Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Η απάντηση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ για τα πρόστιμα του ΥΠΕΧΩΔΕ


Ιδού η απάντηση της ΑΛΟΥΜΙΝΟΝ ΑΕ για τα πρόστιμα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Κάντε κλικ για τη μεγέθυνση.

Τόγιας ερωτά Κοντό για αγροτική οδοποιία Βοιωτίας

Η ερώτηση του βουλευτού Βοιωτίας κ. Βασιλείου Τόγια προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Κοντό.

ΟΝΟΜΑ-ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΓΙΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Α) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
κ. Αλ. Κοντό

ΘΕΜΑ: «Με ποια κριτήρια επιχορηγήθηκαν οι Δήμοι της Βοιωτίας για έργα αγροτικής οδοποιίας;»

Οι ανάγκες αρκετών Δήμων του Νομού Βοιωτίας για έργα αγροτικής οδοποιίας είναι πολλές, δεδομένης της κατεξοχήν αγροτικής φυσιογνωμίας του Νομού μας.
Διαπιστώνουμε όμως, ότι παρά τις τεράστιες ανάγκες ορισμένων Δήμων για κατασκευή αγροτικών δρόμων, έχουν σημειωθεί περιπτώσεις χρηματοδότησης Δήμων για αγροτική οδοποιία σε περιοχές εκτός αναδασμού και μάλιστα με εθνικούς πόρους απευθείας από το Υπουργείο σας (ενώ θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας) και περιπτώσεις πολλαπλής χρηματοδότησης Δήμου, ενώ Δήμοι με μεγάλες άμεσες ανάγκες για αγροτικούς δρόμους δεν έχουν χρηματοδοτηθεί ή έχουν υποχρηματοδοτηθεί, όπως ο Δήμος Λιβαδειάς.

Επειδή θεωρούμε δεδομένο ότι κριτήριο των επιχορηγήσεων δεν μπορεί να αποτελεί η πολιτική προέλευση των Δημάρχων, και επειδή διαπιστώνουμε ότι η πλειοψηφία των Δήμων που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση ανήκουν σε συγκεκριμένο κομματικό χώρο, ενώ ταυτόχρονα, εκείνοι που αποκλείστηκαν είτε υποχρηματοδοτήθηκαν, προέρχονται από διαφορετικό πολιτικό χώρο και δεδομένου ότι ανάγκες χρηματοδότησης έχουν όλοι οι Δήμοι

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Ποιοι Δήμοι στον Νομό Βοιωτίας έχουν χρηματοδοτηθεί για αγροτική οδοποιία;
2. Ποια είναι τα ποσά χρηματοδότησης ανά Δήμο και ποιο το κριτήριο επιλογής τους;
3. Με ποια κριτήρια αποκλείστηκαν οι υπόλοιποι Δήμοι;
4. Προτίθεται ο Υπουργός να συμπεριλάβει στην χρηματοδότηση τους μη περιληφθέντες Δήμους ώστε να αρθεί η άνιση μεταχείριση;

O ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας για τις διεκδικήσεις της Εκκλησίας

Δείτε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Εκκλησιαστικές διεκδικήσεις δημόσιας γης στην Βοιωτία
Με αφορμή την κρίση που έχει ξεσπάσει με τις αποκαλύψεις για τις «ιερές» αυθαιρεσίες στο Άγιο Όρος αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, καταγγέλλουμε ότι τα Μοναστήρια και η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας:
- διεκδικούν εδώ και χρόνια δεκάδες χιλιάδες στρέμματα σε ολόκληρο το νομό και συγκεκριμένα στις περιοχές Λιβαδειάς- Χαιρώνειας (Βόσκημα Λυκούρεσι), στην κοιλάδα των Μουσών (Βόσκημα Ελικώνος), στον Παρνασσό (Τσέρεσι, Ακρινό Νερό, Καμάρα, Λούγαρη-Διχάλα), σε παραλίες (Ζάλτσα, Σκροπονέρι) κλπ.
- έχουν περιφράξει και έχουν δημιουργήσει τεράστια οικοδομικά συγκροτήματα μέσα σε δάση - χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Μονές Ευαγγελίστριας και Λυκούρεσι - σε πολλές περιπτώσεις με την ανοχή των αρμόδιων φορέων και της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ζητάμε από την εκκλησιαστική κοινότητα να ανακαλέσει τις όποιες μέχρι σήμερα διεκδικήσεις ή άλλες δραστηριότητες που περιορίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη δημόσια γη, σε δάση και περιοχές φυσικού κάλλους.
Ζητάμε από όλους τους αιρετούς του νομού να υπερασπίσουν τη δημόσια περιουσία. Ταυτόχρονα με δεδομένο την ισχυρή επιρροή που η εκκλησία ασκεί στους τοπικούς πολιτειακούς παράγοντες διεκδικούμε άμεσα από την κυβέρνηση
α. τη λεπτομερή καταγραφή των καταπατήσεων και διεκδικήσεων σε όλες τις περιοχές και
β. τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
29/9/2008

Αύριο στην Αντίκυρα η Greenpeace και το Rainbow Warrior

Το δελτίο Τύπου της Greenpeace.

Ο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ!
Το Rainbow Warrior ενάντια στον λιθάνθρακα!

Το ιστορικό πλοίο της Greenpeace Rainbow Warrior θα ταξιδεύει στα νερά του Κορινθιακού
Κόλπου από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής περιοδείας της Greenpeace κατά του λιθάνθρακα. Κατά την παραμονή του στην περιοχή, το ιστορικό πλοίο της οργάνωσης σε συνεργασία με τη Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον θα αναδείξουν το πρόβλημα μέσα από μια σειρά κοινών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

Η Greenpeace επισκέπτεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την περιοχή του Κορινθιακού, σε μία διαρκή προσπάθεια να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για αυτό το ευαίσθητο οικοσύστημα που μαστίζεται από την ρύπανση. Δυστυχώς, όμως σύντομα ο Κορινθιακός Κόλπος θα αντιμετωπίσει μία νέα απειλή, την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων και την υπερσυγκέντρωση μονάδων φυσικού αερίου, που θα επιβαρύνει περαιτέρω την περιοχή.

Στα πλαίσια των κοινών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, το πλοίο της οργάνωσης θα βρίσκεται στη περιοχή της Αντίκυρας.

Σας καλούμε λοιπόν την Τετάρτη 1/10/2008 στο λιμάνι της Αντίκυρας και ώρες 16.00-20.00, να έρθετε και να γνωρίσετε τη Greenpeace και να μάθετε για το μεγάλο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών. Στο χώρο του λιμανιού, κοντά στο φάρο, θα έχει στηθεί μία έκθεση για το κοινό που θα αφορά τις κλιματικές αλλαγές, καθώς και ένα μεγάλο πανό για να ζωγραφίσουν τα παιδιά το δικό τους μήνυμα για έναν πιο πράσινο και ειρηνικό πλανήτη.

Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε με την τοπική κοινωνία μία Ενεργειακή Επανάσταση για τη σωτηρία του Κορινθιακού. Η δράση μας κατά του λιθάνθρακα είναι το πρώτο βήμα.

Δείτε περισσότερα για την Ενεργειακή Επανάσταση και παρακολουθήστε το ταξίδι του Rainbow Warrior μέσα από την ιστοσελίδα www.greenpeace.gr

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Μύθοι – Γέφυρες Πολιτισμού:Τελευταίος σταθμός το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών







Ιδού το δελτίο Τύπου από τη Νομαρχία Βοιωτίας.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εκδήλωση της Νομαρχίας Βοιωτίας, επικεντρωμένη στο περιβάλλον, κορυφώνοντας το πρόγραμμα «Μύθοι – Γέφυρες Πολιτισμού».


Στην κατάμεστη αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις «Μύθοι – Γέφυρες Πολιτισμού», που διοργάνωσαν η Νομαρχία Βοιωτίας και η Αναπτυξιακή της ΒΑΕΠΑΕ, με την υποστήριξη της ΤΕΔΚ.

Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης του Μεγάρου, η θεατρική παράσταση «Ασωπός», από τους μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας. Μια παράσταση της περιβαλλοντικής επικαιρότητας, που ξεκινώντας από τις μυθολογικές αναφορές του Ασωπού, έφτανε διαχρονικά στο σήμερα, αποδίδοντας χαρακτηριστικά της κάθε εποχής. Μια παράσταση – μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος, που θυσιάστηκε στο βωμό της ανάπτυξης.

Μέσα από τις έντονες σκηνές που απέδωσαν, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, οι μικροί μαθητές στη σκηνή του θεάτρου, αναδείχτηκε καθαρά πως «μια ανάπτυξη που δεν σέβεται το περιβάλλον, δεν είναι καν ανάπτυξη». Απόλυτα εναρμονισμένη η παράσταση με τον προσανατολισμό της Νομαρχίας, πως η Βοιωτία δεν πρόκειται να συνεχίσει να γίνεται ο αποδέκτης της εθνικής μας ρύπανσης.
«Με το πρόγραμμα «Μύθοι – Γέφυρες Πολιτισμού», που ξεκίνησε στις 25 Αυγούστου και ολοκληρώνεται σήμερα, ένας νέος πολιτιστικός θεσμός γεννιέται στη Βοιωτία», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, και συνεχίζοντας επεσήμανε :

«Όλο το πρόγραμμα είναι ένα μαγικό ταξίδι στη Βοιωτία των μύθων και του ιστορικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού πλούτου. Με ένα πρωτότυπο οδοιπορικό στους δρόμους του Παυσανία, δείχνουμε πως ο πολιτισμός του τόπου μας, είναι θεμέλιο της κοινωνικής, ιστορικής και περιβαλλοντικής μας αναφοράς από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
Ο πολιτισμός και το περιβάλλον έχουν εννοιολογική ταύτιση. Δεν είναι απλά λέξεις, είναι η πορεία μιας κοινωνίας, που σέβεται τον άνθρωπο και τη φύση. Καταλυτικό στοιχείο αυτού του συσχετισμού στο πρόγραμμά μας, η θεατρική παράσταση «Ασωπός», από τα παιδιά του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας. Ο ποτάμιος Θεός, που μυθολογικά είναι σημείο αναφοράς για τη Βοιωτία, γίνεται γέφυρα πολιτισμού, που ενώνει το παρελθόν και το παρόν.
Είναι η δική μας προσέγγιση για να αναδείξουμε πως η πολιτιστική μας κληρονομιά καταξιώνεται μέσα από τον σεβασμό στο περιβάλλον και προστατεύεται μέσα από τη διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου. Είναι ο προσανατολισμός στον άνθρωπο, για το αύριο που αξίζει σε μας και στα παιδιά μας

Αλλαγές στις εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι μέσα στους επόμενους μήνες ξεκινά και ο διάλογος για τις αλλαγές.
Μιλώντας σε ημερίδα του Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι στόχος είναι η αποσύνδεση του λυκείου από τις εισαγωγικές εξετάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και ταυτόχρονα το «ξαναγράψιμο» των διδακτικών βιβλίων του λυκείου.
Όπως τόνισε ο υπουργός, ο διάλογος θα ξεκινήσει σύντομα, όμως οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν, θα εφαρμοστούν έπειτα από τουλάχιστον 3 χρόνια ώστε να μην αιφνιδιαστούν οι μαθητές.
Τα σενάρια που θα συζητηθούν για το νέο εξεταστικό σύστημα είναι κυρίως τρία. Δεν έχουν πάντως συζητηθεί ακόμα καίρια ζητήματα, όπως το πόσες φορές θα δίνουν εξετάσεις οι υποψήφιοι, αν ο βαθμός του λυκείου θα παίζει ρόλο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, πώς θα γίνονται οι εξετάσεις στην περίπτωση προπαρασκευαστικού έτους και αν θα έχουν όλοι δικαίωμα εγγραφής σε αυτό.
Την τελευταία εκδοχή (προπαρασκευαστικό έτος) έχει προτείνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ Θ.Βερέμης, όμως υπάρχουν αντιδράσεις των εκπαιδευτικών καθώς αυτό το έτος θα πρέπει προηγουμένως να κοπεί από κάποια βαθμίδα της εκπαίδευσης.
Η επιλογή σχολών
Το πιθανότερο σενάριο πάντως οδηγεί σε περιορισμό της δυνατότητας των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ να επιλέγουν πολλές και διαφορετικές σχολές όπως σήμερα, καθώς θα διαγωνίζονται πλέον μόνο σε μαθήματα ομοειδών γνωστικών αντικειμένων. Θα επιλέγουν να εξετασθούν, για παράδειγμα, στον ιατρικό κύκλο, τον πολυτεχνικό, τον νομικό ή άλλον.
Εφόσον επικρατήσει αυτό το σενάριο, οι επιλογές των υποψηφίων θα μειωθούν, καθώς σήμερα μπορούν να επιλέξουν ακόμα και όλες τις σχολές από δύο διαφορετικά Επιστημονικά Πεδία (εκ των πέντε) του Μηχανογραφικού Δελτίου.
Την ευθύνη των εξετάσεων θα διατηρήσει πιθανότατα το υπουργείο Παιδείας ώστε να εγγυάται το αδιάβλητο.
www.in.gr

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Η επιστολή του Χρίστου Βούζα προς την ΕΣΗΕΑ για την απόλυσή του από τον Κύρτσο

Ιδού η επιστολή που απέστειλε προς την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών ο απολυθείς συνάδελφος Χρίστος Βούζας.

Αθήνα 25.9.08
Προς Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ
Κοιν. Εργαζόμενοι στη City Press
Αγαπητοί συνάδελφοι
Με έκπληξη και οργή διάβασα σήμερα στην εφημερίδα “City Press” στην οποία εργαζόμουν μέχρι πρότινος, το κεντρικό άρθρο του εκδότη κ. Γιώργου Κύρτσου το οποίο καταφέρεται κατά του συνδικαλιστικού μου σωματείου και κατά εμού προσωπικά, κάνοντας λόγο για «κύκλωμα» ΕΣΗΕΑ «συντεχνιακή πορεία δημοσιογραφικού εκφυλισμού» και για «αντιδεοντολογική πολυθεσία». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κύρτσος αναφέρεται με συκοφαντικό, προσβλητικό και απαξιωτικό τρόπο στο πρόσωπό μου, μειώνοντας την προσωπικότητά μου και την επαγγελματική μου υπόσταση.

Δεν είναι δε η πρώτη φορά που ο κ. Κύρτσος αυτοαναιρείται. Γιατί, πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κάνεις τη συμπεριφορά του με βάση την «αυγουστιάτικη» χειρόγραφη επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ με την οποία προτείνει να με επαναπροσλάβει στην εφημερίδα του, όταν και σε εκείνη την επιστολή όπως και στο συγκεκριμένο άρθρο του με κατηγορεί για «αντιδεοντολογική συμπεριφορά» και «πολυθεσία».

