Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς για τη ΔΕΠΟΔΑΛ

Ιδού η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την "αμαρτωλή" ΔΕΠΟΔΑΛ.

ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Παράγοντες του δικομματισμού στήνουν το παιχνίδι, εμείς θα πληρώσουμε τα σπασμένα

Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης που οι περισσότεροι Δήμοι όπως η Αθήνα ή η Θήβα κάνουν μηδενικές αυξήσεις στα τέλη, στο Δήμο Λιβαδειάς έγιναν αυξήσεις τελών 4,5% σε όφελος μιας αδρανούς επιχείρησης! Το πρόβλημα αφορά στην πραγματικότητα τους πολίτες όλων των Δήμων της επαρχίας Λιβαδειάς, που καλούνται να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά για τη Διαδημοτική Επιχείρηση ΔΕΠΟΔΑΛ.

Η επιχείρηση που λειτουργεί ήδη εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει ως έργο τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά στην πραγματικότητα είναι χωρίς αντικείμενο. Το μοναδικό αντικείμενο που ξεκίνησε κακήν- κακώς αφορούσε την ανακύκλωση συσκευασιών, πρόγραμμα σχεδιασμένο και χρηματοδοτούμενο από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης για όλη τη χώρα. Δυστυχώς στην περίπτωσή μας, ακόμη και η σχετικά απλή υπόθεση της διαχείρισης ενός έτοιμου προγράμματος αποδείχτηκε ακατόρθωτη για τη ΔΕΠΟΔΑΛ: η ανακύκλωση εφαρμόστηκε με προχειρότητα, για μικρό χρονικό διάστημα και όχι σε όλους τους Δήμους.

Παρ’ όλ’ αυτά οι Δήμοι καλούνται να υπογράψουν πανάκριβες προγραμματικές συμβάσεις που ξεκινούν από φέτος και λήγουν το Νοέμβρη του 2009. Μόνο για το Δήμο Λιβαδειάς, που ήδη το ψήφισε, το ύψος της προγραμματικής σύμβασης αγγίζει τις 200 χιλ. ευρώ με πρόβλεψη ώστε τα 130 χιλ. να μπορούν να δοθούν από σήμερα! Για το Δήμο Ορχομενού το κόστος ανέρχεται σε 100 χιλιάδες και ακολουθούν οι υπόλοιποι 7 ΟΤΑ της επαρχίας. Τρίτος συμβαλλόμενος στη σύμβαση φέρεται η ΤΕΔΚ Βοιωτίας. Εντωμεταξύ ο νέος ΧΥΤΑ τον οποίο σύμφωνα με τη σύμβαση θα αναλάβει η ΔΕΠΟΔΑΛ, δεν θα είναι έτοιμος πριν τον Οκτώβρη του 2009 και ίσως ούτε και τότε.

Τον προϋπολογισμό της «άεργης» ΔΕΠΟΔΑΛ που αγγίζει τις 565 χιλιάδες ευρώ!, ψήφισαν σε αγαστή συνεργασία οι παράγοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη γενική συνέλευση της επιχείρησης που συμμετέχουν εκτός από τους δημάρχους της επαρχίας, δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Οφείλουν όλοι να μας απαντήσουν σε στοιχειώδη ερωτήματα:
- Πόσο κόστισε η μέχρι σήμερα λειτουργία της ΔΕΠΟΔΑΛ και σε τι έργο αντιστοιχεί;
- Πόσο διάστημα έγινε στην πραγματικότητα ανακύκλωση;
- Τι ποσότητα υλικών συλλέχθηκε;
- Γιατί δεν προβλέπονται έσοδα από την πώληση υλικών ανακύκλωσης στον προϋπολογισμό της ΔΕΠΟΔΑΛ για το 2009;
- Γιατί πληρώνουμε δεκάδες διαφημίσεις για την ανακύκλωση σε περιόδους που δεν γίνεται;
- Για ποιο λόγο προβλέπονται αμοιβές προσωπικού 180.000 ευρώ; Πως δικαιολογείται η κατά 40% αύξηση των αποδοχών του διευθυντή της ΔΕΠΟΔΑΛ;
- Τι ακριβώς αντικείμενο θα έχει η ΔΕΠΟΔΑΛ μέχρι τις 7 Νοέμβρη του 2009, για το οποίο πρέπει να πληρώσουμε 565 χιλιάδες ευρώ (αν δεν ζητηθούν και άλλα στην πορεία;)
Ειδικά ο Δήμος Λιβαδειάς πρέπει να απαντήσει επιπλέον:
- Γιατί ο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς, συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς έλεγχο, αποτελώντας εστία μόλυνσης για την ευρύτερη περιοχή;
- Γιατί καθυστερεί τόσο το έργο του νέου ΧΥΤΑ;

Η τοπική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς, καταγγέλλει την απαράδεκτη μεθόδευση υφαρπαγής εσόδων που αποδεικνύει για άλλη μια φορά τις γέφυρες της συναλλαγής ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αλλά και την ταύτιση της πολιτικής που σχεδιάζουν και ασκούν: μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά κοντά στη διασφάλιση των «ημέτερων» συμφερόντων.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ

Επεισοδιακά ξεκίνησαν οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη, καθώς εργαζόμενοι ΟΤΑ αλλά και δημοσιογράφοι μέλη της ΠΟΕΣΥ πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Έξω από το κτίριο «Ιωάννης Βελλίδης», όπου διεξάγεται το συνέδριο, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι σε βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημοτικές επιχειρήσεις, προγράμματα απεξάρτησης από ναρκωτικά και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, σχολικοί τροχονόμοι, με διαφορετικά αιτήματα, καθώς και εργαζόμενοι από το Κιλκίς, που διεκδικούν το χαρακτηρισμό του νομού ως παραμεθόρια περιοχή.
Επίσης, είχαν συγκεντρωθεί εκπρόσωποι Σωματείων Εργαζομένων σε προγράμματα Προνοιακών Δομών, Δημοτικών Υπαλλήλων καθώς και Εστιατόρων της Θεσσαλονίκης οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το Δημοτικό φόρο και τα τέλη.
Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι να μην υπάρξει παραχώρηση των τομέων της καθαριότητας και του πρασίνου των δήμων σε ιδιώτες, αλλά και θεσμικά και οικονομικά αιτήματα, όπως η κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, αύξηση του μισθολογίου, μεταφορά των εργαζομένων των δημοτικών επιχειρήσεων στους δήμους.
Παράλληλα, αντιπροσωπεία της ΠΟΕΣΥ επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στο προεδρείο του συνεδρίου σχετικά με τη μετατροπή των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Ανώνυμες Εταιρίες.


Ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης επέρριψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι την οικονομική κρίση για την παραπομπή της διοικητικής μεταρρύθμισης στις ελληνικές καλένδες.


Στην ομιλία του, μετά από εκείνη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος εξέθεσε το έργο της κυβέρνησης στα αυτοδιοικητικά θέματα.
Συγκρίνοντας την πολιτική της κυβέρνησης με εκείνη του ΠΑΣΟΚ ο κ.Παυλόπουλος είπε πως η σημερινή κυβέρνηση έπραξε πράγματα που δεν είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, παρά τα «τεράστια οικονομικά προβλήματα», όπως δήλωσε.


Όπως διευκρίνισε ο υπουργός στον προϋπολογισμό του 2009 θα δοθούν για την Αυτοδιοίκηση 62 εκατομμύρια ευρώ καθώς και το 90% από τα τέλη κυκλοφορίας. Οι πόροι από τους ΚΑΠ αυξήθηκαν κατά 22% τη διετία 2008-2009, προσέθεσε ο υπουργός.


Σχετικά με την Διοικητική Μεταρρύθμιση ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε πως, όταν υλοποιηθεί, ο αριθμός των ΟΤΑ πρώτου βαθμού θα είναι 350 με 400 Δήμοι ενώ λίγες μόνο κοινότητες θα διατηρηθούν για ιστορικούς λόγους.
Τόνισε ακόμη ότι, όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, κατά τον υπουργό δεν πρόκειται να καταργηθεί το 42%.
Τέλος όσον αφορά τις προνοιακές δομές, εκπρόσωποι των οποίων έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην αίθουσα του Συνεδρίου, ο υπουργός τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους και δεσμεύτηκε πως θα κάνει τα πάντα έως το τέλος του χρόνου να εγγυηθεί τη διατήρησή τους.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε ότι η ΚΕΔΚΕ επιμένει στη Διοικητική Μεταρρύθμιση, αλλά με αρμοδιότητες και πόρους.
Στην εισήγησή του, ο κ.Κακλαμάνης αναφέρθηκε στην εγγραφή 1,711 εκ. ευρώ των παρακρατηθέντων στον προϋπολογισμό, η αποπληρωμή των οποίων αρχίζει από το 2009, καθώς και στην καταβολή από το 2009, του 90% των τελών κυκλοφορίας στην ΤΑ.
«Σήμερα διεκδικούμε την απόδοση στην ΤΑ των 180 εκ. ευρώ που τα τελευταία χρόνια μεταφέρονταν από τους προϋπολογισμούς υπουργείων στους ΚΑΠ και τα οποία δεν ενεγράφησαν στον φετινό προϋπολογισμό», πρόσθεσε.


Η ΚΕΔΚΕ διεκδικεί τη διόρθωση της ΣΑΤΑ του 2009, από 920 εκ. ευρώ σε 992 εκ. ευρώ, ενώ ζητά να αντιμετωπιστεί άμεσα με νομοθετική ρύθμιση ο ακριβής τρόπος απόδοσης των παρακρατηθέντων. Τέλος ζητά μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα αποσκοπεί στον εκδημοκρατισμό του φορολογικου συστήματος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Παρακολουθούν Κεφαλονιά, Κορινθιακό και Βίλια οι σεισμολόγοι

http://www.zougla.gr/
Στην Ελλάδα Ιάπωνες επιστήμονες για το σήμα της ομάδας ΒΑΝ. Τι περιμένουν οι σεισμολόγοι και πώς ερμηνεύουν την έντονη σεισμική δραστηριότητα σε Κεφαλονιά, Αιγιαλεία και Βίλια Αττικής.
Αυτό είναι το ηλεκτρικό σήμα που καταγράφηκε στον περιφερειακό σταθμό της ομάδας ΒΑΝ στην Πάτρα, στις 9 Οκτωβρίου του 2008 και αποκάλυψε η zougla.gr. Είναι το σήμα που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου «Cornell» από τον καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσο και δόθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με την υπόμνηση ότι ερευνάται η σοβαρότητά του για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού σε συγκεκριμένο φάσμα του ελλαδικού χώρου.
Από την πρώτη στιγμή της καταγραφής του συγκεκριμένου σήματος, η ομάδα του καθηγητή Βαρώτσου άρχισε να ερευνά το αν πρόκειται για ένα απλό σήμα θορύβου ή μία ηλεκτρονική καταγραφή, που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Με δεδομένο το ότι από τη στιγμή της καταγραφής του σήματος υφίσταται ένα χρονικό διάστημα δύο ή και τριών μηνών για την εξέλιξη του φαινομένου, Ιάπωνες επιστήμονες έρχονται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, για να παρακολουθήσουν από κοντά την έρευνα της ομάδας ΒΑΝ. Ο εντεταλμένος ερευνητής σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, μίλησε στη zougla.gr τόσο για την καταγραφή του σήματος, όσο και για το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον που προκαλεί η ερμηνεία του.

Περισσότερες από 1.000 δονήσεις σε δύο μήνες

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας εξηγεί ότι κάθε χρόνο, στην Ελλάδα, αναμένεται τουλάχιστον μία σεισμική δόνηση μεγαλύτερη των 6 ρίχτερ. Το 2008 έχουν καταγραφεί τέσσερις σεισμοί που ξεπερνούν τα 6 ρίχτερ, γεγονός που δείχνει μεγάλη αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας και κάνει τους επιστήμονες να ερευνούν εντατικά τις εξελίξεις. Το γεγονός που επίσης τους προβληματίζει είναι η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην Κεφαλονιά, τον Κορινθιακό και τα Βίλια, καθώς μέσα σε δύο μήνες, οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν δώσει περισσότερες από 1.000 δονήσεις.

Καμία πρόληψη, μόνο πανικός
Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν για όλα τα ευρήματα των ερευνών από την ομάδα ΒΑΝ έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ο Γεράσιμος Χουλιάρας απαντά ότι όλες οι υπηρεσίες έχουν ενημερωθεί, όπως γίνεται με όλες τις έρευνες των επιστημόνων, που δυστυχώς μένουν αναξιοποίητες, καθώς δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο. Το μόνο που γίνεται, λέει ο κ. Χουλιάρας, είναι να διοχετεύονται πληροφορίες στα ΜΜΕ και να προκαλείται πανικός στον κόσμο.

Εμβόλιο κατά κοκαΐνης!

Έρχεται το εμβόλιο κατά των ναρκωτικών Ερευνητές στην Ισπανία, η οποία έχει τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης κοκαΐνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα δοκιμάσουν το επόμενο έτος ένα εμβόλιο με το οποίο ελπίζουν να βοηθήσουν τους ναρκομανείς να σταματήσουν τον εθισμό των ατόμων αυτών, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.
«Το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε 164 ανθρώπους δώδεκα νοσοκομείων κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του επόμενου χρόνου», δήλωσε η Κάρμεν Μόγια Γκράσια, επιδημιολόγος και επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου για τα Ναρκωτικά.
Το εμβόλιο αυτό δεν εξαλείφει τον πόθο για κοκαΐνη, αλλά θα μειώνει την αίσθηση της έκστασης όταν παίρνουν ναρκωτικά. Ειδικότερα, προκαλεί τη σύνδεση του μορίου της πρωτεΐνης με τα μόρια της κοκαΐνης. Τότε το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα, τα οποία αναγνωρίζουν το ναρκωτικό και δεν του επιτρέπουν να φτάσει στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τον ψυχίατρο Κάρλο Αλβάρζ Βάρα.
«Οι ασθενείς δεν νιώθουν τίποτα όταν καταναλώνουν το ναρκωτικό και αισθάνονται απογοητευμένοι που ξόδεψαν τα χρήματά τους για το τίποτα», επεσήμανε ο ίδιος.
Η κλινική αυτή προσπάθεια που εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μπορεί να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το προηγούμενο έτος, 22.000 Ισπανοί ακολούθησαν κάποια θεραπευτική αγωγή για την εξάρτησή τους από τα ναρκωτικά. Πλέον, η συνήθης θεραπευτική αγωγή είναι η ψυχιατρική παρακολούθηση και ένα πρόγραμμα «12 βημάτων».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας τυπικός εξαρτημένος είναι: Νέος άνδρας, επαγγελματίας ανάμεσα στις ηλικίες 15 με 34.
Η Ισπανία είναι κύρια πύλη εισόδου κοκαΐνης στην Ευρώπη από τη Νότια Αμερική και κυρίως από την Κολομβία. Σύμφωνα με νομικές πηγές, η Ισπανία αποτελεί «κλειδί» στα παράνομα κέρδη της Κολομβίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν στην Ισπανία για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Τα απίστευτα συμβαίνουν στον Δήμο Λεβαδέων, λέει ο Χρήστος Παλαιολόγος

Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς κ. Χρήστος Παλαιολόγος, με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του κορυφαίου συλλογικού οργάνου της πόλης την περασμένη Τετάρτη και τις πράγματι εξωφρενικές αποφάσεις που ελήφθησαν από την παράταξη Τσιφή.

«ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΑ ΤΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ


1. Αυξήσεις κατά 4,5% των Δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού αποφάσισε η Δημοτική αρχή του κ. Τσιφή, αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο τη στιγμή που ακόμη και ο Ν. Κακλαμάνης στο Δήμο της Αθήνας αποφάσισε μηδενικές αυξήσεις.
Ο λόγος της αύξησης είναι η ανάθεση που αποφάσισε η Δημοτική αρχή προς την ΔΕΠΟΔΑΛ δραστηριοτήτων δαπάνης 195.000 ευρώ αρχής γενομένης από 7-11-2008!!! μέχρι 7-11-2009 και περιλαμβάνει τη προώθηση προγράμματος ανακύκλωσης, τον ορθό και λειτουργικό εξοπλισμό των γραφείων, την λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ κ.ά.
Τα απίστευτα και όμως αληθινά αρχίζουν από το γεγονός ότι:
α) ο νέος ΧΥΤΑ θα είναι έτοιμος στην καλύτερη περίπτωση προς το τέλος του 2009 με βάση τις προθεσμίες που έχει ψηφίσει το Δημοτικό συμβούλιο και άρα δεν υφίσταται αντικείμενο, β) η ανακύκλωση έχει καταρρεύσει και δεν γίνεται,
γ) Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης το Δ,Σ της ΔΕΠΟΔΑΛ αποφάσισε από την μια πλευρά την αύξηση του μισθού του Δ/ντή της κατά 40% !!! και από την άλλη δαπάνες στον προϋπολογισμό για προβολή και διαφήμιση 30.000 ευρώ για αγορά Ι.Χ αυτοκινήτου 30.000 ευρώ, για εξοπλισμό γραφείου 40.000 ευρώ και άλλα εξαιρετικά και ενδιαφέροντα, που καλείται να επωμισθεί ο λαός της πόλης μας .
Να σημειωθεί ότι χωρίς τα βάρη των 195.000 ευρώ προς την ΔΕΠΟΔΑΛ, οι αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού θα ήταν μηδενικές.
2. Απίστευτη αλλά αληθινή ιστορία με τον Παιδικό Σταθμό στον συνοικισμό όπου λειτουργεί άψογα σε ενοικιαζόμενο κτίριο με μικρό ενοίκιο για μια 10ετία, αφού αφήνουν χρέος προς την ιδιοκτήτρια(άτομο με αναπηρία 80%) ποσό περί τα 25.000 ευρώ από ενοίκια 27 μηνών, τον εγκαταλείπουν χωρίς κανένα πειστικό λόγο και
έχουν πάρει απόφαση να ενοικιάσουν το κτίριο της κ. Ν. Δημακοπούλου Δημοτικής Συμβούλου, παρά το γεγονός ότι έχει διπλάσιο περίπου ενοίκιο και βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση (συνεργεία και κυκλοφορία αυτοκινήτων, υγρασία κ.λ.π). Στο ερώτημα μας γιατί; Η απάντηση είναι ότι όλα έγιναν νόμιμα!!! Θαυμάστε λογική.
3. Εδώ και δυο μήνες εν μέσω οικονομικής κρίσης ο Δήμαρχος διέκοψε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που εφαρμόζεται από το 1997 στο Δήμο Λιβαδειάς με μεγάλη επιτυχία που έχει στο κέντρο της φροντίδας όλα τα άτομα της τρίτης ηλικίας που έχουν μεγάλες ανάγκες και είναι δεκάδες για την πόλη μας, μάλιστα απέλυσε τους 4 εργαζόμενους που δούλευαν επί πέντε χρόνια στο πρόγραμμα με την αιτιολογία ότι έληξαν οι συμβάσεις τους, κάτι που διαψεύδει η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών ΥΠΕΣΔΑ και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, όπου αναφέρει ότι αυτές ισχύουν μέχρι 31-12-2008!!!
Αποτέλεσμα, μέγιστος κίνδυνος να χαθεί το πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια
Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν το μέγεθος της κοινωνικής αναλγησίας της δημοτικής Αρχής ενώ βιώνουμε τις επιπτώσεις της πιο βαθιά οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας!!!

Για την «Λιβαδειά πόλη του Αύριο»
Χρήστος Παλαιολόγος

Η Αρια Αγάτσα για την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών

Η δήλωση της νομαρχιακής συμβούλου Βοιωτίας κ. Αριας Αγάτσα για την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Βίας κατά των γυναικών.


ΑΡΙΑ ΑΓΑΤΣΑ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
<< ΣΠΑΣΤΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ!!!>>
Ως γυναίκα , μητέρα και πρωτιστως ανθρωπος που παντα θα αγωνιζεται για την ανθρωπινη αξιοπρέπεια καθως και με την ιδιοτητα του μελους του τομέα Γυναικων του ΠΑΣΟΚ θα ήθελα να στειλω ενα μηνυμα για την παγκοσμια μερα καταπολεμησης βιας κατα των γυναικων
Ειναι θεμα που αποτελεί ένα από τα πλέον μελανά ζητηματα του σύγχρονου πολιτισμού μας. Ανεξαρτητως μορφωτικου επιπέδου και σε οποιαδήποτε φάση η γυναικα γινεται συχνά ένα δραματικό πρόσωπο. Δεν ειναι μονο η σωματικη βια στην οποια υποκειται λογου χαρη απο ενα << εξουσιαστη>> συζυγο, η συντροφο αλλα ειναι και η ψυχικη βια η οποια της ασκειται σε καθε εκφανση της ζωης της- οπως πχ στην εργασία της- -κι εχει να κανει εκτος απο κακους χαρακτηρες ,με αντιληψεις και νοοτροπίες βαθια ριζωμενες στην κοινωνια μας κι εχουν στοχο την επιβολη του ελεγχου.
Απο τον τομεα γυναικων ειχαμε την ενημερωση ότι συμφωνα με στατιστικες του ευρωβαρομετρου που σοκαρουν μία στις τρεις γυναίκες, που φθάνει στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας, μία στις δύο δολοφονημένες γυναίκες κάθε χρόνο σκοτώνεται από τον νυν ή τον πρώην σύντροφό της. Δυστυχως ειτε απο φοβο ειτε απο πιεσεις οι γυναικες είτε ανεχονται ειτε υποκύπτουν σε οσα δεινα τους συμβαινουν.Ομως, Η ΣΙΩΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ.

Ως ΠΑΣΟΚ θεωρουμε το πρόβλημα της βίας όχι ενα πρόβλημα ατομικό. Είναι ένα κατ΄εξοχή κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα, που αντανακλά το επίπεδο πολιτισμού και προόδου της κοινωνίας μας, των θεσμών και του κράτους.
.
Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ διεκδικούμε, προτείνουμε και δεσμευόμαστε για :

• νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της βίας εναντίον των γυναικών
• εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιμετώπισης βίας εναντίον των γυναικών
• εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και των εμπλεκόμενων φορέων
• ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων χώρων υποδοχής και στήριξης γυναικών που έχουν υποστεί βία, και δημιουργία νέων.

Καλούμε τους ενεργούς πολίτες, γυναίκες και άνδρες, να συστρατευτούν σ αυτή μας την προσπάθεια, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη διαιώνιση της βίας και στον εξευτελισμό των θυμάτων, τόσο σε κοινωνικούς θεσμούς, όσο και μέσα στην ίδια την κοινωνία.

ΑΡΙΑ ΑΓΑΤΣΑ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ προανήγγειλε ο Στυλιανίδης

Αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ μελετά το υπουργείο Παιδείας, που σύντομα ξεκινά δημόσιο διάλογο για την αποσύνδεση του Λυκείου από την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, όπως διαφάνηκε από την ομιλία του υπουργού Παιδείας Ευρ.Στυλιανίδη σε ημερίδα για τους θεσμούς σε Ελλάδα και Γαλλία.
Συγκεκριμένα, αναλύοντας τις ομοιότητες και τις διαφορές των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ελλάδα και τη Γαλλία, ο Ευρ.Στυλιανίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Μια βασική διαφορά μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών συστημάτων έγκειται στον τρόπο πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση: στη Γαλλία, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι πρόσβασης, που εξαρτώνται από τον τύπο σπουδών.
»Στην ελληνική πραγματικότητα η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση επιτυγχάνεται μόνο μέσω της συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις με σύστημα numerus clausus, γεγονός που καθιστά πιο μονολιθικό το εκπαιδευτικό μας σύστημα, υποτάσσοντας στην ουσία το Λύκειο στις ανάγκες της προετοιμασίας για την ένταξη στο Πανεπιστήμιο.
»Πιθανώς θα πρέπει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ να το επανεξετάσουμε μελετώντας εμπειρίες από άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γαλλία. Ξεκινά το επόμενο διάστημα ο δημόσιος διάλογος για την αποσύνδεση του Λυκείου
» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.
Newsroom ΔΟΛ

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Τα 42 ψηφιακά κανάλια

Στους 42 ανέρχονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας που προκρίθηκαν για ψηφιακή εκπομπή του αναλογικού τους προγράμματος, ύστερα από σχετική έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.


Πρόκειται για τους σταθμούς: Αχελώος TV , West Channel, Flash τηλεόραση, Top Channel, TRM, Πέλλα TV, TV100, 4Ε, Εγνατία Τηλεόραση, Europe one, Γνώμη του πολίτη, Δίον Channel, Βαλκάνια TV, Center TV, Ένα Channel, NEST ALFA TV, ΣΤΑΡ TV, ΔΕΛΤΑ τηλεόραση, Θεσσαλία TV, TRT, Αρχιπέλαγος TV, Ένα TV, Etv, Star Κεντρικής Ελλάδας, Lepanto TV, Ηλέκτρα TV, DR TV, Ελλάδα TV, MTV, MAD, SPORT TV, 06 TV, Shop TV, Τηλεφώς, Blue sky, Channel 9, Σύρος TV 1, TV Rodes-Cosmos, Ίριδα TV, Κρήτη TV, Κύδων και Creta Channel.



Επισημαίνεται ότι αίτηση για ψηφιακή εκπομπή κατέθεσαν συνολικά 127 σταθμοί εκ των οποίων 10 αποκλείστηκαν από τη διαδικασία επειδή διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν νομίμως λειτουργούντες, ενώ οι υπόλοιποι που τελικά δεν κατάφεραν να περάσουν αξιολογήθηκαν βάσει του προγράμματός τους. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο, “σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 4 του νόμου 3592/2007, η μετάδοση του προγράμματος των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής, περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας με ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αναλαμβάνεται είτε από την ΕΡΤ ΑΕ είτε από άλλο φορέα, που θα συστήσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί που μεταδίδουν ψηφιακά, στον οποίο μπορεί να συμμετέχει και η ΕΡΤ ΑΕ”.



Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΡ Ιωάννη Λασκαρίδη, ως και 175 συνολικά σταθμοί έχουν τη δυνατότητα να εκπέμψουν ψηφιακά και όσοι δεν έλαβαν έγκριση μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση, χωρίς χρονικό περιθώριο, εφόσον προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν ή καταθέσουν πρόγραμμα, το οποίο να ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις, που έχει θέσει το ΕΣΡ. Πρόσθεσε δε ότι η έγκριση που δόθηκε μπορεί να ανακληθεί αν διαπιστωθεί, ύστερα από έλεγχο, ότι κάποιος σταθμός δεν εκπέμπει το πρόγραμμα που έχει δηλώσει.

Πηγή: http://www.athina984.gr/

Αναστολή για τον Μάρτιο στη Διοικητική Μεταρρύθμιση

«Η Διοικητική Μεταρρύθμιση όχι μόνο δεν μπαίνει στο χρονοντούλαπο, αλλά δεν είναι δυνατόν να ματαιωθεί». Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, αναγγέλλοντας στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ την αναστολή εφαρμογής της Διοικητικής Μεταρρύθμισης τουλάχιστον μέχρι και το Μάρτιο του 2009.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η παρούσα οικονομική πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια υλοποίησης της νέας διοικητικής δομής της χώρας, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια να αποδοθούν οι απαραίτητοι πόροι.Το Μάρτιο, θα υπάρχει η δυνατότητα να εκτιμηθεί εκ νέου η οικονομική κατάσταση και με βάση τη συμφωνία που έχει γίνει με τους αιρετούς (ότι δηλαδή πρώτα θα δοθούν οι πόροι και μετά οι αρμοδιότητες ) θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις.Ο υπουργός πρότεινε στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ τη διοργάνωση ειδικού συνεδρίου με θέμα της Διοικητική Μεταρρύθμιση, αφού, όπως είπε, «στόχος της κυβέρνησης αλλά και δικός μου ήταν να εφαρμοστεί η Διοικητική Μεταρρύθμιση πριν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές».

