Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Πρόσκληση για γενική συνέλευση μηχανικών

Σε γενική συνέλευση στις 2 Φεβρουαρίου 2009 καλεί τα μέλη της η Επιστημονική Ενωση Τεχονολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (Περιφερειακό Τμήμα Βοιωτίας). Δείτε την πρόσκληση.

Ε.Ε.Τ.Ε.Μ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
25ης Μαρτίου 24 Τ.Κ 32100 ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Τηλ./Fax 22610 - 27275

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
Αγαπητοί Συνάδελφοι η Διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος σας εύχεται Καλή και Δημιουργική Χρόνια.
Συνάδελφοι κατόπιν αιτήματος και του Κ.Δ.Σ για ενδυνάμωση του αγώνα του κλάδου μας, και οργάνωση κινητοποιήσεων η διοίκηση σας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 2- 02-2009 και ώρα 18:30 στα γραφεία της ένωσης, 25ης Μαρτίου 24 .
Θέματα που θα συζητηθούν είναι οι τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα και η οργάνωση κινητοποιήσεων.
Στην συνέλευση θα παραβρεθούν και μελή του Κ.Δ. για την καλύτερη ενημέρωση μας.
Θεωρούμε απαραίτητη την παρουσία όλων σας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
του Π.Τ. Βοιωτίας
ΜΠΟΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΑΣΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Πόλεμος για τα έργα στη Φωκίδα

Το δελτίο Τύπου του υφυπουργού Ανάπτυξης, Φωκαέως, κ. Ιωάννη Μπούγα.

Εργο η Νέα Δημοκρατία, αδιαφορία το ΠΑΣΟΚ
Όπως προκύπτει από πρόσφατες αναφορές στον τοπικό τύπο, το ΠαΣοΚ επιχειρεί όψιμα, με ευκαιριακού χαρακτήρα παρεμβάσεις και εθιμοτυπικές επισκέψεις, να καλύψει, όσον αφορά στα ζητήματα της Φωκίδας, αφενός την αδράνεια που το διακατείχε ως κυβέρνηση και αφετέρου την άγνοια και την αδιαφορία που το διακρίνει ως αντιπολίτευση.

Οι πολίτες γνωρίζουν, ωστόσο, ποια ήταν η κατάσταση της Φωκίδας το 2004 και ποια είναι σήμερα: Από το μονοψήφιο ποσοστό απορρόφησης του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας έχουμε επιτύχει σήμερα την πλήρη αξιοποίηση του προγράμματος, εφαρμόζουμε το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Προστασία παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας», ενώ υλοποιούμε το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Παμφωκίς», προϋπολογισμού 120 εκ. ευρώ, μέσω του οποίου δημοπρατήθηκαν και ήδη εκτελούνται σημαντικά οδικά έργα προσπέλασης του ορεινού τμήματος του νομού μας. Παράλληλα, κατασκευάζονται οι δρόμοι Αγίας Ευθυμίας – Λιδωρικίου και Αγίου Αθανασίου – Καστριώτισσας, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανοικτή διαδικασία ανάθεσης της μελέτης «Βελτίωση κατά τμήματα Ε.Ο. Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο» και αναμένεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Όσον αφορά στα βιοτεχνικά πάρκα του νομού μας, ήδη εγκαθίστανται οι πρώτες επιχειρήσεις στο ΒΙΟΠΑ Άμφισσας, μετά την αντιμετώπιση χρονίων και δυσεπίλυτων προβλημάτων, ενώ για εκείνα της Ιτέας και της Γραβιάς προωθούνται σχετικές μελέτες μέσω του «Παμφωκίς». Εντύπωση προκαλεί η κριτική του ΠαΣοΚ ειδικά για το Τμήμα ΤΕΙ Άμφισσας, το οποίο παραδόθηκε το 2004 ως «ίδρυμα – ταμπέλα», χωρίς υποδομές και προοπτικές, εν τέλει, δε, χωρίς σπουδαστές. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η μετεξέλιξη του Τμήματος από «Τουριστικών Επιχειρήσεων» (Η υπεύθυνη παιδείας του ΠαΣοΚ πρότεινε το Τμήμα να παραμείνει ως έχει και να στραφεί στη ρωσική αγορά, εκπαιδεύοντας τους σπουδαστές στη ρωσική γλώσσα!) σε «Εμπορίας & Διαφήμισης», ενώ αναμένεται σύντομα η παράδοση της νέας μελέτης του κτιρίου του ιδρύματος από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Δρομολογείται, επίσης, η λειτουργία του Κέντρου Στήριξης ΑμεΑ Άμφισσας, μετά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, αφού η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, που είχε προγραμματίσει την κατασκευή του, δεν το ενέταξε στα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ αλλά σε έναν νέο τύπο δομών, για τον οποίο δεν υπήρχε καν θεσμικό πλαίσιο!Σε διαρκή συνεργασία με τη Ν.Α., τους Δήμους και τους αναπτυξιακούς φορείς του νομού μας προωθούμε σύγχρονες και εφαρμόσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση χρονίων προβλημάτων και τη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης προοπτικής για τους πολίτες της Φωκίδας. Η προσχηματική κριτική του ΠαΣοΚ, επιβεβαιώνει την άγνοιά του επί των ζητημάτων του τόπου μας και την κοινή πεποίθηση ότι αυτός αποτελεί για το εν λόγω κόμμα νομό χαμηλής προτεραιότητας, είτε ευρίσκεται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση.


...και η απάντηση της κ. Αφροδίτης Παπαθανάση, νομαρχιακού συμβούου ΠΑΣΟΚ Φωκίδας

Επιτέλους !!
Η Ν.Δ. , δια μέσου του βουλευτή της και Υφυπουργού Ανάπτυξης αντέδρασε!!

Επιτέλους !! Η Ν.Δ. , δια μέσου του βουλευτή της και Υφυπουργού Ανάπτυξης αντέδρασε!! Δυστυχώς και πάλι αντέδρασαν με όρους επικοινωνίας , «μέσω δελτίων τύπου» , όπου η μνήμη διαγράφεται επιλεκτικά. Δυστυχώς για τον τόπο , δεν είναι παρόντες στα θέματα που αφορούν το μέλλον του τόπου αυτού!! Δυστυχώς και πάλι , ενώ είμαστε στο 2009 ,οι παράγοντες της Ν.Δ. αντιδρούν με όρους ανεπιστρεπτί περασμένων εποχών ,αντιδρούν με έπαρση και αλαζονεία .

Εμείς , ως ΠΑΣΟΚ , με συστηματική δουλεία παρακολουθούμε και ελέγχουμε τις εξελίξεις στον τόπο αυτό . Μας πληγώνουν βαθιά , η στασιμότητα , το ρήμαγμα των υποδομών , μας πληγώνει βαθιά το καθημερινό εμπόριο ελπίδας , το εργοτάξιο των stage που έχει στηθεί. Ο ρόλος μας δεν είναι απλά καταγγελτικός , έχουμε άποψη , έχουμε όραμα , έχουμε επιχειρησιακό σχέδιο για τον τόπο αυτό. Την άποψη μας επανειλημμένως και δημόσια την καταθέτουμε , είτε με την παρουσία κεντρικών στελεχών μας , είτε με δραστηριότητα κοινοβουλευτικού ελέγχου , είτε με την πρόταση μας και την συμβολή μας (μικρή ή μεγάλη στην κρίση του κόσμου) στα κοινά του τόπου μας. Επίσης , έχουμε άλλη άποψη για την πολιτική συμπεριφορά – αυτήν του να είμαστε παρόντες - και δεν θα διαχειριστούμε την αναπτυξιακή πορεία της Φωκίδας , της Περιφέρειας και της Χώρας μέσα από δελτία τύπου που γράφονται με άγχος υπό την πίεση της «ενδεδειγμένης» κομματικής απάντησης.

Εν τάχει να θυμίσουμε στον κ. Υφυπουργό ότι είμαστε ήδη στο 2009 ,με το ΕΣΠΑ τυπικά να έχει ξεκινήσει από το 2007 και ακόμη δεν έχουμε ούτε καν προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στα έργα. Στο ΠΕΠ Στερεάς έχουμε μόλις 172 εκατ. ευρώ για Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας» - ενώ μόνο από τα «έργα γέφυρα» θα χαθούν αμέσως περί τα 33 εκατ. ευρώ , ήτοι το 20% του προγράμματος.
Για τον οδικό άξονα Αγ. Ευθυμία – διασταύρωση με Φυλακές Μαλανδρίνου , που μάλλον η συνεχής υποβολή κοινοβουλευτικών ερωτήσεων ενόχλησε τον κ. Υφυπουργό , έχουμε όλοι άποψη. Το έργο κυριολεκτικά σέρνεται ,το μέλλον του είναι αβέβαιο τη στιγμή που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του από τον Μάιο του 2008.

Καταθέσαμε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις σχετικά με τις τύχες των έργων - νέες χαράξεις και κατασκευή τούνελ στο έργο Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο , καθώς και για το έργο Βελτίωση του οδικού άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο . Οι απαντήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ μιλούν μόνο για μελέτες , μελέτες , μελέτες. Κατανοούμε την αναγκαιότητα τους , απλά είμαστε στο 2009 και το πρόγραμμα λήγει το 2013 .
Σχετικά για το δρόμο Καστριώτισσα – Διάκο , που όντως τελειώνει και θα βοηθήσει την εκεί περιοχή, θα θέλαμε μόνο να ρωτήσουμε πόσες φορές πληρώθηκαν οι μελέτες και ποιο είναι το ζητούμενο ποσό συμπληρωματικής σύμβασης που ζητείται.

Ουδεμία αναφορά , ούτε καν αυτοκριτική για τη στασιμότητα στο θέμα της Γέφυρας «Στενού» στη λίμνη του Μόρνου , για την Μαρίνα Ιτέας , το αγκυροβόλιο Τροιζονιών , τις συμπληρωματικές υποδομές του ΒΙΟΠΑ Αμφισσας.
Δεν περιμένουμε απαντήσεις , με χαρακτηριστικά «απαντήσεων εκκίνησης δράσης» , γιατί ήδη πέρασαν πέντε χρόνια!! Ήδη , ως κυβέρνηση της Ν.Δ. , χάσατε πέντε ολόκληρα χρόνια !! Το ΤΕΙ Άμφισσας παραμένει γιαπί από το 2004 και το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ είναι κλειστό - αν και πλήρως εξοπλισμένο – ενώ η «φωτογραφία» της πολιτικής σας θα μπορούσε να είναι το κολυμβητήριο Άμφισσας.

Το Πρόγραμμα του Παραδοσιακού Ελαιώνα το βρήκατε και αυτό έτοιμο , εδώ δεν κάνατε εγκαίνια , απλά το «επεκτείνατε» στην έδρα του τότε Υπουργού κ. Μπασιάκου και απλά , όπως και σε τόσα άλλα πράγματα ξεχάσατε να πληρώσετε!!. Που είναι η πολιτική σας , αυτά τα πέντε χρόνια της κοσμογονίας σας , σε σχέση με τον αγροτικό κόσμο της χώρας και του τόπου μας ; Έχετε εικόνα ; Οι ελαιοπαραγωγοί σε κρίση , οι παραγωγοί της Μανάγουλης θα πληρωθούν με δυο χρόνια καθυστέρηση , οι κτηνοτρόφοι και αυτή σε κρίση . Μην βασίζεστε μόνο στα δικά μας λόγια , απλά ρωτήστε τους!!!. Ρωτήστε για τα αποτελέσματα της πολιτικής σας στον αγρό – διατροφικό κλάδο. Πλήρης καρτελοποίηση της αγοράς.

Όσο για το ΠΑΜΦΩΚΙΣ το χαιρετήσαμε .Κοινή αγωνία όλων , όλου τουλάχιστον του Νομαρχιακού Συμβουλίου , είναι η τύχη του σε μια τόσο δύσκολη οικονομική- δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας. Το πρόγραμμα αυτό είναι το μέδο , είναι εργαλείο , δυστυχώς πολλά έχουν να γίνουν με τη βάση – την αναπτυξιακή βάση της Χώρας και σε συνέχεια του Νομό μας.
Κύριε Υφυπουργέ ,
Μπορείτε να προσφέρετε , και ειλικρινά θέλουμε να προσφέρετε στον τόπο μας.
Αφροδίτη Κ. Παπαθανάση
Νομαρχιακή Σύμβουλος

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς συμπαρίσταται στους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ

Ιδού το δελτίο Τύπου.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς συμπαρατάσσεται με τον αγώνα και τα αιτήματα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ για την ανάκληση των απολύσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας ΟΛΩΝ των εργαζομένων στον Όμιλο.

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς παραβρέθηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, την Τρίτη 27/1/09 στις 10.30΄ το πρωί, στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Οι επιχειρησιακές και διοικητικές ανεπάρκειες που προκάλεσαν οικονομική ζημιά πάνω από 350 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί και δεν πρέπει να φορτωθούν στους εργαζόμενους και στις θέσεις εργασίας.

Τα Σωματεία του Ομίλου και οι Εργαζόμενοι απεργούν και απαιτούν να εξασφαλιστούν τα εργασιακά και οικονομικά τους δικαιώματα, τα συμφέροντα της χώρας και της Εθνικής Οικονομίας.

Καλούμε τη Κυβέρνηση, τα Υπουργεία Οικονομίας- Ανάπτυξης και Απασχόλησης να αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους και να εγκρίνουν ένα επιχειρησιακό και αναπτυξιακό σχέδιο που θα διασφαλίζει ΟΛΕΣ τις θέσεις εργασίας καθώς και την ανάπτυξη και την προοπτική του Ομίλου της ΛΑΡΚΟ.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Ιανουαρίου 2009

Αύριο Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 18:00 συγκαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Παλαιό Δηµαρχείο.
Τα θέµατα της ηµερήσιας διάταξης είναι τα εξής.
1. Έγκριση Σχεδίου Επιχειρησιακού Προγράµµατος Δήµου Λεβαδέων 2007 - 2010
(Α' και Β' Φάση).
2. Αντικατάσταση µελών του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Λ.
3. Ορισµός µελών του Δ.Σ. του Κ.Α.Π.Η.
4. Αντικατάσταση µελών Δ.Σ. του ενιαίου Ν.Π.Δ.Δ. «Δηµοτικοί Παιδικοί και
Βρεφονηπιακοί Σταθµοί Λιβαδειάς».
5. Αντικατάσταση µελών του Δ.Σ. του Ν.Π. «Πνευµατικό Κέντρο Δήµου Λεβαδέων».
6. Αντικατάσταση µελών του Δ.Σ. του Δηµοτικού Αθλητικού Οργανισµού Λιβαδειάς.
7. Τροποποίηση Οργανισµού Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήµου Λεβαδέων.
8. Αποδοχή ποσού 80.000,00 ευρώ από ΥΠ.ΕΣ. και αναµόρφωση
προϋπολογισµού τρέχουσας χρήσης.
9. Παραλαβή της Β'1 φάσης µελέτης «Γενικό Πολεοδοµικό Σχέδιο Δήµου Λεβαδέων» .
10. Απότµηση πεζοδροµίου επί της οδού Ρούµελης (κατάστηµα ΑLDΙ).
11. Τροποποίηση Σχ. Πόλεως - Αναγνώριση οδού κάθετης στις οδούς Γρ.Λαµπράκη και Σπ.Λούη.
12. Χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας «Βουστάσιου Κρεατοπαραγωγής δυναµικότητας µέχρι ενενήντα πέντε (95) ισοδύναµων ζώων» στην κ. Ακτίνα Βελιτζέλου.
13.Έγκριση απολογισµού οικ. έτους της Σχ.Επιτροπής 4ου- 9ου-12ου Νηπιαγωγείων Λιβαδειάς.
14.Έγκριση απολογισµού οικ. έτους της Σχ.Επιτροπής 1ου Δημ. Σχολείου - Ειδικού Σχολείου - 1ου Νηπιαγωγείου Λιβαδειάς.
15.Έγκριση απολογισµού οικ. έτους της Σχ.Επιτροπής 2ου - 9ου Δηµ .Σχολείων - 2ου Νηπιαγωγείου Λιβαδειάς.
16.Έγκριση απολογισµού οικ. έτους της Σχ.Επιτροπής 5ου Δηµ.Σχολείου - 5ου Νηπιαγωγείου Λιβαδειάς
17. Έγκριση απολογισµού οικ. έτους της Σχ.Επιτροπής 7ου Δηµ.Σχολείου - 7ου - 10ου Νηπιαγωγείων Λιβαδειάς.
18.Έγκριση απολογισµού οικ. έτους της Σχ.Επιτροπής 6ου Δηµ.Σχολείου - 8ου - 11ου Νηπιαγωγείων Λιβαδειάς.
19. Εγκριση απολογισµού ΟΙΚ.έτους της Σχ.Επιτροπής 8ου Δηµ.Σχολείου - 6ου
Νηπιαγωγείου Λιβαδειάς.
20. Επιστροφή παραβόλου σε αλλοδαπό ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
21. Επιστροφή παραβόλου σε αλλοδαπό ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
22.Επιστροφή παραβόλου σε αλλοδαπό ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
23. Εξέταση αιτήµατος Συλλόγου Γυναικών Αγ. Νικολάου Λιβαδειάς.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Υπέρ αγροτών η Συμπαράταξη Βοιωτών