Επιθυμεί, δηλαδή, ο κ. Κύρτσος να συνεργάζεται στην εφημερίδα του με έναν «αντιδεοντολόγο πολυθεσίτη», τον οποίο, σημειωτέον, απέλυσε την 30η Ιουλίου, ένα μόλις μήνα μετά τη λήξη της συνδικαλιστικής του ασυλίας και δύο μόλις ημέρες πριν η City Press κλείσει για τις θερινές διακοπές του Αυγούστου; Ή τώρα που το δικαστήριο ακύρωσε για τυπικούς λόγους την απεργία που είχε προκηρύξει η ΕΣΗΕΑ για σήμερα Πέμπτη 25/9/2008 η πρότασή του ακυρώνεται από τους πανηγυρισμούς του για τη «νίκη της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και των εκατοντάδων χιλιάδων αναγνωστών της City Press»;

Αγαπητοί συνάδελφοι

Δεν θα ήθελα να μπω σε διάλογο με τον κ. Κύρτσο. Είναι γνωστός ο βίος και η πολιτεία του στο δημόσιο χώρο και αυτά που πρεσβεύει. Απέχουν παρασάγγες από τα δικά μου 20 χρόνια στη δημοσιογραφία και αυτά που εγώ πρεσβεύω. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να απαντήσω όταν θίγεται η τιμή, η υπόληψή μου και η επαγγελματική μου υπόσταση. Σε σχέση, λοιπόν, με τα όσα ψευδή και συκοφαντικά αναφέρει ο κ. Κύρτσος στο άρθρο και την επιστολή του επισημαίνω τα εξής και επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου:

Πρώτον: Σχετικά με τα όσα αφήνει στην επιστολή του να εννοηθούν περί μη «πραγματικής στήριξης» από μέρους μου της εκδοτικής προσπάθειας, της City Press, αναρωτιέμαι «πραγματικά» αν ο εκδότης διαβάζει την εφημερίδα του. Γιατί αν την διάβαζε θα έβλεπε ότι ο υπογράφων έγραφε, (όπως, άλλωστε, και οι περισσότεροι από τους ελάχιστους εργαζόμενους στην εφημερίδα) καθημερινά και μέχρι την ημέρα της απόλυσής του, κατά μέσο όρο 1500 λέξεις (κοινοβουλευτικό-πολιτικό ρεπορτάζ, παραπολιτικά, συνεντεύξεις κλπ) και μέσα σε αυτά τα χρόνια είχε τουλάχιστον 1000 πρωτοσέλιδα θέματα στη City Press!

Δεύτερον: Όταν ο εκδότης της City Press κάνει λόγο για πολυθεσία δεν ξέρει κανείς αν θα πρέπει να γελάσει ή να κλάψει. Αλήθεια για ποια πολυθεσία μιλάει; Γι’ αυτή του εκδότη εφημερίδων, του μεγαλοστελέχους του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του Alpha και δεν ξέρω που αλλού, με τα εκατομμύρια ευρώ ή αυτή του εργαζόμενου που έχει ένα μισθολόγιο της «πείνας» και προσπαθεί να «τσοντάρει» με δουλειές σε μη ανταγωνιστικά μέσα με το κομμάτι, που πληρώνονται μέσω ΔΠΥ (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών); Και τέλος πάντων, γιατί ο εκδότης της City Press με προσέλαβε στην εφημερίδα του το Μάιο του 2003 όντας «πολυθεσίτη», καθώς γνώριζε ότι εργαζόμουν τότε στο Flash και την Αξία; Και κάτι ακόμα: Τα όσα περί «αποκλειστικής απασχόλησης» αναφέρει ισχύουν μόνο για τον «πολυθεσίτη» Βούζα ή και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην εφημερίδα συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου;

Τρίτον: Τα περί μη τήρησης της δεοντολογίας είναι ανακριβή και υποβολιμαία από μέρους του. Και εξηγούμαι: Πράγματι έγραψα ένα παραπολιτικό για την κ. Διαμαντοπούλου (για το οποίο, σημειωτέον, δεν υπήρξε καμία ένσταση από τη διεύθυνση της εφημερίδας, που το δημοσίευσε και μάλιστα σε περίοπτη θέση), όπως έχω γράψει χιλιάδες παραπολιτικά την τελευταία πενταετία που εργάζομαι στη City Press. Το συγκεκριμένο παραπολιτικό αφορούσε την πλημμελή δραστηριότητα της εν λόγω βουλευτού ως πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία, διαπίστωση η οποία είχε γίνει σε πολλά ρεπορτάζ και παραπολιτικά άλλων εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ την ίδια περίοδο. Δεν αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, γιατί συνδέεται με το περιοδικό Metropolitan.

Ή μάλλον, όπως σας ανέφερα και κατά την προφορική ενημέρωση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ στη συνεδρίαση της Πέμπτης 4/9/2008, αντιλαμβάνομαι (όπως και όλοι όσοι γνωρίζουν τη συνδικαλιστική μου δραστηριότητα στη City Press) τη συνέχιση μιας μεθόδευσης που ξεκίνησε από την ιδιοκτησία της εφημερίδας το Δεκέμβριο του 2004 όταν τότε παραμονές Χριστουγέννων (όπως αντιλαμβάνεστε ο εκδότης της City Press έχει «αδυναμία» στο να κάνει απολύσεις παραμονές εορτών ή διακοπών κατά τη διάρκεια των οποίων η εφημερίδα παραμένει κλειστή, άρα και η δυνατότητα για δυναμική αντίδραση από την ΕΣΗΕΑ είναι περιορισμένη) είχε επιχειρήσει να με απολύσει ενώ ήμουν εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ (βλ. σχετικά συνημμένο: Εξώδικη δήλωση μου προς τη City Press). H μεθόδευση αυτή συνεχίστηκε και το επόμενο διάστημα και κορυφώθηκε στις περσινές εκλογές όπου έχασα με τέσσερις (4) ψήφους έναντι τριών (3) μετά από δύο θητείες στο Μεικτό Συμβούλιο.


Αγαπητοί συνάδελφοι

Είναι σαφές ότι ο εν λόγω εκδότης δεν ανέχεται στην εφημερίδα του το δικαίωμα της ελεύθερης (συνδικαλιστικής) έκφρασης. Στόχος του είναι να καταπνίξει με όλα τα μέσα κάθε διαφορετική φωνή, η οποία αντιδρά στις απολύσεις, στη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην οικογενειοκρατία που διορίζει διευθυντές, δημοσιογράφους τριών μηνών, στην οσφυοκαμψία που μετατρέπει εν μία νυκτί σε αρχισυντάκτες, αρχάριους διορθωτές κειμένων.

Στόχος του είναι να πλήξει προσωπικά με κάθε τρόπο όποιον έχει διαφορετική άποψη από τον ίδιο και την υποστηρίζει με σθένος. Στόχος του, αυτό να καλυφθεί πίσω από την κατασκευή θεμάτων που συκοφαντούν και αποπροσανατολίζουν. Γι’ αυτό και η εφεύρεση της «υπόθεσης Διαμαντοπούλου», γι’ αυτό και τα περί «πολυθεσίας», γι’ αυτό και τα περί μη «πραγματικής στήριξης», γι’ αυτό και όταν τα πράγματα σκουραίνουν, έρχεται η δήθεν πρόταση για επαναπρόσληψη μέσω της περίφημης χειρόγραφης «αυγουστιάτικης» επιστολής προς τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, για την ύπαρξη της οποίας πληροφορήθηκα μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Με αυτό τον τρόπο ο εκδότης της City Press πίστευε (και ως ένα βαθμό τα κατάφερε) ότι θα καθυστερούσε την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ, επιδιώκοντας ένα αέναο «παιγνίδι» διαπραγματεύσεων από τον Καϊάφα στην Άννα(στασάκη)* και ούτω καθεξής. Ωστόσο, λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο. Όπως σας έχω ήδη ενημερώσει, προκειμένου να αποκαλυφθεί η μεθόδευση του και να «πέσουν οι μάσκες», σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τη νομική εκπρόσωπο της εφημερίδας την Τρίτη 9.9.2008, της ανακοίνωσα ότι δέχομαι την πρόταση του εκδότη για αποκλειστική απασχόληση υπό δύο αυτονόητες προϋποθέσεις:
- Να καλυφθούν από τη City Press τα εισοδήματα που θα απωλέσω από την εφημερίδα «Αξία» και το περιοδικό Metropolitan, ύψους 1600 ευρώ μηνιαίως
- Να υπογραφεί συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με τη City Press, καθώς, όπως αντιλαμβάνεστε, σε διαφορετική περίπτωση ο εν λόγω εκδότης μπορεί μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει εφεύρει νέα «υπόθεση Διαμαντοπούλου» και να με απολύσει ξανά. Στην περίπτωση αυτή θα χάσω όχι μόνο την εργασία μου στη City Press αλλά και στα άλλα δύο έντυπα με τα οποία διατηρώ άριστες επαγγελματικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της, ανέμενα την απάντηση της την επομένη, Τετάρτη 10.9.2008. Ωστόσο, μετά από παραπάνω από δύο εβδομάδες και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του εκδότη της City Press προς τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, δεν υπήρξε καμία επικοινωνία μαζί μου, έστω για να τηρηθούν τα προσχήματα. Αντιθέτως, υπήρξε η προσφυγή της ιδιοκτησίας της εφημερίδας στη δικαιοσύνη με στόχο να ακυρωθεί (όπως και έγινε) η 24ωρη απεργία που είχε προκηρύξει η ΕΣΗΕΑ για σήμερα 25/9/2008, για τυπικούς λόγους (δεν έχει ληφθεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του κλάδου, πράγμα που είναι πρακτικά αδύνατο και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Κύρτσος) αλλά και η δημόσια καταγγελία από τον εκδότη τόσο της ΕΣΗΕΑ όσο και εμού προσωπικά.

Τα συμπεράσματα δικά σας….

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Χρίστος Βούζας

*Νομική εκπρόσωπος της City Press στην οποία ο εκδότης παρέπεμψε τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ για τις «διαπραγματεύσεις».

Πολυθεσίτης συνεργάτης Αλογοσκούφη, λέει ο Καρχιμάκης

Ιδού η ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Για τους κ.κ. Υπουργούς
Οικονομίας & Οικονομικών, Εξωτερικών
και
Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ: «Εκλεκτός του Υπουργού Οικονομικών, ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ΓΝΩΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΩΣΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΣΕ ΗΧΗΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ, εκτός των άλλων διορισμών του, φέρεται να διατελεί παράλληλα και ειδικός σύμβουλος του πολιτικού γραφείου του Υπουργού, αλλά ΚΑΙ Διευθυντής του UNIDO ITPO (Γραφείο Προώθησης Επενδύσεων και Τεχνολογίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών), ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΡΗΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ. Φαίνεται πως για την Κυβέρνηση Καραμανλή, ηθικό είναι το νόμιμο και νόμιμο είναι η εκάστοτε επιδίωξη των «εκλεκτών» της»


Φαίνεται ότι στα προκλητικά ηθικά ασυμβίβαστα των πολυθεσιτών συνεργάτιδων του Υπουργού Οικονομικών με τους δεκάδες αλλεπάλληλους διορισμούς εκάστης στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (σε θέσεις μάλιστα που θέτουν σε προφανή σύγκρουση συμφερόντων τα δημόσια καθήκοντα και εξουσίες της νομικής συμβούλου του Υπουργού με τις οικογενειακές διεκδικήσεις της σε τεράστιες δημόσιες εκτάσεις στον Υμηττό!) έρχεται να προστεθεί και το νομικό ασυμβίβαστο ενός ακόμα πολυθεσίτη ειδικού συμβούλου του Υπουργού Οικονομίας:

Πρόκειται για πρώην στέλεχος της Χρηματιστηριακής Εταιρείας «ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ», γνωστής για τις διασυνδέσεις της με την Κυβερνώσα Παράταξη, αλλά για την εμπλοκή της σε ηχηρά Κυβερνητικά σκάνδαλα (ομόλογα, Siemens, ΓΕΡΜΑΝΟΣ), στέλεχος που διατελεί παράλληλα και ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών, αλλά ΚΑΙ Διευθυντής του UNIDO ITPO (Γραφείο Προώθησης Επενδύσεων και Τεχνολογίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών), εμφανιζόμενος να παραβιάζει ρητό ασυμβίβαστο του Κανονισμού του Διεθνούς Οργανισμού.

Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με το ΦΕΚ Γ’ 142/8-6-05, ο συγκεκριμένος Υπουργικός «εκλεκτός» οικονομολόγος, προερχόμενος από επίσης «εκλεκτή», αλλά και «αμαρτωλή» Χρηματιστηριακή εταιρεία, διορίζεται ειδικός σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
Πριν το διορισμό του στη θέση του ειδικού συμβούλου του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β’ 661/17-5-05), είχε τοποθετηθεί στην Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ ΑΕ), με κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ, ως «εκπρόσωπος του Δημοσίου» με ΠΕΝΤΑΕΤΗ θητεία.
Την 1/8/06 το ίδιο πρόσωπο διορίζεται ως διεθνής υπάλληλος στο Γραφείο Προώθησης Επενδύσεων και Τεχνολογίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO ITPO), ενώ την 1/4/07 προάγεται σε θέση Διευθυντή, γεγονός που αποτυπώνεται και στον Επίσημο Κατάλογο του Διπλωματικού Σώματος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του UNIDO και μάλιστα σε παραπάνω από μία διατάξεις του (Άρθρο Ι, Κανονισμός 1.2 και 1.5 – Κεφάλαιο Ι, Κανόνας 101.01 παράγραφοι α και β) ορίζεται ΡΗΤΑ ότι η ένταξη στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO) τελεί υπό τον όρο της αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ απαγορεύεται μεταξύ άλλων η αμοιβή ή αποζημίωση των υπαλλήλων του UNIDΟ από οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα εκτός του Οργανισμού αυτού.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών, που τελεί σε συμβατική σχέση εργασίας με το Υπουργείου Οικονομικών και έχει τοποθετηθεί τον Μάη του 2005 ως εκπρόσωπος του Δημοσίου στη ΔΕΠΟΣ ΑΕ με πενταετή θητεία, εμφανίζεται και μετά τον διορισμό και την προαγωγή του σε θέση διευθυντή στο UNIDO ITPO (Γραφείο Προώθησης Επενδύσεων και Τεχνολογίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών) να διατηρεί την ιδιότητα του Ειδικού Συμβούλου του Υπουργού Οικονομικών και μάλιστα να παρουσιάζεται και ως Εισηγητής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα του Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, φαίνεται πως πρόκειται για μια απροκάλυπτη παραβίαση των ασυμβιβάστων που θέτει ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Διεθνή ΟργανισμόΥ, μια παραβίαση που αφορά σε «εκλεκτό» ειδικό Σύμβουλο του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Οικονομικών, Ο ΟΠΟΙΟΣ έχει τοποθετηθεί σε δημόσιες θέσεις με υπογραφές πλειόνων του ενός ΥπουργΩΝ της Κυβέρνησης Καραμανλή.

Επειδή τα Κυβερνητικά επικοινωνιακά τερτίπια διαστρέβλωσης της κοινής λογικής, ηθικής και της αλήθειας, που προσφάτως υιοθέτησε ευθαρσώς και ο μέχρι πρόσφατα τεχνηέντως αμέτοχος Πρωθυπουργός, ταυτίζοντας το ηθικό με το νόμιμο, δεν αρκούν για να παρακάμψουν Κανονισμό Προσωπικού Γραφείων Διεθνούς Οργανισμού.