Αναφερόμενος στα οικονομικά των ΟΤΑ ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι φέτος θα αυξηθούν οι πόροι τους κατά 22,5%, ενώ ανακοίνωσε την υπογραφή της Κοινής υπουργικής Απόφασης που συνυπεγράφη από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη για τη Δημοτική Αστυνομία. «Χαιρετίζω τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου ότι θα καταθέσει τις θέσεις της κυβέρνησης στο τακτικό μας συνέδριο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και συμπλήρωσε: «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η σύμπλευση των απόψεων του υπουργού με εκείνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι δηλαδή η Διοικητική Μεταρρύθμιση παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, όχι μόνο δεν μπαίνει στο χρονοντούλαπο, αλλά παραμένει ανοικτό και κεντρικό θέμα στην ατζέντα του διαλόγου μας».
Προσχηματική έκρινε την επίκληση της οικονομικής κρίσης για την αναβολή εφαρμογής της Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Πάρις Κουκουλόπουλος, εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ.
http://www.in.gr/

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Ευρωπαϊκό Βραβείο Νέων Καρλομάγνος

Αρχισε η υποβολή των αιτήσεων για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεότητας Καρλομάγνος που απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Διεθνές Ίδρυμα Καρλομάγνος του Ααχεν, επικροτώντας νεανικές δράσεις που προωθούν την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα και ολοκλήρωση. Στην περυσινή, πρώτη, απονομή η Ελλάδα είχε τιμηθεί με το τρίτο βραβείο.
Η δεύτερη έκδοση του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καρλομάγνος για Νέους ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 2008 και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 16 Ιανουαρίου 2009. Απευθύνεται σε νέους από 16 έως 30 ετών από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν σε δράσεις που αποβλέπουν στην προώθηση μιας κοινής αντίληψης μεταξύ των πολιτών της Ένωσης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Διεθνές Ίδρυμα του Βραβείου Καρλομάγνος του Ααχεν θα απονείμουν στους νικητές χρηματικά έπαθλα αξίας 2.000 έως 5.000 ευρώ προκειμένου να ενισχύσουν οικονομικά τις δράσεις των νέων. Οι εκπρόσωποι των καλύτερων δράσεων από κάθε ένα από τα 27 κράτη-μέλη θα προσκληθούν στο Ααχεν της Γερμανίας στις 19 Μαΐου 2009.
Οι διοργανωτές προσβλέπουν σε πρακτικά παραδείγματα συμβίωσης Ευρωπαίων πολιτών. Οι δράσεις που θα κατατεθούν μπορούν να αφορούν είτε διοργάνωση εκδηλώσεων, προγράμματα ανταλλαγών νέων ή διαδικτυακά προγράμματα με ευρωπαϊκή διάσταση.
Την περασμένη χρονιά ένα νεανικό πρόγραμμα από την Ουγγαρία με τίτλο «Μαθητές χωρίς σύνορα» έλαβε το πρώτο βραβείο Καρλομάγνος για Νέους. Χάρη σε αυτή τη δράση, περισσότεροι από 100 μαθητές από τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Ουκρανία, καθώς και άλλων χωρών συγκεντρώνονται κάθε χρόνο προκειμένου να ηγηθούν ομάδων εργασίας (workshops) σε ευρωπαϊκά θέματα.
Το δεύτερο και τρίτο βραβείο απονεμήθηκαν στη Βρετανία και την Ελλάδα αντιστοίχως.
www.in.gr

Για 415 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο

Απεστάλη από το ΑΣΕΠ στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η 10K/2008 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας τετρακοσίων δεκαπέντε (415) θέσεων τακτικού προσωπικού Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) σε διάφορους φορείς του δημόσιου τομέα.
Σημειώνεται ότι οι θέσεις ανά Νομαρχία, φορέα και κλάδο/ειδικότητα της ως άνω προκήρυξης έχουν καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr).
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράταση για χρέη επιχειρήσεων

Λήγει την Πέμπτη η προθεσμία για την υπαγωγή 1.000.000 ληξιπρόθεσμων οφειλετών στη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για αποπληρωμή των χρεών με ευνοϊκούς όρους.
Όσοι οφειλέτες υπαχθούν στη ρύθμιση μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους ως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, απολαμβάνοντας έκπτωση ως και 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και 50% των πρόσθετων φόρων και των πάσης φύσεως προσαυξήσεων.
Σημειώνεται ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση και το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ορίσει νέα καταληκτική ημερομηνία.
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών εξάμηνη προθεσμία στις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά και την περαίωση, επικαλούμενο τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Και από τις δύο ρυθμίσεις το υπουργείο Οικονομικών στόχευε μέχρι το τέλος του 2008 σε έσοδα 800 εκατ. ευρώ, αλλά φαίνεται ότι με μεγάλη δυσκολία θα εισπραχθούν ακόμα και τα μισά.Παράταση για ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υπαγωγή 1.000.000 ληξιπρόθεσμων οφειλετών στη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για αποπληρωμή των χρεών με ευνοϊκούς όρους. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι ως χθες δεν είχαν επισκεφθεί τις εφορίες αρκετοί φορολογούμενοι για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα παράταση στην καταληκτική προθεσμία υπαγωγής, προκειμένου το σύνολο των οφειλετών να έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στη ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών. Οσοι οφειλέτες δεχθούν να υπαχθούν στη ρύθμιση μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους ως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, απολαμβάνοντας έκπτωση ως και 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και 50% των πρόσθετων φόρων και των πάσης φύσεως προσαυξήσεων.
Newsroom ΔΟΛ

Οι βαρόνοι των Μedia από τον Χρήστο Πασαλάρη

Εγινε χθες η παρουσίαση του βιβλίου «Οι Βαρόνοι των Μedia, Χθεσινοί και Σημερινοί», του Χρ. Πασαλάρη.
Ήταν όλοι εκεί. Παλιοί και νέοι μαθητές του, πολιτικοί, δημοσιογράφοι
. Όλοι, για να τιμήσουν, όπως είπαν, το δάσκαλο της δημοσιογραφίας, τον άνθρωπο που αντιστάθηκε στο κατεστημένο και που «έσπειρε» αξίες, αρχές και δεοντολογία μέσα από τη Σχολή, που δίδαξε, και τις διευθυντικές θέσεις, που κατείχε στις μεγαλύτερες αθηναϊκές εφημερίδες.
Η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Χρήστου Πασαλάρη, με τίτλο «Οι Βαρόνοι των Μedia, Χθεσινοί και Σημερινοί», που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ, ήρθε να υπενθυμίσει μέσα από μνήμες και τοποθετήσεις των ομιλητών, ότι η δημοσιογραφία μπορεί να είναι λειτούργημα.

«Ο Πασαλάρης είναι ένας από εμάς, που πιστεύουμε ότι κάνουμε λειτούργημα και όχι επάγγελμα, που υπηρέτησε με ήθος τον κλάδο και την ΕΣΗΕΑ», επισήμανε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κ. Πάνος Σόμπολος χαρακτηρίζοντας τον συγγραφέα «γίγαντα της δημοσιογραφίας που αφιέρωσε τη ζωή του σε αυτήν, μέσα από δύσβατα μονοπάτια και στάθηκε όρθιος σε ένα σκληρό αγώνα».
«Ήταν και είναι, πάνω από όλα, εξαίρετος δάσκαλος της Δημοσιογραφίας. Τα δικά του μαθήματα ισχύουν μέχρι σήμερα, στα 35 χρόνια της διαδρομής μου», είπε ο κυβερνητικός εκπροσωπος, Ευ. Αντώναρος, μαθητής του από το 1969, οπότε τον κάλεσε να δουλέψει μαζί του στο περιοδικό «Επίκαιρα». «Όσοι διαβάζουν τα βιβλία του επιμορφώνονται», πρόσθεσε ο κ. Αντώναρος και διαβίβασε στο Χρ. Πασαλάρη τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού.

Στην παρουσίαση του «Οι Βαρόνοι των Media, Χθεσινοί και Σημερινοί», βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Τουρισμού, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, η πρ. πρόεδρος της Βουλής, Αν. Ψαρούδα-Μπενάκη, ο τ. πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, ο πρ. υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, οι βουλευτές Γερ. Γιακουμάτος, Ηλ. Κοντογιάννης, Γ. Λιάνης και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωσταντίνου.

Για το βιβλίο μίλησαν οι δημοσιογράφοι Νίκος Χατζηνικολάου, Μαρία Χούκλη και Μάρω Λεονάρδου, παλιοί μαθητές του και οι αριστούχοι νέοι, οι Μάριος Αραβαντινός, Μαρία Βάθη, Τζούλια Κωνσταντοπούλου και Ειρήνη Ραχούτη, υπό τον συντονισμό της, επίσης μαθήτριάς του, Σοφίας Βούλτεψη.

«Αν θέλει κανείς να δει τι φταίει για την απαξία της δημοσιογραφίας, ας διαβάσει το βιβλίο του Χρ. Πασαλάρη», τόνισε η Μ. Χούκλη προσθέτοντας ότι «σε αυτό, καταγράφονται καθαρά και χωρίς υπεκφυγές πολλές αιτίες και πρόσωπα που οδήγησαν τον Τύπο στην ανυποληψία.

Ένα βιβλίο, σχεδόν μυθιστορηματικό, με ήρωες, κομπάρσους και τέρατα, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, που φωτίζει πτυχές της διαπλοκής, η οποία ταλανίζει ακόμη το δημόσιο βίο».
«Βιβλίο ενάντια στο ρεύμα» χαρακτήρισε το δημιούργημά του ο συγγραφέας, άνθρωπος που δηλώνει στο πίσω μέρος του εξωφύλλου: «Δεν υπηρέτησα κανέναν άλλον, πέρα από την εφημερίδα και τον αναγνώστη... Δεν πήρα ποτέ μία δεκάρα από κόμματα, πολιτικούς, επιχειρηματίες, λεφτάδες, σκυλάδες, πράκτορες, ντόπιους και ξένους. Δεν υπάρχει άνθρωπος να πει ότι αγόρασε την πένα, το μυαλό, τη συνείδηση μου...».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αγχος έχουν οι νέες Ελληνίδες για το σεξ

Aγχος για τη σεξουαλική τους απόδοση δεν έχουν μόνο οι άντρες αλλά και οι γυναίκες όπως προκύπτει από μελέτη του Κέντρου Σεξουαλικής Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕΣΑΥ).
Προηγούμενα δεδομένα που αφορούσαν στα τηλεφωνήματα ανδρών που έλαβε η γραμμή βοήθειας (2310 99 90 99) του ΚΕΣΑΥ από όλη την χώρα, για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2004 έως τον Απρίλιο του 2007, έδειξαν πως η πλειοψηφία των ανδρών ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν άγχος για τις σεξουαλικές επιδόσεις τους (82,1%).

Υπάρχει η άποψη πως οι άνδρες είναι αυτοί μόνο που αγχώνονται, θέλοντας να εντυπωσιάσουν τόσο την σύντροφό τους όσο και τον εαυτό τους με τις επιδόσεις τους. Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έρχεται από τα στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν από το 2004 μέχρι και τον Αύγουστο του 2008 πάλι από τα ερωτήματα που έθεσαν οι Ελληνίδες στην ανοικτή γραμμή του ΚΕΣΑΥ. Το πιο κοινό πρόβλημα που ανέφεραν οι Ελληνίδες σε ποσοστό 30% είναι η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας (3 στις 10) από τις οποίες το 24% εμφάνιζαν άγχος, δυσκολία στην κορύφωση αντιμετώπιζε το 24,6% εκ των οποίων το 68% είχε άγχος, ενώ για το 6 % των γυναικών που χρειαζόταν βοήθεια, η σεξουαλική επαφή ήταν επώδυνη και από αυτές οι περισσότερες από τις μισές (54%) είχαν άγχος.

Ένα ποσοστό που αγγίζει το 14% των κλήσεων από γυναίκες, αφορούσε γενικές ερωτήσεις για το σεξ και την σεξουαλική λειτουργία, όχι μόνο γιατί αγνοούσαν κάποια θέματα, αλλά και γιατί θέλανε να διασταυρώσουν κατά πόσο όσα είχανε ακούσει ή διαβάσει ήταν επιστημονικά σωστά.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΚΕΣΑΥ το άγχος απόδοσης ίσως είναι πιο συχνό στις νεαρότερες Ελληνίδες που αντιμετωπίζουν σεξουαλικό πρόβλημα, αφού ο μέσος όρος ηλικίας όσων δηλώνανε άγχος για τις επιδόσεις στην σεξουαλική τους ζωή ήταν 32,5 ετών (έναντι των 35 ετών που είναι ο μέσος όρος της ηλικίας των γυναικών που ζητούν βοήθεια για να λύσουν το πρόβλημά τους).

Το άγχος για τη σεξουαλική λειτουργία, κατά τη σεξουαλική λειτουργία (ερωτική επαφή) καθίσταται ένας φαύλος κύκλος που κάνει τα πράγματα «δύσκολα» γιατί έτσι τελικά εμφανίζεται ακόμη μεγαλύτερο άγχος! Μήπως το άγχος για καλύτερο σεξ, δημιουργεί το σεξουαλικό πρόβλημα; Ή το σεξουαλικό πρόβλημα προκαλεί άγχος για το πόσο καλό θα είναι το σεξ; Ίσως η απάντηση είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα. Φαίνεται όμως πως το άγχος απόδοσης δεν εμφανίζεται σε μια καινούρια σχέση ή όταν υπάρχει περιστασιακός σύντροφος. Οι περισσότερες ελληνίδες που αντιμετώπιζαν το πρόβλημα (το 95,2 %) βρίσκονταν σε σταθερή σχέση!

Πάντως από τις γυναίκες που αντιμετώπιζαν άγχος απόδοσης, το 79% δήλωναν πως έχουν και γενικό στρες στην ζωή τους (το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών είναι 63,9%). Φαίνεται πως το γενικότερο άγχος αποτελεί αιτία για την εμφάνιση ενός σεξουαλικού προβλήματος και μετά ακολουθεί το άγχος της επίδοσης. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους άνδρες, δε φαίνεται να υπάρχει καμία συσχέτιση ανάμεσα στο επαγγελματικό άγχος και το άγχος για την σεξουαλική ικανοποίηση στις γυναίκες (το ποσοστό των ανδρών ήταν 50,5%).

«Μέσα από την ανοιχτή γραμμή βοήθειας του Κέντρου αντιλαμβανόμαστε πως το άγχος για τη σεξουαλική επίδοση κρύβει την ανασφάλεια του ατόμου για τη σεξουαλική του ικανότητα, την έλλειψη γνώσης ή την κακή επικοινωνία ανάμεσα στους ερωτικούς συντρόφους. Και αυτό συνήθως μεταφράζεται σε μια αποτυχημένη προσπάθεια», αναφέρει ο υπεύθυνος ενημέρωσης του ΚΕΣΑΥ δρ. Σταμάτης Παπαχαρίτου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θήβας για τις Φυλακές

Τοπική Επιτροπή ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΘΗΒΑΣ

ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ

Κραυγή αξιοπρέπειας, στέλνουν με τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Νοεμβρίου, οι χιλιάδες κρατούμενοι-ες σε όλες τις φυλακές της χώρας. Με αποχή από το συσσίτιο και απεργίες πείνας, οι φυλακισμένοι συμπολίτες μας, αντιστέκονται στη βαρβαρότητα του σωφρονιστικού συστήματος, διεκδικώντας δικαίωμα και αξιοπρέπεια. Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, υπερσυνωστισμός στα κελιά, έλλειψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και συνθηκών περίθαλψης, σωφρονιστικός αναρχισμός και εξευτελισμός, εξοντωτικές ποινές, μεροληπτική - απαξιωτική χρήση μέτρων στη χορήγηση αδειών και στην υπό όρους απόλυση, κατάχρηση της προφυλάκισης, υπερποινικοποίησης αντί της ποινικοποίησης πράξεων, όπως π.χ. εκείνων που αναφέρονται στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, όλα αυτά, είναι μερικά από τα προβλήματα, που αναδεικνύουν με τις κινητοποιήσεις τους οι κρατούμενοι.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.ΘΗΒΑΣ, έχοντας επίγνωση των άθλιων συνθηκών φυλάκισης, που υπάρχουν και στο σωφρονιστικό καταστήματα της περιοχής μας, στον ΕΛΕΩΝΑ, δηλώνουμε την υποστήριξή μας στα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων. Στην κραυγή αξιοπρέπειας, που βγαίνει από τα στήθη τους, ανταποκρινόμαστε με την οργάνωση της αλληλεγγύης μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θήβας για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιo της Θήβας είναι το θέμα του δελτίου Τύπου που μας απέστειλε
η Τοπική Επιτροπή ΣΥ.ΡΙΖ.Α Θήβας.

Τοπική Επιτροπή ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΘΗΒΑΣ
ΘΗΒΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2008

ΝΑΙ στην ανάπτυξη με σεβασμό στην φύση, το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
ΟΧΙ στην «ανάπτυξη» που υπαγορεύει το συμφέρον των λίγων.
Αυτές τις μέρες συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο το β’ στάδιο του Γενικού Πολεοδομικού Σχέδίου της ΘΗΒΑΣ.

Το Γ.Π.Σ αποτελεί την έκφραση μιας συνολικής μακροπρόθεσμης πολιτικής, σημαντικό και σπουδαίο εργαλείο για την ανάπτυξη της πόλης και των περιαστικών της οικισμών.
Με ευθύνη της δημοτικής πλειοψηφίας η διαδικασία διαβούλευσης με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, επαγγελματικές οργανώσεις, πολιτιστικούς συλλόγους κλπ έχει απαξιωθεί και υποβαθμιστεί. Δεν επιδιώχθηκε και είναι ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα η κοινωνία να μην έχει καμία πληροφόρηση ή άποψη επί ενός σχεδίου που θα την επηρεάσει άμεσα για τις επόμενες δεκαετίες.

Σε συνθήκες προχειρότητας, με συνοπτικές διαδικασίες και με απόντες τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους πολίτες, οι δυνάμεις της συντήρησης που εκφράζονται από την «πασοκική» πλειοψηφία του κ.Ν. Σβίγκου και την μειοψηφία της κυβερνητικής Ν.Δ, σε αγαστή συνεργασία μεθοδεύουν και απεργάζονται την ανατροπή των βασικών επιλογών του προτεινόμενου σχεδίου, που έχουν γίνει αποδεκτές με προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η τοπική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΘΗΒΑΣ, υποστηρίζει την άποψη ότι σήμερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων ( ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο), επιβάλλεται η υιοθέτηση και η εφαρμογή ενός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τον Δήμο της ΘΗΒΑΣ που θα εξασφαλίζει την ΒΙΩΣΙΜΗ, ΑΕΙΦΟΡΟ και ΙΣΟΡΡΟΠΗ ανάπτυξη της περιοχής, προς όφελος της πλειοψηφίας των κατοίκων, θα στοχεύει στην ποιοτική περιβαλλοντική αναβάθμιση» και θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΗΒΑΣ είναι υπέρ μια επιστημονικά ορθής και κοινωνικά δίκαιη χωροθέτηση των παραγωγικών δραστηριότητων και καταγγέλλει στους Θηβαίους Πολίτες ότι η συμμαχία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ουσιαστικά αδιαφορεί για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών και των επερχόμενων γενεών, που είναι βέβαιο ότι θα υποστούν τις συνέπειες της κοντόφθαλμης πολιτικής τους.

ΝΑΙ στο σχεδιασμό με σύνεση και τόλμη, για να συνεχιστεί η ζωή σ’αυτό τον τόπο, για να υπάρξει μέλλον.
ΝΑΙ στην ανάπτυξη με σεβασμό στην φύση, το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
ΟΧΙ στην «ανάπτυξη» που υπαγορεύει το συμφέρον των λίγων.
ΟΧΙ δεν θέλουμε και δεν πρέπει να γίνουμε Οινόφυτα ούτε μια ακόμη Ελευσίνα.

Ηδη πληρώνουμε μεγάλο τίμημα από την άναρχη και ανεξέλεγκτη βιομηχανική «ανάπτυξη» της ευρύτερης περιοχής με την μόλυνση του νερού (εξασθενές χρώμιο)
Μας ανήκει ένα καλύτερο μέλον

Το ενεργειακό ζήτημα από τη σκοπιά της κοινωνίας των πολιτών

Το ενεργειακό ζήτημα από τη σκοπιά της κοινωνίας των πολιτών
Τριήμερο ανοιχτού διαλόγου, 21 – 23 Νοεμβρίου 2008

Τριήμερο διαλόγου για τα ζητήματα της ενέργειας οργανώνει το πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, στις 21 – 23 Νοεμβρίου, στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθήνας (Πατησίων 76, πρώην ΑΣΟΕΕ). Οι “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, μεταφέροντας την εμπειρία ενός αξιοπρόσεκτου κινήματος πολιτών για την ενέργεια, που γεννήθηκε μέσα από τις σκληρές μάχες κατά της εγκατάστασης μονάδων λιθάνθρακα σε διάφορες περιοχές της χώρας, θα προσπαθήσουν να αναδείξουν τις βαθύτερες αιτίες του ενεργειακού προβλήματος και να ανιχνεύσουν τις δυνατότητες εναλλακτικών λύσεων.

Στις συζητήσεις, που έχουν προγραμματιστεί, θα επιχειρηθεί να φωτιστούν οι λιγότερο προβεβλημένες απόψεις, αυτές που δεν συμβαδίζουν με τις κυρίαρχες αντιλήψεις, αλλά, ωστόσο, αντιπροσωπεύουν μια νέα λογική για τον τρόπο διαχείρισης των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, για την αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων και για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στα ζητήματα που τους αφορούν. Σε αυτήν την προσπάθεια θα συμβάλλουν καταξιωμένοι επιστήμονες, αλλά και συλλογικότητες, που πρωτοστατούν στην αντιμετώπιση μιας σειράς βίαιων επεμβάσεων σε πολλές περιοχές της χώρας για την εγκατάσταση ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και, ιδιαίτερα, λιθανθρακικών.

Με αυτήν την πρωτοβουλία, οι “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” επιχειρούν να καταθέσουν και τη δική τους συμβολή στον, έτσι κι αλλιώς, περιορισμένο δημόσιο διάλογο για τα ζητήματα της ενέργειας και του νέου μακροχρόνιου σχεδιασμού. Ενός σχεδιασμού που υπήρξε η αφορμή για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης και ο οποίος οδεύει προς την τελική έγκριση, μέσα σε συνθήκες παντελούς έλλειψης της οποιασδήποτε δημόσιας διαβούλευσης και, συνειδητά, μακριά από την κοινωνία των πολιτών.

Μια ιδιαίτερη στιγμή στο τριήμερο θα είναι η παρουσία εκπροσώπου του δικτύου κινήσεων πολιτών του Ensdorf της Γερμανίας, ο οποίος θα μεταφέρει την εμπειρία του κινήματος κατά της εγκατάστασης μονάδας λιθάνθρακα από την εταιρεία RWE. Μιας μονάδας που επιχειρήθηκε, στη συνέχεια και σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, να εγκατασταθεί στην Ελλάδα (Καβάλα ή Αλμυρό), κάτι που, επίσης, αποτράπηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου και στις απογευματινές συναντήσεις (ώρα έναρξης 7.30 μ.μ.), θα γίνει ένας σημαντικός αριθμός παρουσιάσεων, κατανεμημένων σε τρεις βασικές ενότητες:

· Παραγωγή ενέργειας και επιπτώσεις στο περιβάλλον – ΑΠΕ – η εμπειρία του Ensdorf
· Το κυρίαρχο μοντέλο – κριτική στον υφιστάμενο και το νέο ενεργειακό σχεδιασμό
· Ενέργεια και κοινωνία των πολιτών

Τα πρωινά, επίσης, του Σαββάτου 22/11 και της Κυριακής 23/11 (ώρα έναρξης 11.00 π.μ.),, θα γίνουν παράλληλες ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις με θεματολογία που σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με τα ζητήματα της ενέργειας.


TΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τριήμερο διαλόγου για την ενέργεια
21-23 Νοεμβρίου, Αθήνα, Οικονομικό πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ)
από το πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”


Παρασκευή 21/11, 7.30 μ.μ

Παραγωγή ενέργειας και επιπτώσεις στο περιβάλλον – ΑΠΕ – η εμπειρία του Ensdorf

· Άνοιγμα εργασιών – εισαγωγική ομιλία Επιδίωξη του τριημέρου - τι σημαίνει η εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα (Κ. Χαϊνάς, “Ενεργοί πολίτες Εύβοιας”)
· Κλιματική αλλαγή και ο τομέας της παραγωγής ηλεκτρισμού: κίνδυνοι και προκλήσεις (Σεβ. Μoιρασγεντής, ερευνητής Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών)
· Αιολική ενέργεια, εναλλακτική ή συμπληρωματική ενέργεια; (Αλ. Μαβής, Δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Αιγαίου)
· Η εμπειρία των πολιτών του Ensdorf κατά της μονάδας λιθάνθρακα της RWE (Karl Heinz Winkler, Δίκτυο κινήσεων πολιτών περιοχής Ensdorf)

Σάββατο 22/11, 7.30 μ.μ.

Το κυρίαρχο μοντέλο – κριτική στον υφιστάμενο και το νέο ενεργειακό σχεδιασμό

· Εξόρυξη λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα – Μύθοι και πραγματικότητες (Λ. Ιωαννίδης, μέλος Δ.Σ. Οικολογικής κίνησης Κοζάνης)
· Φυσικό αέριο: Ανθρωποκεντρική ορθολογική χρήση κατά της σπατάλης στην ηλεκτροπαραγωγή και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος (Δ. Παπανίκας, τ. καθ. Παν. Πάτρας – Δ. Μάργαρης, αν. καθ. Παν. Πάτρας)
· Η πρόκληση της πυρηνικής ενέργειας (Όλγα Αθανίτου, Αντιπυρηνικό παρατηρητήριο Μεσογείου)
· Μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα και η περίπτωση της εκτροπής του Αχελώου (Γ. Χονδρός – Πανελλαδική κίνηση κατά της εκτροπής του Αχελώου)

Κυριακή 23/11, 7.30 μ.μ.


Ενέργεια και κοινωνία των πολιτών

· Μια διαφορετική προσέγγιση: το ζήτημα της ενέργειας και της ηλεκτροπαραγωγής από τη σκοπιά των πολιτών (Τ. Κεφαλάς, “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”)
· Κίνημα για την ενέργεια: Αναγκαιότητα, εφικτότητα και η εμπειρία των πρώτων πρωτοβουλιών (Δ. Σπανούδη, “Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον”) – Προοπτικές, στόχοι, στρατηγική (Ηλ. Γεωργαλής, “Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο” )
· Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή ως η χαρακτηριστικότερη έκφανση σε παγκόσμιο επίπεδο του δυτικού "υποδείγματος" οργάνωσης του κοινωνικού βίου. Αναζήτηση προοπτικών (Γ. Σακελλάρης, διδάσκων στο Heriot Watt University - Edinburg, United Kingdom)


Παράλληλες συζητήσεις (Σάββατο 22/11 και Κυριακή 23/11, 11.00 π.μ.)


· Καμπάνια για την κλιματική δράση - 2009 (F.A.R.M.A.)
· Εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Υμηττό και κοινωνικές διεκδικήσεις 2002 – 2008 (Π. Τότσικας, “Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού”)
· Από το ατομικό στο συλλογικό: εναλλακτικά μοντέλα κοινωνικής συμπεριφοράς (Αντ. Μπρούμας, ομάδα Urbi et Orbi)
·Ο άγνωστος πόλεμος της εναλλακτικής ενέργειας (Θ. Ράπτης, ομάδα έρευνας εναλλακτικών τεχνολογιών)

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Εχασε τη μάχη ο Γιώργος Κοίλιαρης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος έκανε της εξής δήλωση: "Ο Γιώργος Κοίλιαρης ήταν ένας μάχιμος δημοσιογράφος που σε όλη του την επαγγελματική διαδρομή αναζητούσε με αφοσίωση την αλήθεια.
Τον χαρακτήριζε η ευαισθησία, η προσοχή στην λεπτομέρεια και το αυθεντικό ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, όπως άλλωστε απέδειξε και με το τελευταίο και μοιραίο ταξίδι του στο Αφγανιστάν. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στους οικείους του"
.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, για τον θάνατο του δημοσιογράφου Γιώργου Κοίλιαρη: "Ο Γιώργος Κοίλιαρης ήταν μαχητής. Δημοσιογράφος με όλη την σημασία της λέξης, ζούσε το ρεπορτάζ σ' ολόκληρο τον κόσμο, για τον άνθρωπο και τις αξίες του.
Γι' αυτό έδωσε την υπόσχεση του και την τήρησε πηγαίνοντας στην τελευταία του αποστολή. Δεν κόπιασε, δεν δείλιασε. Έχασε τη μάχη, μα όχι και τον πόλεμο. Θα τον θυμόμαστε πάντα. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια"
.

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Για 1500 δουλειές

To δελτίο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών που συνοδεύει την καθιέρωση της νέας τηλεφωνικής γραμμής 1500 για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Το Υπουργείο Εσωτερικών καθιερώνει νέα τηλεφωνική γραμμή με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.

Το 1500, είναι η νέα τηλεφωνική γραμμή του Υπουργείου Εσωτερικών για την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Λαμβάνοντας υπόψιν, πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, σε σχέση με την τηλεφωνική Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών 1564, κατεγράφη ότι το 42% των πολιτών ενώ γνώριζε την ύπαρξή της, δεν θυμόταν τον ακριβή αριθμό κλήσης. Το ποσοστό όσων γνώριζαν τον ακριβή τηλεφωνικό αριθμό άγγιζε το 6%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 88% των πολιτών που έκαναν χρήση της τηλεφωνικής υπηρεσίας εξέφρασε την ικανοποίησή του από την ποιότητα της εξυπηρέτησης.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας και προκειμένου όλοι οι Έλληνες πολίτες να γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες της τηλεφωνικής συναλλαγής με το Δημόσιο, χωρίς ταλαιπωρία και καθυστερήσεις, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Ζώη, καθιερώνεται η νέα Τηλεφωνική Γραμμή Εξυπηρέτησης του πολίτη, το 1500.

Με ένα τηλεφώνημα:
-Με αστική χρέωση και πανελλήνιο αριθμό κλήσης, μέσω συστήματος IVR (interactive voice response) δηλ. φωνητική πύλη, ο πολίτης μπορεί να επιλέξει να ενημερωθεί, να ζητήσει πληροφορίες και κατευθύνσεις για όλα τα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης.
-Διεκπεραιώνονται τηλεφωνικά, 95 πιστοποιημένες διαδικασίες των Κ.Ε.Π. οι οποίες δεν απαιτούν δικαιολογητικά από πλευράς του πολίτη ή των επιχειρήσεων ή απαιτούν δικαιολογητικά που μπορούν να αναζητηθούν αυτεπάγγελτα υπηρεσιακώς. Οι συναλλαγές αυτές ολοκληρώνονται είτε μέσω Web Services που λειτουργούν σε φορείς της Δημόσιας Διοίκησης είτε με τη δυνατότητα ο πολίτης να παραγγείλει το πιστοποιητικό και να το παραλάβει από το ΚΕΠ που τον εξυπηρετεί.

Μπορεί επίσης να εξυπηρετηθεί μεταξύ άλλων:
-Για θέματα αρμοδιότητας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ),
- Για θέματα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή,
- Για θέματα προστασίας κακοποιημένων γυναικών,
- Για θέματα Οικονομικών Μεταναστών,
- Για τις καθημερινές τιμές της αμόλυβδης,
- Για τα Προγράμματα Τουρισμού του ΕΟΤ,
- Για τα αποτελέσματα Πανελλαδικών Εξετάσεων,
- Για την εξέλιξη καταγγελιών και την πορεία υποθέσεων στην Επιτροπή Αποζημίωσης Πολιτών (Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Εφαρμογής Νομοθεσίας).

-Η εξυπηρέτηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Αλβανικά, Ρώσικα, Αραβικά, Βουλγάρικα.
Προκειμένου να γίνει γνωστή στους πολίτες η νέα τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης, το Υπουργείο Εσωτερικών διεξάγει ενημερωτική καμπάνια από τα Μέσα Επικοινωνίας (Εφημερίδες, Ραδιόφωνο και Τηλεόραση) το επόμενο διάστημα.

Σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης, τονίζει: «Με συνέπεια και αποφασιστικότητα, συνεχίζουμε την προσπάθεια παροχής σύγχρονων και αξιόπιστων συναλλαγών με το Δημόσιο. Με ταχύτητα, διαφάνεια και ποιότητα. Εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές, απλοποιούμε διοικητικές διαδικασίες και μειώνουμε το διοικητικό βάρος προωθώντας νέες υπηρεσίες εξυπηρέτησης που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα του πολίτη και προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, προσβάσιμες από όλους. Καλώ τους πολίτες ν΄αξιοποιήσουν τη νέα αυτή δυνατότητα».

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Επιστολή στον Λιάπη για καθυστέρηση

H επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη ο δήμαρχος Χαιρωνείας κ. Παπαγγελής.
ΠΡΟΣ:
Υπουργό Πολιτισμού, κ. Mιχάλη Λιάπη,
Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα 10682

Θέμα: Έκδοση απόφασης για την εγκατάσταση Θερμοηλεκτρικού σταθμού στη Χαιρώνεια Βοιωτίας

Κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια των δύο συνεδριάσεων του Κεντρικού Αρχ. Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο (9 και 29/7/2008) σε σχέση με την αδειοδότηση θερμοηλεκτρικού σταθμού της εταιρείας Enelco στη Χαιρώνεια και της απορριπτικής γνωμοδότησης του Κ.Α.Σ., εκφράζουμε την ανησυχία ολόκληρης της περιοχής για την πρωτοφανή καθυστέρηση έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα επιβεβαίωνε την ακύρωση της μονάδας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι ολόκληρη η τοπική κοινωνία έχει εκφράσει την ισχυρή αντίθεσή της στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης μονάδας που θα προκαλέσει σημαντική βλάβη στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία και την ιστορικότητα της περιοχής.

Σας υπενθυμίζουμε την απόλυτη αντίθεση της Θ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Θήβας και της Δ/νσης Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ όπως εκφράστηκε σε διαδοχικές γνωμοδοτήσεις τους, δεδομένου ότι το έργο αλλοιώνει μη αντιστρέψιμα σημαντικότατους αρχαιολογικούς χώρους.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε περιβαλλοντικούς όρους στη μονάδα χωρίς να ζητήσει την γνωμοδότηση του ΥΠΠΟ, κατά παράβαση του νόμου και η υπόθεση αυτή έφθασε στο ΚΑΣ λόγω των τοπικών αντιδράσεων.

Σας καλούμε να διασώσετε το πεδίο της μάχης της Χαιρώνειας, ιστορικού γεγονότος που άλλαξε τον ρου της ιστορίας, σήμανε το τέλος της πόλης-κράτους και την επικράτηση των Μακεδόνων, της πρώτης μάχης στην οποία συμμετείχε ο Μέγας Αλέξανδρος. Θεωρούμε ότι μετά και τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, δεν είναι δυνατό να συναινέσετε να καταστραφεί ένας χώρος με ιστορικότητα 2500 χρόνων για την πραγματοποίηση μιας ιδιωτικής επένδυσης.
Ελπίζουμε σε άμεση ανταπόκριση σας,

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ


ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ

Η ημερίδα για τον Καποδίστρια2

Tο δελτίο Τύπου που μας απεστάλη.

Κλέαρχος Περγαντάς, Νομάρχης Βοιωτίας : Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μια τολμηρή μεταρρύθμιση, με σύγχρονους όρους άσκησης διοίκησης και αυτοδιοίκησης

Ημερίδα για την Διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους, που διοργανώθηκε από κοινού από τη Νομαρχία και την ΤΕΔΚ Βοιωτίας, πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας. Το κρίσιμο και επίκαιρο θέμα της ημερίδας, προσέλκυσε μεγάλη συμμετοχή κυρίως αυτοδιοικητικών – Δημάρχων, μελών Δημοτικών και Νομαρχιακού Συμβουλίου, στελεχών ΟΤΑ, πολιτικών και εκπροσώπων θεσμικών φορέων και του Βουλευτή κ. Βασίλη Τόγια.

Οι εισηγητές Παντελής Γεωργογιάννης, καθηγητής Παν/μίου Πατρών, Στέλλιος Μπαμπάς, Νομικός – Κοινωνιολόγος, Δημήτρης Κατσούλης, Δήμαρχος Αυλώνος – Μέλος Ομάδας Εργασίας ΙΤΑ για τη Διοικητική μεταρρύθμιση και οι ποαρεμβάινοντες Γιώργος Κοτρωνιάς, Δήμαρχος Λαμίας, Γιάννης Γούπιος & Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου, Στελέχη ΕΕΤΑΑ, έδωσαν το περίγραμμα και τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας μεταρρύθμισης που σχεδιάζεται. Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από πολλούς Δημάρχους.

Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, έγιναν χαιρετισμοί από το Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχο Περγαντά, τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Νίκο Παπαγγελή και τον φιλοξενούντα τη διοργάνωση Δήμαρχο Λεβαδέων, Δημήτρη Τσιφή.

Σε τρία βασικά σημεία που θα πρέπει να είναι θεμελιώδεις άξονες της μεταρρύθμισης εστιάστηκε, κατά το χαιρετισμό του, ο κ. Περγαντάς :

Στο γεγονός πως, αυτή η αναδιάρθρωση, όχι μόνο δε νοείται να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά και αποκομμένα από το γενικό προβληματισμό για το ριζικό μετασχηματισμό του πολιτικού και διοικητικού μας συστήματος – νοούμενου ως «ενιαίου λειτουργικού δικτύου» - αλλά πρέπει να ιδωθεί υπό ένα ευρύτερο πρίσμα. Είναι αναγκαία η αποκέντρωση του κράτους και η συγκρότηση της λειτουργίας του με επιτελικό χαρακτήρα.

Στα πλαίσια των σύγχρονων όρων άσκησης πολιτικής, είναι στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση της Δημοκρατίας, των συμμετοχικών θεσμών, της αειφόρου ανάπτυξης και της επίτευξης της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, η διοικητική αναδιάρθρωση, με αιρετή Περιφέρεια, δηλαδή άμεσα αιρετό Περιφερειάρχη και εκλεγμένο Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι νέες Περιφέρειες θα πρέπει να διαρθώνονται σε ευρείες γεωγραφικές ενότητες, με σαφείς αρμοδιότητες, με κατοχυρωμένο ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία και στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, με επάρκεια πόρων και οικονομική αυτοτέλεια.

Στη δημιουργία ισχυρών Δήμων, που θα είναι πιο λειτουργικοί, αποτελεσματικοί και χρήσιμοι για τους πολίτες, την τοπική και την εθνική ανάπτυξη. Η αναδιάρθρωση της Αυτοδιοίκησης, είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά και ικανή συνθήκη, για να δημιουργηθούν ισχυρά αυτοδιοικητικά σύνολα, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση πολιτικών, με σαφείς αρμοδιότητες και επαρκείς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.

Συνεχίζοντας ο κ. Περγαντάς ανέφερε : «Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μια μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία για τον εκδημοκρατισμό του πολιτειακού μας συστήματος, και να τολμήσει γενναίες αλλαγές. Δυστυχώς μέχρι τώρα διαπιστώνουμε «άτακτη» οπισθοχώρηση του Υπουργείου Εσωτερικών, με την προκάλυψη των κρίσιμων οικονομικών συνθηκών της χώρας. Όμως το νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης είναι απαίτηση στη σημερινή εποχή των σύγχρονων προκλήσεων, των ραγδαίων εξελίξεων και των μεγάλων αλλαγών. Κι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει μια καθαρή απάντηση, με γραπτά κείμενα τα οποία να παρουσιαστούν και να τεθούν σε διαβούλευση, τόσο στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, που θα γίνει στα τέλη Νοέμβρη, όσο και στο Συνέδριο της ΕΝΑΕ, που έχει προγραμματιστεί το Δεκέμβριο».

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Η άλλη όψη των ζωδίων

Τα ελαττώματα των ζωδίων φαίνονται πολύ πιο ενδιαφέροντα από τα λεγόμενα προτερήμτά τους. Δείτε ένα παλιό κείμενο που διατηρεί την πλάκα του.

Κριός: Μεγάλος καραγκιόζης. Νομίζει πως όλες του τη πέφτουν. Τεράστιος ατζαμής. Θα αναγνωρίσετε το αυτοκίνητό του στο parking από τα πολλά τρακαρίσματα. Παρκάρετε σε απόσταση ασφαλείας. Όταν κολλήσει ο υπολογιστής βρίζει, χτυπάει το ποντίκι σα χταπόδι και ρίχνει σφαλιάρες στο σκληρό δίσκο. Αν δεν έχει διαπράξει εγκλημα μέχρι τα 65 του θα βγει στη σύνταξη κανονικά. Η γυναίκα Κριός αργά ή γρήγορα θα κοιμηθεί με όλα τα αρσενικά του γραφείου.

Ταύρος: Το μεγάλο βόδι του ζωδιακού κύκλου. Η ζωή του συνοψίζεται στο τρίπτυχο μαμ κακά και νάνι. Δουλεύει σαν είλωτας αλλά αργεί πολύ να πάρει προαγωγή. Στην πραγματικότητα μπορεί να μη πάρει ποτέ γιατί είναι βραδύστροφος και ανίκανος να σκεφτεί μία έξυπνη ιδέα. Η γυναίκα Ταύρος, είναι συνήθως μία νταρντάνα που θα σας ξεπαραδιάσει προτού πείτε κίμινο.

Δίδυμος: Φανερή ή κρυφή αδερφή. Στα κέφια του θυμίζει πολύ Τάκη Ζαχαράτο και Γιώργο Μαρίνο, που είναι και ομοζώδιοι. Στις κακές του υστεριάζει και κουτσομπολεύει τους πάντες και τα πάντα. Το ρουζ που βρήκατε στις ανδρικές τουαλέτες είναι δικό του. Οι γυναίκες Δίδυμοι αν εξασκούν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα εκτός από το "αρχαιότερο", απλά χαραμίζονται.

Καρκίνος: Ο μπουχέσας. Του αρέσει να κλαίγεται που κανείς δεν αναγνωρίζει την αξία του. Στην πραγματικότητα δεν είναι ικανός ούτε να δέσει τα κορδόνια του. Είναι αρχιτσιγκούνης γι΄αυτό φυλάξτε τα τσιγάρα σας και μην τον υπολογίζετε στην απεργία. Φυσικά δε θα χάσει το ημερομίσθιο. Ομοίως και η γυναίκα Καρκίνος.

Λέων: Τεράστιο ψώνιο. Έχει άποψη για τα πάντα και πιστεύει πως είναι γεννημένος ηγέτης. Στην πραγματικότητα είναι ανυπόφορος αυταρχικός σπασταρχίδας που όλοι θα ήθελαν να δουν το αλαζονικό κεφάλι του στη λαιμητόμο. Οι γυναίκες Λέων είναι εγωπαθείς σκύλες. Αν την έχετε προϊστάμενη αλλάξτε δουλειά.

Παρθένος: Το κατιναριό του ζωδιακού. Υποχόνδριες, υστερικές μυξο-παρθένες. Το τρίπτυχο της ζωής τους είναι πατρίς-θρησκεία-οικογένεια. Είναι αγράμματες και σχολαστικές. Η ιδανική θέση γι΄αυτές είναι καθαρίστριες. Ο άνδρας Παρθένος, αν δεν είναι gay, είναι αιώνιος βουτυρομπεμπές. Παρακολουθήστε πόσες φορές τηλεφωνεί στην μητέρα του αποκαλώντας τη "μαμάκα".

Ζυγός: Ο μαλακοπίτουρας. Παλιμπαιδίζει μέχρι τα βαθιά γεράματα και καμιά δεν είναι σαν τη μαμά του. Δειλός και μεγάλος χέστης, μη του αναθέσετε ποτέ δύσκολη εργασία. Απλά δε θα τα καταφέρει. Η γυναίκα Ζυγός ειναι χαζοβιόλα και βάφεται εφτά φορές τη μέρα.

Σκορπιός: Ανώμαλος και διαστροφικός. Είναι πιθανό να έχει εξώγαμα και να δέρνει τη γυναίκα του. Αν δεν κατηγορηθεί για βιασμό, παιδεραστία ή έστω σεξουαλική παρενόχληση, θα βγει στην σύνταξη σαν κύριος. Κινδυνεύει όμως από ομαδικό λιντσάρισμα γιατί όλοι τον μισούν στο γραφείο. Είναι ύπουλος, γλείφτης και σπιούνος του αφεντικού. Η γυναίκα Σκορπιός έχει δονητές και μαστίγια στη τσάντα της.

Τοξότης: Αλκοολικός, αποτυχημένος, τον έχει παρατήσει η γυναίκα του, είναι χωμένος στα χρέη αλλά παρόλαυτα δηλώνει αισιόδοξος και έχει πάντα διάθεση για φιλοσοφικές συζητήσεις. Αν δεν τον έχουν απολύσει ως τα 40 του σημαίνει πως το αφεντικό είναι καλός άνθρωπος. Οι γυναίκες Τοξότες είναι μυθομανείς και ανεπρόκοπες.

Αιγόκερως: Καρμίρης, εθνικιστής και κορόιδο. Τα δίνει όλα στη δουλειά αλλά σπάνια καταφέρνει να φτάσει στην κορυφή. Είναι γιατί δεν έχει συνείδηση της βλακείας του. Προικοθήρας και άξεστος. Οι γυναίκες Αιγόκεροι είναι ανοργασμικές και φιλάργυρες.

Υδροχόος: Ψυχοπαθείς. Μόνο αυτοί καταλαβαίνουν τι λένε. Τραυλίζουν και παίζουν κρυφά Nintendo. Γεννημένοι πρωτοπόροι, είναι οι πρώτοι που θα απολυθούν από το γραφείο. Νομίζουν πως το σεξ είναι πρωτεύουσα της Μαλαισίας. Οι γυναίκες δεν έχουν καμιά διαφορά.

Ιχθείς: Οι χειρότεροι όλων. Μισούν όλο τον κόσμο γιατί δε τους δίνει σημασία. Στην πραγματικότητα δεν αξίζουν καμια σημασία γιατί είναι άχρηστα σκουπίδια που κλάφθηκαν για να τους προσλάβει το αφεντικό και κάθε βράδυ προσεύχονται να πάθετε κακό. Αν τους εμπιστευθείτε μυστικό θα σας απειλούν μια ζωή πως θα το διαδώσουν. Οι γυναίκες είναι ακόμα χειρότερες από τους άνδρες. Αν θελήσετε να τους χαστουκίσετε, κάντε το. Θα ανακηρυχθείτε ο ήρωας του γραφείου.
http://javapapo.blogspot.com/2007/07/blog-post_3246.html

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού και αίθουσα προβολής για το μουσείο θυμάτων των Ναζί στο Δίστομο

Το δελτίο Τύπου του δήμου Διστόμου.



«Απόφαση ένταξης δράσης του Δήμου Διστόμου σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα συνολικού κόστους: 91.000,00 Ευρώ»

Δίστομο, 11 Νοεμβρίου 2008. Τη Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2008 παρελήφθη από το Δήμο Διστόμου η απόφαση με αριθμό 2008 – 3264 / 001 – 001, αναφορικά με την ένταξη της δράσης ‘Προσδιορισμός, αγορά εξοπλισμού για το χώρο των οπτικοακουστικών πληροφοριών και την δημιουργία οπτικοακουστικής παρουσίασης για το μουσείο θυμάτων των Ναζί’ στο πρόγραμμα ‘Η Ευρώπη για τους πολίτες 2007 – 2013’ - Δράση 4η ‘Ενεργή Ευρωπαϊκή ανάμνηση’.


Η αίτηση πρότασης ένταξης είχε υποβληθεί από τον Δήμαρχο Διστόμου, κ. Αθανάσιο Πανουργιά, απευθείας στις Βρυξέλλες στην ειδική υπηρεσία (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency).
Ο Δήμος Διστόμου είναι ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που κατάφερε να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα και αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την αμέριστη βοήθεια του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανόλη Μαυρομάτη, τόσο στην υποβολή της πρότασης, όσο και στην τελική επιλογή της.


Το έργο αφορά στη διαμόρφωση αίθουσας οπτικοακουστικής προβολής – ενημέρωσης επισκεπτών και ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού που βρίσκεται στην κατοχή του Δήμου Διστόμου και το οποίο κινδυνεύει να αλλοιωθεί.
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 91.000,00 Ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Education, Audiovisual and Culture Executive Agency της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 60% (ήτοι 54.600,00 Ευρώ), ενώ το υπόλοιπο ποσό θα επιχορηγηθεί από εθνικούς πόρους (Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, Υπουργείο Πολιτισμού).


Ο Δήμαρχος του Δήμου Διστόμου κ. Αθανάσιος Πανουργιάς ανέφερε: «Όταν ζήτησα την ψήφο των πολιτών του Διστόμου, του Στειρίου και της Παραλίας Διστόμου, είχα υποσχεθεί ότι θα συνεργαζόμασταν ως νέα Δημοτική Αρχή με την Πολιτεία και την Ιδιωτική πρωτοβουλία για την ΑΜΕΣΗ εφαρμογή Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανάπτυξης και πολιτισμού. Η αρχή είχε γίνει πέρυσι με την αγροτική οδοποιία και συνεχίζουμε!!! Φέτος καταφέραμε να εξασφαλίσουμε άλλο ένα ποσό, έστω και μικρό, κατευθείαν από τις Βρυξέλλες για τον Δήμο Διστόμου!»


Συνεχίζοντας τη δήλωσή του ο κ. Αθανάσιος Πανουργιάς τόνισε: «… αυτό βέβαια δε θα ήταν δυνατό χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανόλη Μαυρομάτη, ο οποίος μας στήριξε σε όλες τις δύσκολες στιγμές! Τον ευχαριστούμε θερμά!»

Αμφισβήτηση εξουσίας στον ΣΥΝ

Σκληρή κριτική της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ για τη λειτουργία των κορυφαίων οργάνων του κόμματος.
«Σοβαρό έλλειμμα ουσιαστικής και εύρυθμης λειτουργίας των κορυφαίων οργάνων του κόμματος, της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής», διαπιστώνει η «Ανανεωτική Πτέρυγα» του Συνασπισμού με κείμενό της που εστάλη και στα δύο κορυφαία όργανα του κόμματος και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Στο κείμενο ασκείται ιδιαίτερα σκληρή κριτική στον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, στην οργάνωση και τη δράση του ΣΥΝ, γίνεται λόγος για πολλαπλά κέντρα αποφάσεων, «με συνέπεια την υποβάθμιση της λειτουργίας του κόμματος», ενώ σημειώνεται ότι υπάρχει δυσκολία στην εφαρμογή της εξαγγελθείσης πολιτικής του κόμματος.

Τονίζεται ότι «αποτελεί κοινό τόπο, κοινή εκτίμηση και κοινό συμπέρασμα από την πολύχρονη παρουσία και δράση μας στο χώρο της Αριστεράς, ως πολιτικά και οργανωτικά στελέχη, ότι χωρίς ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες, χωρίς ουσιαστικά δημοκρατική εσωκομματική λειτουργία και χωρίς κουλτούρα διαλόγου και συνθέσεων, παραγωγική και αποτελεσματική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει».

Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» υπογραμμίζει ότι υπάρχει «σοβαρό έλλειμμα ουσιαστικής και εύρυθμης λειτουργίας των κορυφαίων οργάνων του κόμματος της Π.Γ. και της ΚΠΕ» και «ακόμα μεγαλύτερο έλλειμμα στον τομέα της συμμετοχής αυτών των οργάνων στη διαμόρφωση των πολιτικών επιλογών και πρωτοβουλιών του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ».
Η δήλωση κάνει επίσης λόγο για «οργανωτική δυσκαμψία» του ΣΥΝ. Οι «ανανεωτές» του Συνασπισμού υπενθυμίζουν τις θέσεις τους στο συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι είχαν εκφράσει την ανησυχία τους «μπροστά σε δύο προφανείς και επικίνδυνες -κατά τη γνώμη μας- δυσλειτουργίες στη ζωή και την πορεία του κόμματος και του χώρου γενικότερα, οι οποίες διαφαινόταν ότι έρχονται».

«Υποστηρίξαμε ότι με τις επιλογές που έκανε το Συνέδριο, για την ηγεσία του κόμματος (Α. Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΝ, αλλά δυστυχώς εκτός Βουλής) και για τον ΣΥΡΙΖΑ (κέντρο πολιτικών αποφάσεων με χαρακτηριστικά ενιαίου οργανισμού), θα διαμορφώναμε πολλαπλά κέντρα αποφάσεων (ΠΓ ΣΥΝ, Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ, Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Πρόεδρος Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Πρόεδρος ΣΥΝ) με αποτέλεσμα συγχύσεις για το ποιος αποφασίζει τι και για το ποιος εκφράζει ποιους», αναφέρεται στο κείμενο και ακολούθως:

«Υποστηρίξαμε, ότι μέσα σε μια τέτοια πολιτική και οργανωτική σύγχυση, η υποβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας του κόμματος και των οργάνων του θα ήταν αναπόφευκτη».
Επιπλέον, η «Ανανεωτική Πτέρυγα» υπογραμμίζει ότι «πληθώρα γεγονότων και εκκρεμοτήτων μπορούν να αποδείξουν όλα τα παραπάνω, ότι δηλαδή υπάρχουν:
1. Μεγάλη δυσκολία στην υλοποίηση και ανάπτυξη της αποφασισθείσας πολιτικής εξόρμησης του κόμματος, όχι τόσο για οργανωτικές δυσκαμψίες, αλλά γιατί θεωρήθηκε ότι αντιπαρατίθεται στην παρουσία και ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ.
2. Ολοένα και συχνότερα απουσία της ξεχωριστής εμφάνισης του κόμματος (πανό κ.ά.) στις δημόσιες συγκεντρώσεις εξαιτίας μιας χαλαρής πια σχέσης των στελεχών με το συγκεκριμένο θέμα και αυτό ως αποτέλεσμα της -προφανώς μη συνειδητής, υπαρκτής όμως- συνολικής υποβάθμισης του ρόλου του ΣΥΝ.
3. Ενώ έχει συγκροτηθεί Επιτροπή Προγράμματος και ενώ όλα τα Τμήματα του ΣΥΝ και οι οργανώσεις είχαν και έχουν την εντολή να διαμορφώσουν πλευρές του Προγράμματος του ΣΥΝ για να το συζητήσουν κατ' αρχήν σε διαδικασία κόμματος και μετά βεβαίως στον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνεται επισήμως στην Πολιτική Γραμματεία ότι η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με παρουσία του Προέδρου της Κ.Ο. και του Προέδρου του ΣΥΝ αποφάσισε να εξαγγείλει δημοσίως και άμεσα (επειδή πιέζει η κοινωνία) άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να συγκεκριμενοποιείται ποιους άξονες και διαμορφωμένους από ποιους. Στη συνέχεια, εγκαταλείπεται και αυτή η κατεύθυνση χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση.
4. Σημαντικές πολιτικές προτάσεις και επιλογές αποφασίζονται και εκπέμπονται δημοσίως χωρίς την οποιαδήποτε συμμετοχή της Π.Γ. όχι στην απόφαση, αλλά ούτε καν στον προβληματισμό (π.χ. πρόταση σ/φου Αλαβάνου, για άμεση προσφυγή σε εκλογές, Εξεταστική και Προανακριτική Επιτροπή κ.ά.)
5. Θεωρείται αναγκαίο να συνεδριάζει για σοβαρά πολιτικά ζητήματα από κοινού η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και η ΠΓ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ να αναμένει απλώς... την ενημέρωσή της.
6. Η υποχρέωση του κόμματος να επαναπροσδιορίσει στη νέα φάση την αντιπροσωπεία του στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και μήνες σε εκκρεμότητα, χωρίς να δίνεται καμιά εξήγηση.
7. Η υποχρέωση του κόμματος να επαναπροσδιορίσει την αντιπροσωπεία του στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι εδώ και μήνες σε εκκρεμότητα, χωρίς να δίνεται καμιά εξήγηση.
8. Οι περί την «Αυγή» και το «Κόκκινο» εξελίξεις με ένα εξαγγελθέν σχέδιο που συνεχώς ανατρέπεται και σε επιλογές και σε πρόσωπα, γιατί οι σχεδιαστές δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να το διαμορφώσουν μέσα από συνεννοήσεις και ευρύτερες συναινέσεις».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στη Βουλή φέρνει τη ΛΑΡΚΟ το ΠΑΣΟΚ

Επίκαιρη επερώτηση για την «κακοδιαχείριση» της ΛΑΡΚΟ και τη «συγκάλυψη του σκανδάλου» με τα προθεσμιακά συμβόλαια πώλησης νικελίου, προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέθεσαν 46 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρώτη υπογράφουσα την πολιτική εκπρόσωπο του κόμματος για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι τόσο η «αποπεμφθείσα» όσο και η νέα διοίκηση της ΛΑΡΚΟ ευθύνονται για την κακοδιαχείριση και τη μείωση των κερδών της επιχείρησης.
«Η πολιτική αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας της προηγούμενης διοίκησης συνεχίζεται. Οι όροι προπώλησης νικελίου, που είχε συνάψει η απελθούσα Διοίκηση για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως και το κλείσιμο των προθεσμιακών συμβολαίων (δικαιωμάτων-θέσεων) που πρόσφατα πραγματοποίησε η νέα Διοίκηση για το έτος 2008 και το έτος 2009, παραμένουν άγνωστοι, παρά τα αιτήματα για ενημέρωση και την έγγραφη καταγγελία από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρείας. Οι εκάστοτε διοικούντες αρνήθηκαν και αρνούνται ακόμα να αποκαλύψουν με ποιες τράπεζες και σε ποιες τιμές και με ποιους όρους η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει όλα αυτά τα προθεσμιακά συμβόλαια (Hedging)», παρατηρούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Επερωτούν, δε, τους υπουργούς «γιατί δεν ζήτησαν και δεν καταλόγισαν ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας, για τις τεράστιες ζημιές εξαιτίας του σκανδάλου με τα προθεσμιακά συμβόλαια, γιατί δεν έχουν ακόμα γνωστοποιήσει το πόρισμα της ένορκης διοικητικής έρευνας που είχε διατάξει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, γιατί καλύπτουν ουσιαστικά τη διοίκηση της εταιρείας η οποία αρνείται μέχρι και σήμερα να δημοσιοποιήσει, με ποιες τράπεζες, με τι όρους και σε ποιες τιμές πραγματοποίησε η προηγούμενη Διοίκηση τις προπωλήσεις νικελίου για την περίοδο 2005-2009, γιατί προχώρησαν στη πρόσληψη κομματικών τους στελεχών σε διευθυντικές θέσεις, με προκλητικά υψηλές αμοιβές, γιατί δεν έχουν φροντίσει ώστε η εταιρεία να συμμορφωθεί με την εθνική και κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία, με αποτέλεσμα οι δραστηριότητες της εταιρείας να επιβαρύνουν σοβαρά και το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής του Δήμου Οπουντίων» καθώς και «γιατί η διοίκηση και η κυβέρνηση δεν έχουν ανακοινώσει σχέδιο και τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η εταιρεία, μη αποκλειόμενης οικονομικής κατάρρευσης της, από την συνεχή πτώση των τιμών νικελίου».
www.kathmerini.gr

Για την επίσκεψη Στυλιανίδη και τον Περγαντά

Το δελτίο Τύπου της νομαρχίας Βοιωτίας για την επίσκεψη του υπουργού Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Βοιωτία.

Κλέαρχος Περγαντάς, Νομάρχης Βοιωτίας : Συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας και δέσμευση για σχολικά έργα προϋπολογισμού 40.000.000 €


Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, με τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Ευριπίδη Στυλιανίδη, παρουσία του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΚ, του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καθώς και μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποίησαν επισκέψεις ακολουθώντας τη διαδρομή : Άγιος Θωμάς, Δήλεσι, Σχηματάρι, Θήβα, Βάγια, Λιβαδειά και συζήτησαν τις ανάγκες της σχολικής στέγης.

Καταλήγοντας στο Γραφείο του Νομάρχη και εν συνεχεία στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου, παρουσία των Δημάρχων του Νομού και των Βουλευτών, συμφωνήθηκε πρόγραμμα δράσης για τα σχολικά κτίρια στη Βοιωτία, προϋπολογισμού 40.000.000 €, όπως το είχε αιτηθεί ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς. Στο πρόγραμμα αυτό, περιλαμβάνεται η κατασκευή 15 Νηπιαγωγείων, η ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, καθώς και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης και βελτίωσης των υφιστάμενων σχολικών κτιρίων.

Παράλληλα, ο Νομάρχης κ. Περγαντάς, ζήτησε την εξέλιξη του Τμήματος του Πανεπιστημίου στη Λιβαδειά, σε Σχολή, δηλαδή την δημιουργία δύο επιπλέον Τμημάτων, όπως και την αναγνώριση του ΤΕΙ που εδρεύει στη Θήβα, ως αυτόνομου και όχι ως παραρτήματος του ΤΕΙ Χαλκίδας. Στις προτάσεις αυτές υπήρξε θετική ανταπόκριση εκ μέρους του Υπουργού.

Ο Νομάρχης Βοιωτίας, ευχαριστεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλλάδος, κ. Ιερώνυμο, για την παραχώρηση έκτασης 28 στρεμμάτων από την εκκλησιαστική περιουσία για την ανέγερση σχολείου στο Δήλεσι. Με την πράξη αυτή ο Αρχιεπίσκοπος, καταδεικνύει έμπρακτα το κοινωνικό πρόσωπο της εκκλησίας και τη διάθεσή του για απτό και συγκεκριμένο κοινωνικό έργο.

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Ολόκληρη η μοιραία συνέντευξη Τατούλη

Δείτε τη μοιραία συνέντευξη Τατούλη, η οποία προκαλέι ήδη αλυσιδωτές πολιτκές παρενέργειες. Από τη σελίδα του βουλευτή Αρκαδίας Ολόκληρη η συνέντευξη Τατούλη εδώ.
http://www.tatoulis.gr/
- Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εδώ και καιρό είναι η αλήθεια, «συμφωνούν» σε ένα δεδομένο: ότι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές θα είναι πολύ δύσκολο – έως αδύνατο – να επιτευχθεί. Πιστεύετε ότι αυτό το δεδομένο μπορεί να αλλάξει για το κόμμα σας;
-Δεν υπήρξα ποτέ δογματικός στη ζωή μου. Θεωρώ εξαιρετικά επικίνδυνα τα διλήμματα, τα οποία αντί να θωρακίσουν τη δημοκρατία, τελικώς συμβάλουν στην εξόντωσή της. Είμαι κάθετα αντίθετος σε συνθηματολογίες που ακούμε τελευταία. «Καραμανλής ή Χάος» ή ότι δήθεν «κυβερνήσεις συνεργασίας δεν μπορούν να υπάρξουν στην Ελλάδα». Ποιος τα λέει αυτά και με ποιες σκοπιμότητες; Εν πάσει περιπτώσει , είμαι βέβαιος ότι στις δημοκρατίες ούτε αδιέξοδα υπάρχουν ούτε διλήμματα. Όλα είναι δυνατά από τη στιγμή που θα τα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι με το τέλος των αυτοδυναμιών (αν έλθει) θα έλθει χάος. Ούτε βέβαια και με το τέλος των παραδοσιακών ισχυρών της πολιτικής. Δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε πίσω με νηφαλιότητα. Τι μας κληροδότησαν οι ισχυρές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ; Τι μπορέσαμε να κάνουμε εμείς ως κεντροδεξιά παράταξη κατά την πρώτη μας θητεία με την ισχυρή μας πλειοψηφία; Η απάντηση είναι απλή: Πολύ λιγότερα από όσα κάνουμε σήμερα με την δήθεν ισχνή πλειοψηφία.
Και για να σας απαντήσω με ευθύτητα. Διόλου δεν πρέπει να στενοχωριόμαστε για το τέλος των αυτοδυναμιών και του πολιτικού συστήματος, αν αυτό συνεχίζει να πορεύεται με τους ίδιους όρους: αναποτελεσματικότητα, έλλειμμα οράματος, διαφθορά, αντιδημοκρατική συμπεριφορά, διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Άλλωστε, αυτός ο κίνδυνος (να .απειλείται η Νέα Δημοκρατία από τον κίνδυνο της μη ανάδειξης της σε αυτοδύναμη κυβέρνηση στο προσεχές μέλλον) με ώθησε να κάνω έγκαιρα τις παρεμβάσεις που γνωρίζετε. Δυστυχώς σήμερα που επιβεβαιώνομαι, ο χρόνος είναι λιγοστός. Και πάλι όμως ας μην διασύρουμε την παράταξη και τον εαυτό μας, βάζοντας στους πολίτες διλήμματα, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο ίσως διασώσουμε το πολιτικό μας μέλλον. Κανέναν δεν φοβίζουμε πλέον. Άλλωστε, όπως ορισμένοι φίλοι σχολίαζαν πριν από λίγο καιρό στο προσωπικό μου blog είναι αφενός λυπηρό ένας υπουργός παιδείας (που πρώτος θα έπρεπε να ξέρει ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν διλήμματα) να θέτει ισοπεδωτικά ερωτήματα έστω εν είδει αστεισμού και αφετέρου το εύστοχο ερώτημα «Πόσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα στο χάος; Τουλάχιστον το χάος κάποια στιγμή αυτορρυθμίζεται…».

-Με βάση τις έρευνες και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα δυο μεγάλα κόμματα, ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν «κλείσει» τον κύκλο τους;
-Σίγουρα έχουν κλείσει έναν μεγάλο κύκλο. Για κανέναν δεν θα υπάρξει πλέον περίοδος χάριτος. Σε κανέναν δεν θα δοθεί εφεξής λευκή επιταγή. Κανένας δεν θα μπορέσει να μιλήσει για «καθαρό» παρελθόν, χωρίς να προκαλέσει τη μήνη των πολιτών. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα καταφέρουν να ξαναεμπνεύσουν την ελπίδα. Αυτό το κεφαλαίο το έχουν απωλέσει και οι δύο. Το εξάντλησαν με τον χειρότερο τρόπο την τελευταία τριακονταετία, με την αλλεπάλληλη διάψευση των προσδοκιών των Ελλήνων. Η μεταπολίτευση που χαρακτηρίστηκε από την εκρηκτική διεύρυνση της κρατικής παρεμβατικότητας μας τελειώνει σιγά- σιγά. Ολόκληρο το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας βρίσκεται σε αδιέξοδο και αυτό το βλέπουμε σήμερα ως κρίση της πολιτικής , αλλά και ως συνεχιζόμενη και διογκούμενη σε κάποιες περιόδους κρίση της οικονομίας.

-Έχει έρθει – κατά την γνώμη σας – η στιγμή για την γέννηση ενός νέου πολιτικού φορέα που θα εκφράσει την λαϊκή δυσαρέσκεια;
-Όχι βέβαια. Τη λαική δυσαρέσκεια υπάρχουν ήδη φορείς να την εκφράσουν. Τη δυσαρέσκεια εκφράζουν και τα δύο μεγάλα κόμματα που θα συνεχίσουν να προσελκύουν (ακόμη και με τη μορφή που έχουν σήμερα) μερίδα ψηφοφόρων που είτε θέλει να διατηρήσει τα κεκτημένα της, είτε προσδοκά σε άλλα , είτε επιλέγει από τους δύο κακούς τον λιγότερο κακό, αλλά και τα δύο μικρότερα (ΛΑΟΣ ΣΥΡΙΖΑ) που πέρα από μια μικρή συνειδητοποιημένη μερίδα ψηφοφόρων τους, συγκεντρώνουν κυρίως τις ψήφους διαμαρτυρίας των πολιτών απέναντι στο σύστημα. Για να ανακεφαλαιώσω λοιπόν : Είτε οι υπάρχοντες πολιτικοί φορείς θα επανιδρυθούν με αποτέλεσμα να εκφράσουν την ελπίδα, είτε αναγκαστικά θα αναδυθούν νέοι παίκτες. Εκείνοι που θα προέρχονται μέσα από την κοινωνία. Θα είναι ανεξάρτητοι από το σάπιο σύστημα εξουσίας. Θα συμμερίζονται τις αγωνίες των πολιτών αφού θα είναι και δικές τους. Θα ξαναδημιουργήσουν αισιοδοξία και ελπίδα.

-Μιλάτε ευθέως για νέο κόμμα;
-Αυτό θα το αποφασίσει η κοινωνία Ούτε εγώ ούτε κανένας μεγαλόσχημος της πολιτικής. Τις περασμένες φορές που είδαμε ανάλογες προσπάθειες, αυτές ναυάγησαν λίγο προτού ανεβάσουν μαρκίζες για αυτόν τον λόγο: η απόφαση των προέδρων τους δεν ήταν απόφαση της κοινωνίας. Το νερό ξεκινά από τις ρίζες για να ποτίσει το φύλλωμα. Αλλιώς έρχεται η αφιδάτωση, η ξήρανση και το φύλλο πέφτει. Στην Ελλάδα, είδαμε πολλά φύλλα να πέφτουν…

-Το 2004 ο Κ Καραμανλής έβγαινε πανίσχυρος από μια εκλογική αναμέτρηση και το ΠΑΣΟΚ , «βυθιζόταν» στην δίνη της εσωστρέφειας. Ποιος ήταν πιστεύετε ο κύριος λόγος που σήμερα - λίγα χρόνια μετά - το πολιτικό κλίμα είναι τελείως διαφορετικό; Γιατί οι πολίτες έχουν πλέον ιδιαίτερα περιορισμένες προσδοκίες από την ΝΔ;
-Οι πολίτες δεν έχουν περιορισμένες προσδοκίες από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά γενικότερα από τα κόμματα. Όποιο κόμμα κι αν αναδειχθεί πρώτο στις επόμενες εκλογές, επί της ουσίας θα τις έχει «χάσει». Κι αυτό επειδή το σύνολο του πολιτικού κόσμου έχει απολέσει μια μοναδική ευκαιρία, την οποία δεν θα δημιουργήσει και πάλι αν δεν προβεί στις αναγκαίες αλλαγές και κυρίως αν δεν ξαναβρεί τη σχέση του με την κοινωνία, το υγιές της κομμάτι που αγωνιά για το μέλλον του τόπου, τις παραγωγικές δυνάμεις αυτής της χώρας . Κακά τα ψέματα. Η δυναμική του 2004 δεν πρόκειται εύκολα να επαναληφθεί. Η λευκή επιταγή που δόθηκε στον κ. πρωθυπουργό δεν θα χαριστεί σε κανέναν επόμενο πρωθυπουργό προσεχώς. Ούτε ασφαλώς και στον εκάστοτε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι φορέας μεγάλων από το παρελθόν ευθυνών.
Και κάτι ακόμη. Δείτε το πάθος και το όραμα που προβάλλει ο Ομπάμα και συγκρίνετέ το με το τι νιώθουν οι περισσότεροι Ελληνες πολίτες απέναντι στα κόμματα. Προσωπικώς δεν βλέπω ρεύμα για κανέναν στις επόμενες εκλογές. Κάποιοι μέσα στην αγωνία τους προσπαθούν να επιβάλουν λύσεις παλαιοκομματικές χωρίς όραμα και με λογικές επετηρίδας. Και μια χώρα με ένα κλειστό οικογενειακό πολιτικό σύστημα, που δεν ονειρεύεται και δεν πιστεύει σε τίποτα δεν έχει μέλλον.
Σήμερα διαγκωνίζονται να οδηγήσουν τη χώρα στο μέλλον εκείνοι που συνέβαλλαν στην καθολική απαξίωσή της. Γιατί την πόρτα στα σημερινά φαινόμενα, αυτοί πρώτοι την άνοιξαν.
Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του δεν μπορούν να αποτελούν λύση για τον τόπο σαν να προέκυψαν από παρθενογένεση.
Το ΠΑΣΟΚ έχει διαποτιστεί από την πολύχρονη καθεστωτική αντίληψη της πολιτικής, τόσο πολύ, που βλέπει την κατάρρευση και δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει. Δεν μπορεί να πείσει τον Ελληνικό λαό.
Οι πολίτες επιθυμούν κάποιοι που έχουν συμπληρώσει πολλά χρόνια σε κυβερνητικά αξιώματα να πάψουν να εμφανίζονται ως άφθαρτοι και να αναλάβουν θαρραλέα τις ευθύνες τους.

Η Νέα Δημοκρατία εξελέγη το 2004 με σημαία την πάταξη της διαφθοράς και την επανίδρυση του κράτους. Έναν χρόνο πριν κάναμε σημαία μας τις μεταρρυθμίσεις. Βάσει αυτών των εξαγγελιών μας κρινόμαστε κιόλας. αν δεν είχαμε μιλήσει εμείς για κάθαρση, αν ήμασταν λίγο πιο ρεαλιστές και λέγαμε με ειλικρίνεια στον Έλληνα ότι, όπως και στην κοινωνία έτσι και στα κόμματα υπάρχουν οι ιδιοτελείς, οι αδίστακτοι και οι επικίνδυνοι, αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε να δυναμώσουμε τόσο τους θεσμούς ώστε αυτά τα στοιχεία να μην βρίσκουν εύφορο έδαφος για τις ανομίες τους, τότε οι πολίτες δεν θα είχαν το δικαίωμα να μας κρίνουν τόσο αυστηρά. Ας μην παραπονιόμαστε τώρα λοιπόν για τη σκανδαλολογία, αφού μόνοι μας την επιδιώξαμε. Αυτό το λάθος κάνει και ο κ. Παπανδρέου μιλώντας ηθικιστικά. Και αυτό ακριβώς θα του επιστρέψει ως μπούμερανγκ.

Οι πολίτες έχουν γίνει πλέον κυνικοί. Και αυτό είναι, ίσως, η χειρότερη κληρονομιά των τελευταίων κυβερνήσεων. Η κατάρρευση των ελπίδων. Η μόνη μας επιλογή αυτή τη στιγμή είναι να κάνουμε όσα υποσχεθήκαμε και για τα οποία εκλεγήκαμε. Να διορθώσουμε τις χρόνιες στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας. Να θωρακίσουμε τους θεσμούς προκειμένου οι επιτήδειοι ένθεν κακείθεν να μην βρίσκουν έδαφος. Να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Η εσωστρέφεια σε ένα κόμμα δεν τελειώνει ούτε με εντολές ούτε με κραυγές. Τελειώνει μόνο με πολιτικές που την υπερβαίνουν.

-Πιστεύετε ότι ο Κ. Καραμανλής δεν είχε ή δεν έχει περιθώρια κινήσεων πλέον; Είναι πολιτικά όμηρος καταστάσεων;
-Κανείς δεν είναι όμηρος κανενός. Αυτά είναι συνωμοσιολογίες των διαφόρων κινδυνολόγων των Μίντια. Αν ο πρωθυπουργός πιστεύει ωστόσο ότι είναι όμηρος, δεν έχει παρά να καταγγείλει με ονοματεπώνυμο τους απαγωγείς του. Η παράταξη διαθέτει ακόμη θαρραλέες δυνάμεις που θα συνδράμουν στην απελευθέρωση του. Πολιτικά μιλώ πάντα.

-Αυτό που λένε και μέσα στο κόμμα ότι για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ δεν έχει ευθύνη ο πρωθυπουργός αλλά οι υπουργοί και οι συνεργάτες του, το συμμερίζεστε;
-Δυστυχώς στην Ελλάδα το σύστημα μας είναι πρωθυπουργοκεντρικό. Βέβαια η συγκέντρωση εξουσιών μπορεί να είναι ευχάριστη στην αρχή, για όποιον δεν έχει συναίσθηση της τεράστιας ευθύνης. Σύντομα όμως ακολουθεί και η δυσάρεστη ανάληψη όλων των ευθυνών. Ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα και πρωταρχικά υπεύθυνος για όλες τις κυβερνητικές επιλογές: πολιτικών και προσώπων. Αυτό δεν το λέγω εγώ. Είναι έτσι επειδή το σύστημα μας είναι αυτό. Όσοι τώρα εμφανίζουν τον κ. Πρωθυπουργό ως έρμαιο συμβουλατόρων και επίδοξων υπονομευτών, προφανώς δεν τον γνωρίζουν καθόλου καλά και ασφαλώς τον υποτιμούν. Έχει άποψη και γνώση από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Ο κάθε πρωθυπουργός, στη συνείδηση του κόσμου, δεν είναι κάτι διαφορετικό από το κόμμα και τα στελέχη του. Για την ακρίβεια, ο κ. Καραμανλής θεωρήθηκε επί μακρόν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Ν.Δ. Σε αντιδιαστολή ο κ. Σημίτης περισσότερο σαν βαρίδι έσερνε πίσω του το ΠΑΣΟΚ. Συμπεραίνει κανείς ότι ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος: ενώ τα κακώς κείμενα της πασοκικής πολιτείας τραυμάτισαν το προφίλ του κ. Σημίτη, καθιστώντας τον απλώς ανίκανο να καταπολεμήσει τη διαφθορά των στελεχών ενός κόμματος με το οποίο δεν τον συνέδεαν πολλά, τα νεοδημοκρατικά δεινά επηρεάζουν τόσο τον κ. Καραμανλή (λόγω της ταύτισης του ονόματος με το κόμμα) που ο ίδιος κινδυνεύει να ταυτιστεί με τις κακές επιλογές κάποιων στελεχών του. Κινδυνεύει δηλαδή να χαρακτηριστεί όχι ανίκανος, αλλά συνένοχος. Από πολιτικής άποψης φυσικά.

-Πιστεύετε ότι εξακολουθούν κάποιοι από το σύστημα εξουσίας της ΝΔ να παριστάνουν την φυλακισμένη στον πύργο βασιλοπούλα»;
-Δεν έχουν κανένα τέτοιο περιθώριο. Δεν μπορεί πλέον κανείς να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει, ότι δεν άκουσε, ότι δεν είδε. Άλλωστε, για να μην παρεξηγούμαστε, η παράδοση θέλει την φυλακισμένη βασιλοπούλα να αυτοκτονεί για να απελευθερωθεί από τα δεσμά που κάποιοι της έχουν επιβάλει. Στην περίπτωση μας, δεν έχει έλθει ακόμη η ώρα για κάτι τέτοιο.
-Έχετε μιλήσει κατ’ επανάληψη για το τεκμήριο της πολιτικής ενοχής. Με την ψύχραιμη ανάλυση ενός προσώπου που δεν είναι στην κυβέρνηση , υπάρχουν αυτή την ώρα υπουργοί που θα έπρεπε να έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς από το υπουργικό συμβούλιο;

-Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώ το εξής τραγελαφικό. Διάφορα στελέχη, υπουργοί, έγκριτοι δημοσιογράφοι έχουν βγει στην πιάτσα και μιλούν απαξιωτικά για τον απερχόμενο υπουργό επικρατείας. Τρίβουν τα χέρια τους και γελούν κάτω από τα μουστάκια τους. Ας είμαστε λίγο σοβαροί. Πρόκειται για τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους που προ ολίγων μόλις ημερών έσκυβαν σε υπόκλιση μπροστά στο αξίωμα και την εξουσία, ενώ παράλληλα λοιδορούσαν όποιον είχε το σθένος να σταθεί απέναντι σε κακώς κείμενα του πολιτικού βίου. Ε, είναι η ώρα να σταματήσει η υποκρισία. Είναι κι αυτοί συνένοχοι.


-Έχετε μετανιώσει για την σκληρή κριτική σας στον κ. Ρουσόπουλο. Στην δική σας κριτική οφείλεται εν πολλοίς η απομάκρυνσή του.
-Το πρόβλημα μου δεν ήταν ποτέ ο κ. Ρουσόπουλος. Ποτέ δεν στέκομαι σε πρόσωπα, που εκ των πραγμάτων έρχονται και παρέρχονται, παρά μόνον σε πολιτικές. Ήμουν εξαρχής αντίθετος στην τακτική του επικοινωνισμού , ενώ σημείωσα ότι δεν μπορεί η σύζυγος του βασικού εισηγητή του βασικού μετόχου να προαλείφεται για εκδοτικές δραστηριότητες. Μέχρις εκεί. Αν όμως δεν αλλάξουν οι λογικές και οι τακτικές , τότε οι απομακρύνσεις δεν σηματοδοτούν τίποτε. Άλλωστε, να σας πω και κάτι ακόμη. Τι σημαίνει κριτήριο πολιτικής ενοχής για εμένα; Ότι κάποιος πρέπει να παραιτείται ή να απομακρύνεται μέχρι ο λαός να ξεχάσει και στην πρώτη ευκαιρία να επανακάμψει σαν να μην έχει τίποτε συμβεί ή να απομακρυνθεί και ανενόχλητος να απολαμβάνει την κοινωνική καταξίωση και τα αμύθητα πλούτη της θητείας του; Ας είμαστε λίγο σοβαροί. Αυτό πλέον δεν αρκεί σε κανέναν. Ο πολίτης μέσα στην δύσκολη καθημερινότητά του απαιτεί οι έχοντες πολιτική ευθύνη να αποπεμφθούν παραδειγματικά από τον δημόσιο βίο και να παραδοθούν στην χλεύη του ελληνικού λαού. Και ασφαλώς οι ποινικά υπεύθυνοι να οδηγηθούν επιτέλους στη φυλακή. Όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία.

-Να οδηγηθούν στην φυλακή. Αλλά δεν θα το κρίνει η δικαιοσύνη; Άλλωστε, και ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι είναι πάγια αρχή της Νέας Δημοκρατίας να αφήνει πρώτα τη δικαιοσύνη να εκτελεί του έργο της…
Προφανώς, ο συνάδελφος δεν θυμάται καθόλου καλά. Έχει ξεχάσει ότι εμείς λοιδορούσαμε το ΠΑΣΟΚ και τον Κώστα Σημίτη (και καλώς πράτταμε), όταν έλεγε «όποιος έχει στοιχεία στον εισαγγελέα». Οπότε, εμείς δεν μπορούμε να ακολουθούμε την τακτική αυτή. Δεύτερον, άλλο πράγμα είναι η απόδοση πολιτικών ευθυνών και άλλο η απόδοση ποινικών ευθυνών. Και να σας πω και κάτι ακόμη, εν είδει ερωτήματος. Ας πούμε ότι πρέπει να επιληφθεί πρώτα η δικαιοσύνη. Πείτε μου εσείς σε ποιες από τις φοβερές υποθέσεις που έχουν συγκλονίσει τον τόπο απέδωσε τελικά ποινικές ευθύνες ή αν δεν εξευρέθησαν, στη συνέχεια αποδόθηκαν πολιτικές ευθύνες έστω. Σε καμία υπόθεση. Ούτε στο χρηματιστήριο, ούτε στα δομημένα ομόλογα, ούτε για την ώρα στη siemens (πού βρίσκεται η υπόθεση Τσουκάτου και οι άλλες μικρές παραφυάδες του σκανδάλου που δημοσιοποιήθηκαν), ούτε στις υποκλοπές. Μα αν τα πράγματα ήταν αλήθεια έτσι, τότε η Ελλάδα θα ήταν case study κράτους που έχει νικήσει την διαφθορά και δεν θα κατρακυλούσε σε χαμηλές θέσεις της διεθνούς κατάταξης. Δυστυχώς, μόνο εμείς οι πολιτικοί έχουμε αυτήν την εικόνα για τον εαυτό μας. Και ο λαός γνωρίζει. Και η διεθνής κοινότητα μας λοιδορεί για τις αδυναμίες του διεφθαρμένου μας συστήματος. Και αυτό ασφαλώς, για να μην ξεχνιόμαστε έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία. Σημαίνει εκροές ρευστού από την τσέπη του έλληνα φορολογούμενου, αλλά και αποτρεπτικό παράγοντα για οσούς σκεφθούν να επενδύσουν ή να παράγουν το έργο τους στην ώρα μας.

-Πιστεύετε ότι ένας δομικός ανασχηματισμός αποτελεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης;
-Δομικός ανασχηματισμός τι σημαίνει ; Θα θυμάστε την επαύριον των τελευταίων εκλογών και τον ούριο άνεμο που συνόδευε την νέα κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση νέων προσώπων. Αποδείχτηκε δυστυχώς σύντομα ότι η ηλικιακή νεότητα πρέπει να συνοδεύεται και από φρεσκάδα ιδεών. Ότι η νεότητα ιδεών πρέπει να έχει προέλθει μέσα από σμίλεμα στην κοινωνία. Ότι η ανάδειξη σε υψηλά αξιώματα δεν μπορεί να οφείλεται σε κομματικές κλίκες και ότι οι περγαμηνές δεν μπορούν να είναι μόνο μικροπολιτικές. Όταν δεν υπάρχουν κριτήρια αξιοκρατίας μέσα στα κόμματα, όταν δεν υπάρχει κλίμακα αξιολόγησης και βέβαια όταν δεν είναι ξεκάθαρο σε όλους και από όλους πού θέλουμε να πάμε και με ποια μέσα θα το επιτύχουμε , τότε κανένας ανασχηματισμός δεν θα έχει νόημα. Ο μόνος πάγκος που έχει αυτή τη στιγμή σημασία στην Νέα Δημοκρατία είναι η βάση της. Και συνεπώς όσοι προέρχονται από αυτήν και συνεχίζουν να εκφράζουν αυτήν και όχι τα ιδιοτελή, προσωπικά ή οικογενειακά τους συμφέροντα. Και υπάρχουν τέτοια στελέχη.

-Φοβάστε ότι θα συνεχιστεί η άσκηση κριτικής στο πρόσωπο σας από μερίδα των μέσων ενημέρωσης ή ακόμη και από υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ;
Δεν φοβούμαι τίποτε παρά μόνον να αποτύχουμε εκ νέου. Ως παράταξη. Ως πολιτικό σύστημα. Ως χώρα. Ως Έλληνες. Δεν φοβούμαι τίποτε και κανέναν, από τη στιγμή που τα όσα πρεσβεύω δεν είναι τίποτε παραπάνω από τα όσα σιογοψυθυρίζουν ορισμένοι συνάδελφοί μου στο Κοινοβούλιο και βροντοφωνάζουν οι Έλληνες στην κοινωνία. Αν κάποιοι απορρίπτουν τη δική μου φωνή, τότε κλείνουν τα αυτιά τους στην κοινωνία. Εκείνοι όμως που δεν έχουν καταλάβει όσοι έχουν απωλέσει τη σχέση τους με την κοινωνία είναι ότι σύντομα θα αποτελούν παρελθόν: και πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Απαραίτητοι οι πόροι για τη διοικητική μεταρρύθμιση, λέει ο Παυλόπουλος

Η βούληση της κυβέρνησης για να προχωρήσει στη νέα Διοικητική μεταρρύθμιση υπάρχει, διαβεβαίωσε χθες, από τη Ρόδο όπου βρέθηκε, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Προκόπης Παυλόπουλος και τόνισε ότι, η κυβέρνηση, βρίσκεται εν αναμονή των αποφάσεων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ που αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους μετά τα συνέδριά τους μέσα στο Νοέμβριο αλλά έθεσε και δύο προϋποθέσεις: Τη διασφάλιση πόρων για τους Δήμους που θα προκύψουν και τις έκτακτες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται σε διεθνές επίπεδο.

«Θα πράξω αυτό που θα εισηγηθούν η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ αλλά η βούληση, η πρόθεση υπάρχει», δήλωσε , από το δημοτικό σχολείο Λαέρμων, ο Υπουργός Εσωτερικών, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ξεκαθαρίσει ότι, πρόθεση της κυβέρνησης είναι όχι μόνο να λάβει υπόψη της τις εισηγήσεις των κορυφαίων Αυτοδιοικητικών οργάνων της χώρας αλλά να κινηθεί με βάση αυτές.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα Λάερμα, μετά από τη περιοδεία που πραγματοποίησε στη Ρόδο υπογράμμισε :

«Όπως έχω πει, η Διοικητική μεταρρύθμιση, είναι μία μακροπρόθεσμη προοπτική η οποία επιβάλλει-για να γίνει-δύο πράγματα, μεταξύ άλλων: Το πρώτο είναι συναίνεση και γι’ αυτό, τη μεταρρύθμιση, την προωθούμε, όπως είναι γνωστό, στο πρώτο βαθμό με την ΚΕΔΚΕ και στο δεύτερο βαθμό με την ΕΝΑΕ. Δεύτερον, έχω τονίσει ότι αυτό προϋποθέτει τα οικονομικά ερείσματα τα οποία είναι απαραίτητα. Γιατί, όταν φτιάχνεις μεγάλους Δήμους, μεγάλες-αιρετές πια-Περιφέρειες, που έχουν πολύ περισσότερες αρμοδιότητες, το επίπεδο των πόρων πρέπει να είναι διαφορετικά διαρθρωμένο για να μπορέσουν να επιτελέσουν μία σημαντική αποστολή.

Σε ότι αφορά στην προοπτική, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι, μέσα στο Νοέμβριο, έχουμε τα δύο συνέδρια, της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ. «Είμαι σε πλήρη συνεννόηση μαζί τους και μέσα από αυτά τα συνέδρια θα καθορίσουμε την πορεία μας», διαβεβαίωσε ο Υπουργός και είπε κατηγορηματικά: «Εγώ θα πράξω αυτό που θα εισηγηθούν και οι δύο εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να σας πω: Είμαι έτοιμος για τη Διοικητική μεταρρύθμιση, σε ό,τι αφορά την πρόθεση, τη βούληση της κυβέρνησης. Θέλω, όμως, να συνεννοηθώ και με τις δύο οργανώσεις της Αυτοδιοίκησης, πως τελικά προχωράνε ενόψει των έκτακτων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος ολόκληρος και η χώρα μας. Το να προχωράει κανείς σε μεταρρυθμίσεις χωρίς την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων, είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο».

Όπως είπε, πρέπει να προχωρήσουν συναινετικά και, ο ίδιος, έχει ζητήσει τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ και στο επίπεδο της χωροταξίας αλλά δεν έχουν κατατεθεί ακόμη. Έτσι, αν όλα προχωρήσουν κανονικά στα συνέδριά της, τότε θα προχωρήσει και η κυβέρνηση.

Ο ίδιος, πάντως, δεν απέφυγε να αναφερθεί στο πως εννοεί τη δομή των Δήμων που θα προκύψουν από τη νέα Μεταρρύθμιση και την περιέγραψε ως εξής: Επανέλαβε, συγκεκριμένα, για την Περιφέρεια και είπε ότι μιλάμε για συνολικό όργανο, μιλάμε για Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με Πρόεδρο ο οποίος μπορεί και πρέπει να εκλέγεται άμεσα ενώ όσο αφορά στις αρμοδιότητες, αυτές αναμένεται να είναι πιο σημαντικές από αυτές που έχει σήμερα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αφού η Περιφερειακή θα παρεμβαίνει πιο δυναμικά σε επίπεδο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι εκείνο που θα ήθελε, είναι από τα δύο επικείμενα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, να βγει η προοπτική, το χρονοδιάγραμμα, το πως πορευόμαστε, με βάσει και τη διεθνή συγκυρία. «Αυτό που θα μου ζητήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτό που θα είναι έτοιμη κι εκείνη να συναποδεχθεί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, αυτό θα το πράξω αλλά δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τα αποτελέσματα των συνεδρίων», είπε κλείνοντας.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών εγκαινίασε παιδικό σταθμό στον δήμο Αρχαγγέλου , όπου και ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης ενώ συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη, τον βουλευτή κ. Αναστάσιο Καραμάριο, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπο Κόκκινο και τον νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά το περασμένο καλοκαίρι και ενημερώθηκε για την πορεία των εκτελούμενων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία των έργων ενώ είχε συνάντηση με δημάρχους του νησιού αναφορικά με τα έργα αυτά αλλά και για γενικότερα ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο