν επιτρέπεται να αποσπαστεί, πριν παρέλθει τριετία από τη λήξη της προηγούμενης απόσπασης.

ε) Ειδικές διατάξεις αποσπάσεων
Σημειώνουμε ότι οι ειδικές διατάξεις για αποσπάσεις που ευρίσκονται εκτός του ΚΚΔΚΥ εξακολουθούν να διατηρούνται σε ισχύ, υπό την προϋπόθεση ότι οι διατάξεις του ΚΚΔΚΥ δε ρυθμίζουν διαφορετικά τα θέματα αυτά. έτσι, π.χ. διατηρούνται σε ισχύ οι διατάξεις που αφορούν αποσπάσεις για λόγους συνυπηρέτησης με συζύγους στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος (ν.2946/2001, όπως ισχύει) αποσπάσεις στον ΕΦΕΤ (ν. 2741/1999, άρθρο 4 § 6, όπως ισχύει).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
ΜΕΤΑΤΑΞΗ
3.1. ΜΟΝΙΜΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
α) Γενικά
Μετάταξη είναι η οριστική απομάκρυνση του υπαλλήλου από τον ΟΤΑ που ανήκει η οργανική θέση στην οποία είχε τοποθετηθεί και η κατάληψη νέας κενής οργανικής θέσης σε άλλη υπηρεσιακή μονάδα. Η μετάταξη αποτελεί διοικητική πράξη μεταβολής της υπηρεσιακής κατάστασης του υπαλλήλου. Η μετάταξη κατά πάγια νομολογία του ΣτΕ αναλύεται σε ταυτόχρονη απόλυση από μια θέση και διορισμό σε μια άλλη, και κατά συνέπεια λογίζεται ως οιονεί διορισμός. Έτσι, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι για μετάταξη υπάλληλοι να διαθέτουν τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για το διορισμό στη θέση στην οποία θέλουν να μεταταγούν, δηλ. όσα προβλέπονται από το προσοντολόγιο, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει (πδ 50/2001, 347/2003 και 44/2005). Η μετάταξη, λόγω της ιδιάζουσας φύσης της όπως περιγράφηκε παραπάνω, πρέπει υποχρεωτικά να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η δημοσίευση αυτή αποτελεί συστατικό στοιχείο της πράξης μετάταξης, διότι μόνο έτσι ολοκληρώνεται η διαδικασία αυτή και επέρχονται οι έννομες συνέπειές της. Κατά γενική αρχή του διοικητικού δικαίου, οι διοικητικές πράξεις, στις οποίες εντάσσονται και οι μετατάξεις, δεν έχουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή τα έννομα αποτελέσματά τους δεν μπορούν να ανατρέξουν σε χρόνο προγενέστερο από την έκδοσή τους.

Κατ’ εξαίρεση αναγνωρίζεται δυνατότητα αναδρομικής ισχύος: ? όταν κάτι τέτοιο ρητά επιτρέπεται από τις σχετικές διατάξεις ? όταν η Διοίκηση, για να συμμορφωθεί σε ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ή των Διοικητικών Δικαστηρίων, εκδίδει διοικητικές πράξεις, οι οποίες ισχύουν από το χρόνο που εκδόθηκε η ακυρωθείσα πράξη και ? όταν πρόκειται για ανάκληση παράνομης ατομικής διοικητικής πράξης. Δεν επιτρέπεται η μετάταξη υπαλλήλου στην περίπτωση που υποχρεούται να υπηρετήσει για ορισμένο χρονικό διάστημα σε συγκεκριμένο ΟΤΑ, βάσει ειδικής διάταξης, όπως στην περίπτωση της μοριοδότησης κατά τη διαδικασία πρόσληψης, ή της μετάταξης κατά τις διατάξεις των παραμεθορίων περιοχών, ή αν πρόκειται για τον μοναδικό υπάλληλο του κλάδου του.

Επίσης, οι υπάλληλοι δε μετατάσσονται κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής τους υπηρεσίας. Κατ’ εξαίρεση, η αμοιβαία μετάταξη επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής υπηρεσίας, πριν δηλαδή από την ολοκλήρωση αυτής, όπως επίσης και η μετάταξη από ΟΤΑ σε ΟΤΑ (α΄ βαθμού) για σοβαρούς προσωπικούς λόγους, εφόσον δε συντρέχουν οι λόγοι των παρ.4 & 7 του άρθρου 74 του ΚΚΔΚΥ. Επισημαίνεται ότι από την έναρξη ισχύος του νέου Κώδικα δεν προβλέπεται δυνατότητα μετάταξης από ΟΤΑ σε ΟΤΑ με μεταφορά της θέσης, καθόσον με τις διατάξεις του άρθρου 4 § 17 του ν.3513/2006 (ΦΕΚΑ΄265), ρυθμίστηκε σε πάγια βάση ότι το προσωπικό που μετατάσσεται σε φορείς που διέπονται από διαφορετικό ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς κύριας, επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης να διατηρεί πλέον το καθεστώς που είχε πριν την μετάταξή του.

Σε περίπτωση υποβολής περισσότερων αιτήσεων για μετάταξη στην ίδια θέση, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 75-77 ΚΚΔΚΥ, το υπηρεσιακό συμβούλιο λαμβάνει υπόψη την απόδοση των υπαλλήλων, το χρόνο συνολικής υπηρεσίας στο βαθμό και τον κλάδο, καθώς και τα λοιπά στοιχεία του προσωπικού τους μητρώου. Οι θέσεις για τις οποίες εκδόθηκε προκήρυξη πλήρωσής τους με διορισμό δεν καλύπτονται με μετάταξη. Τέλος, ειδικές διατάξεις που προβλέπουν τη διενέργεια μετατάξεων, οι οποίες δεν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις των άρθρων 74 έως και 78 ΚΚΔΚΥ, διατηρούνται σε ισχύ. β) Κατηγορίες μετατάξεων i) Εντός του ίδιου ΟΤΑ 1.

Σύμφωνα με το άρθρο 74 ΚΚΔΚΥ είναι δυνατή: ? μετάταξη υπαλλήλου από Δήμο/Κοινότητα σε: § Δημοτικό /Κοινοτικό Ίδρυμα του ίδιου ΟΤΑ § Δημοτικό /Κοινοτικό νπδδ του ίδιου ΟΤΑ § σε Σύνδεσμο στον οποίο συμμετέχει ο Δήμος / Κοινότητα ? μετάταξη υπαλλήλου από Δημοτικό/Κοινοτικό Ίδρυμα σε: § Δήμο/Κοινότητα § Δημοτικό /Κοινοτικό Ίδρυμα του ίδιου ΟΤΑ § Δημοτικό /Κοινοτικό νπδδ του ίδιου ΟΤΑ § σε Σύνδεσμο στον οποίο συμμετέχει ο Δήμος/Κοινότητα ? μετάταξη υπαλλήλου από Δημοτικό/Κοινοτικό νπδδ του ΟΤΑ σε: § Δήμο/Κοινότητα § Δημοτικό/Κοινοτικό Ίδρυμα του ίδιου ΟΤΑ § άλλο Δημοτικό /Κοινοτικό νπδδ του ίδιου ΟΤΑ § σε Σύνδεσμο στον οποίο συμμετέχει ο Δήμος/ Κοινότητα ? μετάταξη υπαλλήλου από Σύνδεσμο σε: § Δήμο/Κοινότητα μέλος του Συνδέσμου § Δημοτικό /Κοινοτικό Ίδρυμα ΟΤΑ μέλους του Συνδέσμου § Δημοτικό /Κοινοτικό νπδδ ΟΤΑ μέλους του Συνδέσμου με -είδος απόφασης : ? απόφαση: § Δημάρχου, αν ο υπάλληλος μετατάσσεται στο Δήμο, § Προέδρου Κοινότητας, αν ο υπάλληλος μετατάσσεται στην Κοινότητα, § Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου, αν ο υπάλληλος μετατάσσεται σε ΝΠΔΔ του Δήμου/Κοινότητας § Προέδρου Εκτελεστικής Επιτροπής, αν ο υπάλληλος μετατάσσεται σε Δημοτικό / Κοινοτικό Ίδρυμα § Προέδρου Εκτελεστικής Επιτροπής αν ο υπάλληλος μετατάσσεται σε Σύνδεσμο Περίληψη της απόφασης μετάταξης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με μέριμνα του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας(άρθρο 101).
- απαιτούμενες προϋποθέσεις: § αίτηση του υπαλλήλου § ύπαρξη αντίστοιχης κενής οργανικής θέσης της κατηγορίας/κλάδου του μετατασσόμενου στην υπηρεσία υποδοχής § σύμφωνη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου § σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου της υπηρεσίας προέλευσης § βεβαίωση της υπηρεσίας του ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό υπάλληλο του κλάδου του § συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας του - αποδοχές: οι αποδοχές βαρύνουν το φορέα στον οποίο γίνεται η μετάταξη 2.

Σύμφωνα με το άρθρο 75 ΚΚΔΚΥ είναι δυνατή: ? μετάταξη σε άλλο κλάδο της ίδιας κατηγορίας με -είδος απόφασης: § του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου Περίληψη της απόφασης μετάταξης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με μέριμνα του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας(άρθρο 101). -απαιτούμενες προϋποθέσεις: § αίτηση του υπαλλήλου § συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας § ύπαρξη κενής οργανικής θέσης § τίτλος σπουδών του κλάδου στον οποίο επιθυμεί να μεταταγεί, όπως αυτός ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις § γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου 3. Σύμφωνα με το άρθρο 76 ΚΚΔΚΥ είναι δυνατή : ? μετάταξη σε κλάδο ανώτερης κατηγορίας εφόσον ο υπάλληλος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης διορισμού του κατείχε τίτλο σπουδών ανώτερης κατηγορίας με -είδος απόφασης: § του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου

Περίληψη της απόφασης μετάταξης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με μέριμνα του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας(άρθρο 101). -απαιτούμενες προϋποθέσεις: § αίτηση του υπαλλήλου στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΤΑ § ύπαρξη κενής οργανικής θέσης § γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου § τίτλος σπουδών του κλάδου στον οποίο επιθυμεί να μεταταγεί, όπως αυτός ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις § συμπλήρωση οκταετίας από το διορισμό του υπαλλήλου. ? μετάταξη σε κλάδο ανώτερης κατηγορίας εφόσον ο υπάλληλος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης διορισμού του δεν κατείχε τίτλο σπουδών ανώτερης κατηγορίας με -είδος απόφασης: § του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου

Περίληψη της απόφασης μετάταξης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με μέριμνα του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας(άρθρο 101). -απαιτούμενες προϋποθέσεις: § αίτηση του υπαλλήλου στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΤΑ § συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας § ύπαρξη κενής οργανικής θέσης § γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου § τίτλος σπουδών του κλάδου στον οποίο επιθυμεί να μεταταγεί, όπως αυτός ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις

Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι για μετάταξη, προηγούνται αυτοί που κατέχουν τον προβλεπόμενο από τις κείμενες διατάξεις τίτλο σπουδών και ακολουθούν οι υποψήφιοι που κατέχουν επικουρικό προσόν διορισμού, όπως αυτό προβλέπεται από τις διατάξεις του πδ 50/2001 (ΦΕΚ Α΄ 39), όπως ισχύει. Επίσης, μετάταξη υπαλλήλου σε ανώτερη κατηγορία με επικουρικό προσόν διορισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του προσοντολογίου, είναι δυνατή μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος με το προβλεπόμενο κύριο τυπικό προσόν για την κάλυψη της θέσης.

Για παράδειγμα: Υπάλληλος κλάδου ΔΕ1 Διοικητικού που απέκτησε ή κατείχε πτυχίο πληροφορικής και ζητά μετάταξη στον κλάδο ΠΕ Πληροφορικής, θα προηγηθεί του υπαλλήλου ΔΕ1 Διοικητικού που κατέχει ή κατείχε πτυχίο ΑΕΙ Μαθηματικού, καθώς και εμπειρία δύο (2) τουλάχιστον ετών στην πληροφορική και ζητά μετάταξη σε κλάδο πληροφορικής. Τέλος, μετά την ανωτέρω μετάταξη είναι δυνατή η ένταξη στον αντίστοιχο βαθμό του κλάδου κατά τις διατάξεις του άρθρου 102 ΚΚΔΚΥ. 4. Σύμφωνα με το άρθρο 77 ΚΚΔΚΥ είναι δυνατή: ? μετάταξη σε κλάδο ανώτερης κατηγορίας με εμπειρία με -είδος απόφασης: § του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου

Περίληψη της απόφασης μετάταξης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με μέριμνα του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας(άρθρο 101). -απαιτούμενες προϋποθέσεις: § ύπαρξη κενής οργανικής θέσης § αίτηση του υπαλλήλου § συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας § γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου § αντί του τίτλου σπουδών: - συγκεκριμένη εμπειρία ή - τίτλος σπουδών άλλης ειδικότητας και ορισμένη ειδίκευση ή - τίτλος σπουδών άλλης ειδικότητας και εμπειρία στην ειδικότητα της θέσης, όπως αυτά ρητά ισχύουν για την κάλυψη των θέσεων με διορισμό.

Με τις διατάξεις του άρθρου 217 του ΚΚΔΚΥ, προβλέπεται ότι οι θέσεις ΔΕ24 Ηλεκτρολόγων, ΔΕ28 Χειριστών Μηχανημάτων Έργων, ΔΕ29 Οδηγών Αυτοκινήτων, ΔΕ30 Τεχνιτών, ΔΕ35 Δενδροανθοκηπουρών - Δενδροκόμων - Κηπουρών - Ανθοκόμων, ΔΕ2 Εποπτών Καθαριότητας και ΔΕ32 Μαγείρων, μπορούν να καλυφθούν και με υποψηφίους που έχουν ως προσόν απολυτήριο τίτλο αντίστοιχης ειδικότητας αναγνωρισμένης κατώτερης τεχνικής σχολής ή αντίστοιχη εμπειρία τουλάχιστον δύο ετών, όταν δεν καθίσταται δυνατή η πλήρωση κενών θέσεων με την κανονική διαδικασία. Συνεπώς, για τις ανωτέρω θέσεις, η μετάταξη είναι δυνατή μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος για μετάταξη με το προβλεπόμενο κύριο προσόν για την κάλυψη της θέσης.

ii) Μετάταξη σε άλλους φορείς του δημόσιου τομέα
1. Σύμφωνα με το άρθρο 74 ΚΚΔΚΥ είναι δυνατή: ? μετάταξη υπαλλήλου από Δήμο/Κοινότητα σε: § άλλο Δήμο/ Κοινότητα § Δημοτικό /Κοινοτικό Ίδρυμα άλλου ΟΤΑ § Δημοτικό/ Κοινοτικό νπδδ άλλου ΟΤΑ § σε Σύνδεσμο ΟΤΑ στον οποίο δε συμμετέχει ο Δήμος/Κοινότητα προέλευσης ? μετάταξη υπαλλήλου από Δημοτικό/Κοινοτικό Ίδρυμα σε: § άλλο Δήμο/Κοινότητα § Δημοτικό /Κοινοτικό Ίδρυμα άλλου ΟΤΑ § Δημοτικό /Κοινοτικό νπδδ άλλου ΟΤΑ § σε Σύνδεσμο στον οποίο δε συμμετέχει ο Δήμος /Κοινότητα προέλευσης ? μετάταξη υπαλλήλου από Δημοτικό/Κοινοτικό νπδδ σε: § άλλο Δήμο/Κοινότητα § Δημοτικό /Κοινοτικό Ίδρυμα άλλου ΟΤΑ § Δημοτικό /Κοινοτικό νπδδ άλλου ΟΤΑ § σε Σύνδεσμο στον οποίο δε συμμετέχει ο Δήμος /Κοινότητα προέλευσης ? μετάταξη υπαλλήλου από Σύνδεσμο σε: § Δήμο/Κοινότητα που δεν είναι μέλος του Συνδέσμου § Δημοτικό/Κοινοτικό Ίδρυμα άλλου ΟΤΑ, § Δημοτικό / Κοινοτικό νπδδ άλλου ΟΤΑ § σε Σύνδεσμο στον οποίο δε συμμετέχει ο Δήμος /Κοινότητα προέλευσης με - είδος απόφασης: ? απόφαση: § Δημάρχου/Προέδρου Κοινότητας υποδοχής, αν ο υπάλληλος μετατάσσεται σε Δήμο/Κοινότητα, § Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου του νπδδ υποδοχής, αν ο υπάλληλος μετατάσσεται σε νπδδ Δήμου/Κοινότητας § Προέδρου Εκτελεστικής Επιτροπής του ιδρύματος υποδοχής, αν ο υπάλληλος μετατάσσεται σε Δημοτικό / Κοινοτικό Ίδρυμα § Προέδρου Εκτελεστικής Επιτροπής αν ο υπάλληλος μετατάσσεται σε Σύνδεσμο

Περίληψη της απόφασης μετάταξης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με μέριμνα του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας(άρθρο 101). -απαιτούμενες προϋποθέσεις: § αίτηση του υπαλλήλου § ύπαρξη αντίστοιχης κενής οργανικής θέσης της κατηγορίας/κλάδου του μετατασσόμενου στην υπηρεσία υποδοχής § σύμφωνη γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων § σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου του ΟΤΑ προέλευσης § βεβαίωση της υπηρεσίας του ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό υπάλληλο του κλάδου του § συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας - αποδοχές: οι αποδοχές βαρύνουν το φορέα στον οποίο γίνεται η μετάταξη ? αμοιβαία μετάταξη από ΟΤΑ σε ΟΤΑ

Στην κατηγορία αυτή ισχύουν όλα τα ανωτέρω. Στην περίπτωση αυτή όμως: α) οι υπό των μετατασσόμενων κατεχόμενες θέσεις λογίζονται κενές, συνεπώς οι αμοιβαίες μετατάξεις, πραγματοποιούνται μεταξύ υπαλλήλων ίδιας κατηγορίας και κλάδου. β) νοείται ότι δεν ισχύει η παράγραφος 7 του παρόντος άρθρου, καθόσον η μοναδικότητα καλύπτεται με την αμοιβαία μετάταξη. Περίληψη της απόφασης μετάταξης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με μέριμνα του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας(άρθρο 101).

2. Σύμφωνα με το άρθρο 39 ΚΚΔΚΥ είναι δυνατή: ? υποχρεωτική μετάταξη σε περίπτωση συμμετοχής σε εταιρείες Υπάλληλος που κατά το διορισμό του ο ίδιος, ο ή η σύζυγός του ή τα ανήλικα τέκνα του κατέχουν μετοχές ανωνύμων εταιρειών που υπάγονται στον ειδικό έλεγχο του ΟΤΑ στον οποίο διορίζεται ή τις αποκτά κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, λόγω κληρονομιάς, υποχρεούται να υποβάλει σχετική δήλωση στην υπηρεσία του και εντός ενός έτους είτε να τις μεταβιβάσει είτε να ζητήσει την μετάταξή του σε άλλον ΟΤΑ. Η μετάταξη είναι υποχρεωτική και διενεργείται κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 74.

Κατά το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την μεταβίβαση των μετοχών ή την ολοκλήρωση της μετάταξής του, ο υπάλληλος εμπίπτει στο κώλυμα συμφέροντος του άρθρου 43 του Κώδικα. -είδος απόφασης: § του αρμόδιου προς διορισμό οργάνουτου ΟΤΑ υποδοχής Περίληψη της απόφασης μετάταξης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με μέριμνα του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας(άρθρο 101). -απαιτούμενες προϋποθέσεις: § αίτηση του υπαλλήλου § ύπαρξη κενής οργανικής θέσης - αποδοχές: οι αποδοχές βαρύνουν το φορέα στον οποίο γίνεται η μετάταξη Η μετάταξη αυτή είναι υποχρεωτική για το φορέα προέλευσης.

3. Σύμφωνα με το άρθρο 78 ΚΚΔΚΥ είναι δυνατή: ? μετάταξη υπαλλήλου ΟΤΑ σε υπηρεσίες παραμεθορίων περιοχών, και συγκεκριμένα σε: § δημόσιες υπηρεσίες (Υπουργεία, Περιφέρειες) § νπδδ § ΟΤΑ α ή β βαθμού Ειδικότερα: σε δημόσιες υπηρεσίες και νπδδ η μετάταξη πραγματοποιείται με -είδος απόφασης: § κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού - απαιτούμενες προϋποθέσεις: § ύπαρξη κενής οργανικής θέσης της κατηγορίας/κλάδου του μετατασσόμενου στην υπηρεσία υποδοχής § αίτηση του υπαλλήλου § συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας § τυπικά προσόντα της θέσης στην οποία ο υπάλληλος μετατάσσεται § βεβαίωση της υπηρεσίας του, ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό υπάλληλο του κλάδου του - αποδοχές: οι αποδοχές βαρύνουν το φορέα στον οποίο γίνεται η μετάταξη σε ΟΤΑ α΄ βαθμού η μετάταξη πραγματοποιείται με - είδος απόφασης: § απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών - απαιτούμενες προϋποθέσεις: § αίτηση του υπαλλήλου στην υπηρεσία υποδοχής § συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας § ύπαρξη κενής οργανικής θέσης της κατηγορίας/κλάδου του μετατασσόμενου στην υπηρεσία υποδοχής § τυπικά προσόντα της θέσης στην οποία ο υπάλληλος μετατάσσεται § βεβαίωση της υπηρεσίας του, ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό υπάλληλο του κλάδου του § σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για διορισμό οργάνου υποδοχής § γνώμη του αρμόδιου για διορισμό οργάνου προέλευσης - αποδοχές: οι αποδοχές βαρύνουν το φορέα στον οποίο γίνεται η μετάταξη σε ΟΤΑ β΄ βαθμού η μετάταξη πραγματοποιείται με - είδος απόφασης: § απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών - απαιτούμενες προϋποθέσεις: § αίτηση του υπαλλήλου στην υπηρεσία υποδοχής § ύπαρξη κενής οργανικής θέσης της κατηγορίας/κλάδου του μετατασσόμενου στην υπηρεσία υποδοχής § τυπικά προσόντα της θέσης στην οποία ο υπάλληλος μετατάσσεται § βεβαίωση της υπηρεσίας του, ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό υπάλληλο του κλάδου του § σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για διορισμό οργάνου υποδοχής § γνώμη του οργάνου προέλευσης - αποδοχές: οι αποδοχές βαρύνουν το φορέα στον οποίο γίνεται η μετάταξη

Οι υπάλληλοι που μετατάσσονται σε υπηρεσίες παραμεθορίων περιοχών έχουν αντίστοιχη υποχρέωση παραμονής σε αυτές για μια δεκαετία. Κάθε πράξη που συνεπάγεται απόσπαση ή μετάταξη πριν από τη συμπλήρωση της υποχρεωτικής δεκαετούς παραμονής στην υπηρεσία μετάταξης είναι αυτοδικαίως άκυρη. Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται: 1. Οι υπάλληλοι που αποκτούν την ιδιότητα του πολυτέκνου, μετά τη μετάταξή τους των οποίων ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής τους στην παραμεθόρια περιοχή μειώνεται σε 6 έτη. 2. Οι υπάλληλοι που αποσπώνται, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, οι υπάλληλοι ΟΤΑ, που υπηρετούν ήδη σε παραμεθόριες περιοχές, μπορούν να μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες παραμεθορίων περιοχών, με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, εκτός αν δεσμεύονται κατά το διορισμό τους να παραμείνουν στην υπηρεσία τους για μια δεκαετία. Τέλος, μετά τη δημοσίευση του Κώδικα δεν επιτρέπονται μετατάξεις από υπηρεσίες Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ β΄ βαθμού σε ΟΤΑ παραμεθορίων περιοχών. 3.2. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ α) Γενικά Μετάταξη είναι η οριστική απομάκρυνση του υπαλλήλου από τον ΟΤΑ που ανήκει η οργανική θέση στην οποία είχε τοποθετηθεί και η κατάληψη νέας οργανικής θέσης σε άλλη υπηρεσιακή μονάδα. Η μετάταξη αποτελεί διοικητική πράξη μεταβολής της υπηρεσιακής κατάστασης του υπαλλήλου.

Η μετάταξη κατά πάγια νομολογία του ΣτΕ αναλύεται σε ταυτόχρονη απόλυση από μια θέση και διορισμό σε μια άλλη, και κατά συνέπεια λογίζεται ως οιονεί διορισμός. Έτσι, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι για μετάταξη υπάλληλοι να διαθέτουν τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για το διορισμό στη θέση στην οποία θέλουν να μεταταγούν, δηλ. όσα προβλέπονται από το προσοντολόγιο, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει (πδ 50/2001, 347/2003 και 44/2005). Η μετάταξη, λόγω της ιδιάζουσας φύσης της όπως περιγράφηκε παραπάνω, πρέπει υποχρεωτικά να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η δημοσίευση αυτή αποτελεί συστατικό στοιχείο της πράξης μετάταξης, διότι μόνο έτσι ολοκληρώνεται η διαδικασία αυτή και επέρχονται οι έννομες συνέπειές της. Κατά γενική αρχή του διοικητικού δικαίου, οι διοικητικές πράξεις, στις οποίες εντάσσονται και οι μετατάξεις, δεν έχουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή τα έννομα αποτελέσματά τους δεν μπορούν να ανατρέξουν σε χρόνο προγενέστερο από την έκδοσή τους. Κατ’ εξαίρεση αναγνωρίζεται δυνατότητα αναδρομικής ισχύος: ? όταν κάτι τέτοιο ρητά επιτρέπεται από τις σχετικές διατάξεις ? όταν η Διοίκηση, για να συμμορφωθεί σε ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ή των Διοικητικών Δικαστηρίων, εκδίδει διοικητικές πράξεις, οι οποίες ισχύουν από το χρόνο που εκδόθηκε η ακυρωθείσα πράξη και ? όταν πρόκειται για ανάκληση παράνομης ατομικής διοικητικής πράξης.

Δεν επιτρέπεται η μετάταξη υπαλλήλου στην περίπτωση που υποχρεούται να υπηρετήσει για ορισμένο χρονικό διάστημα σε συγκεκριμένο ΟΤΑ, βάσει ειδικής διάταξης, όπως στην περίπτωση της μετάταξης κατά τις διατάξεις των παραμεθορίων περιοχών. Επίσης, οι υπάλληλοι δε μετατάσσονται κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής τους υπηρεσίας. Το προσωπικό που έχει τακτοποιηθεί σε θέσεις ιδιωτικού δίκαιου αορίστου χρόνου με ειδικές διατάξεις νόμων, δε διανύει διετή δοκιμαστική υπηρεσία, εφόσον λήφθηκε υπόψη αντίστοιχη προϋπηρεσία για την κατάταξή του.

i) Εντός του ίδιου ΟΤΑ
1. Σύμφωνα με το άρθρο 181 ΚΚΔΚΥ είναι δυνατή: ? μετάταξη υπαλλήλου από Δήμο/Κοινότητα σε: § Δημοτικό /Κοινοτικό Ίδρυμα του ίδιου ΟΤΑ § Δημοτικό /Κοινοτικό νπδδ του ίδιου ΟΤΑ § σε Σύνδεσμο στον οποίο συμμετέχει ο Δήμος / Κοινότητα ? μετάταξη υπαλλήλου από Δημοτικό/Κοινοτικό Ίδρυμα: § στον ίδιο το Δήμο/Κοινότητα § σε Δημοτικό /Κοινοτικό Ίδρυμα του ίδιου ΟΤΑ § σε Δημοτικό /Κοινοτικό νπδδ του ίδιου ΟΤΑ § σε Σύνδεσμο στον οποίο συμμετέχει ο Δήμος/Κοινότητα ? μετάταξη υπαλλήλου από Δημοτικό/Κοινοτικό νπδδ του ΟΤΑ § στον ίδιο το Δήμο/Κοινότητα § σε Δημοτικό/Κοινοτικό Ίδρυμα του ίδιου ΟΤΑ § σε άλλο Δημοτικό /Κοινοτικό νπδδ του ίδιου ΟΤΑ § σε Σύνδεσμο στον οποίο συμμετέχει ο Δήμος/ Κοινότητα ? μετάταξη υπαλλήλου από Σύνδεσμο σε: § Δήμο/Κοινότητα μέλος του Συνδέσμου § Δημοτικό /Κοινοτικό Ίδρυμα μέλος του Συνδέσμου § Δημοτικό /Κοινοτικό νπδδ μέλος του Συνδέσμου με -είδος απόφασης: ? απόφαση: § Δημάρχου, αν ο υπάλληλος μετατάσσεται στο Δήμο, § Προέδρου Κοινότητας, αν ο υπάλληλος μετατάσσεται στην Κοινότητα, § Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου, αν ο υπάλληλος μετατάσσεται σε ΝΠΔΔ του Δήμου/Κοινότητας § Προέδρου Εκτελεστικής Επιτροπής, αν ο υπάλληλος μετατάσσεται σε Δημοτικό / Κοινοτικό Ίδρυμα § Προέδρου Εκτελεστικής Επιτροπής αν ο υπάλληλος μετατάσσεται σε Σύνδεσμο Περίληψη της απόφασης μετάταξης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με μέριμνα του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας(άρθρο 101). - απαιτούμενες προϋποθέσεις: § αίτηση του υπαλλήλου § ύπαρξη αντίστοιχης κενής οργανικής θέσης της ειδικότητας του μετατασσόμενου στην υπηρεσία υποδοχής. Αν δεν υπάρχει, ενεργείται με μεταφορά της θέσης. § σύμφωνη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου § σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου της υπηρεσίας προέλευσης - αποδοχές: οι αποδοχές βαρύνουν το φορέα στον οποίο γίνεται η μετάταξη

2. Σύμφωνα με το άρθρο 183 ΚΚΔΚΥ είναι δυνατή: ? μετάταξη σε ειδικότητα ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας εφόσον ο υπάλληλος κατά την ημερομηνία διορισμού ή κατάταξής του κατείχε τίτλο σπουδών ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας με -είδος απόφασης: § του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου -απαιτούμενες προϋποθέσεις: § αίτηση του υπαλλήλου § ύπαρξη κενής οργανικής θέσης. Αν δεν υπάρχει, συνίσταται προσωποπαγής θέση, ειδικότητας αντίστοιχης του τίτλου σπουδών που κατέχει ο μετατασσόμενος ή παρεμφερούς με τους υπάρχοντες κλάδους μόνιμου προσωπικού, με δέσμευση κενής θέσης μόνιμου προσωπικού. § γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου § τίτλος σπουδών της ειδικότητας της ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας στην οποία επιθυμεί να μεταταγεί, όπως αυτός ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις § συμπλήρωση του απαιτούμενου χρονικού περιορισμού της οκταετίας Προκειμένου για την μετάταξη σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα, του προσωπικού που κατετάγη σε οργανικές θέσεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σύμφωνα με το άρθρου 11 του πδ 164/2004 και το άρθρο 1 του ν.3320/2005, για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρονικού περιορισμού της οκταετίας, συνυπολογίζεται και τυχόν χρόνος που διανύθηκε στο δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού με οποιαδήποτε σχέση (εργασίας ή μίσθωσης έργου), κατά τον οποίο κατείχαν τον τίτλο σπουδών ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας (άρθρο 11 του ν.3491/2006). ? μετάταξη σε ειδικότητα ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας εφόσον ο υπάλληλος κατά την ημερομηνία διορισμού ή κατάταξής του δεν κατείχε τίτλο σπουδών ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας με -είδος απόφασης: § του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου

Περίληψη της απόφασης μετάταξης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με μέριμνα του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας(άρθρο 101). -απαιτούμενες προϋποθέσεις: § αίτηση του υπαλλήλου § συμπλήρωση διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας § ύπαρξη κενής οργανικής θέσης. Αν δεν υπάρχει κενή συνίσταται προσωποπαγής θέση, ειδικότητας αντίστοιχης του τίτλου σπουδών που κατέχει ο μετατασσόμενος ή παρεμφερούς με τους υπάρχοντες κλάδους μόνιμου προσωπικού με δέσμευση κενής θέσης μόνιμου προσωπικού. § γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου § τίτλος σπουδών της ειδικότητας της ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας, στην οποία επιθυμεί να μεταταγεί, όπως αυτός ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις

ii) Μετάταξη σε άλλους φορείς του δημόσιου τομέα
1. Σύμφωνα με το άρθρο 181 ΚΚΔΚΥ είναι δυνατή: ? μετάταξη υπαλλήλου από Δήμο/Κοινότητα σε: § άλλο Δήμο/ Κοινότητα § Δημοτικό /Κοινοτικό Ίδρυμα άλλου ΟΤΑ § Δημοτικό/ Κοινοτικό νπδδ άλλου ΟΤΑ § σε Σύνδεσμο ΟΤΑ στον οποίο δε συμμετέχει ο Δήμος/Κοινότητα προέλευσης ? μετάταξη υπαλλήλου από Δημοτικό/Κοινοτικό Ίδρυμα σε: § άλλο Δήμο/Κοινότητα § Δημοτικό /Κοινοτικό Ίδρυμα άλλου ΟΤΑ § Δημοτικό /Κοινοτικό νπδδ άλλου ΟΤΑ § σε Σύνδεσμο στον οποίο δε συμμετέχει ο Δήμος /Κοινότητα προέλευσης ? μετάταξη υπαλλήλου από Δημοτικό/Κοινοτικό νπδδ σε: § άλλο Δήμο/Κοινότητα § Δημοτικό /Κοινοτικό Ίδρυμα άλλου ΟΤΑ § Δημοτικό /Κοινοτικό νπδδ άλλου ΟΤΑ § σε Σύνδεσμο στον οποίο δε συμμετέχει ο Δήμος /Κοινότητα προέλευσης ? μετάταξη υπαλλήλου από Σύνδεσμο σε: § Δήμο/Κοινότητα που δεν είναι μέλη του Συνδέσμου § Δημοτικό/Κοινοτικό Ίδρυμα άλλου ΟΤΑ, § Δημοτικό / Κοινοτικό νπδδ άλλου ΟΤΑ § σε Σύνδεσμο στον οποίο δε συμμετέχει ο Δήμος /Κοινότητα προέλευσης με - είδος απόφασης: ? απόφαση: § Δημάρχου/Προέδρου Κοινότητας υποδοχής, αν ο υπάλληλος μετατάσσεται σε Δήμο/Κοινότητα, § Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου του νπδδ υποδοχής, αν ο υπάλληλος μετατάσσεται σε νπδδ Δήμου/Κοινότητας § Προέδρου Εκτελεστικής Επιτροπής του ιδρύματος υποδοχής, αν ο υπάλληλος μετατάσσεται σε Δημοτικό / Κοινοτικό Ίδρυμα § Προέδρου Εκτελεστικής Επιτροπής αν ο υπάλληλος μετατάσσεται σε Σύνδεσμο Περίληψη της απόφασης μετάταξης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με μέριμνα του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας(άρθρο 101). -απαιτούμενες προϋποθέσεις: § αίτηση του υπαλλήλου § ύπαρξη αντίστοιχης κενής οργανικής θέσης της ειδικότητας του μετατασσόμενου στην υπηρεσία υποδοχής.

Αν δεν υπάρχει, ενεργείται με μεταφορά θέσης. § σύμφωνη γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων § σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου του ΟΤΑ προέλευσης - αποδοχές: οι αποδοχές βαρύνουν το φορέα στον οποίο γίνεται η μετάταξη 2. Σύμφωνα με το άρθρο 39 ΚΚΔΚΥ είναι δυνατή: ? υποχρεωτική μετάταξη σε περίπτωση συμμετοχής σε εταιρείες Υπάλληλος που κατά το διορισμό του ο ίδιος, ο ή η σύζυγός του ή τα ανήλικα τέκνα του κατέχουν μετοχές ανωνύμων εταιρειών που υπάγονται στον ειδικό έλεγχο του ΟΤΑ στον οποίο διορίζεται ή τις αποκτά κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, λόγω κληρονομιάς, υποχρεούται να υποβάλει σχετική δήλωση στην υπηρεσία του και εντός ενός έτους είτε να τις μεταβιβάσει είτε να ζητήσει την μετάταξή του σε άλλον ΟΤΑ. Η μετάταξη είναι υποχρεωτική και διενεργείται κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 74.

Κατά το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την μεταβίβαση των μετοχών ή την ολοκλήρωση της μετάταξής του, ο υπάλληλος εμπίπτει στο κώλυμα συμφέροντος του άρθρου 43 του Κώδικα. -είδος απόφασης: § του αρμόδιου προς διορισμό οργάνουτου ΟΤΑ υποδοχής Περίληψη της απόφασης μετάταξης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με μέριμνα του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας(άρθρο 101). -απαιτούμενες προϋποθέσεις: § αίτηση του υπαλλήλου § ύπαρξη κενής οργανικής θέσης. Αν δεν υπάρχει ενεργείται με μεταφορά θέσης. - αποδοχές: οι αποδοχές βαρύνουν το φορέα στον οποίο γίνεται η μετάταξη Η μετάταξη αυτή είναι υποχρεωτική για το φορέα προέλευσης.


3. Σύμφωνα με το άρθρο 182 ΚΚΔΚΥ είναι δυνατή: ? μετάταξη υπαλλήλου ΟΤΑ σε υπηρεσίες παραμεθορίων περιοχών και συγκεκριμένα σε: § δημόσιες υπηρεσίες (Υπουργεία, Περιφέρειες) § νπδδ § ΟΤΑ α ή β βαθμού Ειδικότερα: σε δημόσιες υπηρεσίες και νπδδ η μετάταξη πραγματοποιείται με -είδος απόφασης: § κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού - απαιτούμενες προϋποθέσεις: § αίτηση του υπαλλήλου § ύπαρξη κενής οργανικής θέσης της ειδικότητας του μετατασσόμενου στην υπηρεσία υποδοχής § τυπικά προσόντα της θέσης στην οποία ο υπάλληλος μετατάσσεται § βεβαίωση της υπηρεσίας του, ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό υπάλληλο της ειδικότητάς του - αποδοχές: οι αποδοχές βαρύνουν το φορέα στον οποίο γίνεται η μετάταξη σε ΟΤΑ α΄ βαθμού η μετάταξη πραγματοποιείται με - είδος απόφασης: § απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών - απαιτούμενες προϋποθέσεις: § αίτηση του υπαλλήλου στην υπηρεσία υποδοχής § ύπαρξη κενής οργανικής θέσης της ειδικότητας του μετατασσόμενου στην υπηρεσία υποδοχής § τυπικά προσόντα της θέσης στην οποία ο υπάλληλος μετατάσσεται § βεβαίωση της υπηρεσίας του, ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό υπάλληλο της ειδικότητάς του § σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για διορισμό οργάνου υποδοχής § γνώμη του αρμόδιου για διορισμό οργάνου προέλευσης - αποδοχές: οι αποδοχές βαρύνουν το φορέα στον οποίο γίνεται η μετάταξη σε ΟΤΑ β΄ βαθμού η μετάταξη πραγματοποιείται με - είδος απόφασης: § απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών - απαιτούμενες προϋποθέσεις: § αίτηση του υπαλλήλου στην υπηρεσία υποδοχής § ύπαρξη κενής οργανικής θέσης της ειδικότητας του μετατασσόμενου στην υπηρεσία υποδοχής § τυπικά προσόντα της θέσης στην οποία ο υπάλληλος μετατάσσεται § βεβαίωση της υπηρεσίας του, ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό υπάλληλο της ειδικότητάς του § σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για διορισμό οργάνου υποδοχής § γνώμη του οργάνου προέλευσης - αποδοχές: οι αποδοχές βαρύνουν το φορέα στον οποίο γίνεται η μετάταξη

Οι υπάλληλοι που μετατάσσονται σε υπηρεσίες παραμεθορίων περιοχών έχουν αντίστοιχη υποχρέωση παραμονής σε αυτές για μια δεκαετία. Κάθε πράξη που συνεπάγεται απόσπαση ή μετάταξη πριν από τη συμπλήρωση της υποχρεωτικής δεκαετούς παραμονής στην υπηρεσία μετάταξης είναι αυτοδικαίως άκυρη. Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται: 4. Οι υπάλληλοι που αποκτούν την ιδιότητα του πολυτέκνου, μετά τη μετάταξή τους των οποίων ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής τους στην παραμεθόρια περιοχή μειώνεται σε 6 έτη.

5. Οι υπάλληλοι που αποσπώνται, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Επίσης, οι υπάλληλοι ΟΤΑ, που υπηρετούν ήδη σε παραμεθόριες περιοχές, μπορούν να μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες παραμεθορίων περιοχών, με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, εκτός αν δεσμεύονται κατά το διορισμό τους να παραμείνουν στην υπηρεσία τους για μια δεκαετία. Τέλος, μετά τη δημοσίευση του Κώδικα δεν επιτρέπονται μετατάξεις από υπηρεσίες Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ β΄ βαθμού σε ΟΤΑ παραμεθορίων περιοχών.

Τελικές - Μεταβατικές διατάξεις (άρθρα 217 έως 232)
Ένστολο προσωπικό Δημοτικής Αστυνομίας (άρθρο 224) Με την έναρξη ισχύος του νέου Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, δηλ. μετά την 28-6-2007, το ειδικό ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας των κατηγοριών και κλάδων ΠΕ23, ΤΕ23 και ΔΕ23, που προσελήφθη με το πδ 23/2002, και εκείνο που προσλαμβάνεται με το πδ 135/2006, διέπεται ως προς το υπηρεσιακό του καθεστώς από τις ειδικές γι΄ αυτό διατάξεις και για όσα θέματα δε ρυθμίζονται από αυτές, από τις όμοιες του παρόντος κώδικα, όπως ορίζεται στο άρθρο 224 ΚΚΔΚΥ.

Τέλος, το ένστολο προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας έχει δικαίωμα μετάταξης σε ανώτερη κατηγορία, μόνο εντός των κλάδων ΤΕ23 & ΠΕ23 της Δημοτικής Αστυνομίας. Υπάλληλος που είχε τον απαιτούμενο για διορισμό σε ανώτερη κατηγορία τίτλο σπουδών κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης διορισμού του δεν επιτρέπεται να μεταταγεί σε θέση κλάδου ανώτερης κατηγορίας, πριν από τη συμπλήρωση οκταετίας από το διορισμό του. Επίσης από τις τελικές και μεταβατικές διατάξεις (άρθρο 231), προβλέπονται τα εξής: α) Εκκρεμείς διαδικασίες μετατάξεων ολοκληρώνονται με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν, εφόσον μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν αποφανθεί τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια (παρ. 9). β)

Η χρονική διάρκεια των αποσπάσεων που πραγματοποιήθηκαν κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 68 του προϊσχύσαντος Υπαλληλικού Κώδικα (ν.2683/1999) επιτρέπεται να παρατείνεται κατά ένα(1) επιπλέον έτος, ύστερα από αίτηση του υπαλλήλου(παρ.12). Είμαστε στη διάθεσή σας, για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και οδηγία. Οι αρμόδιες Διευθύνσεις των Περιφερειών παρακαλούνται να κοινοποιήσουν την παρούσα εγκύκλιο στους ΟΤΑ α΄ βαθμού που εποπτεύουν, καθώς και στα υπηρεσιακά συμβούλια αυτών και τις κατά τόπο ΤΕΔΚ, με την παράκληση να λάβουν ενυπόγραφα γνώση όλοι οι υπάλληλοι των φορέων αυτών.
Ο Γενικός Γραμματέας Ο Υπουργός
Π. Γεωργιάδης Καθ. Προκόπης Παυλόπουλος

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Στα Δερβενοχώρια ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Σκουτέρης αναζητεί τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο οροπέδιο των Σκούρτων, στην Πάρνηθα.

Στα ίχνη του τάφου του Μεγάλου Αλέξανδρου;
Στα ίχνη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ισχυρίζεται πως βρίσκεται ο ερευνητής Κώστας Σκουτέρης, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα. Ο ίδιος υποστηρίζει, πως ο μεγάλος στρατηλάτης δεν θάφτηκε στην Ασία, αλλά η σορός του επέστρεψε με τιμές στην Ελλάδα, για να ταφεί στο οροπέδιο των Σκούρτων στην Πάρνηθα.

Η zougla.gr βρέθηκε στη μισοκαμένη Πάρνηθα, μαζί με τον κ. Σκουτέρη, προκειμένου να μας εξηγήσει επί τόπου το συμπέρασμα της μακρόχρονης έρευνας του.
«Εδώ, υπάρχει ένας τεχνητός λόφος. Η μορφολογία του εδάφους δε δικαιολογεί την παρουσία του. Σε διάφορα σημεία επάνω στο λόφο, υπάρχουν συστάδες με πέτρες. Με ένα απλό μάτι, θα μιλούσε κανείς για ερείπια ενός παλαιού οικισμού, έτσι νόμιζα και εγώ, μέχρι τη στιγμή που παρατήρησα την περιοχή από το Google Earth», μας λέει ο ίδιος, ανηφορίζοντας το λόφο, που δεσπόζει στη μέση του οροπεδίου.

Για όσους δε γνωρίζουν, το Google Earth, είναι μία εφαρμογή στο διαδίκτυο, όπου μπορείς να δεις δορυφορικές φωτογραφίες από όποιο σημείο του πλανήτη θέλεις, έχοντας τη δυνατότητα να «ζουμάρεις» και να φτάσεις μερικές δεκάδες μέτρα από το έδαφος.
Επάνω στο λόφο, ο κ. Σκουτέρης μας εξηγεί, τι κρύβεται πίσω από τις συστάδες από πέτρες, που είναι αφηρημένα διάσπαρτες στο χώρο. «Πρόκειται για πολύ ορθολογισμένα τοποθετημένες πέτρες, με διάφορα πάχη, ύψη και θέσεις, έτσι ώστε να δημιουργούν ένα τρισδιάστατο ανάγλυφο, ορατό μόνο από μεγάλο ύψος» μας λέει ο ίδιος, για να προχωρήσει στη λύση του γρίφου.


«Παρατηρώντας από ψηλά τις συστάδες αυτές, διακρίνουμε να σχηματίζεται ο γερακόμορφος θεός των αρχαίων Αιγυπτίων Θωθ. Αυτός βρίσκεται σε τρισδιάστατη θέση και κοιτάει λοξά προς τον ουρανό. Σα να λέμε πως περίμενε κάποτε να γίνει ορατός από το δορυφόρο».
Γιατί όμως οι διάδοχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα επέλεγαν να ταφεί η σωρός του στην Ελλάδα και στην περιοχή της Πάρνηθας ; «Η απάντηση είναι μία και μοναδική» μας λέει ο ερευνητής, που συνεχίζει : «Ένας και μόνο Έλληνας έγινε Φαραώ. Αυτός ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος. Σε όλη του την πορεία προς την Ασία, ακολούθησε τα βήματα του Διονύσου, σε αντίστροφη όμως πορεία. Ο Διόνυσος ήρθε από το όρος Μηρός (Ινδία) προς την Ελλάδα. Ο Αλέξανδρος έφτασε εκεί, τελείωσε την εκστρατεία και έστω και νεκρός γύρισε πίσω. Γιατί αυτό ουσιαστικά αναζητούσε, την πορεία του Διονύσου» μας εξηγεί o κ. Σκουτέρης, συμπληρώνοντας στοιχεία, όπου μπλέκεται ο μύθος και η ιστορία.

«Ο Διόνυσος ήταν γιος της Σεμέλης και του Δία. Η Σεμέλη ήταν κόρη του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας. Επομένως, ως Διόνυσος που ταυτίστηκε με αυτόν, ο Αλέξανδρος, ο καλύτερος τρόπος για να ταφεί ήταν στην Ελλάδα ως βασιλιάς των Ελλήνων, αλλά και κοντά στη Θήβα ως γιος αντίστοιχα του Δία. Γιος της Σεμέλης και του Δία, ο Διόνυσος. Γιος του Δία και της Ολυμπιάδας, ο Αλέξανδρος» κατέληξε.

Ο ιστοριοδίφης, υποστηρίζει πως κάτι σημαντικό πρέπει να κρύβεται κάτω από τον τεχνητό λόφο, πάνω στον οποίον σχηματίζεται ανάγλυφη η αιγυπτιακή θεότητα Θωθ. «Προφανώς δε μπορεί να μην κρύβεται κάτι, κάτω από τα 120 στρέμματα ανάγλυφης εικόνας, που είναι ένα μήνυμα των αρχαίων προς τις εποχές του μέλλοντος. Σ’ αυτές όπου θα μπορούσε να γίνει ορατή από ψηλά η ανάγλυφη εικόνα, το τι συμβολίζει και κυρίως τι κρύβει κάτω της», τονίζει με νόημα.

Ο ίδιος έχει ενημερώσει την αρχαιολογική υπηρεσία για την έρευνά του, παραδίδοντας όλο το σχετικό υλικό και βέβαια τις αεροφωτογραφίες.
Η θεωρία του κ. Σκουτέρη περιμένει τους αρχαιολόγους να την επιβεβαιώσουν ή να τη διαψεύσουν και να τη βάλουν στο αρχείο. Ο ίδιος δηλώνει με πάθος, βέβαιος, πως ο Μέγας Αλέξανδρος, έστω και νεκρός, επέστρεψε στην Ελλάδα
Ολοκληρώνοντας το κείμενο αυτό, αργά το απόγευμα της 13ης Ιουνίου, το μάτι μου έπεσε σε ένα σχόλιο του blog taxalia της Θεσσαλονίκης, που έλεγε : «Και μέσα στον καταιγισμό ειδήσεων, να μην ξεχάσουμε μια ημερομηνία ορόσημο, στην παγκόσμια ιστορία. Σα σήμερα, στις 13-6-323 π.Χ., πέθανε ο μέγιστος των Ελλήνων, Μέγας Αλέξανδρος, ο Μακεδών σε ηλικία 33 ετών». Σύμπτωση;

Πηγή: http://www.zougla.gr/
Παναγιώτης Σαββίδης

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Σεισμός στην Κρήτη

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην ανατολική Κρήτη στις 03:20 τα ξημερώματα Πέμπτης.Το επίκεντρο εντοπίζεται 111 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και 47 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρας. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο δίδει μέγεθος 5,3 Ρίχτερ.

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Και στη Βουλή οι Δελφοί

Και στην ελληνική Βουλή φέρνει το ΠΑΣΟΚ την υπόθεση των καταπατήσεων στον Παρνασσό και ιδίως στην περιοχή των Δελφών. Σχετική ερώτηση, στηριζόμενη στα δημοσιεύματα του Κόσμου του Επενδυτή και του Εθνους, κατέθεσαν 5 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 4 Ιουνίου. Δείτε τη. Περιμένουμε την απάντηση των υπουργών. Και εκφράζουμε την απορία μας για την απουσία της υπογραφής του Βασίλη Τόγια μεταξύ των ερωτώντων βουλευτών. Δεν θα έπρεπε ως τοπικός βουλευτής όχι μόνο να γνωρίζει αλλά και να συμπαρίσταται στους συναδέλφους του;

Ερώτηση 5 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Οικονομικών, Εσωτερικών
4 Ιουνίου 2008

Αριθμός ερώτησης 13546/4.6.2008
ΘΕΜΑ : Οικοδόμηση εντός της ζώνης Β του Δελφικού Τοπίου , εντός αρχαιολογικού χώρου , κηρυγμένο από την UNESCO περιοχής ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Τα τελευταία χρόνια επανειλημμένα καταγγέλλεται από φορείς και πολίτες της Φωκίδας η οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων στο Παρνασσό. Με την μέθοδο της χρησικτησίας και την εμφάνιση «μαρτύρων» συστηματικά εκτάσεις αποχαρακτηρίζονται από δασικές και βαπτίζονται αγροτικές και μετά γίνονται εξοχικές κατοικίες με περίφραξη. Επί της ουσίας ο Παρνασσός τεμαχίζεται και περιφράσσεται , δημόσια αγαθά , όπως το περιβάλλον, ανήκουν πλέον στους «έχοντες και κατέχοντες».
Ήδη , εκκρεμεί κύρια ανακριτική διαδικασία σχετικά με τους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων σύμφωνα με τα 783/19.09.2006 και 257/15.03.2007 έγγραφα του Πρωτοδικείου Άμφισσας που μνημονεύει σε απαντήσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε κοινοβουλευτικό έλεγχο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Τις τελευταίες μέρες σύμφωνα με δημοσιεύματα στον « ΚΟΣΜΟ του ΕΠΕΝΔΥΤΗ» και στο «ΕΘΝΟΣ» έρχονται στο φως νέες αποκαλύψεις . Πέρα από την οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων έχουμε και οικοδόμηση εντός της ζώνης Β του Δελφικού Τοπίου , εντός αρχαιολογικού χώρου , κηρυγμένο από την UNESCO περιοχής ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς .

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οικόπεδο εκτάσεως 20.000τμ ,ιδιοκτησίας της οικογενείας του νυν Δημάρχου Δελφών , μεταβιβάζεται, στην εταιρεία ΔΑΒΑΡΗ ΕΠΕ για ανέγερση κατοικιών. Το εν λόγω οικόπεδο εμφανίζεται εκτός ζώνης Β Δελφικού Τοπίου , σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα που συνέταξε ο Πολιτικός Μηχανικός πρώην Δήμαρχος Άμφισσας και νυν Νομάρχης Φωκίδας. Μετά από επώνυμες καταγγελίες από τον Νοέμβριο του 2007 έρχεται η Διεύθυνση Τοπογραφήσεων , Φωτομετρίας και Κτηματολογίου του Υπ. Πολιτισμού και στις 22/05/2008 με έκθεσή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ επιβεβαιώνει το βάσιμο των καταγγελιών, το εν λόγω οικόπεδο βρίσκεται εντός της ζώνης Β του αρχαιολογικού χώρου Δελφών, είτε κριθεί με το καθεστώς του ΦΕΚ 259/Β/25-4-91 , είτε με του ΦΕΚ 141/19-4-2007 .

Απορίας άξιο είναι ότι μετά από μια επώνυμη καταγγελία για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα Πολιτική Ηγεσία και Υπηρεσίες αδυνατούν να κινηθούν άμεσα , εξετάζοντας το βάσιμο ή όχι των καταγγελιών , η δε αδυναμία των Υπηρεσιών σαφώς επηρεάζεται και από τον μη επαρκή εξοπλισμό τους , καθώς λείπει ακόμη και ένα απλό σύστημα δορυφορικής απεικόνισης .

Η συγκεκριμένη περίπτωση ,χωρίς να είναι η μοναδική , αναδεικνύει ολοφάνερα την αδυναμία της Πολιτείας να προστατέψει την πολιτιστική μας κληρονομιά . Τα συμφέροντα και οι ισχυροί καλύπτονται , προστατεύονται , πιθανά και επιδοτούνται . Αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει τα απαιτούμενα πολιτικά και ηθικά ανακλαστικά – την απαιτούμενη πολιτική βούληση να στηρίξει τη θέση ότι το περιβάλλον είναι δημόσιο αγαθό , η δε προστασία των αρχαιολογικών χώρων αφορά πολλές γενιές μετά από εμάς.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :

1.Υπάρχει η πολιτική βούληση για την προστασία του Παρνασσού και του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών ;
2. Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπ. Πολιτισμού να προστατεύσει αρχαιολογικούς χώρους από φαινόμενα καταπατήσεων και αισθητικής προσβολής των χώρων αυτών ;
3. Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπ. Πολιτισμού να στηρίξει με επιστημονικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό τις Δ/νσεις του Υπουργείου ;
4. Για την κατασκευή των εν λόγω κτιρίων εντός της Ζώνης Β του Δελφικού Τοπίου υπήρξε έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο;
5. Υπήρξε θετική γνωμοδότηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων και προέγκριση από τη Δασική Υπηρεσία ; Σε ποια στοιχεία βασίστηκαν ; Ήταν χαρακτηρισμένη δασική ή όχι η περιοχή;
6. Ποια στοιχεία έλαβε υπ' όψιν της η Πολεοδομία Άμφισσας για την έκδοση της οικοδομικής άδειας ; Πριν ή μετά την καταγγελία διεξήχθη αυτοψία από την Πολεοδομία Άμφισσας; Υπήρξε παρέμβαση για προσωρινή αναστολή των εργασιών;
7. Ποια η έκταση του εν λόγω συγκροτήματος ; Δικαιολογείται με του όρους δόμησης των εκτός σχεδίων οικοπέδων ;

8. Μετά τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Τοπογραφήσεων , Φωτομετρίας και Κτηματολογίου του Υπ. Πολιτισμού και στις 22/05/2008 και με έκθεσή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ , ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για το εν λόγω κτίσμα ;
9. Αληθεύει ότι το εν λόγω συγκρότημα έλαβε ειδική γνωμάτευση του ΕΟΤ για να ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο ως τουριστική επένδυση 5 αστέρων ;

10. Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπ. Δικαιοσύνης να εξετάσει το θέμα αγοραπωλησίας οικοπέδων στον Παρνασσό που με την μέθοδο της χρησικτησίας και την εμφάνιση «μαρτύρων» κατοχυρώνονται ιδιοκτησιακά ; Μπορεί να υπάρξει εικόνα ποίοι είναι αυτοί οι ιδιοκτήτες και πόση γη απέκτησαν τα τελευταία δέκα χρόνια ;

11. Περαιώθηκε η κύρια ανακριτική διαδικασία σύμφωνα με τα υπ´αριθμ . πρωτ. 783/19-09-2006 και 257/15.03.2007 έγγραφα του Πρωτοδικείου Άμφισσας που μνημονεύει σε απαντήσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε κοινοβουλευτικό έλεγχο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μιχάλης Καρχιμάκης
Θάνος Μωραίτης
Γιώργος Πεταλωτής
Γιάννης Δριβελέγκας
Γιάννης Μανιάτης

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις βίλες στους Δελφούς

Mε ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΠAΣOK Kώστας Mποτόπουλος ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δοθούν εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την παράνομη δόμηση συγκροτήματος κατοικιών εντός της προστατευόμενης ζώνης του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.
Η ερώτηση του νεαρού ευρωβουλευτή έχει ως εξής.
Στην περιοχή του ιερού χώρου των Δελφών, μνημείου παγκόσμιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς προστατευόμενου από την UNESCO, έχει συντελεστεί μη σύννομη δόμηση συγκροτήματος κατοικιών μεγάλων διαστάσεων με βάση αλλοιωμένο τοπογραφικό διάγραμμα (το οποίο μεταθέτει αυθαίρετα την οριογραμμή του ιερού χώρου κατά 200μ. εγγύτερα προς το Μνημείο) και σε συνδυασμό με αναιτιολόγητο αποχαρακτηρισμό της δασικής έκτασης.

Παρά την ύπαρξη πλήρους φακέλου με όλα τα σχετικά έγγραφα που καταδεικνύουν το παράνομο της εν λόγω πράξης, τις καταγγελίες ιδιωτών και τοπικών φορέων, την ανεξήγητη εκκρεμότητα της δικαστικής έρευνας επί τέσσερα χρόνια αλλά και τη σχετική δημοσιότητα που έλαβε το θέμα αυτό στον τύπο, δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, καμία απολύτως αντίδραση από την πλευρά της Πολιτείας και των συντεταγμένων οργάνων της για το εν λόγω συμβάν ούτε σχετική διορθωτική κίνηση εκ μέρους των αρμόδιων φορέων.

Εξ αφορμής αυτού του στοιχειοθετημένου γεγονότος, ερωτάται η Επιτροπή για τα ακόλουθα:
1) Ποιο είναι το επίπεδο συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφόρησης
, για παρεμφερή ζητήματα, μεταξύ της Επιτροπής και αντίστοιχων υπηρεσιών του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού;
2) Υπάρχει σχετική συνεργασία, και σε ποιο βαθμό, της Επιτροπής με την UNESCO για την προστασία (προληπτική και κατασταλτική) των εν λόγω μνημείων;
3) Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει η Επιτροπή προκειμένου να υπάρχει πραγματική προστασία των μνημείων που συγκαταλέγονται στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO;
4) Προτίθεται η Επιτροπή να ζητήσει εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την παραπάνω υπόθεση η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οφείλεται σε συγκεκριμένες ευθύνες και παραλείψεις κρατικών υπηρεσιών;

Ο Kώστας Mποτόπουλος προέβη και σε σχετικές δηλώσεις.
«Τα αρμόδια όργανα της ελληνικής πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν επιδείξει μέχρι τώρα μία ανεξήγητη και αναιτιολόγητη αδράνεια να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την αποτροπή παράνομων πράξεων που βεβηλώνουν τον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών.
Η ελληνική νομοθεσία, πλήρως εναρμονισμένη με τις διατάξεις του Συντάγματος και των διεθνών κανόνων, παρέχει ασφαλές πλαίσιο για τη διαφύλαξη και προστασία του δελφικού τοπίου, προσδιορίζοντας με σαφήνεια τα όρια του Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών. Εξάλλου, η πολεοδομική νομοθεσία προβλέπει με αναγκαστικού χαρακτήρα διάταξη την υποχρεωτική κατεδάφιση των αυθαίρετων που βρίσκονται εντός των αρχαιολογικών χώρων, ενώ η πάγια νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας μας, αποκρυσταλλώνοντας και ενισχύοντας το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, έχει αποφανθεί ότι, όταν διαπιστώνεται η προσβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι επιβεβλημένη η άρση αυτής της προσβολής λόγω προδήλου δημοσίου συμφέροντος.
Για δεκαεπτά συναπτά έτη, από το 1991 έως σήμερα, η οριοθέτηση της επίμαχης αρχαιολογικής ζώνης, όπως προκύπτει από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις του 1991 και του 2007, δεν έχει υποστεί καμία απολύτως αλλαγή και συνεπώς τα κτίρια που έχουν ήδη ανεγερθεί εντός της απαγορευμένης ζώνης του αρχαιολογικού χώρου είναι παράνομα και αυθαίρετα. Αυτό επιβεβαιώνεται πέρα από κάθε αμφισβήτηση και στην Αναλυτική Έκθεση της Διεύθυνσης Τοπογραφήσεων, Φωτομετρίας και Κτηματολογίου του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία έχει υποβληθεί από τις 22/05/2008 στην πολιτική ηγεσία του εν λόγω Υπουργείου.
Ακόμη και μετά την αποκάλυψη της παραβίασης του δελφικού τοπίου με δημοσιεύματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ακόμα και μετά την υποβολή σχετικών ερωτήσεων στη Βουλή των Ελλήνων, τα αρμόδια όργανα της ελληνικής πολιτείας εξακολουθούν να σιωπούν και να παραλείπουν να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους εγχώριους και διεθνείς νόμους για να προασπίσουν την ακεραιότητα του αρχαιολογικού χώρου. Η δικαστική έρευνα που έχει ξεκινήσει ύστερα από σχετικές καταγγελίες πολιτών και τοπικών φορέων εκκρεμεί εδώ και τέσσερα χρόνια, παραβιάζοντας όχι μόνο τις διατάξεις της δικονομίας αλλά και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Έθεσα το σοβαρότατο αυτό θέμα στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απηύθυνα έκκληση να ληφθούν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα, ώστε να υποχρεωθεί επιτέλους η ελληνική πολιτεία να διασφαλίσει αποτελεσματικά τον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, που ως μοναδικής σπουδαιότητας μνημείο ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα
».

Ανοίγει γεώτρηση με εξασθενές χρώμιο ο Γεωργίου στο Σχηματάρι

Με επιστροφή στις γεωτρήσεις από τον μολυσμένο υδροφόρο ορίζοντα απειλούνται εκ νέου χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι στην περιοχή του Ασωπού ποταμού. Ο Δήμος Σχηματαρίου, που έως τον χειμώνα υδρευόταν από τον Μόρνο, αποφάσισε να ενεργοποιήσει μια γεώτρηση, ενημερώνοντας τους δημότες ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο για πόση και μαγείρεμα.

Ο δήμαρχος Ευ. Γεωργίου επικαλείται τις αυξημένες ανάγκες σε κατανάλωση και τη χαμηλή ποιότητα του νερού που δίνει η ΕΥΔΑΠ από τη λίμνη Υλίκη τους τελευταίους μήνες καθώς τα αποθέματα του Μόρνου έχουν λιγοστέψει. «Οι υποδομές που έχουμε για τη διύλιση δεν είναι αρκετές και αποφασίσαμε προσωρινά να χρησιμοποιήσουμε μια γεώτρηση που περιέχει εξασθενές χρώμιο σε χαμηλό ποσοστό 1,6 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο, ενώ η Υλίκη έχει 3».

Ο κ. Γεωργίου υπαινίσσεται ακόμη και δολιοφθορά αφού, όπως λέει, το πρόβλημα επιτάθηκε το τελευταίο διάστημα από μειωμένη εισροή νερού της ΕΥΔΑΠ, ενώ εκ των υστέρων ανακαλύφθηκε ότι κάποιος είχε κλείσει μια από τις βάνες παροχής! Παραδέχεται όμως ότι η συγκεκριμένη γεώτρηση ξεπερνά τα όρια ασφαλείας στην περιεκτικότητα σε αμμωνία. Υπενθυμίζεται ότι και στα Οινόφυτα, το θολό νερό που δίνει η ΕΥΔΑΠ από την Υλίκη δεν μπορεί να καθαριστεί επαρκώς και η λύση που είχαν υποσχεθεί οι αρμόδιοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο (όταν πρωτοανακαλύφθηκε το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο) χάνεται στο απώτερο μέλλον.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας στα διόδια Σχηματαρίου μεθαύριο Σάββατο στις 11 π.μ. οργανώνουν φορείς και κάτοικοι της περιοχής. Την Κυριακή στις 11 π.μ. καλεί σε συγκέντρωση στο δημαρχείο Ωρωπού η Συντονιστική Επιτροπή για την Κεντρική Μονάδα Βιολογικού και Χημικού Καθαρισμού ενόψει προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
(Από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 05/06/2008)

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Γερμανικές αποζημιώσεις για το Δίστομο μέσω Ιταλίας!

28 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

ΒΟΝΗ
Του ΑΝΤΩΝΗ ΒΕΗ
Σε τρίτη και τελευταία βαθμίδα το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο
της Ιταλίας στη Ρώμη (αντίστοιχο του Αρείου Πάγου) εξέδωσε χθες (4-6-08) την απόφασή του στην υπόθεση αποζημιώσεως των θυμάτων της σφαγής, που είχαν διαπράξει γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο Δίστομο στις 10 Ιουνίου 1944.
Υστερα από δικαστικό μαραθώνιο 13 ετών, ο αείμνηστος δικηγόρος Γιάννης Σταμούλης δικαιώνεται, αφού το Δικαστήριο κηρύσσει εκτελεστή την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που είχε επικυρωθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Ετσι, τα θύματα θα εισπράξουν αποζημιώσεις της τάξεως των 28 εκατομμυρίων ευρώ από κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Γερμανικού Δημοσίου στο Como της Ιταλίας, αν η γερμανική κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί τελικά με την απόφαση.

Γ. Σταμούλης: δικαιώνεται έστω και μετά θάνατον

«Δύσκολη υπόσχεση δώσατε, κύριε Σταμούλη», είχε πει πρόπερσι στις εκδηλώσεις μνήμης στο Δίστομο ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα. Ο αείμνηστος δικηγόρος ανακοίνωνε εκείνο το βράδυ στους Διστομίτες, ότι θα ζητούσε την εκτέλεση της γνωστής απόφασης στην Ιταλία. Πρωτοδικείο και Εφετείο στη Φλωρεντία κήρυξαν εκτελεστή την απόφαση στην Ιταλία. Και ο Γιόαχιμ Λάου, δικηγόρος Φλωρεντίας, τη συνδρομή και συνεργασία του οποίου είχε ζητήσει ο Γ. Σταμούλης, προχώρησε σε κατάσχεση ακινήτων του Γερμανικού Δημοσίου μεγάλης αξίας στην Ιταλία.

Το Γερμανικό Δημόσιο, όμως, συνέχισε στο Ανώτατο Δικαστήριο στη Ρώμη με το επιχείρημα της ετεροδικίας, που μάταια είχε επικαλεσθεί και στον Αρειο Πάγο. Αν και μόνη προϋπόθεση για την αναγνώριση της εκτελεστότητας της ελληνικής απόφασης στην Ιταλία ήταν να έχει καταστεί εκτελεστή στην Ελλάδα και ως εκ τούτου η διαδικασία ήταν τυπική, το Γερμανικό Δημόσιο αντί ουσιαστικής νομικής επιχειρηματολογίας επικαλέσθηκε και στην Ιταλία σε όλες τις βαθμίδες το προνόμιο της ετεροδικίας.Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας σε παρόμοιες υποθέσεις δεν είχε δεχθεί ετεροδικία του Γερμανικού Δημοσίου για εγκλήματα του ναζισμού και, δεύτερον, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας είχε κηρύξει αντισυνταγματική διάταξη, αντίστοιχη εκείνης του ελληνικού Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (§ 923), που ζητά προηγούμενη άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης για αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού Δημοσίου και την οποία υπό την πίεση των γερμανικών κυβερνήσεων καμία ελληνική κυβέρνηση ώς τώρα δεν είχε τολμήσει να δώσει.

Στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει στο σκεπτικό του ότι, με δεδομένη την εκτελεστότητα της απόφασης στην Ελλάδα, όλα τα δικαστήρια σε κάθε χώρα της Ε.Ε. έχουν υποχρέωση να διατάξουν την εκτέλεση της απόφασης.Και το επιχείρημα του Γερμανικού Δημοσίου ότι δεν μπορεί να εκτελεσθεί η απόφαση σε άλλη χώρα, αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν επέτρεψε την εκτέλεσή της στην ίδια την Ελλάδα, απέρριψε το δικαστήριο, επειδή, ως μη νομικό επιχείρημα, πέφτει στο κενό.
Πηγή: www.enet.gr

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Ο Περγαντάς για την Ημέρα Περιβάλλοντος

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Είναι αλήθεια ότι το φυσικό περιβάλλον, το οποίο αποτελεί το σύστημα που αναπτύσσεται η ζωή του πλανήτη μας, ποτέ άλλοτε δεν βρέθηκε σε τόσο μεγάλους κινδύνους όσο σήμερα.
Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι, χρειαζόμαστε, πιο πολύ από ποτέ, η περιβαλλοντική πολιτική να αλλάξει μορφή και περιεχόμενο. Και πάνω απ΄όλα να αλλάξει πρακτική, ξεπερνώντας το κλασσικό δίπτυχο περιβαλλοντική προστασία – οικονομική ανάπτυξη και τοποθετώντας δίπλα στην έννοια της αειφορίας και τους στόχους της κοινωνικής ανάπτυξης και ευημερίας.

Μ΄αυτή την πολλαπλή προσέγγιση, που διατρέχει κάθε πλευρά της ζωής μας, πρέπει σήμερα να αντιμετωπίσουμε όλοι την πρόκληση του περιβάλλοντος. Μ΄αυτή την πολυδιάστατη προοπτική, που βρίσκεται εγγύτερα σ΄αυτό που αποκαλούμε «ποιότητα ζωής», θα πρέπει οι φορείς και η πολιτεία να ενεργήσουν. Κι όλοι μαζί να απαιτήσουμε, να στοχοθετήσουμε και να δραστηριοποιηθούμε.

Γιατί η ποιότητα ζωής αποτελεί κοινωνικό αγαθό, στο οποίο όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν δικαίωμα πρόσβασης. Και γιατί η περιβαλλοντική προστασία που στην ολοκληρωμένη της αντιμετώπιση εξασφαλίζει την ποιοτική ανέλιξη της κοινωνίας είναι το σπουδαιότερο καθήκον όλων. Το περιβάλλον είναι το σημαντικότερο κληροδότημα στις επόμενες γενιές. Είναι το δικό μας σήμερα και των παιδιών μας το αύριο.
Απέναντι σ΄αυτή την πολύτιμη κληρονομιά, έχουμε μεγάλες υποχρεώσεις. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το διαχρονικό δικαίωμα του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον. Πρέπει σήμερα να αναλάβουμε δράση και να περάσουμε από τα λόγια και τα συνθήματα σε ενεργητικές πολιτικές και αποτελεσματικές πρακτικές.

Σήμερα είναι μεγαλύτερη η ανάγκη να συνεργαστούμε γόνιμα, με ευαισθησία και ευθύνη για την διαφύλαξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Να προχωρήσουμε αφήνοντας κατά μέρος τις βραχυπρόθεσμες σκοπιμότητες μιας κατ΄επίφαση ανάπτυξης. Να βαδίσουμε με γνώμονα τις παραδοσιακές αξίες και τις αυριανές προοπτικές του πλανήτη και των κατοίκων του.
Γιατί πρέπει να κάνουμε βιώσιμη την ανάπτυξη και ανθρώπινη τη ζωή μας.
Αλλωστε είναι το χρέος μας στην κοινωνία να δώσουμε ασφαλές περιβάλλον στους αυριανούς πολίτες, παραμένοντας συνεπείς προς αυτούς από τους οποίους το παραλάβαμε.

Επίθεση κατά Λαζάρου από την Κίνηση Πολιτών Κυριακίου

ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ
Ο ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΙΣ 16 ΜΑΪΟΥ 2008 ΝΤΡΟΠΙΑΣΑΝ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!


Στις 29/4/2008 συνεδρίασε με κάθε προφύλαξη το κοινοτικό συμβούλιο Κυριακίου με σκοπό την γνωμοδότηση για την λειτουργία δύο μονάδων φυσικού αερίου στο χώρο του Αλουμινίου.
Από τα 11 μέλη του κοινοτικού συμβουλίου τα 9 ψήφισαν υπέρ της χορήγησης θετικής γνωμοδότησης, ένα μέλος καταψήφισε και ένα ακόμη απουσίαζε.

Η απόφαση αυτή [55/2008, θέμα:9,10] του κοινοτικού συμβουλίου είναι ηθικά και τυπικά απαράδεκτη, γιατί 5 από τους 9 συμβούλους που ψήφισαν θετικά είναι εργαζόμενοι στον όμιλο Μυτιληναίου και σύμφωνα με το άρθρο 99 του κώδικα δήμων και κοινοτήτων : «Δημοτικός [ή κοινοτικός] σύμβουλος δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος ή στην κατάρτιση αποφάσεως του συμβουλίου ή να συμμετέχει σε γνωμοδοτικά συλλογικά όργανα, τα οποία γνωμοδοτούν για θέμα που θα εισαχθεί στο δημοτικό συμβούλιο, εφόσον ο ίδιος ή συγγενής του έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον. Απόφαση που έχει ληφθεί κατά παράβαση της διάταξης αυτής είναι άκυρη. Ο σύμβουλος που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση διαπράττει σοβαρή παράβαση καθήκοντος και τιμωρείται με την ποινή της αργίας, σύμφωνα με τα άρθρα 142 και 143».

Εάν οι κύριοι σύμβουλοι [κακώς] δεν το γνώριζαν αυτό, πρέπει να ζητήσουν να επαναληφθεί το κοινοτικό συμβούλιο και να εξαιρεθούν από τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Εάν δεν το κάνουν [τώρα που το γνωρίζουν], είναι έκθετοι έναντι του νόμου και επιτρέπουν στον καθένα να αναρωτηθεί για τα κίνητρά τους. Εκτός και αν παρανόμησαν για να σώσουν, όπως αναφέρουν στην απόφασή τους το περιβάλλον του πλανήτη και το Κυριάκι. Όσα όμως προηγήθηκαν της απόφασης, μας πείθουν για το αντίθετο:

ΣΤ’ ΑΡΜΑΤΑ – ΣΤ’ ΑΡΜΑΤΑ ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
1. Στις 1/7/2007 όταν έγινε το Πανελικώνιο συλλαλητήριο που κατέληξε στο Κυριάκι, ο πρόεδρος της Κοινότητας, στην ομιλία του στην πλατεία δήλωσε την αντίθεσή του στην προοπτική ασύδοτης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή και δημιουργίας εργοστασίου φυσικού αερίου.
2. Στις 26/09/2007 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο όταν συζητήθηκε ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του 1ου εργοστασίου Φυσικού Αερίου του Μυτιληναίου, ο πρόεδρος του Κυριακίου, έδωσε «σκληρή μάχη» για τη σωτηρία του Ταρσού.

3. Στις 12/10/2007, στα Άσπρα Σπίτια, παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων, παρουσιάστηκε η κουτσουρεμένη μελέτη της ΤΕΔΚ για τις επιπτώσεις των σχεδιαζόμενων μονάδων φυσικού αερίου στην περιοχή. Τότε ο πρόεδρος έβαλε τις φωνές ΞΑΝΑ και αποχώρησε από το προεδρείο καταγγέλλοντας ότι «η μελέτη ήταν ελλιπής και έκρυβε την αλήθεια από τον λαό». Παρόλα αυτά την πλήρωσε και ας ήταν ξεφτιλισμένη και ας «έκρυβε την αλήθεια από τον λαό», όπως έλεγε. Μήπως την πλήρωσε από την τσέπη του! Δικά μας λεφτά έδωσε.
4. Στις 21/4/2008 [Μεγάλη Δευτέρα], συνεδρίασαν στο Επιμελητήριο Βοιωτίας πολλοί φορείς από τη Βοιωτία, για να οργανώσουν την πανελλαδική εβδομάδα κατά του λιθάνθρακα. Ο πρόεδρος είχε κληθεί και συμμετείχε, όπως συμμετέχει και στη «Συμμαχία κατά του λιθάνθρακα» που συνδιοργάνωνε την πανελλαδική κινητοποίηση. Μετά τη συνάντηση του στάλθηκε και κείμενο. Δεν απάντησε ποτέ. Τί τον έκανε ν’ αλλάξει γνώμη;
ΕΔΩ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ
5. Στις 27/4/2008 ακολούθησε το Πάσχα και κάποιοι εκτός από το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου, πήραν και το καουμπόικο μήνυμα του αληθινού τους Κυρίου. Αμέσως άλλαξαν στάση, χωρίς να αλλάξει τίποτα ως προς τις επιπτώσεις των νέων εργοστασίων.

6. Στις 29/4/2008 κατά πλειοψηφία [και παράτυπα όπως είπαμε], οι 8 κοινοτικοί σύμβουλοι κάτω από την επιμονή και τη βιασύνη του προέδρου, γνωμοδοτήσαν θετικά και για το δεύτερο εργοστάσιο φυσικού αερίου. Η απόφαση βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με όσα τον προηγούμενο καιρό έλεγαν και έκαναν.
7. Δεν έφτανε η απόφαση αυτή καθεαυτή, αλλά ο πρόεδρος για να καλύψει την κωλοτούμπα του, έφτυσε όπου έγλειφε. Στράφηκε και εναντίον όσων μέχρι τότε υποτίθεται πάλευε μαζί τους. Αναφέρθηκε σε συλλόγους «με διάφορα ονόματα» και αποκάλεσε τα μέλη τους «μηδενιστές και καιροσκόπους». Δήλωσε ότι ο Μυτιληναίος «κράτησε το λόγο του και δεν θα κάνει το εργοστάσιο του λιθάνθρακα». Ο αντιπρόεδρος δήλωσε «περήφανος που με τον αγώνα μας αποτράπηκε ο λιθάνθρακας». Ξέχασε όμως να δηλώσει με ποιους έκανε τον αγώνα. Μόνος του πάλευε;

8. Στις 8/5/2008, δέκα μέρες μετά την απόφαση της κοινότητας και το παραλήρημα Λαζάρου, ο Μυτιληναίος δήλωνε στη γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου: «Προχωρούμε ακάθεκτοι στην ενέργεια, ότι έχουμε πει θα το κάνουμε, δεν υπάρχει κανένα θέμα αναστολής για το επενδυτικό ενεργειακό πρόγραμμα». Τους άδειασε δηλαδή κανονικά, εκτός και αν έλεγε ψέματα στους μετόχους, πράγμα λιγάκι δύσκολο.

9.Στις 12/5/2008, έγινε ανοιχτή συνάντηση όλων των φορέων της Βοιωτίας, μετά από πρόσκληση του Νομάρχη και της οργανωτικής επιτροπής. Στις 16/5/2008 στη Λιβαδειά και σε άλλες πόλεις της χώρας γίνονταν συλλαλητήρια κατά του λιθάνθρακα. Η κοινότητα Κυριακίου ήταν υποτίθεται συνδιοργανώτρια αλλά απουσίαζε. Αντί να παραβρίσκεται στη συγκέντρωση, συνέτρωγε παϊδάκια σε ταβέρνα στο Κυριάκι μαζί με το Μυτιληναίο, που τους δήλωσε [αδειάζοντάς τους όλους για άλλη μια φορά]:
· ο λιθάνθρακας δεν ακυρώνεται, αλλά αναβάλλεται και αυτό λόγω των κακών χειρισμών της ΔΕΗ και όχι λόγω δικών του δεσμεύσεων όπως μας έλεγαν. Και αφού κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε ότι τον είχε κοροϊδέψει ο Μυτιληναίος, συμπεραίνουμε ότι ψεύδονταν λέγοντάς μας, πως τους είχε δώσει το λόγο του. Είπε ακόμα:
· η Βοιωτία θα επωμιστεί το βάρος της παράγωγης της ενέργειας. Δηλαδή θα γίνει κάτι μεταξύ Ασπρόπυργου και Πτολεμαΐδας, με δέκα εργοστάσια φυσικού αερίου, δύο μονάδες λιθάνθρακα (Άγιος Νικόλαος και Λάρυμνα), 250 εγκεκριμένες ανεμογεννήτριες για τον Ελικώνα, 250 ακόμη σε διαδικασία εξέτασης και σίγουρης έγκρισης και με την επανέναρξη λειτουργίας των μεταλλείων βωξίτη. Δηλαδή ο Βαγγελάκης σου επανέλαβε Πρόεδρε ότι λένε οι μηδενιστές και οι καιροσκόποι. Αλλά ποιος έχασε την ντροπή….

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΟΙ ΔΗΜΟΙ, ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ, ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ, Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ: ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΟ ΚΛΑΡΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΔΕΙΑΣΕ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΜΜΕ. Όλη η Ελλάδα είδε μια μοναδική επίδειξη ραγιαδισμού.

ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ Η ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ;
Από την παράθεση των γεγονότων και γνωρίζοντας καλά ο
ένας τον άλλον στο χωριό, πιστεύουμε πως καθένας από εμάς μπορεί εύκολα να σκεφτεί γιατί τα πράγματα πήγαν έτσι, ποια είναι τα κίνητρα όσων μπλέχτηκαν σ’ αυτήν την υπόθεση και αν λειτούργησαν για το καλό του χωριού ή όχι. Όποιος ενδιαφέρεται περισσότερο, μπορεί να καταλάβει πολλά πράγματα, από τα πρακτικά του κοινοτικού συμβουλίου.
Μπορεί κάποιος να πει καλά κάνανε, ή μαγκιά τους, ή δικαίωμά τους. Είναι όμως και δικό μας δικαίωμα να καταγγείλουμε αυτές τις μεθοδεύσεις, ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ και να ρωτήσουμε με αγωνία:
· Ποιες είναι οι αληθινές επιπτώσεις από τη λειτουργία των δύο εργοστασίων φυσικού αερίου τόσο στο περιβάλλον, όσο και στους ανθρώπους, σε εμάς και τα παιδιά μας;
· Ποιος θα μας ενημερώσει σχετικά και υπεύθυνα;
· Γιατί ο πρόεδρος αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να κάνει μια εκδήλωση, έστω και τώρα, με όποιον επιστήμονα θέλει και να μας ενημερώσει για τις επιπτώσεις; Μας κρύβει κάτι;
· Γιατί στα Βάγια ο δήμος πήρε θετική απόφαση για ανάλογο εργοστάσιο και μετά την ενημέρωση την άλλαξε;
· Ποιο είναι το ποσοστό των θανάτων από καρκίνο στο Κυριάκι, σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή και τη χώρα; Εδώ και 43 χρόνια που αγωνίζεται ο πρόεδρος για το περιβάλλον, [έτσι δηλώνει] γνωρίζει καμιά σχετική μελέτη; Και αν όχι, γιατί επικρατεί η θανάσιμη σιωπή των αμνών; Ποιους βολεύει; Αυτήν την κατάσταση θα την επιβαρύνουν και άλλο τα νέα εργοστάσια ή όχι; Ποιος θα μας το πει υπεύθυνα;

· Γιατί πήραν 60.000€ και συμβιβάστηκαν, την ώρα που η Δαύλεια απέρριψε τα 2.000.000€ του Κοπελούζου για ίδιας ισχύος εργοστάσιο; Τι ήξεραν παραπάνω και είπαν όχι;
· Πολλοί συγχωριανοί επένδυσαν σε δωμάτια, ταβέρνες και καφέ, καθώς οι πολιτικοί δήλωναν πως ο Ελικώνας θα αναπτυχθεί αγροτουριστικά. Έτσι που θα καταντήσει ποιος θα τον επισκεφθεί; Ποιος θα πήγαινε εκδρομή για αναψυχή στον Ασπρόπυργο ή στην Πτολεμαΐδα;
· Εφόσον τα νέα εργοστάσια δεν θα ρυπαίνουν και εφόσον ο λιθάνθρακας δεν θα γίνει, γιατί ο όμιλος Μυτιληναίου φρόντισε να εξασφαλίσει τα περισσότερα δικαιώματα σε ρύπους [πιο πολλά από τη ΔΕΗ και από τα τσιμέντα μαζί] για τα επόμενα χρόνια;
· Εφόσον δεν θα γίνει ο λιθάνθρακας, γιατί ο Όμιλος δεν αποσύρει την αίτηση για αδειοδότηση από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας;
· Εν τέλει τα παιχνίδια με τα νέα εργοστάσια και η μουντζούρα από το λιθάνθρακα έχει να κάνει με το χρώμα του δέρματος ή της ψυχής κάποιων;
ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΓΥΡΩ ΜΑΣ:
· Γνωρίζει ο πρόεδρος ότι στη ΔΕΗ της περιοχής ήρθε το πράσινο φως για να
εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες στο Χερβουνό η εταιρεία «Αιγαιοηλεκτρική- Χερβουνό Α.Ε.»; Μήπως γνωρίζει τον επιχειρηματία και απέσπασε και από αυτόν υπόσχεση πως δεν θα τις τοποθετήσει;

· Να ενημερώσουμε ακόμη τον πρόεδρο πως στους «διάφορους συλλόγους με τα διάφορα ονόματα στους μηδενιστές και καιροσκόπους» περιλαμβάνονται σύμφωνα με τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Λιβαδειάς, σχεδόν όλοι οι πολιτιστικοί, αθλητικοί, περιβαλλοντικοί και καλλιτεχνικοί σύλλογοι της περιοχής που είναι πάνω από 50. Τα μέλη των συλλόγων δεν συναντήθηκαν ποτέ με κανέναν επιχειρηματία για ψου/ψου και δεν έκλεισαν καμία συμφωνία στην πλάτη του κοσμάκη. Δεν είναι πολιτικάντηδες.

Αφήνουν συχνά δουλειά και οικογένεια και βάζουν χρήματα από την τσέπη τους, για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και να προσφέρουν αφιλοκερδώς τέτοια αγαθά [εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, αναδασώσεις κ.α.]. Αυτά τα πράγματα δηλαδή, που στο Κυριάκι έχουν κηρυχτεί σε διωγμό, αφότου τα μουγκανητά αναγορεύτηκαν σε πολιτικό λόγο. Αυτούς τους μηδενιστές προβάλει μπροστά-μπροστά στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Γιώργος Παπανδρέου, εν γνώσει του ότι ανήκουν κομματικά παντού και πουθενά. Μαζί με τους καιροσκόπους και μηδενιστές συντάχθηκαν και η Νομαρχία, η ΤΕΔΚ, το Εργατικό Κέντρο, το Επιμελητήριο, οι βουλευτές και όσοι θεσμικοί φορείς συμμετείχαν στη σύσκεψη και καλούσαν στο συλλαλητήριο. ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ & ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΠΕΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΟΤΙ ΛΕΕΙ Ο κ. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Στο ΣΚΑΪ στην Ελευθεροτυπία, σε όλα τα τοπικά ραδιόφωνα, κανάλια και εφημερίδες, στιγματίστηκε ο πρόεδρος Κυριακίου για την «αλγεινή», όπως γράφτηκε, εντύπωση που προκάλεσε η συμπεριφορά του. ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΟΣΟ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ.

ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΩΧΑΔΕΡΦΙΣΜΟ
Αν βαρεθήκαμε να κουβεντιάζουμε αυτά τα πράγματα σε παρέες στο καφενείο.
Αν πιστεύουμε πως όλοι αυτοί που υποτίθεται μας εκπροσωπούν «εκλεγμένοι με μόλις 29%» είναι πολύ λίγοι για τις παρούσες περιστάσεις. Πρέπει να πάρουμε τις δικές μας τύχες και των παιδιών μας στα χέρια μας. Να ανοίξουμε & άλλα ζητήματα:
· πώς θα κρατήσουμε τον νέο κόσμο στο χωριό & θα τον προφυλάξουμε από τα ναρκωτικά;
· πώς θα κρατήσουμε ανοικτό το ζήτημα της αγροτουριστικής ανάπτυξης;
· πώς θα αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος όλων και κυρίως των παιδιών και των ηλικιωμένων;
· Τι πήρε και ποιες μεγάλες ευκαιρίες έχασε η κοινότητα από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης; Πόσα προγράμματα της εγκρίθηκαν και δεν μπόρεσε να τα υλοποιήσει; Γιατί δεν τα υλοποίησε; Η ανικανότητα και η αδιαφορία έπαιξαν κανένα ρόλο;
· Υπάρχει κάποιο συγκροτημένο σχέδιο για το τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης [ΕΣΠΑ]; Αν υπάρχει κάτι, σκέφτεται κανείς να μας ενημερώσει τι σκοπεύει να κάνει, ή αποφασίζομεν αυταρχικά [όπως παραδέχεται στα πρακτικά ο πρόεδρος!!!], και γενικώς μαζεύουμε ότι περισσεύει;
· Τι παίζεται με το Καποδίστρια 2 και τι μαγειρέματα γίνονται με τους Λειβαδίτες κομματικούς φίλους; Είναι προς όφελός μας, ή προς όφελος όσων ζουν από την πολιτική;
· Θα κάνουμε κάτι όλοι μαζί για την ανεργία και όχι ο καθένας μόνος και γονατιστός στην ποδιά του αγά; Ή θα αφεθούμε σ’ αυτούς που αλλάζουν στάση ανάλογα με τα συμφέροντα της στιγμής. Που ισχυρίζονται ότι θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας, παίρνοντας εργολαβίες, ή διορίζοντας τα παιδιά, τα ανίψια και τα ξαδέλφια τους;
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλουμε ανθρώπους που δεν κοροϊδεύουν, δεν εξαπατούν και δεν παίζουν με τη ζωή, την υγεία μας και τα πραγματικά συμφέροντα του χωριού μας.

ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ,
ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΕΑΝ & ΕΦΟΣΟΝ
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΤΩΡΑ!!!

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