Επειδή, ήδη η χώρα μας έχει πολλές φορές διασυρθεί σε διεθνές επίπεδο λόγω των πολιτικών, δεοντολογικών και νομικών ακροβατισμών των στελεχών μιας Κυβέρνησης πνιγμένης στα σκάνδαλα, με πρωτοσέλιδα να ομιλούν απαξιωτικά για «Σχολείο Σκανδάλων», για τις δραστηριότητες των περίφημων Υπουργικών Συζύγων και για την πρόσφατη καταδίκη για απόπειρα υπόθαλψης λαθρεμπόρου ναρκωτικών από τον ίδιο τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού.

Και επειδή τελικά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι η ευνοιοκρατία και η αυθαιρεσία του καθεστώτος Καραμανλή να έχει διογκωθεί τόσο πολύ, ώστε να «εξάγεται» και σε Γραφεία Οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών.


Παρακαλούμε να ενημερώσετε τη Βουλή:

1. Για τις εργασιακές σχέσεις, αμοιβές και αποζημιώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Οικονομικών από το Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (ΔΕΠΟΣ ΑΕ), αλλά και από άλλες ενασχολήσεις του (Εισηγητής ΕΙΑΣ), ενόψει των σχετικών ασυμβιβάστων που βάσει διατάξεων του Κανονισμού Προσωπικού UNIDO ισχύουν και για τον συγκεκριμένο Υπουργικό «εκλεκτό» που παράλληλα διατελεί και διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου Προώθησης Επενδύσεων και Τεχνολογίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO ITPO).
2. Για την απόδοση ευθυνών και τα μέτρα τα οποία θα λάβετε, ώστε να αρθεί η φερόμενη παραβίαση του Κανονισμού ενός Διεθνούς Οργανισμού από τον ίδιο τον Σύμβουλο του Υπουργού Οικονομικών με την παράλληλη απασχόληση και αμοιβή του σε θέσεις που έχει διοριστεί βάσει Υπουργικών αποφάσεων της Κυβέρνησης Καραμανλή.
3. Για τον συνολικό αριθμό των πολυθεσιτών «βιονικών» Συμβούλων του Υπουργού Οικονομικών και τα συνολικά ποσά που καταβάλουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για τις πολλαπλές αμοιβές τους από τις διάφορες παράλληλες θέσεις στις οποίες διορίζονται.
4. Για το έρεισμα της Κυβέρνησης Καραμανλή να επιμένει να κινείται, σε διάφορες εκφάνσεις της λειτουργίας της, αλαζονικά εκτός πολιτικής δεοντολογίας και κοινωνικής ηθικής, αλλά και εκτός – όπως φαίνεται διεθνών κανονισμών - σε ένα παραλήρημα εξουσιαστικής αυθαιρεσίας, που δεν τιμά τις δημοκρατικές αρχές αυτής της χώρας.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Καρχιμάκης
Θάνος Μωραΐτης
Χρήστος Αηδόνης
Δημήτρης Τσιρώνης
Μάρκος Μπόλαρης
Δημήτρης Κουσελάς
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Βασίλης Κεγκέρογλου
Μανώλης Στρατάκης
Γιάννης Σκουλάς
Ηλίας Λαμπίρης
Παναγιώτης Ρήγας
Μιχάλης Τιμοσίδης
Γιώργος Πεταλωτής
Χρύσα Αράπογλου
Γιάννης Δριβελέγκας
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Νίκος Ζωίδης
Γιώργος Νικητιάδης
Μιχάλης Παντούλας
Δημήτρης Βαρβαρίγος
Τάσος Σιδηρόπουλος
Χρήστος Χάιδος
Θεοδώρα Τζάκρη
Γιάννης Αμοιρίδης
Αλέξανδρος Αθανασιάδης
Γιάννης Διαμαντίδης

"Εκκίνηση" για το ΑΚΟΛ

Αρχίζουν οι δραστηριότητες του ΑΚΟΛ. Δείτε το δελτίο Τύπου.

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1974


ΤΜΗΜΑΤΑ : ΣΤΙΒΟΣ - ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ - ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ - ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
ΜΕΛΟΣ : Σ. Ε. Γ. Α. Σ – Κ. Ο. E. – Ε. Γ. Ο.
Ε. Α. Σ. ΒΟΙΩΤΙΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ Σ. Ε. Γ. Α. Σ.
ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ Κ. Ο. Ε.

Γραφεία : Αριστοφάνους - Λιβαδειά
Ταχυδρομική διεύθυνση : Τ. Θ. 101 Τ. Κ. 32 100 Λιβαδειά
Τηλέφωνο & ΦΑΞ : ( 22610 ) 21100
E-mail : akoliv@yahoo.gr

Το Διοικητικό Συμβούλιο & οι προπονητές του Ομίλου μας, μαζί με τις ευχές τους για μία καλή και παραγωγική σχολική χρονιά, σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στις δραστηριότητες, που έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο 2008~2009 :

1. Γ υ μ ν α σ τ ι κ ή
α. Ενόργανη – Τραμπολίνο – Αεροβική – STEP
Γίνονται δεκτά ΑΓΟΡΙΑ & ΚΟΡΙΤΣΙΑ ηλικίας πέντε (5) χρονών και μεγαλύτερα.
β. Γενική
Γίνονται δεκτά μόνο ΚΟΡΙΤΣΙΑ εννέα (9) χρονών και μεγαλύτερα.
γ. Ρυθμική Αγωνιστική
Γίνονται δεκτά μόνο ΚΟΡΙΤΣΙΑ ηλικίας πέντε (5) χρονών και μεγαλύτερα
2. Σ τ ί β ο ς
Γίνονται δεκτά ΑΓΟΡΙΑ & ΚΟΡΙΤΣΙΑ ηλικίας εννέα (9) χρονών και μεγαλύτερα.
3. Κ ο λ ύ μ β η σ η
Γίνονται δεκτά ΑΓΟΡΙΑ & ΚΟΡΙΤΣΙΑ ηλικίας πέντε (5) χρονών και μεγαλύτερα

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε μας, στα γραφεία του Ομίλου μας, στην οδό Αριστοφάνους (κοντά στο κλειστό γυμναστήριο), κάθε Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, από τις 5,00 μέχρι 8,00 μ.μ. ή τηλεφωνείστε στο τηλέφωνο του Ομίλου μας 2261-0-21100, τις ίδιες ημέρες και ώρες.
Το Δ. Σ. του Α. Κ. Λ. Λιβαδειάς

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Ο περιβαλλοντικός έλεγχος για την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ

Σε 22 εταρείες επέβαλε πρόστιμα ύψους 1,4 εκατ, ευρώ ο ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Μεταξλυ τους η πιο ρυπογόνα η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ στην Παραλία Διστόμου "έφαγε" καμπάνα 300.000 ευρώ. Ιδού.
Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.410.000 ευρώ για περιβαλλοντικές παραβάσεις
Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Επιβάλλονται πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις συνολικού ύψους 1.410.000 ευρώ σε 22 εταιρείες μετά από ελέγχους και εισήγηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Αναλυτικότερα με αποφάσεις μου επιβάλλονται πρόστιμα 300.000 ευρώ στην εταιρεία «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ», 150.000 ευρώ στην εταιρεία «ΜΑΝΟΣ Α.Ε» στη βιομηχανική περιοχή Βόλου, 150.000 ευρώ στην εταιρεία ΤΥΡΑΣ Α.Ε. με έδρα στο νομό Τρικάλων.
Επίσης θα επιβληθούν σε επίπεδο περιφέρειας πρόστιμα συνολικού ύψους 495.000 ευρώ σε 7 επιχειρήσεις και σε επίπεδο Νομαρχιών πρόστιμα συνολικού ύψους 315.000 ευρώ σε 12 επιχειρήσεις.
Σημειώνω ότι όλοι οι σχετικοί φάκελοι των παραβιάσεων διαβιβάζονται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για ποινικές κυρώσεις».
Ακολουθεί πίνακας με όλα τα πρόστιμα:
ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ (Βοιωτία) 300.000€, ΜΑΝΟΣ Α.Ε. (Βόλος) 150.000€, ΤΥΡΑΣ Α.Ε. (Πηνειός) 150.000€, LA FARM (Πηνειός) 100.000€, Δ. ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε (Εύβοια) 90.000€, ΔΑΝΑΙΣ Α.Ε. (Πέλλα) 80.000€, ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ Ε.Π.Ε. (Πέλλα) 80.000€ ΑΦΟΙ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΕΠΕ (Εύβοια) 75.000€ ΚΟΝΕΞ Α.Ε. (Πέλλα) 70.000€ Σ.Α.Γ. ΑΓΓΕΛΟΥ Α.Β.Ε.Ε. (Εύβοια) 50.000€, Ε.Ε.Λ. Τρικάλων (Δ.Ε.Υ.Α.Τ.), (Πηνειός) 40.000€ ΤΡΙΚΚΗ Κ/Ξ Ε.Α.Σ. (Πηνειός) 40.000€, ΒΙΣ Α.Ε. (Βόλος) 40.000€, ΠΑΝ. Π. ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ Α.Ε. (Πέλλα) 40.000€, ΕΥΡΗΚΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. (Βόλος) 30.000€, Γ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. (Εύβοια) 15.000€, ΑΓΡΟΖΩΗ Α.Β.Ε.Ε. (Εύβοια) 15.000€, ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ Α.Ε. (Βόλος) 10.000€, BIOMAR HELLENIC ABEEI (Βόλος) 10.000€, ΙΜΑΣ Α.Ε. (Βόλος) 10.000€, ΑΛΜΠΕΡΤΑ Α.Ε. (Πέλλα) 10.000€, ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ Α.Ε. (Πηνειός) 5.000€.




Ιδού τα θλιβερά αποτελέσματα του ελέγχου στις εγκαταστάσεις της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ ΣΤΟΝ ΆΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΟΥΜΙΝΑΣ – ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

1. Η διάθεση των επικινδύνων βιομηχανικών αποβλήτων της εταιρείας γινόταν κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Διαπιστώθηκε ότι ο χώρος διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων της εταιρείας λειτουργούσε χωρίς να έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, οι αποθέσεις των αποβλήτων είχαν υπερβεί τη χωρητικότητα των κυψελών, δεν είχαν τηρηθεί τα προβλεπόμενα από τις προγενέστερες άδειες και την ισχύουσα νομοθεσία για τη σταδιακή αποκατάσταση του χώρου μετά την πλήρωση του, δεν ίσχυε η άδεια λειτουργίας του χώρου και η εταιρεία είχε προβεί σε επέκταση και τροποποίηση του χώρου χωρίς να έχουν προηγηθεί οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις

2. Η διάθεση των μη επικινδύνων αποβλήτων της εταιρείας γινόταν κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία είχε προβεί σε ταφή υλικών δομικών κατασκευών που περιέχουν αμίαντο χωρίς σχετική αδειοδότηση, ο χώρος διάθεσης στερεών «αδρανών» αποβλήτων της ΑτΕ, δεν διέθετε όλες τις υποδομές που προβλέπονταν στην προγενέστερη περιβαλλοντική αδειοδότησή του και δεν πληρούσε τις θεσμοθετημένες προδιαγραφές, ενώ δεν ίσχυε η άδεια λειτουργίας του χώρου

3. Η διαχείριση των υγρών αποβλήτων δεν γινόταν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους περιβαλλοντικούς όρους. Η διάθεση των επεξεργασμένων αποβλήτων γινόταν περίπου 10 μέτρα από την ακτή κατά παράβαση των προβλεπομένων στην παρ. 4.1.4 δ) της ΑΕΠΟ, σύμφωνα με την οποία πρέπει να καταλήγουν στη θάλασσα σε βάθος 1,5m, μέσω αγωγού διαμέτρου 0,35m, σε απόσταση 200 m από την ακτή, η συχνότητα των αναλύσεων που πραγματοποιούσε η εταιρεία δεν ήταν σε μηνιαία βάση, δεν πραγματοποιούνταν οι προβλεπόμενες στην παρ. 4.2.1 α) της ΑΕΠΟ συνεχείς μετρήσεις της θερμοκρασίας των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων

4. Η εταιρεία διέθετε στην θάλασσα άνευ αδείας νερά ψύξης κατά παράβαση της υπ’ αριθ. Ε1β/221/22-1-1965 Υγειονομική Διάταξης και προέβαινε σε λήψη θαλασσινού νερού χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια χρήσης νερού από την οικεία Περιφέρεια.

5. Σημειώνονταν υπερβάσεις των οριακών τιμών για τις αέριες εκπομπές (αιθάλη και αιωρούμενα σωματίδια) κατά παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Το πραγματικό "πόθεν έσχες" από τον Θόδωρο Ρουσόπουλο

Η επιστολή του Θόδωρου Ρουσόπουλου στα ΝΕΑ.

«Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας σας το Σάββατο (20/09), το οποίο μεταξύ άλλων παρουσίασε στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς μου, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής:

Όπως ορθά επισημαίνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος κ. Δ. Νασόπουλος, το πόθεν έσχες μου δημοσιεύεται από το 2004, έτος κατά το οποίο έγινα βουλευτής και αποτελεί πηγή πληροφόρησης για όλα τα περιουσιακά στοιχεία, κινητά και ακίνητα, δικά μου και της συζύγου μου. Σημειώνω επίσης ότι τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου καταθέτουμε πόθεν έσχες ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν νομοθετήθηκε πόθεν έσχες και για τους δημοσιογράφους.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας ωστόσο και για να διαλυθεί η όποια σύγχυση, επιτρέψτε μου να σας γνωρίσω με αναλυτικό τρόπο τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήσαμε εγώ και η σύζυγός μου στην πορεία της ζωής μας, τόσο πριν εισέλθω στην πολιτική, όσο και μετά.Κατά την εικοσαετή δημοσιογραφική μου εργασία και πριν από την είσοδό μου στην πολιτική απέκτησα:1
1988: Διαμέρισμα 60 τ.μ. στον 3ο όροφο πολυκατοικίας στην Καισαριανή.
1993: Διαμέρισμα 40,5 τ.μ. στον 3ο όροφο της ιδίας πολυκατοικίας στην Καισαριανή. Τα ως άνω διαμερίσματα ενοποιήθηκαν το 1995. Για τις εργασίες ενοποίησης έλαβα δάνειο ύψους 52.824 Ευρώ (Ιnterbank), το οποίο έχει ήδη αποπληρωθεί.

1993: Χώρος στάθμευσης 18,6 τ.μ. στην Καισαριανή.
1995: Διαμέρισμα 54 τ.μ. στο 2ο όροφο πολυκατοικίας στην Ανάβυσσο Αττικής.
1999: Όμορα αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 5,2 στρεμμάτων στο Μικροχώρι Καπανδριτίου Αττικής, δίπλα σε αυτό το οποίο είχε η σύζυγός μου ως γονική παροχή από τη μητέρα της.

Το Μάιο του 2000, δηλαδή τέσσερις μήνες πριν μου προταθεί να αναλάβω τη θέση του Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και τέσσερα χρόνια πριν γίνω βουλευτής και υπουργός, προχώρησα στην έκδοση άδειας οικοδομής οικίας 217,50 τ.μ. (με υπόγειο 170,80 τ.μ.) στο Μικροχώρι Καπανδριτίου Αττικής. Το ίδιο έτος ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής, τα έξοδα της οποίας καλύφθηκαν από τα έως τότε εισοδήματά μας και στη συνέχεια με δάνεια που έλαβα, συνολικού ύψους 117.388 ευρώ (2001 και 2002- ΑLΡΗΑ ΒΑΝΚ).

Μετά την είσοδό μου στην πολιτική (25/08/2000):
2006: Το 50% ισογείου διαμερίσματος 183,10 τ.μ. (με υπόγειο 66,8 τ.μ.) σε πολυκατοικία κατασκευής του 1970 στο Ψυχικό με αντικειμενική αξία κτήσης 474.287 ευρώ αλλά πραγματική και δηλωθείσα στο πόθεν έσχες και στην εφορία αξία αγοράς 720.000 ευρώ. Η σημερινή αντικειμενική του αξία είναι 595.779 ευρώ. Η αγορά έγινε με δάνεια που έλαβα εγώ (300.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) και η σύζυγός μου (300.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς) καθώς και την καταβολή 120.000ευρώ από τα εισοδήματά μας.

Ακίνητα αποκτηθέντα από την σύζυγό μου Μ. Ζαχαρέα:
1994: Γονική παροχή (από την μητέρα της) αγροτεμαχίου 2 στρεμμάτων εξ αδιαιρέτου στο Μικροχώρι Αττικής, ήτοι της ανήκει το 1 στρέμμα.
1996: Αγροτεμάχιο 488 τ.μ. και κτίσμα 80 τ.μ. στο χωριό Νικάνδρι Λακωνίας (η επικαρπία παραμένει στον πατέρα της).1997: Αγροτεμάχια 145 τ.μ. και 120 τ.μ. και κτίσμα 46 τ.μ. εφαπτόμενα του προαναφερθέντος στο χωριό Νικάνδρι Λακωνίας (η επικαρπία παραμένει στον πατέρα της).
2006: Το 50% της προαναφερθείσας οικίας στο Ψυχικό.2007: Ισόγειο διαμέρισμα 63,77 τ.μ. (με υπόγειο 59,10 τ.μ.) στο Υστέρνι Πάρου με αντικειμενική αξία κατά την ημερομηνία αγοράς 93.775,68 ευρώ αλλά πραγματική και δηλωθείσα στην εφορία αξία 275.000 ευρώ. Η σημερινή αντικειμενική του αξία είναι 101.411 ευρώ. Η αγορά έγινε με δάνειο 275.000 ευρώ (ΑLΡΗΑ ΒΑΝΚ).

Κύριε διευθυντά,
Συμφωνώ απολύτως με όσους επισημαίνουν την ανάγκη εκτός του «έσχες» να αναφέρεται αναλυτικά για τα πολιτικά πρόσωπα και το «πόθεν». Αυτή υπήρξε πάντοτε και παραμένει η βαθύτατη πεποίθησή μου ως προς το θέμα. Προς τούτο λοιπόν, σημειώνω ενδεικτικά ότι μόνο το 1999, τελευταίο χρόνο της δημοσιογραφικής μου εργασίας, ένα χρόνο πριν αναλάβω καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. και πέντε ολόκληρα χρόνια πριν γίνω βουλευτής και υπουργός, τα δηλωθέντα οικογενειακά μας εισοδήματα ανήλθαν στο ποσό των 288.163 ευρώ, δηλαδή περίπου 100 εκατομμυρίων δραχμών,τότε.

Είναι γνωστό ότι ως δημοσιογράφος εργάστηκα επί 20 χρόνια, τα περισσότερα δε από αυτά στην τηλεόραση, με υψηλές αποδοχές. Άλλα τόσα χρόνια εργάστηκε, έως την πρόσφατη αποχώρησή της από την δημοσιογραφία, και η σύζυγός μου, με εισοδήματα που πλειστάκις έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Εισοδήματα νόμιμα και διαφανή πάντα και για τους δύο μας. Ελπίζω η σημερινή αναλυτική μου απάντηση, η οποία περιγράφει την πραγματικότητα, να δώσει τέλος στην πολιτική κερδοσκοπία και στη σύγχυση που επιχειρήθηκε από ορισμένα στελέχη αντιπολιτευομένων κομμάτων και μεμονωμένο αριθμό μέσων ενημέρωσης, τα οποία διαστρεβλώνουν συστηματικά και σκόπιμα την αλήθεια.Οφείλω πάντως να επισημάνω ότι τόσο η εφημερίδα σας, όσο και η πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης αρνήθηκαν να μπουν στο χορό αυτού του ψεύδους».

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Η ομιλία Παπανδρέου στη Χαλκίδα

Ιδού η ομιλία Παπανδρέου στη Χαλκίδα.

«Από σήμερα, από την Χαλκίδα, ξεκινάμε τη μάχη για τον προϋπολογισμό του κράτους και αυτή την μάχη την δίνουμε δυναμικά» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στο κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στην Χαλκίδα, επικρίνοντας τα αποτελέσματα των προϋπολογισμών που συνέταξαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και τονίζοντας πως «για μας η μάχη του προϋπολογισμού είναι η μάχη για την υπεράσπιση του οικογενειακού εισοδήματος, του κοινωνικού κράτους και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας».

Ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε την κυβέρνηση στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό «να μην μειώσει τα κονδύλια για την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία και τις Δημόσιες Επενδύσεις». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το Κίνημα θα δώσει την μάχη του προϋπολογισμού αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις δικές του προτάσεις - λύσεις και τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να πούμε απλά και ξεκάθαρα - Ο λογαριασμός της δικής τους αποτυχίας δεν μπορεί να καταλήγει κάθε μέρα στην πόρτα μας ενώ κάποιοι άλλοι να λυμαίνονται τον πλούτο αυτής της χώρας».

«Τα πρώτα μηνύματα εμπιστοσύνης στην συνέπειά μας, την βούλησή μας και την αφοσίωσή μας τα είδαμε όλοι. Αλλά στην Χαλκίδα δεν ήρθαμε ως σχολιαστές των σημερινών δημοσκοπήσεων. Είμαστε εδώ ως εγγυητές μιας διαφορετικής πορείας» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην «μεγάλη κρίση που περνά η πατρίδα μας», πρόσθεσε ότι «την οικονομική κρίση την επιβαρύνει και η κρίση στο κοινωνικό κράτος» και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «πάντα της φταίει κάποιος άλλος» και τώρα λέει «πως για όλα αυτά φταίει η διεθνής κρίση».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούτο, αλλά η ελληνική οικονομία χρεοκοπεί, οι Έλληνες φτωχαίνουν, ενώ οι υπουργοί μας δίνουν το καλό παράδειγμα για το πως θα ξεφύγουμε από το να πληρώνουμε τους φόρους μας» είπε ο κ. Παπανδρέου αποδίδοντας τα όσα καταγγέλλει στο γεγονός ότι «στην εξουσία βρίσκεται μια κυβέρνηση με συγκεκριμένους στόχους και πολιτικές επιλογές που υπηρετούν τους λίγους και τα μεγάλα συμφέροντα». «Ο λαός δεν ψήφισε κυβέρνηση για να βγάλει την Ελλάδα στο σφυρί, αλλά απαιτεί την ορθή και διάφανη διαχείριση του δικού του πλούτου, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη, η παραγωγική Ελλάδα και όχι οι παρασιτικοί ημέτεροι» είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην διαχείριση του δημοσίου πλούτου.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «τα υπουργικά συμβούλια εύκολα ανασχηματίζονται, όμως οι νοοτροπίες μιας κυβέρνησης μένουν ίδιες και σήμερα ο πολίτης απαιτεί αλλαγή πολιτικής και όχι υπουργών».

Σε ότι αφορά το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτό έχει τέσσερις άμεσες προτεραιότητες: Την στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους, την «πράσινη» ανάπτυξη και το δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος.

Σχετικά με την στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτό θα γίνει με τη μείωση του φορολογικού βάρους για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με την στήριξη του εισοδήματος των ασθενέστερων ομάδων με έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης και επίδομα θέρμανσης, με την ενίσχυση της αξίας του χρήματος μέσα από την καταπολέμηση της ακρίβειας και με ένα πλέγμα προστασίας των υπερδανεισμένων νοικοκυριών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «βασικός μας στόχος είναι να μειώσουμε το φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα» και πρότεινε επτά μέτρα:

1. Όλα τα εισοδήματα, από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες, θα φορολογούνται με βάση μια ενιαία φορολογική κλίμακα.
2. Καθιέρωση ενός ορίου αφορολόγητου εισοδήματος που θα ισχύει για όλους.
3. Ετήσια προσαρμογή των φορολογικών κλιμάκων.
4.Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, μείωση του φόρου στα κέρδη που επενδύονται και βοηθούν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
5. Φορολόγηση των μερισμάτων από μετοχές ως εισόδημα φυσικών προσώπων, και όχι αυτοτελώς, με 10% για όλους.
6. Φορολόγηση των κερδών από χρηματιστηριακές συναλλαγές.
7. Κατάργηση του νόμου της ΝΔ για τη φορολόγηση στα ακίνητα και επαναφορά της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, χωρίς καμιά εξαίρεση μηδέ της εκκλησιαστικής περιουσίας που αξιοποιείται οικονομικά.

«Η υπόθεση του Βατοπαιδίου πρέπει να ξεκαθαριστεί, όχι μόνο για λόγους δικαιοσύνης και για να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Αλλά και για εθνικούς λόγους γιατί το Άγιο Όρος αποτελεί παρακαταθήκη μας και κοιτίδα πολιτισμού. Είναι ανάγκη αυτή η κοιτίδα πολιτισμού και οι άνθρωποι που πασχίζουν ειλικρινά για αυτές τις αξίες να περιφρουρηθούν. Είναι χρέος της ευνομούμενης πολιτείας» τόνισε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι «θα καταργήσουμε τα άδικα, αναχρονιστικά και αναποτελεσματικά τεκμήρια της σημερινής κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «εμείς θα προχωρήσουμε σε μειώσεις τιμών εδώ και τώρα, ξεκινώντας από τα κρατικά τιμολόγια». Σε ότι αφορά τον υπερδανεισμό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «θα εισάγουμε ακόμα έναν νέο θεσμό για τους δανειολήπτες, που έχουν αποδεδειγμένα αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους: να πληρώσουν μέρος των οφειλών τους και να απαλλαγούν από τα υπόλοιπα χρέη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στα «νέα μεγάλα έργα της επόμενης κυβέρνησής μας» περιλαμβάνονται οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ολοήμερα σχολεία παντού, τα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ πρόσθεσε ότι «η αξιοπρεπής δουλειά για όλους είναι δέσμευσή μας». «Θέλουμε, πρωτίστως να βοηθήσουμε τους νέους να βρουν την πρώτη τους δουλειά. Θα χρηματοδοτήσουμε έτσι τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων, τμηματικά για τα τέσσερα πρώτα χρόνια, προκειμένου να διευκολύνουμε την είσοδό τους στην αγορά εργασίας» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «για τους δημοσίους υπαλλήλους δεσμευόμαστε για την σταδιακή ενσωμάτωση των επιδομάτων στο μισθό, ενώ βάζουμε τέρμα στην ομηρία χιλιάδων νέων, που δουλεύουν με μπλοκάκι στο Δημόσιο».

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για αποκατάσταση και καθοριστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στήριξη όλων των προνοιακών δομών.

«Στο ασφαλιστικό, θα καταργήσουμε άμεσα τις ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης, που οδηγούν σε μείωση των παροχών και σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας ότι «το κράτος θα αναλάβει άμεσα τις υποχρεώσεις του απέναντι στα Ασφαλιστικά Ταμεία και το ίδιο θα επιβάλλουμε να κάνουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες».

«Η βάση του νέου ασφαλιστικού που θα οικοδομήσουμε θα είναι η καθιέρωση της Βασικής Σύνταξης, ως κοινή αφετηρία όλων των συντάξεων» είπε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για αναμόρφωση και επέκταση του ΕΚΑΣ και υπογραμμίζοντας πως «το νέο ασφαλιστικό θα στηριχθεί στον αποτελεσματικό έλεγχο της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης εργασίας καιτων δαπανών υγείας».

Σε ότι αφορά τις πηγές για την εξυπηρέτηση αυτού του προγράμματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «στην πολιτική πάντα υπάρχουν επιλογές» επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας πως αποτέλεσμα των δικών της επιλογών ήταν «να χαρίσουν δισεκατομμύρια ευρώ στους πλούσιους και να φορτώσουν με φόρους τους πολλούς με τα λίγα» και πρόσθεσε ότι «εμείς θα φορολογήσουμε αποτελεσματικά τον πλούτο εκεί που πραγματικά υπάρχει και ας δυσαρεστήσουμε κάποιους».

«Θα εξαντλήσουμε τα τεράστια περιθώρια εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών. Θα εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων στις αμυντικές δαπάνες. Θα αποκαταστήσουμε την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Θα αξιοποιήσουμε σωστά και αποτελεσματικά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία του ελληνικού Δημοσίου. Κι όλα αυτά για να κάνουμε τη νέα μεγάλη αναδιανομή» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στην «Πράσινη Ανάπτυξη» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη της Εύβοιας και υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα μπούμε στην λογική της υποσχεσιολογίας» πρόσθεσε ότι «είναι ηθική μας υποχρέωση να διαβεβαιώσουμε ότι οι αδικίες θα αποκατασταθούν».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «οι βασικοί τομείς, στους οποίους η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα είναι στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία», ενώ η χώρα μας μπορεί να είναι πρωτοπόρα στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον τουρισμό, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες.

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ενέργειας λέγοντας πως «θα αλλάξουμε τον ενεργειακό χάρτη της χώρας και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια στην Εύβοια για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», συγκροτώντας για αυτό τον σκοπό «ειδικό Ταμείο με τη σύμπραξη του κράτους, των ιδιωτών, των τραπεζών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για επενδύσεις στην παιδεία, την καινοτομία και την έρευνα και πρόσθεσε ότι «δεσμευόμαστε για δημόσιες επενδύσεις που φτάνουν το 5% του ΑΕΠ, και επανασχεδιασμό του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 - 2013». «Βασική μας προτεραιότητα είναι το δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για «ένα δίκαιο, αποτελεσματικό, ευνομούμενο κράτος με διαφάνεια παντού, καθαρές σχέσεις μεταξύ κράτους και αγοράς, πολιτικών και επιχειρηματιών, έλεγχο και αξιολόγηση παντού και αποτελεσματική και βιώσιμη αποκέντρωση».

«Αυτό είναι το όραμά μας. Αυτές είναι οι βασικές μας προτεραιότητες. Προφανώς, τίποτα δεν είναι εύκολο. Αλλά τίποτα δεν είναι και μοιραίο. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Το κάναμε το 1981. Το κάναμε και το 1993, όταν πάλι παραλάβαμε την Ελλάδα σε κρίση. Μπορούμε και τώρα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας πως «πριν απ’ όλα χρειάζεται μια άλλη πολιτική ηγεσία, ικανή να δείξει αποφασιστικότητα και να εμπνεύσει με το παράδειγμά της όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από κομματικούς χρωματισμούς». Χρειάζεται ομοψυχία. Χρειάζεται εμπιστοσύνη Είμαστε και είμαι έτοιμος - να κάνουμε το πρώτο βήμα. Και τα βήματα αυτά θα τα κάνουμε μαζί» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Ανοιχτή επιστολή στον Παπούλια για Κορινθιακό

Δείτε την ανοιχτή επιστολή στον Κάρολο Παπούλια.

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Με αφορμή την παρουσία σας στο Γαλαξίδι στις 20/9/08, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση της ευαίσθητης θάλασσας του Κορινθιακού Κόλπου. Oι πολίτες του Κορινθιακού, αγωνιούν και ξεσηκώνονται, γιατί η κλειστή αυτή θάλασσα, που δέχεται εδώ και χρόνια σοβαρές πιέσεις, αντιμετωπίζει σήμερα νέες κρίσιμες απειλές.

Μαζί με τις εκατοντάδες χιλιάδες τόνων της κόκκινης λάσπης που ρίχνει επί δεκαετίες στη θάλασσα το Αλουμίνιο της Ελλάδος, νέες βαριές βιομηχανικές μονάδες εγκαθίστανται ανεξέλεγκτα στα παράλια της Βοιωτίας. Η προβλεπόμενη ρύπανση, από την -ασύδοτη μέχρι τώρα- βιομηχανική δραστηριότητα, θα συνοδευτεί από δραματικό πολλαπλασιασμό των θαλάσσιων μεταφορών από φορτηγά πλοία. Ήδη λειτουργεί παράνομα λιμάνι στη Θίσβη που επιχειρείται να επεκταθεί, ενώ μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις σχεδιάζονται και στην Αντίκυρα.Τέσσερις τεράστιες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και λιθάνθρακα, έχουν ξεκινήσει στην Αντίκυρα και την Θίσβη, έντεκα συνολικά σε όλη τη Βοιωτία.

Στην ΒΙΠΕ Θίσβης, χωρίς να έχει δημιουργηθεί καμία περιβαλλοντική υποδομή, εγκαταστάθηκε τα τελευταία χρόνια η Σωληνουργία Κορίνθου, ενώ σχεδιάζεται η εγκατάσταση και άλλων βαριών μεταλλουργικών βιομηχανιών που τιμωρήθηκαν πρόσφατα για τη ρύπανση του Ασωπού. Μονάδα λιθάνθρακα σχεδιάζεται και στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.Ταυτόχρονα παρά τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, οι βιολογικοί καθαρισμοί είναι ελάχιστοι και συνήθως υπολειτουργούν.

Μαζί με την εντεινόμενη καταστροφή από την αλόγιστη αλιεία και τις άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τον Κορινθιακό, που αργοπεθαίνει χωρίς η Πολιτεία να παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία του.Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι εάν όλα όσα σχεδιάζονται, υλοποιηθούν τότε η καταστροφή θα είναι μη αντιστρέψιμη.

Πολίτες από όλες τις πλευρές του Κορινθιακού αγωνιζόμαστε μαζί για να ενημερώσουμε για το πρόβλημα και να αποτρέψουμε αυτό το εφιαλτικό ενδεχόμενο. Συναντηθήκαμε πολλές φορές στην Κόρινθο, στο Κιάτο, στο Ξυλόκαστρο, στην Πάτρα, στη γέφυρα του Ρίου, στη Ναύπακτο, στην Ερατεινή, στο Γαλαξίδι, στην Ιτέα, στην Άμφισσα, στη Λιβαδειά, στη Θήβα, στην Αντίκυρα και στη Θίσβη και οργανώσαμε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες.

Αναζητήσαμε επιστημονική στήριξη από φορείς και Πανεπιστήμια και πολιτική στήριξη από όλους τους χώρους, την Αυτοδιοίκηση και τις ΜΚΟ. Συγκεντρώσαμε υπογραφές και χρήματα για δικαστικές προσφυγές και επιδοθήκαμε σε ένα αγώνα συγκέντρωσης πληροφοριών. Διεκδικούμε θαλάσσιο καταφύγιο και αυστηρό καθεστώς προστασίας για την λεκάνη του Κορινθιακού. Ζητάμε να μη γίνει καμία νέα ρυπογόνος ενεργειακή ή βιομηχανική μονάδα, γιατί θεωρούμε ότι η ανοχή και η δυνατότητα αφομοίωσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει ήδη εξαντληθεί.

Κύριε Πρόεδρε,
Μέχρι σήμερα όλοι οι αρμόδιοι, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, κωφεύουν και τα σχέδια για νέα βιομηχανικά και ενεργειακά κέντρα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ως ύπατου εγγυητή των κοινωνικών δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας, ζητάμε την αρωγή σας για την προστασία της υγείας μας και της βιώσιμης ανάπτυξης των παράλιων του Κορινθιακού. Θέλουμε τον Κορινθιακό θάλασσα ζωής και επικοινωνίας για τους κατοίκους του και όχι θυσία στο βωμό του πλουτισμού των ολίγων. Ζητάμε την παρέμβαση σας για τη διαφύλαξη του πιο πολύτιμου και βασικού δικαιώματος: να σώσουμε τον Κορινθιακό για τις γενιές που θα τον κατοικήσουν μετά από μας. Η κληρονομιά είναι κοινή, δεν δικαιούμαστε να την εκχωρήσουμε όλη.
17 Σεπτεμβρίου 2008,
Ενεργοί πολίτες Αστακού
Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ»
Οικολογική κίνηση Αντίκυρας «Η Άρτεμις»
Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο για το Περιβάλλον
Πολίτες Φωκίδας για τον Κορινθιακό
Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον
Ημερίδα στο Καποδιστριακό για τον Ασωπό

Δόθηκε στην κυκλοφορία η παράκαμψη Θερμοπυλών

Το κομμάτι της παράκαμψης των Θερμοπυλών, στο πέταλο του Μαλιακού, παρέδωσε στην κυκλοφορία ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.
«Με το τμήμα αυτό παραδίδουμε σε κυκλοφορία τα 54 χιλιόμετρα από τα 77, που έχει συνολικά το πέταλο του Μαλιακού. Πλέον, αυτό το κομμάτι, το φονικό πέταλο του Μαλιακού, γίνεται ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος με ευρωπαϊκές προδιαγραφές» τόνισε.
Ο κ. Σουφλιάς πρόσθεσε ότι από τα 23χλμ που απομένουν, τα 4χλμ θα δοθούν στην κυκλοφορία περί τα μέσα του 2009, ενώ το κομμάτι της παράκαμψης της Στυλίδας και του Καραβόμυλου, μήκους 19 χιλιομέτρων, έχει συμβατικό χρόνο παράδοσης το Σεπτέμβριο του 2010. Ο ίδιος πάντως εκτιμησε ότι αυτό θα παραδοθεί περί το τέλος 2009.
Ο κ. Σουφλιάς επεσήμανε ότι ο Ε65, ένας δρόμος 176 χιλιομέτρων με εντελώς καινούργια χάραξη, που θα ενώνει τον ΠΑΘΕ με την Εγνατία, αρχίζει να κατακευάζεται τον Οκτώβριο.
www.in.gr

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων στις 17 Σεπτεμβρίου

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων που συγκαλείται για αύριο Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008 είναι τα εξής.
1. Καθορισμός τόπου, χρόνου και τρόπου τέλεσης της εμποροπανήγυρης και
συγκρότηση επιτρoπής.
2. Αποδοχή ποσού 190.632,50 ευρώ του προγράμματος ΣΑΤΑ έτους 2008 ( 3η δόση) για την εκτέλεση των έργων και κατανομή αυτoύ.
3. Λήψη απόφασης υποβολής αίτησης φακέλου στην
Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Στ. Ελλάδας περί επιβεβαίωσης διαχειριστικής επάρκειας
Δήμου Λεβαδέων.
4. Έγκριση ΕγxειριδΙου Διασφάλισης Ποιότητας - Εγχειριδίου Διαδικασιών
Δήμου Λεβαδέων .
5. Λήψη κανονιστικής απόφασης για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
6. Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικ. Έτους 2008 για έκτακτη επιχορήγηση του ΝΠΔΔ «Δημοτικό Ωδείο Λιβαδειάς»και διάθεση πίστωσης 80.000,00 ευρώ.
7. Ανάθεση εκτέλεσης του έργου «Δημοτική Οδοποιία Ρωμέικου»
8. Εγκριση της υπ. αριθμ. 96/2008 απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Ερώτηση Τόγια για τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιβαδειάς

Ιδού η ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Τόγιας προς τον υπουργό Μεταφορών κ, Κωστή Χατζηδάκη.


ΟΝΟΜΑ-ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΓΙΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ/ΣΗ ΚΟΙΝ. ΕΛΕΓΧΟΥ
Αρ.Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 4838
Ημερομ. Καταθέσεως 12/09/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ,
κ. Κ. Χατζηδάκη

ΘΕΜΑ:
«ΠΛΗΡΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ – ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΙΩΤΙΑ»

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την πρώτη ερώτηση μου (ΑΠ 4667/02.11.04) σχετικά με το θέμα της υποβάθμισης των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Βοιωτία. Ακολούθησε δεύτερη, τρία χρόνια μετά (ΑΠ 865/18.10.07) και μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι η κατάσταση αντί να βελτιωθεί, διαρκώς χειροτερεύει.

Έτσι μετά την αναίτια υποβάθμιση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λιβαδειάς σε απλό πρακτορείο έκδοσης εισιτηρίων και την συνεχή αναβλητικότητα για την ένταξη της Βοιωτίας στα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου, η πρόσφατη απόφαση του ΟΣΕ περί διακοπής της υπηρεσίας εμπορευμάτων από 12.08.08, έρχεται να δημιουργήσει νέα σοβαρά προβλήματα στις τοπικές μεταφορές και στην οικονομική ανάπτυξη του Νομού μας.

Όπως άλλωστε πολύ καλά γνωρίζετε, οι σύγχρονες μεταφορές με μέσα σταθερής τροχιάς αποτελούν, το πιο χρήσιμο εργαλείο για την υλοποίηση μιας αποτελεσματικής αποκέντρωσης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των περιοχών. Λαμβάνοντας δε υπόψη, την κομβική θέση του Νομού Βοιωτίας όσο και το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα στο Νομό μας επικεντρώνεται στη γεωργία και στη μεταποίηση, δύο τομείς που εξαρτώνται άμεσα από τις μεταφορές, θα περίμενε κανείς η πολιτική του ΟΣΕ για την Βοιωτία να κινείται στην κατεύθυνση της συνεχιζόμενης βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των μεταφορών και όχι στην πλήρη απαξίωσή τους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1) Γιατί καταργήθηκε η υπηρεσία εμπορευμάτων του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λιβαδειάς;
2) Τι απαντά στο αιτούμενο όλων των κοινωνικών εταίρων του Νομού περί αναβάθμισης των δύο κεντρικών Σιδηροδρομικών Σταθμών της Βοιωτίας, Λιβαδειάς και Θήβας, και εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου του Νομού Βοιωτίας;

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Η απάντηση Μπασιάκου για τη Μονή Βατοπαιδίου και τον Αληφακιώτη

Ο βουλευτής Βοιωτίας Ευάγγελος Μπασιάκος, τ.Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σε σχέση με την υπόθεση της Ι.Μ.Βατοπεδίου :

«Α. Μετά την υπογραφή των Υπουργικών αποφάσεων (στις 5/2/1999, 3/6/2002, 4/6/2003) των τότε Υπουργού Οικονομικών κ.Δρύ και τότε Υφυπουργού Οικονομικών κ.Φωτιάδη, με τις οποίες έγιναν αποδεκτές οι γνωμοδοτήσεις 26/1998, 17/2002, 46/2002 του αρμόδιου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, αναγνωρίστηκε η κυριότητα της Ι.Μ.Βατοπεδίου επί της λίμνης Βιστωνίδας και των όχθων αυτής - παραλίμνιων εκτάσεων.
Έγινε δε, με βάση τις αποφάσεις αυτές, η παράδοση της κυριότητας από την Κτηματική Υπηρεσία του Νομού Ξάνθης στην Ι.Μ.Βατοπεδίου, με τη συνυπογραφή στις 25/6/2003 του σχετικού πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής που μεταγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο. Ολοκληρώθηκε έτσι η διαδικασία αναγνώρισης και παράδοσης της κυριότητας.

Με την Υπουργική απόφαση της 30/10/2004 ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών κ.Δούκας, έκανε αποδεκτή τη γνωμοδότηση 26/2004 του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων (επί προτάσεως του για αναπομπή της υπόθεσης), σύμφωνα με την οποία δε συνέτρεχε λόγος επανεξετάσεως των πιο πάνω γνωμοδοτήσεων. Έτσι έκλεισε το θέμα της κυριότητας. Υπήρξαν τότε έντονες αντιδράσεις από τους αγρότες, μέχρι τότε καλλιεργητές και αλιείς των παραλιμνίων εκτάσεων, καθώς και από τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής Ξάνθης και Ροδόπης.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που δημιουργήθηκε τότε, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέλοντας να διατηρήσει τον αγροτικό και αλιευτικό χαρακτήρα των παραλιμνίων εκτάσεων προχώρησε στη διερεύνηση της δυνατότητας ανταλλαγής τους με άλλες που δεν προορίζονταν κυρίως για αγροτική χρήση.

Την 1/12/2004 υπέβαλα ερώτημα στο κατά το άρθρο 100Α του Συντάγματος αρμόδιο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στο οποίο αφού έθεσα υπόψη τις πιο πάνω γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, καθώς και την με αριθμό 111/2000 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ερώτησα εάν κωλύεται η έκδοση απόφασης για την ανάθεση στην ΚΕΔ της ανταλλαγής, σύμφωνα με το Ν.973/79. Το Δ΄ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στις 14/1/2005 εξέδωσε τη με αριθμό 15/2005 ομόφωνη γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία : αφού έκρινε ότι «η διατυπωθείσα στην υπ'Ααριθμ. 111/2000 Γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ, προ της επιλύσεως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ως άνω εκτάσεων, παρεμπίπτουσα κρίση περί του κοινόχρηστου χαρακτήρα της λίμνης, προκειμένου να προσδιοριστεί ο τρόπος παραχωρήσεως στη Μονή της αποκλειστικής εκμετάλλευσης της λίμνης, ουδόλως κωλύει την εκ μέρους οποιουδήποτε οργάνου του Δημοσίου άσκηση αρμοδιότητας η οποία προϋποθέτει αποκλειστική κυριότητα της Ιεράς Μονής επί των εκτάσεων και της λίμνης έναντι του Δημοσίου».

Γνωμοδότησε εν συνεχεία ότι «ενόψει των ως άνω αναλυτικώς εκτεθέντων κατά την ομόφωνη γνώμη του Τμήματος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομίμως δύναται να αναθέσει στην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου σύμφωνα με τις διατάξεις των περ.β και δ της παρ.1 του άρθρου 2 του Ν.973/79 την ανταλλαγή εκείνων εκ των παραλιμνίων εκτάσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με άλλες εκτός των νομών Ξάνθης και Ροδόπης δεδομένης της αρμοδιότητας για ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας στο Υπουργείο Οικονομικών».

Με βάση την πιο πάνω ομόφωνη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, την οποία έκανα αποδεκτή, υπεγράφησαν δύο σχετικές Υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες ανατέθηκε σύμφωνα με το Νόμο 973/79 η διαδικασία ανταλλαγής στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

α.Η πρώτη Υπουργική Απόφαση 3822/25.1.2005 του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφορούσε την «ανάθεση στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου της διαδικασίας ανταλλαγής των κειμένων ακινήτων στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία περιλαμβάνονται εντός των εκτάσεων περί των οποίων οι ανωτέρω Γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Υπουργικές Αποφάσεις, με άλλα ακίνητα εκτός των νομών Ξάνθης και Ροδόπης αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκτός αν αποφασίσει το Δ.Σ. της ΚΕΔ την ανταλλαγή με ακίνητα άλλων φορέων. Η ως άνω διαδικασία ανταλλαγής θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα με τη διαδικασία ανταλλαγής από το Υπουργείο Οικονομικών της λίμνης Βιστωνίδας και των λοιπών εκτάσεων πλην εκείνων της αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

β. Η δεύτερη σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Υφυπουργού Οικονομικών 16651/26.7.2006, που στηρίχθηκε στην ίδια νομική βάση και έχει ανάλογο περιεχόμενο, αφορούσε την ανάθεση από κοινού στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου της διαδικασίας ανταλλαγής τόσο των παραλιμνίων εκτάσεων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και της λίμνης Βιστωνίδας-Νταλιάνη αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών.

Αυτές οι δύο είναι και οι μόνες σχετικές Υπουργικές αποφάσεις μου επί του θέματος, που αφορούν αποκλειστικά την ανάθεση στην ΚΕΔ, σύμφωνα με τα όσα γνωμοδότησε το ΝΣΚ, των διαδικασιών για την ανταλλαγή των εκτάσεων, τη νομιμότητα των οποίων αποφάσεων έχει κρίνει ρητά τόσο το ΝΣΚ όσο και η από 18/12/2007 Εισαγγελική απόφαση, η οποία επικυρώθηκε με την από 2/5/2008 πράξη του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.

Ενήργησα έτσι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων μου. Ως μη αρμόδιος, δεν υπέγραψα καμία πράξη ανταλλαγής δημοσίων κτημάτων με οποιοδήποτε κτήμα της Ι.Μ.Βατοπεδίου, ούτε άλλωστε είχα την αρμοδιότητα να αποφανθώ τόσο επί της κυριότητας όσο και επί της αποτίμησης της αξίας των προς ανταλλαγή ακινήτων.

Μετά την υπογραφή των πιο πάνω αποφάσεων, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ανέλαβε, ως μόνη αρμόδια, σύμφωνα με το Ν.973/79 όλες τις διαδικασίες και υλοποίησε όλες τις διαδικαστικές πράξεις για την ανταλλαγή των διαθέσιμων εκτάσεων, μετά από τη διενέργεια αποτίμησης τους από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, σύμφωνα με το Νόμο 2753/1999.

Είναι αυτονόητο ότι η έρευνα που διεξάγει η Δικαιοσύνη θα καταδείξει εάν οι γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων πάσχουν επί των οποίων, όπως και η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Σανιδά επισημαίνει, στηρίχθηκε η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και εν τέλει οι δύο σχετικές Υπουργικές αποφάσεις για την ανάθεση στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου της διαδικασίας ανταλλαγής.

Β. Ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ.Θ.Αληφακιώτης ουδέποτε εξέφρασε, και μέχρι χθες, τις επιφυλάξεις του για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας, με βάση την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, αφού μάλιστα με την από 18/8/2005 επιστολή παραίτησής του, η οποία δημοσιοποιήθηκε με δελτίο τύπου, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Πρωθυπουργό και τους πρώην Υπουργό κ.Τσιτουρίδη, Υπουργό κ.Μπασιάκο και Υφυπουργό κ.Κοντό για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν επί ενάμιση χρόνο ως Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αλλωστε παραιτήθηκε οικειοθελώς 7 μήνες μετά την υπογραφή της απόφασης, δηλαδή το Αύγουστο 2005 και όχι σε ένα μήνα όπως δηλώνει σήμερα (επισυνάπτεται η παραίτηση).
Αργότερα τον Οκτώβριο 2005 και ενώ επρόκειτο να ορισθεί στη θέση του Προέδρου του ΕΘΙΑΓΕ όπως είχε αρχικά αποδεχθεί, δήλωσε οικειοθελώς, ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει στην Αθήνα και θα επιστρέψει στα καθηγητικά του καθήκοντα στη Θεσ/νικη (σχετικό δελτίο τύπου). Είναι σαφές ότι δεν υπήρξε οποιοσδήποτε διωγμός του που μάλιστα να συνδέθηκε με την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Θ. ΑΛΗΦΑΚΙΩΤΗΣ
Αχαρνών 2, 101 76 Αθήνα ? τηλ. 210 2124372, 2124374, 2124368 ? Φαξ 210 5241154 ? e mail : ax2u016@minagric.gr Αθήνα 18/08/2005
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με την παραίτησή μου, θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κων/νο Καραμανλή, τον πρώην Υπουργό Σάββα Τσιτουρίδη, τον Υπουργό Ευάγγελο Μπασιάκο και τον Υφυπουργό Αλέξανδρο Κοντό, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν επί ενάμιση χρόνο ως Γεν.Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από τη νέα μου θέση ως Προέδρου του ΕΘΙΑΓΕ θα συνεχίσω την συνεργασία μου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, για την αναβάθμιση και εξέλιξη του σημαντικού αυτού Ιδρύματος, που μπορεί να προσφέρει πολλά στον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα στον Έλληνα αγρότη.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΘΩΜΑΣ ΑΛΗΦΑΚΙΩΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 13/10/05
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελου Μπασιάκου ορίζεται Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Φεγγερός. Η συγκρότηση του Δ.Σ. θα ανακοινωθεί μόλις υποβληθούν οι προτάσεις των φορέων, όπως προβλέπεται από το άρθρο 14 του νέου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αμέσως μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Είχε προηγηθεί η έκφραση της επιθυμίας του αρχικά ορισθέντος για τη θέση αυτή καθηγητή της Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τέως Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θωμά Αληφακιώτη, να επικεντρώσει στη φάση αυτή της πορείας του τη δραστηριότητά του στα καθηγητικά του καθήκοντα.

Παράταση στις επιχειρήσεις για το Περιβαλλοντικό Μητρώο

Παράταση ημερομηνίας επιστροφής ερωτηματολογίου για τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Μητρώου επιχειρήσεων Ν. Βοιωτίας, έως 30 Σεπτεμβρίου

Με το υπ΄αριθμ. οικ. 643 / 9-9-2008 έγγραφο, που υπογράφεται από Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχο Περγαντά, παρατείνεται η ημερομηνία επιστροφής των ερωτηματολογίων των επιχειρήσεων για τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Μητρώου.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής :

«Έχοντας ως βασικό άξονα για τη Δημιουργία Περιβαλλοντικού Μητρώου, την καλή συνεργασία με τις επιχειρήσεις του Νομού μας, ανταποκρινόμαστε στο αίτημα πολλών επιχειρήσεων για παράταση της ημερομηνίας επιστροφής των ερωτηματολογίων (λόγω των αδειών της θερινής περιόδου). Καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 30η Σεπτεμβρίου 2008.»

Το ψήφισμα για τον Κορινθιακό

Ιδού τo ψήφισμα των οργανώσεων της περιοχής.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ «Η ΑΛΚΥΩΝ».
ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ.
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ και ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ κατηγορηματικά ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ και ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τη συντονισμένη επίθεση ολοκληρωτικής καταστροφής του Κορινθιακού κόλπου …
που μεθοδεύεται με :
Την δημιουργία ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ στον κόλπο της Αντίκυρας με:
- μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 334MW -ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία)
- μονάδα με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 412 MW -εκκρεμεί αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας- και που ανοίγει το δρόμο σε
- μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιθάνθρακα ισχύος 600MW. (Θετική γνωμοδότηση ΡΑΕ).
- ενώ σχεδιάζεται και τέταρτη μονάδα με καύσιμο φυσικό αέριο
Την εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 422 MW στον κόλπο της Θίσβης (υπό κατασκευή).
Την κατασκευή τεράστιων λιμενικών εγκαταστάσεων στην Θίσβη και στην Αντίκυρα για την εξυπηρέτηση των εμπορικών και των “καρβουνάδικων” καραβιών.
Την μετατροπή όλης της Βοιωτίας σε χώρο ανεξέλεγκτης βιομηχανικής εγκατάστασης

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΩΣΤΕ Ο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ:
Θάλασσα παράνομου και ασύδοτου πλουτισμού των πολυεθνικών εταιριών και των ολίγων, σε βάρος της υγείας, της ψυχής και της αξιοπρέπειας μας,
Θάλασσα υδάτινος δρόμος, χαβούζα σαπιοκάραβων, φορτωμένων με χιλιάδες τόνους εισαγόμενου κονιορτοποιημένου λιθάνθρακα και άλλων χημικών.
Θάλαμος αερίων λόγω των εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα, οξειδίων του αζώτου και του θείου, αιωρουμένων σωματιδίων και τέφρας, που θα εκπέμπονται μαζί με θερμότητα από τις ενεργειακές μονάδες, ενισχύοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλάζοντας το κλίμα όλης της περιοχής, προκαλώντας όξινη βροχή, βλάπτοντας εγκληματικά την υγεία των κατοίκων.
«Νεκρή θάλασσα» λόγω της συνεχιζόμενης απόθεσης εκατοντάδων χιλιάδων τόνων ετησίως κόκκινης λάσπης, βαρέων μετάλλων και καρκινογόνων ουσιών και των τεράστιων ποσοτήτων νερού για την ψύξη των βιομηχανιών που θα αυξήσουν τη θερμοκρασία της θάλασσας και θα εξαφανίσουν τους έμβιους οργανισμούς.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:
Είμαστε αλληλέγγυοι και συμμετέχουμε στο δικαστικό αγώνα της Οικολογικής Κίνησης Αντίκυρας ‘’ Η ΑΡΤΕΜΙΣ’’ γιατί:
Θέλουμε τον Κορινθιακό γαλάζιο, θάλασσα επικοινωνίας, θάλασσα συνεργασίας, θάλασσα ανάπτυξης για όλους τους ανθρώπους του.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. Διεκδικούμε άμεσα αυστηρό καθεστώς προστασίας
ΟΧΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Ορχομενό και Θήβα επιθεώρησε η Επίτροπος της Ε.Ε. κ. Ντανούτα Χούμπνερ

Την ελπίδα ότι η Στερεά Ελλάδα θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και περισσότερο καινοτόμος διατύπωσε η Επίτροπος της Ε.Ε Ντανούτα Χούμπνερ που είναι αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αργά το βράδυ της Κυριακής.

Η κα Ντανούτα Χούμπνερ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί στη Θήβα το έργο του ΧΥΤΑ και στη συνέχεια τα έργα αποκατάστασης στη μονή της Παναγίας της Σκριπούς στον Ορχομενό ενώ διαπίστωσε την πρόοδο των έργων στο μνημείο που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά. Η κα Ντανούτα Χούμπνερ ολοκλήρωσε τις επισκέψεις της σε έργα σε στερεά Ελλάδα με την επίσκεψη στα κτήρια της Lake Copais. Πρόκειται για παλιά κτίρια του οργανισμού Κωπαϊδας και του υπουργείου Γεωργίας τα οποία αποκαταστάθηκαν και σήμερα στεγάζουν το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας και τις δομές της δια βίου μάθησης.

Σε δηλώσεις της η κ. Χούμπνερ εξέφρασε την ικανοποίησή της από την εξέλιξη των έργων τονίζοντας παράλληλα ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί έργα στη Στερεά και στη νέα προγραμματική περίοδο.
Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Στερεά Ελλάδα και η πρώτη μου στη Βοιωτία. Με χαροποίησε που είδα διαφορετικά έργα να εξελίσσονται όπως το έργο της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων καθώς και ένα έργο πολιτισμού, αποκατάστασης μνημείου. Επίσης με χαροποιεί ότι η Ε.Ε. θα εξακολουθήσει να είναι παρούσα σε αυτή την περιφέρεια και στο μέλλον σε έργα που θα είναι και αυτά ποικίλα όπως αυτά που είδα σήμερα, θα εξακολουθήσει να επενδύει σε ΧΥΤΑ αλλά και σε άλλα έργα ώστε αυτή η περιφέρεια να γίνει ανταγωνιστική και πιο καινοτόμος».

Ο Γ.Γ. της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Α. Σκορδάς που παρουσίασε τα έργα στην Επίτροπο δεν παρέλειψε μιλώντας για τους στόχους που έχουν τεθεί να δώσει έμφαση στην καινοτομία και την τεχνολογία.
«Σήμερα -είπε ο κ. Σκορδάς- είχαμε την χαρά και την τιμή να δεχθούμε μια επίσκεψη από την επίτροπο την κα. Ντανούτα Χούμπνερ αρμόδια για θέματα περιφερειακής πολιτικής στην Ε.Ε. και να της παρουσιάσουμε την εξέλιξη των έργων που υλοποιούμε στα πλαίσια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος με την χρηματοδότηση όπως ξέρετε των ευρωπαίων συμπολιτών μας. Όπως και η ίδια είπε, διαπίστωσε την πρόοδο των έργων και την ανάγκη αυτά αλλά και άλλα να συνεχιστούν και τη νέα προγραμματική περίοδο. Στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την καινοτομία και την τεχνολογία».

Την επίτροπο ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον της και την επίσκεψή της ο Γ. Γ. Επενδύσεων & Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών Παναγιώτης Δρόσος ο οποίος έδωσε έμφαση στις παρεμβάσεις για την βελτίωση των υπηρεσιών.
«Στόχος είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών για τους πολίτες, και η βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους και το ποιο σημαντικό για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Την περίοδο του ΕΣΠΑ θεωρούμε ότι θα πραγματοποιηθούν και πολλά άλλα έργα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δρόσος.

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Ολόκληρη η ομιλία του Κ. Καραμανλή στην 73η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 73ης ΔΕΘ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ‘’Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ’’

Η Παγκόσμια Κοινότητα διανύει περίοδο σοβαρών αναταράξεων και μεγάλων οικονομικών κλυδωνισμών. Τα μέτωπα, γύρω μας, είναι πολλά. Τα δεδομένα απαιτούν ξεκάθαρο Σχέδιο πορείας, στέρεες βάσεις, σίγουρα βήματα. Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Βάλαμε έγκαιρα τη Χώρα σε ασφαλή τροχιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Το οικονομικό και κοινωνικό όφελος επιβεβαιώνεται στις πιο δύσκολες ώρες. Το κεκτημένο για το μέλλον του Τόπου είναι καθοριστικής σημασίας.

Οι διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες που πετύχαμε (ο ελληνοτουρκικός και ο ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου, ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και, τώρα, ο Σάουθ Στριμ) εντάσσουν τη Χώρα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, φέρνουν έσοδα, εγγυώνται νέες θέσεις δουλειάς στη Β. Ελλάδα.

Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση άνοιξε το δρόμο για επιβεβλημένες αλλαγές:
- Αναβαθμίζεται το Δημόσιο Πανεπιστήμιο,
- μπαίνει τάξη στο χάος των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών,
- ξεκίνησε τη λειτουργία του το Διεθνές Πανεπιστήμιο, εδώ στη Θεσσαλονίκη,
- ξεκινά εθνικός διάλογος για ένα άλλο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής, έβγαλαν, με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο, τη Χώρα από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος και ενίσχυσαν δραστικά τις αντοχές της Οικονομίας μας. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο δραματικά θα ήταν σήμερα τα πράγματα, εάν δεν τολμούσαμε να πάρουμε συγκεκριμένα (όχι ευχάριστα, αλλά αναγκαία) μέτρα.