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Εκφράζουμε αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των αγροτών της Βοιωτίας.
Καταδικάζουμε την μεροληπτική και αντι-αγροτική πολιτική που :
-με την αύξηση του κόστους παραγωγής και την μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, επί χρόνια τώρα συρρικνώνει το εισόδημα και τον αγροτικό πληθυσμό της Βοιωτίας και ερημώνει τα χωριά
-απαξιώνει την υψηλής παραγωγικότητας γεωργική χρήση της βοιωτικής γής, καταστρέφει τους βοσκότοπους και φέρνει τον αγρότη και κτηνοτρόφο κοντά στο χείλος του γκρεμού.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την Κυβέρνηση να κάνουν δεκτά τα δίκαια αιτήματα και να δώσουν άμεσα λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα των Βοιωτών αγροτών.
Καλούμε τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να μην υλοποιήσει τον χωροταξικό νόμο που αξιοποιώντας το ξεκλήρισμα της αγροτιάς θέλει να μετατρέψει ολόκληρη τη Βοιωτία σε μια τεράστια ανεξέλεγκτη βιομηχανική περιοχή.
Οι εύφοροι κάμποι της Κωπαϊδας, των Βαγίων, των Θηβών, του άνω Κηφισού, των Πλαταιών και των Θεσπιών που παραδοσιακά αποτελούν τους σιτοβολώνες της χώρας δεν πρέπει να μετατραπούν σε Οινόφυτα
ούτε οι αγρότες σε ανειδίκευτους εργάτες στα εργοστάσια και εργάτες γης σε λίγους ιδιοκτήτες.
Οι κάμποι μας πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος των Βοιωτών με την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας, με τον σύγχρονο αναπροσανατολισμό των καλλιεργειών, με υποδομές για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, τη μείωση των φυτοφαρμάκων και του κόστους, με συλλογικότητες που θα παλεύουν την αισχροκέρδεια των μεσαζόντων και θα σχεδιάζουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις.
Μια άλλη ανάπτυξη με κέντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι εφικτή. Μια ανάπτυξη προσαρμοσμένη στις ανάγκες των αγροτών και των πολιτών της Βοιωτίας. Ας την διεκδικήσουμε όλοι μαζί.

Συνεργασία Περγαντά-ΤΕΕ για Ασωπό

Ιδού το δελτίο Τύπου.

Κλέαρχος Περγαντάς, Νομάρχης Βοιωτίας : «Σε κοινή κατεύθυνση με το ΤΕΕ, για την εξυγίανση και προστασία του Ασωπού»

Με τα μέλη της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), που θα επεξεργαστεί τα ζητήματα του Ασωπού, συναντήθηκε την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία του ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν οι αρμόδιοι Αντινομάρχες Φ. Παπαθωμά, Λ. Καράντζαλης, Δ. Νταλιάνης, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Βοιωτίας Ν. Παπαγγελής, ο Δήμαρχος Οινοφύτων Γ. Θεοδωρόπουλος, ο Δήμαρχος Σχηματαρίου Ε. Γεωργίου, ο Αντιδήμαρχος Σχηματαρίου Η. Χόντζιας, καθώς και στελέχη των αρμόδιων Υπηρεσιών της Νομαρχίας.

Θέμα της σύσκεψης η κοινή κατεύθυνση μέτρων και προτάσεων για την εξυγίανση του Ασωπού, στα πλαίσια εργασίας που το ΤΕΕ ανέθεσε σε μέλη του, με θέμα : «Μελέτη, ανάδειξη και διαμόρφωση τελικής πρότασης επίλυσης του προβλήματος της σοβαρής ρύπανσης του Ασωπού, από υγρά τοξικά απόβλητα». Την Ομάδα Περιβάλλοντος αποτελούν οι μηχανικοί : Λειβαδάρος Ρουσέτος, Θεοχάρη Χριστίνα, Ζιώγας Χαράλαμπος, Στάμου Αναστάσιος, Μπούρα Αγγελική, Παντελάρας Παντελής, και Παπαδοπούλου Μαρία, οι οποίοι αποτελούν και μέλη της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΤΕΕ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο Νομάρχης έθεσε συνολικά τα ζητήματα, τονίζοντας πως τα περιβαλλοντικά ζητήματα στη Βοιωτία έχουν τις ρίζες τους στις προηγούμενες δεκαετίες και απορρεόυν κυρίως από τα ελλείμματα σε χωροταξικό σχεδιασμό και χρήσεις γης, που αποτελεί βασικό εργαλείο για την χωρική οργάνωση και την περιβαλλοντική προστασία.
Στη συνέχεια ο κ. Περγαντάς αναφέρθηκε διαχρονικά στο θέμα, επισημαίνοντας
ότι :
- Το 2003, πρώτο έτος της θητείας του, και κατ΄επανάληψη, ζητήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, η κήρυξη της περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου σε Περιοχή Ειδικής Χωρικής Παρέμβασης (ΠΕΧΠ), αίτημα το οποίο δεν βρήκε ανταπόκριση.
- Το 2005, σε κοινή σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ, με όλους τους συναρμόδιους φορείς, Βουλευτές του Νομού και Δημάρχους, ζητήθηκε η κατασκευή και λειτουργία κεντρικής μονάδας επεξεργασίας υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή του Ασωπού, η στελέχωση των Υπηρεσιών της Νομαρχίας και η αύξηση των προστίμων, αιτήματα που, παρά τις δεσμεύσεις, δεν πραγματοποιήθηκαν.
- Παράλληλα η Νομαρχία ανέδειξε το θέμα, καλώντας την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία μετά από συνεδρίαση στη Βουλή, κατέληξε στις ίδιες με ανωτέρω προτάσεις και εξέδωσε πόρισμα στο οποίο το Κράτος ομοίως δεν ανταποκρίθηκε.
- Το 2007, με την αποκάλυψη της ύπαρξης εξασθενούς χρωμίου στα νερά της περιοχής, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, έσπευσε να χαρακτηρίσει τον Ασωπό «Εθνικής σημασίας». Από τον Οκτώβρη του 2007, και μετά από σειρά πρωτοβουλιών της Νομαρχίας, της ΤΕΔΚ και των Δημάρχων της περιοχής, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, σε κοινή σύσκεψη με τους παραπάνω και τους Βουλευτές του Νομού, δεσμεύτηκε για μια σειρά άμεσων μέτρων στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού και συγκεκριμένα για :

Δημιουργία κεντρικού δικτύου παροχέτευσης υγρών αποβλήτων, που θα είναι εφοδιασμένο με ειδικό σύστημα μέτρησης προδιαγραφών των επεξεργασμένων αποβλήτων, έτσι ώστε να ελέγχεται η ποιότητα των εκροών.
Εφαρμογή μόνιμου προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων.
Εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου αερίων ρύπων στην περιοχή των Οινοφύτων.
Καθορισμός ζωνών προστασίας του Ασωπού και οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού.
Σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ για την ύδρευση όλων των Δήμων, Οινοφύτων – Σχηματαρίου – Τανάγρας – Αυλίδας.

Δέσμευση του ΥΠΕΧΩΔΕ για συνεχείς ελέγχους και συστηματική παρακολούθηση των βιομηχανιών και των εγκαταστάσεων της περιοχής.
Επιβολή αυστηρότερων ποινών και κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων που δεν ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

- Παράλληλα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας, πήρε πολύ σημαντικές αποφάσεις :

Μέχρι την ολοκλήρωση των μέτρων εξυγίανσης του ΥΠΕΧΩΔΕ – που πάρθηκαν μετά από έντονες πιέσεις μας – για την περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου - Ασωπού, απορρίπτουμε όλες τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αφορούν υγρά απόβλητα, επικίνδυνα στερεά και επικίνδυνους αέριους ρύπους.
Απαγορεύουμε την υπεδάφια διάθεση επικίνδυνων υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, σε όλη τη Βοιωτία.

- Επιπλέον με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Βοιωτίας, της Εταιρείας της ΒΑΕΠΑΕ και τη συμμετοχή των Δήμων Θήβας, Σχηματαρίου, Οινοφύτων και Τανάγρας υλοποιείται το έργο «δημιουργία Περιβαλλοντικού Μητρώου και Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης της περιβαλλοντικής επίδοσης επιχειρήσεων, με χρήση GIS».
Με το Μητρώο, εκπονείται ένα σημαντικό εργαλείο, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης και ελέγχου των βιομηχανιών, σχετικά με την παραγωγή, αλλά και τη διάθεση των παραγόμενων ρύπων. Διευρύνοντας αυτό το έργο κατατέθηκε πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα LIFE + της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 800.000 € με τον συνοπτικό τίτλο “ASO.PO.L.I.S” για την ολοκληρωμένη περιβαλλοντική αξιολόγηση και δημιουργία χαρτών, που θα καταδεικνύουν την περιβαλλοντική ρύπανση στο Νομό Βοιωτίας, σε ότι αφορά τους υδάτινους πόρους.

- Ακόμα, η Νομαρχία σε στενή συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος διενεργεί συνεχείς ελέγχους στις βιομηχανικές περιοχές και επιβάλλονται κυρώσεις, χωρίς καθυστερήσεις κι εκπτώσεις, πέρα από τις στενές λογικές του πολιτικού κόστους, ενώ τα πρόστιμα σε συγκεκριμένες εταιρείες ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες €.

Την άμεση υλοποίηση των μέτρων και των δεσμεύσεων από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ζήτησε ο Νομάρχης, καθώς και την δημιουργία βασικών υποδομών χωροταξικής οργάνωσης και εγκατάστασης επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά και ριζικά το πρόβλημα του Ασωπού. Σε ζήτημα αιχμής δε, ανέδειξε και την υποστελέχωση των υπηρεσιών, ζήτημα που πρέπει να λυθεί άμεσα, προκειμένου να συστηματοποιηθούν οι έλεγχοι στις βιομηχανίες.

Στην ίδια κατεύθυνση, με προτάσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τοποθετήθηκαν και οι συμμετέχοντες Δήμαρχοι, προκειμένου να εκπονηθεί επί αξόνων ένα πλήρες πλαίσιο για την εξυγίανση και την προστασία του Ασωπού.
«Η σημερινή σύσκεψη με το ΤΕΕ», τονίζει ο κ. Περγαντάς «ανοίγει μια ουσιαστική και πολύ σημαντική συνεργασία, που στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας για το περιβάλλον, με κυρίαρχο το θέμα του Ασωπού. Το ΤΕΕ , ως σύμβουλος της Πολιτείας, γίνεται ένας ουσιαστικός εταίρος στις προτάσεις μας προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου η κρατική μηχανή να αναλάβει τις ευθύνες της και να δραστηριοποιηθεί άμεσα με μέτρα που θα λύσουν οριστικά τα περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή μας».

Ερωτήσεις για νερό και βιολογικούς σταθμούς στη Φωκίδα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Η ορθολογική διαχείριση των υγρών αποβλήτων πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη σε κάθε σύγχρονη κοινωνία. Μέρος της διαχείρισης αυτής αποτελούν οι βιολογικοί σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων, οι οποίοι οφείλουν να λειτουργούν αξιόπιστα ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά τη δημοσια υγεία και το περιβάλλον.

Στη Φωκίδα, σύμφωνα με καταγγελίες περιβαλλοντικών οργανώσεων και μεμονωμένων πολιτών, η περιβαλλοντική καταστροφή βαίνει αυξανόμενη. Ένας κύριος λόγος είναι η υπολειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή της Ερατεινής του Δήμου Τολοφώνα. Συγκεκριμένα, η λειτουργία των δεξαμενών καθίζησης του Βιολογικού Καθαρισμού δεν είναι αποτελεσματική με συνέπεια τα λύματα να πέφτουν στη θάλασσα.

Επιπλέον, κατ’ άλλες καταγγελίες, οι αποχετεύσεις των Δημοτικών Διαμερισμάτων Καστελλίων, Γραβιάς, Μαριολάτας, Πολυδρόσου και Λιλαίας καταλήγουν στο Βοιωτικό Κηφισό λόγω έλλειψης μονάδων βιολογικού καθαρισμού. Συστηματικά η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξαγγέλλουν τη μελέτη και το έργο του βιολογικού καθαρισμού για την περιοχή και συστηματικά οι εξαγγελίες αυτές παραπέμπονται στις καλένδες. Καθημερινά οι κάτοικοι βιώνουν την υποβάθμιση της ζωής τους.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Υπάρχει σχεδιασμός με χρονοδιάγραμμα και εξασφάλιση πόρων για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στους Δήμους Γραβιάς και Παρνασσού αλλά και στα Δημοτικά Διαμερίσματα Γλυφάδας – Χάνια – Τροιζονίων του Δήμου Τολοφώνας;
2. Αληθεύει ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου δεν λειτουργούν οι δεξαμενές καθίζησης του Βιολογικού Καθαρισμού Ερατεινής του Δήμου Τολοφώνος με αποτέλεσμα τα λύματα να πέφτουν στη θάλασσα; Τι μέτρα πρόκειται να λάβετε για την άμεση συντήρηση – επισκευή στο έργο ώστε να επιτευχθεί ολοκληρωμένη και αξιόπιστη λειτουργία αυτού;
3. Προτίθεστε να εξετάσετε το θέμα της ρύπανσης στην περιοχή τόσο λόγω έλλειψης μονάδων βιολογικού καθαρισμού όσο και δικτύων αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού; Ποια μέτρα έχετε προγραμματίσει να λάβετε;
4.Υπάρχουν έργα βιολογικών σταθμών ώριμα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ ή στο Ταμείο Συνοχής και ποιό το ύψος του Προυπολογισμού;
Αθήνα 21 Ιανουαρίου 2009
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Σπύρος Κουβέλης
Ηλίας Καρανίκας


Για τους υδατικούς πόρους
Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με την κλιματική αλλαγή, η αλλαγή των δεδομένων στη Μεσογειακή ζώνη, που την οδηγούν σε ξηροθερμικά χαρακτηριστικά, η μη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων δημιουργούν δυσοίωνες προβλέψεις για την επάρκεια και την ποιότητα των υδάτινων αποθεμάτων στη Χώρα. Η υποβάθμιση των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων και η καταστροφή των υδατικών οικοσυστημάτων, συνθέτουν ένα επικίνδυνο μίγμα που καλεί σε άμεση δραστηριοποίηση όλους μας και κυρίως την κυβέρνηση.

Χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της κατάστασης είναι ο Νομός Φωκίδας ο οποίος υδρεύει την Αττική με τα υδατικά αποθέματα της Λίμνης του Μόρνου -ουσιαστικά τον πληθυσμό της μισής Ελλάδας- αντιμετωπίζει όμως έντονο πρόβλημα λειψυδρίας, με το φαινόμενο της σπατάλης και της υποβάθμισης της ποιότητας των υδάτων να γίνεται συνεχώς οξύτερο. Το Γαλαξίδι -πρώτος τουριστικός προορισμός στο Νομό- οι Αγ. Πάντες, η Ελαία, η Κερασιά, ο Κόκκινος -με θέα τη λίμνη του Μόρνου-, το Λευκαδίτι, ακόμη και το Λιδωρίκι είναι ανάμεσα στις πολλές περιοχές που έχουν πρόβλημα με την επάρκεια και την ποιότητα του νερού.

Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 2000/60, που ενσωματώθηκε στο Εθνικό Δίκαιο με το Νόμο 3199/03, απαιτείται ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων λαμβάνοντας υπόψη τις οικολογικές επιπτώσεις, τις κλιματικές αλλαγές, τη δημόσια υγεία και τις αναπτυξιακές τάσεις και ανάγκες.

Δράσεις και έργα τα οποία θα έλυναν πολλά από τα προβλήματα παραμένουν σε επίπεδο προθέσεων και ευχών. Χαρακτηριστικά αναφέρονται η προστασία και η καλλιέργεια των πηγών, η μεταφορά πόσιμου νερού, η κατασκευή δικτύου στις κοινότητες με το μεγαλύτερο πρόβλημα το έργο ανακατασκευής του διυλιστηρίου της Άμφισσας και των αγωγών προς Ιτέα – Γαλαξίδι και προς την Βουνιχώρα, η αντικατάσταση όλων των δικτύων ύδρευσης από αμίαντο, η μελέτη προτάσεων που αφορούν έργα αφαλάτωσης. Επίσης, δεν έχει προωθηθεί κανένα έργο και δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού για χρήση σε άρδευση καλλιεργειών που τώρα χάνεται.

Επιπλέον, ουδείς σχεδιασμός από την κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει υπάρξει για τη διαχείριση των υπόγειων υδάτων, που είτε έχουν χαθεί λόγω μεγάλων έργων (σήραγγα Μόρνου) , είτε λόγω συνθηκών εκμετάλλευσης (Υπόγειες Στοές Μεταλλείων) ή δεν ήταν έως τώρα εκμεταλλεύσιμα. Στο μέσο αυτής της κρίσιμης κατάστασης, η Πολιτεία φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και να μην αναλαμβάνει την απαραίτητη δράση που θα το λύσει οριστικά.

Επειδή η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων με παράλληλη κατασκευή των αναγκαίων συμπληρωματικών υποδομών αποτελεί ευρωπαϊκή κατεύθυνση και πολιτική.
Επειδή το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν αλλά φυσικό αγαθό σε ανεπάρκεια
Επειδή η αντιμετώπιση του φαινομένου της ερημοποίησης είναι καθήκον μας
Επειδή η ποιότητα του πόσιμο νερού οφείλει να είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Υπάρχει σχεδιασμός, χρονοδιάγραμμα και εξασφάλιση πόρων για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των υδατικών πόρων του νομού ;
Υπάρχει σχεδιασμός, χρονοδιάγραμμα και εξασφάλιση πόρων από το ΕΣΠΑ για την ανακατασκευή του διυλιστηρίου Άμφισσας και των αγωγών προς Ιτέα – Γαλαξίδι και προς την Βουνιχώρα ; Προτίθενται οι κεντρικές υπηρεσίες να στηρίξουν τη μελέτη του έργου αυτού;
Σε πόσους και ποιους Δήμους και Κοινότητες του Νομού Φωκίδας υπάρχουν ακόμη δίκτυα ύδρευσης με αμιαντοσωλήνες; Ποια μέτρα με ποιο χρονοδιάγραμμα και εξασφάλιση πόρων έχουν ληφθεί για την αντικατάσταση των δικτύων αυτών;
Υπάρχει σχεδιασμός, χρονοδιάγραμμα και ποια η πηγή των πόρων για την κάλυψη αναγκών ύδρευσης του Γαλαξειδίου, των Αγ. Πάντων, της Ελαίας, της Τριταίας, του Κόκκινου, του Κροκυλείου, της Κερασιάς, του Λιδωρικίου, της Μαριολάτας;
Προτίθεστε να εκπονήσετε μελέτη για την καταγραφή και πιθανή εκμετάλλευση των υπόγειων υδατικών πόρων; Υπάρχουν στοιχεία για τα υπόγεια νερά που είτε έχουν χαθεί λόγω έργων (σήραγγα Μόρνου, Υπόγειες Στοές Μεταλλείων) ή δεν ήταν έως τώρα εκμεταλλεύσιμα;
Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της ΕΥΔΑΠ η μη συντήρηση του δικτύου μεταφοράς νερού από το φράγμα Μόρνου στην Υλίκη έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά κυβικά νερού . Πόσο νερό χάνεται τώρα και τι σκοπεύετε να κάνετε γι αυτό ;
Αθήνα 21 Φεβρουαρίου 2009

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Σπύρος Κουβέλης
Ηλίας Καρανίκας

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Φωτογραφίες από την κοπή της πίτας της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς

Ιδού το δελτίο Τύπου.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009, η εκδήλωση κοπής της πίτας, της Φωτογραφικής Λέσχης μας. Την εκδήλωση, εκτός από τα μέλη της Λέσχης, τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Δημήτριος Νταλιάνης, Αντινομάρχης της Ν. Α. Βοιωτίας και μέλος της Λέσχης μας, η Κα ΄Αρια Αγάτσα, Νομαρχιακή Σύμβουλος της Ν. Α. Βοιωτίας και πολιτευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νομού Βοιωτίας, ο κ. Γεώργιος Τόλιας, Αντιδήμαρχος του Δήμου Λεβαδέων και ο κ. ΄Ακης Βαγιάκος, πολιτευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νομού Βοιωτίας. Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος κ. Κων/νος Κοτσώνας, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, μεταξύ των άλλων, τόνισε ιδιαίτερα την αξία της ομαδικής προσπάθειας, που αποτελεί το βασικό στοιχείο στην προώθηση των ενδιαφερόντων των μελών της Λέσχης, καθώς και στην επίτευξη των στόχων του Διοικητικού μας Συμβουλίου. Τυχερή της βραδιάς ήταν η κόρη του Προέδρου στην οποία έτυχε το φλουρί, για το οποίο η Λέσχη έδωσε ως δώρο ένα πολυτελέστατο φωτογραφικό λεύκωμα.
Για το Δ. Σ. Φ. Λ. Λιβαδειάς
Ο Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ Η Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Α Σ
Κων/νος Κοτσώνας Νεκταρία Κοβάνη























Κέρδισε σε κλήρωση την απόλυσή της!

Ένα πρωτοφανές περιστατικό συνέβη σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στην Πάτρα.
Ο υπεύθυνος του καταστήματος είχε πάρει εντολή να απολύσει έναν υπάλληλο. Μην έχοντας όμως καταλήξει σε ποιον, αποφάσισε να ρίξει κλήρο.
Όταν λοιπόν έκλεισε το κατάστημα, ζήτησε από τους εργαζόμενους να παραμείνουν και να γράψουν τα ονόματά τους σε ένα χαρτάκι.
Πήρε τα χαρτάκια, τα δίπλωσε και τα έβαλε σε μια γυάλα. Οι εργαζόμενοι χάρηκαν, θεωρώντας ότι ο νικητής της κλήρωσης θα πάρει κάποιο μπόνους από την εταιρεία.
Ο υπεύθυνος όμως τράβηξε ένα από τα χαρτάκια και ανακοίνωσε στη κοπέλα που αναγραφόταν το όνομά της ότι απολύεται!
Η εργαζόμενη ξέσπασε σε λυγμούς, μην μπορώντας να πιστέψει αυτό που συνέβη, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι είχαν μείνει άφωνοι.
Η εξήγηση που έδωσε ο υπεύθυνος του καταστήματος ήταν ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, έπρεπε να γίνει μείωση προσωπικού, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις στην κοπέλα, που ζητούσε να μάθει το λόγο της απόλυσής της.
Η κοπέλα προτίθεται να προχωρήσει και σε επίσημη καταγγελία στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, ο πρόεδρος του οποίου, Αντώνης Καλής, μιλά για ένα περιστατικό, που αγγίζει τα όρια της παράνοιας.

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Η ανακοίνωση τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για το Αλουμίνιο

Η ανακοίνωση τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για το Αλουμίνιο.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Πολλές φορές στο παρελθόν ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχουμε αναφερθεί στο θέμα της τιμής πώλησης του ρεύματος από την ΔΕΗ στην Ελληνική Βιομηχανία.
Η θέση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι πως με κάθε τρόπο πρέπει να στηριχτεί η Ελληνική Βιομηχανία και γενικότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου τα Ελληνικά προϊόντα να είναι ανταγωνιστικά των ξένων και έτσι οι Επιχειρήσεις της χώρας μας να επιβιώνουν στον ανταγωνισμό.
Όσο η ΔΕΗ ήταν κρατικό μονοπώλιο και χωρίς ανταγωνιστές με υγιή οικονομική βάση δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, η στήριξη αυτή να γίνεται μέσω της ΔΕΗ και συγκεκριμένα της τιμής πώλησης του ρεύματος.
Αυτό όμως όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει στο παρελθόν δεν μπορεί να συνεχιστεί σήμερα που η ΔΕΗ :
•δεν είναι μονοπώλιο,
•που έχει δεκάδες ανταγωνιστές (Ελληνικούς και ξένους κολοσσούς )
• που είναι υποχρεωμένη να κινείται μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και
•που παρά τις συνεχείς και πρωτόγνωρες αυξήσεις των οικιακών τιμολογίων έχει καταρρεύσει οικονομικά παρουσιάζοντας ζημιές πάνω από 300 εκατ. Εuro.

Ενας από τους βασικούς λόγους οικονομικής κατάρρευσης της ΔΕΗ είναι το γεγονός ότι η Επιχείρηση του Ελληνικού λαού αναγκάζεται να τροφοδοτεί την Ελληνική βιομηχανία με ενέργεια επι ζήμια σε τιμές φθηνότερες από ότι της κοστίζει να την παράξει.
Συγκεκριμένα η ΔΕΗ Α.Ε. μόνο από το τιμολόγιο Α-150 (που χρησιμοποιούν 30 βιομηχανίες ) ζημιώθηκε κατά το πρώτο επτάμηνο του 2008 κατά 129 εκατομμύρια € !
Οι απίστευτες αυξήσεις που πλήρωσαν οι Έλληνες καταναλωτές εξαιτίας της ζημιάς της Επιχείρησης πήγαν να τροφοδοτήσουν τα κέρδη της Ελληνικής βιομηχανίας.

Επιπρόσθετη ζημιά της ΔΕΗ Α.Ε. της τάξης των 50 – 80 εκ.€ ετησίως όπως είναι επίσης γνωστό προήλθε από τον αποχαρακτηρισμό της άδειας της εταιρείας ΑτΕ .
Στο σημείο αυτό τονίζουμε ότι με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία 54/2003 η ΔΕΗ δεν είναι υποχρεωμένη να πριμοδοτεί εταιρείες επί ζημία της .
Συνεπώς, κανένας καλοπροαίρετος παράγοντας δεν μπορεί να αγνοήσει τις αιτίες αυτές που στην κυριολεξία είναι πηγές αφαίμαξης της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού που όλοι οφείλουμε να την προστατεύσουμε πριν να είναι ήδη πολύ αργά.
Θέση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι το κράτος – η Κυβέρνηση να βρει άλλους τρόπους στήριξης της βιομηχανίας και όχι μέσα από τον εκβιασμό και την απαίτηση του μεγαλώματος των ζημιών της ΔΕΗ Α.Ε.

Η αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΑτΕ είναι γνωστή και δεδομένη και αποδεικνύεται από τους γενικότερους αγώνες της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με μπροστάρη τη ΓΣΕΕ.
Τέλος, καλούμε τη Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ από τη γραμμή εφαρμογής των δρομολογημένων αποφάσεων που έχουν την έγκριση του Δ.Σ.
‘Εχει χρέος και ΕΥΘΥΝΗ να προστατεύσει τα συμφέροντα της Επιχείρησης και των καταναλωτών.

Δείτε κι αυτό
Δεν κλείνει το Αλουμίνιο, λέει η Μυτιληναίος

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ για το Αλουμίνιο

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
Κατά τη σημερινή μετά από αναβολή (που ζήτησε η Αλουμίνιον ΑΕ) δικάσιμο της αίτησης της Αλουμίνιον ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείο Αθηνών για λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ, λόγω της από 1/7/08, κατ' εφαρμογή της σχετικής Υπουργικής Αποφάσεως, αύξησης κατά 10% στο τιμολόγιο Υψηλής Τάσης (Α150), η Αλουμίνιον παραιτήθηκε από την αίτησή της αυτή.

Ως αιτιολογία για την παραίτηση προέβαλε ότι η ένδικη αίτηση κατέστη για αυτήν άνευ αντικειμένου, καθότι, και αν ακόμη γινόταν δεκτή από το Δικαστήριο, και πάλι η Αλουμίνιον "κλείνει" διότι αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και το τιμολόγιο Α150 χωρίς την αύξηση του 10%.

Η δημόσια αυτή στο Δικαστήριο δήλωση επιβεβαιώνει τη θέση της ΔΕΗ ότι οι ισχυρισμοί της Αλουμίνιον περί δήθεν παράνομης επιβολής σε αυτήν της αύξησης του 10% εκ μέρους της ΔΕΗ, ήταν εξ αρχής προσχηματικοί και στόχευαν στην απόκρυψη της πραγματικής ουσίας της υπόθεσης.Μετά την άρνηση ουσιαστικά της Αλουμίνιον να αναμείνει την απόφαση της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης για την μεταξύ μας έστω και προσχηματικά, τεθείσα, διαφορά, η ΔΕΗ θα προβεί με κάθε νόμιμο μέσο στη διασφάλιση των απαιτήσεών της κατά της Αλουμίνιον ΑΕ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ΔΕΗ δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί αυτή η αντιπαράθεση ως άλλοθι για να αποκρυβούν πιθανόν ειλημμένες, για άλλους λόγους, άσχετους με τη ΔΕΗ, επιχειρηματικές αποφάσεις της άλλης πλευράς.
Δείτε κι αυτό.
Δεν κλείνει το Αλουμίνιο, λέει η Μυτιληναίος

Μαγκριώτης και Καρανίκας στη Βουλή για τον δρόμο Αμφισσας-Λιδωρικίου

Ιδού η ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κκ. Μαγκριώτη και Καρανίκα για τον δρόμο Αμφισσας-Λιδορικίου.

ΠΡΟΣ: 1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
κ. Γ. Παπαθανασίου
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΧΩΔΕ
κ. Γ. Σουφλιά

Θέμα: Κατασκευή εθνικής οδού Άμφισσας – Λιδορικίου

Κύριοι Υπουργοί,
Επανειλημμένως, τόσο με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις (5032/24.01.2008, 12795/26.05.2008 και 8212/15.10.2008) όσο και με την επίσκεψη μας στο έργο, σας έχουμε επισημάνει την σπουδαιότητα για την ανάπτυξη της ορεινής Φωκίδας του άξονα «Αγ. Ευθυμία – Διασταύρωση με Φυλακές Μαλανδρίνου». Ο άξονας αυτός θα εξυπηρετήσει την σύνδεση της Δωρίδας με την Άμφισσα, πρώτευουσα του Νομού, αλλά και με τα αστικά κέντρα. Ο άξονας αυτός εξυπηρετεί την ανάπτυξη της περιοχής και την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Το έργο καρκινοβατεί εδώ και μήνες. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, συγκεντρώθηκαν δε υπογραφές οι οποίες και απεστάλησαν τόσο στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς όσο και στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
Αντί να συζητούμε για την ολοκλήρωση του έργου, έργο αξίας 8.700.000 ευρώ , συζητούμε για το εάν και πότε θα μπει ασφαλτικός τάπητας τουλάχιστον μεταξύ των δύο χωριών, της Αγ. Ευθυμίας και της Βουνιχώρας. Αντιλαμβάνεστε ότι οι προσδοκίες όλων μας, αποτέλεσμα των δικών σας παραλείψεων, έχουν μηδενισθεί.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την ολοκλήρωση του έργου ; Πότε προβλέπεται η ολοκλήρωση του ;
Σε ποιο στάδιο βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις Αναδόχου – Υπηρεσίας ως προς το σκέλος εκτέλεσης των εργασιών και υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του έργου ;
Θεωρείτε πιθανή την υλοποίηση του έργου έως το τέλος του 2009;
Πόσα χρήματα θα χαθούν από το Γ ΚΠΣ αν το έργο δεν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2009 και πόσα χρήματα θα δεσμεύσει το ίδιο έργο από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του εντός της Δ Προγραμματικής Περιόδου , 2007-2013;
Πόσο είναι το σύνολο της Δημόσιας Δαπάνης που διαθέτει το ΕΣΠΑ για Υποδομές στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Γιάννης Μαγκριώτης
Ηλίας Καρανίκας

Επίδομα θέρμανσης 100 - 200 ευρώ σε μικροσυνταξιούχους

Έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους πάσης φύσεως συνταξιούχους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, στους συνταξιούχους του ΟΓΑ καθώς και στους εγγεγραμμένους ανέργους θα χορηγηθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά.
Οι ανωτέρω υπουργοί κατέθεσαν σήμερα (Πέμπτη) στη Βουλή τη σχετική τροπολογία στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου για το ταμείο εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.


Το ποσό της ενίσχυσης κυμαίνεται από 100-200 ευρώ ανά δικαιούχο. Η ενίσχυση χορηγείται σε κάθε άτομο ξεχωριστά ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει και άλλο άτομο στο ίδιο νοικοκυριό που δικαιούται την ενίσχυση. Συνεπώς, για νοικοκυριό με δύο δικαιούχους η ενίσχυση φθάνει έως τα 400 ευρώ.
Το ύψος της ενίσχυσης καταβάλλεται ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.
Ειδικότερα η ενίσχυση καθορίζεται ως εξής:
1. Για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής, η ενίσχυση θα είναι 200 ευρώ.
2. Για τους δικαιούχους των νομών Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρτας, Αχαϊας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Μαγνησίας, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας η ενίσχυση καθοριστηκε σε 150 ευρώ.
3. Για τους δικαούχους που κατοικούν στους νομούς Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου η ενίσχυση καθορίζεται σε 100 ευρώ.


Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο και θα καταβληθεί για μεν τους συνταξιούχους μέσω των ασφαλιστικών φορέων από τους οποίους χορηγείται η κύρια σύνταξη στους δε μακροχρόνια ανέργους μέσω του ΟΑΕΔ.
Η χορήγηση του συγκεκριμένου εκτάκτου επιδόματος θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής (Ταμείο Καταπολέμησης της Φτώχειας).

Συνεχίζουν οι αγρότες

Παραμένουν τα μπλόκα των αγροτών σε κομβικά σημεία της χώρας και συνοριακούς σταθμούς, παρά τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης. Με τις ενισχύσεις αυτές, ύψους 500 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση εξάντλησε τις δυνατότητές της, τόνισε ο κ. Χατζηγάκης, την ώρα που οι αγρότες δηλώνουν μη ικανοποιημένοι.
Τα μέτρα της κυβέρνησης
Μέτρα στήριξης ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τους αγρότες ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης.Όπως τόνισε αυτό το πακέτο μέτρων αποτελεί προϊόν γόνιμου διαλόγου με εκπροσώπους αγροτών και αποφασίστηκε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Πιο συγκεκριμένα, θα δοθούν αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ :
-Στους βαμβακοπαραγωγούς: 75 εκατ.ευρώ (ως 45 ευρώ το στρέμμα)
-Στους καλλιεργητές αραβόσιτου και σίτου: 100 εκατ.ευρώ
-Στους ελαιοπαραγωγούς: 50 εκατ. ευρώ
-Στους καλλιεργητές οπωροφόρων, σπαραγγιών και πατάτας: 100 εκατ.ευρώ
-Για κάλυψη λοιπόν κινδύνων για αγροτικά προϊόντα και προϊόντα κτηνοτροφίας: 100 εκατ.ευρώ
-Έκτακτες ενισχύσεις για βαμβακοπαραγωγούς, καπνοπαραγωγούς, παραγωγούς δημητριακών και ελιών: 75 εκατ.ευρώ

Ο κ. Χατζηγάκης τόνισε επιπλέον ότι η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης θα αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και οι επιστροφές τους θα είναι αυξήμενες σε σχέση με πέρσι.Με τις ενισχύσεις αυτές η κυβέρνηση εξάντλησε τις δυνατότητές της, τόνισε ο υπουργός εξαιτίας των ευρωπαϊκών της δεσμεύσεων, της διεθνούς οικονομικής κρίσης αλλά και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του νέου προϋπολογισμού.Κάλεσε, μάλιστα, τους αγρότες να ανταποκριθούν θετικά στα παραπάνω μέτρα, τονίζοντας ότι τώρα ξεκινά μία νέα πορεία συνεργασίας μαζί τους για την επίλυση των προβλημάτων και των αιτημάτων τους.

Εν τω μεταξύ, και οι κτηνοτρόφοι θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών, καθώς ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Zootechnia 2009.Οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί ασφυκτιούν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος και προσθέτει:«Οι τιμές των ζωοτροφών των λιπασμάτων και των φαρμάκων έχουν υπερδιπλασιαστεί, οι τιμές του γάλακτος και του κρέατος παραμένουν καθηλωμένες στα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ ταυτόχρονα ο καταναλωτής πληρώνει τις συνεχείς αυξήσεις των προϊόντων και το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ τιμών παραγωγού και κατανάλωσης συνεχώς διευρύνεται σε βάρος και των δυο».

Παραμένουν τα μπλόκα
-Σε αποκλεισμό και του Μπράλου προχωρούν οι αγρότες.
-Αποκλεισμένη παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Αθηνών στα Τέμπη, στη Νίκαια Λάρισας και στον κόμβο Μικροθηβών Μαγνησίας. -Σε αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Λαμίας-Αθηνών προχώρησαν για 20 λεπτά οι αγρότες της Λαμίας, ενώ κλειστεί παραμένει η εθνική οδός στο ύψος της Αλαμάνας.
-Αποκλεισμένη η παλιά εθνική οδός Λαμίας-Αθηνών στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία. Οι αγρότες που βρίσκονται εκεί θα προχωρήσουν αύριο, Παρασκευή σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής.

- Οι αγρότες της Φθιώτιδας θα στήσουν στις 9 το πρωί της Παρασκευής μπλόκο και στον κόμβο Μοσχοχωρίου. Έτσι, η μόνη δίοδος μεταξύ Βορρά και Νότου θα είναι διαμέσω Αγρινίου και Πάτρας. - Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του συνοριακού σταθμού στον Προμαχώνα Σερρών και ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής Δράμας. Μετ' εμποδίων η κυκλοφορία και μέσω του συνοριακού σταθμού των Κήπων Εβρου, όπου αγρότες ανοίγουν και κλείνουν κατά διαστήματα την Εγνατία οδό μετά την Αλεξανδρούπολη.
- Αγρότες του Νέστου έκλεισαν επ' αόριστον την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ξάνθης, στο ύψος της Χρυσούπολης Καβάλας, ενώ περιστασιακά και ανοίγουν την παλιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης και τον δρόμο στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα.
- Συγκεντρωμένοι παραμένουν οι αγρότες στα Κερδύλια και τον Στρυμόνα, στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, έξω απο το Πολύκαστρο και στην είσοδο του Κιλκίς.
- Το δρόμο Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας, στον κόμβο «Πράσινα Φανάρια», απέκλεισαν προσωρινά οι αγρότες από την Επανομή. Ο δρόμος άνοιξε εκ νέου το βράδυ. - Αποκλεισμένη παραμένει και η εθνική οδός Χανίων - Ηρακλείου στην περιοχή Πλατάνι. Το πρωί της Παρασκευής οι αγρότες των Χανίων θα προχωρήσουν σε κατάληψη και των δύο οικονομικών υπηρεσιών του νομού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Νομάρχες υπέρ αγροτών

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΑΕ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους αγώνες των αγροτών που γίνονται με στόχο τη διασφάλιση της οικονομικής τους επιβίωσης αλλά και των προοπτικών συνέχειας της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας. Σήμερα η αγροτική οικονομία κυριολεκτικά αιμορραγεί και συρρικνώνεται. Το κόστος παραγωγής είναι υψηλό και η απώλεια εισοδήματος σημαντική.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οι μεσάζοντες και τα καρτέλ χρόνια τώρα λυμαίνονται την παραγωγή, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη τα οποία εκτοξεύουν τις τιμές των προϊόντων σε βάρος των καταναλωτών και συμπιέζουν προς τα κάτω τα κέρδη των παραγωγών.
Το αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα παρουσιάζει συνεχή κάμψη.
Το αγροτικό πρόβλημα είναι εθνικό θέμα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Η ΕΝΑΕ ως αντιπροσωπευτικό όργανο των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων όλης της χώρας βρίσκεται κοντά στους αγρότες, θεωρεί τον αγώνα τους δίκαιο και τη σταδιακή δρομολόγηση των αιτημάτων τους μέσα από το διάλογο και τη διαβούλευση ως τη μόνη και ενδεδειγμένη λύση για τη επιβίωση της πρωτογενούς μας παραγωγής.
Για το λόγο αυτό ζητάμε από την Κυβέρνηση να επέμβει αποφασιστικά, συμβάλλοντας, μέσω του διαλόγου, με τις πολιτικές της επιλογές στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των αγροτών που αποτελούν βασικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας και καθοριστικό παράγοντα της κοινωνικής συνοχής.

Πρόστιμα σε 16 εταιρείες για την προστασία του καταναλωτή

Κατόπιν σχετικών ελέγχων που διενεργήθηκαν από κλιμάκια των νομαρχιών και από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, εκδόθηκαν δέκα τέσσερις (14) αποφάσεις επιβολής χρηματικού προστίμου εις βάρος εννέα εμπορικών εταιρειών, για παράβαση των διατάξεων των άρθρων 5 και 7 της Κ.Υ.Α 2810/2004 «Γενική ασφάλεια Προϊόντων» :
ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑ ΕΠΕ CORMORANO ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 167-169-ΑΘΗΝΑ 30.000 €
HOUSE MARKET A.E IKEA ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΠΑΙΑΝΙΑ 1.500 €

ΠΕΝΤΕ Α.Ε ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΛΕΝΟΡΜΑΝ 129 ΚΟΛΩΝΟΣ 1.500 €
ΑΦΟΙ ΣΑΡΡΗ Ο.Ε ΥΠΕΡΙΩΝΟΣ 36 ΑΘΗΝΑ (5 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ) 7.500 €
ΔΕΡΒΕΝΤΛΗΣ Α.Ε ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ 19 & Λ. ΟΡΕΩΝ Α. ΛΙΟΣΙΑ 1.500 €
Μ. ΜΠΑΛΛΗΣ-Γ. ΚΟΥΤΟΥΝΙΔΗΣ Ο.Ε Σ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 19 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1.500 € MEDICARE ABEE ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ 7 Α. ΤΟΥΜΠΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (2 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ) 3.000 €
ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΚΥΡ. & ΣΙΑ Ε.Ε ΑΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 29-31 ΑΘΗΝΑ 5.000 € ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΡΙΩΝ 21 ΓΑΛΑΤΣΙ 5.000 €

Τέλος, εκδόθηκε απόφαση εις βάρος της εταιρείας «ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ-ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο.Ε», με έδρα στην Ηλιούπολη (Σοφ. Βενιζέλου 96), χρηματικού προστίμου 5.000 €, γιατί δεν παρείχε γραπτή εγγύηση για πωληθέντα έπιπλα και επίσης κατ’ και εις βάρος της εταιρείας με την επωνυμία «ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε», με έδρα στην Θέρμη Θεσσαλονίκης (140 χλμ. ε.ο Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας), χρηματικού προστίμου 10.000 €, γιατί παραπλάνησε τους καταναλωτές ως προς τη διάρκεια της εγγύησης προϊόντος.

Δελτίο αγροτικών κινητοποιήσεων

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν τα συντονιστικά όργανα των αγροτών, προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων.
Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία και ενώ αναμένουν την ανακοίνωση των εξειδικευμένων μέτρων από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που προανήγγειλε χθες το βράδυ.
Λίγο πριν τις 11 το πρωί απέκλεισαν συμβολικά τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών -Θεσσαλονίκης κοντά στην Δαύλεια επιβάλλοντας σημαντική καθυστέρηση στο intercity που κατευθύνονταν προς Θεσσαλονίκη και αναγκάστηκε να ακινητοποιηθεί στο σταθμό της Λιβαδειάς.
Οι αγρότες στην Αλαμάνα της Λαμίας κράτησαν την σκληρή αντίσταση τους κόβοντας μια διέξοδο που υπήρχε παράλληλα προς την εθνική οδό και έτσι υποχρεώνονται οι οδηγοί που κινούνται από την κεντρική Ελλάδα να διέρχονται μόνο από την παλαιά εθνική οδό και μέσα από την πόλη της Λαμίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκατοντάδες νταλίκες παραμένουν εγκλωβισμένες για 3η μέρα στο τμήμα από τη Λαμία μέχρι και τη Θήβα σε διάφορα σημεία.

Η τροχαία κατευθύνει την κυκλοφορία στην παλιά εθνική οδό και στην περιοχή του Μπράλου διαχωρίζει τα φορτηγά από τα Ι.Χ. αυτοκίνητα. Τα μεν φορτηγά τα κατευθύνει προς την Άμφισσα και από κει σε Δελφούς, Αράχοβα Λιβαδειά, Θήβα για να βγουν και πάλι στην εθνική οδό. Τα Ι.Χ. αυτοκίνητα τα κατευθύνει προς Αμφίκλεια, Τιθορέα και από κει και μετά μέσα από χωριά της Βοιωτίας παρακάμπτει το μπλόκο των αγροτών για να επανέλθουν στην παλιά εθνική οδό λίγο μετά την Χαιρώνεια και να συνεχίσουν προς τη Λιβαδειά και Θήβα για να βγουν εκ νέου στην εθνική οδό στο ύψος της Θήβας.
Σε ό, τι αφορά την κίνηση από τη Λαμία για τη βόρειο Ελλάδα η αστυνομία κατευθύνει την κυκλοφορία προς την περιοχή του Δομοκού από κει σε Φάρσαλα και Λάρισα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, η κίνηση των αυτοκινήτων έχει μειωθεί αισθητά, αφού οι οδηγοί υπολογίζουν αρκετά την πολύωρη καθυστέρηση και τη μεγάλη ταλαιπωρία για να παρακάμπτουν τα μπλόκα των αγροτών.

Οι κινήσεις των αγροτών
Οι αγρότες απέφυγαν να σχολιάσουν το αποτέλεσμα της συνομιλίας που υπήρχε μετά τη συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες τους με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, ενώ κινούνται στην κατεύθυνση να γίνει μια συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων από διάφορα μπλόκα στην περιοχή του Βόλου σήμερα το απόγευμα.
Όμως και για αυτή τη συνάντηση υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των αγροτών που βρίσκονται στην Αλαμάνα της Φθιώτιδας και στο Κάστρο της Βοιωτίας με τους συναδέλφους τους που βρίσκονται στα Τέμπη.

Οι αγρότες που βρίσκονται στην Αλαμάνα, στο Κάστρο στις Μικροθήβες και στην Παλιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας προσπαθούν να συγκροτήσουν ένα πανελλαδικό όργανο μετά τις διαφωνίες που υπήρξαν ανάμεσά τους για τη συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα. Ήδη έχουν συλλέξει υπογραφές σε ένα μνημόνιο από αγρότες της Βοιωτίας, του Δομοκού, της Λαμίας, των Φαρσάλων, της Χαλκηδόνας, ενώ αντιπροσωπεία αγροτών βρίσκεται ήδη στην βόρειο Ελλάδα και έχει επαφές με αγρότες από τα Γιαννιτσά, τις Σέρρες στην Δράμα και την Καβάλα για να μετάσχουν σε ένα πανελλαδικό όργανο. Εκτιμήσεις των συνδικαλιστών είναι ότι μέχρι το βράδυ θα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη συγκρότηση ενός πανελλαδικού οργάνου για να υπάρχει επίσημος συνομιλητής της κυβέρνησης, αλλά και όργανο που θα παίρνει τις αποφάσεις.
Παραμένει ωστόσο άγνωστη ποια θα είναι η στάση των αγροτών από την περιοχή των Τεμπών, οι εκπρόσωποι των οποίων αρχικά είχαν διαφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη το μεσημέρι στη Λαμία.

Τέλος, σήμερα το απόγευμα αναμένεται συνάντηση στον κόμβο της Νίκαιας, αγροσυνδικαλιστών από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και τα Φάρσαλα με τον κ. Μπούτα που είναι επικεφαλής του μπλόκου των αγροτών στην Νίκαια της Λάρισας.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στις Σέρρες
Κλειστός παραμένει ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα και η Εγνατία Οδός στον κόμβο Ν. Κερδυλλίων, αποτρέποντας τη διέλευση των αυτοκινήτων για Δράμα και Καβάλα. Οι οδηγοί εξυπηρετούνται από την παλιά εθνική οδό Σερρών-Δράμας.
Εξάλλου, χθες το βράδυ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος των Αδέσμευτων Αγροτών του δήμου Μητρουσίου, Γιάννης Τουρτούρας, οι αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη, πέρασαν με τα τρακτέρ τους στο βουλγαρικό έδαφος για περίπου δύο ώρες, αλλά έπειτα από την άμεση επέμβαση των αστυνομικών αρχών, επέστρεψαν στο ελληνικό έδαφος χωρίς να σημειωθούν προβλήματα κι εμπλοκές με άλλους οδηγούς.
«Δεν θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας αν δεν δούμε χρήματα στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς», τόνισε ο κ. Τουρτούρας, ενώ περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον Προμαχώνα είπε πως η «ουρά» των ακινητοποιημένων αυτοκινήτων αγγίζει τα πενήντα χιλιόμετρα.

Ομαλά διεξάγεται την ώρα αυτή, η κίνηση των οχημάτων στο Κιλκίς και στα Γιαννιτσά, ενώ οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους, στην είσοδο των δύο πόλεων.
Στη διάρκεια της ημέρας, αναμένεται ότι θα επαναληφθούν τα μπλόκα στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, στη διασταύρωση Μαυρονερίου Κιλκίς, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στην παλιά εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης στο ύψος της Χρυσούπολης. Μπλόκα των αγροτών αναμένονται επίσης και στις εισόδους της πόλης της Κομοτηνής.
Στάση αναμονής από τους αγρότες των Χανίων
Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες του νομού Χανίων, που περιμένουν τα αποτελέσματα της σύσκεψης στην Αθήνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι τους.
Αγρότες από τα Χανιά παραμένουν στην περιοχή «Πλατάνι» έχοντας αποκλείσει την εθνική οδό Χανίων-Ηρακλείου.
Στην περιοχή του αποκλεισμού θα συγκεντρωθούν στις 7 το απόγευμα αγρότες από όλο το νομό, όπου, αφού ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στην Αθήνα η αντιπροσωπεία τους, θα πάρουν αποφάσεις για να κλιμάκωση ή όχι των κινητοποιήσεων τους.
Ενισχύσεις στους αγρότες υποσχέθηκε ο Χατζηγάκης
«Απόφαση της κυβέρνησης είναι να δοθούν ενισχύσεις στους αγρότες. Άμεσα θα ενισχυθούν οι παραγωγοί λαδιού, βαμβακιού, σιτηρών και καλαμποκιού. Θα δοθούν επίσης ενισχύσεις και σε άλλους παραγωγούς που η παραγωγή τους επλήγη από δυσμενείς καιρικές συνθήκες».
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους των αγροτών από τη Θεσσαλία, ενώ αυτή με τους αγρότες από την Κρήτη δεν έγινε καθώς οι τελευταίοι δεν ήρθαν στην Αθήνα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

«Αδιέξοδη η συνάντηση»
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν ότι «ο αγώνας συνεχίζεται και η συνάντηση ήταν αδιέξοδη».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπός τους, Γιώργος Καραϊσκος «ο υπουργός διαπίστωσε ότι είναι δίκαια τα αιτήματά μας αλλά στην ουσία δεν μας έδωσε τίποτα και για αυτό θα ζητήσουμε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και ίσως και με τον πρωθυπουργό».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διήμερο εκδηλώσεων για Γάζα


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Συνθέτουν το παζλ της απαγωγής

Το παζλ της πολύκροτης υπόθεσης απαγωγής του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου συνθέτουν από χθες τα ξημερώματα αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής προκειμένου να οδηγηθούν στα ίχνη των δραστών. Χθες το μεσημέρι, τον 74χρονο επισκέφθηκε στο σπίτι του στο Καβούρι κλιμάκιο αστυνομικών της Ασφάλειας που διενεργούν τις έρευνες και συνομίλησαν μαζί του για περισσότερες από 5 ώρες, προσπαθώντας να συγκεντρώσουν πληροφορίες για το σημείο όπου κρατήθηκε όμηρος και για το προφίλ των δραστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγόπουλος φέρεται να κατέθεσε ότι το κρησφύγετο των απαγωγέων απείχε μία περίπου ώρα από το σημείο όπου οι δράστες απελευθέρωσαν τον οδηγό του κ. Γιώργο Σαρδέλη. Ο χώρος κράτησής του δεν βρισκόταν στο ισόγειο καθώς χρειάστηκε να ανέβει σκάλες. Τα παράθυρα ήταν καλυμμένα με χαρτόνια, με αποτέλεσμα να χάνει την αίσθηση του χρόνου, αφού δεν μπορούσε να αντιληφθεί αν ήταν μέρα ή νύχτα.
Ο κ. Παναγόπουλος αποκάλυψε στους αστυνομικούς ότι τα άτομα που έμπαιναν στο δωμάτιο ήταν πάντοτε δύο, άλλαζαν σύνθεση και φορούσαν τα ίδια ρούχα, ενώ τη φύλαξή του είχαν αναλάβει συνολικά τέσσερα άτομα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι απαγωγείς εκτός από κουκούλες είχαν καλυμμένα τα πέλματά τους με σακούλες χειρουργείου. Το στοιχείο αξιολογείται ως δείγμα υψηλού επαγγελματισμού καθώς έτσι οι δράστες εξασφάλιζαν ότι σε περίπτωση εντοπισμού του κρησφύγετου από την ΕΛ. ΑΣ. δεν θα είχαν αφήσει πίσω τους υπολείμματα γενετικού υλικού. Σε αναζήτηση τέτοιου υλικού οι αστυνομικοί δεν αποκλείεται να ελέγξουν ενδελεχώς τα ρούχα που φορούσε στο διάστημα της ομηρίας του ο κ. Παναγόπουλος: μια φόρμα και ένα μπουφάν.
Οι συνομιλίες του 74χρονου με τους απαγωγείς ήταν πάντοτε ολιγόλεπτες και στο δωμάτιο υπήρχαν δύο καρέκλες, ένα τραπέζι και μια τηλεόραση που βοηθούσε τον κ. Παναγόπουλο να διατηρεί επαφή με τον χρόνο. Η κατάθεσή του διεκόπη και πιθανολογείται ότι θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Συμπεράσματα για την ταυτότητα των δραστών επιχειρούν να εξάγουν οι αστυνομικοί και από τον «χάρτη» των περιοχών, εντός των οποίων κινήθηκαν οι απαγωγείς.

Τρία είναι κατά τα φαινόμενα τα πεδία της έρευνας. Το πρώτο βρίσκεται στη Βοιωτία, περιοχή όπου ζητήθηκε από την κ. Κατερίνα Παναγοπούλου να παραδώσει τα λύτρα (έγινε ήδη αυτοψία) αλλά και απ' όπου προήλθε η πληροφορία ότι έγινε (πιθανόν από γυναίκα συνεργό) αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων ινσουλίνης. Το δεύτερο προσδιορίζεται στην περιοχή των Μεσογείων καθώς εκεί βρέθηκαν καμένα τα δύο Ι. Χ. της απαγωγής, απελευθερώθηκε ο οδηγός του κ. Παναγόπουλου και εντοπίστηκε το περασμένο Σάββατο η 2η βιντεοκασέτα με μήνυμα του 74χρονου προς την οικογένειά του. Ερευνες διεξάγονται και στην περιοχή του Χαϊδαρίου (Δαφνί) όπου αφέθηκε ελεύθερος ο εφοπλιστής.

Στο σημείο γίνεται έρευνα για να εντοπιστεί κλεμμένο Ι. Χ. που τυχόν χρησιμοποίησαν οι δράστες για τη μεταφορά του εφοπλιστή, ενώ γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθεί υλικό από κάμερες, παρότι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σημείο της απελευθέρωσής του είναι «τυφλό».
Βέβαιο θεωρεί η ΕΛ. ΑΣ. ότι πληροφορίες ή επιχειρησιακό σχέδιο δράσης προήλθε μέσα από φυλακές (φυλακές Κορυδαλλού, Μαλανδρίνου) όπου κρατούνται γνωστοί ποινικοί που έχουν σχέση με τη «νύχτα». Κάποιοι από αυτούς δέχτηκαν ήδη «ενοχλήσεις» από αστυνομικούς. Αλλοι, ελεύθερα παλαιά μέλη του «συνδικάτου του εγκλήματος», αναζητούνται καθώς η απουσία τους από την «πιάτσα» συνιστά ένδειξη πιθανής ενοχής. Αξιολογείται, τέλος, πληροφορία σύμφωνα με την οποία το άτομο που συνομιλούσε με την κ. Παναγοπούλου είχε κρητική προφορά.
Πηγή: Καθημερινή

Απόφαση βόμβα για τα πτυχία από τα κολέγια

Πόρτα για χορήγηση και ακαδημαϊκής αναγνώρισης στους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων ανοίγει απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Η απόφαση που εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή ελληνικού κολεγίου που συνεργάζεται, με τη μέθοδο της δικαιόχρησης, με γαλλικό πανεπιστήμιο, αναφέρει ότι ο ΔΟΑΤΑΠ (οργανισμός που χορηγεί τις ακαδημαϊκές αναγνωρίσεις σε πτυχία, ο οποίος αντικατέστησε το ΔΙΚΑΤΣΑ) παράνομα δεν αξιολογεί τα πτυχία αποφοίτων ελληνικών κολεγίων - παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ με το σκεπτικό ότι οι σπουδές έγιναν στην Ελλάδα. «Το όργανο αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών έχει την αρμοδιότητα να εξετάζει αν οι σπουδές είναι ισότιμου επιπέδου με τις σπουδές που πραγματοποιούνται στα ελληνικά ΑΕΙ, όχι όμως, περαιτέρω, αν μέρος ή το σύνολο αυτών πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης με ΑΕΙ του εξωτερικού.

Και τούτο, διότι οι σπουδές αυτές δεν κρίνεται ότι εντάσσονται στο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας, ώστε να απαιτείται η πραγματοποίησή τους σε δημόσιες ανώτατες σχολές, αλλά στο σύστημα εκπαίδευσης του κράτους-μέλους της Ε.Ε. που χορηγεί τα διπλώματα κατά τρόπο όμοιο σε όλους τους σπουδαστές του ύστερα από ομοειδείς σπουδές, ανεξαρτήτως του τόπου πραγματοποίησης αυτών», αναφέρει το ελληνικό δικαστήριο. Ομως, εάν το ΔΟΑΤΑΠ δεν δικαιούται να κρίνει τον τόπο σπουδών, θα πρέπει να χορηγεί ακαδημαϊκή αναγνώριση στους κατόχους πτυχίων των κολεγίων-παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπ. Παιδείας αναμένεται να προσφύγει κατά της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου «η οποία αν τελεσιδικήσει θα αποτελέσει πρόβλημα, καθώς θα μας αναγκάσει να χορηγήσουμε ακαδημαϊκή αναγνώριση στα εν λόγω πτυχία» ανέφερε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.
Πάντως, το θέμα των κολεγίων είναι ένα «αγκάθι» που ούτε ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος θέλει να αγγίξει. Χθες ο κ. Σπηλωτόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρώην υπουργό Παιδείας κ. Ευ. Στυλιανίδη, άφησε αναπάντητη την ερώτηση για τον χρόνο έκδοσης του προεδρικού διατάγματος με το οποίο θα χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των κολεγίων. Ο κ. Στυλιανίδης είχε αναφέρει ότι θα εκδοθεί έως το καλοκαίρι.
Από την άλλη, ο κ. Σπηλιωτόπουλος έθεσε στο... συρτάρι με τις προτάσεις του διαλόγου για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, την καινούργια πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. «Ο διάλογος έχει πολλούς συμμετέχοντες. Εάν η πληροφορία περί της πρότασης ευσταθεί, είναι και αυτή μία από τις πολλές απόψεις», δήλωσε. Τέλος, χθες, ο υπουργός είχε συνάντηση με τον κ. Γ. Μπαμπινιώτη και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο έγκριτος πανεπιστημιακός για το εξεταστικό.

Υποβολή αιτήσεων για Πανελλήνιες
Η αντίστροφη μέτρηση για τους περίπου 140.000 χιλιάδες τελειοφοίτους και αποφοίτους Γενικών (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση άρχισε. Το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μακρά διαδικασία δόθηκε χθες με την ανακοίνωση από το υπ. Παιδείας ότι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις πρέπει να υποβάλουν αίτηση από τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου. Η προθεσμία είναι αποκλειστική και δεν θα δοθεί παράταση. Η προθεσμία αφορά τέσσερις κατηγορίες υποψηφίων:
-Tους τελειοφοίτους των ΓΕΛ. Οι υποψήφιοι θα δηλώσουν και το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, καθώς επίσης και το μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», αν επιθυμούν να εξεταστούν σε αυτό.
-Tους αποφοίτους προηγουμένων ετών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ.
-Tους αποφοίτους ημερήσιων ΓΕΛ που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων των ημερησίων ΓΕΛ χωρίς νέα εξέταση για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και τα ΤΕΦΑΑ.
-Τους μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ - ομάδας Β΄.
Τις επόμενες ημέρες τα τέσσερα -για κάθε κατηγορία υποψηφίων- έντυπα της αίτησης θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.ypepth.gr. Ο υποψήφιος είτε από το Διαδίκτυο είτε από το Λύκειό του θα προμηθεύεται την αίτηση που αναλογεί στην περίπτωσή του, θα τη συμπληρώνει σύμφωνα και με τις οδηγίες που αναγράφονται στην αίτηση και θα προσέρχεται στο Λύκειό του όπου θα την υποβάλει ηλεκτρονικά.
Απόστολος Λακασάς
www.kathimerini.gr

Ο Ηλίας Καρανίκας για την ψυχική υγεία στη Βουλή

Παρέμβαση στη Βουλή στις 16/01/2009
για τη δράση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας στη Φωκίδα,
από τον Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας, κ. Ηλία Καρανίκα ,
με αφορμή την συζήτηση της Επερώτησης των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
για την Εγκατάλειψη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης από τη κυβέρνηση της Ν.Δ.


Ο γιατρός και βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής , με αφορμή την συζήτηση της Επερώτησης των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς την Κυβέρνηση της Ν.Δ. για την Εγκατάλειψη της ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης από τη Ν.Δ., στις 16/01/2009 , στήριξε ηθικά και πολιτικά τη δράση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας και ανέδειξε την ηθική και πολιτική αδιαφορία της Κυβέρνησης απέναντι στο δικαίωμα του πολίτη για κοινωνική προστασία και πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καρανίκας δήλωσε:
«Η ψυχική υγεία αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την ευημερία και την αλληλεγγύη, για την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλες τις εκφάνσεις τις κοινωνίας μας. Αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής όλων μας, όχι μόνο των ασθενών, των συγγενών ή του περιβάλλοντός τους. Είναι γεγονός πως όταν υπάρχει σε μια οικογένεια ένας ψυχικά ασθενής, πάσχει όλη η οικογένεια και ίσως πάσχει και όλη η περιοχή, όλο το χωριό.
H κακή ψυχική υγεία συσσωρεύει προβλήματα, αλυσιδωτά, με αρνητικό αντίκτυπο και στην οικονομία και στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και στο ασφαλιστικό και το δικαιακό σύστημα. Είναι, δε, γεγονός ότι ένα στα τέσσερα άτομα στη ζωή του θα περάσει από κάποιο στάδιο ψυχικής αναστάτωσης, να μην πω ψυχικής ασθένειας.
Είναι είκοσι πέντε τα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η μεταρρύθμιση, η πραγματική μεταρρύθμιση, όταν οι λέξεις δεν χάνουν την έννοιά τους. Όμως στα πέντε τελευταία χρόνια δεν είδαμε τίποτα να γίνεται.
Στη Φωκίδα, εδώ και είκοσι πέντε χρόνια λειτουργεί Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας. Είναι πρωτοβάθμια περίθαλψη η κινητή μονάδα. Έχει πάνω από πεντακόσιους ασθενείς. Πηγαίνει στα διάφορα ιατρεία, στα χωριά και στις πόλεις του νομού και παρακολουθεί και στηρίζει ανθρώπους και οικογένειες, στηρίζει την κοινωνία. Και ας είναι καλά βέβαια ο καθηγητής κ. Σακελλαρόπουλος, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που, ξεκινώντας από το «Αιγινήτειο», έκανε την ανοιχτή, ουσιαστικά, θεραπεία των ψυχικά ασθενών.
Ποια είναι όμως η κατάσταση σήμερα; Από το ’84 λειτουργεί στη Φωκίδα οικοτροφείο ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Αύγουστο! Υπάρχει ένα έγγραφο εξαιρετικά επείγον, στις 23-12-2008, και μια διαμαρτυρία των εργαζομένων στο Υπουργείο την ίδια μέρα και ο Υπουργός υπεσχέθη ότι στις 15 Γενάρη θα πληρωθούν όλοι οι μήνες. Δυστυχώς οι ημερομηνίες έχουν ελαστικοποιηθεί, κατά τον Υπουργό. Γιατί η 15η του Γενάρη πέρασε θαρρώ.

Εμείς λειτουργήσαμε δεκαπέντε Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας σ’ όλη την επικράτεια, -προβλέπονται πενήντα δύο, όμως στην πενταετία της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν έγινε ούτε μία πρόσθετη κινητή μονάδα – καθώς και έξι προστατευόμενα διαμερίσματα.

Αλλά και στον Νομό Αχαΐας η ίδια κατάσταση επικρατεί: στο οικοτροφείο «ΙΡΙΣ», που λειτουργεί από το 2002, οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν εδώ και πέντε μήνες και ακόμη περιμένουν. Ούτε τα λειτουργικά έξοδά τους καλύπονται: ακόμα και για το πετρέλαιο θέρμανσης έγινε χορηγία.

Όλα αυτά εξαντλούν τα περιθώρια υπομονής. Αν όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς της ψυχικής υγείας γυρίσουν στο σπίτι τους, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στην τοπική κοινωνία; Φαίνεται ότι η Κυβέρνησή της Ν.Δ. δεν ενδιαφέρεται για τους ψυχικά ασθενείς, είτε γιατί τους θέλει έγκλειστους στα ψυχιατρεία είτε γιατί θέλει να συμβαίνουν πράγματο όπως αυτό που είδαμε στην Κατερίνη: μέσα σε λίγους μήνες να αναπτύσσεται ψυχιατρική κλινική στην Κατερίνη και να έρχεται τροπολογία -η οποία βέβαια τελικά δεν κατετέθη- για αύξηση των κλινών στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές κατά 20%, πράγμα που σημαίνει ότι μετά την αποασυλοποίηση, επειδή δεν τον ψυχικά ασθενή δεν τον θέλουμε στο σπίτι, ας τον κλείσουμε σε μια ιδιωτική κλινική, εις βάρος βέβαια και του ασθενούς και των Ταμείων!»

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Οι νέες άδειες οδήγησης

Από 1η Απριλίου θα μπορούν όσοι οδηγοί το επιθυμούν να αντικαταστήσουν τις ισχύουσες άδειες οδήγησής τους με αυτές του νέου τύπου, προκειμένου να αποφευχθεί ο υπερβολικός φόρτος εργασίας στις Νομαρχιακές Υπηρεσίες Μεταφορών. Ωστόσο, η μετατροπή των παλαιών αδειών οδήγησης με νέες δεν είναι υποχρεωτική.
Οι νέου τύπου άδειες οδήγησης που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τις παλιές παρουσιάστηκαν σήμερα, Δευτέρα, από τον υπουργό Μεταφορών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου και του νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρού.
Οι νέες άδειες είναι ροζ χρώματος (ίδιο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης) και έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας.
Αργότερα, οι άδειες θα λάβουν τη μορφή «έξυπνης κάρτας», θα φέρουν μικροτσίπ το οποίο εκτός από τα στοιχεία του οδηγού θα περιλαμβάνει και άλλα, όπως ποινές για παραβάσεις του ΚΟΚ κ.ά.
Επίσης, οι νέες άδειες θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των πολιτών εντός της Ε.Ε., αφού η αναγραφή τού ονόματος και με λατινικούς χαρακτήρες βοηθά στην επίλυση πρακτικών θεμάτων, όπως η ενοικίαση αυτοκινήτου.Η διαδικασία έκδοσής τους θα είναι ταχύτερη, απλούστερη και αντιγραφειοκρατική και ο χρόνος έκδοσής τους θα είναι περίπου 7 μέρες, από 40, που είναι σήμερα. Θα τυπώνονται από τη Γενική Διεύθυνση Διαβατηρίων της Αστυνομίας και το κόστος τους για τον ενδιαφερόμενο, θα είναι 30 ευρώ.Στη μπροστινή πλευρά της άδειας οδήγησης θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και τα προσωπικά του στοιχεία και στην πίσω, η κατηγορία του διπλώματος, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης του και η ομάδα αίματος του οδηγού.

Το ελληνικό δίπλωμα θα φέρει, ως ολογράφημα, τη γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου. Η έκδοση των νέων αδειών ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, για όσους αποκτούν για πρώτη φορά δίπλωμα και για όσους επιθυμούν να αντικαταστήσουν το παλιό τους, λόγω φθοράς η απώλειας.Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι υποχρεωτική η μετατροπή των παλαιών αδειών οδήγησης σε νέου τύπου, αφού οι ήδη υφιστάμενες άδειες οδήγησης ισχύουν ως το 2033.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πίτα η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς

Η πρόσκληση για την κοπή πίτας που διοργανώνει η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς είναι η ακόλουθη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Μπουφίδου 32-34 (εντός στοάς)
Site: www.fotolesxilivadias.gr
Mail: fotolesxilivadias@gmail.com
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς , σας προσκαλεί στην συνεστίαση των μελών της και στη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Η συνεστίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009, στις 9μ.μ. στην ταβέρνα του «Ρέττου» στην πλατεία του Συνοικισμού Λιβαδειάς.
Για το Δ. Σ. Φ. Λ. Λιβαδειάς
Ο Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ Η Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Α Σ

Κων/νος Κοτσώνας Νεκταρία Κοβάνη

Κινητοποιήσεις αγροτών την Τρίτη

Την απόφασή τους να αποκλείσουν κομβικά σημεία του εθνικού οδικού άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης, διατύπωσαν εκ νέου οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών των αγροτών, που συνεδριάζουν στην Αλαμάνα κοντά στη Λαμία.
Αγρότες από τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Αργολίδα εκτιμούν ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που ξεκινούν αύριο το μεσημέρι, θα είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, την ώρα που εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών συζητούν τους τρόπους διασφάλισης της ενότητας.
Όπως αποφασίστηκε, από αύριο το μεσημέρι οι αγροτες που έχουν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους σε αρκετά κομβικά σημεία των νομών, θα κινηθούν με κατεύθυνση την εθνική οδό.

Συγκεκριμένα, αγρότες από τη Λιβαδειά και τον Ορχομενό, με 400 αγροτικά μηχανήματα θα αποκλείσουν το δρόμο στον κόμβο του Κάστρου της Βοιωτίας, στο ύψος του 110 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Την ίδια ώρα, συνάδελφοί τους από τα χωριά της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας θα κλείσουν την παλιά εθνική οδό ανάμεσα στη Δαύλεια και την Ελάτεια.
Ένα δεύτερο μπλόκο στην εθνική οδό θα στήσουν οι αγρότες από τη Φθιώτιδα και το Δομοκό, στο ύψος της Αλαμάνας, στο 208 χλμ της Αθηνών-Λαμίας.
Σε αποκλεισμό της εθνικής θα προχωρήσουν και αγρότες από την περιοχή των Λιβανάτων και της Αταλάντης, στο ύψος των Λιβανάτων, στο 146 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Μέχρι στιγμής ωστόσο, η απόφαση δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της συντονιστικής επιτροπής.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της επιτροπής, οι αγρότες από τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα θα ενωθούν με τους συναδέλφους τους από το νομό Μαγνησίας για να φτάσουν στις Μικροθήβες και να αποκλείσουν τον κόμβο.
Εξάλλου, αγρότες από τη Λάρισα θα κινηθούν προς τα Τέμπη για να αποκλείσουν και εκεί την εθνική οδό, ενώ συνάδελφοί τους από την Καρδίτσα και τη Λάρισα έχουν συγκεντρωθεί ήδη στον κόμβο της Νίκαιας.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών στην εκπροσώπηση όλων των σημείων όπου θα στηθούν μπλόκα με αγροτικά μηχανήματα, σε μια ενιαία συντονιστική επιτροπή με πανελλαδικό χαρακτήρα, η οποία θα συντονίζει το σύνολο των ενεργειών και θα αποτελεί το κατεξοχήν όργανο διαχείρισης των κινητοποιήσεων.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υποψήφια για το Εθνικό Βραβείο Ποιότητας

Ιδού το δελτίο Τύπου.
Ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Αθανάσιος Σκορδάς ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Περιφέρειας για το Εθνικό Βραβείο Ποιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και ειδικότερα για το «Γενικό Βραβείο Αποτελεσματικότητας - Αποδοτικότητας - Ποιότητας». Ο θεσμός του Ενικού Βραβείου Ποιότητας των Δημόσιων Υπηρεσιών καθιερώθηκε το 2006 με Υπουργική Απόφαση, ώστε να επιβραβεύονται οι επιτυχημένες προσπάθειες και πρωτοβουλίες στη Δημόσια Διοίκηση και να υπάρχουν κίνητρα βελτίωσης.

Η υποβολή υποψηφιότητας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, περιλαμβάνει Έκθεση Αξιολόγησης και υλικό τεκμηρίωσης το οποίο προέκυψε από την εφαρμογή ενός συστήματος περιοδικής αυτό-αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών, το οποίο είναι γνωστό ως Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης. Αποτελεί, δε, μία ακόμη καινοτόμο παρέμβαση η οποία εισάγεται σταδιακά στη Δημόσια Διοίκηση, προκειμένου να μπορέσουν να εξοικειωθούν οι φορείς της με τις ανάγκες των σύγχρονων, φιλικών προς τον πολίτη, υπηρεσιών.

Ειδικότερα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η υποψηφιότητα επικεντρώνεται στην αξιολόγηση της Διεύθυνσης Σχεδιασμού & Ανάπτυξής της, στην οποία εφαρμόστηκε το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης για το έτος 2008.
Ποιοτική Στερεά Ελλάδα

Η ομιλία του Γιάννη Ραγκούση στη Λιβαδειά

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ,
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ στις 17 Ιανουαρίου 2009.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, νομίζω ότι όποιος κι αν ήταν στη θέση μου θα αισθάνονταν μία πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη. Κι αυτή η ανάγκη είναι ανθρώπινη. Και είναι η ανάγκη να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ. Και εγώ,όμως, σήμερα είμαι εδώ, για σας. Και όχι μόνο ως Γιάννης Ραγκούσης. Είμαι εδώ, για σας, ως Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, για να σας μεταφέρω ένα θερμό αγωνιστικό μήνυμα από τον Πρόεδρό μας, τον Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο όλοι εμείς είμαστε δίπλα στους πολίτες, αφήνοντας την ικανοποίηση που μπορεί ανθρώπινα - κι αυτό πρέπει να το αναγνωρίζουμε, είναι ανθρώπινο να μας δίνουν οι τελευταίες ενδείξεις, τα μηνύματα που έρχονται από όλη την Ελλάδα, και πηγαίνουμε δίπλα στους Έλληνες πολίτες, πηγαίνουμε στους φίλους, πηγαίνουμε στους συντρόφους, πηγαίνουμε σε όλους τους Έλληνες.

Πηγαίνουμε τώρα που είναι το ξεκίνημα μιας χρονιάς για την οποία σας εύχομαι ό,τι καλύτερο επιθυμεί ο καθένας και προσωπικά και οικογενειακά. Πηγαίνουμε τώρα που είμαστε ουσιαστικά στο ξεκίνημα μιας πάρα πολύ κρίσιμης, μιας πάρα πολύ σημαντικής χρονιάς.

Μιας χρονιάς που είναι το 2009, φίλες και φίλοι, που διαδέχεται μια άλλη πολύ σημαντική χρονιά και για τη χώρα και για μας, αρκεί να θυμηθεί κανείς πως ξεκινούσε το 2008. 12 μήνες πριν, δεν αναφέρομαι ούτε πολλά χρόνια πριν, ούτε 10ετίες. 12 μήνες πριν.

Όπως θύμισε και ο αγαπητός μου φίλος, πολύ αγαπητός μου φίλος, ο Βασίλης Τόγιας, πριν από λίγο, όπως και το ’90-’93 μας είχαν ξεγραμμένους, έτσι μας είχαν ξεγραμμένους και πέρσι τέτοια εποχή. Θυμάστε. Και είχαν προβλέψει περίπου το πολιτικό τέλος αυτής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, αυτού του πανάξιου πολιτικού Κινήματος, του ΠΑΣΟΚ και λίγο ως πολύ προεξοφλούσαν ότι θα ήταν θέμα χρόνου να μας δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τρίτους. Το θυμάστε αυτό!

Και θυμάστε πόσο πολύ κοπιάσαμε, πόσο πολλοί άνθρωποι -και όχι μόνο ένας και δύο σε κεντρικό επίπεδο- αλλά πάρα πολλοί φίλοι, μέλη, στελέχη του Κινήματος σε όλη την Ελλάδα, καλή ώρα όπως και τα αξιολογότατα στελέχη μας εδώ στον νομό Βοιωτίας. Απόδειξη και αυτό που κάνανε σήμερα, αυτό που πέτυχαν σήμερα, που αντανακλά και την εμπιστοσύνη σας και στα τοπικά μας στελέχη και στις τοπικές μας δυνάμεις.

Αυτό, λοιπόν, που έκαναν πάρα πολλοί άνθρωποι εργαζόμενοι πάρα πολύ και που ουσιαστικά πέτυχε το Κίνημά μας είναι να δημιουργήσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον Ελληνικό λαό, σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα μας. Σε μια κρίσιμη χρονιά. Μια χρονιά όπως ήταν το 2008, όπου ουσιαστικά εκεί κρίθηκαν πάρα πολλά απ’ αυτά που θα δούμε να εξελίσσονται στην Ελλάδα τα επόμενα 10 χρόνια, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι.

Κρίθηκαν και κρίνονται αυτούς τους μήνες τα επόμενα 10 χρόνια για την Ελλάδα. Και αυτό που πραγματικά πετύχαμε είναι να ξαναβγεί μπροστά ο αγνός, ο πατριωτικός, ο καθαρός πολιτικός χαρακτήρας του Κινήματός μας. Ένας καθαρός και έντιμος πολιτικός χαρακτήρας που πάνω απ’ όλα αποτυπώνεται στο πρόσωπο του Προέδρου μας, του Γιώργου Παπανδρέου που αποτελεί αυτή τη στιγμή - δυστυχώς θα πω για την Ελλάδα - τη μοναδική ελπίδα για την έξοδο από την κρίση.

Γιατί η χώρα μας πράγματι και αυτή είναι η αρνητική σκυτάλη που δίνει το 2008 στο 2009, είναι, φίλες και φίλοι, σε μια βαθύτατη κρίση. Μια κρίση που είναι πραγματικά φανερή σε όλα τα επίπεδα. Είναι και στην οικονομία φανερή, είναι και στον κοινωνικό τομέα, είναι και στο κράτος, είναι και στους θεσμούς αυτή η κρίση, είναι μια κρίση που σε τελική ανάλυση αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στο μοντέλο διακυβέρνησης, στο πρόσωπο αυτής της χώρας, στο πρόσωπο αυτού του πρωθυπουργού.

Και αυτό είναι, φίλες και φίλοι, που δεν μας επιτρέπει να πανηγυρίζουμε. Δεν μας επιτρέπει να πανηγυρίζουμε, ακόμη και τώρα που για μια ακόμη φορά διαψεύδονται, όπως όλα δείχνουν, και δεν αναφέρομαι μόνο στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σήμερα, αναφέρομαι και στη δική σας παρουσία. Στις Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι και αυτό θα ήταν μια παρένθεση που ξεκίνησε μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα κλείσει. Δεν κλείνει.

Δεν κλείνει γιατί αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση, δυστυχώς, και λέω δυστυχώς γιατί δεν είναι για το καλό της χώρας να είμαστε η μοναδική λύση. Εμείς, φίλες και φίλοι, θέλουμε να είμαστε η καλύτερη λύση. Αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν είμαστε απλώς η καλύτερη λύση, είμαστε και η μοναδική λύση για τη χώρα.

Και είμαστε η μοναδική λύση γιατί αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση κορόιδεψαν τους πάντες και τα πάντα. Επί πέντε χρόνια, χωρίς εμείς αυτό να το ισχυριζόμαστε από κανέναν αντιπολιτευτικό εξτρεμισμό ή καμία ακραία αντιπολιτευτική διάθεση, ουσιαστικά δεν κατάφεραν παρά το μόνο, να κοροϊδέψουν αυτούς που τους ψήφισαν. Να εξυπηρετήσουν σταθερά αυτούς που ήθελαν από την αρχή να εξυπηρετήσουν και να υπηρετήσουν, δηλαδή τους λίγους και ισχυρούς, και από κει και πέρα να αφήσουν τη χώρα να μπει σε μια τροχιά, δυστυχώς, ελεύθερης πτώσης.

Μια τροχιά ελεύθερης πτώσης που με τον πιο δυσοίωνο τρόπο επιβεβαιώνεται αυτά τα τελευταία 24ωρα, όπως ξέρετε πολύ καλά, και με την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας πρόσφατα, αλλά και με αυτά που θα δουν το φως της δημοσιότητας επίσημα από Δευτέρα, δηλαδή τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες προβλέπουν μηδενική ανάπτυξη για τη χώρα μας.

Μία μηδενική ανάπτυξη για την Ελλάδα, που πρακτικά αυτό για τους Έλληνες πολίτες, δυστυχώς, σημαίνει ύφεση, ανεργία και σημαίνει για το Ελληνικό κράτος, ότι τα πάντα είναι στον αέρα. Ο προϋπολογισμός που μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε είναι στον αέρα, άρα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Η χώρα, δυστυχώς, είναι σε μια πάρα πολύ δύσκολη φάση, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι. Και είναι σε μια πάρα πολύ δύσκολη φάση, τόσο δύσκολη που δεν μας επιτρέπει σε καμία περίπτωση να πανηγυρίζουμε και να εφησυχάζουμε. Έχουμε ήδη σηκώσει τα μανίκια ψηλά, γιατί αυτό το οποίο μας περιμένει είναι πράγματι μια δύσκολη και τιτάνια προσπάθεια.

Αλλά γι’ αυτό ιδρύθηκε και γεννήθηκε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Για να τα βάζει με τα δύσκολα, όπως μας έμαθε ο μεγάλος ηγέτης μας και ιδρυτής, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο οποίος μας έμαθε να τα βάζουμε με τα δύσκολα, τα δύσκολα που έχει η χώρα προβλήματα. Και με αυτά όταν το ΠΑΣΟΚ αναμετράται, πάντα η χώρα και ο Ελληνικός λαός βγαίνει κερδισμένος, φίλες και φίλοι.

Παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες μία προσπάθεια ότι δήθεν κάτι πάει να αλλάξει, ότι δήθεν αλλάζουν πρόσωπα, αλλάζει η οικονομική πολιτική. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται ούτε για αλλαγές ούτε οικονομικών επιτελείων, δεν πρόκειται ούτε για αλλαγές πολιτικής.

Είναι παλινωδίες όλα αυτά, φίλες και φίλοι, είναι παλινωδίες ενός πρωθυπουργού και μιας κυβέρνησης που κυριολεκτικά άγονται και φέρονται. Άγονται και φέρονται από τον πανικό που τους έχει καταλάβει, γιατί βεβαίως αυτά που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις και οι έρευνες της κοινής γνώμης δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτά που πραγματικά πιστεύει ο Ελληνικός λαός γι’ αυτόν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Και πολύ απλά, αυτά όλα μεταφράζονται σε μία φράση: Δεν τους έχει πια κανείς εμπιστοσύνη. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν τους εμπιστεύεται κανένας. Ούτε οι πολίτες στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό οι αγορές. Και αυτό αποτυπώνεται με όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Γιατί; Γιατί δεν έχουν σχέδιο, δεν έχουν πορεία, δεν έχουν σταθερότητα, δεν έχουν πρόγραμμα.

Έχουν μία κρίση, στην οποία η Ελλάδα έχει μπει με τους χειρότερους οιωνούς και τους χειρότερους όρους, την οποία δεν μπορούν να τη διαχειριστούν γιατί πέντε ολόκληρα χρόνια ουσιαστικά και πραγματικά δεν κυβέρνησαν τη χώρα με βάση στόχους και σχέδιο, αλλά κυβέρνησαν τη χώρα με μια λογική «μεροδούλι - μεροφάι», να τα ’χουμε καλά, να κάνουμε επικοινωνιακές κινήσεις, φτιασιδώματα, να βγάζουμε και δυο «δεκάρικους» λόγους από δω και από κει.

Αλλά ως πότε όλα αυτά θα περνάνε; Να μιλάνε με παχιά λόγια, ότι δήθεν κάνουν μεταρρυθμίσεις κλπ.

Και απόδειξη ότι δεν μπορούν πια να κοροϊδέψουν κανέναν είναι, φίλες και φίλοι, το γεγονός ότι αυτό το δήθεν σχέδιο των αλλαγών - που είπαμε δεν είναι τίποτα παραπάνω από παλινωδίες - έχει λένε κι άλλο σκέλος: έχει το σκέλος του να καθαρίσουν τα περίφημα golden boys. Τα περίφημα golden boys που καθιέρωσαν οι κυβερνήσεις Καραμανλή.

Τα περίφημα golden boys, τα οποία λυμαίνονται τα ιερά χρήματα του Ελληνικού λαού και τα οποία στην ουσία είναι κάτι «μπουμπούκια» προερχόμενα από την ΟΝΝΕΔ και τον σκληρό κομματικό τους πυρήνα και αυτή τη στιγμή ως διοικητές Οργανισμών αμείβονται με αμοιβές οι οποίες είναι όχι απλώς δυσθεώρητες, είναι όχι απλώς υπερβολικές, αλλά κυριολεκτικά ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής. 300.000 ευρώ ο ένας το χρόνο, 500.000 ευρώ ο άλλος το χρόνο.

Και αυτά λένε τα golden boys θα τα ξηλώσουν. Τι θα ξηλώσουν; Θα τους ξηλώσουν για να φέρουν άλλους γαλάζιους, άλλα γαλάζια golden boys. Στο τέλος-τέλος αυτά τα περίφημα golden boys της κυβέρνησης Καραμανλή αν φύγουν, να φέρουν πίσω τα λεφτά του Ελληνικού λαού, αυτά τα χρήματα, τα οποία καμιά σχέση δεν έχουν με μία ορθολογική αμοιβή της εργασίας τους, καμία απολύτως σχέση δεν έχουν με αυτό που πρέπει να υπάρχει στη χώρα, δηλαδή μία οργανωμένη, στιβαρή διοίκηση που να ασκείται από στελέχη που πραγματικά θα μπορούν να ανταποκρίνονται στην ευθύνη τους και στο ρόλο τους, που είναι να υπηρετούν τον Ελληνικό λαό και όχι να υπηρετούν τον εαυτό τους και το κόμμα τους με αμοιβές της τάξης των 500.000 ευρώ το χρόνο.

Φίλες και φίλοι, η πιο χαρακτηριστική απόδειξη ότι, αυτός ο πρωθυπουργός δεν έχει πια την εμπιστοσύνη του λαού είναι ότι, δεν έχει καν την εμπιστοσύνη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Είναι ένας πρωθυπουργός που δεν έχει τη δεδηλωμένη στην πραγματικότητα. Και απόδειξη ότι δεν έχει τη δεδηλωμένη είναι αυτό το οποίο αναγκάζεται για δεύτερη φορά να κάνει, που αποτελεί το χειρότερο σημάδι κατάπτωσης και πολιτικής παρακμής που μπορεί να φτάσει μια πολιτική ηγεσία στον τόπο, και που είναι, φίλες και φίλοι, το γεγονός ότι κατά παράβαση του Συντάγματος δεν αφήνει τους βουλευτές του να τοποθετηθούν επί της ανάγκης να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση σε αυτό το φοβερό και τρομερό σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Ξέρετε πολύ καλά ότι καταθέσαμε δεύτερη πρόταση Προανακριτικής Επιτροπής, της λεγόμενης «Προανακριτικής». Που σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα είναι η Επιτροπή εκείνη, η οποία πρέπει να κάνει περαιτέρω διερεύνηση σε ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε τον Ελληνικό λαό. Και τον συγκλόνισε τον Ελληνικό λαό γιατί δεν έχει να κάνει αυτό το σκάνδαλο με τις περιουσίες του κ. Καραμανλή και των υπουργών του, έχει να κάνει με την περιουσία του Ελληνικού λαού.

Αυτά τα ακίνητα που πήγαιναν και ερχόντουσαν, υποτιμημένα από τη μια, υπερτιμημένα από την άλλη, είναι περιουσία του Ελληνικού λαού, των παιδιών μας. Είναι η περιουσία από την οποία μπορεί αξιοποιώντας την ο Ελληνικός λαός να έχει έσοδα, τα οποία να πάνε στην υγεία, να πάνε στην παιδεία, να πάνε στην πρόνοια, να πάνε στον αγροτικό κόσμο.

Αυτό, λοιπόν, το σκάνδαλο, το βαρύτατο και πρωτοφανές σκάνδαλο της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας, με ακίνητα «φιλέτα» σε όλη την Ελλάδα, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Και αυτή είναι η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης που ζητούμε να συσταθεί. Περαιτέρω διερεύνηση, που θα σας πω μόνο δύο λόγους που το επιβάλλουν αυτό.

Βρέθηκαν λογαριασμοί, ο κ. Εφραίμ βρέθηκε να διακινεί μέσα από offshore εταιρείες - τι σύμπτωση, υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή επίσης έχουν offshore εταιρείες - δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Και ξέρουμε ότι από εκεί τα χρήματα αυτά κάπου πήγαν. Αλλά δεν ξέρουμε, γιατί ακόμη δεν έχουν ανοίξει τους λογαριασμούς, πού πήγαν αυτά τα χρήματα. Όπως επίσης, τον είδατε, τον κ. Εφραίμ ότι, ο ίδιος αυτός ο κύριος, απαξίωσε το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους του Ελληνικού λαού, τους εκπροσώπους σας, ερχόμενος με μια αυθάδεια, με μια αλαζονεία και αρνούμενος να μιλήσει, να πει αυτό που όφειλε να πει βάσει του συντάγματος και βάσει των νόμων. Μόνο αυτοί οι δυο λόγοι αρκούν για να επιβάλλουν τη σύσταση αυτής της επιτροπής. Εμείς δεν ποινικοποιούμε την πολιτική ζωή του τόπου.

Η περαιτέρω διερεύνηση θα δούμε που θα βγάλει. Και εάν δεν βγάλει πουθενά εμείς πρώτοι θα το πούμε ότι δεν έβγαλε πουθενά. Εμείς δεν είμαστε σαν τη δεξιά του ’89 και τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο στυλοβάτης του κ. Καραμανλή, οι οποίοι προσπάθησαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή του τόπου και όπως αποδείχθηκε περίτρανα, χωρίς στοιχεία, να κατασυκοφαντήσουν τον ηγέτη μας, τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν είμαστε σαν αυτούς, ούτε πρόκειται να γίνουμε. Αλλά δεν θα αφήσουμε και κανέναν επίορκο, κρατικό λειτουργό ή πολιτικό, να λεηλατεί ατιμώρητος την περιουσία του Ελληνικού λαού.

Ως πότε θα πάει αυτή η κατάσταση; Δηλαδή θα πηγαίνει ο καθένας, θα παίρνει την κυβέρνηση, θα βάζει τους κολλητούς του, από εδώ, από εκεί, θα «βουτάνε» τα χρήματα του Ελληνικού λαού και μετά ατιμωρησία; Ως πότε αυτή η ατιμωρησία; Και εάν η ατιμωρησία εκφράζει τον κ. Καραμανλή, είτε γιατί θέλει να κρύψει αυτά που γνωρίζει, είτε γιατί αυτή είναι η αντίληψή του για την πολιτική, δεν εκφράζει εμάς, δεν εκφράζει τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν εκφράζει το νέο πολιτικό ήθος που έχε ανάγκη ο τόπος, δεν εκφράζει τον Ελληνικό λαό, ο οποίος δεν ανέχεται πια πολιτικούς, κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι να κάνουν προσωπικές περιουσίες από τα δικά του λεφτά, γιατί περί αυτού πρόκειται.

Άρα λοιπόν, φίλες και φίλοι, όταν φτάνει ένας πρωθυπουργός να μην αφήνει κατά παράβαση του Συντάγματος τους βουλευτές του, την Δευτέρα θα τους δείτε πάλι, δεν θα τους αφήσει να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, για να συσταθεί αυτή η προανακριτική επιτροπή η λεγόμενη, ουσιαστικά είναι ένας πρωθυπουργός που δεν έχει την εμπιστοσύνη ούτε της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Άρα λοιπόν, πρόκειται για έναν πρωθυπουργό που για ακόμα μια φορά εμπαίζει τους θεσμούς Γιατί νομίζετε αυτοί που κόπτονται τώρα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ξεχάσει κανένας από εμάς, ή θα ξεχάσει κανένας Έλληνας πολίτης, αυτά που έκαναν για να προκηρύξουν τις εκλογές του 2007; Δεν ήταν ουσιαστικά μια προσβολή στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας να ανακοινώνει ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος την ημερομηνία των εκλογών, πριν καν συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Και να βγαίνουν από τα κανάλια και να προαναγγέλλουν πριν καν ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα έχουμε εκλογές 16 Σεπτεμβρίου;

Δεν είναι προσβολή στη νοημοσύνη του Ελληνικού λαού, στο πρόσωπο και στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας να πηγαίνει και να του λέει ο πρωθυπουργός ότι δώσε μου τη δυνατότητα να προκηρύξω εκλογές, για ποιο εθνικό θέμα; Θυμάστε; Για την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Βάφτιζαν οι κύριοι που κατά τα άλλα σέβονται θεσμούς και πρόσωπα τη κατάρτιση του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού εθνικό θέμα και έτσι πήγαν τη χώρα σε εκλογές. Μέσα σε ένα περιβάλλον, που στιγματίστηκε από τη φοβερή και τρομερή τότε προπαγάνδα περί περίφημων ασύμμετρων απειλών που είχαν δήθεν πλήξει τη χώρα και ήταν πίσω από τις πυρκαγιές που έστειλαν στον τάφο τόσες δεκάδες συμπατριώτες μας και βεβαίως, οδήγησαν στην τεράστια οικολογική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή τόσες περιοχές της χώρας.

Αυτά που τότε ήταν οι πυρκαγιές, οι οποίες πήραν την τροπή που πήραν γιατί ακριβώς είχαν ουσιαστικά οι ίδιοι αποδειχθεί ανέτοιμοι και αδύναμοι να τις αντιμετωπίσουν, τις βάφτισαν ασύμμετρες απειλές και δια στόματος υπουργού Εξωτερικών της χώρας εκείνης της εποχής. Για τις οποίες - για να αναρωτηθεί κανείς - έκανε ποτέ κανένας απ’ αυτούς καμία έρευνα για να δει τι ήταν τελικά αυτές οι ασύμμετρες απειλές; Τίποτα δεν έκαναν. Ούτε μια έρευνα, γιατί βεβαίως δεν υπήρχαν ασύμμετρες απειλές.

Υπήρχε αυτό που με ακόμη χειρότερους όρους αποτυπώνεται αυτή τη στιγμή και ζει ο Έλληνας πολίτης, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, δηλαδή η διάλυση του κράτους, γιατί οι Έλληνες σήμερα αν βάζουν ένα τίτλο σε όλα αυτά που ζουν, ένα τίτλο σε όλα αυτά που βιώνουν, είναι ότι δεν υπάρχει κράτος. Δεν υπάρχει κράτος σε κανέναν τομέα, δεν υπάρχει κράτος που να προστατεύει και να σέβεται τους πολίτες, μεταξύ των οποίων και τους αγρότες.

Τους αγρότες, τους οποίους συνεχίζουν να τους κοροϊδεύουν και μάλιστα για να καταλάβετε πόσο πολύ υποτιμά ο σημερινός πρωθυπουργός τη νοημοσύνη του Ελληνικού λαού, εγώ θα σας πω μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Νομίζουν ότι οι Έλληνες ξεχνάνε. Οι Έλληνες αγρότες δεν ξεχνούν, ότι το ’90-’93 είχε στην ευθύνη του τον αγροτικό τομέα της χώρας, ο κ. Χατζηγάκης, ήταν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη υπουργός Γεωργίας και ήταν ο υπουργός που διαπραγματεύτηκε με τα χειρότερα αποτελέσματα κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τους αγρότες.

Πολλοί από σας θα θυμούνται. Όσοι από εσάς ξέρετε πολύ καλά, θα θυμούνται το περίφημο θέμα με τις ποσοστώσεις του γάλακτος. Ένα θέμα που ταλάνισε και ακόμη ταλανίζει τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα της χώρας μας.

Και τώρα αρχίζουν πάλι να ψιθυρίζουν: τι θα γίνει, θα κλείσουν οι αγρότες τους δρόμους; Και το ψιθυρίζει αυτό η κυβέρνηση και το διασπείρει της οποίας υπουργός Γεωργίας είναι ο κ. Χατζηγάκης, που ακόμη τώρα τον έχουν τα τηλεοπτικά πλάνα στα τρακτέρ να κλείνει δρόμους.

Παίζοντας ένα ανεύθυνο λαϊκιστικό παιχνίδι από την πιο λαϊκιστική αντιπολίτευση που έγινε ποτέ στη χώρα, και αυτή έγινε από τον σημερινό πρωθυπουργό, κ. Καραμανλή. Γιατί να το πούμε κι αυτό να τελειώνει. Ναι, είμαστε εμείς υπέρ της υπευθυνότητας. Και εάν κάποιος εκφράζει το λαϊκισμό στην Ελλάδα, είναι ο κ. Καραμανλής και απόδειξη γι’ αυτό η λαϊκιστική και ανεύθυνη αντιπολίτευση που έκανε. Κι αυτή πληρώνει τώρα σε όλους τους τομείς.

Και συγκρίνεται από τη μια τη δική μας θέση υπευθυνότητας σε όλους τους τομείς, που φτάνει σε σημείο, κάθε τόσο να καταθέτουμε γι’ αυτά που λέμε, προτάσεις νόμου μέσα στο Κοινοβούλιο και συγκρίνεται με όλο αυτό τον ανεύθυνο λαϊκισμό τον οποίο έχουν εξαπολύσει με μοναδικό σκοπό και στόχο ένα: πώς θα πάρουν την κυβέρνηση, πώς θα πάρουν την εξουσία.

Λοιπόν, φίλες και φίλοι, νομίζω ότι έχει γίνει πια σαφές σε όλους τους Έλληνες, ότι η χώρα πρέπει πολύ γρήγορα να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που πρέπει να έχει και βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά πρέπει να έχει πια και τις βάσεις για μία μεσοπρόθεσμη αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας μας.

Η Βοιωτία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε να υλοποιήσουμε στην Ελλάδα τις επόμενες χρονιές και όχι μόνο, την πράσινη ανάπτυξη. Και υπ’ αυτή την έννοια αγαπητέ Γραμματέα θα γίνει «πράσινη» η Βοιωτία, και με την έννοια την πολιτική, και με βάση τον αγώνα που δίνετε, τον τόσο πολύ πετυχημένο, αλλά θα γίνει πράσινη και μπορεί να γίνει πράσινη, να γίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πράσινης ανάπτυξης.

Δηλαδή μιας ανάπτυξης που ταιριάζει τη βιομηχανία με το περιβάλλον, που ταιριάζει το περιβάλλον με τη γνώση, με την καινοτομία. Και που δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να μπορούν να παράξουν ποιοτικά προϊόντα τα οποία να είναι ανταγωνιστικά και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Αυτό το μοντέλο είναι αυτό που επίσης χρειάζεται η χώρα μας, μαζί με βραχυπρόθεσμα μέτρα εξόδου από την κρίση. Μέτρα που χρειάζονται και οι αγρότες μας. Αγρότες που, όπως βλέπετε, πολλά ακούν αλλά τίποτα δεν βλέπουν από τη σημερινή κυβέρνηση. Για τους αγρότες και για το Πρόγραμμά μας έχουμε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης χαράξει μια διαχωριστική γραμμή με το σήμερα. Ο Γιώργος Παπανδρέου τις προάλλες στις Σέρρες, αύριο στα Τρίκαλα, πρόκειται να εξαγγείλει το σύνολο των μέτρων, και των άμεσων και των μεσοπρόθεσμων, που θα έχουμε τη δυνατότητα από την πρώτη κιόλας ημέρα να εφαρμόσουμε, να θέσουμε σε εφαρμογή ως κυβέρνηση της χώρας. Αυτά τα μέτρα για τους αγρότες είναι πραγματικά μέτρα εξόδου από την κρίση.

Φίλες και φίλοι, νομίζω ότι το συμπέρασμα είναι πάρα πολύ απλό. Και το συμπέρασμα είναι ότι αυτή τη στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε και ο Βασίλης προηγουμένως, είναι πραγματικά έτοιμοι. Είναι πραγματικά έτοιμοι να πάρουν το τιμόνι της χώρας στα χέρια τους. Να ανοίξουν με πραγματικούς όρους μια ειλικρινή συνεργασία με όλους τους πολίτες, με όλες τις κοινωνικές αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις που θα ήθελαν να συμμετάσχουν εργαζόμενες και συνεργαζόμενες σε μια νέα αναγεννητική προσπάθεια της Ελλάδας.

Και γι’ αυτό θα πάμε όλο το επόμενο διάστημα σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που να είστε απολύτως βέβαιες και απολύτως βέβαιοι ότι σε κανέναν δεν θα αφήσουν αμφιβολία για το αν και κατά πόσο η μοναδική αξιόπιστη λύση εμπιστοσύνης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι η πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου και η κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Φίλες και φίλοι, δύο είναι οι λέξεις - κλειδιά που θα χαρακτηρίζουν την άσκηση της κυβερνητικής μας πολιτικής. Αυτές οι δυο-λέξεις κλειδιά είναι: Η δικαιοσύνη πρώτα απ’ όλα. Η δικαιοσύνη όχι μόνο όσον αφορά το θεσμό της, αλλά και όσον αφορά την αντίληψη στην άσκηση της πολιτικής. Δικαιοσύνη στο πώς θα μοιράζονται τα βάρη, δικαιοσύνη στο πώς θα μοιράζονται τα οφέλη.

Είναι άδικη πολιτική, είναι αδικαιολόγητη πολιτική, είναι απαράδεκτη πολιτική - και μόνο ένα παράδειγμα θα σας πω - να καταργείται ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που μέχρι τώρα στην Ελλάδα πλήρωναν, φίλες και φίλοι, μόνο οι έχοντες και κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ένας φόρος, από τον οποίο στον κρατικό προϋπολογισμό - που σας είπα είναι στον αέρα πια, μετά και από αυτές τις πολύ δυσοίωνες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - έρχονταν στον προϋπολογισμό από αυτό το φόρο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Που πήγαιναν στην υγεία, πήγαιναν στην παιδεία, πήγαιναν στις συντάξεις, πήγαιναν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ξέρετε τι κάνανε αυτό το φόρο; Τον καταργήσανε. Καταργήσανε το φόρο που πλήρωναν οι πλούσιοι έχοντες και κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ξέρετε τι ακόμη χειρότερο κάνανε; Τον αντικαταστήσανε με ένα φόρο που πια πληρώνετε και πληρώνουμε όλοι εσείς και όλοι εμείς, το περίφημο ενιαίο τέλος ακινήτων, το ΕΤΑΚ. Το οποίο αντικατέστησε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Για να δείτε πώς ανάγλυφα αποτυπώνονται και οι συγκρίσεις και οι διαφορές και οι τελείως διαφορετικοί δρόμοι και οι τελείως διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ μας, τον οποίο, λοιπόν, φόρο του ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας τον πληρώνουν πια όλοι οι Έλληνες, φτωχοί, πλούσιοι, είτε έχουν μικρά, είτε έχουν μεγάλα ακίνητα. Τον πληρώνουν και οι αγρότες. Λοιπόν, αυτό είναι και άδικο και αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και δεν μπορεί στην Ελλάδα να συνεχίζεται το καθεστώς μιας άδικης πολιτικής, ενός άδικου κράτους. Και αυτό είναι που ξεσηκώνει και αγανακτεί τους Έλληνες πολίτες.

Οι Έλληνες πολίτες έχουν και στο παρελθόν βάλει πλάτη για να πετύχει η χώρα εθνικούς στόχους. Πώς πέτυχε η χώρα την ένταξή της στην ΟΝΕ; Πώς την πέτυχε; Επειδή κάποιοι μόνο πήραν σωστές αποφάσεις; Όχι. Πρωτίστως γιατί οι Έλληνες πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι μικροεπιχειρηματίες, οι έμποροι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες βάλανε πλάτη, κάνανε θυσίες. Γι’ αυτό μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ. Η Ελλάδα στην ΟΝΕ δεν μπήκε με κανένα μαγικό τρόπο, δεν γράφτηκαν και ξαναγράφτηκαν βιβλία. Βάλαμε όλοι πλάτη, βάλατε όλοι πλάτη, κάνατε θυσία από το υστέρημά σας και είπατε: ναι, να μπει η χώρα στη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. Και δικαιωθήκατε.

Όμως, αυτό έγινε σε μια λογική του όλοι δίκαια να συμβάλουμε, με έναν βέβαια όρο, με μία προϋπόθεση: Ότι όταν θα έρθει η ώρα να μοιραστούμε τα οφέλη αυτής της εξέλιξης και αυτής της επιτυχίας, αυτά τα οφέλη δεν θα τα πάρουν οι έχοντες και κατέχοντες, οι λίγοι και ισχυροί και η πλειοψηφία το Ελληνικού λαού θα μείνει στην άκρη, όπως τώρα με την κυβέρνηση Καραμανλή γίνεται τα τελευταία πέντε χρόνια.

Γιατί η κυβέρνηση Καραμανλή συνέπεσε ουσιαστικά, φίλες και φίλοι, ακριβώς με αυτή τη φάση της χώρας, όπου έπρεπε να κατανεμηθούν δίκαια τα οφέλη από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ. Και όχι μόνο αυτό δεν έκαναν, αλλά δημιούργησαν και τους όρους για να γίνουν και να ασκηθούν οι πιο άδικες πολιτικές σε βάρος των πολλών. Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό που μόλις σας είπα, με το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Άρα λοιπόν, δύο είναι οι λέξεις-κλειδιά, δύο είναι οι λέξεις-κλειδιά μιας νέας διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μιας νέας διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, πάνω στην οποία θα στηρίξουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης. Η μία λέξη-κλειδί είναι η δικαιοσύνη, η δεύτερη λέξη-κλειδί είναι η εντιμότητα. Η εντιμότητα στη διαχείριση των ιερών χρημάτων του Ελληνικού λαού από πολιτικούς και κρατικούς λειτουργούς.

Και η ατιμωρησία με κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου τέλος. Τέλος για όλους που αυτή τη στιγμή υπηρετούν το Ελληνικό κράτος και μπορεί να έχουν κακομάθει. Η Ελλάδα, φίλες και φίλοι, χρειάζεται μια νέα αρχή. Χρειάζεται μια νέα αρχή, χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια. Χρειάζεται όλοι οι Έλληνες να ενωθούμε, χρειάζεται όλοι μαζί να παλέψουμε και να αγωνιστούμε με όρους δικαιοσύνης σε συνθήκες εντιμότητας στην διαχείριση του δημόσιου χρήματος, με ξεκάθαρους στόχους και ξεκάθαρες συμφωνίες.

Δεν θα λυμαίνονται πια οι λίγοι τους πολλούς. Τελεία και παύλα. Αυτή τη νέα αρχή μπορεί να κάνει το Κίνημά μας και την κάνει και σε τοπικό επίπεδο. Το βλέπετε με τα στελέχη μας τα τοπικά, με το βουλευτή μας, με τους ανθρώπους μας στην Αυτοδιοίκηση. Το κάνουμε στη Βοιωτία.

Αυτό πολύ σύντομα με την απόφαση και την έγκριση του Ελληνικού λαού θα το κάνουμε και σε επίπεδο χώρας. Θα το κάνουμε και σε επίπεδο χώρας, γιατί πράγματι να είσαστε βέβαιοι, και θέλω σήμερα από εδώ να φύγετε με μια μεγάλη σιγουριά, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ τώρα είναι όσο ποτέ έτοιμοι να γράψουν μια νέα λαμπρή σελίδα. Μια νέα λαμπρή σελίδα προσφοράς, όπως έγραψαν οι κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη, όπως έγραψαν οι μεγάλες ιστορικές κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.

Μια μεγάλη λαμπρή σελίδα η οποία θα έχει έναν αποδέκτη και έναν μόνο ωφελημένο , τον Ελληνικό λαό, τους Έλληνες πολίτες και στο τέλος της οποίας θα μας κάνει όλους να κοιτάμε, γιατί όλοι μας έχουμε παιδιά, τα παιδιά μας στα μάτια και να είμαστε υπερήφανοι και να τους λέμε με περηφάνια ότι συμμετείχαμε σε μια νέα δημιουργική πολύ όμορφη φάση δουλειάς, εργασίας και προσφοράς στην Ελλάδα που έκανε ξανά τους Έλληνες να νιώθουν αυτό που πραγματικά αξίζουν. Υπερήφανοι για τον πρωθυπουργό τους, υπερήφανοι για τη χώρα τους, υπερήφανοι για την πορεία του τόπου τους.

Σας ευχαριστώ πολύ, να έχετε μια πολύ καλή χρονιά. Η νίκη αν θα έρθει, θα έρθει πρώτα από εσάς και μετά από εμάς. Θα είμαστε συνεχώς μαζί, πλάι-πλάι, έχουμε πολλές δυσκολίες, αλλά ό,τι και να βρεθεί μπροστά μας θα το ξεπεράσουμε, θα νικήσουμε, γιατί ο αγώνας μας είναι ένας τίμιος αγώνας για την Ελλάδα και τους Έλληνες και μόνο.

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και ο Γ. Παπανδρέου και όλα τα στελέχη θα πάρουν από τη Λιβαδειά, από τη Βοιωτία, το πιο ισχυρό, το πιο ωραίο μήνυμα αισιοδοξίας που μπορούσατε σήμερα να δώσετε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δείτε κι αυτό.
Η ομιλία του Γιάννη Ραγκούση στη Λιβαδειά