Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας για την ENELCO

H ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας για τη μονάδα της ΕΝΕLCO στη Χαιρώνεια.

ΑΘΛΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ENEL ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ
Καταγγέλλουμε την άθλια μεθόδευση που οδήγησε στην πλήρη μεταστροφή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και την έγκριση της κατασκευής ενεργειακής μονάδας που υποβαθμίζει τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους της Χαιρώνειας και της Δαύλειας, επηρεάζει το περιβάλλον ολόκληρης της περιοχής μας και υπονομεύει την βιώσιμη ανάπτυξη.
Πρόκειται για μία από τις 12 συνολικά ενεργειακές μονάδες που χωροθετούνται μέχρι σήμερα στο νομό Βοιωτίας, διάσπαρτα, χωρίς σχεδιασμό, με μόνο κριτήριο το όφελος των ξένων ενεργειακών κολοσσών που συμπράττουν με ντόπιους επιχειρηματίες.
Καταγγέλλουμε επίσης τα θλιβερά φαινόμενα ντόπιων «παραγόντων» όπως του πρώην Νομάρχη Ν. Στάμου και του προέδρου του ΕΒΕ Π. Αγνιάδη, που έσπευσαν να υποστηρίξουν ιδιωτικά συμφέροντα ενάντια σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία και τους Δήμους Χαιρώνειας και Δαύλειας.
Ειδικά ο κ. Αγνιάδης, χρησιμοποίησε με τρόπο απαράδεκτο την αιρετή θέση του, παραγνωρίζοντας τον ρόλο του φορέα που εκπροσωπεί και τα συμφέροντα των ντόπιων επαγγελματιών και εμπόρων. Στη συνέχεια, εξέφρασε με τον πιο ωμό τρόπο τις αντιλήψεις του περί ανάπτυξης, που συνοψίζονται στην άνευ όρων αποδοχή οποιασδήποτε εγκατάστασης ακόμη και χωρίς απασχόληση όπως στην περίπτωση των ενεργειακών μονάδων. Πρόκειται για αντιλήψεις που εφαρμόστηκαν επί χρόνια και είχαν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση και την παρακμή της Βοιωτίας αλλά και την εδραίωση της συναλλαγής των τοπικών «παραγόντων» με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη τακτική ανθρώπων που «μίσθωσε» η ENELCO, για να παρασύρουν ντόπιους ανέργους, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους και υποσχόμενοι θέσεις εργασίας και ανταλλάγματα.
Τέτοιες πρακτικές που επιχειρούν να διαιρέσουν την κοινωνία, να δημιουργήσουν αντιπαραθέσεις και οξύνσεις, είναι επικίνδυνες και πρέπει να καταδικαστούν ανοιχτά από όλους τους πολιτικούς χώρους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχε στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού με τη βουλευτή Άννα Φιλίνη και τοπικά στελέχη του, προκειμένου να υπερασπίσει το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά που θεωρεί ως τους κυριότερους μοχλούς μιας βιώσιμης ανάπτυξης όπου οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη.

Οι Βρετανοί για Καραμανλή και Ανδρέα το 1978

Εμπιστευτικά αρχεία του βρετανικού Foreign Office από το 1978, "αποδεσμεύτηκαν"- δόθηκαν στη δημοσιότητα- όπως συνηθίζεται με τη συμπλήρωση 30 ετών.
Σε αυτά γίνονται αναφορές από βρετανούς διπλωμάτες για το ΠΑΣΟΚ και τη διφορούμενη -όπως χαρακτηρίζεται συγκεκριμένα- προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλά και στις προσπάθειες του Κωνσταντίνου Καραμανλή να προωθήσει την ένταξη της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ.
Ουσιαστικά και κατά κύριο λόγο οι Βρετανοί διπλωμάτες στην Αθήνα, με συχνές αναφορές τους προς το Foreign Office, ενημερώνουν για τις πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και για την προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο τότε Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Σερ Μπρούκς Ρίτσαρντς, επιδιώκει και κλείνει συνάντηση με τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Καστρί, όπου συνομιλούν για μια ώρα.

Ακολούθως, σε εμπιστευτική του αναφορά, γράφει τα ακόλουθα για τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Σε αυτή τη φάση, το κόμμα εξακολουθεί να είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, και ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι η πλέον ευφυής, λαμπρή αλλά και η πλέον διφορούμενη προσωπικότητα στην πολιτική σκηνή της σύγχρονης Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι έχει ζήσει τη μισή ζωή του μέχρι σήμερα στην Αμερική παραμένει Έλληνας μέχρι τα άκρα των δαχτύλων του. Δεν νομίζω ότι μπορεί να θεωρείται σοσιαλιστής. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι όπως ο Θεμιστοκλής, ο οποίος αφού έσωσε την πόλη - κράτος της Αθήνας από τους Πέρσες, αυτομόλησε στον εχθρό ή όπως ο Καραϊσκάκης ο οποίος στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου έλεγε "Όποτε θέλω είμαι άγγελος και όποτε θέλω είμαι διάβολος". Στις αντικοινοτικές θέσεις που έχει ο Ανδρέας Παπανδρέου υπάρχουν περιθώρια για να κάνει διορθώσεις, αλλά η εχθρότητα που έχει εναντίον της Αμερικής και του ΝΑΤΟ είναι θεμελιώδης. Το όραμά του είναι για μια Ελλάδα αδέσμευτη, ουδέτερη που θα μπορεί να ζει με τις δικές της δυνατότητες και με τα πετροδολάρια του Καντάφι».

Ο Βρετανός πρέσβης αναφέρει επίσης στην αναφορά του ότι στην ερώτησή του προς τον Ανδρέα Παπανδρέου για το πώς βλέπει τη μελλοντική διάρθρωση του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι δεν βλέπει να έχουν μέλλον τα κόμματα της ΕΔΗΚ και του ΚΚΕ εσωτερικού, τα περιφερειακά σοσιαλιστικά κόμματα και για το ΚΚΕ εξωτερικού πρόβλεψε ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπεράσει το ποσοστό του 12%.
Εξάλλου από ένα άλλο εμπιστευτικό έγγραφο της βρετανικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον αποκαλύπτεται ότι στις αρχές του 1978 τους επισκέφθηκε ο ελληνικής καταγωγής πράκτορας της CIA Τζορτζ Φιδάς, και τους ενημέρωσε για τις πληροφορίες που είχε και για τις εκτιμήσεις του σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο Τζορτζ Φιδάς είπε στους Βρετανούς επισήμους ότι δύο παράγοντες ανέβασαν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1977: Η απήχηση του Ανδρέα Παπανδρέου στους αγρότες οι οποίοι ήταν φοβισμένοι με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα γιατί είχαν δυσκολίες να πουλούν τα προϊόντα τους και η σχετικά μεγάλη αποχή η οποία ευνόησε τα αριστερά κόμματα.
Εκτενείς αναφορές υπάρχουν και για τις προσπάθειες του Κωνσταντίνου Καραμανλή να προωθήσει την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών ο τότε πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στο Λονδίνο. Όπως αναφέρεται σε εμπιστευτικό έγγραφο της Downing Street ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να βοηθήσει στην επίσπευση της ελληνικής ένταξης και να την αποσυνδέσει από τις αιτήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Σύμφωνα με το εμπιστευτικό έγγραφο η βρετανική πλευρά συμφώνησε στα αιτήματα του Έλληνα πρωθυπουργού.
Στις ελληνοβρετανικές συνομιλίες του Λονδίνου συζητήθηκε και το Κυπριακό.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, επεσήμανε ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε η κυβέρνηση της Κύπρου θα δεχθούν συμφωνία που θα δίνει στους Τουρκοκυπρίους εδαφικό ποσοστό πάνω από 25%.
Για τις σχέσεις δε της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διευκρίνισε στον Βρετανό πρωθυπουργό Τζέιμς Κάλαχαν ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ εάν δεν διευθετηθεί πρώτα το θέμα της Κύπρου.
www.zougla.gr

Διάψευση Αγνιάδη από Γκικόπουλο

Δελτίο Τύπου με το οποίο διαψεύδει -άγνωστες στη viotia- δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕ Βοιωτίας κ. Π. Αγνιάδη απέστειλε o πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαιρωνείας κ. Σπυρίδων Γκικόπουλος. Δείτε.

Πριν από λίγες ημέρες, γίναμε μάρτυρες μιας ιδιαίτερα δυσάρεστης εξέλιξης για την φυσιογνωμία και την ανάπτυξη του Δήμου της Χαιρώνειας αλλά και των όμορων Δήμων. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με αιφνιδιαστική συνεδρίασή του παραμονές Χριστουγέννων, ανέτρεψε προηγούμενη απόφασή του και επέτρεψε την εγκατάσταση βαριάς βιομηχανικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας, μέσα σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας στην οποία έχουν γίνει έργα υποδομής, αναδασμός και κλειστό αρδευτικό σύστημα.
Η απαράδεκτη αυτή απόφαση που περιφρονεί την εκφρασμένη αντίθεση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας και τις ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Χαιρώνειας και Δαύλειας, βρήκε δυστυχώς άλλοθι στην παρουσία του προέδρου του ΕΒΕ Βοιωτίας κ. Π. Αγνιάδη, που μαζί με κάποιους ακόμα «εθελοντές», παρουσιάστηκαν στο ΚΑΣ, να υπερασπίσουν τα συμφέροντα της εταιρείας του κ. Κοπελούζου και της ιταλικής πολυεθνικής. Στην προσπάθειά του να αιτιολογήσει την στάση του ο Πρόεδρος του ΕΒΕ, κ. Αγνιάδης, σε τηλεοπτική του εμφάνιση επικαλέστηκε δήθεν ασυμφωνία των δημοτικών συμβουλίων.
Ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαιρώνειας, διαψεύδω κατηγορηματικά ως απολύτως αναληθή τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Αγνιάδης σχετικά με υποτιθέμενη «σφαγή» στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαιρώνειας. Αντίθετα σε τρεις διαδοχικές αποφάσεις μας το 2003 και το 2007 αποφασίσαμε ομόφωνα την κατηγορηματική αντίθεσή μας στη δημιουργία της εν λόγω μονάδας όπως τονίσαμε και σε πρόσφατο ψήφισμα που στείλαμε στον τύπο.
Καταγγέλλω ότι ο κ. Αγνιάδης, εκμεταλλευόμενος την θέση του ως προέδρου του ΕΒΕ Βοιωτίας, όχι μόνο επέλεξε να έρθει σε αντίθεση με τη βούληση των κατοίκων και των δημοτικών συμβουλίων της περιοχής αλλά και έφτασε και μέχρι το σημείο να συκοφαντήσει το δημοτικό συμβούλιο Χαιρώνειας.
Τον καλώ να ανακαλέσει τα όσα ψευδώς ισχυρίστηκε και τα οποία δεν τιμούν ούτε τον ίδιο ούτε το αξίωμα που του εμπιστεύτηκαν οι συνάδελφοί του επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι του νομού μας. Καλώ το διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕ Βοιωτίας που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες που έρχονται σε καθημερινές συναλλαγές με τους κατοίκους των περιοχών μας να καταδικάσει την στάση αυτή και σταθεί στο πλευρό μας όπως αρμόζει σε συλλογικούς φορείς της ίδιας περιοχής.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Δεκεμβρίου 2008

H συνεδρίαση του Δηµοτικού Συµβουλίου Λιβαδειάς πραγματοποιείται σήμερα 30 Δεκεµβρίου 2008 ηµέρα Τρίτη και ώρα 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Παλαιό Δηµαρχείο.
Τα θέµατα της ηµερήσιας διάταξης είναι τα εξής.
1. Υποβολή πρότασης στην πρόσκληση 2-1.2 και 1-2.2 στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Ψηφιακή Σύγκλιση» 2007-2013 και ορισµός υπευθύνου έργων.
2. Έγκριση παράτασης προθεσµίας περαίωσης εργασιών του έργου «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΗΜΟTlΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ».
3. Έγκριση παράτασης του έργου «ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ».
4. Συγκρότηση επιτροπής θεοµηνίας για το έργο «ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ».
5. Έγκριση του 2ου ΑΠΕ & Τακτοποιητικού του έργου «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΟΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ, ΛΥΚΕΙΟΥ & ΟIΔIΠΟΔΟΣ».
6.Έγκριση συνεργασίας του Δήµου Λεβαδέων µε την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Νοµαρχίας Βοιωτίας (ΒΑΕΠΑΕ) για την εκτέλεση των εργασιών «ΔΗΜIΟΥΡΓIΑ ΠΕΡIΒAΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡIΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ν.ΒΟIΩΤΙΑΣ, ΜΕ ΧΡΗΣΗ GIS» και υπογραφή προγραµµατικής σύµβασης.

7. Έλεγχος της 20/2008 απόφασης του Δ. Σ. του Ν.Π. ΚΑΠΗ Δήµου Λεβαδέων περί αναµόρφωσης προϋπολογισµού τρέχουσας χρήσης.
8. Έλεγχος της 16/2008 απόφασης του Δ. Σ. του Ν.Π. «Φιλαρµονική Δήµου Λεβαδέων» περί αναµόρφωσης προϋπολογισµού τρέχουσας χρήσης.
9. Αποζηµίωση µελών Διοικητικού Συµβουλίου Δ.Α.Ο.Λ. για την συµµετοχή τους στις συνεδριάσεις του.

1ο. Αποζηµίωση µελών Διοικητικού Συµβουλίου του Ν.Π. «Δηµοτική Χορωδία Δήµου Λεβαδέων» για την συµµετοχή τους στις συνεδριάσεις του.
11. Αποζηµίωση µελών Διοικητικού Συµβουλίου του Ν.Π. «Δηµοτικό Ωδείο Δήµου Λεβαδέων» για την συµµετοχή τους στις συνεδριάσεις του.

12.Έγκριση µεταβολών ακινήτων του Δήµου Λεβαδέων.
13. Αναπροσαρµογή των τελών χρήσης Χ.Υ.ΤΑ. από Ο.Τ.Α. και ιδιώτες.

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Κατάργηση του θρησκευτικού όρκου ζητεί ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

«Ας καταργήσουμε τον θρησκευτικό όρκο»
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος υποστηρίζει ότι έχει ήδη επέλθει ο διαχωρισμός Εκκλησίας - Κράτους
Συνέντευξη στον Νίκο Παπαχρήστου
«Η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Εκκλησία», διαμηνύει, μεταξύ άλλων, με συνέντευξή του στην «Κ» ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, και αυτή του η τοποθέτηση για το ενδεχόμενο κατάργησης του θρησκευτικού όρκου αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις εντός και εκτός Εκκλησίας.

Στη συνέντευξή του, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας υποστηρίζει ότι έχει ήδη επέλθει ο διοικητικός διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος και πως κάποιοι «ιδεολογικοί κύκλοι» θέτουν το ζήτημα στοχεύοντας στην «εξουδετέρωση της πνευματικής επιρροής της Εκκλησίας στην ελληνική κοινωνία». Πάντως, προσθέτει, αν η Πολιτεία επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη, τότε δεν έχει παρά να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες και να θέσει το ζήτημα στην κρίση του ελληνικού λαού.
Σχολιάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ο κ. Ιερώνυμος χαρακτηρίζει ως πληγή στο σώμα της Δημοκρατίας τον θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και εκτιμά πως η «εξέγερση» των νέων οφείλεται στην απληστία και την ασυνέπεια που επέδειξαν οι μεγαλύτερες γενιές. Σπεύδει ωστόσο να καταδικάσει τις πράξεις βίας που σημειώθηκαν κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις. Αναφορικά με τις οικονομικές δραστηριότητες της μονής Βατοπεδίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών δηλώνει ότι «τραυμάτισαν το κύρος των ποιμένων της Εκκλησίας». Επαναλαμβάνει, τέλος, πως η Εκκλησία της Ελλάδος επιθυμεί να αξιοποιήσει την περιουσία της για την ανακούφιση του ταλαιπωρημένου ανθρώπου.
«Αντιθρησκευτικό ιδεολόγημα»
«Η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Εκκλησία. Αντιθέτως, είναι συνέπεια της διδασκαλίας της, σύμφωνα με την οποία το «ναι» πρέπει να είναι «ναι» και το «όχι», «όχι». Αλλωστε, υπάρχει και η προτροπή της Αγίας Γραφής: «μη ομόσαι όλως»», λέει στην «Κ» ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ερωτηθείς αν η Εκκλησία θα έπρεπε να επανεξετάσει το ζήτημα του θρησκευτικού όρκου που δίνουν πολιτικοί και κρατικοί λειτουργοί.

«Ως προς τους πρωτεργάτες των σκανδάλων και των οικονομικών καταχρήσεων οποιαδήποτε μορφή όρκου δεν γίνεται φραγμός, όταν ο έσω άνθρωπος έχει ισοπεδωθεί», τονίζει αναφερόμενος σε εκείνους που, καίτοι ορκίστηκαν επί του Ευαγγελίου, ενεπλάκησαν σε οικονομικής ή άλλης φύσεως σκάνδαλα.
«Η προσπάθεια της κατάργησης του θρησκευτικού όρκου, όπως επιδιώκεται σήμερα, δεν υποκρύπτει ενδιαφέρον για τη συνέπεια και την ειλικρίνεια, αλλά έχει γίνει και αυτή ένα αντιθρησκευτικό ιδεολόγημα», εκτιμά ο κ. Ιερώνυμος. Αναφερόμενος σε όσους ανακινούν το θέμα των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας, ο κ. Ιερώνυμος κάνει λόγο για «ορισμένους ιδεολογικούς κύκλους» οι οποίοι «υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και αποσκοπούν κυρίως στην εξουδετέρωση την πνευματικής επιρροής της Εκκλησίας στην ελληνική κοινωνία και επιδιώκουν έναν επαχθή χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας, που σημαίνει ασφαλώς παραβίαση και αθέτηση υποσχέσεων εις βάρος της πρώτης αλλά και συμβατικών υποχρεώσεων». Πάντως, για άλλη μια φορά ο Αρχιεπίσκοπος ρίχνει το γάντι και διαμηνύει στην Πολιτεία πως «εάν επιθυμεί έναν τέτοιου είδους χωρισμό είναι στη διακριτική της ευχέρεια -αν όχι υποχρέωσή της- να το θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού και εκείνος ας αποφασίσει ό,τι θέλει
».

«Απληστία και ασυνέπεια των μεγάλων...»
«Το τραγικό γεγονός του θανάτου του 15χρονου Αλέξη ανήκει πια στα γεγονότα εκείνα που σημαδεύουν την ανθρώπινη ζωή και γίνονται μια πληγή στο σώμα της αγάπης, της ελευθερίας του προσώπου και της καλώς εννοούμενης δημοκρατίας» λέει στη «Κ» ο Αρχιεπίσκοπος και ξεκαθαρίζει ότι για όσα συμβαίνουν σήμερα οι ευθύνες ανήκουν στις μεγαλύτερες γενιές.

«Ξεχάσαμε βασικές αρχές μας και γίναμε άτομα που περιφρονούν την ιδιότητα του προσώπου. Ετσι ο ατομοκεντρισμός μας, η φιλαυτία, ο αμοραλισμός, όπως ήταν φυσικό, έφεραν την απληστία, την περιφρόνηση του άλλου, την αδικία, τον αγώνα του «φαίνεσθαι» και όχι του «είναι», την ασυνέπεια με τα «ξύλινα τα λόγια τα μεγάλα» της προπαγάνδας. Η νέα γενιά είναι φυσικό και λόγω ηλικίας και λόγω συνθηκών να διαμαρτύρεται. Δεν μπορεί όμως να καταστρέφει. Οι βίαιες πράξεις φανερώνουν αποπροσανατολισμό, ανελευθερία και κληρονομιά «πρoπατορικών αμαρτημάτων» ημών των μεγαλυτέρων». Ποια όμως μπορεί να είναι η συμβολή της Εκκλησία στην κρίση που διέρχεται σήμερα η ελληνική κοινωνία;

«Να πείσει, κατά την άποψή μου, κάθε καλοπροαίρετο ότι καμία αλλαγή δεν επιτυγχάνεται γύρω μας αν δεν προηγηθεί η εσωτερική αλλαγή του καθένας μας, η αγαθή αλλοίωση. Και ακόμη ότι όραμα και ελπίδα ανατέλλουν εκεί που υπάρχει παράδειγμα και αυτοθυσία».
Το Βατοπέδι πλήγωσε
Ο κ. Ιερώνυμος αναγνωρίζει ότι η «υπόθεση Βατοπέδι» τραυμάτισε τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, αλλά σπεύδει να επισημάνει πως θα πρέπει να αποφεύγονται οι ισοπεδωτικές γενικεύσεις. «Είναι ανθρώπινη αδυναμία η γενίκευση και η ισοπέδωση. Ενα κακό γεγονός μπορεί να καλύψει δέκα άλλα αγαθά. Εξ άλλου, όταν υπάρχουν παράλληλα παραδείγματα στον πολιτικό βίο, δεν αποκεφαλίζουμε τη δημοκρατία, αλλά ζητούμε μέτρα και τρόπους για να θεραπευτεί η ασθένεια» σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος και προσθέτει: «Ασφαλώς ο θόρυβος και όσα μέχρι τώρα είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως ασφαλώς παρουσιάσθηκαν, για τις οικονομικές δραστηριότητες της μονής Βατοπεδίου τραυμάτισαν το κύρος των ποιμένων της Εκκλησίας γενικότερα και πλήγωσαν πολλούς ανθρώπους. Προσωπική μου άποψη είναι πως για την αντικειμενική κρίση θα πρέπει να περιμένουμε τα πορίσματα των αρμοδίων οργάνων».

H περιουσία
Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του ο κ. Ιερώνυμος κατέστησε σαφές πως η περιουσία της Εκκλησίας θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη του κοινωνικού έργου της. «Στο θέμα της διαχειρίσεως της εκκλησιαστικής περιουσίας έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν», τονίζει στην «Κ» ξεκαθαρίζοντας πως η Εκκλησία της Ελλάδος έχει δικαίωμα ως νομικό πρόσωπο να αξιοποιήσει την περιουσία της, η οποία άλλωστε προστατεύεται από το Σύνταγμα της χώρας. «Η εκκλησιαστική περιουσία παίρνει νόημα μόνον όταν οι πόροι από την αξιοποίησή της επιστρέφουν ως διακονία στην κάλυψη των αναγκών του λαού. Είναι ανάγκη σήμερα, η ποιμαίνουσα Εκκλησία να εγκαταλείψει τις επιδιώξεις για φαραωνικά έργα και να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα του νεοπλουτισμού με άλλα έργα, εκείνα που διακονούν τα προβλήματα του σύγχρονου ταλαιπωρούμενου ανθρώπου».

Ηδη ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε ότι η Ιερά Σύνοδος θα διαθέσει ποσό ύψους 8 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τεσσάρων ιδρυμάτων για ηλικιωμένους, παιδιά με νοητική στέρηση, άτομα με αυτισμό και για την επανένταξη απεξαρτημένων ατόμων. «Στη σημερινή Ελλάδα, υπό τις επικρατούσες συνθήκες, κρίνω αδήριτη την ανάγκη της συνεργασίας της Εκκλησίας με την Πολιτεία, τα πολιτικά κόμματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους ενδιαφερόμενους φορείς, για την επιτυχημένη αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων» καταλήγει ο κ. Ιερώνυμος.
http://www.kathimerini.gr/

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στα ΜΑΤ

Με τηλεφώνημα που έγινε στις 16:21 στα γραφεία της zougla.gr, η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Λαϊκή Δράση» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε στις 5:50 το πρωί εναντίον κλούβας των ΜΑΤ στο Γουδή.
Η κλήση που δέχτηκε το τηλεφωνικό κέντρο της zougla.gr ήταν από απόκρυψη. Ο άγνωστος άνδρας ζήτησε επιτακτικά να μιλήσει με δημοσιογράφο της ηλεκτρονικής εφημερίδας. Τον συνέδεσαν αμέσως.
Στο δημοσιογράφο που σήκωσε το τηλέφωνο ανέφερε πολύ βιαστικά τα εξής: «Η οργάνωση «Λαϊκή Δράση» αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του οχήματος των ΜΑΤ. Επίσης, αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τον εκρηκτικό μηχανισμό που έχει τοποθετηθεί σε κάδο σκουπιδιών πλησίον του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας και θα εκραγεί σε 15 λεπτά».
Αμέσως, ενημερώθηκε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την «περίεργη» κλήση που δέχτηκε το τηλεφωνικό κέντρο μας.
Από τη φωνή μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για άτομο νεαρής ηλικίας.

Το χρονικό της επίθεσης
Η κλούβα των ΜΑΤ, η οποία μετέφερε είκοσι τρεις αστυνομικούς, δέχτηκε στις 5:50 το πρωί πυροβολισμούς στη συμβολή των οδών Κοκκινοπούλου και Κατεχάκη, στο Γουδή.
Η κλούβα ξεκίνησε από την οδό Κοκκινοπούλου, όπου βρίσκεται η βάση των ΜΑΤ, με προορισμό το υπουργείο Πολιτισμού.
Ξαφνικά, ακούστηκε ένας πυροβολισμός και το πίσω δεξί λάστιχο της κλούβας έσκασε. Ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά ακούστηκε δεύτερος κρότος και μία βολίδα καρφώθηκε στο πίσω δεξί μέρος της μηχανής.
Ο οδηγός της κλούβας κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο του οχήματος και να επιστρέψει στη βάση, χωρίς να τραυματιστεί κανείς από τους επιβαίνοντες.
Σε κατοχικό πολυβολείο ο σκοπευτής
Αναφορικά με τον τόπο από τον οποίο πυροβόλησε ο δράστης, οι έρευνες από την πρώτη στιγμή επικεντρώθηκαν σ' ένα κατοχικό πολυβολείο που βρίσκεται στον περιφραγμένο χώρο της Πολυτεχνειούπολης.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλώντας στη zougla.gr απέκλεισαν το ενδεχόμενο ο σκοπευτής να βρισκόταν σε κάποιο σημείο του δρόμου, αφού τόσο οι επιβαίνοντες στην κλούβα, όσο και δύο αστυνομικοί που έκαναν περιπολία σε απόσταση 50 μέτρων από το σημείο, δεν αντελήφθησαν κάποια ύποπτη δραστηριότητα.
Επτά κάλυκες στην Πολυτεχνειούπολη, από καλάσνικοφ η βολίδα
Μετά από παραγγελία, ο εισαγγελέας ήρε το άσυλο και οι αστυνομικοί διενήργησαν αυτοψία στους χώρους του Πανεπιστημίου. Συνολικά εντοπίστηκαν επτά κάλυκες, οι οποίοι έχουν ήδη σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, για να πραγματοποιηθεί βαλλιστική εξέταση.
Στο μεταξύ, όπως προέκυψε από το πόρισμα της εξέτασης, τα δύο τμήματα της βολίδας που σφηνώθηκαν στη μηχανή και στο λάστιχο της κλούβας προέρχονται από πυροβόλο όπλο. Συγκεκριμένα, οι βολίδες είναι διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών και προέρχονται από καλάσνικοφ.
«Η επίθεση εναντίον του λεωφορείου των ΜΑΤ ερευνάται. Οι άνδρες των ΜΑΤ, που βρίσκονταν μέσα στο όχημα, πήγαν κανονικά στη δουλειά τους και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.
www.zougla.gr

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Πέντε σε Πέντε

Μια λίστα με πέντε καινοτομίες, που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονται, ζουν και διασκεδάζουν την επόμενη πενταετία, παρουσιάστηκε και φέτος από την ΙΒΜ, τη μεγαλύτερη εταιρεία Πληροφορικής του κόσμου.
Η λίστα «Πέντε σε Πέντε» (πέντε καινοτομίες στα επόμενα πέντε χρόνια) βασίζεται σε ανάλυση των τάσεων της αγοράς και της κοινωνίας, καθώς σε αναδυόμενες τεχνολογίες από τα εργαστήρια της εταιρείας.

Ιδού οι προβλέψεις της:
Φωτοβολταϊκά παντού: Ηλιακά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας θα ενσωματωθούν στην άσφαλτο, τα πεζοδρόμια, τα χρώματα, τις στέγες και τα παράθυρα. Μέχρι σήμερα τα υλικά και η διαδικασία παραγωγής ηλιακών είχαν απαγορευτικό κόστος, όμως τα πράγματα αλλάζουν πλέον με την δημιουργία μεμβρανών που ενσωματώνουν ηλιακούς συλλέκτες πυριτίου. Αυτά τα εύκαμπτα «ηλιακά φιλμ» αναμένεται να βρουν μια ποκιλία εφαρμογών, όπως σε στέγες, παράθυρα, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, αυτοκίνητα, ακόμα και σε ρούχα, φέρνοντας την επανάσταση της «φορητής ηλιακής ενέργειας».

Γενετική «κρυστάλλινη σφαίρα»: Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, οι γιατροί θα προσφέρουν στον κόσμο γενετικούς χάρτες που αποκαλύπτουν προδιαθέσεις για ασθένειες και τρόπους πρόληψής τους. Μια πλήρης σάρωση του γονιδιώματος για τον εντοπισμό προβληματικών γονιδίων δεν θα κοστίζει πάνω από 200 δολάρια. Οι γιατροί θα χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα για να συστήσουν φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρίες θα μπορούν να αναπτύσσουν στοχευμένες και εξατομικευμένες θεραπείες.

Φωνή στο Διαδίκτυο: Σύντομα, ο καθένας θα μπορεί να μιλά στον Παγκόσμιο Ιστό - και αυτός θα του απαντά: Η πλοήγηση στο Internet θα αλλάξει δραματικά χάρη σε τεχνολογίες αναγνώρισης ομιλίας που αντικαθιστούν το πληκτρολόγιο και το ποντίκι. H IBM προβλέπει μάλιστα την εμφάνιση «φωνητικών διαδικτυακών τόπων», οι οποίοι θα απαντούν σε ερωτήσεις από το τηλέφωνο, χωρίς να απαιτείται καν η χρήση υπολογιστή.

Προσωπικοί βοηθοί για τα ψώνια: Οι καταναλωτές στα καταστήματα δεν θα ταλαιπωρούνται δοκιμάζοντας λάθος νούμερο ρούχα ή αναζητώντας απεγνωσμένα κάποιον υπάλληλο για να τους εξυπηρετήσει. Την επόμενη πενταετία τα δοκιμαστήρια και άλλοι χώροι αγορών θα αρχίσουν να εφοδιάζονται με «ψηφιακούς βοηθούς»: Οθόνες αφής και εικονικοί υπάλληλοι θα βοηθούν στην επιλογή ρούχων και συνδυασμών και θα προσφέρουν πρόσβαση σε γνώμες και κριτικές άλλων αγοραστών. Ο πελάτης θα μπορεί ακόμα να στέλνει εικόνες του εαυτού του φορώντας τα διάφορα ρούχα και να τις στέλνει με SMS ή e-mail σε συγγενείς και φίλους για να του πουν τη γνώμη τους.

Αφηρημάδα, μια μακρινή ανάμνηση: Μέσα σε πέντε χρόνια θα είναι πια δύσκολο να ξεχνάτε τι πρέπει να αγοράσετε από το μανάβικο, ποιος σας μίλησε χθες στο συνέδριο, πότε και που συμφωνήσατε να δείτε ένα φίλο σας, ή ποιο προϊόν είδατε να διαφημίζεται στο αεροδρόμιο. Φορητές και σταθερές συσκευές με κάμερες και μικρόφωνα θα καταγράφουν αυτόματα δραστηριότητες και συνομιλίες, θα τις αναλύουν και θα αποφασίζουν πότε ο χρήστης χρειάζεται κάποια υπενθύμιση: Όταν ο χρήστης περάσει δίπλα στο μανάβικο, το «έξυπνο» κινητό του, εφοδιασμένο με τεχνολογία γεωεντοπισμού (GPS), θα του υπενθυμίζει ότι πρέπει να αγοράσει συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά. Ακόμα και οι τηλεοράσεις, τα τηλεκοντρόλ και τα τραπέζια θα μας προσφέρουν πρόσβαση στο παρελθόν μας.
Newsroom ΔΟΛ

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Αναβάλλονται οι ενεργειακές επενδύσεις

Από τη Βόρεια Ντακότα έως τη Βραζιλία, δεκάδες μεγάλα ενεργειακά έργα με βάση το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο παγώνουν, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να προσαρμοστούν στην κατάρρευση της αγοράς.
Η πτώση των τιμών, σε βραχυπρόθεσμη βάση μπορεί ν' ανακουφίσει τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στις χώρες όπου οι φόροι καλύπτουν μεγάλο μέρος του κόστους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Ωστόσο, η καθυστέρηση των έργων θα οδηγήσει ενδεχομένως σε μείωση της ενεργειακής προσφοράς και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μία τέτοια κατάσταση θα οδηγήσει σε μία νέα ραγδαία άνοδο των τιμών του πετρελαίου, μόλις αναρρώσει η παγκόσμια οικονομία.
Η παγκόσμια ύφεση σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου και η αστάθεια της αγοράς δυσχεραίνουν την όποια προσπάθεια σχεδιασμού μελλοντικών επενδύσεων.
Η λίστα των ενεργειακών έργων παγκοσμίως, των οποίων αναστέλλεται ή αναβάλλεται η κατασκευή, συνεχώς μεγαλώνει. Στις ΗΠΑ κλείνουν μία σειρά από πετρελαιοπηγές, στη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και την Ινδία αναβάλλεται η κατασκευή νέων διυλιστηρίων, όπως επίσης ακυρώνεται και η κατασκευή νέων πλατφόρμων εξόρυξης στα παράλια της Αφρικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προβλήματα αγγίζουν τα έργα εναλλακτικής ενέργειας και τα βιοκαύσιμα, που γνώρισαν μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια. Οι τράπεζες διστάζουν να δανείσουν σε επενδύσεις, που δεν έχουν εξασφαλισμένη την επιτυχία και την κερδοφορία. Γι' αυτό το λόγο πολλά από τα έργα που αφορούν την εναλλακτική ενέργεια, δεν λαμβάνουν τις αναγκαίες χρηματικές ενισχύσεις, καθώς κρίνονται ασύμφορες επενδύσεις, σε μία περίοδο όπου οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Καθώς πέφτει η ζήτηση, πέφτουν και οι τιμές, ενώ οι εταιρείες προχωρούν σε περικοπές δαπανών και σε μείωση των επενδύσεων. Φυσικό επακόλουθο είναι και η μείωση οι τιμές των δύο βασικών ενεργειακών πηγών, οι επενδυτές αποσύρονται και επιφυλάσσονται των μελλοντικών εξελίξεων. Εξάλλου, υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλες ποσότητες πετρελαίου αδιάθετες, ώστε εταιρείες όπως η Shell να το αποθηκεύουν σε πετρελαιοφόρα τάνκερ.
Η Merrill Lynch εκφράζει την εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να πέσει ακόμη και στα 25 δολάρια το βαρέλι.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Herald Tribune

Η ομιλία Τόγια στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Η ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΤΟΓΙΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ,
ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2009

Μια Κυβέρνηση ανίσχυρη, καταρρέουσα και απούσα εισηγείται έναν προϋπολογισμό ανέφικτο, ψευδή και άδικο

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αλήθεια και αποτελεί κοινή ομολογία ότι ο φετινός Προϋπολογισμός συζητιέται στην ελληνική Βουλή σε ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, σε ένα βαρύ κλίμα που άνοιξε ένα κύκλο βίας με αφετηρία τη δολοφονία ενός νεαρού μαθητή. Λυπούμαι όμως να πω και ταυτόχρονα φοβούμαι ότι οι Υπουργοί ότι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με τις ανεύθυνες και προκλητικές τοποθετήσεις τους συνεχίζουν στην ουσία να τροφοδοτούν έναν κύκλο βίας και να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Δεν έφταναν οι εικονικές παραιτήσεις, δεν έφταναν οι ανευθυνότητες, δεν έφτανε η αδυναμία που κατέστησε την Αθήνα και άλλες πόλεις, πόλεις ανοχύρωτες έρμαια στις διαθέσεις καταστροφέων. Δεν έφταναν όλα αυτά αλλά ακούσαμε πριν από λίγο –έκπληκτοι- τον Υπουργό Δικαιοσύνης να μας μεταφέρει την προσδοκία του για την τύχη εκείνου που σήκωσε το όπλο και πυροβόλησε το νεαρό μαθητή. Μετέφερε ένα δημοσίευμα, ένα δημοσίευμα από μια ξένη εφημερίδα θέλοντας μας να μας πει ότι αυτό σκέπτεται για εκείνον που πυροβόλησε εν ψυχρώ έναν νεαρό παιδί και άνοιξε αυτόν τον κύκλο βίας. Και αυτό το είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Το σκέπτεται να επανέρχεται στα Σώματα Ασφαλείας και αυτό το θεώρησε ως πράξη δικαίου ως απονομή δικαιοσύνης.

Σταματήστε να φέρεστε τόσο ανεύθυνα και να ρίχνετε λάδι στη φωτιά. Αυτές οι πράξεις αυτές οι θέσεις και αυτές οι παρεμβάσεις δείχνουν το βαθμό της ανευθυνότητάς σας. Δεν καταλαβαίνετε δεν έχετε σχέση με την πραγματικότητα. Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι έχετε δημιουργήσει, πόσο προκαλείτε και τι συνεχίζετε να δημιουργείτε. Είναι αλήθεια ότι το μίγμα είναι εκρηκτικό: Μια Κυβέρνηση ανίσχυρη, καταρρέουσα και απούσα εισηγείται έναν προϋπολογισμό ανέφικτο, ψευδή και άδικο. Μια Κυβέρνηση που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή που δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε καν τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών, εμφανίζεται να προσπαθεί να εγγυηθεί για πέμπτη συνεχή χρονιά και να θέλει να μας πείσει για την ασφάλεια των προβλέψεων και την ακεραιότητα των αριθμών.

Και το ερώτημα είναι: εμείς καταστροφολογούμε; Άκουσα πολλούς από τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας να λένε ότι ισοπεδώνουμε και καταστροφολογούμε. Εμείς καταστροφολογούμε και ισοπεδώνουμε ή εσείς ζείτε μια φαντασίωση; Ή είστε μια Κυβέρνηση που βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την κοινή γνώμη και την κοινή αίσθηση του λαού; Σας υπενθυμίζω τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα. Το 48% των Ελλήνων απαντά ότι η οικονομική κατάσταση είναι πολύ κακή και το 42% ότι είναι κακή. Μόνο το 10% από εκείνους ότι είναι καλή. Το 90% δηλαδή των Ελλήνων θεωρεί ότι η οικονομία είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Το 93% των Ελλήνων αναμένει επιδείνωση και μόνο το 7% πιστεύει ότι θα βελτιωθούν τα οικονομικά τους. Αυτή είναι και η αποτύπωση της πολιτικής σας. Η πολιτική σας εξυπηρετεί το 7% στην καλύτερη περίπτωση το 10% αυτών που πιστεύουν ότι η οικονομία είναι καλή γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους ή το 7% που πιστεύουν ότι αν συνεχίσετε να κυβερνάτε θα βελτιώνετε τη θέση τους.
Καταφέρατε με την πολιτική σας να φτάσετε το δημόσιο να δανείζετε με τεράστιο κόστος, ουσιαστικά ένα βήμα πριν την αδυναμία δανεισμού δηλαδή ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Το 2008 σας ξέφυγαν τα έσοδα όπως είναι βέβαιο ότι θα σας ξεφύγουν και το 2009 με συνέπεια και αυτός ο Προϋπολογισμός να είναι ανεκτέλεστος όπως ουσιαστικά ανεκτέλεστοι είναι και όλοι οι προηγούμενοι. Αυτό που φέρατε εδώ ως προϋπολογισμό αναπαράγει την κρίση, είναι μέρος της κρίσης και του προβλήματος. Εάν πάρει κανείς στα σοβαρά τον Προϋπολογισμός σας θα ανακαλύψει θησαυρό. Είναι ο θησαυρός των 7 δισεκατομμυρίων που καλείτε τους Έλληνες να πληρώσουν και αυτό σε συνθήκες κρίσης όπου το ζητούμενο είναι το αντίθετο, η μείωση δηλαδή της φορολογίας και όχι η αύξηση των φόρων.

Από πού θα βρουν οι Έλληνες να πληρώσουν αυτά τα λεφτά που τους ζητάτε;
Εδώ ζήσαμε σκηνές απείρου κάλλους. Εδώ τα νοσοκομεία δεν είχαν υλικά οι ασφαλισμένοι του δημοσίου πλήρωναν από μόνοι τους τα φάρμακα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν. Οι προμηθευτές και η Κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα καταφέρουν να βγάλουν περισσότερα χρήματα το 2009 σε συνθήκες κρίσης;

Η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους συνεχίζεται. Οι δαπάνες για την υγεία συρρικνώνονται και για την παιδεία μειώνονται περισσότερο για μια ακόμη χρονιά. Νέα μείωση και στις δημόσιες επενδύσεις. Ο Προϋπολογισμός του 2009 οξύνει, εντείνει, βαθαίνει τις εισοδηματικές φορολογικές και κοινωνικές ανισότητες, σε συνδυασμό με τον υπερδανεισμό των νοικοκυριών και την επιβάρυνση των οικογενειακών Προϋπολογισμών για την υγεία και την παιδεία και δημιουργούν έτσι κατάσταση ασφυξίας.

Οι αγρότες είδαν για ακόμη μια φορά το εισόδημά τους να συμπιέζεται να έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης και να έχουν μείνει με την απορία γιατί στην υπόλοιπη Ευρώπη αυξήθηκε το αγροτικό εισόδημα ενώ εδώ μειώθηκε και εξανεμίστηκε. Και βέβαια ούτε και φέτος ήρθε η ώρα της περιφέρειας που υποσχόσαστε από το 2004. Στο Νομό μου, στο Νομό Βοιωτίας η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη σε όλα στην υγεία, στην παιδεία και κυρίως στα έργα υποδομής που υποσχεθήκατε για μια ώρα της περιφέρειας που δεν ήρθε ποτέ.

Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και αυτά είναι τα αδιέξοδα της πολιτικής σας. Η χώρα βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο βίας και κρίσης. Εσείς δεν μπορείτε να δώσετε λύση γιατί είστε μέρος της κρίσης, μέρος του προβλήματος. Σήμερα περισσότερο από ποτέ όλοι συμφωνούν ότι απαιτείται πολιτική διέξοδος. Επείγει μια ολοκληρωμένη πολιτική που να αποκαταστήσει την ασφάλεια να δρομολογήσει ξανά την ανάπτυξη, να υπηρετεί τη διαφάνεια, να αναδιανέμει και να κατανέμει δίκαια τον πλούτο σε αυτή τη χώρα. Απαιτείται επειγόντως πολιτική και οικονομική αναγέννηση. Ελπίζω, εύχομαι και θα αγωνιστούμε αυτός ο Προϋπολογισμός να είναι ο τελευταίος της Κυβέρνησής σας.

Ολοκληρώθηκε η αυτοψία στον χώρο θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Παρουσία του ανακριτή Φώτη Βλάχου, του Δημήτρη Τσοβόλα, των πραγματογνωμόνων που έχουν ορίσει η οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και οι δύο ειδικοί φρουροί, έγινε το πρωί η πολυαναμενόμενη βλητική εξέταση και αυτοψία στον τόπο της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή.
Η αυτοψία ξεκίνησε στις 7:00 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 10:00, με τον χώρο γύρω από τις οδούς Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια να είναι αποκλεισμένος από τις δυνάμεις της αστυνομίας.
Αυτόπτες μάρτυρες των όσων διαδραματίστηκαν το μοιραίο Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, βρέθηκαν στο σημείο και εξήγησαν γι’ ακόμη μια φορά τα όσα είδαν και άκουσαν πριν και μετά τους πυροβολισμούς.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί σε ποιο σημείο ακριβώς χτύπησε η σφαίρα που σκότωσε τον Αλέξανδρο, από ποια απόσταση βλήθηκε ο μαθητής και που στόχευε ο ειδικός φρουρός.
Βέβαια, η αυτοψία έγινε δύο ολόκληρες εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου, σε έναν χώρο όπου έγιναν επεισόδια και χιλιάδες άτομα επισκέφτηκαν για ν' αφήσουν ένα λουλούδι ή να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του αδικοχαμένου παιδιού... Κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα έχουν χαθεί πολύτιμα στοιχεία.

Σε συνδυασμό όμως με την ιατροδικαστική έκθεση και τη βαλλιστική έρευνα, αναμένεται να δώσει απαντήσεις για τις συνθήκες του θανάσιμου τραυματισμού του 15χρονου μαθητή.
Θυμίζουμε ότι η αυτοψία στον χώρο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος έγινε μετά από αίτημα της πολιτικής αγωγής.
www.zougla.gr

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Μείωση κατανάλωσης ρεύματος για πρώτη φορά μετά το 1940!!!

Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο μειώθηκε τον Οκτώβριο η κατανάλωση ρεύματος, καθώς οι βιομηχανίες περιορίζουν την παραγωγή τους, λόγω της κρίσης, ενώ η κακή ψυχολογία έχει οδηγήσει και τα νοικοκυριά σε μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.
Η ζήτηση για ηλεκτρισμό είναι δείκτης άμεσα συνδεδεμένος με την οικονομική ανάπτυξη. Για περισσότερα από δέκα χρόνια ανέβαινε ετησίως με ρυθμούς της τάξεως του 3%-4%, αλλά από το Σεπτέμβριο δείχνει εμφανή σημεία κάμψης, με πτώση 2,2%.
Τον Οκτώβριο τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ δείχνουν πτώση της ζήτησης στις 30 μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας που τροφοδοτούνται στην υψηλή τάση, της τάξεως του 7,5% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2007.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Τ.Αθανασόπουλος ανέφερε ότι τον Οκτώβριο σε σχέση με τον περυσινό Οκτώβριο εμφανίζεται μείωση της κατανάλωσης γύρω στο 1,5%, η οποία οφείλεται και στον ήπιο χειμώνα που έχουμε αλλά και στην ψυχολογία της αγοράς που οδηγεί όλους να είναι συγκρατημένοι στα έξοδά τους. Ανάλογες ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ασ.Παπαγεωργίου, προέδρου της ΔΕΠΑ, ο οποίος ανέφερε ότι εμφανίζεται μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου για τους ίδιους λόγους και αναμένεται να κλείσει εφέτος η χρονιά με κατανάλωση στα 4,1 δισ. κυβικά μέτρα, αντί για 4,5 δισ. κυβικά που ήταν η πρόβλεψη.
Όπως σημειώνει Το Βήμα, τα στοιχεία για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά από τις τελευταίες εβδομάδες του Νοεμβρίου ως σήμερα, θα δείξουν νέα πτώση, καθώς η κρίση κάνει την παρουσία της αισθητή σε όλο και περισσότερους κλάδους. Ο Δεκέμβριος, δε, αναμένεται να αποτελέσει τη «στιγμή της αλήθειας»....
Newsroom ΔΟΛ

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Δεκεμβρίου 2008

Τα θέµατα της ηµερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λεβαδέων (που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεµβρίου 2008 ηµέρα Παρασκευή και ώρα 7:00 µ.µ. στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Παλαιό Δηµαρχείο) είναι τα εξής:

1. Αποδοχή όρων για τη λήψη τοκοχρεολυτικού δανείου από Τ.Π.& Δανείων ύψους 2.123.000,00 ευρώ για την εξόφληση κύριων οφειλών των Δηµοτικών Επιχειρήσεων ΔΕΠΑΛ και ΔΕΤΕΛ προς ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και το Ελληνικό Δηµόσιο.
2. Τροποποίηση προϋπολογισµού οικονοµικού έτους 2008 µε εγγραφή στα έσοδα και έξοδα αυτού του εγκριθέντος τοκοχρεωλυτικού δανείου από το Ταµείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσού 2.123.000 ευρώ για την εξόφληση κύριων οφειλών των Δηµοτικών Επιχειρήσεων ΔΗΜΟTlΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ & ΔΗΜΟTlΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το Ελληνικό Δηµόσιο.

3. Τροποποίηση του 35% της Προγραμματικής Κατανομής
Δημοτικών Έργων του Αναπτυξιακού Προγράμματος Τ.Α. «ΘΗΣΕΑΣ».
4. Άνοιγμα έντοκου λογαριασμού και ορισμός υπολόγου κίνησης αυτού, στα πλαίσια υλοποίησης Προγραμμάτων ΤΠΕ του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Ολοκληρωμένη Δράση Αστικής Ανάmυξης σε Τοmκή Ζώνη Μικρής Κλίμακας Δήμου Λεβαδέων».
5. Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτου παρά των οδών Στρ. lωάννου, I.Ανδρεαδάκη και Χαιρωνείας.
6. Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου «Ανάπλαση ΟΙΚ.Ελικώνα».

7. Εξέταση αιτήματος ΠΡΟΕΤ Α.Ε.για διαπίστωση βλαβών λόγω θεομηνίας στο έργο «Αναβάθμιση υποδομών Δημοτικού Σταδίου Λιβαδειάς».
8. Τροποποίηση της 290/2007 απόφασης του Δ.Σ. περί εφαρμογής Σχεδίου Ελεγχόμενης Στάθμευσης με αναπροσαρμογή του προστίμου.
9. Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικ.έτους 2008.
10. Συγκρότηση τριμελούς Επιτροπής για την παραλαβή υλικών - έιδών του ΕΚΠΟΤΑ για το έτος 2009.
11. Ορισμός επιτροπής για την εκτίμηση της καταλληλότητας των προς-μίσθωση πραγμάτων ή ακινήτων που ανήκουν σε τρίτους για το έτος 2009.
12. Συγκρότηση επιτροπών διενέργειας διαγωνισμών, προμηθειών, Αξιολόγησης αποτελεσμάτων- διαγωνισμών και απ' ευθείας ανάθεσης προμηθειών του ΕΚΠΟΤΑ για το έτος 2009.
13. Συγκρότηση τριμελούς επιτροπής περί καταστροφής αντικειμένων που δεν έχουν πλέον αξία, για το έτος 2009.

14. 0ρισμός ενός Δημοτικού Συμβούλου και αναπληρωτή αυτού, στην Επιτροπή Παραλαβής Εργασιών βάσει του ΠροεδρικούΔιατάγματος 28/80 για το έτος 2009.
15. Ορισμός Επιτροπής διενέργεlας δημοπρασιών που διενεργούνται βάσει του Π. Διατάγματος 270/81 για το έτος 2009.
16. Ορισμός δύο (2) Δημοτικών Συμβούλων και ενός(1) τεχνικού υπαλλήλου με τους αναπληρωτές τους ως μέλη Επιτροπής Παραλαβής μικρών έργων για το έτος 2009.
17. Διαγραφή βεβαιωμένης οφειλής (τέλος 2%) της Τσώνη Αναστασίας του Ηλ. λόγω λανθασμένου τρόπου υπολογισμού της φορολογητέας ύλης.
18. Διαγραφή βεβαιωμένης οφειλής (τέλος 2%) της Καρβούνη Κων/νας του Ηλ. λόγω λανθασμένου τρόπου υπολογισμού της φορολογητέας ύλης.
19. Διαγραφή βεβαιωμένης οφειλής (τέλος 2%) έτους 2007 του Τόλια Ν.
Δημήτριου λόγω λανθασμένης εγγραφής.
20. Διαγραφή βεβαιωμένης οφειλής (έσοδα από κλήσεις) του Σπάρου Λ.
Πλούταρχου λόγω λανθασμένης εγγραφής.
21. Έγκριση παράτασης προθεσμίας περαίωσης εργασιών του έργου «Δίκτυο Κοινοχρήστων Χώρων Κέντρου».

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Ο τραυματισμός του 16χρονου στο Περιστέρι

Η σφαίρα των 38 χιλιοστών - όπως λέει η Αστυνομία - που ρίχτηκε στον πεζόδρομο του Περιστερίου, βρήκε τον 16χρονο μαθητή στο χέρι, την κοινωνία σε μια έκρηξη οργής και την πολιτική ηγεσία σε βαθειά κρίση ανυποληψίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την προκαταρκτική εξέταση, πρόκειται για μια μολύβδινη βολίδα πυροδοτούμενου φυσιγγιού πυροβόλου όπλου. Από τις μετρήσεις, τη μορφολογία και τα εν γένει χαρακτηριστικά της, μάλλον προήλθε από φυσίγγια διαμετρήματος 38 SPECIAL ή από φυσίγγια MAGNUM 357, εκδοχή που θεωρείται λιγότερο πιθανή.
Όπως εκτιμά ο ιατροδικαστής κ. Νίκος Καρακούκης, η βολή έγινε από απόσταση 50 μέτρων. Επίσης, δεν υπήρξε παραμόρφωση της βολίδας, ενώ οι αστυνομικές αρχές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο το όπλο να είναι αυτοσχέδιο και όχι εργοστασιακής κατασκευής.
Το θύμα αυτή τη φορά ήταν τυχερό. Μόνο μία πληγή στο χέρι. Οι επιπτώσεις, ωστόσο, από αυτήν την ενέργεια, πιθανώς να λειτουργήσουν καταλυτικά. Η δημοσιοποίηση της βαλλιστικής έκθεσης για το φόνο του Αλέξανδρου, σε συνδυασμό με την υπαρκτή ή την «επίκτητη» τρέλα του κατηγορούμενου για το φόνο ειδικού φρουρού, αλλά και την προκλητική έως και απεχθή για τη νεολαία συμπεριφορά του συνηγόρου του, αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα.


Η δικαστική απόφαση για την υπόθεση της «ζαρντινιέρας» επέτεινε την αίσθηση στους νέους ανθρώπους ότι η δικαιοσύνη εξακολουθεί να «χαϊδεύει τα αυτιά» των αστυνομικών, παρά την κοινωνική ένταση που κλιμακώνεται. Η απόφαση της δικαιοσύνης για το φονικό της Παιανίας κατέδειξε πως υφίσταται αγεφύρωτη απόσταση μεταξύ των δικαστικών αποφάσεων και του κοινού περί δικαίου αισθήματος.


Έρχεται τώρα ο τραυματισμός του 16χρονου στο Περιστέρι, για να προκαλέσει αίσθημα ανασφάλειας αλλά και οργή. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος έσπευσε από νωρίς το πρωί της Πέμπτης να πολιτικοποιήσει το συμβάν, κάνοντας λόγο για δολοφονική επίθεση. Την ίδια φρασεολογία χρησιμοποιεί και ο Συνασπισμός. Ο πατέρας του νεαρού, που αποκάλυψε την υπόθεση, παρά τις προσπάθειες της Αστυνομίας να τη συγκαλύψει, είναι συνδικαλιστής, προκείμενος στις τάξεις του ΚΚΕ.


Το μεσημέρι, το ΠΑΣΟΚ προχώρησε ένα ακόμη βήμα, θέτοντας ζήτημα μηχανισμών, που λειτουργούν υπογείως. Η Χαριλάου Τρικούπη «έδειξε» έτσι τη λειτουργία παρακράτους, αν και δεν έκανε χρήση του όρου. Προηγουμένως, ο ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος Αλέκου Αλαβάνου, επισήμως κατήγγειλε μηχανισμό υποκλοπών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στελεχών του, δείχνοντας την ΕΥΠ, η οποία και προέβη σε δημόσια ανακοίνωση, αρνούμενη την όποια εμπλοκή της, ενώ σε αντίστοιχη δήλωση αναγκάστηκε να προβεί και ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.


Από το πρωί της Πέμπτης, τόσο οι κρατικές υπηρεσίες όσο και το υπουργείο Υγείας υιοθέτησαν με σπουδή την άποψη ότι ο νεαρός μαθητής στο Περιστέρι εβλήθη από αεροβόλο όπλο. Λίγο αργότερα, κατέστη σαφές ότι το παιδί πυροβολήθηκε και η Αστυνομία άρχισε δειλά να κάνει λόγο για βολίδα 22 χιλιοστών. Αργότερα, έγινε γνωστό ότι η βολίδα προήλθε από πιστόλι 38 χιλιοστών. Οι φήμες αυτές λειτούργησαν αποπροσανατολιστικά.


Ο 16χρονος εβλήθη από απόσταση και σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι γιατροί, οι περίοικοι, καθώς και οι Αρχές. Η φορά είναι από πάνω προς τα κάτω. Ένα τσούρμο παιδιών συνομιλούσε μπροστά από μία καφετέρια, 200 μέτρα από το σχολείο τους στον κεντρικό πεζόδρομο του Περιστερίου. Αυτός που πυροβόλησε, έριξε στο σωρό. Από τύχη η βολίδα δεν κτύπησε ένα μάτι, από τύχη δεν κτύπησε τον κρόταφο ενός παιδιού.
Το χρονικό


Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο 16χρονος Γιώργος Παπλωματάς, μαθητής του 1ου Ενιαίου Λυκείου Περιστερίου και μέλος του 15μελους, βρισκόταν μαζί με 11 φίλους και συμμαθητές του σε παγκάκι στον πεζόδρομο του Περιστερίου, στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Εθνικής Αντιστάσεως και συζητούσαν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, στο πλαίσιο των διαμαρτυριών, μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.


Ξαφνικά, μια σφαίρα σφηνώθηκε στη δεξιά παλάμη του 16χρονου. Το σημείο, όπου έγινε το περιστατικό, βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από το σχολείο του Γιώργου, ο οποίος είναι γιος του συνδικαλιστή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Κώστα Παπλωματά.
Αφού μεταφέρθηκε σε μπυραρία που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, το παιδί μετέφερε στη συνέχεια στο νοσοκομείο «Μετροπόλιταν» ο πατέρας του.

Όπως όλα δείχνουν, το παιδί «είχε Άγιο», καθώς, εάν η σφαίρα το είχε πλήξει σε άλλο σημείο, θα μπορούσε να του έχει αφαιρέσει τη ζωή. Όσον αφορά στο γιατί δεν τραυματίστηκε σοβαρά ο μαθητής, υπάρχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, τρία ενδεχόμενα. Συγκεκριμένα, είτε η σφαίρα ήταν παλιά, είτε ο δράστης πυροβόλησε από αρκετά μακρινή απόσταση, είτε η σφαίρα καρφώθηκε στο χέρι του 16χρονου, προερχόμενη από τον αέρα.


Οι άνδρες της Αστυνομίας τώρα ισχυρίζονται ότι έγινε λάθος εκτίμηση του περιστατικού και ότι ενημερώθηκαν από το νοσοκομείο «Μετροπόλιταν» στη 1 τα ξημερώματα, ωστόσο επιμένουν ότι στο σημείο δε βρισκόταν κανείς αστυνομικός εν υπηρεσία. Το σενάριο που εξετάζουν, είναι κάποιος περίοικος να ενοχλήθηκε από την παρουσία των παιδιών και να πυροβόλησε, προκειμένου να τα εκδιώξει. Γι’ αυτό, άλλωστε, ερευνούν όλες τις καταγγελίες που τυχόν έχουν γίνει στο παρελθόν από κατοίκους της περιοχής, που διαμαρτύρονται για όχληση.


Στον πεζόδρομο του Περιστερίου, στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Εθνικής Αντιστάσεως, όπου έγινε το συμβάν, δε βρέθηκαν κάλυκες, ενώ ο ίδιος ο μαθητής αναφέρει στην κατάθεσή του ότι δεν άκουσε πυροβολισμό και δεν είδε κάποιον να τον σημαδεύει.
Πάντως, λίγο μετά τις 13.30, ολοκληρώθηκε η λεπτή χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο 16χρονος για την αφαίρεση της σφαίρας από την παλάμη του αριστερού χεριού του. Σύμφωνα με τους γιατρούς, στέφθηκε από επιτυχία.

http://www.zougla.gr/

Εξοστρακισμό "δείχνει" το πόρισμα της βαλλιστικής

Από http://www.zougla.gr/
Εξοστρακισμό "δείχνει" το πόρισμα της βαλλιστικής
Σοβάς ή τσιμέντο ανιχνεύτηκαν στη σφαίρα του όπλου
του ειδικού φρουρού, η οποία έκοψε το νήμα της ζωής του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλο το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου.
Το πόρισμα της βαλλιστικής εξέτασης η οποία παραδόθηκε πριν από λίγη ώρα στον ανακριτή επιβεβαιώνει τα όσα είχε αποκαλύψει εδώ και ημέρες η zougla.gr.
Ότι δηλαδή η μία πλευρά της βολίδας είναι χτυπημένη, πράγμα που σημαίνει ότι προσέκρουσε σε σκληρό αντικείμενο, πριν χτυπήσει το θύμα.
Τα στοιχεία αυτά συμπίπτουν μάλιστα με το πόρισμα του ιατροδικαστή κ. Λευκίδη, ο οποίος ανέφερε ότι η πορεία της βολίδας ήταν από πάνω προς τα κάτω, άρα υπήρξε γωνία πρόσκρουσης.
Κατά την εξέταση ήταν παρόντες τεχνικοί σύμβουλοι από την πλευρά του θύματος, αλλά και από την πλευρά των κατηγορουμένων ειδικών φρουρών.
Στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος», η βολίδα υπεβλήθη και σε χημική εξέταση, κατά την οποία εντοπίστηκαν «επίκτητα» υλικά, πιθανότατα από σοβά ή τσιμέντο.

Οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογενείας του Αλέξη Γρηγορόπουλου πιστεύουν πως η βολίδα εισήλθε στο σώμα του 15χρονου μάλλον από τα πλάγια και όχι από πάνω προς τα κάτω και ότι τα «επίκτητα» υλικά που βρέθηκαν πάνω της δεν είναι άσφαλτος, μάρμαρο ή μέταλλο.
Ακόμη όμως και αν η σφαίρα εξοστρακίστηκε, το γεγονός αυτό ενδεχομένως να μην αποκλείει δόλο και πρόθεση εκ μέρους του δράστη, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο ο σκοπευτής να αστοχήσει.

Το επόμενο βήμα είναι η βλητική εξέταση και αυτοψία στην οδό Τζαβέλλα, για να αποδειχθεί πού ακριβώς χτύπησε η σφαίρα, από ποια απόσταση βλήθηκε και πού στόχευε ο δράστης.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συλλογή υλικών από το σημείο του περιστατικού, ώστε να καταστεί δυνατή η σύγκριση με τα υλικά που βρέθηκαν πάνω στη βολίδα.
Ο τρίτος κάλυκας
Στο μεταξύ, καμία σχέση με το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του 15χρονου δεν έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κάλυκας σφαίρας, τον οποίο βρήκε και παρέδωσε μία γυναίκα, υποστηρίζοντας ότι τον βρήκε στην οδό Βαλτετσίου.
Η γυναίκα εμφανίστηκε αυτοβούλως στον ανακριτή τις προηγούμενες ημέρες, παραδίδοντας τον κάλυκα, χωρίς ωστόσο να έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής πότε ακριβώς βρέθηκε.
Οι αυτόπτες μάρτυρες από την πρώτη στιγμή στις καταθέσεις τους μιλούσαν για δύο πυροβολισμούς και επιμένουν ότι η συμπεριφορά των παιδιών προς τους ειδικούς φρουρούς δεν ήταν απειλητική, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν παρατήρησαν να εκσφενδονίζουν αντικείμενα εναντίον τους. Επίσης, χαρακτηρίζουν ως προκλητική τη συμπεριφορά των ειδικών φρουρών προς τα παιδιά.

Όπως μάλιστα αναφέρει η Αυστριακή, που τράβηξε το βίντεο, που αποτύπωσε το περιστατικό, ο ένας αστυνομικός επέδειξε τα γεννητικά όργανά του και είπε δυνατά τη φράση «ελάτε ρε μουν…» ή κάτι τέτοιο. Στην ουσία, προσέθεσε, τους προκαλούσε να κατευθυνθούν προς αυτόν.
Η γυναίκα αναφέρει επίσης ότι είδε και τους δύο αστυνομικούς να βγάζουν τα όπλα από τη θήκη και να τα προτάσσουν σε ευθεία γραμμή, σημαδεύοντας ευθεία εμπρός.
Ωστόσο, ο ιδιωτικός υπάλληλος, που βρισκόταν στην καφετέρια «Μύλος», υποστηρίζει ότι στο οπτικό πεδίο του, είχε μόνον ένα αστυνομικό, τον οποίο και είδε να πυροβολεί σε ευθεία γραμμή δύο φορές συνεχόμενα.

Επιμένουν στη δολοφονία οι δικηγόροι της οικογένειας του 15χρονου
Επιμένουν στην άποψη περί δολοφονίας του 15χρονου οι δικηγόροι της οικογένειας του μαθητή μετά και τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης που παραδόθηκαν στον ανακριτή.
Οι δικηγόροι της οικογένειας του 15χρονου, οι οποίοι μαζί με τους συνηγόρους των ειδικών φρουρών ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης εμφανίζονται βέβαιοι ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Όπως δήλωσε η κ. Βλασία Σεργάκη: «έστω κι αν αναφέρει εξοστρακισμό η βαλλιστική εξέταση αυτό θα κριθεί σε συνδυασμό με την βλητική εξέταση και την αυτοψία του χώρου όπως ζητούν οι τεχνικοί σύμβουλοι για να καθοριστεί η ακριβής πορεία και κατεύθυνση της σφαίρας».
Σύμφωνα με την κ.Σεργάκη: «χωρίς την βλητική εξέταση και την αυτοψία δεν μπορούν αυτή την στιγμή να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα καθώς η ιατροδικαστική έκθεση και η βαλλιστική έρευνα χρήζουν ιδιαίτερα ενδελεχούς μελέτης».
Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να διενεργηθεί η βλητική εξέταση και η αυτοψία του χώρου, αφού ο ανακριτής έκανε δεκτό το αίτημα της οικογένειας του 15χρονου.

Παρασκήνιο για ENELCO βλέπει ο δήμος Χαιρωνείας

Το δελτίο Τύπου του δήμου Χαιρωνείας.


Παρασκήνιο γύρω από την έκδοση απόφασης για την μονάδα της ENELCO

Έντονο παρασκήνιο έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από την «μπλοκαρισμένη» - λόγω απορριπτικής απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου- ιδιωτική ενεργειακή επένδυση συμφερόντων Κοπελούζου και ιταλικής ENEL στη Χαιρώνεια Βοιωτίας.
Ενώ η απορριπτική απόφαση του ΚΑΣ είναι πλήρως τεκμηριωμένη, ελήφθη σχεδόν ομόφωνα και μάλιστα με την ψήφο του Προέδρου του ΚΑΣ, που είναι ο Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, στις 29/7/2008, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπης, καθυστερεί με τρόπο πρωτοφανή να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση.
Η καθυστέρηση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Δήμου μας, ο οποίος σε επιστολή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού από τις 13 Νοεμβρίου εκφράζει για μια ακόμη φορά «την ανησυχία ολόκληρης της περιοχής για την πρωτοφανή καθυστέρηση έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα επιβεβαίωνε την ακύρωση της μονάδας.»
Η τουλάχιστον περίεργη καθυστέρηση του κ. Λιάπη να εκδώσει τη σχετική απόφαση έχει συνδεθεί με ένα όργιο φημών γύρω από επιχειρηματικές και πολιτικές παρεμβάσεις κάθε είδους ακόμη και προς τα υψηλότερα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να γίνει τελικά η επένδυση.

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Greek riots-Καταπληκτικές φωτογραφίες2

Κάντε κλικ για μεγέθυνση. Αξίζει τον κόπο, οι φωτογραφίες είναι εξαιρετικές.







































































































































































Πηγή: www.boston.com



Greek riots-Καταπληκτικές φωτογραφίες

Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση. Είναι καταπληκτικές.

























































































Πηγή:

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Εχασε τη μάχη η Αγγελική Λαΐου

Είχε διαύγεια μέχρι το τέλος και ήξερε ότι θα φύγει σύντομα. Η ακαδημαϊκός και βυζαντινολόγος Αγγελική Λαΐου έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, σε ηλικία 67 ετών, έχοντας δίπλα της την οικογένειά της. Την περασμένη Παρασκευή το πρωί ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Νικόλαος Ματσανιώτης, ενημέρωσε τα μέλη της Ακαδημίας για την απώλεια. Η σορός της θα φτάσει στην Ελλάδα στο τέλος της εβδομάδας και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η εξόδιος ακολουθία θα γίνει από τον Αγιο Χαράλαμπο στα Ιλίσσια.

Η Αγγελική Λαΐου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε στις ΗΠΑ, στα πανεπιστήμια Brandeis και Harvard, όπου το 1966 αναγορεύτηκε διδάκτορας. Το 1975 εξελέγη τακτική καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers, όπου το 1981 πήρε τον τίτλο της διακεκριμένης καθηγήτριας. Τον ίδιο χρόνο εξελέγη τακτική καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Harvard, όπου διατέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας (195-1988) και το 1989 ανέλαβε τη διεύθυνση του Dumbarton Oaks, του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Harvard. Δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και στη Γαλλία. Ηταν τακτικό μέλος της Medieval Academy of America, της American Academy of Arts and Sciences, της Academia Europaea και αντεπιστέλλον μέλος της Academie des Inscriptions et Belles Lettres.

Το 1998 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Τάξη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, στην έδρα της Βυζαντινής Ιστορίας. Ηταν η δεύτερη γυναίκα, μετά τη Γαλάτεια Σαράντη, που περνούσε την Ακαδημία Αθηνών. Από το 2000-2002 ήταν βουλευτής Επικρατείας και υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα απόδημου Ελληνισμού, με την κυβέρνηση Σημίτη, επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου. Λίγο αργότερα τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής. Είχε παντρευτεί τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρο Θωμαδάκη.

Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο, που είναι μεγάλο, αφορά τη Βυζαντινή Ιστορία, την Οικονομική Ιστορία της Μεσαιωνικής Ευρώπης και την Ιστορία των Σταυροφοριών και το 2004 συμμετείχε στη διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου της Ακαδημίας με θέμα «Η Τέταρτη Σταυροφορία και οι επιπτώσεις της». Εργα της είναι: «Διπλωματική και πολιτική ιστορία του Βυζαντίου», «Ιστορία της αγροτικής κοινωνίας στο Βυζάντιο», «Οικογενειακοί θεσμοί και θέση της γυναίκας στο Βυζάντιο», ενώ συντόνισε 36 ερευνητές για τη συγγραφή του τεράστιου συλλογικού έργου «Οικονομική Ιστορία του Βυζαντίου» που εκδόθηκε στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο της Αγγελικής Λαΐου και επισημαίνει «τη συμβολή της στην εκπαίδευση των νέων και στην έρευνα».
www.kathimerini.gr

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Tο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπαίδιο

Στον πρόεδρο της Βουλής κατατέθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπαίδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται τα συμπεράσματα των πέντε κομμάτων. Η Ν.Δ. κάνει λόγο για αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες λόγω πλημμελούς εποπτείας υπουργών. Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της προανακριτικής επιτροπής επισημαίνοντας την ανάγκη διερεύνησης ποινικών ευθυνών πέντε υπουργών, ενώ καταλογίζει πολιτικές ευθύνες σε τέσσερις υπουργούς. Διαχρονικές πολιτικές ευθύνες επιρρίπτει το ΚΚΕ αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διερεύνησης ποινικών ευθυνών, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει πολιτικές ευθύνες σε όσους υπουργούς και από τα δύο κόμματα υπέγραψαν αποφάσεις και το ΛΑΟΣ μιλά για πολιτικές ευθύνες υπουργών της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ αναφέροντας ότι η υπόθεση χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Το πόρισμα υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας και σ' αυτό επισυνάφθηκαν και τα επιμέρους πορίσματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με το πόρισμα που ψηφίστηκε από τη ΝΔ δεν προκύπτει ποινική ευθύνη υπουργών ή υφυπουργών ούτε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ούτε υπό κυβερνήσεων ΝΔ.
Η πλειοψηφία αποδίδει πολιτικές ευθύνες στους Γιώργο Δρυ και Απόστολο Φωτιάδη, για τις δικές τους υπουργικές αποφάσεις, που αναγνώριζαν την κυριότητα της Μονής επί της λίμνης, και αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, για τη διαδικασία που ακολούθησαν οι υφιστάμενοί τους στη διαχείριση των ανταλλαγών, η οποία θα έπρεπε να τυγχάνει μεγαλύτερης προσοχής και ελέγχου από πλευράς υπουργών.

Επίσης οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή, συμπεραίνουν ότι όλοι σχεδόν οι φορείς και οι υπηρεσίες του κράτους λειτούργησαν με τρόπο ελλειμματικό και παρουσίασαν τέτοιες δυσλειτουργίες ώστε η επιτροπή είναι υποχρεωμένη να καταθέσει προτάσεις για να μην επαναληφτούν τα διαχρονικά λάθη της διοίκησης στο μέλλον .

Το ΠΑΣΟΚ κρίνει πως η τελική αντιδικία του υπουργείου Οικονομικών με τη Μονή Βατοπαιδίου το 2003, ισοσκελίζει τις όποιες ευθύνες μπορούσαν να έχουν οι κύριοι Δρυς και Φωτιάδης και αποδίδει πολιτικές ευθύνες με ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών από προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, στους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Ρουσόπουλο, Γ. Βουλγαράκη, Ε. Μπασιάκο, Π. Δούκα και Α. Κοντό.
Γενικότερα, πολιτικές ευθύνες, καταλογίζονται επίσης, στους Γ. Αλογοσκούφη, Β. Μαγγίνα, Α. Μπέζα και Κ. Κιλτίδη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναγνωρίζουν την ανάγκη σύστασης νέας Επιτροπής για την ανίχνευση ποινικών ευθυνών, ενώ αποδίδουν πολιτικές ευθύνες και στα δύο μεγαλύτερα κόμματα για την διαχείριση της υπόθεσης.
Το ΚΚΕ καταλογίζει διαχρονικές πολιτικές ευθύνες σε υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και συγκεκριμένα στους Δρυ , Φωτιάδη Δούκα , Μπασιάκο, Κόντο και Κιλτίδη και εξετάζει το ενδεχόμενο διερεύνησης ποινικών ευθυνών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά διερεύνηση για ποινικές ευθύνες στους Δούκα, Μπασιάκο, Κόντο, Ρουσόπουλο και Βουλγάρακη και αποδίδει πολιτικές ευθύνες σε Δρυ, Φωτιάδη Κόντο και Δούκα.
Τέλος ο ΛΑΟΣ αποδίδει πολιτικές ευθύνες σε Δρυ , Φωτιάδη, Δούκα, Κόντο και Μπασιάκο, ενώ διατυπώνει προβληματισμούς για Ρουσόπουλο , Βουλγαράκη αλλά και τον πρωθυπουργό καθώς το Μαξίμου όπως υποστηρίζει ενημερώθηκε από τον κ. Ψωμιάδη και ζητά την περαιτέρω διερεύνηση για ποινικές ευθύνες.

Επί της θέσης της αντιπολίτευσης, ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου των υπουργών της ΝΔ, για ενδεχόμενη ανίχνευση και ποινικών ευθυνών, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, έκανε λόγο για "αντιφατική συμπεριφορά", δεδομένου ότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν ζήτησε παράταση εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρκογιαννάκη, "η ΝΔ είχε τα κότσια να αναγνωρίσει και δικές της πολιτικές ευθύνες, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που απαλλάσσει πλήρως τους υπουργούς του".
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΝΑ, ΝΕΤ

Υστατο χαίρε στον Τάσσο Παπαδόπουλο

Σε κλίμα οδύνης και συγκίνησης, ο κυπριακός ελληνισμός αποχαιρέτησε τον τέως πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος αναπαύεται πλέον στο Κοιμητήριο της Λευκωσίας. Το παρών έδωσε σύσσωμη η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Κύπρου και πλήθος κόσμου.
Στην εξόδιο ακολουθία, η οποία εψάλη προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και σύσσωμης της Ιεράς Συνόδου, παρίσταντο ο προέδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, η πολιτική ηγεσία, το Υπουργικό Συμβούλιο, βουλευτές και πλήθος κόσμου.

Παρόντες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.Στην κηδεία παρίστατο επίσης, ως εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωκοινουβουλίου, ο Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και η αντιπρόεδρος του Σώματος, Ρόδη Κράτσα.

Τον επικήδειο ανέγνωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν «μια μεγάλη προσωπικότητα, που λάμπρυνε την πολιτική ζωή της πατρίδας μας, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα δρώμενα της Κύπρου, ο πρόεδρος που πιστός στη λαϊκή εντολή απέρριψε εθνοκτόνα σχέδια επαναλαμβάνοντας το διαχρονικό στην ελληνική Ιστορία Όχι'.»

Στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε, αλλά άφησε πίσω του τη σφραγίδα της προσφοράς και της δράσης του, όπως αποτυπώθηκε στο αρχείο της συλλογικής συνείδησης του λαού.«Ο καθένας γράφει τη δική του ιστορία. Και ο Τάσσος Παπαδόπουλος έγραψε με τη δράση του μια πολύ πλούσια και αγωνιστική ιστορία που συνδέεται στενά με τον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας και την πολυτάραχη ζωή της Κυπριακής Δημοκρατίας» σημείωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στον αποχαιρετισμό του, χαρακτήρισε τον Τάσσο Παπαδόπουλο «πολιτικό επιπέδου και αυθεντικό άνθρωπο, ο οποίος επιθυμούσε να υπηρετήσει την πατρίδα του, και δεν ζητούσε θώκους προσωπικής ικανοποίησης». Ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μάριος Καρογιάν, στον αποχαιρετιστήριο λόγο του τόνισε ότι «το κόμμα του οποίου είχε ηγηθεί ο Τάσσος Παπαδόποουλος, αλλά και ο ολόκληρος ο κυπριακός ελληνισμός, χάνουν ένα φλογερό πατριώτη, έναν ασυμβίβαστο, σθεναρό αγωνιστή και προασπιστή των δικαίων και δικαιωμάτων της Κύπρου και του λαού της».

Εκ μέρους των φίλων του Τάσσου Παπαδόπουλου, τον αποχαιρέτισε ο πρώην υπουργός Χριστόδουλος Πασιαρδής. Στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, συνέρρευσαν από το πρωί εκατοντάδες άτομα για να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους προς την οικογένεια του εκλιπόντος, ενώ έξω από την εκκλησία αναρτήθηκαν πανό με τις φράσεις: «Προασπιστής της Δημοκρατίας», «Ηγέτης», «Παρέλαβα κράτος, Παρέδωσα κράτος», «Σε ευγνωμονούμε», «Αγωνιστής της Ελευθερίας».
Το βιβλίο συλλυπητηρίων, που άνοιξε στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπέγραψαν το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Τάσσος Παπαδόπουλος, ένας μεγάλος Ελληνας

O Τάσσος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 7 Ιανουαρίου 1934.Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε νομικά στην Αγγλία (Gray’s Inn, Barrister-at-Law). Επέστρεψε στην Κύπρο όπου άρχισε να ασκεί με επιτυχία το δικηγορικό επάγγελμα, σε μια εποχή που ετοιμαζόταν ο αγώνας για την ανεξαρτησία από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, αργότερα πρώτο Πρόεδρο της Κύπρου.

Πήρε ενεργά μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ από διάφορες θέσεις, ως τομεάρχης Λευκωσίας και αργότερα ως γενικός υπεύθυνος για όλη την Κύπρο της ΠΕΚΑ, πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ.Πήρε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου και ήταν ένας από τους αντιπροσώπους που ψήφισαν εναντίον της υπογραφής των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου. Hταν, επίσης, ένας από τους τέσσερις αντιπροσώπους της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Συνταγματική Επιτροπή που συνέταξε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη μεταβατική Κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά την υπογραφή των Συμφωνιών, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τού αναθέτει το Υπουργείο Εσωτερικών, που ήταν αρμόδιο μεταξύ άλλων για το δύσκολο έργο της εσωτερικής ασφάλειας και της οργανωτικής διάρθρωσης του νέου κράτους. Η θητεία του εκεί υπήρξε απόλυτα επιτυχής και η Κύπρος αναίμακτα οδηγήθηκε από την αποικιοκρατία στην ανεξαρτησία, που ανακηρύχθηκε επίσημα στις 16 Αυγούστου 1960. Eτσι ο Τάσσος Παπαδόπουλος μεταπηδά στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου αποδεικνύει την προσήλωσή του στις αρχές του κράτους πρόνοιας. Εφαρμόζει σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, που ανελίσσεται και εκσυγχρονίζεται ως σήμερα και οι Κύπριοι πολίτες για πρώτη φορά γνωρίζουν τα αγαθά της σύνταξης.

Καθιερώνει θεσμούς που υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο, ιδρύοντας δικαστήρια εργατικών διαφορών και ταμεία πλεονάζοντος προσωπικού, καθορίζοντας κατώτερο όριο απολαβών και χαράσσοντας κώδικα βιομηχανικών σχέσεων, που αναγνωρίζει και αναδεικνύει την τριμερή συνεργασία κράτους, εργοδοτών και εργαζομένων.Παράλληλα, ιδρύει κέντρο παραγωγικότητας για μετεκπαίδευση και επιμόρφωση στη βιομηχανία και τον τομέα των υπηρεσιών, αλλά και τις πρώτες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως είναι το Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο και η Ξενοδοχειακή Σχολή.

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου για την ανεξαρτησία είναι μέλος της τετραμελούς επιτροπής της ελληνικής κυπριακής πλευράς, που συζήτησε και ετοίμασε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.Οταν η τουρκοκυπριακή πλευρά, το Δεκέμβριο του 1963 αρνείται να προσέλθει σε διάλογο για βελτίωση του Συντάγματος με την απάλειψη διαιρετικών στοιχείων του και καταφεύγοντας στην ένοπλη αντίδραση αποχωρεί από τη διακυβέρνηση του νησιού, ανατίθενται στον Τάσσο Παπαδόπουλο και άλλα καθήκοντα. Υπηρετεί διαδοχικά και ως Υπουργός Υγείας, Γεωργίας και Οικονομικών.Τον Ιούλιο του 1970 εγκαταλείπει το υπουργικό αξίωμα και κατέρχεται στις βουλευτικές εκλογές, ως συνιδρυτής με τον Γλαύκο Κληρίδη του Ενιαίου Κόμματος, που ήταν πλουραλιστικός κεντροδεξιός πολιτικός χώρος.

Εκεί ο Τάσσος Παπαδόπουλος εφαρμόζει για πρώτη φορά το σύστημα της ανάδειξης των υποψηφίων του κόμματος από εκλογικές συνελεύσεις. Εκλέγεται ο ίδιος μεταξύ των πρώτων βουλευτών σε σταυρούς προτίμησης και αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ενιαίου Κόμματος. Από τη θέση αυτή, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού Προϋπολογισμού, υποβάλλει υπόμνημα από Επτά Σημεία που κρίνει απαραίτητα για την προοδευτική ανάπτυξη του τόπου. Ενα από αυτά τα σημεία ήταν η απαίτηση για παραχώρηση από το κράτος δωρεάν παιδείας και Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, κάτι που επετεύχθη έκτοτε και ισχύει ακόμη.

Στο πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου τον Ιούλιο του 1974, που οδήγησε στη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας, συνελήφθη και φυλακίστηκε από τους πραξικοπηματίες για την αντιδικτατορική δραστηριότητά του και την προσήλωσή του στις δημοκρατικές διαδικασίες. Οταν μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, αναγκάστηκε σε παραίτηση ο «Πρόεδρος» που είχαν διορίσει οι πραξικοπηματίες (μετά από θητεία οκτώ μόνον ημερών), ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Γλαύκος Κληρίδης ανέλαβε καθήκοντα Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας και κάλεσε τον Τάσσο Παπαδόπουλο να τον συνοδεύσει στη Γενεύη, στη Διάσκεψη της Γενεύης, των αντιπροσωπειών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας.

Ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μόνο όταν έλαβε διαβεβαίωση που τηρήθηκε ότι ο Προεδρεύων θα αντικαθιστούσε τους «υπουργούς» του πραξικοπήματος.Στις συνομιλίες που είχαν αρχίσει τον Ιούνιο του 1968, υπό την προεδρία του, τότε, Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κουρτ Βάλντχαϊμ για την επίλυση του συνταγματικού προβλήματος ήταν ο σύμβουλος του συνομιλητή Γλαύκου Κληρίδη, Προέδρου τότε της Βουλής μέχρι τον Απρίλιο του 1976. Μετά διορίστηκε ο ίδιος συνομιλητής, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον Ιούλιο του 1978. Αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε πολλά διεθνή συνέδρια και ειδικά στα ετήσια συνέδρια της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).Εκπροσώπησε την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε πολλές προσφυγές της Κύπρου στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στις εκλογές της 5ης Σεπτεμβρίου 1976, επανεξελέγη, ως ανεξάρτητος βουλευτής Λευκωσίας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 1976. Στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 εξελέγη πρώτος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996. Στις 7 Οκτωβρίου 2000 εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στο ιστορικό Εκλογικό Συνέδριο όπου ανήγγειλε την αποχώρησή του ο ιδρυτής του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

Αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε Γενικές Συνελεύσεις και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην Πολιτική Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και συνέδρια. Στις βουλευτικές εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 επανεξελέγη βουλευτής Λευκωσίας, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΔΗΚΟ.Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων πέτυχε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ψήφιση 600 νομοθετημάτων (όλα πλην μερικών ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής) που αφορούν την εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας και των θεσμών με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ώστε να καθίσταται περισσότερο ασφαλής η ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Ηταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Επιλογής και Οικονομικών και Προϋπολογισμού. Ηταν επίσης συμπρόεδρος στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κύπρου – Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ διετέλεσε και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ.

Στις προεδρικές εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 2003 εξελέγη πέμπτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.Στις 16/4/2003 υπέγραψε στην Αθήνα, τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μαζί με τους άλλους ηγέτες των εννιά υπό ένταξη κρατών (Τσεχίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Μάλτας, Πολωνίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας). Πρόκειται για την πέμπτη και μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της ΕΕ.

Στις 07/04/2004 ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε τον κυπριακό λαό να καταψηφίσει το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι το προτεινόμενο σχέδιο δεν επανένωνε τη χώρα, τους θεσμούς της, την οικονομία και την κοινωνία. Οι Ελληνοκύπριοι με ποσοστό 76% καταψήφισαν το σχέδιο.Στις προεδρικές εκλογές του 2008, απέτυχε να επανεκλεγεί στην προεδρία του κράτους. Ηταν νυμφευμένος με τη Φωτεινή Μιχαηλίδη (το γένος Λεβέντη), με την οποία είχαν τέσσερα παιδιά.
http://www.sigmalive.com/news/politics/101296

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Αποσύρονται 10.000 κιλά ύποπτων αλλαντικών από την ελληνική αγορά

Δέκα τόνους αλλαντικών, για τα οποία εκφράζονται φόβοι ότι είναι επιμολυσμένα με διοξίνες απέσυρε ο ΕΦΕΤ. Πρόκειται για μορταδέλα και πεπερόνε που παρασκευάστηκαν από ιρλανδικό χοιρινό κρέας και διακινήθηκαν στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ, πρόκειται για περίπου ενάμισι τόνο μορταδέλας με την εμπορική επωνυμία «ALCISA» και με αριθμό παρτίδας 8325060, η οποία διακινήθηκε από την ελληνική εταιρεία «ΤΣΕΛΕΜΠΗΣ Β. & ΣΙΑ Ο.Ε. - ΑΥΛΟΣ». Από την συνολική ποσότητα ήδη κατασχέθηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ 600 kg.
Η υπόλοιπη ποσότητα, η οποία ήδη βρίσκεται υπό ανάκληση, διακινήθηκε στην αγορά από τις ακόλουθες επιχειρήσεις τροφίμων: «ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ», «Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.», «ΑΦΡΟΔΙΤΗ Α.Ε.Ε.», «ΛΙΑΝΤΑΣ Χ. & ΣΙΑ Ε.Ε.», «ΖΛΑΤΙΛΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ», «ΚΥΖΙΡΙΔΗ ΑΦΟΙ», «ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ».
Ο ΕΦΕΤ καλεί όσους έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν, να μην το καταναλώσουν.
Περισσότεροι από τρεις τόνοι του ίδιου προϊόντος με αριθμό παρτίδας 8325059 πουλήθηκαν στη Ρόδο και συγκεκριμένα στην ελληνική εταιρεία «ΑΦΟΙ ΦΡΟΝΑ Α.Ε». Ευτυχώς, δεν διακινήθηκε στην αγορά, καθώς το σύνολο της ποσότητας βρέθηκε στις αποθήκες της επιχείρησης.
Επίσης, ύστερα από αναφορά της εταιρείας «FOOD PLUS», ο ΕΦΕΤ διαπίστωσε τη διακίνηση στην Ελλάδα πεπερόνε, το οποίο παρασκευάστηκε από Ιρλανδικό χοιρινό κρέας με χρόνο σφαγής μετά το Σεπτέμβριο 2008. Επειδή υπάρχουν υποψίες ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι επιμολυσμένο με διοξίνες, η εταιρεία το απέσυρε αμέσως για προληπτικούς λόγους και το δέσμευσε στις αποθήκες της.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Η επιστολή από τους Ακραιφνείς

Ιδού η επιστολή που οι Ακραιφνείς απηύθυναν προς τους δημόσιους φορείς αλλά και σε όσους έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην συντήρηση και ανάδειξη των σπουδάιων αρχιολογικών χώρων που βρίσκονται στην περιοχή.


Μας ενδιαφέρει όλους
Eίναι απαραίτητο να παρατεθεί όλο το περιεχόμενο της πρώ­της επιστολής γιατί δεν απευθύνεται μόνο στις υπηρεσίες που αναφέραμε στην πρώτη σελίδα αλλά σε όλους όσους έχουν την δυνα­τότητα να βοηθήσουν. Η ίδια επιστολή θα σταλεί και σε άλλους αποδέκτες. Στο τέλος τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα συγκεντρωθούν σε έ­να τεύχος και θα αποτελέσουν στοι­χεία χρήσιμα και για τους σημερινούς κατοίκους αλλά και για τις καινούργιες γενεές. Διαβάστε την:


Ακραίφνιο 17/4/ 2008 Αρ. Πρ. 4 (του Π.Σ.Α) )
Σας πληροφορούμε ότι στην περι­φέρεια του Δήμου Ακραιφνίας
του νο­μού Βοιωτίας υπάρχουν, εγκαταλειμ­μένοι στη φθορά του χρόνου, οι παρα­κάτω σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, που ο Σύλλογος των Απανταχού Ακραιφνιωτών και ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ακραιφνίου, με την καθοδήγηση της Αρχαιολογικής Υπη­ρεσίας Θηβών, ενδιαφέρονται να τους αναδείξουν και να τους προστατέ­ψουν.

1. Το Μαντείο του Πτώου Απόλλω­να: Ιδρύθηκε γύρω στον 70 π.Χ. αιώνα και είναι ένα από τα σημαντικότερα Μαντεία της Αρχαιότητας. Οι βροχές και οι ρίζες των αγρίων δένδρων που έχουν φυτρώσει ανάμεσα στα τοιχώ­ματα των εγκαταστάσεων γκρεμίζουν ότι έχει μείνει μέχρι σήμερα όρθιο. Επιβάλλεται να καθαριστεί και να περι­φραχθεί ο αρχαιολογικός χώρος. Επί­σης επιβάλλεται σε ορισμένα κτίσματα από πωρόλιθο να κατασκευαστούν στέγαστρα προκειμένου να προφυλα­χθούν από τις βροχές και τα χιόνια, που τα μεταβάλουν σιγά-σιγά σε μια άμορφη μάζα από χώμα. (συνημμένη σελίδα 3, 4).

2. Ηρώο του Πτώου στο Καστράκι (Κορύτιζα): Ιδρύθηκε την ίδια περίοδο με το ναό του Απόλλωνα και αποτελεί­ται από δύο κτιριακά συγκροτήματα που απέχουν μεταξύ τους 100μ. περί­που. Και τα δύο είναι χαμένα μέσα σε δυσπρόσιτο δάσος από πουρνάρια. Για να γίνει εφικτή η επισκεψιμότητα του χώρου πρέπει να γίνει διάνοιξη δρόμου
ή μονοπατιού, να καθαριστεί περιμετρι­κά, και να περιφραχθεί.
(συνημμένη σελίδα 5).

3. Η Ακρόπολη του Ακραιφνίου: Πάνω στο νότιο λόφο του σημερινού χωριού βρίσκονται τα τείχη της ακρό­πολης της αρχαίας Ακραιφνίας. Για να γίνει επισκέψιμη η ακρόπολη, χρειάζε­ται καθαρισμός του χώρου, κατά μή­κος του τείχους (500-600 μ.) από τα πουρνάρια και διάνοιξη ενός μονοπα­τιού προς το λόφο. Επίσης σε κάποιο κτίσμα από πωρόλιθο που βρίσκεται δί­πλα στη μικρή πύλη χρειάζεται στέγα­στρο για την προστασία του από τις βροχές και τα χιόνια.(συνημμένη σελί· δα 5, 6).

4. Η Ακρόπολη του Γλα: Ένα περί­που χιλιόμετρο ανατολικά του Κά­στρου και δύο χιλιόμετρα βορειοδυΤΙΚά του Ακραιφνίου βρίσκεται η Μυκηναική ακρόπολη της νησίδας του Γκλά που είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της Μυκηνοίκής περιόδου. Το σημαντι­κότατο αυτό μνημείο είναι τελείως ε­γκαταλειμμένο. Χρειάζεται καθάρισμα από τα χορτάρια και τους θάμνους που έχουν καλύψει τις κτιριακές εγκατα­στάσεις, κατασκευή μονοπατιού για την άνοδο των επισκεπτών στην Ακρό­πολη (συνημμένη σελίδα 7,8).

Πέραν των ανωτέρω απαιτείται, η τοποθέτηση κατευθυντηρίων πινακί­δων σε πολλά σημεία, που θα μπορούν να οδηγούν τον επισκέπτη στους αρ­χαιολογικΟύς χώρους, καθώς και ενη­μερωτικών πινακίδων για το κάθε επι­σκέψιμο τμήμα σε όλους τους παραπά­νω χώρους.
Λόγω της συμμετοχής των μελών μας και των φορέων της τοπικής κοινω­νίας κάθε οικονομική βοήθεια πολλα­πλασιάζει το εκτελούμενο έργο. Π.χ ο Δήμος δεν έχει μεν τέτοια κονδύλια, που θα μπορούσε να μας βοηθήσει οικο­νομικά, μας διαθέτει όμως όλα τα μηχα­νικά μέσα που χρειαζόμαστε (αυτοκίνη­τα, εκσκαφείς κλπ.). Το ίδιο συμβαίνει με τα καταστήματα και τους κατοίκους. Ότι έχουν, μας το παρέχουν δωρεάν. Τα λέμε όλα αυτά για να σας πείσουμε ότι, η οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια σε μας, θα πιάσει τόπο και δεν θα πάει χαμένη.
.'
Θεωρώντας δεδομένη την ευαισθητοποίηση και τον σεβασμό που θα πρέ­πει να χαρακτηρίζει όποιον είναι γνώ­στης του ιστορικού πλούτου μιας πε­ριοχής, σας περιγράψαμε σε αδρές γραμμές το ιστορικό-αρχαιολογικό εν­διαφέρον της περιοχής μας και αισιο­δοξούμε πραγματικά να αποσπάσουμε το ενδιαφέρον σας και να γίνετε και ε­σείς συμμέτοχοι σε αυτή την πρωτο­βουλία και προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής ιστορίας.

Επειδή στην παρούσα χρονική συ­γκυρία, απλοί κάτοικοι του χωριού, ο δήμος και όλοι οι σύλλογοι είναι ευαι­σθητοποιημένοι και πρόθυμοι να βοη­θήσουν, θεωρήσαμε χρέος μας να μην αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Γι' αυτό αποφασίσαμε να ηγη­θούμε μιας προσπάθειας να συγκε­ντρωθούν τα απαιτούμενα γι αυτόν τον σκοπό χρήματα. Πιστεύουμε ότι με την κινητοποίηση και την συμμετοχή των ι μελών μας μπορούμε να εκτελέσουμε μέσα στο 2008 τα παραπάνω έργα.

Έχοντας την πεποίθηση ότι η διά­σωση και η προβολή αυτών των μνη­μείων είναι έργο μεγάλης πολιτιστικής αξίας, τοπικά ευεργετικό αλλά και ε­θνικά χρήσιμο, παρακαλούμε να ενι­σχύσετε οικονομικά την προσπάθειά μας. Από το 1884 που ανακαλύφθηκαν τα ερείπια του Μαντείου του Πτώου Απόλλωνα μέχρι σήμερα δεν έγινε κα­μία ενέργεια για την διάσωσή τους και την ανάδειξή τους. Το ίδιο συμβαίνει και για τους άλλους τρεις αρχαιολογικούς χώρους. Γι' αυτό η προσφορά σας θα έχει μεγάλη σημασία και θα κα­ταγραφεί στον τοπικό τύπο, στο ενη­μερωτικό οδηγό των παραπάνω αρχαι­ολογικών χώρων και στην ιστορία του χωριού. μας, για να γνωρίζουν οι σημε­ρινοί ακραιφνείς, οι επισκέπτες, αλλά και οι επόμενες γενεές τους συντελε­στές αυτού του σπουδαίου έργου.

Ενη­μερωτικό και φωτογραφικό υλικό των εργασιών, θα αποσταλεί σε όσους με­τάσχουν σ' αυτή την προσπάθεια.
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ: 6 Φύλλα με φωτο­γραφικό υλικό.
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΔΡΙ­ΤΣΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