Οι μεταρρυθμίσεις στο αναπτυξιακό πρότυπο, έδωσαν στη Χώρα την τρίτη καλύτερη θέση στις επενδύσεις, και έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Έδωσαν απτά κοινωνικά αποτελέσματα:
- Η απασχόληση αυξήθηκε σημαντικά και η ανεργία περιορίστηκε, τον περασμένο Μάιο, κάτω από το 7%.
- Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, από το 92% το 2003, έφτασε στο 98% του μέσου όρου της Ε.Ε..
- Οι πραγματικοί μισθοί ανέβηκαν με ρυθμό 3% το χρόνο, έναντι 0,3% στην Ευρωζώνη. - Οι συντάξεις του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν, όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε.
- Χορηγήθηκε το πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες και καθιερώθηκε εφάπαξ ποσό 2.000 ευρώ, για τις μητέρες που αποκτούν τρίτο παιδί.

Η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Συστήματος, αντιμετωπίζοντας δραστικά τις συσσωρευμένες ανισότητες, τις στρεβλώσεις και τις αδικίες δεκαετιών.

Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ήταν εύκολο. Σε κάθε περίπτωση αναγκαστήκαμε να συγκρουστούμε με συμφέροντα και συντηρητικές αντιλήψεις. Τολμήσαμε δύσκολες μάχες. Μάχες από τις οποίες κερδίζουν όλοι οι πολίτες.
Κυρίες και κύριοι,
Πριν από ένα χρόνο, αναδεικνύοντας την Οικονομία σε εθνική υπόθεση, ζήτησα εκλογές. Οι πολίτες, μας έδωσαν νέα, ισχυρή εντολή. Επέδειξα (και επιδεικνύω) απόλυτη προσήλωση στις δεσμεύσεις μας. Συνεχίσαμε (και συνεχίζουμε) με συνέπεια, τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο Τόπος. Αντιμετωπίσαμε, ωστόσο, και αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία. Στο τελευταίο διάστημα, ο Κόσμος μπήκε σε μια εξαιρετικά βεβαρημένη περίοδο, γεμάτη αβεβαιότητες και οικονομικούς κλυδωνισμούς.

Η χρηματοπιστωτική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες, η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, αλλά και τα διεθνή κερδοσκοπικά «παιχνίδια», προκάλεσαν έκρηξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, των βασικών τροφίμων, των εμπορευμάτων. Τα προβλήματα, σ’ ολόκληρο τον Κόσμο, ξεπέρασαν τις δυνατότητες των επιμέρους οικονομιών:
- Οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται,
- η οικονομική δραστηριότητα συμπιέζεται,
- η ακρίβεια εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό ζήτημα.

Μεγάλοι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί διαψεύστηκαν στις εκτιμήσεις τους. Η Ε. Επιτροπή αναθεώρησε προς το δυσμενέστερο, δύο φορές, τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Τα έως τώρα αποτελέσματα, όμως, ήταν ακόμη χαμηλότερα. Ο μέσος ρυθμός της ανάπτυξής της, από 2,8% το 2006, συρρικνώθηκε στο μισό, ενώ οι πιο ισχυρές οικονομίες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) κατέγραψαν, το τελευταίο τρίμηνο, αρνητικά πρόσημα. Είχαν, δηλαδή, αναπτυξιακή υποχώρηση. Ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, από το 1,8%, τον Ιούλιο του 2007, εκτινάχθηκε στο 4%, σε ένα χρόνο. Υπερδιπλασιάστηκε και κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ, από τη σύσταση της ΟΝΕ.
Η διεθνής κρίση ήταν αναπόφευκτο να επηρεάσει και τη Χώρα μας.
- Οι καθαρές πληρωμές για καύσιμα, στο α’ εξάμηνο του 2008, αυξήθηκαν περίπου κατά δύο (2) δις ευρώ, σε σχέση με πέρυσι.
- Οι αυξήσεις στις τιμές των εισαγωγών ξεπέρασαν το 12,5%.
- Ο πληθωρισμός πλησιάζει, σε ετήσια βάση, το 4,5%.
- Η ανάπτυξη, από το προβλεπόμενο 4%, περιορίστηκε, το πρώτο εξάμηνο, στο 3,5% του ΑΕΠ.
- Το κόστος για τους τόκους του δημόσιου χρέους αυξήθηκε σημαντικά, εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων.
- Οι δαπάνες του κράτους μεγάλωσαν και τα έσοδα υποχώρησαν.

Όλα αυτά ανέτρεψαν βασικές παραδοχές του Προϋπολογισμού. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Ακούμε τους πολίτες και κατανοούμε πώς νοιώθουν. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και να διατηρήσουμε την αναπτυξιακή ορμή που πετύχαμε. Ξέρουμε πού είμαστε και ποιές είναι οι δυσκολίες. Ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, αλλά και πώς να πάμε! Εκείνο που δεν επιτρέπουν οι διεθνείς εξελίξεις είναι η ολιγωρία, η αναβλητικότητα, ο δισταγμός.

Κάνω αυστηρή αυτοκριτική για όποιες περιπτώσεις αργήσαμε να κινηθούμε. Βεβαιώνω, όμως, ότι είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, στις αλλαγές που χρειάζεται ο Τόπος. Η ισχυρή ανάπτυξη (στις πρώτες θέσεις της Ευρωζώνης, υπερδιπλάσια του μέσου όρου της) καθώς και η πτώση της ανεργίας, δικαιώνουν τη στρατηγική μας. Η σταθερότητα εγγυάται την πιο ισχυρή αντίσταση στις επιπτώσεις της συγκυρίας, αλλά και σιγουριά στην πορεία του Τόπου. Η διεθνής κρίση, μας κάνει ακόμα πιο τολμηρούς. Έχουμε το Σχέδιο που χρειάζεται και το εφαρμόζουμε, με ξεκάθαρη στρατηγική μεταρρυθμίσεων. Έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στη διεθνή πρόκληση.

Κυρίες και κύριοι,
Η Οικονομία της Χώρας μας έχει, ακόμη, σοβαρά κατάλοιπα από χρόνιες αδυναμίες. Έχει, όμως, και σημαντικές δυνατότητες. Ξέρω ότι ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος. Προχωρώ, αναλαμβάνοντας όποιο κόστος χρειάζεται. Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω εντείνοντας (και όχι εγκαταλείποντας) τις μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η απόφασή μου.

Οι άξονες της οικονομικής πολιτικής παραμένουν αμετάβλητοι:
- Διατηρήσιμη δημοσιονομική εξυγίανση,
- βιώσιμη ανάπτυξη στην κορυφή της Ευρωζώνης,
- δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, έτσι ώστε να περιοριστούν τα ελλείμματα. Αλλά και να αποκλιμακωθεί το δημόσιο χρέος, που (απομυζώντας μόνο για τόκους πάνω από 10 δις ευρώ) αφαιρεί τεράστιους πόρους από την ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη. Άμεση επιδίωξη είναι η συγκράτηση των δαπανών και η διασφάλιση περαιτέρω δημοσιονομικής διαφάνειας.

Για το σκοπό αυτό
- εντάσσονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό οι Ειδικοί Λογαριασμοί,
- υποχρεώνονται τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα Νοσοκομεία και οι ΟΤΑ να συντάσσουν προϋπολογισμούς και απολογισμούς,
- συγκροτείται διυπουργική επιτροπή για το σχετικό έλεγχο. Αναπτύσσεται, ταυτόχρονα, η αναγκαία προετοιμασία, έτσι ώστε να περάσουμε στην κατάρτιση Προϋπολογισμών Προγραμμάτων.

Στην ίδια κατεύθυνση, είναι οι μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, που παραμένει μια μεγάλη πρόκληση. Σε άμεση προτεραιότητα βρίσκεται η προώθηση λύσεων στην Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ, που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους τουλάχιστον με 2,7 εκ. ευρώ την ημέρα.

Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή, στόχος είναι μια άλλη εύρωστη και ανταγωνιστική εταιρία, που να έχει το ίδιο σήμα και όνομα, αλλά να είναι απαλλαγμένη από τα χρέη και τις εμπλοκές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι άξονες είναι ξεκάθαροι:
- Μετατάξεις και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
- Διασφάλιση των συνδέσεων με τα νησιά μας.
- Αποκλεισμός κάθε ενδεχομένου ιδιωτικού μονοπωλίου.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ, σχεδιάζουμε τον εταιρικό μετασχηματισμό του, με ανεξαρτητοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ενίσχυση της ΕΡΓΟΣΕ. Το Σχέδιο περιλαμβάνει
- σύγχρονα χρηματοοικονομικά μέσα για τη διαχείριση του χρέους του,
- συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, - σύστημα αυστηρών ελέγχων στη διαχείριση και
- πρόγραμμα στοχευμένης εθελουσίας εξόδου.

Μείζον ζήτημα στην περίοδο που ακολουθεί είναι η δικαιότερη κατανομή των βαρών, χωρίς να πληγεί η ανάπτυξη, αλλά και χωρίς να επιβαρυνθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι, που, ήδη, σηκώνουν δυσανάλογα βάρη. Με το νομοσχέδιο που καταθέσαμε... - διευρύνεται η φορολογική βάση, ώστε να συμπεριλάβει εισοδήματα που δεν δηλώνονται, - προωθούνται αναγκαίες διορθώσεις στη φορολογία του κεφαλαίου και
- αλλάζουν ορισμένοι ειδικοί τρόποι φορολόγησης, που δημιουργούσαν σοβαρές αδικίες.
- Θεσπίζεται, ταυτόχρονα, (με στόχο τη διασφάλιση της ανάπτυξης και την εμπέδωση φορολογικής δικαιοσύνης) η περαιτέρω μείωση των συντελεστών φορολόγησης, τόσο για τα φυσικά, όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

Θέλω, ωστόσο, να υπογραμμίσω ότι, απέναντι στη φοροδιαφυγή, προετοιμάζεται δυναμική συνέχεια:
- Διευρύνεται (και προς το ναυτιλιακό πετρέλαιο) η μάχη για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου,
- ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί,
- εντείνεται η σύγκρουση με επίορκους λειτουργούς,
- εξετάζεται η καθιέρωση τεκμαρτού εισοδήματος.

Η φοροδιαφυγή συνιστά βαθειά αντικοινωνική συμπεριφορά. Η συστράτευση όλων, για την καταπολέμησή της, είναι επιβεβλημένη.

Κυρίες και κύριοι,
Βασικός άξονας της πολιτικής μαςείναι η διασφάλιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, έτσι ώστε - να αυξάνεται ο παραγόμενος πλούτος,
- να μεγαλώνει το κοινωνικό μέρισμα,
- να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
- Επιδιώκουμε την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεωνκαι στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα του Eλληνα, διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος.

Μπροστά στη συντελούμενη κλιματική αλλαγή, εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο Εθνικό Πρόγραμμα, με έμφαση
- στην προστασία των υδάτινων πόρων,
- την αποκατάσταση δασών,
- την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης,
- την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων.

Με διττό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική ανάπτυξη της Χώρας, κάνουμε πράξη τη (μεγάλης σημασίας) μεταρρύθμιση για τις χρήσεις γης. Εγκρίθηκε από τη Βουλή το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και είναι έτοιμα για θεσμοθέτηση, τα Ειδικά Χωροταξικά, για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τις Α.Π.Ε., τον παράκτιο, το νησιωτικό και ορεινό χώρο. Κάθε ενδιαφερόμενος θα ξέρει, πλέον, πού μπορεί να αναπτύξει τις οικονομικές δραστηριότητές του, χωρίς εμπλοκές και αναίτιες καθυστερήσεις.

Προχωρούμε, ταυτόχρονα, με γρήγορους ρυθμούς, (σε νέες βάσεις και με νέους κανόνες) στην κατάρτιση Εθνικού Κτηματολογίου.
· Προετοιμάζουμε νομοσχέδιο με το οποίο ελαχιστοποιούνται οι διαδικασίες και το κόστος ίδρυσης Εταιριών, σε πλήρη αντιστοιχία με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
· Στηρίζουμε την Ανταγωνιστικότητα και την Επιχειρηματικότητα, με νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα, ενώ συνεχίζουμε τη δημιουργία νέων και την αναβάθμιση των υπαρχουσών βιομηχανικών περιοχών.
· Για την υποστήριξη της ίδρυσης και λειτουργίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θεσπίζουμε νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία και διευκολύνουμε τη συμμετοχή τους σε οργανωμένα δίκτυα για τη διάθεση των προϊόντων τους.

· Η ενεργειακή πρόκληση αντιμετωπίζεται με μακρόπνοο σχεδιασμό για...
- την εξοικονόμηση ενέργειας,
- την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών,
- την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου,
- την απελευθέρωση της αγοράς φωτοβολταϊκών.

· Η αναπτυξιακή δυναμική ενισχύεται, με την εφαρμογή Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, που (διευρύνοντας τις ηλεκτρονικές συναλλαγές) συμβάλλει στην εξοικονόμηση εκατομμυρίων παραγωγικών ωρών, για τις δημόσιες υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες.
· Η Έρευνα και οι Νέες Τεχνολογίες υποστηρίζονται με...
- τη θέσπιση σύγχρονου πλαισίου,
- την αύξηση των διαθέσιμων πόρων και
- τη δημιουργία Πόλων Καινοτομίας στην Περιφέρεια.

· Η ευρυζωνικότητα, μπαίνει σε νέα φάση, καθώς ξεκινά το σχέδιό μας για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών (2,5 δις ευρώ).
· Μείζον, ωστόσο, ζήτημα είναι η απελευθέρωση τομέων και κλάδων της επαγγελματικής δραστηριότητας, που παραμένουν κλειστοί. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική ενδυνάμωση του υγιούς ανταγωνισμού, τη συγκράτηση του πληθωρισμού, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι αναγκαία και κρίσιμη μεταρρύθμιση, στην οποία οφείλουμε να προχωρήσουμε. Και αυτό, ακριβώς, σχεδιάζουμε.

Κυρίες και κύριοι,
Κεντρική θέση στο Σχέδιό μας κατέχουν
- η οικοδόμηση βιώσιμου κοινωνικού κράτους,
- η τόνωση της απασχόλησης,
- η μάχη διαρκείας με την ακρίβεια.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό (και δικαιώνει την πολιτική των τελευταίων χρόνων) το γεγονός ότι μειώθηκε η διαφορά του πληθωρισμού, σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Είναι, όμως, κοινή διαπίστωση ότι η εσωτερική αγορά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες, αθέμιτες πρακτικές από μεσάζοντες, αναποτελεσματική λειτουργία του ανταγωνισμού, σε συγκεκριμένους τομείς και κλάδους. Δεν αγνοούμε και δεν υποβαθμίζουμε το πρόβλημα.

- Είμαστε σε μετωπική σύγκρουση με τα φαινόμενα της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας.
- Στηρίζουμε τις Καταναλωτικές Οργανώσεις και συμπράττουμε με τον πολίτη σ’ ένα κοινό μέτωπο.
- Καταρτίζουμε νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο στην τιμή μεταβίβασης του ίδιου προϊόντος από τον ίδιο όμιλο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έτσι ώστε να αποτρέπονται δυσμενείς αποκλίσεις τιμών.
- Δημιουργούμε Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς, με ευρείες αρμοδιότητες.
- Αναμορφώνουμε ριζικά την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έτσι ώστε να ασκεί πιο αποτελεσματικά το ρόλο της, ως πραγματική Αρχή εγγύησης του υγιούς ανταγωνισμού.
- Προετοιμάζουμε (αναμένοντας και το τελικό πόρισμά της) παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά καυσίμων.

- Προχωρούμε, άμεσα, στην ψήφιση νόμου, για την προστασία του Καταναλωτή, στον οποίο περιλαμβάνονται (όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε) ουσιώδεις ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική μας ήταν (και παραμένει) στρατευμένη στη συνεχή μείωση της ανεργίας, που συνιστά μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Επιμένουμε, αταλάντευτα, στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, νέων επενδύσεων, νέων θέσεων εργασίας. Ενισχύουμε τους νέους επιστήμονες και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, για να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα των νέων και των γυναικών. Εφαρμόζουμε προγράμματα κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους μακροχρόνια άνεργους, τα Άτομα με Αναπηρία.

Μείζονος σημασίας για όλους (και παν’ απ’ όλα για τους νέους μας) είναι η βιωσιμότητα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Με βαθειά συναίσθηση κοινωνικής ευθύνης και γνώμονα το συμφέρον των πολλών
- δώσαμε λύση στο χαώδη πολυκερματισμό του Συστήματος και την αντιφατική πολυνομία. - Σχεδιάζουμε δίκαιη αναθεώρηση του καθεστώτος των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
- Καταρτίζουμε νέα ρύθμιση για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ.
- Προετοιμάζουμε την καθιέρωση Κάρτας Ασφάλισης και Υγείας, στην οποία θα υπάρχει και ο Μοναδικός Αριθμός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενεργοποιούμε το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής για στοχευμένες μεταβιβάσεις, σ’ εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.Ξεκινούμε από τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους οποίους εκπονείται ειδικό πρόγραμμα εισοδηματικής στήριξης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου.

Κυρίες και κύριοι,
Το πιο σοβαρό πρόβλημα στην πορεία του Τόπου είναι οι δυσλειτουργίες του Δημόσιου Τομέα. Η δυσκολότερη μάχη αφορά τις χρόνιες ασθένειές του: Τη σπατάλη, τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά στις υπηρεσίες. Αφορά κατεστημένες πρακτικές, που αφαιρούν έσοδα, καθυστερούν επενδύσεις, ταλαιπωρούν τον πολίτη. Απέναντι σ’ όλα αυτά, αναπτύσσονται στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, σε όλα τα επίπεδα και σ’ όλη την έκταση του Δημοσίου.
- Ξεκίνησε Σχέδιο διαρκούς ισχυροποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών.
- Συνεχίζεται η αναβάθμιση των ΚΕΠ και η δημιουργία νέων.
- Δρομολογήθηκε επιχειρησιακό πρόγραμμα, που προάγει την απλοποίηση των διαδικασιών, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
- Θωρακίζεται η Πολιτική Προστασία και καταρτίζεται Εθνικό Σύστημα Εθελοντισμού.
- Αναμορφώνονται οι βασικοί Κώδικες του Δικαίου, για την ορθότερη και ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.

Κατατίθεται άμεσα νομοσχέδιο, με το οποίο...
- καθιερώνεται το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης,
- επιταχύνονται οι διαδικασίες στην έκδοση διαζυγίων και
- αναμορφώνεται το πλαίσιο για τις υιοθεσίες.

Μείζονος σημασίας, είναι η δυνατότητα αξιοποίησης όλου του δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης σε θέσεις ευθύνης, την οποία στερούνται, σήμερα, χιλιάδες υπάλληλοι, που υπηρετούν με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου. Για την άρση του άδικου και αντιπαραγωγικού αυτού φραγμού, καταρτίζουμε σχετικό νομοσχέδιο.

Πάνω απ’ όλα, όμως, θέλουμε να δώσουμε στις τοπικές κοινωνίες τη δυνατότητα να οχυρωθούν καλύτερα, να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία τοπικής ανάπτυξης, να φέρουν τις υπηρεσίες του Κράτους κοντά τους. Αποδίδοντας βαρύνουσα σημασία στις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, δρομολογούμε τη μετάβαση σε μια νέα διοικητική δομή. Προχωρούμε στη συγκρότηση λιγότερων και αποτελεσματικότερων ΟΤΑ, με σεβασμό στις ιστορικές και άλλες ιδιομορφίες, αλλά και ουσιαστική οικονομική στήριξη στις νέες διοικητικές δομές. Για το σκοπό αυτό,
- ενισχύεται το Πρόγραμμα «Θησέας»,
- αποδίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 90% των τελών κυκλοφορίας,
- αποδίδονται όλοι οι θεσμοθετημένοι πόροι και
- ρυθμίζεται η επιστροφή παρακρατηθέντων στο παρελθόν πόρων, που φτάνουν το 1,7 δις ευρώ. Αυτή είναι μια θεμελιώδης μεταρρύθμιση στη δομή του Κράτους.

Κυρίες και κύριοι,
Η Ελλάδα ακολουθεί συγκροτημένο Σχέδιο Πορείας, που αξιοποιεί τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματά της, ενισχύει την εξωστρέφεια και βελτιώνει την ελκυστικότητά της. Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια καλύτερη προοπτική.
- Αναδεικνύεται, ήδη, σε πόλο σταθερότητας και ανάπτυξης, για ολόκληρη τη Ν.Α. Ευρώπη. - Μετεξελίσσεται (με αιχμή τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλονίκη) σε σύγχρονο ενεργειακό δίαυλο, διαμετακομιστικό κόμβο, εμπορικό και τραπεζικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.
- Αποκτά υποδομές που μεταφέρουν την ανάπτυξη παντού. Μόνο από το ΥΠΕΧΩΔΕ, κατασκευάζονται έργα 18,5 δις ευρώ, από τα οποία το 40% στη Β. Ελλάδα.

- Η Εγνατία οδός, ένα εθνικό έργο με τεράστια σημασία, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες.
- Η Εθνική Αθηνών - Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, με την εκτέλεση μεγάλων και δύσκολων έργων στο Πέταλο Μαλιακού, στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα.
- Το Μετρό Θεσσαλονίκης γίνεται πραγματικότητα.
- Το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» αναβαθμίζεται.
- Η κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας (που έχει «μπλοκαριστεί», μετά από προσφυγές κατοίκων στο ΣτΕ) πρόκειται να ξεκινήσει και αυτή, αμέσως μετά τις σχετικές αποφάσεις. - Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης σημαντικού έργου.
- Οι στρατηγικές συμφωνίες με κορυφαίους παγκόσμιους διαχειριστές, για τα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά, αλλάζουν το χαρακτήρα τους, φέρνουν μεγάλες επενδύσεις, μειώνουν το μεταφορικό κόστος και αυξάνουν τα δημόσια έσοδα.

Θέλω, στο σημείο αυτό, να αναφερθώ σ’ ένα σοβαρό θέμα για τη Θεσσαλονίκη, που αφορά την Έκθεση. Η θέση και η πολιτική μου βούληση είναι ότι η Έκθεση πρέπει να μετεγκατασταθεί εκτός κέντρου Θεσσαλονίκης, σε χώρο κατάλληλο για την αποστολή και τη μελλοντική της προοπτική, και ο χώρος που κατέχει σήμερα να αναπλαστεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Για την επιλογή, το ταχύτερο δυνατόν, του κατάλληλου χώρου, ξεκινούμε τις σχετικές διαδικασίες, στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ολόκληρη η ελληνική Περιφέρεια αποκτά, σταδιακά, μια νέα αναπτυξιακή πνοή, καθώς το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για τη νέα Προγραμματική Περίοδο, κατευθύνει εκεί το 82% των πόρων του. Ενεργοποιήθηκαν, ήδη, βασικά επιχειρησιακά προγράμματα και εκδόθηκαν οι πρώτες προσκλήσεις ενδιαφέροντος.

Το πρόγραμμα «Δρόμοι της Ανάπτυξης», (που ξεπερνά τα 9,5 δις ευρώ, και τριπλασιάζει τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους) γίνεται πραγματικότητα. Προχωρούμε στην κατασκευή
- του κεντρικού οδικού άξονα Ράχες Μαλιακού - Κλειδί Ημαθίας,
- του άξονα Κεντρικής Ελλάδας (Ε65),
- της Ιόνιας Οδού,
- του άξονα Κόρινθος -Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη, καθώς και
- του άξονα Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα.

Προχωρούμε, ταυτόχρονα, στη συνολική αναβάθμιση των αεροδρομίων της Χώρας, με την αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, ώστε να τα μετατρέψουμε σε πόλους τοπικής ανάπτυξης.

Δρομολογήσαμε, με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δις ευρώ.
- Εγκρίθηκαν και προχωρούν, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, επενδύσεις που ξεπερνούν τα 10 δις ευρώ και δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
- Εργαζόμαστε, παράλληλα, για την αναγέννηση των πυρόπληκτων Νομών.Δόθηκαν λύσεις σε βασικές αιτίες καθυστερήσεων και επισπεύδεται η ανοικοδόμηση σπιτιών, με πλήρη κάλυψη του κόστους. Μόνο για τους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και των δασών, προωθούνται παρεμβάσεις, που φτάνουν το ένα (1) δις ευρώ.

Για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, κατασκευάζονται, σ’ ολόκληρη τη Χώρα, εκατοντάδες μικρά και μεγάλα έργα. Ο αγρότης ενθαρρύνεται έμπρακτα να στραφεί σε νέες καλλιέργειες, αλλά και να διευρύνει τις δραστηριότητές του. Οι νέοι της ελληνικής Περιφέρειας υποστηρίζονται να κρατηθούν στη γη τους. Καθιερώσαμε, ανάμεσα στ’ άλλα, υποτροφίες για τα παιδιά αγροτών και αλιέων, που σπουδάζουν, κυρίως, σε συναφή αντικείμενα.

Επενδύουμε, παράλληλα, στην ποιοτική τουριστική βιομηχανία, που απλώνεται σε ολόκληρη τη Χώρα. Στηρίζουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τον πράσινο τουρισμό, τον αγροτουρισμό. Βάλαμε στόχο την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, που φτάνει παντού και παράγει για όλους. Και το στόχο αυτό, τον υπηρετούμε με σχέδιο και συνέπεια. Δεν κάνουμε πολιτική για τους οικονομικούς δείκτες, κάνουμε πολιτική για τους πολίτες.

Κυρίες και κύριοι,
Οι προκλήσεις σε ταραγμένους και δύσκολους καιρούς, απαιτούν σταθερά βήματα ασφάλειας και σιγουριάς.
Βάση της πορείας μας είναι η Ε.Ε., στο πλαίσιο της οποίας διεκδικούμε, τη στιγμή αυτή,...
- ειδικές Νησιωτικές Πολιτικές και οικονομικές ενισχύσεις,
- πολιτικές για την εμπέδωση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
- κοινή μεταναστευτική πολιτική,
- ενιαία Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.
Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών χωρών, καθιστώντας σαφές ότι η πλήρης συμμόρφωσή τους στις αρχές, τις αξίες, τα προαπαιτούμενα της Ε.Ε. σημαίνει και την πλήρη ένταξή τους.

Καταστήσαμε σαφές προς τα γειτονικά Σκόπια ότι, σε κάθε περίπτωση, πρωταρχικής σημασίας είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας. Η αξιοπιστία μας έχει δοκιμαστεί και η θέση μας είναι γνωστή: Ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων.

Εργαζόμαστε, παράλληλα, για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Χαιρετίζουμε την επανέναρξη ενδοκυπριακού διαλόγου και καλούμε την Άγκυρα (που εκ των πραγμάτων έχει βαρειά ευθύνη) να ενθαρρύνει την τουρκοκυπριακή ηγεσία στην κατεύθυνση λειτουργικής, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής λύσης, για μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς στρατεύματα κατοχής.

Υπογραμμίζω, ακόμη, ότι (συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και με πίστη στον Οικουμενικό Ελληνισμό) προχωρούμε στη θεσμοθέτηση της δυνατότητας να ψηφίζουν οι Απόδημοι, στις εθνικές εκλογές, από τον τόπο της διαμονής τους.

Σε ταραγμένους και δύσκολους καιρούς, καλούμαστε να κρατήσουμε στιβαρά το τιμόνι, σε πορεία ασφάλειας και σταθερότητας. Το κάνουμε πράξη.
- Με θέσεις αρχών, όπως τη σχέση μας με την Τουρκία και το Κυπριακό,
- Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, όπως πρόσφατα στο ζήτημα της κρίσης της Νότιας Οσετίας,
- Με αποφασιστικότητα, όπως στο Βουκουρέστι για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Κυρίες και κύριοι,
Η διεθνής οικονομική κρίση είναι βαθειά και η διάρκειά της, ακόμα, απρόβλεπτη. Η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες. Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα. Υπολογίζουμε σοβαρά τα νέα δεδομένα και πορευόμαστε χωρίς αυταπάτες, χωρίς ωραιοποιήσεις.

Σε δύσκολες συγκυρίες, δεν υπάρχει πολυτέλεια για βραχυχρόνια ευχάριστες παρεμβάσεις, που στο τέλος αποδεικνύονται καταστροφικές. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται αποφάσεις ευθύνης, που, σε δύσκολους καιρούς, γίνονται ακόμη πιο δύσκολες. Δέσμευσή μας είναι να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, για να υπηρετήσουμε το συμφέρον του Τόπου και των πολιτών. Χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς φοβίες, χωρίς παλινωδίες.

Δεν πρόκειται να υποθηκεύσω την προοπτική της Χώρας στο βωμό μιας πρόσκαιρης κυβερνητικής δημοτικότητας. Η διεθνής κρίση θα ξεπεραστεί και η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη για όλους, εφόσον προχωρήσουμε με υπευθυνότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα. Αλλά και με αυτοπεποίθηση. Με σιγουριά για το αποτέλεσμα. Η σύγκριση ανάμεσα στις εθνικές και διεθνείς αναπτυξιακές επιδόσεις επιβεβαιώνει την ορθότητα της πολιτικής μας και υπαγορεύει εντατική συνέχεια.

Δεν εφησυχάζουμε, ούτε στιγμή. Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται για να βάλουν τέλος στις παθογένειες του Δημόσιου Τομέα. Συνεχίζονται διότι καταπολεμούν αδυναμίες και αξιοποιούν δυνάμεις. Συνεχίζονται διότι παράγουν αυξανόμενο κοινωνικό μέρισμα. Δίνουν θετική απάντηση στις προσδοκίες του πολίτη. Αυτή είναι η στρατηγική μας. Και η στρατηγική αυτή δεν εγκαταλείπεται, αλλά αντιθέτως ενισχύεται. Δεν αναστέλλεται, αλλά αντιθέτως επισπεύδεται.

Προχωρούμε σε στέρεες βάσεις, με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον της Πατρίδας μας. Προχωρούμε με γνώμονα το γενικότερο, το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον.