Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Ενας εξαιρετικός Βοιωτός blogger2

Ο νέος και πολλά υποσχόμενος Βοιωτός blogger είναι ο Μιχάλης Γιαννάκης, βουλευτής Βοιωτίας με τη Νέα Δημοκρατία. Δείτε ένα σύντομο βιογραφικό και κυρίως ρίξτε μια ματιά στο blog του.
http://michalis-giannakis.blogspot.com/
Ο Μιχάλης Γιαννάκης γεννήθηκε στο Σχηματάρι το 1959. Είναι παντρεμένος με την Ξανθή Σκιαδά και έχει δύο αγόρια, το Βαγγέλη και το Θεόδωρο. Σπούδασε Βιολογία στη Θεσσαλονίκη (1976–1981), και είναι γνώστης της Αγγλικής γλώσσας. Την 7η Μαρτίου 2004 εκλέγεται βουλευτής Βοιωτίας με τη ΝΔ και επανεκλέγεται στις εκλογές του 2007 με 13.794 σταυρούς.

Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς και οι αποφάσεις της ΓΣΕΕ

Δελτίο Τύπου εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς σχετικά με τη γενική απεργία της 2ας Απριλίου και άλλες σημαντικές υποθέσεις που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ. Δείτε.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Συνεδρίασε την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009 η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και αφού συζήτησε διεξοδικά τα εργασιακά προβλήματα όπως αυτά διαμορφώνονται αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:
1. Ανάδειξη και προώθηση των αιτημάτων-διεκδικήσεων προς όλες τις κατευθύνσεις και τους αρμόδιους φορείς (Κυβέρνηση –Κόμματα – Υπουργεία – Εργοδότες) επικοινωνιακή καμπάνια, περιφερειακές συσκέψεις, εξορμήσεις στους χώρους εργασίας.
2. ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ’09 με αιτήματα:
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ – ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ - ΑΝΕΡΓΩΝ
3. Ημερίδα - σύσκεψη στον Πύργο Ηλείας με τη Νομαρχιακή, Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Τοπικούς Φορείς, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/3/2009 με θέμα: «Αναπτυξιακή πρόταση για την Νοτιοδυτική Ελλάδα και ειδικότερα τον Νομό Ηλείας».
4. Την ημέρα της γυναίκας 8 ΜΑΡΤΗ, πρωτοβουλίες και δράσεις της ΓΣΕΕ και των Συνδικάτων, στους εξής άξονες:
Ø Διεκδίκηση σταθερής εργασίας και καμπάνια για τις επισφαλείς σχέσεις εργασίας (καθαρισμός, φύλαξη, κ.λπ), σύμφωνα με την μελέτη – πρόταση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ
Ø Άδειες Μητρότητας και ουσιαστική προστασία της γυναίκας. Απόκρουση της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών.
5. Στις 21 ΜΑΡΤΗ ημέρα κατά του ρατσισμού, συμμετοχή στα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια και πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης για τους Μετανάστες, στο ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΡΗΤΗΣ.
6. Πανελλαδική ημερίδα στις 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ για την καταπολέμηση της ακρίβειας και το καταναλωτικό κίνημα των εργαζομένων με την συμμετοχή και των Εργατικών Κέντρων.
Η ΓΣΕΕ με βάση τον παραπάνω προγραμματισμό προχωρά στην αγωνιστική και δυναμική διεκδίκηση των μεγάλων και σοβαρών προβλημάτων των εργαζόμενων, απαιτώντας την απόκρουση και την ανατροπή των αντεργατικών και των αντικοινωνικών πολιτικών.

Για το Βλάχικο Γάμο στη Θήβα

Αστοχες και απαράδεκτες παρεμβάσεις του Δήμου
στο έθιμο του «Βλάχικου Γάμου»


Σχόλιο-διαμαρτυρία των «Βλάχων» της παρέας του καπετάνιου Π.Σταμάτη, για τις εκδηλώσεις του Δήμου, την Παρασκευή το απόγευμα, με κλαρίνα, λαϊκά τραγούδια και λατινοαμερικάνικα συγκροτήματα.

Δεν είναι τυχαίο που στη Θήβα, πόλη πούρχεται από το βάθος του χρόνου και σέρνει στη ράχη της τα βάρη της πολύχρονης ζωής της, που τα χνάρια της είναι ανεξίτηλα χαραγμένα στο βιβλίο της παγκόσμιας ιστορία, πόλη λατρευτή των θεών και των ανθρώπων, γενέθλια πόλη του Διονύσου, του πολυαγαπημένου των απλών ανθρώπων, θεού της βλάστησης, της γονιμότητας και της ανάστασης της φύσης, και αφέντρα κυρά, επτάλοφη, αμπελοστεφανωμένη, του κάμπου, που αυτή την περίοδο του χρόνου, την Κυριακή της Τυρινής και την Καθαρή Δευτέρα, γιορτάζεται από τους κατοίκους το χαρακτηριστικό έθιμο του ΒΛΑΧΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ.

Ο «Βλάχικος Γάμος» δεν είναι ένα ακόμη φολκλορικό έθιμο, από τα τόσα, που υπάρχουν ανά την Ελληνική επικράτεια. Εχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για την προέλευση του και την σημασία του. Δεν θα ήθελα εδώ να επεκταθώ περισσότερο. Εκείνο που πρέπει όμως να επισημανθεί είναι ότι, ο «Βλάχικος Γάμος» της Θήβας είναι η αόρατη μεταξένια κλωστή που ενώνει την μυθολογία με το σήμερα, είναι το γεγονός που δικαιώνει την αέναη ύπαρξη μας σ’ αυτόν τον τόπο και το σημαντικότερο, είναι γιορτή με συγκεκριμένο αντικείμενο, τη δημιουργία της ζωής, τον πολλαπλασιασμό των καρπών και με σαφή αναφορά στη επιζητούμενη παρέμβαση του θεϊκού παράγοντα, του Διονύσου, τότε, του Χριστού, τώρα.

Επομένως είναι γιορτή του λαού, όλων εκείνων που σπέρνουν και περιμένουν να θερίσουν, που «βλέπουν» την γή γκαστρωμένη και περιμένουν, με τη βοήθεια του θεού, να την ξεγεννήσουν και ν’ απολαύσουν τα γεννήματα, εκείνων που μοχθούν και ματώνουν για τον επιούσιο.

Κατά το παρελθόν, στις αρχές του 20ου αιώνα, κάτω από την πίεση εκκλησιαστικών κύκλων και περισσότερο υπό την επιρροή ξενόφερτων αντιλήψεων και προτύπων, που εκείνη την εποχή μια κακέκτυπη, κατ’ επίφαση αστική τάξη, υιοθετούσε δουλικά και άκριτα, έγιναν προσπάθειες να παρακαμφτεί ο λαϊκός, αγενής, παγανιστικός «Βλάχικος Γάμος», με «ευρωπαϊκές», κομψές, πιο κοσμικές γιορτές, με τα γνωστά καρναβαλιστικά άρματα, με πιερότους και κολομπίνες, με κομφετί και σερπαντίνες…

Μάταιη προσπάθεια. Παρά την πρόσκαιρη επιτυχία του «εξευρωπαϊσμού» της Θηβαϊκής αποκριάς, ( έγιναν για κάποια χρόνια γιορτές με άρματα, πιερότους κλπ ), ο «Βλάχικος Γάμος» επικράτησε και μέσα από μια ημιτονοειδή πορεία έφτασε μέχρι τις μέρες μας.
Είναι εντυπωσιακή η ελαφρότητα η προχειρότητα και η άγνοια της Δημοτικής αρχής και του «πνευματικού» της κέντρου που σήμερα, 21ος αιώνας πλέον, αντί να εργάζεται για την καλλίτερη παρουσίαση, την πληρέστερη διοργάνωση του εθίμου και την μεγαλύτερη συμμετοχή των Θηβαίων σ’ αυτό, επιχειρεί για λόγους που μόνο αυτή γνωρίζει να το υποσκάψει, να το παρακάμψει και να το υποβαθμίσει εισάγοντας εντελώς άκομψα, στο εορταστικό τριήμερο ξένες, άσχετες και απαράδεκτες εκδη-λώσεις με λατινοαμερικάνικους ρυθμούς και βραζιλιάνες μουλάτες εγχώριας κοπής.

Ακόμη και η εκδήλωση με τα σκωπτικά δημοτικά τραγούδια, με κλαρίνα και τραγουδίστρια, είναι παράταιρη και έξω από το κλίμα του Βλάχικου Γάμου. Οσο για το συγκρότημα «Πυξίδα» με λαϊκά τραγούδια και μπουζούκια (του αδελφού του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου και ανιψιού του Δημάρχου), τα σχόλια περισσεύουν.

Με δελτίο τύπου ο Δήμος μας πληροφορεί ότι την Παρασκευή στην πλατεία εκτός από τα παραπάνω θα ριχτούν βεγγαλικά και …κομφετί.

Η παρακμή σ’ όλο το μεγαλείο της…. Κρίμα για τους άρχοντες, την πόλη και τον λαό της. Οσοι επιμένουν να μη πιθηκίζουν ανοήτως αλλά να δημιουργούν πολιτιστικά γεγονότα ( και είναι πολλοί αυτοί ), την Κυριακή και την Δευτέρα ….υπό τον δωρικό ήχο τον οξύ της πίπιζας και του νταουλιού με αλαλαγμούς και διονυσιακές κραυγές θα υποδεχτούμε την ανάσταση του Διονύσου-Ιησού, στις γειτονιές, στούς δρόμους, στις πλατείες της Θήβας και στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας, χορεύοντας , πίνοντας και ευχόμενοι σ’ όλους και του χρόνου στο μέτρο.

Με πολλά ερωτηματικά η στάση του νεοσύστατου συλλόγου των βλάχων και των καπεταναίων.

Η παρέα, από το σόϊ της νύφης,
του καπετάνιου Π.Σταμάτη

Βίλα στην Αράχωβα



Κάντε κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση.

Δεν αποζημιώνει τους καταναλωτές η ΔΕΗ

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προς την ΔΕΗ
Για το θέμα της αυξομείωσης της τάσης του ρεύματος

Για ένα θέμα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς τους καταναλωτές της ΔΕΗ, την αυξομείωση της τάσης του ρεύματος και την άρνηση της εταιρείας να αποζημιώσει για τις βλάβες στις ηλεκτρικές συσκευές, επανήλθε με παρέμβασή του προς τη δημόσια επιχείρηση ο Συνήγορος του Πολίτη.
Η ανεξάρτητη αρχή, που από την αρχή της λειτουργίας της είχε δεχθεί επανειλημμένα αναφορές από πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις καταστροφές των ηλεκτρικών συσκευών τους από την αυξομείωση της τάσης του παρεχόμενου από τη ΔΕΗ ρεύματος, συνέταξε πόρισμα από το 2001 στο οποίο καταγράφοντας αναλυτικά τα επιχειρήματα με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος αριθμός περιπτώσεων αυξομείωσης του ρεύματος οφείλεται σε κακή συντήρηση του δικτύου της ΔΕΗ. Συνεπώς και αμέλεια της επιχείρησης, η οποία επομένως υποχρεούται να αποζημιώσει τους καταναλωτές για τις ζημιές που υπέστησαν.

Η απάντηση της ΔΕΗ, τότε, στο παραπάνω πόρισμα, όπως αναφέρει η αρχή, ήταν ότι τα δίκτυα επιθεωρούνται και συντηρούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς και τα διεθνή πρότυπα και πως οι καταναλωτές μπορούν να εφοδιάζονται με ειδικές συσκευές προστασίας ώστε να προστατεύουν τον εξοπλισμό τους από τις διαταραχές της τάσης.

Για τον ίδιο λόγο από το 2001 έως το 2008, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δεχθεί περισσότερες από 230 αναφορές και η αρχή θεώρησε σκόπιμο να επανέλθει στο ζήτημα και με νεότερη επιστολή της προς τη ΔΕΗ επισήμανε ότι μία επιχείρηση, που παρέχει ζωτικής σημασίας προϊόν κοινής ωφελείας και που κατέχει ακόμη μονοπωλιακή θέση, υποχρεούται να παράσχει προϊόντα άριστης ποιότητας προς τους καταναλωτές.

Ο Συνήγορος, πρότεινε, λοιπόν, την εκπόνηση μελετών και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι κατά την αποκατάσταση της διακοπής παροχής του ρεύματος η επανερχόμενη τάση θα είναι τέτοια ώστε να μην προκαλούνται βλάβες στις ηλεκτρικές συσκευές. Αυτό δε θα κάλυπτε κάθε περίπτωση διακοπής ρεύματος, ήτοι ανεξάρτητα από το λόγο που προκάλεσε - ακόμη και όταν συντρέχουν ειδικές συνθήκες ή λόγοι ανωτέρας βίας.

Στην απάντησή της η ΔΕΗ εμμένει ότι ενεργεί σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, της τεχνικής και της διεθνούς πρακτικής και αποδίδει τις πολλές αναφορές που δέχθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη το πρώτο εξάμηνο του 2008, πιθανόν στο γεγονός ότι υπήρχαν πολλές διακοπές ρεύματος που συνδέονταν με την απεργία του προσωπικού της επιχείρησης.
Τέλος, από την πλευρά του, ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι το ζήτημα υπερβαίνει το συγκυριακό πρόβλημα που επικαλείται η ΔΕΗ, η οποία εξακολουθεί να αρνείται ότι έχει τη σχετική ευθύνη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σύλληψη δύο ατόμων για αγορά και διακίνηση ναρκωτικών στη Λαμία

Κάτι λιγότερο από μισό κιλό ηρωίνης εντόπισαν οι αστυνομικοί της ασφάλειας Λαμίας σε 22χρονο αλλοδαπό που εποχιακά διέμεινε στο Δομοκό ενώ τον υπόλοιπο χρόνο βρίσκονταν στην Αθήνα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας οι αστυνομικοί είχαν παρατηρήσει το τελευταίο διάστημα μια διαρκή κινητικότητα διαφόρων ατόμων, εμπλεκομένων με ναρκωτικά στο παρελθόν, προς την περιοχή του Δομοκού. Οι αστυνομικοί για πολλές μέρες παρακολουθούσαν διακριτικά τις κινήσεις τους ενώ όπως υπογραμμίζεται όλο αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει κάποια αγοραπωλησία ναρκωτικών.
Χθες το μεσημέρι όμως οι αστυνομικοί εντόπισαν έναν κάτοικο Λαμίας, 31 ετών που πήγε στο Δομοκό και αφού διαπίστωσαν ότι έγινε συναλλαγή επενέβησαν και συνέλαβαν και τα δύο άτομα και βρέθηκαν πάνω τους 2,2 γραμμάρια ηρωίνης. Πρόκειται για ποσότητα που αγόρασε ο 31χρονος Λαμιώτης από τον αλλοδαπό.
Μετά από έρευνα που έκανε η αστυνομία στο σπίτι του αλλοδαπού στο Δομοκό εντόπισε συνολική ποσότητα 462,2 γραμμαρίων ηρωίνης επιμελώς κρυμμένη μέσα στο σπίτι.
Η κίνηση του αλλοδαπού μεταξύ του Δομοκού και της Αθήνας παρά το γεγονός ότι είχε συλληφθεί στο παρελθόν και είχε απελαθεί και βρίσκεται εν ισχύ η απαγόρευση εισόδου του στη χώρα είναι κάτι που προβληματίζει τους αστυνομικούς. Εξετάζουν την πιθανότητα να μετέχει σε κυκλώματα διακίνησης ηρωίνης όχι μόνο στην περιοχή της Φθιώτιδας αλλά κυρίως στην Αθήνα όπου διέμενε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.
Οι δύο συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν αύριο Παρασκευή στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

To πάρτι του ΑΚΟΛ

Με επιτυχία έγινε το πάρτι του ΑΚΟΛ την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου. Δείτε το δελτίο Τύπου.

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1974
Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε
το PARTY που διοργάνωσε ο ΄Ομιλός μας, στο κέντρο διασκέδασης ANTIC live, δίνοντας την ευκαιρία στα αθλητικά του μέλη να συναντηθούν, αυτή τη φορά, εκτός των χώρων άθλησης και να διασκεδάσουν με ελληνική POP-ROCΚ μουσική, που έπαιξαν το συγκρότημα «ΝΥΚΤΕΡΙΝΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ» και οι σπουδαστές της σχολής MODERN MUSIC ACADEMY, της Πόλης μας.

Με την ευκαιρία νοιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και δημόσια όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Τους ιδιοκτήτες του κέντρου διασκέδασης ANTIC live, για την παραχώρηση του χώρου.
Το συγκρότημα “ΝΥΚΤΕΡΙΝΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ» και τους σπουδαστές της σχολής «MODERN MUSIC ACADEMY”, για τις καταπληκτικές ερμηνείες τους.
Τους κ.κ. Κωνσταντίνο Κακριδά, Συμεών Ματθαίου, Αθανάσιο Κοντογιάννη, Γεώργιο Μπάτσαρη, Αθανάσιο Καρανάσο, το κατάστημα Ανέτα, καθώς και τον υπεύθυνο του super market Γαλαξίας, για τις ευγενικές τους προσφορές.
Το Δ. Σ. του Α. Κ. Ο. Λιβαδειάς

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Συζήτηση στη Βουλή για τον Ασωπό

«Το έργο και οι δράσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για το πρόβλημα της απορρύπανσης του Ασωπού είναι πάρα πολύ μεγάλο, με ορατό και χειροπιαστό αποτέλεσμα. Από το 2007 με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ η αποκατάσταση και η αναβάθμιση του ποταμού Ασωπού έχει χαρακτηριστεί ως ζήτημα εθνικής σημασίας έτσι ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει η κεντρική διοίκηση, το υπουργείο, παρότι η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό του, ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση».

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιου Λεβέντη.
Όπως ανέφερε ο κ. Καλογιάννης, μέχρι τον Αύγουστο του 2007, οπότε δημιουργήθηκε το πρόβλημα με το χρώμιο, είχαν γίνει έλεγχοι στην περιοχή και αυτοψίες από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος.

Πρόσθεσε δε ότι από το Σεπτέμβριο του 2007 και μέχρι σήμερα έχουν γίνει από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, έλεγχοι σε 153 δραστηριότητες, ενώ το συνολικό ύψος των προστίμων που έχουν επιβληθεί είναι 3.583.620 ευρώ και σε όλες τις περιπτώσεις οι σχετικοί φάκελοι διαβιβάζονται στον αρμόδιο εισαγγελέα για το ποινικό σκέλος αλλά και στις αδειοδοτούσες αρχές για επανεξέταση των αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων.


Επίσης, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε ότι παράλληλα με τους εντατικούς ελέγχους το υπουργείο ανέλαβε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που εφαρμόζει, όπως η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης των βιομηχανικών επεξεργασμένων αποβλήτων από το ΕΜΠ, την υδροδότηση των μεγάλων δήμων της περιοχής από την ΕΥΔΑΠ, την επανεξέταση προς το αυστηρότερο όλων των περιβαλλοντικών όρων των βιομηχανιών της περιοχής και στην εγκατάσταση στα Οινόφυτα και στην Ανατολική Αττική σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Τέλος, ανέφερε ότι όλες οι βιομηχανίες που επανελέχθησαν έχουν προβεί σε σημαντικές τροποποιήσεις, φιλικότερες προς το περιβάλλον σε ότι αφορά τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων.

Από την πλευρά του, ο κ. Λεβέντης επεσήμανε ότι αυτά που κάνει η πολιτεία είναι λίγα και ασήμαντα μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, όχι μόνο στη περιοχή του Ασωπού αλλά και στο Θριάσιο και πρόσθεσε ότι αυτοί που υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας δυστυχώς τιμωρούνται.
Ταυτόχρονα, επικαλέστηκε καταγγελία απελπισμένου, όπως είπε, κατοίκου της περιοχής των Οινοφύτων, σύμφωνα με την οποία το 2006 η ιδιωτική του γεώτρηση «δεν είχε εξασθενές χρώμιο και τρεις μήνες μετά οι αναλύσεις έδειξαν συγκεντρώσεις της τάξεως των 77 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο νερό, τον Ιανουάριο του 2008 100 γραμμάρια το Μάιο 145 και εξακολουθεί να ανεβαίνει».
«Τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα και η κυβέρνηση και το υπουργείο πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», συμπλήρωσε ο κ. Λεβέντης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ημερίδα στο Καποδιστριακό για τον Ασωπό

Από τη νομαρχία Βοιωτίας το Επίδομα Κοινωνικής Συνοχής

Πιστώσεις στις νομαρχίες για το Επίδομα Κοινωνικής Συνοχής


Τη μεταφορά πιστώσεων στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις προκειμένου αυτές να καταβάλλουν το Επίδομα Κοινωνικής Συνοχής στα άτομα με αναπηρία, προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Λέγκας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήδη μεταφέρθηκαν πιστώσεις ύψους 13 εκατομμυρίων 465 χιλιάδων 600 ευρώ σε 28 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις που ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες διαδικασίες και σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισαν θα καταβάλλουν το επίδομα σε 78.162 δικαιούχους.



Οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις αυτές είναι: Αργολίδας, Άρτας, Πειραιώς, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Δωδεκανήσων, Ευρυτανίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Ξάνθης, Πρέβεζας, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Φωκίδας, Χαλκιδικής και Χίου.


Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Λέγκας είχε επανειλημμένες συναντήσεις με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη και τα μέλη του ΔΣ και συζήτησαν για τον τρόπο καταβολής του Επιδόματος Κοινωνικής Συνοχής στα άτομα με αναπηρία.


Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 90 του Ν. 3746/2009 το Επίδομα Κοινωνικής Συνοχής δικαιούνται:
- όλα τα άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που λαμβάνουν το διατροφικό επίδομα,
- τα ανασφάλιστα και έμμεσα ασφαλισμένα άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν τα προνοιακά επιδόματα της αριθμ. 63731/21.5.2008 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.


Το ύψος του Επιδόματος Κοινωνικής Συνοχής έχει καθοριστεί ως εξής:
- Στα 200 ευρώ για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.
- Στα 150 ευρώ για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αχαϊας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
- Στα 100 ευρώ για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τι είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος στη Λιβαδειά

Δείτε τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του υπουργού Εσωτερικών, καθηγητού, κ. Προκόπη Παυλόπουλου που παρευρέθηκε στον χορό της ΝΟΔΕ Βοιωτίας χθες Κυριακή στη Λιβαδειά.



Η μετατροπή της περιφερειακής ανάπτυξης από ζητούμενο σε δεδομένο εξακολουθεί να παραμένει στο επίκεντρο της πολιτικής της Κυβέρνησης Καραμανλή και μετά την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Γιατί πιστεύουμε ότι η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και η ταχεία προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία στις περιοχες, οι οποίες για χρόνια βρίσκονταν σε κατάσταση «αναπτυξιακής περιθωριοποίησης».



Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι προσπάθειες που έγιναν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου πραγματοποιήθηκαν πολλά και σημαντικά βήματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ιδίως μετά τον Μάρτιο του 2004. Με τα 1,725 έργα του Π.Ε.Π., εκ των οποίων 1.148 ήδη ολοκληρωμένα - αλλάζει δραστικά η φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής και επιτυγχάνεται δημιουργικό κλείσιμο του Γ΄ Κ.Π.Σ. Επικεντρώσαμε τις προσπάθειές μας στην εκτέλεση έργων στις πιο μειονεκτικές περιοχές, καθώς και στην προώθηση έργων περιβαλλοντικής προστασίας. Και αυτό τη στιγμή που το 2004 παραλάβαμε το Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας με μόλις 272 ενταγμένα έργα - εκ των οποίων κανένα ολοκληρωμένο- και ποσοστό απορρόφησης περίπου 8,9%. Αυτή η Κυβέρνηση, μετά από 4 χρόνια οργανωμένης δουλειάς έφθασε το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας σε ποσοστά απορρόφησης που αγγίζουν το 98,6%, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι είναι ο πιο αξιόπιστος και καλός διαχειριστής των κοινοτικών πόρων και, γενικότερα του δημόσιου χρήματος.



Με την 4η προγραμματική περίοδο η Περιφέρεια αποκτά νέα, πρόσθετη αναπτυξιακή πνοή, με την αξιοποίηση των συνολικά 36,4 δις ευρώ, τα οποία διοχετεύονται σ’ αυτήν σε ποσοστό πάνω από 80%. Και εδώ ανοίγονται σημαντικές ευκαιρίες για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τις Περιφέρειες, οι οποίες αναδεικνύονται σε στρατηγικούς συμμάχους της Διοίκησης στην ευρύτερη αυτή προσπάθεια. Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 έχει προσδιορίσει τόσο τους πρωταρχικούς άξονες και τις βασικές προτεραιότητες όσο και τους κύριους υποστηρικτικούς μηχανισμούς οι οποίοι αναλαμβάνουν καίριους τομείς της προώθησης της περιφερειακής ανάπτυξης.



Η εμπειρία του Γ΄ Κ.Π.Σ., το οποίο τέθηκε σε λειτουργία από το ΠΑΣΟΚ χωρίς να έχει καν εκπονηθεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο και οι απώλειες και οι καθυστερήσεις, στις οποίες οδήγησε η σοβαρή αυτή παράλειψη, υπήρξε παράγοντας ανάσχεσης της προόδου και της προώθησης των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών για όλη την υπόλοιπη διάρκεια του προγράμματος. Και όχι μόνον αυτό αλλά επιταχύνθηκαν αλματωδώς και τα ποσοστά απορρόφησης, τα οποία, για τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, έχουν σήμερα φθάσει στο 100%, ενώ τον Μάρτιο του 2004 - και μετά από 4ετή λειτουργία - μόλις έφθαναν το 15,6%. Δηλαδή, κρινόμενες στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας είχαν 5 φορές καλύτερες επιδόσεις από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων.



Με αυτά τα δεδομένα μπαίνουμε στην 4η προγραμματική περίοδο με θετικές προοπτικές, αφού πλέον γνωρίζουμε ότι θα πορευθούμε με στρατηγική και ορθολογικό σχεδιασμό για να πετύχουμε το μέγιστο των αναπτυξιακών επιδόσεων και ν’ αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Αρκεί μόνο ν’ αναλογισθεί κανείς ότι τον Δεκέμβριο του 2008 πήραμε από την Ε.Ε. την έγκριση, μέσα σε 2 μήνες, για το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των 13 Π.Ε.Π. στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. Και η Ελλάδα είναι μία από τις 4 πρώτες χώρες που πέτυχαν αυτή την έγκριση. Μια έγκριση την οποία, για το Γ΄ Κ.Π.Σ., την εξασφαλίσαμε μόλις το 2005, ύστερα από 5 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας του Προγράμματος, όταν ανέλαβε πλέον η Νέα Δημοκρατία, γιατί οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το θέμα αυτό. Ένα θέμα όμως με τεράστια πρακτική σημασία γιατί χωρίς έγκριση διαχείρισης της Ε.Ε., δεν γίνεται καμία πληρωμή!



ΙΙ. «ΘΗΣΕΑΣ» - ΕΠΤΑ

Σημαντική αναπτυξιακή προοπτική εγγυάται για τις τοπικές κοινωνίες της Στερεάς Ελλάδας και η εφαρμογή του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», το οποίο, πέραν της αναμόρφωσης που ήδη επέφερε, στο πλαίσιο του σκοπού και των κατευθύνσεών του, εξοικείωσε τους ΟΤΑ με το σύνολο της διαδικασίας ωρίμανσης των έργων, προετοιμάζοντάς τους εμπράκτως για την 4η προγραμματική περίοδο και παρέχοντάς τους στήριξη και σ’ επίπεδο τεχνογνωσίας. Πιο συγκεκριμένα:



Α. Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» δίνει για 5 χρόνια διπλάσιους πόρους απ’ ό,τι έδινε το ΕΠΤΑ για 7 χρόνια (3,5 δις ευρώ έναντι 1,7 δις ευρώ και μάλιστα για λιγότερα χρόνια), οι οποίοι κατανέμονται με κριτήρια διαφανή και αντικειμενικά που προσδιορίζονται κατά βάση από τις τοπικές ιδιαιτερότητες, όπως είναι η νησιωτικότητα, ο τυχόν ορεινός χαρακτήρας, η επισκεψιμότητα κλπ. Άλλωστε, η ροή των χρηματοδοτήσεων βρίσκεται, για πρώτη φορά, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, έτσι ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά, ανά πάσα στιγμή. Αντίθετα, το ΕΠΤΑ (1998-2004) έμεινε γνωστό για την ελλειπτική του χρηματοδότηση, την αδιαφάνειά του και τον επιλεκτικό τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι χρηματοδοτήσεις.



Β. Αλλά και όσον αφορά τη σύγκριση των δύο προγραμμάτων από οικονομική και αναπτυξιακή άποψη, τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», όπως προκύπτει από τα παρακάτω:



Συνολική χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από το ΕΠΤΑ 135, 3 εκ. ευρώ για τα 7 έτη, ενώ από το «ΘΗΣΕΑΣ» συνολικά θα δοθεί το ποσό των 233,4 εκ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 72,4% αύξηση και μάλιστα για λιγότερα χρόνια. Επίσης, όσον αφορά τους ΟΤΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχουν προενταχθεί 1838 δημοτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 207,9 εκ. ευρώ. Από αυτά τα έργα έχουν ήδη δημοπρατηθεί 873 έργα, ύψους 96,4 εκ. ευρώ. Μάλιστα, υπάρχουν ήδη 555 ολοκληρωμένα έργα.



Οι ΟΤΑ του νομού Βοιωτίας δικαιούνται από το «ΘΗΣΕΑ» για την 5ετία 2005-2009 39,9 εκ. ευρώ, μόνο για δημοτικά έργα, έναντι 21,4 εκ. ευρώ του Προγράμματος ΕΠΤΑ για 7 χρόνια, δηλαδή αύξηση κατά 86,4 %. Έχουν ήδη προεντάξει 302 δημοτικά έργα προϋπολογισμού 39 εκ. ευρώ, ενώ έχουν δημοπρατηθεί 149 έργα (ύψους 21,4 εκ. ευρώ). Υπάρχουν ήδη 84 ολοκληρωμένα έργα.



Ειδικότερα, ο Δήμος Λεβαδέων πήρε από το ΕΠΤΑ 2,3 εκ. ευρώ για 7 χρόνια, έναντι 4,47 εκ. ευρώ που παίρνει από το ΘΗΣΕΑ για 5 χρόνια, δηλαδή αύξηση πόρων κατά 93,7 % για λιγότερα χρόνια.



ΙΙΙ. Οικονομικά Ν.Α.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταρρύθμισης στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η πρόοδος που συντελέσθηκε στα οικονομικά της. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τις «συγκαλυμμένες υπεξαιρέσεις», οι οποίες γίνονταν στους πόρους της λόγω της υποχρέωσης που της είχε επιβληθεί για καταβολή των βοηθημάτων υγειονομικής περίθαλψης και των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας. Είχε, δηλαδή, «φορτωθεί» η Ν.Α. την καταβολή των επιδομάτων πρόνοιας, μία αμιγώς κρατικού χαρακτήρα υποχρέωση, την οποία ανέλαβε να εκπληρώνει διαθέτοντας μάλιστα το συντριπτικό μέρος των τακτικών της πόρων, σε βάρος, βεβαίως, των έργων ανάπτυξης και βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη.



Και το χειρότερο απ’ όλα ήταν ότι, πάνω από το 79% των πόρων της διοχετεύονταν για την κάλυψη των επιδομάτων πρόνοιας. Έτσι, είχε σκιαγραφηθεί μία πλασματική εικόνα για τον προϋπολογισμό της Ν.Α., όταν αυτή, στην πραγματικότητα, φυτοζωούσε και μετά βίας κάλυπτε τα λειτουργικά της έξοδα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, το 2004, οι Ν.Α. της Χώρας, διέθεσαν 390 εκ. για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων και έμειναν με μόλις 6 εκ. ευρώ για αναπτυξιακά έργα που έπρεπε να γίνουν από τις Ν.Α. όλης της Χώρας. Αυτός ήταν ο «σεβασμός» που επέδειξαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη Ν.Α., εξωθώντας τη σε επαιτεία έξω από την πόρτα του τότε Πρωθυπουργού κ. Σημίτη και επεξεργαζόμενες, κατά τα λοιπά, σχέδια κατάργησής της, τα οποία περνούσαν, βέβαια, μέσα από την προηγούμενη απαξίωσή της στα μάτια των πολιτών.



Η απάντηση της Κυβέρνησης Καραμανλή στην απαξίωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από το ΠΑΣΟΚ ήταν η άμεση προώθηση μιας γενναίας οικονομικής μεταρρύθμισης και η διαμόρφωση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος χρηματοδότησης, με την ψήφιση του ν. 3345/2005. Ενός νόμου που αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξή μας προς τον θεσμό.



Πυρήνα του νέου χρηματοδοτικού πλαισίου που καθιερώθηκε, όπως είναι γνωστό, αποτελεί η πρόβλεψη ότι η καταβολή των βοηθημάτων υγειονομικής περίθαλψης και επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας γίνεται πλέον από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δεν βαρύνει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Έτσι, αποδεσμεύθηκαν οι πόροι των ΟΤΑ δεύτερου βαθμού από την καταβολή των εν λόγω βοηθημάτων και επιδομάτων, τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, ανέρχονταν στο υπέρογκο ποσοστό του 79% των εσόδων τους, με ανοδικές τάσεις κάθε έτος, και απέκτησαν αυτοί, για πρώτη φορά, σταθερούς και θεσμοθετημένους πόρους.



Ειδικότερα, από 1.7.2005, που τέθηκε σε ισχύ το νέο σύστημα, οι πόροι που αποδίδονται ετησίως στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αποτελούνται από το 2% του ΦΠΑ και από το 10% των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Από αυτά το 1/2 του ΦΠΑ διατίθεται για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ενώ το υπόλοιπο 1/2 - τουλάχιστον - διατίθεται για την κάλυψη δαπανών που αφορούν επενδύσεις αυτών που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Για τα επόμενα έτη η αύξηση των πόρων κλιμακώνεται έτσι ώστε, μόνον όσον αφορά τους ΚΑΠ - και χωρίς να συνυπολογίσουμε τους νέους πόρους που εισπράττονται και απευθείας, όπως θα εξηγήσω στη συνέχεια - να μιλάμε σχεδόν για τετραπλασιασμό των πόρων μεταξύ 2004 και το 2008 και για πενταπλασιασμό μεταξύ 2004-2009. Και αυτό αφού στον προϋπολογισμό του 2009 έχει προβλεφθεί αύξηση 15,5% στα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων και αύξηση 9,5% στα έσοδα από τον Φ.Π.Α.



Αυτό, τελικά, σημαίνει ότι, το 2009, οι Ν.Α. θα πάρουν 498,8 εκ. ευρώ μόνον από τους ΚΑΠ έναντι 450,6 εκ. ευρώ το 2008. Παίρνουν δηλαδή αύξηση στους ΚΑΠ πάνω από 10,5% σε σχέση με το 2008 και πάνω από 4,5 φορές σε σχέση με το 2004, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τέλος, συνεχίζεται, και αυτή τη χρονιά, η εντυπωσιακή αύξηση των διαθεσίμων για έργα, τα οποία, από 6 εκ. € που ήταν το 2004, πλέον φτάνουν τα 300 εκ. € για το 2009!



Επίσης οι Ν.Α. απέκτησαν την τελευταία τετραετία και νέους δυναμικούς πόρους, οι οποίοι προστίθενται στα ανωτέρω ποσά και εισπράττονται, σε μεγάλο βαθμό, απευθείας. Πρόκειται για: Την είσπραξη του τέλους αδείας οχήματος και του τέλους μεταβίβασης αυτοκινήτου οχήματος (άρθρα 27 και 28 του ν. 2873/2000) σε ποσοστό 100% (ενώ μέχρι τώρα απέδιδε το 45% του πρώτου τέλους στο Τ.Σ.Α. και το 3% του δεύτερου τέλους στο Ταμείο Νομικών). Χάρις στο νέο αυτό έσοδο εισέρρευσαν στα ταμεία των Ν.Α. άλλα 114,5 εκ. ευρώ περίπου.



Την είσπραξη από τη Ν.Α. του ποσοστού που της αναλογεί (50%) επί των κάθε είδους εισπραττόμενων προστίμων, χρηματικών ποινών και προσαυξήσεων που επιβάλλονται από αυτές. Και είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η σχετική ρύθμιση είχε ψηφισθεί ήδη από το 2001, οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν την εφάρμοζαν ως το 2005 που εκδόθηκε η αναγκαία εκτελεστική υπουργική απόφαση και μπόρεσαν οι Ν.Α. να εισπράξουν τους πόρους που τους οφείλονταν! Βρισκόμαστε δηλαδή μπροστά σε ένα ακόμη κρούσμα υπεξαίρεσης πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.



Και το αντικείμενο της υπεξαίρεσης αυτής δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Με βάση τα στοιχεία του ΚΕ.Π.Υ.Ο., τα έσοδα αυτά ανήλθαν σε 9,8 εκ. ευρώ το 2006, σε 17,3 εκ. ευρώ το 2007 (αύξηση κατά 75,6% σε σχέση με το 2006) και σε 21,2 εκ. ευρώ για το 2008 (αύξηση κατά 22,7% σε σχέση με το 2007). Τα ποσά αυτά θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, τόσο λόγω των διοικητικών προστίμων που προβλέφθηκαν με τον ν. 3668/2008 για τις νέες αγορανομικές κυρώσεις, όσο και με τα έσοδα από τα παράβολα για τη χορήγηση αδειών κλπ., στο πλαίσιο του ν. 3325/2005 «Ίδρυση - λειτουργία βιομηχανικών - βιοτεχνικών εγκαταστάσεων».



Με βάση όλα τα παραπάνω καταλήγουμε σ’ ένα σύνολο τακτικών πόρων, από ΚΑΠ αλλά και απευθείας εισπραττόμενων, που ξεπερνά τα 637 εκ. ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για πενταπλασιασμό των τακτικών πόρων σε σχέση με το 2004. Και σε αυτόν τον τομέα το ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει τη βάσανο της σύγκρισης. Το Κόμμα που ως Κυβέρνηση υπεξαιρούσε συστηματικά τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να ασκεί μηδενιστική κριτική στη Νέα Δημοκρατία που πήρε τους πόρους της Ν.Α. από τα 108,2 εκ. και τα έφθασε σήμερα, μετά από μόλις 5 χρόνια διακυβέρνησης, στα 498,8 εκ. και, με τους απευθείας πόρους, στα 637 εκ. ευρώ. Η Ν.Α. δεν νομίζω ότι θα δυσκολευθεί ποτέ να αποφασίσει σε ποιον εμπιστεύεται την τύχη της και την εποπτεία της.



Οι Ν.Α. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πήραν το 2004 καθαρά 9,01 εκ. ευρώ. Το 2008 πήραν 34,56 εκ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 4πλάσιους πόρους.



Η Ν.Α. Βοιωτίας το 2004, πριν από τον ν. 3345/2005, πήρε καθαρά μόλις 1,87 εκ. ευρώ, λόγω προνοιακών και ούτε ένα ευρώ για έργα οδικού δικτύου. Το 2008 πήρε καθαρά 6 εκ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 3 φορές περισσότερους πόρους.



IV. Διαχείριση στερεών αποβλήτων

Στο Νομό Βοιωτίας λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς, ολοκληρώνεται η κατασκευή του πρώτου τμήματος του ΧΥΤΑ Θήβας, κατασκευάζεται η επέκταση του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς με πόρους του Ταμείου Συνοχής 2000-2006 και προετοιμάζεται από τον ΦοΔΣΑ η κατασκευή ΚΔΑΥ σε γειτονικό του ΧΥΤΑ Θήβας χώρο.



Στο Νομό Εύβοιας λειτουργούν οι ΧΥΤΑ Χαλκίδας, Βόρειας Εύβοιας και ο μικρός ΧΥΤΑ Σκύρου που κατασκευάσθηκε με πόρους του ΕΠΠΕΡ/Γ’ ΚΠΣ. Εγκρίθηκαν από το ΘΗΣΕΑ πόροι για τον εξοπλισμό λειτουργίας του ΧΥΤΑ Βόρειας Εύβοιας και για την κατασκευή ΣΜΑ. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το ΧΥΤΑ Νότιας Εύβοιας.



Στο Νομό Φθιώτιδος λειτουργούν οι ΧΥΤΑ Λαμίας και Δομοκού. Βρίσκονται υπό εκπόνηση οι μελέτες ωρίμανσης νέου ΧΥΤΑ Λαμίας, για τον οποίο υπάρχουν 2 εναλλακτικές θέσεις. Για το ΧΥΤΑ Ανατολικής Φθιώτιδας (Λοκρίδας) έχουν εξευρεθεί 2 εναλλακτικές θέσεις και εκπονείται η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Λειτουργεί ΚΔΑΥ στη Λαμία που εξυπηρετεί και την περιοχή της Λοκρίδας, καθώς και ΟΤΑ από τους Νομούς Φωκίδας και Ευρυτανίας.



Στο Νομό Φωκίδας και στο Νομό Ευρυτανίας είναι υπό εκπόνηση οι μελέτες ωρίμανσης των αντίστοιχων έργων ΧΥΤΑ. Στην προγραμματική περίοδο 2007-2013 έχουν προϋπολογισθεί περίπου 89 Μ€ στο ΕΠΠΕΡΑΑ για έργα Διαχείρισης στερεών αποβλήτων, στο μέτρο που η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μεταβατικής στήριξης και δεν απολαμβάνει πόρους για τον σκοπό αυτόν από το ΕΤΠΑ.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Φωκίδας

Αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήριο Χατζηγάκη για τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών της Φωκίδας κάνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλςη Εξαρχος. Δείτε.

ΑΝΑΦΟΡΑ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κ. ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ

ΘΕΜΑ: Δραματική η οικονομική κατάσταση των ελαιοπαραγωγών του Νομού Φωκίδας.

Ήδη από τον Αύγουστο του 2008 η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άμφισσας με το υπ. αριθμ. 211/19.08.2008 έγγραφό της, σας έθεσε το ουσιαστικό για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Φωκίδας, θέμα της ένταξης του φαινομένου της σχινοκαρπίας (επακόλουθο των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και της ανομβρίας στην περίοδο της γονιμοποίησης – καρπόδεσης) στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ζήτησε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση καταβολή ενισχύσεων στους ελαιοπαραγωγούς. Επίσης από τον Αύγουστο του 2008 ελαιοπαραγωγοί με έγγραφο του Αγροτικού Συλλόγου Σερνικακίου θέτουν υπ’ όψιν σας τα προβλήματα που δημιουργεί η ανομβρία – και η έλλειψη έργων υποδομής άρδευσης του ελαιώνα – και σας ζητούν να μεριμνήσετε για την υλοποίηση έργων διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων και για την άμεση απόδοση των οφειλόμενων αποζημιώσεων στους καλλιεργητές .
Πέρασαν αρκετοί πολύτιμοι μήνες χωρίς να στηρίξετε ουσιαστικά τους αγρότες της Φωκίδας.
Στις 14.01.2009, οι Αγροτικοί Φορείς και Ελαιοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα της Άμφισσας με ψήφισμα τους διαπιστώνουν την δραματική κατάσταση των ελαιοπαραγωγών της περιοχής, καθώς για άλλη μία ελαιοκομική περίοδο η παραγωγή βρώσιμης ελιάς καταστρέφεται, ενώ η συγκομιδή της, συστηματικά τα τελευταία χρόνια, είναι πλέον ασύμφορη λόγω των εξευτελιστικών τιμών στην ελιά και στο λάδι και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Ειδικά η φετινή ελαιοκομική περίοδος 2008/2009 είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών, αφού η παραγωγή της βρώσιμης ελιάς έχει πάθει ζημιά της τάξης του 90%.

Σας επισυνάπτω :
το υπ. αριθμ. 211 /19.08.2008 έγγραφό της Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άμφισσας
το από 21.08.2008 έγγραφο του Αγροτικού Συλλόγου Σερνικακίου , και
το από 14.01.2009 ψήφισμα των Αγροτικών Φορέων και Ελαιοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα της Άμφισσας .


Ο βουλευτής
Βασίλης Έξαρχος

Περισσότεροι οι φοιτητές, πολύ περισσότερες οι φοιτήτριες στα Πανεπιστήμια φέτος

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2007/2008 εγγράφηκαν για πρώτη φορά στην τριτοβάθμια ανώτατη εκπαίδευση 39.972 φοιτητές από τους οποίους 24.745 ήταν γυναίκες, ενώ οι αντίστοιχοι φοιτητές για το Ακαδημαϊκό έτος 2006/2007 ήταν 39.724, με τον αριθμό των γυναικών να φτάνει τις 24.784.
Από το σύνολο των 39.972 φοιτητών εγγράφηκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι 6.472, στο Θεσσαλονίκης οι 7.356 και στο Θράκης οι 3.089.
Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) άλλοι 2.942 φοιτητές εγγράφηκαν στο Πανεπιστήμιο των Πατρών, 2.755 στο Ιωαννίνων, 2.362 στο Κρήτης και 2.158 στο Αιγαίο.
Οι υπόλοιποι εγγράφηκαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1.571), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1.878), στο Πειραιώς (1.796) κλπ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 20ής Φεβρουαρίου

Σήμερα 20 Φεβρουαρίου συγκαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Λεβαδέων στις 18:00 στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου.
Τα θέµατα της ηµερήσιας διάταξης είναι τα εξής:

1. Αντικατάσταση µελών του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Λ.
2. Αντικατάσταση µελών Δ.Σ. του ενιαίου Ν.Π. «Δηµοτικοί Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθµοί Λιβαδειάς».
3. Ορισµός µελών Επιτροπής κυκλοφοριακού και συγκοινωνιών.
4. Ορισµός µελών Επιτροπής για το σχέδιο πόλεως, το ρυθµιστικό, την οδοποιία και
τις απαλλοτριώσεις.
5. Ορισµός µελών Επιτροπής για την ανάπτυξη των οικισµών.
6. Ορισµός µελών Επιτροπής ελέγχου καταλληλότητας ακινήτων.

7. Τροποποίηση του 35% της Προγραµµατικής Κατανοµής Δηµοτικών Έργων του Αναπτυξιακού Προγράµµατος Τ.Α. «ΘΗΣΕΑΣ».
8. Υποβολή πρότασης από το Δήµο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ», δράση PUBLlC HOTSROTS «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ», πρόσκληση του µέτρου 4.2 «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ» και ορισµός του επιχειρησιακού υπευθύνου του έργου.

9. Υποβολή δύο προτάσεων από το Δήµο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού
Προγράµµατος «ΨΗΦ/ΑΚΗ ΣΥΓΚΛ/ΣΗ» 2007-2013 στο πλαίσιο της πρόσκλησης 4- 2.1 και ορισµός υπευθύνου των έργων.
10. Ορισµός δύο (2) υπαλλήλων της ΤΥΔΛ και των αναπληρωτών αυτών για την υλοποίηση συµβάσεων συγκοινωνιακού έργου στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος της ΚΕΔΚΕ «ΣΥΝ-ΚΟ/ΝΩΝ/Α».
11.'Εγκριση προϋπολογισµού οικ. έτους 2009 του N.n. «Πνευµατικό Κέντρο Δήµου Λεβαδέων» .
12.'Εγκριση προϋπολογισµού οικ. έτους 2009 του Ν.Π. Δηµοτικός Αθλητικός Οργανισµός Λιβαδειάς.

13.'Εγκριση τροποποίησης συστατικής πράξης του N.n. «Δηµοτική Χορωδία Δήµου Λεβαδέων» .
14.'Εγκριση Ο.Ε.Υ. του Ν.Π. «Δηµοτική Χορωδία Δήµου Λεβαδέων».
15. Έγκριση προϋπολογισµού οικ. έτους 2009 του N.Π. «Δηµοτική Χορωδία Δήµου
Λεβαδέων» .
16. Αναµόρφωση προϋπολογισµού οικ. έτους 2009 του Δήµου Λεβαδέων.
17. Έκδοση κανονιστικής απόφασης για κυκλοφοριακές ρυθµίσεις.
18. Έγκριση εκτέλεσης δι' αυτεπιστασίας του έργου «Συντηρήσεις Δηµοτικών Οδών».

19. Έγκριση Πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Βελτιώσεις Εθνικού Σταδίου».
20.'Εγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών και 1ου ΠΚΤΜΝΕ για την κατασκευή του έργου «Βελτίωση Αγροτικής Οδοποιίας Δήµου Λεβαδέων».
21. Εξέταση αίτησης Σιδηρά Ευστ. - Τσιτσικλή Χρ. Ο.Ε. περί διαµόρφωσης εξωτερικού κοινόχρηστου χώρου.
22. Λήψη απόφασης για την ονοµασία δηµοτικών οδών.

23. Έγκριση απολογισµού οικ. έτους 2008 της Σχ.Επιτροπής 3°U ΔηµΣχολείου _ 30U Νηπιαγωγείου Λιβαδειάς.
24.Έγκριση απολογισµού οικ.έτους 2008 (20-3-08 έως 31-12-2008) της
Σχ.Επιτροπής 4ου-10oυ Δηµ.Σχολείων Λιβαδειάς.
25. Έγκριση απολογισµού οικ.έτους 2008 (01-3-08 έως 20-3-2008) της Σχ.Επιτροπής 4ου _10ου Δηµ.Σχολείων - 4ου _ 9ου _ 12ου Νηπιαγωγείων Λιβαδειάς.
26.Έγκριση απολογισµού οικ.έτους 2008 της Σχ.Επιτροπής Δηµ. Σχολείου
Λαφυστίου.
27.'Εγκριση απολογισµού οικ.έτους 2008 της Σχ.Επιτροπής 1ου Γυµνασίου
Λιβαδειάς.

28.'Εγκριση απολογισµού οικ.έτους 2008 της Σχ.Επιτροπής 2ου Γυµνασίου
Λιβαδειάς.
29. Έγκριση απολογισµού οικ.έτους 2008 της Σχ.Επιτροπής Εσπερινού Γυµνασίου
Λιβαδειάς.
30.Έγκριση απολογισµού οικ.έτους 2008 της Σχ.Επιτροπής 2ου Λυκείου Λιβαδειάς.
31. Εξέταση αιτήµατος του Αθλητικού Συλλόγου «Αναγέννηση Λιβαδειάς».
32. Λήψη απόφασης για απαλλαγή από τέλη κινητής τηλεφωνίας των Αντιδηµάρχων και του Προέδρου Δηµοτικού Συµβουλίου Λεβαδέων.
33. Διαγραφή βεβαιωµένης οφειλής (τέλος 2%) λόγω λανθασµένου τρόπου υπολογισµού της φορολογητέας ύλης.
34. Οικονοµική ενίσχυση Συλλόγου Καρναβαλιστών Λιβαδειάς.
Δείτε κι αυτό.
Τα κινητά των αντιδημάρχων και το Δημοτικό Συμβούλιο της 20ής Φεβρουαρίου

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Στη Βουλή τα έξοδα των σχολείων

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο για τα λειτουργικά έξοδα σχολείων του οικονομικού έτους 2008. Μεταξύ των 18 βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπογράφουν την ερώτρηση περιλαμβάνεται και ο βουλευτής Βοιωτίας κ. Βασίλειος Τόγιας. Δείτε.

Προς : Tον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Προκόπη Παυλόπουλο

ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Θέμα:«Λειτουργικά έξοδα σχολείων οικονομικού έτους 2008»

Στις 9.02.2009 ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκος ανακοίνωσε την κατανομή ποσού 68.381.824 ευρώ στους ΟΤΑ α΄ βαθμού της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων για το έτος 2009.
Στην ανακοίνωση του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκου αναφέρεται ότι «το ποσό αυτό είναι προκαταβολή και αντιστοιχεί στο 40% του ποσού που διατέθηκε κατά το 2008. Το συνολικό ποσό που θα κατανεμηθεί κατά το τρέχον έτος θα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά 5% περίπου και θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, μετά από πρόταση των αρμοδίων ανά νομό επιτροπή παιδείας».
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι έως και το έτος 2008 η κατανομή των Κ.Α.Π. στους ΟΤΑ α΄ βαθμού, για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, γίνονταν από το Υπουργείο Εσωτερικών σε τέσσερις (4) δόσεις, δηλαδή ανά τρίμηνο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2008 κατανεμήθηκαν στις σχολικές μονάδες της χώρας, μέσω των αντίστοιχων ΟΤΑ, μόνον οι τρεις (3) δόσεις. Η τέταρτη δόση, που αφορούσε το τρίμηνο Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2008, όφειλε να χορηγηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στα σχολεία έως το τέλος Δεκεμβρίου 2008. Η κατανομή, όμως, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε έως σήμερα. Πρόκειται, προφανώς, για υπεξαίρεση χρημάτων από θεσμοθετημένους πόρους (ΚΑΠ) υπέρ των ΟΤΑ α΄ βαθμού για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων της χώρας, γεγονός που καθιστά την κυβέρνηση της Ν.Δ. υπόλογη απέναντι στο σύνολο των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της σχολικής κοινότητας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός και ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΤΑΙ να καταθέσει στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα

Γιατί δεν κατεβλήθη έως σήμερα η τέταρτη δόση για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων έτους 2008 (Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος) και πότε αυτή θα καταβληθεί στους ΟΤΑ;
Η μη χορήγηση θεσμοθετημένων πόρων (Κ.Α.Π.) στους ΟΤΑ α΄ βαθμού για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων δεν αποτελεί πράξη υπεξαίρεσης της πολιτείας με θύμα τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης;
Να κατατεθούν στη Βουλή καταστάσεις ανά νομό, όπου θα αναγράφονται τα ποσά (η κάθε δόση ξεχωριστά), τα οποία κατατέθηκαν στους ΟΤΑ α΄ βαθμού για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων για τα οικονομικά έτη 2007 και 2008.
Οι ερωτώντες βουλευτές
Διαμαντοπούλου Άννα
Παντούλας Μιχάλης
Δραγώνα Θάλεια
Βαρβαρίγος Δημήτριος
Αηδόνης Χρήστος
Αλευράς Αθανάσιος
Αποστολάκη Μιλένα
Δαμανάκη Μαρία
Ευθυμίου Πέτρος
Καρτάλης Κώστας
Λιάνης Γεώργιος
Λιντζέρης Δημήτριος
Μπόλαρης Μάρκος
Ραγκούσης Ιωάννης
Ράπτη Συλβάνα
Σακοράφα Σοφία
Τζάκρη Θοεδώρα
Τόγιας Βασίλης

Πλήρως δηλητηριασμένη η κοιλάδα του Ασωπού, λέει το ΙΓΜΕ

Κρυφές έμειναν επί μήνες οι μετρήσεις του ΙΓΜΕ που δείχνουν καταστροφή των υπόγειων υδάτων της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης του Ασωπού από επικίνδυνα τοξικά, όπως εξασθενές χρώμιο και άλλες καρκινογόνες ουσίες.

Σύμφωνα με τα Νέα, παρόλο που η συγκεκριμένη μελέτη ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 και κοινοποιήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν δόθηκε στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής με την αιτιολογία ότι «κατά τη γνώμη της υπηρεσίας μας, δεν τεκμηριώνονται επαρκώς τα συμπεράσματά της». Στη μελέτη καταγράφονται συγκεντρώσεις που ξεπερνούν τα 100 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο νερού. Αυτές εντοπίζονται στην Παραλία Αυλίδος, βορειοανατολικά του Αγίου Θωμά, δυτικά από τα Οινόφυτα και νοτιοανατολικά του Ασπροκάμπου.

Συγκεντρώσεις της τάξεως των 50 μικρογραμμαρίων εξασθενούς χρωμίου εμφανίζονται κατά κύριο λόγο νότια των Οινοφύτων πέριξ της κοίτης του Ασωπού, βόρεια και ανατολικά του Ασπροκάμπου, ενώ στα 20-30 μικρογραμμάρια βρίσκονται τα υπόγεια ύδατα βόρεια του Σχηματαρίου, στον Ωρωπό και το Χαλκούτσι.

Την ίδια ώρα, το όριο ποσιμότητας σύμφωνα με την νομοθεσία είναι 50 μικρογραμμάρια ολικού χρωμίου -και όχι μόνο εξασθενούς- ανά λίτρο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το εξασθενές χρώμιο ως καρκινογόνο ουσία που δεν θα έπρεπε να συναντάται στο νερό.

Διαπιστώνονται, επίσης, συγκεντρώσεις ολικού σιδήρου που ξεπερνούσαν τα 1.000, ακόμα και τα 2.000 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (το όριο ανέρχεται στα 200) στα υπόγεια ύδατα ανατολικά της Παραλίας Αυλίδας, στον κάμπο του Ασωπού νότια των Οινοφύτων, βόρεια του Χαλκουτσίου, ανατολικά της Συκαμίνου, βορειοδυτικά του Αγίου Θωμά και νότια του Ασπροκάμπου.

Όσο για τις συγκεντρώσεις νικελίου -του οποίου το όριο είναι 20 μικρογραμμάρια- υπερβάσεις καταγράφηκαν στα δείγματα υπόγειων νερών που ελήφθησαν από την περιοχή ανάμεσα στα Οινόφυτα και τον Ωρωπό και βορειοανατολικά του ρέματος Θερμιδώνα, παραποτάμου του Ασωπού.

Επιπλέον, εντοπίστηκαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών, φωσφορικών αλλά και ολικού χρωμίου που ξεπερνούσαν κατά πολύ τα υπάρχοντα όρια.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών Παναγιώτης Σαμπατακάκης, «το ΙΓΜΕ διαθέτει εμπειρία άνω των 50 χρόνων και καμία του μελέτη δεν έχει αμφισβητηθεί».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Το πρόγραμμα και η προκήρυξη των αγώνων ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ 2009


Δείτε την προκήρυξη των αγώνων στίβου ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ 2009 και το πρόγραμμά τους (κάντε κλικ στο πρόγραμμα αριστερά για μεγέθυνση.
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1974

ΤΜΗΜΑΤΑ : ΣΤΙΒΟΣ - ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ - ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ - ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
ΜΕΛΟΣ : Σ.Ε.Γ.Α.Σ. – Κ.Ο.E. – E.Γ.Ο.
Ε. Α. Σ. ΒΟΙΩΤΙΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ Κ.Ο.Ε.

Γραφεία : Αριστοφάνους - Λιβαδειά
Ταχυδρομική διεύθυνση : Τ. Θ. 101 Τ. Κ. 32 100 Λιβαδειά
Τηλέφωνο & ΦΑΞ : ( 22610 ) 21100
E-mail : akoliv@yahoo.gr
Λιβαδειά 12-02-2009
Αριθμός 52

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η
Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α Σ Α Γ Ω Ν Ω Ν Σ Τ Ι Β Ο Υ
«ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ 2009»

Ο Αθλητικός Κολυμβητικός ΄Ομιλος Λιβαδειάς, σε συνεργασία με το Δημοτικό Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Λεβαδέων, διοργανώνουν ημερίδα αγώνων στίβου, με την επωνυμία «ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ 2009» στους οποίους έχουν δικαίωμα να μετάσχουν μαθητές και μαθήτριες των σχολικών μονάδων της πρώην Επαρχίας Λιβαδειάς.
Η ημερίδα αφιερώνεται στη μνήμη του Ανέστη Αργύρη, πρώην στελέχους του Ομίλου μας, ο οποίος επί σειρά ετών υπηρέτησε ανιδιοτελώς τον κλασσικό αθλητισμό.

Τόπος & ημερομηνία διεξαγωγής:
α. Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2009, με ώρα έναρξης 10.00 π.μ.
β. 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς, την Κυριακή 15 Μαρτίου 2009, με ώρα έναρξης 10,30 π.μ.

Δικαίωμα συμμετοχής: έχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των σχολικών μονάδων της πρώην Επαρχίας Λιβαδειάς, που είναι γεννημένοι τα έτη 1999 μέχρι και 1994.

Αγωνίσματα:
α. δρόμοι 50, 80, 150, 600 & 1.000 μέτρων
β. ρίψεις με μπαλάκι και σφαίρα 3 & 4 χλγρ.
γ. άλμα σε μήκος
Σημείωση : Οι δρόμοι και οι ρίψεις θα γίνουν στο Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς και το άλμα σε μήκος στο 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς.
Το δικαίωμα συμμετοχής στα αγωνίσματα εξαρτάται από την ηλικία των μετεχόντων και αναφέρεται αναλυτικά στο πρόγραμμα των αγώνων.

Κατηγορίες:
α. 1η αγόρια και κορίτσια γεννημένα το έτος 1999, στα αγωνίσματα δρόμων 50 & 600 μέτρων και στο μπαλάκι.
β. 2η αγόρια και κορίτσια γεννημένα τα έτη 1997 & 1998, στα αγωνίσματα 50 & 600 μέτρα και στο μπαλάκι.
γ. 3η αγόρια και κορίτσια γεννημένα τα έτη 1994 μέχρι & 1996, στα αγωνίσματα 80, 150 & 1.000 μέτρα και στη σφαίρα.
δ. 4η αγόρια και κορίτσια Α.Μ.Ε.Α. στο αγώνισμα των 50 μέτρων.


5. Ιατρική εξέταση: όλοι οι μετέχοντες θα πρέπει να εξεταστούν πριν από τους αγώνες από ιατρό με δική τους ευθύνη, για να διαπιστωθεί ότι είναι σε θέση να αγωνιστούν, χωρίς κίνδυνο της υγείας τους.

Δηλώσεις συμμετοχής: μέχρι την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2008, στο FAX 22610 21100 ή το E-mail : akoliv@yahoo.gr του ΄Ομίλου μας ή στα γραφεία του Ομίλου μας, που βρίσκονται στην οδό Αριστοφάνους, κοντά στο Κλειστό Γυμναστήριο Λιβαδειάς, απογευματινές ώρες από 6,00 μέχρι 8,30 μ.μ.
Στις υπεύθυνες δηλώσεις συμμετοχής, οι οποίες υποχρεωτικά θα είναι υπογεγραμμένες από τους γονείς ή κηδεμόνες των μετεχόντων μαθητών ή μαθητριών, πρέπει να συμπληρωθούν και όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.

6. Οικονομικά: όλοι οι μετέχοντες θα μετακινηθούν στον τόπο διεξαγωγής των αγώνων, με δικά τους έξοδα και θα λάβουν μέρος στους αγώνες, με ευθύνη των γονέων ή κηδεμόνων τους ότι είναι καλά στην υγεία τους και μπορούν να λάβουν μέρος σ’ αυτούς.

Συμμετοχές: κάθε μαθητής ή μαθήτρια έχει δικαίωμα να μετάσχει σε ένα μόνο αγώνισμα. Σημειώνουμε ότι μισή ώρα πριν την έναρξη των αγώνων, υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής αγωνίσματος.

Έπαθλα:
α. θα απονεμηθεί κύπελλο στον πρώτο μαθητή και μαθήτρια, κάθε αγωνίσματος, για όλες τις κατηγορίες.
β. Μετάλλιο & δίπλωμα στους τρεις πρώτους μαθητές και μαθήτριες, κάθε αγωνίσματος, για όλες τις κατηγορίες.
γ. Διπλώματα συμμετοχής σ’ όλους τους μαθητές και μαθήτριες που θα μετάσχουν στην ημερίδα.
δ. Στη σχολική μονάδα που θα έχει την πολυπληθέστερη συμμετοχή στην ημερίδα, θα δοθεί αθλητικό υλικό αξίας μέχρι 150,00 €

Ειδικές διατάξεις: Οι αγώνες θα γίνουν σύμφωνα με τους επίσημους κανονισμούς του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., με την παρουσία των επίσημων κριτών στίβου της Ε.Α.Σ. Βοιωτίας–Εύβοιας.

Γενικά: όλοι οι μετέχοντες στους αγώνες, πρέπει να βρίσκονται στους χώρους τέλεσης αυτών, τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έναρξη και πρέπει να φορούν κατάλληλη ενδυμασία (φόρμα και αθλητικά παπούτσια).
Η ώρα διεξαγωγής των αγωνισμάτων μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με το πλήθος συμμετοχών
΄Ότι δεν περιλαμβάνεται στην παρούσα προκήρυξη και αφορά τεχνικά θέματα, θα επιλύεται από τον Αλυτάρχη των αγώνων


Δημήτριος Τσιφής Γεωργία Θεοδώρου-Μπενέτου
Δήμαρχος Δήμου Λεβαδέων Πρόεδρος Α. Κ. Ο. Λιβαδειάς
Πρόεδρος Δ.Α.Ο.Λ.

Συνάντηση Σκλιά με Φουσέκη και Ασημακόπουλο στην Αμφισσα

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελής Σκλιάς είχε χθες Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009, συνάντηση εργασίας με το Νομάρχη Φωκίδας κ. Νικόλαο Φουσέκη στην Άμφισσα. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Σκλιάς δήλωσε:

«Ξεκινήσαμε την περιοδεία μας στο νομό Φωκίδας σήμερα με τη σύσκεψη εργασίας στη Ν.Α. Φωκίδας. Είναι ξεκάθαρο για μένα, όπως έχω επαναλάβει και σε προηγούμενες δηλώσεις μου, ότι οι συναντήσεις αυτές δεν είναι εθιμοτυπικές αλλά είναι συναντήσεις εργασίας. Αυτό το οποίο εμείς θέλουμε να πετύχουμε είναι να αναδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα τα οποία απασχολούν το Νομό, καθώς επίσης μέσα από τη συζήτηση και το γόνιμο διάλογο να επιλύσουμε θέματα να επιταχύνουμε διαδικασίες και παράλληλα να ενημερώσουμε για τις προοπτικές οι οποίες υπάρχουν μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Είχα μια πολύ γόνιμη και αποδοτική συνάντηση με τον κ. Νομάρχη, μου εξέθεσε τα μεγάλα θέματα και δημιουργήσαμε ένα κοινό πλαίσιο δουλειάς για τους επόμενους μήνες. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας ένα πλαίσιο συνεργασίας και αμοιβαίες δεσμεύσεις ώστε σημαντικά προβλήματα τα οποία αφορούν τη Ν.Α.Φωκίδας να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Στην ίδια συνάντηση ο Νομάρχης Φωκίδας δήλωσε:
«Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τους Υπηρεσιακούς παράγοντες που τον συνοδεύουν όλα ανεξαιρέτως τα ζητήματα που μας απασχολούν στη Ν.Α. Φωκίδας και εμπλέκεται η ΠΣΕ Συζητήσαμε συγκεκριμένα θέματα προκειμένου να βρούμε λύσεις σε σημεία στα οποία υπάρχουν προβλήματα. Βασικά θέματα τα οποία συζητήσαμε ήταν το θέμα του ΤΕΙ της Άμφισσας όπου ενημερώσαμε ότι έχουμε πλέον παραλάβει τη μελέτη για να προχωρήσουμε το ΤΕΙ και είπαμε ότι επειδή το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 8,0 εκατ. Ευρώ ενώ πριν γίνει η μελέτη ήταν περί τα 5,0 εκατ. Ευρώ θα γίνει προσπάθεια και από τους δυο μας προκειμένου το έργο να ενταχθεί σε προκήρυξη η οποία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί από την ΠΣΕ και θα αφορά έργα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Είδαμε όλα τα προγράμματα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους τα οποία τρέχουν στο νομό και τα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτά όπως επίσης συζητήσαμε και το θέμα του δρόμου Άμφισσα - Λιδορίκι, το οποίο βέβαια δεν είναι έργο αρμοδιότητας της Ν.Α. Φωκίδας, αλλά είναι έργο που έχει σταματήσει - με ευθύνη κυρίως του εργολάβου - σήμερα με πληροφόρησε ο Ν.Γ. ότι κηρύχθηκε έκπτωτος ο εργολάβος, συνεπώς μπαίνει σε μια άλλη φάση το έργο, επαναδημοπράτησης εντός του 2009 και επανέναρξης των εργασιών μέχρι της ολοκληρώσεώς του.
Η σύσκεψη ήταν απολύτως τεχνοκρατική είμαι απολύτως ευχαριστημένος από αυτά που συζητήθηκαν όπως και από το επίπεδο συνεργασίας και τις διαβεβαιώσεις που είχαμε από το Γενικό Γραμματέα, ο οποίος ομολογώ ότι με εξέπληξε από το επίπεδο γνώσης που είχε για τα θέματα πριν τα συζητήσουμε».

Επίσης ο κ. Σκλιάς συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αμφισσας κ. Ασημακόπουλο. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Σκλιάς δήλωσε:

«Είχα μια πάρα πολύ καλή συνάντηση εργασίας με το Δήμαρχο Άμφισσας. Εξήγησα πρώτα απ’ όλα ότι δρομολογούμε τη βελτίωση των υποδομών του ΤΕΙ Άμφισσας μέσα από το Ε.Σ.Π.Α. και στην επόμενη πρόσκληση που θα ανοίξουμε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ένα έργο που θα το δούμε παραπάνω από θετικά, ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για το Νομό Φωκίδας στο σύνολό του και φυσικά για το Δήμο της Άμφισσας. Την ίδια στιγμή ενημέρωσα ότι σήμερα υπέγραψα το ποσό των 408.000,00 Ευρώ για το κλειστό Κολυμβητήριο της Άμφισσας, αυτό σημαίνει ότι επιταχύνεται η διαδικασία ολοκλήρωσής του και ουσιαστικά έκλεισε μια μεγάλη εκκρεμότητα.

Ο Δήμαρχος μου εξέθεσε το ενδιαφέρον του για χρηματοδότηση μελετών στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. του εξηγήσαμε, σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ότι για την ανάπτυξη αυτών των μελετών θα πρέπει να βρεθούν ίδιοι πόροι, όμως, για την υπάρχουσα μελέτη που αφορά την επισκευή σχολικών κτιρίων, του εξηγήσαμε ότι στο πλαίσιο της ανοικτής πρόσκλησης για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. ύψους 46,0 εκατ. Ευρώ που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή θα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι να δεχτούμε τις μελέτες του Δήμου Άμφισσας ώστε να αναβαθμίσουμε τα σχολικά κτίρια στο Δήμο.

Την ίδια στιγμή του εξηγήσαμε ότι έργα όπως η Χάρμαινα, η ρύθμιση της κυκλοφορίας το δίκτυο ακαθάρτων και όμβριων είναι έργα επιλέξιμα στο Ε.Σ.Π.Α. και είμαστε έτοιμοι στο βαθμό που υπάρχουν έτοιμες μελέτες από την πλευρά του Δήμου Άμφισσας να ανταποκριθούμε θετικά στα αιτήματα αυτά. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι ουσιαστικά ήταν μια ιδιαίτερα γόνιμη και «επιχειρησιακή» κουβέντα και είμαι χαρούμενος στο βαθμό που βρήκαμε δράσεις οι οποίες στο άμεσο διάστημα πρόκειται να υλοποιηθούν. Είναι δε σημαντικό επαναλαμβάνω ότι κλείσαμε την εκκρεμότητα του κλειστού Κολυμβητηρίου και φυσικά το θέμα του ΤΕΙ Άμφισσας το οποίο ουσιαστικά δρομολογείται και ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Στην ίδια συνάντηση ο Δήμαρχος Άμφισσας δήλωσε:
«Μετά τη σημερινή συνάντηση αφού λύνονται δυο σημαντικά προβλήματα όπως αυτό του ΤΕΙ Λαμίας και του Κολυμβητηρίου όπως και ο δρόμος από Αγία Ευθυμία προς Λιδορίκι, εμείς δεν έχουμε απαίτηση για τίποτε άλλο από τα έργα τα οποία προτείναμε και προσπαθούμε να βρούμε τις λύσεις εκείνες που θα αναδείξουν την Άμφισσα. Ευχαριστώ ειδικά το Γενικό Γραμματέα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που πραγματικά μας ενημέρωσαν και δέχτηκαν τα αιτήματά μας, όπως και την προσπάθεια που γίνεται για να εξασφαλιστούν οι πόροι για αυτά τα οποία ζητήσαμε».

Στη συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία ο Τόγιας

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Προτεραιότητα η Παιδεία και ο Πολιτισμός
Η παιδεία και ο πολιτισμός ήταν το κύριο θέμα συζήτησης του επιτελικού κύκλου του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, που συνεδρίασε νωρίς το πρωί της Τρίτης 17 Φεβρουαρίου, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, στα καινούργια γραφεία του Κινήματος, στην οδό Ιπποκράτους. Στην συνεδρίαση του κύκλου συμμετείχε και ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Βοιωτίας Βασίλης Τόγιας, ως Γραμματέας του Τομέα Πολιτισμού.
Τα θέματα της παιδείας και του πολιτισμού καταλαμβάνουν κεντρικές θέσεις στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα προβλήματα σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας είναι τεράστια, με μείζονα εκείνα της χρηματοδότησης.
Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, ισχύει απολύτως η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για 5% του προϋπολογισμού στην παιδεία συν 2% για την έρευνα, καθώς και η απόδοση στην παιδεία κονδυλίων ύψους 1 δισ. ευρώ παραπάνω από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου λαμβάνοντας υπόψη του την οικονομική κρίση, τόνισε ότι ακόμα και σε περιόδους κρίσης βρίσκεις χρήματα για να στηρίξεις τις μεγάλες προτεραιότητες, όπως η παιδεία και ο πολιτισμός.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Φωκίδας στη Βουλή

Στη Βουλή φέρνει το θέμα της στήριξης των κτηνοτρόφων της ορεινής Φωκίδας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλείας κ. Γιάννης Κουτσούκος με ερώτησή του προς τους υπουργούς Αγροτικής ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη και Εσψτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Δείτε την ερώτηση.

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Σωτήρη Χατζηγάκη
Τον Υπουργό Εσωτερικών
κ. Προκόπη Παυλόπουλο

Θέμα : « Στήριξη κτηνοτρόφων ορεινής Φωκίδας »

Η στήριξη των κτηνοτρόφων, η προστασία του περιβάλλοντος, του δασικού πλούτου αλλά και η εξυπηρέτηση των κατοίκων της ορεινής Φωκίδας αποδεικνύεται ότι σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί ουσιαστική προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Ν.Δ.
Σε έναν τόπο που η κτηνοτροφία αποτελεί βασική μορφή απασχόλησης και σε μια εποχή που, με την ευθύνη των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης της Ν.Δ., το αγροτικό εισόδημα συστηματικά μειώνεται, οι κτηνοτρόφοι της Φωκίδας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν για τις καθημερινές τους ανάγκες, δεν μπορούν να έχουν την σωστή πληροφορία σε έγκαιρο χρόνο, καθώς δεν έχουν τις βασικές υποδομές και τις υπηρεσίες που θα τους στηρίξουν. Η ανασφάλεια τους μεγαλώνει από το θολό καθεστώς των επιδοτήσεων μετά το 2013, καθώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνήθηκε να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

Ουσιαστικά, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τοπικοί παράγοντες της Ν.Δ. στο νομό Φωκίδας θέλουν τους κτηνοτρόφους «όμηρους» στη λογική των εξυπηρετήσεων, διαφορετικά δεν μπορεί να αιτιολογηθεί το ότι :
Η Διεύθυνση Δασών και τα Δασαρχεία του νομού έχουν τραγικές ελλείψεις σε επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Λόγω αυτής της απαράδεκτης κατάστασης το Δασαρχείο Λιδωρικίου δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει, δημιουργώντας έτσι μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αφού δεν μπορούν καν να ικανοποιηθούν ανάγκες για χαρακτηρισμούς γης .
Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στη Δ/νση Δασών και τα Δασαρχεία του νομού γέρνει στην επιφάνεια και ουσιαστικά κενά σε θέματα προστασίας των ορεινών όγκων και του φυσικού περιβάλλοντος.
Ανάλογες ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν στην Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και την Δ/νση Κτηνιατρικής. Το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης Λιδωρικίου παραμένει και αυτό κλειστό.
Το διαδημοτικό έργο των σφαγείων Λιδωρικίου και Ερατεινής καθυστερεί σημαντικά.
Δεν έχει ληφθεί καμιά πρωτοβουλία για την εκπόνηση μελέτης σχετικά την τον έλεγχο του πληθυσμού των λύκων που έχουν γίνει μάστιγα για την κτηνοτροφία της περιοχής

Δεν υπάρχει κεντρικά από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση η δομή που θα στηρίξει οριζόντια σε όλα τα βήματα την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων .
Πλέον οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται και για ζητήματα που αφορούν αποφάσεις και επιλογές της κεντρικής διοίκησης :
Γίνονται ανακοινώσεις για υποβολή δηλώσεων σε σχέδια βελτίωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το ύψος όμως της χρηματοδότησης, οι όροι και οι προϋποθέσεις της προκήρυξης καλύπτουν ουσιαστικά μικρό μέρος της απαιτούμενης επένδυσης, η φημολογούμενη σχέση μεταξύ απαιτούμενων ζώων και παραγόμενου γάλακτος εμποδίζει την επιλεξιμότητα ενώ η έλλειψη ΚΥΑ που ρυθμίζει τα θέματα σχετικά με τα σχέδια βελτίωσης αποτελεί τροχοπέδη για την υλοποίηση των επενδύσεων.
Δεν δίνονται ουσιαστικές λύσεις στους κτηνοτρόφους που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας για βοοειδή ( σε σχέση με την αναλογία φύλλου των νεογνών ).

Ερωτούνται οι κ. Υπουργοί :

1. Ποιες είναι οι σημερινές πραγματικές ανάγκες της Διεύθυνσης Δασών Ν. Φωκίδας των Δασαρχείων Άμφισσας και Λιδωρικίου , της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Ν.Α Φωκίδας σε επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό ;
2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Πολιτείας για την πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού στις υπηρεσίες αυτές και το προσωπικό αυτό θα στηρίξει την περιφέρεια , το Δασαρχείο Λιδωρικίου και τα Γραφεία Αγροτικής Ανάπτυξης Λιδωρικίου και Γραβιάς ;
3. Πότε θα ολοκληρωθεί το διαδημοτικό έργο των σφαγείων Ερατεινής – Λιδωρικίου ;
4. Προτίθεστε να εξετάσετε το θέμα του πληθυσμού των λύκων στην περιοχή ;
5. Θα προχωρήσετε στην παροχή ουσιαστικών κινήτρων για την βελτίωση των κτηνοτροφικών υποδομών ;
6. Υπάρχει σχεδιασμός για την ανάπτυξη της ζωοτεχνικής έρευνας στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσει και η Ελληνική κτηνοτροφία να εξελιχθεί και να είναι σε θέση να παράγει καλύτερα προϊόντα σε χαμηλότερο κόστος;
7. Προτίθεστε να εξετάσετε τα όρια χρηματοδότησης του προγράμματος των «Μικρών Σχεδίων Βελτίωσης» και να βελτιώσετε τους όρους επιλεξιμότητας με κριτήριο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη διευκόλυνση των κτηνοτρόφων ;
8. Προτίθεστε να δείτε το πρόβλημα της ελληνικής κτηνοτροφίας λαμβάνοντας υπ όψη τους όρους της πραγματικής ζωής του κτηνοτρόφου και των αναγκών του ;
9. Πότε θα ξεκινήσετε να δίνεται ενισχύσεις στους παραγωγούς – κτηνοτρόφους μέσα από το ΕΣΠΑ;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Κουτσούκος

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Φωκίδας στη Βουλή

Συνάντηση του Δ. Σ. της ΕΝΑΕ με Γιώργο

Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου συναντήθηκε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΑΕ μέλος του οποίου, όπως είναι γνωστόν, είναι και ο νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς. Δείτε το δελτίο Τύπου της ΝΑΒ.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ (Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας), στο οποίο συμμετέχει ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, συναντήθηκε, τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.
Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν κρίσιμα και επίκαιρα θέματα της αυτοδιοίκησης, με κορυφαία τα ζητήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης και της ενίσχυσης σε πόρους και προσωπικό των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία τους.

Σε κρίσιμα ζητήματα της Βοιωτίας, αναφέρθηκε ο Νομάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, τονίζοντας πως κομβικό σημείο της λειτουργίας της Νομαρχίας είναι η επάρκεια σε προσωπικό. Απαιτείται η άμεση στελέχωση της Νομαρχίας – όπως και όλων των Νομαρχιών -, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ιδιαίτερα τα περιβαλλοντικά ζητήματα, που κυρίως εστιάζονται στη λειτουργία της άτυπης βιομηχανικής ζώνης στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων. Ο κ. Περγαντάς αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη παρέμβασης και εφαρμογής μέτρων εξυγίανσης της περιοχής, για τα οποία έχει δεσμευτεί ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, και δεν έχουν υλοποιηθεί, επισημαίνοντας παράλληλα πως η σημαντικότερη προϋπόθεση για την οριστική διευθέτηση του θέματος είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός, η οργάνωση και ο καθορισμός των χρήσεων γης.

«Είναι το καθοριστικό βήμα», είπε ο κ. Νομάρχης, «που θα μας επιτρέπει να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Είναι το θεμέλιο για να δομήσουμε πράσινη οικονομία, με ποιοτικές θέσεις εργασίας, για να πετύχουμε πραγματική οικονομική και κοινωνική συνοχή. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί η ανάγκη για άμεση έναρξη του ΕΣΠΑ, δηλαδή του προγραμματικού πλαισίου του Δ΄ΚΠΣ και την ενίσχυση των Δημοσίων Επενδύσεων, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης σημαντικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Το 2009 πρέπει να είναι χρόνος – καταλύτης τόσο για το Εθνικό, όσο και για το Περιφερειακό Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας, για να αξιοποιηθούν τα κοινοτικά κονδύλια και να παραχθεί ουσιαστικό έργο για τη χώρα και την περιφέρεια».
Συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ με Γιώργο

Για το ζήτημα της ευθανασίας

Ο γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Γιώργος Σκλάβος μας απέστειλε άρθρο για το σημαντικό ζήτημα της ευθανασίας. Δείτε.


Σχετικά με το ζήτημα της ευθανασίας, το οποίο έχει έρθει στο προσκήνιο για ακόμα μια φορά.

Ο θάνατος της Ελουάνα Ενγκλάρο μπορεί να έδωσε προσωρινά
τη λύση στην πολιτική και θεσμική κρίση που αντιμετώπιζε η γειτονική Ιταλία, επαναφέρει όμως για άλλη μια φορά στο προσκήνιο το ζήτημα της ευθανασίας.
Ένα θέμα που, πέρα από τα όποια ηθική διλήμματα που θέτει, έχει να κάνει με την ίδια την ελευθερία και τα δικαιώματα του ατόμου.
Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε το Βατικανό, η ιταλική Δεξιά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Σύλβιο Μπερλουσκόνι, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί απαράδεκτος.
Κι αυτό γιατί όταν ο πατέρας της, επί 17 χρόνια σε κώμα, κοπέλας αποφάσισε να διακόψει τη συντήρησή της στη ζωή με τεχνητά μέσα με τη σύμφωνη γνωμοδότηση της δικαιοσύνης, προσπάθησαν με ένα ουσιαστικό συνταγματικό πραξικόπημα να αποτρέψουν την υλοποίηση αυτής της απόφασης.
Κι όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιτάχθηκε στην προσπάθεια αυτή, επιχείρησαν να τον παρακάμψουν.
Τελικά η ίδια η ζωή έδωσε τη λύση.
Τι θα γινόταν όμως αν παρουσιαζόταν στη χώρα μας μια ανάλογη περίπτωση;
Γιατί σε μια κατά τα άλλα δημοκρατική κοινωνία με κατοχυρωμένες ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα εξακολουθούμε να αρνούμαστε στον άνθρωπο το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στο θάνατο, όταν βέβαια συντρέχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι;
Είναι άραγε σε θέση η εκκλησία να απαγορεύσει την ευθανασία ακόμα κι όταν αυτή ισοδυναμεί με λύτρωση;
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ με αφορμή το θλιβερό περιστατικό στη γείτονα, ζητά να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για ένα θέμα που ακόμα και σήμερα θεωρείται ταμπού στη χώρα μας.
Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη υπόθεση και αναμένουμε την εκδήλωση πολλών αντιδράσεων. Όμως η ανελαστικότητα και τα κενά των νόμων πολλές φορές δημιουργούν ανώφελα ανθρώπινα δράματα.
Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με ρεαλισμό, προοδευτική αντίληψη και θάρρος.

Γιώργος Σκλάβος
Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Απάντηση Μαγκριώτη για τη Στερεά

Σχετικά με τη σημερινή επίσκεψη και ομιλία του κ. Καραμανλή στο Νομό Φθιώτιδας, ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα Δημόσια Έργα και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μαγκριώτης, έκανε την παρακάτω δήλωση:


«Ούτε το χιόνι δεν μπόρεσε να καλύψει την εικόνα της απόλυτης εγκατάλειψης της Στερεάς Ελλάδας και ειδικότερα του Νομού Φθιώτιδας, από τον οποίο διέρχονται σχεδόν όλα τα χερσαία δίκτυα των υποδομών της χώρας (Αυτοκινητόδρομοι ΠΑΘΕ & Κεντρικής Ελλάδος (Ε65), Σιδηροδρομικός Άξονας Θεσσαλονίκης – Αθήνας).
Οι κάτοικοι της Φθιώτιδας, μόνο πρόσθετα και ακριβά διόδια πληρώνουν και θα πληρώνουν (σε 4+1 περιοχές του νομού) και είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει αναπτυξιακό και κοινωνικό θετικό αντίκρισμα στο νομό. Οι κάτοικοι της Φθιώτιδας μόνο υποσχέσεις έχουν αποκομίσει από τη σημερινή πολιτική ηγεσία για τις υπόλοιπες υποδομές τους, όπως ο Οδικός Άξονας Λαμίας – Καρπενησίου).

1. Τα τμήματα του ΠΑΘΕ παραδίδονται ανολοκλήρωτα και χωρίς ποιοτικούς ελέγχους,(αφού εδώ και 3 χρόνια ο ΕΣΠΕΛ δεν λειτουργεί), για προπαγανδιστικούς λόγους.
Δεν κατασκευάστηκαν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία τόσο της παραγωγής και των οικισμών, όσο και των έργων της περιοχής.
Δεν κατασκευάστηκαν και δεν κατασκευάζονται τα συμπληρωματικά οδικά έργα (όπως είναι οι παράπλευροι δρόμοι) τα οποία θα εξυπηρετούν τις τοπικές παραγωγικές, κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες.
Δεν κατασκευάστηκαν και δεν κατασκευάζονται οι ανισόπεδοι κόμβοι και οι συνδέσεις με τα αστικά και ημιαστικά κέντρα της περιοχής, όπως και με τους παραγωγικούς πόλους.
Το χειρότερο, εδώ και ένα χρόνο οι παραχωρησιούχοι που έχουν αναλάβει την κατασκευή των έργων από τις Ράχες μέχρι το Κλειδί, και από τη Λαμία μέχρι την Ήπειρο (Ε65), εισπράττουν πρόσθετα και αυξημένα διόδια, ενώ τα ουσιαστικά έργα των συμβάσεων δεν έχουν ξεκινήσει. Συνεπώς, ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι περισσότερος φειδωλός στις εκτιμήσεις.

2. Το τμήμα Τιροθέα-Λιανοκλάδι του Σιδηροδρομικού Άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, είχε χρόνο ολοκλήρωσης το 2009. Το συνολικό κόστος ήταν 570 εκ €. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ κάθε 2 χρόνια από το 2004 έδινε 2ετείς αναβολές για την ολοκλήρωση του. Τώρα δίνει χρόνο ολοκλήρωσης το 2015 και κόστος 700 εκ €.
Ειδικότερα η κατασκευή του φυσικού αντικειμένου της σήραγγας Καλλίδρομου είναι περίπου στο 50% και η ολοκλήρωση της δεν προβλέπεται μέσα στο συμβατικό χρόνο, το 2010 δηλαδή, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πρωθυπουργός.

3. Η Στερεά Ελλάδα υφίσταται τη μεγαλύτερη αδικία από όλες τις ελληνικές περιφέρειες γιατί είναι εγκατεστημένες ατάκτως σχεδόν όλες οι βιομηχανίες οικονομικών συμφερόντων του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Έτσι λογιστικά η Στερεά Ελλάδα εμφανίζεται ως η πιο πλούσια περιφέρεια της χώρας. Η αλήθεια είναι, ότι είναι η περιφέρεια με την μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση και με μεγάλη έλλειψη σε υποδομές στην ενδοχώρα της.

Η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας είχε υποστηριχθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με 684 εκ € Δημόσια Δαπάνη στο Γ΄ ΚΠΣ (Εθνικοί και Κοινοτικοί Πόροι). Η Κυβέρνηση της Ν.Δ που διαμόρφωσε το ΕΣΠΑ, έχει εγγράψει μόνο 524 εκ €. Εάν μάλιστα επικαιροποιηθεί το ποσό αυτό, δηλαδή εάν προστεθεί ο πληθωρισμός δεκαετίας, τότε σε πραγματικές αξίες το ΕΣΠΑ είναι περίπου το 50% του Γ΄ ΚΠΣ.
Μόνο αυτό το γεγονός αποκαλύπτει την αναλήθεια αλλά και το ψευδεπίγραφο των σημερινών δηλώσεων του κ. Πρωθυπουργού.
Η Στερεά Ελλάδα, όπως και άλλες περιφέρειες της χώρας, χρειάζονται ειδικά αναπτυξιακά σχέδια με γενναία δημόσια υποστήριξη, για να καλυφτούν τα μεγάλα αναπτυξιακά και κοινωνικά κενά και ταυτόχρονα να μπουν στο δρόμο μιας υψηλής βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτή είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ".

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Η ομιλία Σκλιά κατά την επίσκεψη Καραμανλή

Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελής Σκλιάς, υποδεχόμενος χθες τον πρωθυπουργό στη Λαμία, χάραξε τους βασικούς άξονες της δράσης του και έθεσε του νέους στόχους χωρίς να παραλείψει εν συντομία να αναφερθεί στα έργα που έχουν μέχρι στιγμής υλοποιηθεί. Δείτε ολόκληρη την ομιλία που ο κ. Σκλιάς εκφώνησε κατά την επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στη Φθιώτιδα.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της δράσης μου στη γενική γραμματεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας επικεντρώνεται σε τρείς κύριους άξονες:
· Ο πρώτος άξονας αφορά στην ολοκλήρωση του έργου και των πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ.
· Δεύτερος άξονας είναι η ποιοτική και ποσοτική αξιοποίηση των κατανομών από το ΕΣΠΑ με ολοκλήρωση των διαδικασιών ωρίμανσης και την εντατικοποίηση των διαδικασιών προκήρυξης έργων.
· Τρίτος άξονας είναι η άμεση επικοινωνία με τον πολίτη της Περιφέρειας, η ανάπτυξη ενός ειλικρινούς πλαισίου συνεργασίας και διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες.
Ξεκινώντας από τον πρώτο άξονα αξίζει να τονιστεί ότι στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας η αρχική δημόσια δαπάνη έφθανε στο ποσό των 685 εκατ. €. Ήδη έχουν δηλωθεί δαπάνες 675 εκατ. €, ήτοι απορρόφηση 98,5 %. Στο σημείο αυτό οφείλω να εξάρω την προσπάθεια του προκατόχου μου Θανάση Σκορδά.

Στόχος μας είναι πλέον, κύριε Πρόεδρε, να μη χαθεί ούτε ένα Ευρώ και η απορρόφηση να φτάσει το 100%.
Αναλυτικά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στους ακόλουθους τομείς:

Στον Τομέα «Αλιεία-Εγγειοβελτιωτικά-Γεωργία-Δάση» υλοποιήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 126 εκατ. € με αποτέλεσμα την ενίσχυση 500 αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τη βελτίωση 240 χλμ. αρδευτικών δικτύων και την εφαρμογή 4 Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ).

Στον Τομέα «Περιβάλλον - Αντιπλημμυρικά - Οικισμός - Υδρεύσεις - Αποχετεύσεις» υλοποιήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 164 εκατ. € με αποτέλεσμα την κατασκευή 1.386 χλμ. νέων αγωγών αποχέτευσης, 4 νέων Βιολογικών Καθαρισμών και την αποκατάσταση 267 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

Στον Τομέα Συγκοινωνιών υλοποιήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 377 εκατ. € με την κατασκευή κυρίων οδικών αξόνων της Περιφέρειας μήκους 34 χλμ. και επαρχιακού δικτύου μήκους 120 χλμ.

Στον Τομέα «Τουρισμός - Μουσεία - Μνημεία» υλοποιήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. € με αποτέλεσμα τη Δημιουργία & βελτίωση 7 μουσείων, τη συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη μνημείων, τις Αναπλάσεις διαμορφώσεις χώρων για τουριστική χρήση, την κατασκευή τουριστικών αγκυροβολίων και τη δημιουργία του Καινοτομικού Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών.

Στον Τομέα «Υγεία - Πρόνοια» υλοποιήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 51 εκατ. € τα οποία οδήγησαν στην ολοκλήρωση των εργασιών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας - ενός νέου κτιριακού συγκροτήματος 300 κλινών, την κατασκευή & αναβάθμιση 3 Κέντρων Υγείας, τη δημιουργία 8 Περιφερειακών Ιατρείων, την κατασκευή 4 δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και 5 ξενώνων φιλοξενίας αστέγων & απόρων ατόμων.

Στον Τομέα «Εκπαίδευση» υλοποιήθηκαν από πόρους του ΠΕΠ και του ΕΠΕΑΕΚ από το 2004 έως σήμερα 200 έργα συνολικού προϋπολογισμού 160 εκατ. €..
Σημειώνω εδώ ότι έχει εκλείψει πλέον στην Περιφέρειά μας το φαινόμενο της απογευματινής βάρδιας στα σχολεία.

Στον Τομέα «Ανθρώπινοι Πόροι» υλοποιήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 65,5 εκατ. €. με τα οποία επετεύχθη η Κατάρτιση 2.706 ανέργων και εργαζομένων, η Δημιουργία 99 κοινωνικών δομών,όπως για παράδειγμα η Ανάπτυξη Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Εφήβων με Νοητική Υστέρηση και κινητική αναπηρία (ΚΔΑΠ - ΜΕΑ), Ιατροκοινωνικά κέντρα για την υποστήριξη Ελλήνων Ρομά και η Ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Ο αριθμός των ωφελουμένων ατόμων ανήλθε σε 5.000.

Στον Τομέα «Καινοτομία - Κοινωνία της Πληροφορίας» υλοποιήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 15,3 εκατ. € που αποσκοπούν στη βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη και τη λειτουργία των Δημοσίων υπηρεσιών.

Στον Τομέα «Βιομηχανία - Ενέργεια - Βιοτεχνία - Καινοτομία» υλοποιήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. € με αποτέλεσμα την αναβάθμιση υφισταμένων χώρων υποδοχής βιομηχανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΒΙΠΕ Λαμίας, ΒΙΟΠΑ Χαλκίδας, ΒΙΟΠΑ Άμφισσας), την Ενίσχυση για επενδύσεις σε μεταποίηση, τουρισμό, εμπόριο και υπηρεσίες και την Ενίσχυση επένδύσεων για την παραγωγή ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Έως τώρα έχουν ενισχυθεί 1.672 επιχειρήσεις, έχουν δημιουργηθεί 1.795 νέες θέσεις εργασίας και έχουν διατηρηθεί άλλες 4.912 ενώ έχουν εκσυγχρονιστεί ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 5.020 κλινών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΗΣΕΑΣ
Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΘΗΣΕΑΣ» με προϋπολογισμό για την Περιφέρειά μας 233 εκατ. €. έχουν - έως σήμερα ενταχθεί 1.920 έργα συνολικού προϋπολογισμού 220 εκατ. €.
Στο πλαίσιο του Επενδυτικού Νόμου εγκρίθηκαν επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 275 εκατ. €, με συνολική επιχορήγηση από Εθνικούς Πόρους 131 εκατ. €.
Στο δεύτερο άξονα, την ποιοτική και ποσοτική αξιοποίηση των κατανομών από το ΕΣΠΑ, κύριοι στόχοι είναι η προαγωγή της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, μέσω της καινοτομίας, της προαγωγής της κοινωνίας της γνώσης, της επιχειρηματικότητας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η συνολική Δημόσια Δαπάνη του ΕΣΠΑ 2007-2013 για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Στερεάς ανέρχεται στα 734 εκατ. €. Το 50% αυτών (367 εκατ. €) είναι κοινοτική συμμετοχή. Οι τομείς στους οποίους θα πραγματοποιηθούν οι σημαντικότερες παρεμβάσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας 2007-2013 είναι οι εξής: Υγεία, Παιδεία, Ανταγωνιστικότητα, Ψηφιακή Σύγκλιση, Πολιτισμός, Τουρισμός, Περιβάλλον, Προσπελασιμότητα.

Ο προγραμματισμός για το Α’ εξάμηνο του 2009 περιλαμβάνει 9 προσκλήσεις προς Τελικούς Δικαιούχους του ΕΣΠΑ ύψους 233 εκατ. €.
Έχουν ήδη εκδοθεί οι τέσσερις πρώτες προσκλήσεις:
· Βοήθεια στο σπίτι: 11 εκατ. €
· Κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων: 2 εκατ. €
· Λιμάνια: 11,4 εκατ. €
· Α’ Βαθμια & Β’ Βαθμια Εκπαίδευση: 46,3 εκατ. €

Και προγραμματίζεται η έκδοση των επόμενων προσκλήσεων ως εξής:
· Υγεία: 38 εκατ. €
· Πολιτισμός: 15 εκατ. €
· Τουρισμός: 13 εκατ. €
Προσπελασιμότητα: 80 εκατ. €
· Περιβάλλον: 18 εκατ. €

Επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) θα κατευθυνθούν 125 εκατ. € σε δράσεις διοικητικής μεταρρύθμισης, δια βίου μάθησης, κατάρτισης και υποστήριξης κοινωνικών δομών, ενώ από το Ταμείο Συνοχής 192 εκατ. € θα χρηματοδοτήσουν έργα περιβάλλοντος (ΧΑΔΑ - ΧΥΤΑ - ΒΙΟΚΑ - Εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων κλπ.) ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΟΧΟΥ 2

Αξίζει να τονίσουμε, ότι με δεδομένες τις ανάγκες βασικών υποδομών που αντιμετωπίζει ακόμα η Στερεά Ελλάδα, και δεδομένης της ένταξής της στο Στόχο 2, η Κυβέρνηση δημιούργησε Ειδικό πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας των Περιφερειών Στόχου 2, μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν στη Στερεά Ελλάδα έργα υποδομών ύψους 150 εκατ. €.

Μετά την ανακοίνωση του προγράμματος έχει ξεκινήσει η διαβούλευση με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τις Τοπικές Κοινωνίες, προκειμένου να αξιολογηθούν οι προτεραιότητες σε έργα. Η διαδικασία αυτή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ώστε παράλληλα με το ΕΣΠΑ να προχωρήσει και η υλοποίηση του προγράμματος.

ΠΙΝΔΟΣ
Επιπλέον, το 2007 εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ ο Νομός Ευρυτανίας. Η ένταξη της Ευρυτανίας θα αποφέρει στο νομό τουλάχιστον 11 εκατ. € από Εθνικούς Πόρους. Ήδη έχουν δημοπρατηθεί έργα ύψους 8,5 εκατ. Ευρώ.

Όσον αφορά τον Τρίτο Άξονα της Στρατηγικής μας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - την άμεση επικοινωνία με τον πολίτη της Περιφέρειας - έχω ήδη ξεκινήσει ένα κύκλο συναντήσεων εργασίας με τους εκπροσώπους όλων των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού της στην έδρα τους. Στις ουσιαστικές αυτές συναντήσεις εργασίας δίνονται απαντήσεις σε αιτήματα των αυτοδιοικητικών και των φορέων κάθε Νομού, αναδεικνύονται άμεσες λύσεις σε προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα καλύπτεται ένα σημαντικό έλλειμμα επικοινωνίας και γνώσης των δράσεων και των δυνατοτήτων που η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι σε θέση να προσφέρει.

Ήδη καλύψαμε ένα μεγάλο μέρος του νομού Φθιώτιδας και το νομό Ευρυτανίας στο σύνολό του. Τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα καθώς αποκτούμε ιδία άποψη για τα ζητήματα και τα προβλήματα που αφορούν το σύνολο της Περιφέρειας, αντιλαμβανόμαστε το βαθμό ετοιμότητας των τελικών δικαιούχων του ΕΣΠΑ ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους, ενώ την ίδια στιγμή κάνουμε αισθητή την παρουσία της Κυβέρνησης έως το τελευταίο χωριό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Κυρίαρχος στόχος είναι η ανάπτυξη ενός ειλικρινούς πλαισίου συνεργασίας και διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, ενός πραγματικού διαύλου επικοινωνίας με τους πολίτες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η επίσκεψή σας εδώ καταδεικνύει το ενδιαφέρον σας για την Ελληνική Περιφέρεια, την οποία φέρνει στο προσκήνιο, αλλά ταυτόχρονα ανεβάζει και τον πήχη στην προσπάθειά μας για αποτελεσματικότητα. Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι παρακολουθείτε την πορεία μας τόσο προσεκτικά σας διαβεβαιώνω ενώπιον όλων ότι η προσπάθειά μας εξακολουθεί αμείωτη προς όφελος του πολίτη, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της χώρας μας.

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Επίσκεψη Κώστα Καραμανλή στη Φθιώτιδα

Περιοδεία στο νομό Φθιώτιδας πραγματοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός. Το πρωί επισκέφθηκε την υπό κατασκευή Σήραγγα Καλλιδρόμου, το καινοτομικό κέντρο ιστορικής ενημέρωσης Θερμοπυλών και τη δεύτερη σήραγγα και στην κοιλαδογέφυρα του υπό κατασκευή τμήματος του αυτοκινητοδρόμου, στην περιοχή της Στυλίδας.

Για έργα που βελτιώνουν σημαντικά της αναπτυξιακές δυνατότητες όλης της Ελλάδας, αλλά και της περιοχής της Στερεάς, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του σε εργοτάξια:

"Πριν απ’ όλα, να σας πω -το ξέρετε άλλωστε - ότι είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι εδώ, μαζί σας. Ήρθα να δω από κοντά την πρόοδο των έργων που κατασκευάζονται στην Περιφέρεια, στο Νομό. Πρέπει να πω ότι είναι ένα πραγματικό εργοτάξιο, που αλλάζει την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Ήρθα να διαπιστώσω την πρόοδο του Γ’ ΚΠΣ, αλλά και το ξεκίνημα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου για τη νέα προγραμματική περίοδο.Επισκέφθηκα, πριν από λίγο, το έργο που παρακάμπτει τη Στυλίδα και τον Καραβόμυλο. Είναι το τελευταίο τμήμα του πετάλου του Μαλιακού,. Έχει μήκος 20 χλμ, προϋπολογισμό 200 εκ. ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2010. Όπως πολύ καλά ξέρετε, ολοκληρώθηκε μέσα πολύ σύντομο χρόνο, θα λέγαμε σε χρόνο ρεκόρ, το μεγαλύτερο τμήμα στο πέταλο του Μαλιακού. Έχει μήκος 54 χλμ. και προϋπολογισμό 600 εκ. ευρώ. Έτσι, από «φονικό» που ήταν το πέταλο αυτό, έγινε ένας σύγχρονος, κλειστός και ασφαλής αυτοκινητόδρομος.

Στο μεταξύ, έχουν ξεκινήσει δύο ακόμη μεγάλα έργα, έργα υψηλής στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, αλλά και για την περιοχή, που κατασκευάζονται με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης:
- Είναι ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (ο Ε 65), μήκους 175 χλμ., που έχει προϋπολογισμό 1,6 δις ευρώ και
- ο οδικός άξονας Ράχες Μαλιακού-Κλειδί Ημαθίας, με προϋπολογισμό 1,3 δις ευρώ.

Τα έργα αυτά -με συνολικό προϋπολογισμό 3,7 δις ευρώ- αλλάζουν πραγματικά την εικόνα της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και την εικόνα του συγκοινωνιακού χάρτη της Χώρας μας γενικότερα. Σημειώνω ότι, πέρα από αυτά, υλοποιούνται στην περιοχή και άλλα σημαντικά οδικά έργα:

- Η Εθνική οδός Νέο Μοναστήρι-Καρδίτσα.
- Η σύνδεση της ΠΑΘΕ με το Πορθμείο Γλύφας.
- Η ανακατασκευή της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λαμίας-Δομοκού.
- Η παράκαμψη της Κάτω Τιθορέας.
- Η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Λιανοκλάδι-Στυλίδα.

Υλοποιούνται, επίσης,
- αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα,
- δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικοί καθαρισμοί,
- νέα δίκτυα ύδρευσης.

Γίνονται, ακόμη, σημαντικά έργα στον κρίσιμο τομέα της Υγείας. Σημειώνω το νέο κτιριακό συγκρότημα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στο Δομοκό.
Γίνονται έργα για την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Ανάμεσά τους, ήταν ξεχωριστή χαρά να επισκεφθούμε σήμερα το Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης των Θερμοπυλών.
Από το Γ’ ΚΠΣ, χρηματοδοτήθηκαν συνολικά στη Φθιώτιδα πάνω από 1.100 έργα, περίπου 2 δις ευρώ. Θυμίζω ότι, πριν από 5 χρόνια, η έγκαιρη αξιοποίηση των πόρων του Γ’ ΚΠΣ έμοιαζε ανέφικτος στόχος. Είπαμε ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Το πετύχαμε, με συστηματική δουλειά, για όλα τα Περιφερειακά Προγράμματα.Οι κοινοτικοί πόροι, τα τελευταία χρόνια, πιάνουν τόπο.

Το ίδιο θα γίνει και με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013. Γνωρίζετε ότι, για τη νέα προγραμματική περίοδο, έχουμε εξασφαλίσει κοινοτικούς πόρους που ξεπερνούν τα 20 δις ευρώ. Από αυτά, το 80% κατευθύνεται στην ανάπτυξη της ελληνικής Περιφέρειας. Περίπου 2,4 δις ευρώ κατευθύνονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Κατευθύνονται, κυρίως :
- στην ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα,
- στην Παιδεία, την Υγεία και τον Πολιτισμό,
- στην Ψηφιακή Σύγκλιση και τον Τουρισμό,
- στην προσπελασιμότητα και το Περιβάλλον.

Επειδή ωστόσο - ειπώθηκε άλλωστε- ο Νομός σας εντάσσεται στο Στόχο 2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ίδιο διάστημα, μέχρι το 2013 δηλαδή, πρόκειται να διατεθούν εδώ, για έργα υποδομής που δεν είναι επιλέξιμα στο ΕΣΠΑ, επιπλέον πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα φτάσουν τα 150 εκ. ευρώ. Προσθέτω ακόμη ότι, ως προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω του προγράμματος «Θησέας» δίδονται υπερδιπλάσιοι πόροι σε σχέση με το παρελθόν. Και το ίδιο και ως προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που επιτέλους απέκτησε αυξημένους και σταθερούς πόρους.

Κυρίες και κύριοι, μια διευκρίνιση: Δεν είμαι εδώ για να μοιράσω υποσχέσεις. Τα μεγάλα λόγια, ιδίως σε τόσο κρίσιμες ώρες, όπως αυτή που περνούμε σήμερα- η χώρα μας και βεβαίως η Ευρώπη και ο κόσμος όλος- έχουν μηδενικό αντίκρισμα. Είμαι εδώ για να συνεννοηθούμε. Για να δούμε, μαζί, τί μπορούμε να κάνουμε, ακόμα περισσότερο, για τον Τόπο, τον Νομό, την Περιφέρεια. Σημείωσα τα θέματα που επισημάνατε. Θέλω να σας βεβαιώσω ότι είμαστε μαζί, απέναντι στα ίδια προβλήματα.

Και να σας θυμίσω κάτι που έπρεπε -και πρέπει να είναι -αυτονόητο: Ότι τα προβλήματα δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι κοινά για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Ολόκληρος ο κόσμος είναι σήμερα σε μια πολύ δύσκολη, εξαιρετικά δύσκολη καμπή. Η διεθνής οικονομική κρίση -η πιο μεγάλη στη μεταπολεμική ιστορία της ανθρωπότητας- κτυπά ήδη και την πόρτα της Χώρας μας. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Θα είναι δύσκολο. Απαιτείται ένταση των προσπαθειών μας, σε όλα τα μέτωπα, σε όλους τους τομείς, σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας. Από τις επιχειρήσεις και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Τους παραγωγικούς και τους κοινωνικούς φορείς. Τις Περιφερειακές Διοικήσεις και την Αυτοδιοίκηση. Από την Κυβέρνηση, πάνω απ’ όλα. Αλλά και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Απαιτείται να κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατό για να θωρακίσουμε, ακόμη περισσότερο, την Οικονομία μας.Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να μειώσουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής καταιγίδας στη Χώρα μας.

Οι άξονες του Σχεδίου μας απέναντι στην πρωτόγνωρη αυτή κρίση είναι στέρεοι. Στόχος είναι:
- να διατηρήσουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
- Να συγκρατήσουμε την αύξηση του δημόσιου ελλείμματος και σταδιακά να το μειώσουμε στα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας.
- Να θωρακίσουμε την απασχόληση και να στηρίξουμε τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.

Ξέρουμε -και το ξέρουμε όλοι- ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά. Η Οικονομία μας έχει σημαντικές δυνατότητες, αλλά και σοβαρές αδυναμίες.
- Οι δυνατότητες οφείλονται, πρωτίστως, στις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
- Οι αδυναμίες εντοπίζονται, κυρίως, στο τεράστιο δημόσιο χρέος. Αυτή είναι η μεγάλη πληγή της Οικονομίας μας. Εκεί καταλήγουν όλα τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Πληρώνουμε δηλαδή, μόνο για τους τόκους, 12 δις ευρώ το χρόνο.Θέλω να υπογραμμίσω ότι, στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, βάζουμε στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας τους τομείς και τους κλάδους, που πλήττονται πιο άμεσα, πιο έντονα, από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σε ό,τι αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις: Βάλαμε σε εφαρμογή, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, πρόγραμμα πλήρους επιδότησης του επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης και έχουν, ήδη, εγκριθεί περίπου 6 χιλ. αιτήσεις.

Έχουμε, ήδη, ενεργοποιήσει -και ενεργοποιούμε άμεσα- ακόμη περισσότερες νέες δράσεις του επιχειρησιακού προγράμματος Επιχειρηματικότητα - Ανταγωνιστικότητα, που φτάνουν το 1,3 δις ευρώ. Αφορούν, κυρίως,
- την ίδρυση νέων επιχειρήσεων σε περιοχές που πλήττονται πιο έντονα,
- την επιχειρηματικότητα των νέων και των γυναικών,
- τη στήριξη μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων,
- τις δραστηριότητες Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ξεχωριστή έμφαση δίνουμε στον Τουρισμό, που δέχεται αυξημένη πίεση από τη διεθνή κρίση.
- Προχωρά για ψήφιση ειδική ρύθμιση για τη μείωση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και του τέλους για τους Δήμους.
- Προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων.
- Μπαίνουν σε εφαρμογή προγράμματα επιδότησης για την ποιοτική αναβάθμιση καταλυμάτων.
- Επιδοτείται η πρόσληψη ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές μονάδες.
- Ενισχύεται το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά τον Αγροτικό Τομέα: Όπως όλοι γνωρίζετε, στη νέα προγραμματική περίοδο, οι αγρότες μας θα έχουν κοινοτικές επιδοτήσεις, περίπου 18 δις ευρώ. Θα έχουμε όμως και επιπλέον κοινοτικούς πόρους για αγροτικές υποδομές, που φτάνουν τα 4 δις ευρώ.
-
Συνεχίζουμε, έτσι, την κατασκευή μικρών και μεγάλων έργων αγροτικής υποδομής. - Ενισχύουμε τους νέους αγρότες με αυξημένη, έως και 70 χιλ. ευρώ, επιδότηση. - Προχωρούμε -όπως, ήδη, εξαγγείλαμε- στην κάλυψη βασικών ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες μας το 2008.

Βασικός άξονας του Σχεδίου μας για την έξοδο από την κρίση είναι η θωράκιση της απασχόλησης και η στήριξη στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Στην κατεύθυνση αυτή:
- Επιστρατεύουμε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και μετατρέπουμε το επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας.
- Βάλαμε σε εφαρμογή στοχευμένες δράσεις, με τις οποίες παρέχεται, ως το τέλος του χρόνου, υποστήριξη σε 200 χιλ. ανέργους συμπολίτες μας να βρουν δουλειά.
- Εφαρμόζουμε αυξημένα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών.
- Δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην αντιμετώπιση φαινομένων ακρίβειας.

Στο μεταξύ, έχουμε ενεργοποιήσει το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και εξαντλούμε κάθε περιθώριο για στοχευμένες μεταβιβάσεις στις ευπαθείς ομάδες. Χορηγείται, τώρα, Έκτακτο Επίδομα Κοινωνικής Συνοχής σε περισσότερους από 1,5 εκ. δικαιούχους. Προετοιμάζεται η χορήγηση επιδόματος στεγαστικού δανείου στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους επιδοτούμενους ανέργους.

Αυτό που θέλω να ξέρετε είναι ότι κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για τη στήριξη εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη" τόνισε ο κ.Καραμανλής.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε:
"Η παγκόσμια οικονομική κρίση αφορά όλες τις χώρες, όλες τις οικονομίες, όλες τις κοινωνίες. Σημειώνω μόνο ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι η παγκόσμια αυτή καταιγίδα θα αφήσει, μέσα στο χρόνο, πάνω από 50 εκ. άνεργους. Είναι μια κρίσιμη πρόκληση για ολόκληρο τον Κόσμο.

Είναι μια πρόκληση που γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Είναι, σε τελική ανάλυση, μια υπόθεση τεράστιας σημασίας. Μια εθνική υπόθεση. Και στις εθνικές υποθέσεις η ιστορική εμπειρία δεν επιτρέπει αυταπάτες. Όποτε οι Έλληνες βρεθήκαμε διασπασμένοι, όποτε προτάσσαμε κομματικές σκοπιμότητες, όποτε υιοθετούσαμε διχαστικές πρακτικές, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για όλους. Ενίοτε και καταστροφικό για τον τόπο".

Όποτε ενώναμε τις δυνάμεις μας πετυχαίναμε μεγάλους στόχους. Αντιμετωπίζαμε, με επιτυχία, σοβαρότατες προκλήσεις. Κερδίζαμε όλοι οι Έλληνες. Σε κάθε λοιπόν εθνική υπόθεση καθοριστικά στοιχεία είναι η συνεννόηση, η συνένωση δυνάμεων, η ομοψυχία. Αυτά είναι και σήμερα τα κρίσιμα στοιχεία που ορίζουν τις αντοχές της Οικονομίας, τη συνοχή της Κοινωνίας, το αύριο της Πατρίδας μας.

Η Χώρα δεν αντέχει μετωπικές συγκρούσεις. Δεν αντέχει ανευθυνότητες. Δεν αντέχει πολωτικές, διχαστικές πρακτικές. Οι περιστάσεις απαιτούν στοιχειώδη συνεννόηση. Η συναίνεση, τουλάχιστον στα βασικά, είναι επιβεβλημένη. Δεν μπορεί, δεν περιμένω, να συμφωνήσουμε σε όλα. Αλλά δεν μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να διαφωνούμε σε όλα. Δεν μπορεί να υπάρχει άρνηση σε όλα. Δεν είναι στάση ευθύνης το ‘’όχι σε όλα’’. Το τονίζω: Δεν χωρά στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις το ‘’όχι σε όλα’’. Δεν είναι πολιτική ευθύνης η απόπειρα έντασης, η απόπειρα ισοπέδωσης των πάντων.

Λέω το αυτονόητο: Εάν δεν συμπράξουμε όλοι σε κοινούς στόχους, οι επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική θύελλα θα είναι δυσμενέστερες. Και αυτό δεν θα σταματήσω να το επαναλαμβάνω. Τόσο οι επόμενοι μήνες, οι δύσκολοι μήνες που έρχονται, όσο και το αύριο του τόπου μας, εξαρτώνται από την υπευθυνότητα όλων μας, πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Εμείς είχαμε και βέβαια δεν έχουμε ποτέ κανένα δίλημμα επιλογής. Η δική μας επιλογή ήταν και είναι σταθερή: Είναι οι πολιτικές που αποδεικνύουν υπευθυνότητα στην πράξη. Υπευθυνότητα απέναντι στους πολίτες, απέναντι στο σήμερα και το αύριο του τόπου. Υπευθυνότητα για την Οικονομία, υπευθυνότητα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία"
Πηγή: ΑΝΑ-ΜΠΕ