Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Αυτοκτόνησε κρατούμενος των φυλακών Άμφισσας

Έναν 32χρονο Έλληνα, κρατούμενο των φυλακών Άμφισσας, εντόπισαν νεκρό μέσα στο κελί του σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
Ο άνδρας, βρέθηκε κρεμασμένος και όπως προέκυψε από την έρευνα έφτιαξε μόνος του τη θηλιά από κομμάτια του σεντονιού του. Τη θηλιά ο κρατούμενος την κρέμασε στο κάγκελο της πόρτας, στον προθάλαμο του κελιού του.
Προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από το Aστυνομικό Tμήμα Άμφισσας.
www.zougla.gr

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

O Γιάννης Πλούταρχος κάνει δωρεά ένα κτίριο για παιδιά με ειδικές ανάγκες

Είναι γεγονός, ο γνωστός τραγουδιστής πήρε την πρωτοβουλία να αγοράσει ένα οίκημα, στο οποίο θα δώσει το όνομα των γονιών του ''Παναγιώτης και Κατερίνα Κοκοσαίου'' και θα το δωρίσει στο ίδρυμα ''Αγάπη''.
Το ίδρυμα αυτό φροντίζει ελληνικής καταγωγής παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η αγορά τού οικήματος έγινε με πρωτοβουλία του Πλούταρχου και αγοράστηκε με χρήματα δικά του, καθώς και με κάποια χρήματα που έχει συγκεντρώσει το ίδρυμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πατέρας του δημοφιλούς τραγουδιστή δεν βρίσκεται πια στη ζωή, ενώ όπως θα μαντέψατε ‘Κοκοσαίος’ είναι και το πραγματικό επίθετο του Γιάννη.
Το εν λόγω οίκημα βρίσκεται στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο 26 Wordsworth Avenue, στο Clayton. Αφού ανακαινισθεί, θα είναι δυναμικότητας 12 ατόμων.
Ο Πλούταρχος θα δώσει και συναυλία στη Μελβούρνη υπέρ του ιδρύματος, ενώ εντύπωση μας κάνει ότι δεν έδωσε μεγάλη δημοσιότητα σε αυτήν του την φιλανθρωπική πράξη -κάτι που τον τιμά ιδιαίτερα.
Εμείς, πάντως, γράφουμε με μεγάλη χαρά αυτή την είδηση, μήπως και πάρουν σαν παράδειγμα τη συμπεριφορά και τις πράξεις αυτές του Γιάννη και ορισμένοι άλλοι ''επώνυμοι'' Έλληνες.
www.zoygla.gr

Η ΑΛΚΥΩΝ προς τον νομάρχη Φωκίδας

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ "Η ΑΛΚΥΩΝ"
Τ.θ. 34 ΑΙΓΙΟ 25100 - e-mail : info@alcyon.gr
ΠΡΟΣ: ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΑΡΧΗ


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
- ΠΡΟΕΔΡΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


ΘΕΜΑ. ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΣΕ ΙΤΕΑ – ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ
Κ. Νομάρχη,
Γνωρίζουμε ότι πλοιοκτήτριες εταιρείες έχουν υποβάλει αίτημα στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας παραχώρησης αγκυροβολίων για πλοία τους που δεν έχουν ναύλους λόγω της οικονομικής κρίσης, σε όρμους Ιτέας και Γαλαξιδίου .
Επίσης έχουμε φωτοαντίγραφο δικού σας εγγράφου προς τους Δήμους Ιτέας και Γαλαξιδίου με θέμα ‘ ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ¨ αρ. πρωτ. 78 4/3/2009 .

Ο Κορινθιακός κόλπος όπως και σεις ο ίδιος γνωρίζετε, είναι μια κλειστή θάλασσα και τα νερά της ανανεώνονται μόνο από τα στενά του Ρίου - Αντιρίου. Είναι δηλ. μια Μεσόγειος μέσα στην Μεσόγειο θάλασσα.
Η επί σαράντα και πλέον έτη εναπόθεση της κόκκινης ιλύος στον βυθό του Κορινθιακού κόλπου, η αυξητική τάση ρύπανσης των νερών από βιομηχανικές δραστηριότητες και αστικά απόβλητα και η ρύπανση που προκαλείται από την διέλευση όλο και περισσότερων πλοίων, έχουν φθάσει την ποιότητα του οικοσυστήματος του κόλπου σε οριακό σημείο, πιθανά μη αναστρέψιμο.
Η επί πλέον επιβάρυνση από τα αγκυροβόλια των πλοίων θα αποτελέσει τη χαριστική βολή γι’ αυτούς τους όρμους αλλά και μια καθοριστική για το μέλλον του Κορινθιακού επιβάρυνση.
Οι συνέπειες από τα αγκυροβόλια των δεκαετιών του ’70 και του ’80 είναι ακόμη εμφανείς, και
η επανάληψη τους ξυπνά εφιάλτες του παρελθόντος .
Το βραχυπρόθεσμο και, κυρίως, το μακροπρόθεσμο συμφέρον των ενός εκατομμυρίου (1.000.000 ) και πλέον κατοίκων του κόλπου είναι αυτό που πρέπει να καθορίζει πάντα τις πολιτικές αποφάσεις
των θεσμικών οργάνων της πολιτείας, πολύ δε περισσότερο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Η Ομοσπονδία μας , που αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο δεκάδων φορέων του Κορινθιακού Κόλπου με νομική υπόσταση, σας εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της στην προοπτική λειτουργίας
αγκυροβολίων για πλοία στους όρμους της Ιτέας και του Γαλαξειδίου, αλλά και όλου του κόλπου.
Ο Κορινθιακός Κόλπος πρέπει να αποκτήσει βιώσιμη ανάπτυξη , μέσα από την προστασία του εδώ και τώρα. Η Ομοσπονδία μας, σε συνεργασία με τα δέκαδες μέλη της - σωματεία, συλλόγους, κινήσεις πολιτών- αγωνίζεται με σκοπό:

1. Να εφαρμοστεί η « ΕΙΔΙΚΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ
ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ» που εκπονήθηκε το 1995 από το ΥΠΕΧΩΔΕ στα πλαίσια
του κοινοτικού προγράμματος ENVIREC (εσωκλείουμε CD).
2. Να δημιουργηθούν περιοχές προστασίας στον Κόλπο τόσο για τα ευαίσθητα οικοσυστήματά του
όσο και για την αναπαραγωγή των αλιευμάτων.
3. Να προωθηθούν δυναμικά τα δίκτυα επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε όλο το μήκος των
Ακτών (βιολογικοί καθαρισμοί).
4. Να σταματήσει άμεσα η εναπόθεση της κόκκινης ιλύος στην θάλασσα και να γίνει με
ορθολογικό τρόπο η διαχείρισή της στην στεριά.

Κ. Νομάρχη,

ευελπιστούμε στην ορθότητα των αποφάσεων του Νομαρχικού σας Συμβουλίου,λαμβάνοντας υπ’ όψιν όσα θέτουμε στην επιστολή μας.

Αναμένουμε εγγράφως τις αποφάσεις σας .



Με Τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ

To Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς για τηςν Πρωτομαγιά

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Η 1η Μάη όπως και όλοι οι άλλοι σταθμοί από τους αγώνες της τάξης μας αποτελούν τρανταχτή επιβεβαίωση ότι όταν η εργατική τάξη θέλει μπορεί και αυτό είναι σπουδαία γνώση για τoυς εργαζόμενους . Το κεφάλαιο, οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί του εκπρόσωποι προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν και να μας πείσουν ότι τα δικά μας συμφέροντα ταυτίζονται με τα δικά τους. Τους γυρίζουμε την πλάτη. Κάνουμε τη γνώση δύναμη, τιμούμε το αίμα και τις θυσίες των εργαζομένων για τα δικαιώματά μας, οργανωνόμαστε στο σωματείο μας και δυναμώνουμε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση που θα γίνει στον πεζόδρομο της Λιβαδειάς στις 10 .30 το πρωί.
Η συμμετοχή μας στο γιορτασμό της φετινής Πρωτομαγιάς μπορεί να γίνει ένα δυνατό μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης σε όλους αυτούς που αυγατίζουν τα κέρδη τους με την εκμετάλλευση της εργατικής μας δύναμης.


Το Δ/Σ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Αυξάνεται από 1η Μαΐου το επίδομα ανεργίας

Στα 454,25 ευρώ διαμορφώνεται από την 1η Μαΐου το μηνιαίο επίδομα ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Επίσης παρέχεται πλέον σε όλες τις κατηγορίες ανέργων η προσαύξηση της τάξης του 10% επί του επιδόματος για κάθε προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου ανέργου.
Το ποσό του τακτικού μηνιαίου επιδόματος ανεργίας θα αναλογεί στο 25πλάσιο του 55% του κατώτατου ημερομισθίου, σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Από την 1η Ιανουαρίου 2008 στο επίδομα ανεργίας χορηγούνται αυξήσεις αντίστοιχες με αυτές τις οποίες καθορίζει η ΕΓΣΣΕ.
Σημειώνεται ότι το επίδομα καταβάλλεται μια φορά το μήνα για 25 ημέρες. Τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται για την έναρξη καταβολής του επιδόματος είναι:
α) Έγγραφο Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας ή βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορισμένου χρόνου
β) Βιβλιάριο ενσήμων του (της) ενδιαφερομένου(-ης) της τελευταίας διετίας, οικογενειακό βιβλιάριο Ασθενείας, εφόσον υπάρχουν συντηρούμενα μέλη, πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εφορίας ή εφόσον δεν υπάρχει, επικυρωμένο αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης εισοδήματος,
γ) Αστυνομική Ταυτότητα του ασφαλισμένου, Υπεύθυνη Δήλωση Ν.1599/86, την οποία θα συμπληρώσει ο ενδιαφερόμενος σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας.
Newsroom ΔΟΛ

Προσλήψεις 5.500 δασοπυροσβεστών

Σε προσλήψεις 5.500 δασοπυροσβεστών και χορήγηση 35 εκατ. ευρώ στους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας θα προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των φετινών πυρκαγιών. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην Γενική γραμματεία Πολιτικής προστασίας καθώς την 1η Μαΐου ξεκινά επίσημα η αντιπυρική περίοδος η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. «Κάνουμε προσπάθειες ώστε να είμαστε απολύτως έτοιμοι, και είμαστε έτοιμοι, για να γίνει καθετί το οποίο είναι δυνατόν προκειμένου να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Εμπειρίες του παρελθόντος μας βοήθησαν, στην περσινή ιδίως χρονιά, να έχουμε μία καλύτερη προετοιμασία και τα αποτελέσματα της περασμένης αντιπυρικής περιόδου είναι ορατά» δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι τα αρμόδια υπουργεία και η τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργαστούν συντονισμένα και οργανωμένα καθώς όπως είπε το μοντέλο αυτό της συνεργασίας απέδωσε. «Θέλω να πιστεύω ότι με τη βοήθεια όλων και κυρίως με τον σωστό συντονισμό, ο οποίος υπάρχει πλέον, θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση και με την περσινή αντιπυρική περίοδο» κατέληξε.

Όσον αφορά στη μεγάλη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως αυτό «εξηγείται και δικαιολογείται από την ανάγκη καλύτερης προετοιμασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και εξαιτίας των κλιματικών ιδιαιτεροτήτων σε ό,τι αφορά τη χώρα μας». Μέσα στις επόμενες ημέρες οι νομαρχίες, οι δήμοι και οι κοινότητες θα αρχίσουν να εισπράττουν τα κονδύλια για την αντιπυρική προστασία των περιοχών τους, ώστε το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο να έχουν προχωρήσει σε καθαρισμούς δασικών περιοχών και των αντιπυρικών ζωνών από τα ξερά χόρτα, να έχουν συντηρήσει τον εξοπλισμό τους και τις δεξαμενές νερού και να έχουν προσλάβει το εποχικό προσωπικό που θα τους βοηθήσει στην καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Επιπλέον, ένας από τους βασικούς παράγοντες στην όλη προσπάθεια της πυρόσβεσης είναι οι εθελοντές οι οποίοι κάθε χρόνο επανδρώνουν τα πυροφυλάκεια και τα παρατηρητήρια των δήμων. Οι εθελοντές οι οποίοι αριθμούν δεν αρκετές εκατοντάδες άτομα συντονίζονται από τους δήμους και τις νομαρχίες και το έργο τους είναι σημαντικό.
www.aftodioikisi.gr

Οπαδός του Παναθηναϊκού και της Μπαρτσελόνα η Αλέκα Παπαρήγα

Μια άλλη, εντελώς διαφορετική, Αλέκα Παπαρήγα παρουσιάστηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 η κα Παπαρήγα δήλωσε οπαδός του καλού (ξένου) ποδοσφαίρου και τακτικός τηλεθεατής διεθνών αναμετρήσεων.
Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ παρουσίασε με αυτόν τον τρόπο μια διαφορετική από τη συνηθισμένη εικόνα της προσωπικότητάς της.
Δηλώνοντας ευθέως οπαδός της Μπαρτσελόνα και του Παναθηναϊκού, ανέφερε σε ερώτηση ότι «δεν είδα τον Λαζόπουλο γιατί παρακολουθούσα τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Τσέλσι».
Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, η κα Αλέκα Παπαρήγα τήρησε τη γνωστή στάση του ΚΚΕ ξεκαθαρίζοντας ότι με τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις δεν μπορεί να συνεργαστεί το ΚΚΕ.
Σχετικά με την πιθανότητα διπλής εκλογικής αναμέτρησης, η κα Παρήγα τόνισε ότι αφενός η κυβέρνηση δεν θα βγάλει την τετραετία, αλλά δεν μπορεί να προκαθορίσει την ακριβή ημερομηνία των εκλογών, καθώς δεν είναι στο μυαλό του πρωθυπουργού.
www.zougla.gr

Ο Τόγιας για την Πρωτομαγιά

ΜΗΝΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗ ΤΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και ο συμβολισμός της σήμερα εξαιρετικά επίκαιρος με τέτοια κρίση στην αγορά εργασίας, με τέτοια ανεργία. Οι εργαζόμενοι μέσα από σκληρούς αγώνες κατέκτησαν βασικά δικαιώματα που πολλά από αυτά σήμερα αμφισβητούνται στην πράξη. Σήμερα θίγεται το δικαίωμα στην εργασία, στην ασφάλιση, στην συνταξιοδότηση, στην κοινωνική πρόνοια.

Η ΝΔ δυστυχώς δεν λειτούργησε ως κυβέρνηση αλλά ως μηχανή πολιτικής καταστροφής. Ποτέ άλλοτε μια κυβέρνηση δεν σπατάλησε τόσο άμυαλα και τόσο άσκοπα την ανοχή και την εμπιστοσύνη που της έδειξε η πλειοψηφία των πολιτών. Και ποτέ άλλοτε μια κυβέρνηση δεν επένδυσε τόσο πολύ στην εφαρμογή αντεργατικών, αντικοινωνικών και βαθύτατα ταξικών επιλογών με στόχο την ανακατανομή εισοδημάτων προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και βιομηχανιών και στην εκχώρηση όλων των δικαιωμάτων στους εργοδότες.

Με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης η στόχευση της κυβέρνησης είναι να βρεθούν σε καλύτερη θέση οι εργοδότες μετά την κρίση. Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να συνομιλήσουν με τους επιχειρηματίες επί ίσοις όροις υπό την απειλή των απολύσεων. Η κυβέρνηση κλέβει τον εργαζόμενο, κοροϊδεύει και λοιδορεί το εργατικό κίνημα. Οι μάσκες έπεσαν, το αντεργατικό πρόσωπο της κυβέρνησης Καραμανλή αποκαλύφθηκε.
Ο κόσμος στριμώχνεται ολοένα και περισσότερο με τα εισοδήματα που δεν φτάνουν και τις δουλειές που αντί να ανοίγουν, κλείνουν. Για να χτυπηθεί η ανεργία χρειάζεται ανάπτυξη, χρειάζονται επενδύσεις.

Το ΠΑΣΟΚ με δημιουργικές προτάσεις για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση με την άμεση στήριξη της οικονομίας, με παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στήριξη της εργασίας και με σημαντικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα και απόλυτα ξεκάθαρες θέσεις, για το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, τα εργασιακά δικαιώματα και την ενίσχυση της εισοδηματικής θέσης των ασθενέστερων στρωμάτων, δείχνει στους πολίτες ότι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ότι μονόδρομοι δεν υπάρχουν. Δείχνει τον άλλο δρόμο, τη διέξοδο, την προοπτική μιας δίκαιης κοινωνίας και μιας δυνατής Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά την Βοιωτία οι προοπτικές που μπορεί να έχει είναι πολλές. Η Λιβαδειά και η Θήβα αποτελούν δορυφορικές πόλεις της Αθήνας. Η κομβική θέση της Βοιωτίας, μεταξύ βορείου και νοτίου Ελλάδος και η γειτνίασή της με την Αττική, σε απόσταση αvάσας από τη πρωτεύουσα, δίvει τηv δυvατότητα προσφοράς προϊόvτωv και υπηρεσιώv σε μια μεγάλη αγορά και σε έvα τεράστιο καταναλωτικό κοινό. Η Βοιωτία μπορεί να γίνει ισχυρή με ένα μοντέλο ισόρροπης ανάπτυξης, που θα βασίζεται στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στην καινοτομία, στην οικονομία της γνώσης, με το περιβάλλον συγκριτικό πλεονέκτημα.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε πίστη στην αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας και πιστεύουμε ότι έχει πάρα πολλά αναξιοποίητα ακόμα περιθώρια, τα οποία πρέπει σε στενή συνεργασία με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς να αξιοποιηθούν. Η φετινή Πρωτομαγιά ας σηματοδοτήσει μια νέα αρχή.

Το Σωματείο Οικοδόμων Λιβαδειάς για την εργατική Πρωτομαγιά

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι Οικοδόμοι
Πάρτε μέρος στην Απεργιακή Συγκέντρωση των Οικοδόμων την Πρωτομαγιά, ώρα 10 το πρωϊ στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Ø 35ωρο
Ø Τήρηση των κανονισμών Υγιεινής και Ασφάλειας
Ø Υλοποίηση κλαδικών αναπτυξιακών πολιτικών
Ø Μείωση του Φ.Π.Α.
Ø Μείωση ή τουλάχιστον πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας
Ø Μείωση των τραπεζικών επιτοκίων
Ø Κατώτερες συντάξεις στα 20 ημερομίσθια
Ø Εκτακτη εισοδηματική ενίσχυση
Ø Εξίσωση και αύξηση της αποζημίωσης
Ø Στήριξη των ασφαλιστικών Ταμείων και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων
Ø Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών
Ø Επίδομα Ανεργίας στο 80% του μισθού.

Συνάδελφοι Οικοδόμοι
Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΙΣ 10.00΄ Π.Μ.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΣΩΝΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ

Τσιγάρο «τέλος» από την 1η Ιουλίου

Από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο και το σβήνει χωρίς παραθυράκια, επισήμανε με έμφαση ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης με τίτλο «Εθνική Συμμαχία κατά του Καπνίσματος» στην οποία παρουσιάστηκαν οι δράσεις και οι ενέργειες της νέας αντικαπνιστικής εκστρατείας που ξεκινά το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.
Ο Πρόεδρος επισημαίνει στο μήνυμά του ότι έχουμε όλοι καθήκον και υποχρέωση να εργαστούμε και να συνεργαστούμε αποτελεσματικά για να ανακόψουμε τη θανατηφόρα αυτή επιδημία του καπνίσματος.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα έρευνας της κοινής γνώμης τα οποία ανακοινώθηκαν από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής σε καπνιστές και μη καπνιστές.

Έξι στους δέκα από τους καπνιστές και σχεδόν όλοι οι μη καπνιστές θεωρούν θετικά τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, ενώ το 10% των καπνιστών δήλωσε ότι θα διακόψει το κάπνισμα λόγω των νέων μέτρων και το 43% ότι θα το ελαττώσει.
«Με την εφαρμογή του νόμου από 1ης Ιουλίου καλούμαστε να επαναδιαχειριστούμε τις καπνιστικές μας συνήθειες σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και με τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας που επιβάλλουν την προστασία των μη καπνιστών από το υποχρεωτικό κάπνισμα στο οποίο υποβάλλονται σε δημόσιους χώρους εργασίας, διασκέδασης, μέσα μαζικής μεταφοράς, εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Π. Μπεχράκης.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Πάτρικ Ρέινολς που έχει ιδρύσει το Ίδρυμα για μια ελεύθερη από τον καπνό Αμερική, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει στην απαγόρευση όχι μόνο θα συμβάλλει σημαντικά στην προφύλαξη των μη καπνιστών αλλά θα χαροποιήσει ιδιαίτερα και τους επισκέπτες της Ελλάδας.
«Το 50% των Αμερικανών συχνάζει πλέον σε εστιατόρια και μπαρ στα οποία απαγορεύεται τελείως το κάπνισμα, επισήμανε ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Γ. Κόνολι, αναφερόμενος στην εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών στην οποία απαγορεύτηκε πριν από αρκετά χρόνια το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.

2,14 δισ. ευρώ κοστίζουν οι ασθένειες από το κάπνισμα
Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι με το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σβήνουμε ένα αμαρτωλό παρελθόν, σβήνουμε το τσιγάρο από την 1η Ιουλίου 2009 σε μια χρονική περίοδο που το κάπνισμα ευθύνεται για 700.000 ημέρες νοσηλείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι ασθένειες που προκαλεί κοστίζουν στο κοινωνικό κράτος 2,14 δισ. ευρώ ετησίως.

«Οι καπνιστές συμπολίτες μας έχουν την επιλογή να καπνίσουν στον ιδιωτικό τους χώρο ή σε εξωτερικούς χώρους, τους χρειαζόμαστε όμως κοντά μας. Χρειαζόμαστε τη συμμαχία μαζί τους διότι οι ίδιοι οι καπνιστές καλύτερα από εκείνους που δεν καπνίζουν ξέρουν ότι διακυβεύεται η ζωή τους ή η ζωή των μελών της οικογένειάς τους εξαιτίας αυτής της συνήθειας'', τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για το αν ο νόμος θα εφαρμοστεί γιατί αυτό θα συμβεί στο ακέραιο καθώς το υπουργείο έχει εδώ και ένα χρόνο εκπονήσει εθνικό σχέδιο δρασης για την εφαρμογή του νόμου και την υλοποίηση ολοκληρωμένης αντικαπνιστικής πολιτικής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στη διάταξη που υπάρχει στο νόμο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κάτω των 70 τ.μ. τα οποία οι ιδιοκτήτες θα επιλέγουν αν θα είναι καπνιστών ή μη καπνιστών. Ο υπουργός τόνισε ότι τη διάταξη αυτή δεν την περάσαμε επειδή υποχωρήσαμε σε ομάδες πίεσης, αλλά γιατί αντίστοιχα διεθνή παραδείγματα, όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, μας δείχνουν ότι η σταδιακή προσαρμογή των καπνιστών σε μια νέα πραγματικότητα είναι επιτυχημένη και συμβάλλει στη στοχευμένη καταπολέμηση του παθητικού καπνίσματος.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πέντε πιο γνωστές θεωρίες συνωμοσίας

Η εκδήλωση της γρίπης των χοίρων έφερε για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο τις θεωρίες συνωμοσίας.
Από την αποστολή του Απόλλων 11 στο φεγγάρι, μέχρι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σχεδόν κάθε μεγάλο γεγονός τα τελευταία 200 χρόνια, έχει υπάρξει θέμα αμφισβήτησης και δημιουργίας μιας εναλλακτικής θεωρίας, που ερμηνεύει τα γεγονότα ως αποτέλεσμα ενός μυστικού σχεδίου, μιας συνήθως σκιώδους παγκόσμιας κυβέρνησης. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι θεωρίες αυτές αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό, κυρίως γιατί έρχονται σε αντίθεση με τη διαδεδομένη ιστορική σειρά γεγονότων, παρά τα όποια «αδιάσειστα» επιχειρήματα παραθέτουν οι υποστηρικτές τους.

Ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα… στο στούντιο
Οι αστροναύτες δεν προσγειώθηκαν ποτέ στη Σελήνη. Για την ακρίβεια, δεν απογειώθηκαν καν από τη Γη. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το πλήρωμα της αποστολής Απόλλων δεν έφτασε ποτέ στη Σελήνη, ενώ οι φωτογραφίες από το διάσημο ταξίδι είναι αποτέλεσμα στούντιο, με πιθανή υποστήριξη από τη CIA. Τα περισσότερα επιχειρήματα στηρίζονται στις φωτογραφίες, όπου τοπία φαίνονται πανομοιότυπα ενώ θεωρητικά απέχουν πολλά μίλια μεταξύ τους. Επιπλέον, δεν φαίνεται σε καμία φωτογραφία κρατήρας προσεδάφισης, ενώ η σημαία που τοποθέτησαν οι Αμερικανοί αστροναύτες φαίνεται να κυματίζει, παρά το ότι στη Σελήνη δεν πνέουν άνεμοι. Αξίζει να αναφερθεί, ότι σε δημοσκόπηση του 1970 στις ΗΠΑ, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι «κάτι δεν πάει καλά» με την ιστορία της αποστολής στη Σελήνη.

Εξωγήινοι με μορφή ερπετών διοικούν τον πλανήτη
Η Κριστίν Φιτζέραλντ, έμπιστη της πριγκήπισσας Νταϊάνα, ισχυρίζεται ότι η πρώην γυναίκα του Καρόλου της είχε εκμυστηρευθεί ότι ολόκληρη η βασιλική οικογένεια ήταν εξωγήινοι με τη μορφή ερπετών, ενώ μπορούσαν να αλλάζουν μορφή. Ένας πρώην ρεπόρτερ του BBC και γνωστός συνωμοσιολόγος, ο Ντέιβιντ Άικ, υποστηρίζει ότι η ανθρωπότητα ελέγχεται από τους συγκεκριμένους εξωγήινους, οι οποίοι πρέπει να καταναλώνουν ανθρώπινο αίμα προκειμένου να διατηρούν την ανθρώπινη μορφή τους.
Τα «στοιχεία» της θεωρίας βασίζονται σε πλάκες των Σουμέριων που αναφέρονται στους «Ανουνάκι», που σημαίνει «αυτοί που κατέβηκαν στη Γη από τον ουρανό» και διάφορα άλλα στοιχεία που φτάνουν μέχρι τη γενεαλογική σύνδεση της οικογένειας Μπους με τον Οίκο των Ουίνδσορ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται πίσω από την 11η Σεπτεμβρίου
Ή οι Εβραίοι. Ή Εβραίοι μέσα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δημοφιλή θεωρία, με πολλές παραλλαγές. Μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν τη θεωρία, αφορούν τον τρόπο κατάρρευσης των Δίδυμων Πύργων, ο οποίος παραπέμπει, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, σε ελεγχόμενη κατεδάφιση με εκρηκτικά. Επιπλέον, οι φωτογραφίες του αεροπλάνου που προσέκρουσε στο αμερικανικό Πεντάγωνο, φαίνονται επεξεργασμένες, με απουσία καθισμάτων επιβατών, αποσκευών, ή πτωμάτων γύρω από τα συντρίμμια του σκάφους. Τέλος, το γεγονός ότι κανένα στρατιωτικό αεροπλάνο δεν απογειώθηκε από την κοντινή βάση Έντουαρντς για να αναχαιτίσει την πτήση 77, παρά το ότι για 40 ολόκληρα λεπτά βρισκόταν εκτός πορείας, ενισχύει την άποψη των υποστηρικτών της θεωρίας.

Η αλήθεια είναι εκεί, στην Περιοχή 51
Μια σειρά γεγονότων με αποκορύφωμα την πτώση αντικειμένου σε ερημική περιοχή των ΗΠΑ, συνθέτουν τη διάσημη θεωρία συνωμοσίας γύρω από την Περιοχή 51. Σύμφωνα με αυτή, το αντικείμενο που προσέκρουσε στο έδαφος είναι ιπτάμενος δίσκος, οι επιβαίνοντες του οποίου διασώθηκαν από τις αρχές. Σωρεία φωτογραφιών που απεικονίζουν τη νεκροψία των εξωγήινων είναι ένα μόνο από τα δεκάδες «αδιάσειστα στοιχεία» που υποστηρίζουν τη θεωρία. Η επίσημη ερμηνεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφέρει ότι πρόκειται για πτώση μετεωρολογικού μπαλονιού. Η Περιοχή 51 θεωρείται μάλιστα ως σημείο συνάντησης ανθρώπων και εξωγήινων όπου αναπτύσσονται, μεταξύ άλλων, μυστικά όπλα και άλλα προγράμματα που αφορούν μια σκιώδη παγκόσμια κυβέρνηση.

Η γραμματοσειρά Wingdings των Windows
Πρόκειται για μια από τις δεκάδες διαθέσιμες γραμματοσειρές για τις εφαρμογές του λειτουργικού συστήματος της Microsoft, η οποία μάλιστα έρχεται προεγκατεστημένη με τα Windows, ήδη από την έκδοση 3.11. Οποιοσδήποτε πληκτρολογήσει τα λατινικά γράμματα NYC, τη συντομογραφία δηλαδή για την πόλη της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ, θα δει στην οθόνη να εμφανίζονται διαδοχικά μία νεκροκεφαλή, το εβραϊκό άστρο και ένα χέρι με τον αντίχειρα προς τα επάνω. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί ως μήνυμα έγκρισης της δολοφονίας Εβραίων, ειδικά εκείνων που ζουν στη συγκεκριμένη πόλη.
Η Microsoft αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε τέτοια εκδοχή, υποστηρίζοντας ότι η τελική σχέση γραμμάτων-συμβόλων ήταν εντελώς τυχαία. Υπάρχουν κι άλλοι συνδυασμοί πλήκτρων που φαίνεται να έχουν κάποια σημασία για τους θεωρητικούς των συνωμοσιών, τα αποτελέσματα τους φαίνεται να είναι εντελώς συμπτωματικά.
www.kathimerini.gr

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Τον Ιούνιο τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης

Στις 20 Ιουνίου θα ανοίξει τις πύλες του το νέο μουσείου της Ακρόπολης σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Σαμαράς μίλησε για ετοιμασία ενός «μουσείου κοσμήματος, που τα εγκαίνιά του, στις 20 Ιουνίου, θα αποτελέσουν ένα πολύ μεγάλο, παγκόσμιο γεγονός», αμέσως μετά την ξενάγηση που έκανε στον πρόεδρο της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Αξίζει να σημειωθεί πως το τριών επιπέδων, συνολικής επιφάνειας 25.000 τετραγωνικών μέτρων, μουσείο διαθέτει ειδική πτέρυγα για την τοποθέτηση των μαρμάρων του Παρθενώνα, τα οποία κλάπηκαν το 1806 από το Λόρδο Έλγιν. Τα εν λόγω μάρμαρα αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο (Λονδίνο) και οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή τους συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Ο σχεδιασμός του μουσείου έγινε από το Γαλλοελβετό αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε άνοιγμά του εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Σχέδια για επίσημη τελετή εγκαινίων (κόστους 6 εκατομμυρίων ευρώ) ακυρώθηκαν στις αρχές του 2009.
Όπως δήλωσε ο κ. Μπαρόζο: «Πιστεύω πως οι Έλληνες θα έπρεπε να είναι περήφανοι για αυτό το εξαίσιο μουσείο. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά του κόσμου όσον αφορά στην κληρονομιά μας ως Ευρωπαίοι αλλά και για τον παγκόσμιο πολιτισμό».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

Από πυροβολισμό επίδοξου ληστή τραυματίστηκε 55χρονος στις Λιβανάτες

Στο νοσοκομείο της Λαμίας μεταφέρθηκε 55χρονος από τις Λιβανάτες, ο οποίος τραυματίστηκε από πυροβολισμό επίδοξου ληστή που προσπαθούσε να διαφύγει.
Όλα εξελίχθηκαν λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, όταν τρεις άγνωστοι επιχείρησαν να μπουν σε σπίτι όπου έμενε ζευγάρι που εκείνη τη στιγμή κοιμόταν.
Οι κινήσεις των αγνώστων έγιναν αντιληπτές από τον 23χρονο γιο του ζευγαριού, ο οποίος έμενε στον πρώτο όροφο της οικοδομής. Ο ένας από τους επίδοξους ληστές, απειλώντας με πιστόλι τον 23χρονο, του ζήτησε να σιωπήσει. Έτσι βρήκαν την ευκαιρία να απομακρυνθούν οι δύο από τους τρεις αγνώστους, που συνομιλούσαν μεταξύ τους μιλώντας αλβανικά. Στη συνέχεια, ο 23χρονος άρχισε να φωνάζει, με αποτέλεσμα να ξυπνήσουν οι γονείς του, αλλά και γείτονες. Τότε επιχείρησε να διαφύγει ο τρίτος από τους επίδοξους ληστές, ο οποίος στην προσπάθειά του να μην εγκλωβιστεί άρχισε τους πυροβολισμούς. Η μία από τις σφαίρες χτύπησε τον 55χρονο ιδιοκτήτη, ο οποίος είχε βγει έξω από το σπίτι. Οι γιατροί του νοσοκομείου της Λαμίας εντόπισαν τη σφαίρα σφηνωμένη στην κάτω γνάθο.
Οι επίδοξοι ληστές εξαφανίστηκαν.

Λήστεψαν την Εθνική Τράπεζα στα Καμένα Βούρλα

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι τρείς ληστές εισέβαλαν στο τοπικό υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στα Καμμένα Βούρλα.
Τα πρόσωπά τους ήταν καλυμμένα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, και αφού άρπαξαν το ποσό των 80.000 ευρώ διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο, στο οποίο τους περίμενε συνεργός τους.
Η Αστυνομία διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό τους.

Τα μέτρα Σκλιά για τον Μαλιακό

Κατά την ομιλία του στην Ημερίδα για το Μαλιακό κόλπο που διοργανώθηκε στη Λαμία τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2009 ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελής Σκλιάς προέβη στην ανακοίνωση της ακόλουθης δέσμης μέτρων για την προστασία και τον έλεγχο του Μαλιακού κόλπου και του Σπερχειού ποταμού:

Για να είναι δυνατή στο μέλλον η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η λήψη άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Μαλιακού κόλπου και της ευρύτερης περιοχής του Σπερχειού ποταμού. Αυτό θα επιτευχθεί με μια συνεχή και συστηματική ερευνητική προσπάθεια από κέντρα όπως το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., το οποίο και κλήθηκε να διερευνήσει τα αίτια του θανάτου των ψαριών στο Μαλιακό, στα πλαίσια εθνικών και Κοινοτικών προγραμμάτων, από τα οποία θα αντληθούν και οι απαραίτητοι πόροι. Σε αυτό το πλαίσιο δρομολογήθηκε η υλοποίηση μιας δέσμης συγκεκριμένων μέτρων. Ειδικότερα:

1. Η καταγραφή όλων των πηγών επιβάρυνσης και ρύπανσης της περιοχής του Μαλιακού κόλπου και της κοιλάδας του Σπερχειού με τελικό σκοπό τη μείωση των ανθρωπογενών επιδράσεων στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής. Με τη συνεργασία υπηρεσιών που διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό η εξωτερικούς συνεργάτες, μπορεί να δημιουργηθεί στην αρχή ένα αρχείο (π.χ. ηλεκτρονικό) με καταγεγραμμένα τα χαρακτηριστικά των πηγών επιβάρυνσης (δυναμικότητα, τοπογραφία, χρόνος λειτουργίας, κ.α.) και στη συνέχεια να παρακολουθούνται συνεχώς όλες οι μεταβολές τους.
Όσες από τις δραστηριότητες λειτουργούν παράνομα και ρυπαίνουν άμεσα θα υφίστανται τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία κυρώσεις. Όλες οι δραστηριότητες τίθενται σε ένα συγκεκριμένο χωροταξικό πλαίσιο με σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων τους, όπως άλλωστε προβλέπεται και από την Κοινοτική νομοθεσία.

2. Η συνεχής παρακολούθηση (monitoring) των φυσικοχημικών και βιολογικών παραμέτρων που θα επιλεγούν και θα αποτελέσουν «δείκτες» επιβάρυνσης του θαλάσσιου συστήματος του Μαλιακού. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας μπορούν να εκπαιδευτούν και υπάλληλοι της Περιφέρειας και της Ν.Α., ώστε να είναι σε θέση με τη βοήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού, αφ’ ενός να παρακολουθούν μακροσκοπικά τη ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τις μεταβολές του, αφ’ ετέρου να είναι σε θέση να λαμβάνουν δείγματα νερού και οργανισμών και να τα στέλνουν για ανάλυση σε εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα.

3. Η παρακολούθηση των ιχθυοαποθεμάτων στο Μαλιακό κόλπο και στο Β. Ευβοϊκό. Ανάλογα προγράμματα έχουν εκπονηθεί από τα προαναφερόμενα ερευνητικά κέντρα σε άλλες θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Η μελέτη των ιχθυοπληθυσμών πρέπει να είναι συνεχής και σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αναπτυχθεί συνεργασία με τους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής, αφού τους χορηγηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός και τεθεί σαφές πλαίσιο εργασιών. Άλλωστε η προστασία των ιχθυοαποθεμάτων στο Μαλιακό τους αφορά σε μεγάλο βαθμό.

4. Η Δορυφορική παρακολούθηση του Μαλιακού κόλπου. Με τον τρόπο αυτό θα παρακολουθούνται οι μεταβολές στις συνθήκες (π.χ. θερμοκρασία, πυκνότητα) του θαλασσινού νερού και η εξάπλωση των φερτών υλών από το Σπερχειό ποταμό. Μπορούν έτσι να διαγνωστούν έγκαιρα οι συνθήκες που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη πλαγκτονικών οργανισμών, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν φαινόμενα θανάτου ψαριών ή και ευτροφισμού. Σε παγκόσμια κλίμακα η ανάπτυξη φυτοπλαγκτονικών οργανισμών, που μπορεί να προκαλέσουν φαινόμενα ευτροφισμού ή και να έχουν τοξικές επιδράσεις παρακολουθείται και δορυφορικά. Αν δεχθούμε σαν δεδομένο τη συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, τότε η πιθανότητα εμφάνισης φαινομένων μεγάλης ανάπτυξης φυτοπλαγκτονικών οργανισμών στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι σημαντική. Αυτό αφορά και το Μαλιακό κόλπο που αποτελεί ένα ημίκλειστο και αβαθές περιβάλλον.

5. Η δημιουργία μόνιμου κέντρου εποπτείας και παρακολούθησης του Μαλιακού κόλπου και της κοιλάδας το Σπερχειού με κατάλληλη στελέχωση και εξοπλισμό, ώστε σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα να συγκεντρώνει σε συνεχή βάση δεδομένα από το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, να τα ταξινομεί (δημιουργία βάσης δεδομένων), να τα αξιολογεί και σε κάθε περίπτωση να μπορεί να κινητοποιεί τους αρμόδιους φορείς για πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον και λήψη μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να αναπτυχθεί ένα δίκτυο τηλεπισκόπισης που θα περιλαμβάνει σταθερούς σταθμούς μέτρησης παραμέτρων ποιότητας νερού σε επιλεγμένα από το πιο πάνω αναφερόμενο πρόγραμμα παρακολούθησης σημεία του Μαλιακού και του Σπερχειού και κέντρο συλλογής και αξιολόγησης δεδομένων με έδρα την Περιφέρεια. Οι μονάδες υδατοκαλλιέργειας που λειτουργούν στην περιοχή μπορεί να ενταχθούν στο δίκτυο σταθμών μέτρησης παραμέτρων ποιότητας του θαλασσινού νερού.

Η παραπάνω δέσμη πρωτοβουλιών πρόκειται άμεσα να χρηματοδοτηθεί από ειδικό πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Η σχετική πρόταση βρίσκεται ήδη στο στάδιο της προετοιμασίας και θα υποβληθεί σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα:
- 1,5 εκατ. Ευρώ έχουν ήδη εγκριθεί από το ίδιο πρόγραμμα για την ηλεκτρονική διαχείριση των υδάτινων πόρων βάζοντας τέλος στην άναρχη εκμετάλλευση του υδροφόρου ορίζοντα από γεωτρήσεις
-1,5 εκατ. Ευρώ έχουν ήδη εγκριθεί για την ανάπτυξη ηλεκτρονικού δορυφορικού συστήματος έγκαιρης ενημέρωσης και εντοπισμού πυρκαγιάς.

Και τα δύο αυτά συστήματα αναμένουμε να είναι σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2009. Επίσης, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συνεχίζουμε τον διάλογο που ήδη ξεκινήσαμε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου με τους Δήμους της κοιλάδας του Σπερχειού με σκοπό την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών διαχείρισης των λυμάτων με χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α., μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ή το Περιφερειακό Πρόγραμμα.

Η ανάπτυξη διαλόγου με τους φορείς, τους πολίτες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επίσης, συνετέλεσαν στην ανάπτυξη ενός κλίματος εμπιστοσύνης και κοινής δράσης. Ενώσαμε δυνάμεις με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την επιστημονική κοινότητα, τους κοινωνικούς φορείς, τους βουλευτές και τη κυβέρνηση. Σκοπός μας είναι το όφελος του πολίτη. Σύντομα θα βρούμε εκείνους τους τρόπους για να δρομολογήσουμε την καταβολή αποζημιώσεων σε εκείνους τους επαγγελματίες που έχουν υποστεί τη ζημία από αυτό το έκτακτο γεγονός.

Για πιθανά κρούσματα της γρίπης των χοίρων και στην Ελλάδα κάνει λόγο η ΕΕ

Φόβοι εκφράζονται, διά στόματος της αρμόδιας επιτρόπου Υγείας της ΕΕ, κ. Αντρούλας Βασιλείου, ότι ο επικίνδυνος ιός της γρίπης των χοίρων, που έχει ήδη οδηγήσει στο θάνατο 152 ανθρώπους στο Μεξικό, «ταξίδεψε» και στη χώρα μας.
Σύμφωνα λοιπόν με την κ. Βασιλείου, κρούσματα εντοπίστηκαν και παρακολουθούνται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Ελλάδα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει λόγος να επιβληθούν επίσημοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της γρίπης.
Πάντως σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), η πληροφορία αυτή της Επιτρόπου της ΕΕ, διαψεύδεται.

Eπνιξε τη σύζυγό του και μετά κρεμάστηκε

Οικογενειακή τραγωδία τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη. Ένας άνδρας έπνιξε τη σύζυγό του μπροστά στα μάτια των δύο παιδιών τους και στη συνέχεια κρεμάστηκε με αυτοσχέδιο βρόχο, βάζοντας τέλος στη ζωή του.
Οι αστυνομικοί που μπήκαν στο διαμέρισμα της οικογένειας, στην περιοχή του Χορτιάτη, αντίκρισαν τους γονείς νεκρούς και τα δύο παιδιά σε κατάσταση σοκ.
Αυτή τη στιγμή, στο διαμέρισμα όπου έγινε το φονικό βρίσκεται ιατροδικαστής και αστυνομικοί της Ασφάλειας που επιχειρούν να ρίξουν φως στην υπόθεση. Τα παιδιά του ζευγαριού παρακολουθούνται από ειδικό παιδοψυχολόγο.
www.zougla.gr

Με ασπασμό και όχι υπόκλιση χαιρέτισε τη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία η Κάρλα Μπρούνι

Η πρώτη κυρία της Γαλλίας Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί επέλεξε τον ασπασμό, αντί για υπόκλιση, ως χαιρετισμό στην βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας κατά την επίσημη επίσκεψή της στη Μαδρίτη, όπου τα φλας της δημοσιότητας ήταν στραμμένα όλα πάνω της.
Η σύζυγος του προέδρου Νικολά Σαρκοζί ασπάσθηκε δύο φορές και στα δύο μάγουλα τη βασίλισσα κατά την άφιξη του προεδρικού ζεύγους στο Παλάτι του Πάρδο, όπου θα καταλύσουν, λίγες ώρες πριν τη μετάβασή τους στο Παλάτι της Θαρθουέλα, επίσημη κατοικία των βασιλέων της Ισπανίας.
Ωστόσο, η σύζυγος του Γάλλου προέδρου με την κίνησή της αυτή δεν παρέβη το πρωτόκολλο, το οποίο είναι λιγότερο αυστηρό στην ισπανική Αυλή. «Η υπόκλιση δεν αποτελεί επ' ουδενί μια υποχρέωση, αλλά μια συνήθεια που έχουν ασπασθεί ορισμένοι», τόνισε εκπρόσωπος του βασιλικού Οίκου της Ισπανίας.
Η πρώτη Κυρία της Γαλλίας ασπάσθηκε επίσης στα δύο μάγουλα και την πριγκίπισσα Λετίθια, σύζυγο του διαδόχου Φιλίππου, σε μια πολυαναμενόμενη συνάντηση δύο κομψών γυναικών, στην οποία ο Τύπος προσέδιδε χαρακτήρα «αναμέτρησης της κομψότητας και της λάμψης».
Στο επίσημο δείπνο, που δόθηκε το βράδυ στο Παλάτι προς τιμήν του προεδρικού ζεύγους, οι δύο κυρίες είχαν την ευκαιρία να ανταγωνισθούν εκ νέου, αυτή τη φορά με τις επίσημες μακριές τουαλέτες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γα τη γρίπη των χοίρων

Ο ιός της γρίπης των χοίρων είναι μια πρωτοφανής ανάμιξη ιών που συνήθως υπάρχουν στους χοίρους, τα πτηνά και τους ανθρώπους. Στο Μεξικό, όπου έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα αρκετοί θάνατοι, οι πρώτες ενδείξεις της επιδημίας έγιναν εμφανείς στα τέλη του φετινού Μαρτίου, με κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τον Απρίλιο.
Η ανησυχία αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αιτιολογείται από το γεγονός ότι οι χοίροι μπορεί να αποτελέσουν εστία γέννησης ενός νέου στελέχους υψηλής παθογένειας για τον άνθρωπο, με το συνδυασμό των γενετικών υλικών της γρίπης των χοίρων και της γρίπης των πτηνών. Οι χοίροι εμπλέκονται στην εμφάνιση νέων στελεχών ιών που ευθύνονται για δύο πανδημίες γρίπης τον 20ο αιώνα. Το αναπνευστικό σύστημα των χοίρων έχει υποδοχείς που καθιστούν τα ζώα αυτά ευάλωτα σε λοιμώξεις ταυτόχρονα από τους ανθρώπινους ιούς και από τους ιούς των πτηνών.

Τι ακριβώς είναι η γρίπη των χοίρων
Η γρίπη των χοίρων, είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική, οξεία, αναπνευστική ασθένεια των χοίρων. Η νοσηρότητα τείνει να είναι υψηλή και θνησιμότητα χαμηλή (1-4%). Ο ιός διαδίδεται μεταξύ των χοίρων από τα αερολύματα, καθώς και την άμεση ή έμμεση επαφή. Τα κρούσματα στους χοίρους εμφανίζονται όλο το χρόνο, με μια αυξανόμενη επίπτωση το φθινόπωρο και το χειμώνα. Πολλές χώρες εμβολιάζουν συνήθως τους πληθυσμούς χοίρων ενάντια στη γρίπη των χοίρων.

Οι ιοί της γρίπης χοίρων είναι συνηθέστερα το στέλεχος H1N1 (οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ο ιός που ευθύνεται για τη νόσο είχε ταυτοποιηθηθεί ως το στέλεχος Η1Ν1 ), αλλά υπάρχουν και άλλα στελέχη στους χοίρους (π.χ., H1N2, H3N1, H3N2). Οι χοίροι μπορούν επίσης να μολυνθούν με τους ιούς γρίπης των πτηνών και τους ανθρώπινους εποχιακούς ιούς της γρίπης. Ο H3N2 ιός χοίρων πιστεύεται πως αρχικά είχε εισαχθεί στους χοίρους από τους ανθρώπους. Μερικές φορές οι χοίροι μπορούν να μολυνθούν με περισσότερους από έναν τύπους ιών τη φορά, ο οποίος μπορεί να επιτρέψει στα γονίδια των ιών αυτών να αναμιχθούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν ιό της γρίπης που περιέχει γονίδια από διάφορες πηγές. Αν και οι ιοί της γρίπης χοίρων είναι κανονικά συγκεκριμένοι και μολύνουν μόνο τους χοίρους, μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια και στους ανθρώπους.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία;
Τα γενικά κλινικά συμπτώματα είναι παρόμοια με την εποχιακή γρίπη αλλά η αναφερόμενη κλινική κατάσταση κυμαίνεται ευρέως, από την ασυμπτωματική μόλυνση ως τη βαριάς μορφής πνευμονία με συνέπεια το θάνατο.
Καθώς η κλινική κατάσταση ομοιάζει με εποχιακή γρίπη, οι περισσότερες περιπτώσεις του ιού των χοίρων στους ανθρώπους έχουν ανιχνευθεί από τύχη, μέσω της εποχιακής επιτήρησης γρίπης. Οι ήπιες ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις μπορεί να έχουν ξεφύγει της αναγνώρισης. Επομένως, η αληθινή έκταση αυτής στους ανθρώπους είναι άγνωστη.

Πώς μολύνονται οι άνθρωποι;
Οι άνθρωποι συνήθως αποκτούν τη γρίπη των χοίρων από τους μολυσμένους χοίρους, εντούτοις σε μερικές περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί, υπάρχει έλλειψη επαφής των ανθρώπων με τους χοίρους ή το περιβάλλον όπου οι χοίροι έχουν βρεθεί. Έχει υπάρξει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως έχει εμφανιστεί σε μερικές μόνο περιπτώσεις, ενώ περιορίστηκε στις στενές επαφές και τις στενές ομάδες των ανθρώπων.

Είναι ασφαλές να τρώει κανείς χοιρινό ή προϊόντα από χοίρους;
Ναι. Η γρίπη χοίρων δεν έχει αποδειχθεί πως μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω αυτού του τρόπου. Ο ιός της γρίπης των χοίρων σκοτώνεται από τις θερμοκρασίες μαγειρέματος (περίπου 70°C), που αντιστοιχούν στις γενικές οδηγίες για την προετοιμασία του χοιρινού κρέατος.

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;
Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, ούτε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η ασθένεια. Οι ενδείξεις είναι αντικρουόμενες (θανατηφόρες στο Μεξικό-ήπιες στις ΗΠΑ). Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος γρίπης (όπως φαίνεται πως συμβαίνει και τώρα), το οποίο έχει αποκτήσει την ικανότητα να «πηδά» από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες αρχές υγείας μήπως έχει τη δυνατότητα να εξελιχτεί σε επιδημία ή και σε πανδημία.

Η πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 (που προκλήθηκε από μια μετάλλαξη του Η1Ν1) ήταν η πιο φονική της σύγχρονης εποχής, μόλυνε περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε πάνω από 50 εκατ. ανθρώπους, ιδίως νέους. Το 1957 η Ασιατική γρίπη (μια μετάλλαξη του ιού Η2Ν2 της ανθρώπινης γρίπης, σε συνδυασμό με μια μετάλλαξη της γρίπης των άγριων παπιών) σκότωσε 2 εκατ. άτομα, ιδίως ηλικιωμένους. Το 1968 μια μετάλλαξη γνωστή ως Η3Ν2, που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ, σκότωσε 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως άνω των 65 ετών.

Για την νέα περίπτωση της γρίπης των χοίρων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι σοβαρή και ότι δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια πανδημία. Τονίζει όμως ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί σωστά η εξέλιξη της κατάστασης. Είναι ενθαρρυντικό ότι, αντίθετα με τα φονικά κρούσματα στο Μεξικό, σε άλλες χώρες (ιδίως τις ΗΠΑ που έχουν και τα περισσότερα λόγω γειτνίασης) τα συμπτώματα των ασθενών είναι πιο ήπια, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στο Μεξικό. Πιθανώς υπάρχει σε αυτή τη χώρα εν δράσει ένας δεύτερος άσχετος τοπικός ιός, που όμως δεν θα επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο. Ένδειξη πάντως ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει, είναι ότι η νέα γρίπη των χοίρων πλήττει κυρίως νέους (που έχουν λιγότερα αντισώματα) και όχι ηλικιωμένους, όπως η συνήθης περιοδική γρίπη.

Υπάρχει θεραπεία;
Δύο συνήθη αντιγριπικά φάρμακα, το Tamiflu και το Relenza, φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των μέχρι τώρα περιστατικών, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές. Επειδή όμως ο ιός μπορεί να αναπτύξει αντίσταση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για πόσο καιρό τα φάρμακα αυτά θα είναι αποτελεσματικά. Είναι εξάλλου ακόμα αβέβαιο κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματικά τα αντιγριπικά εμβόλια κατά του νέου στελέχους, το οποίο είναι γενετικά διαφορετικό από άλλα στελέχη γρίπης.

Από την άλλη, δεν υπάρχουν αποθέματα εμβολίων για το νέο ιό. Αμερικανοί επιστήμονες ήδη ετοιμάζουν ένα νέο εμβόλιο, όμως θα πάρει χρόνο για να τελειοποιηθεί και για να παραχθεί σε αρκετές ποσότητες από τις φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να καλύψει την τεράστια παγκόσμια ζήτηση - αν χρειαστεί. Αν πάντως ο ιός εμφανίσει διαδοχικά κύματα έξαρσης και υποχώρησης, όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις, τότε θα υπάρχει περισσότερος χρόνος προετοιμασίας.

Έχει σχέση η γρίπη των πτηνών με τη γρίπη των χοίρων;
Το στέλεχος της γρίπης των πτηνών (Η5Ν1) που έχει προκαλέσει μερικούς θανάτους στην Ανατολική Ασία τα τελευταία χρόνια, αν και είναι επίσης γρίπη τύπου Α, είναι διαφορετικό από αυτό της γρίπης των χοίρων (Η1Ν1). Αν και οι επιστήμονες φοβούνται ότι η γρίπη των πτηνών έχει τη δυνατότητα πρόκλησης πανδημίας λόγω της ικανότητας ταχείας μετάλλαξης, μέχρι τώρα ουσιαστικά έχει παραμείνει ασθένεια των πουλιών και όσοι άνθρωποι έχουν κολλήσει, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, εργάζονταν κοντά σε πουλερικά. Οι περιπτώσεις μόλυνσης των ανθρώπων μεταξύ τους από το Η5Ν1 είναι σπανιότατες προς το παρόν, συνεπώς δεν φαίνεται πως ακόμα η συγκεκριμένη γρίπη έχει αναπτύξει τη δυνατότητα εύκολης μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων - κάτι που μένει να διαπιστωθεί τώρα κατά πόσο συμβαίνει και στην περίπτωση της γρίπης των χοίρων.

Έχει σχέση η γρίπη των χοίρων ή των πτηνών με το κοινό κρυολόγημα;
Πολύ συχνά δημιουργείται σύγχυση, επειδή τόσο η γρίπη όσο και το κρυολόγημα προκαλούνται από ιούς που φέρνουν παρόμοια συμπτώματα, οπότε είναι σχεδόν αδύνατη η διάκρισή τους με βάση μόνο τα συμπτώματα. Πάντως η γρίπη έχει πιο έντονα συμπτώματα (ιδίως πυρετό και αίσθημα εξάντλησης) και κυρίως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές.

Μπορεί η γρίπη των χοίρων να φθάσει σε οποιαδήποτε χώρα;
Οι Αρχές πολλών χωρών (και στην Ελλάδα) ήδη
παίρνουν προληπτικά μέτρα. Από τη στιγμή που τα ταξίδια είναι πια τόσο διαδεδομένα, είναι πιθανό ένας φορέας να τη μεταφέρει σε άλλη χώρα. Ο βαθμός επικινδυνότητας εξαρτάται από το τόσα εύκολα ο ιός μεταδίδεται σε άλλο άνθρωπο - κάτι που οι επιστήμονες ερευνούν. Τα συμπτώματα χρειάζεται μερικές μέρες για να εκδηλωθούν και στο μεταξύ ο ιός μπορεί να έχει εξαπλωθεί πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Μπορεί τελικά να υπάρξει κάποια στιγμή πανδημία;
Κάθε νέος ιός που μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων προκαλεί τέτοιο φόβο, επειδή το ανοσοποιητικό σώμα των ανθρώπων δεν έχει κατάλληλα αντισώματα. Οι περισσότερες χώρες έχουν στα συρτάρια τους σχέδια για μια τέτοια περίπτωση, που περιλαμβάνουν φάρμακα, εμβόλια και μέτρα απομόνωσης των φορέων - κάτι που ήδη κάνει το Μεξικό, απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις, κλείνοντας τα σχολεία κ.α.

Ποιες είναι οι κατάλληλες προφυλάξεις;
Οι συνηθισμένες. Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη και το στόμα, αποστάσεις ασφαλείας από αρρώστους, μάσκα προσώπου κλπ.

Περιστατικό το 1976
Περιστατικό ιού της γρίπης των χοίρων εμφανίστηκε σε αμερικανικό στρατόπεδο στο Νιού Τζέρσεϊ το 1976, μετά την επιστροφή των στρατιωτών από τις άδειες των Χριστουγέννων. Ο ιός είχε συμπτώματα πνευμονίας σε τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες, ενώ ένας πέθανε. Ο ιός μεταδόθηκε μεταξύ των στρατιωτών κατά την εκπαίδευση, ενώ περιορίστηκε στα όρια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Γραμμή επικοινωνίας για ύποπτα περιστατικά
Για οποιαδήποτε πληροφόρηση, που αφορά ύποπτο περιστατικό, λειτουργεί στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 210 52 12 054 και 210 52 22 339».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΠΟΥ - AΠΕ

Επίσκεψη της Νατάσας Παζαΐτη στο Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολλέγιο

Επισκέψεις στο Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολλέγιο Τιράνων, αλλά και σε ιδρύματα και ορφανοτροφεία πραγματοποίησε σήμερα η σύζυγος του πρωθυπουργού κ. Νατάσα Παζαΐτη-Καραμανλή στο Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολλέγιο, στο περιθώριο του ταξιδιού του κ. Καραμανλή στην αλβανική πρωτεύουσα.
Η σύζυγος του πρωθυπουργού συνοδευόταν από την σύζυγο του Αλβανού πρωθυπουργού κ. Λίλη Μπερίσα και στο Αρσάκειο, όπου έγινε δεκτή από την διευθύντρια κ. Μαζαράκη και μαθητές, προσέφερε ως δώρο έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και CD ROM με εκθέματα από ελληνικά μουσεία.
Στη συνέχεια μετέβη στο ορφανοτροφείο «Άγιος Βλάσης» της Αρχιεπισκοπής Τιράνων όπου φιλοξενούνται πενήντα παιδιά ηλικίας πέντε έως 18 ετών, τα οποία την ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις.
Τέλος πήγε σε ίδρυμα για παιδιά, το οποίο λειτουργεί η σύζυγος του κ. Μπερίσα, όπου δώρισε ηχοσύστημα και CD με συνθέσεις του Μάνου Χατζηδάκη, Μίκη Θεοδωράκη και Σταμάτη Σπανουδάκη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Αρκουδάκι σκοτώθηκε σε τροχαίο

Νεκρό από τροχαίο ατύχημα βρέθηκε αρκουδάκι κοντά στον οικισμό Μανιάκι του νομού Καστοριάς. Το ατύχημα συνέβη σε κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού που ενώνει τη Σιάτιστα με την Κρυσταλλοπηγή στις 9:10 το βράδυ της Κυριακής. Το μόλις 15 μηνών θηλυκό αρκουδάκι διέσχιζε το δρόμο, ακολουθώντας τη μητέρα του. Εκείνη τη στιγμή διερχόμενο αυτοκίνητο προσπάθησε να αποφύγει τη μητέρα του, με αποτέλεσμα να χτυπήσει βαριά το ίδιο.

Η Αστυνομία Καστοριάς ενημέρωσε αμέσως τον «Αρκτούρο» που έσπευσε στο σημείο για να μεταφέρει το νεκρό πλέον αρκουδάκι στο Σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων. Στο κεφάλι του άτυχου ζώου διαπιστώθηκαν τραύματα, αλλά και ρήξη της κάτω γνάθου, ενώ ως αιτία του θανάτου αναφέρεται η εσωτερική αιμορραγία. Η νεκροψία θα διενεργηθεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Νομαρχίας Καστοριάς.

Πρόκειται για το 13ο αρκουδάκι που πέφτει θύμα τροχαίου ατυχήματος την τελευταία πενταετία από τους 26 συνολικά διαπιστωμένους και επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους αρκούδων από μη φυσικά αίτια, όπως πυροβολισμοί, δηλητηριάσεις και ατυχήματα. Αδιαμφισβήτητα, οι συνολικά 26 διαπιστωμένοι θάνατοι είναι ένας μεγάλος και ιδιαίτερα ανησυχητικός αριθμός, καθώς ο πληθυσμός του σπάνιου είδους της αρκούδας εκτιμάται στην Ελλάδα γύρω στις 250, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της είναι πάρα πολύ αργός.
www.zougla.gr

Εξοχικό στη Βοιωτία χτίζει η Ελένη Μενεγάκη!

Το -όχι και τόσο μικρό- σπίτι στο λιβάδι της Ελένης! Η «βασίλισσα της πρωινής ζώνης» Ελένη Μενεγάκη και ο σύζυγός της Γιάννης Λάτσιος αγόρασαν ένα οικόπεδο είκοσι στρεμμάτων στη Στριγανιά της Κορώνειας και μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν κτίσει εκεί το πέτρινο «παλατάκι» τους. Ηδη οι εργασίες για την κατασκευή του ησυχαστηρίου τους (που θα είναι περίπου 200 τ.μ.) έχουν ξεκινήσει. Πίσω από την πέτρινη μάντρα με τα μαύρα κάγκελα η οικογένεια Λάτσιου θα φτιάξει το καταφύγιό της, όπου θα ζει ξέγνοιαστες ώρες, και κοντά στην Αθήνα (μόλις μιάμιση ώρα) αλλά και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και τους... paparazzi.

Η «ωραία Ελένη» της TV και ο σύζυγός της δεν επέλεξαν τυχαία αυτή την περιοχή. Πρόκειται για το αγαπημένο μέρος του κουμπάρου τους, του γνωστού ζωγράφου Αγγελου, ο οποίος έχει βαφτίσει τη μεγάλη κόρη της Ελένης Μενεγάκη, τη Λάουρα. Η «Espresso» βρέθηκε στην περιοχή και περιηγήθηκε στις ομορφιές της. Αντικρίσαμε έναν επίγειο παράδεισο, με ελάφια που πηγαινοέρχονταν ανενόχλητα στην απέραντη έκταση ιδιοκτησίας του γνωστού ζωγράφου, ο οποίος πριν από λίγο καιρό έπαθε έμφραγμα, υποβλήθηκε σε διπλό by-pass κι έκανε την Μενεγάκη να καρδιοχτυπήσει από την αγωνία της.

Η οικογένεια Λάτσιου επισκέπτεται συχνά την περιοχή και διαμένει σε κάποιον από τους πετρόκτιστους ξενώνες του κουμπάρου της. Στο εσωτερικό του «Καφενείου» του συγκροτήματος που ανήκει στον Αγγελο, το σκηνικό είναι όμορφο, μίνιμαλ και σικάτο. Κυριαρχούν οι φωτογραφίες της Ελένης που μαζεύει τομάτες (με τη βοήθεια του Αγγελου και της Λάουρας), αλλά και ένα πορτρέτο με την κόρη της, που φιλοτέχνησε ο ίδιος και συμβολίζει τη μητρότητα. Το σπίτι που θα φτιάξει η Ελένη είναι κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, (το πλησιέστερο χωριουδάκι που είναι η Κορώνεια απέχει δέκα λεπτά, αλλά ο δρόμος ως εκείί είναι χωμάτινος). Οπως φαίνεται όμως η απομόνωση είναι αυτό που επιδιώκει η οικογένεια Λάτσιου. Ενα ησυχαστήριο με το δικό του κήπο, αλλά και το μποστάνι του. Η Ελένη Μενεγάκη λατρεύει να ασχολείται με την καλλιέργεια λαχανικών. Κάθε φορά που επισκεπτόταν τη φάρμα του κουμπάρου της «ξαμολιόταν» στα χωράφια και μάζευε τα ζαρζαβατικά της. Ο Αγγελος και η Λάουρα ευχαριστιόνταν παιχνίδι καθώς κανένας δεν τα περιόριζε. Τώρα στην παρέα προστέθηκε και η μικρή Βαλέρια.


Το χειμώνα η συγκεκριμένη περιοχή της Βοιωτίας καλύπτεται από χιόνι. Για το λόγο αυτόν τα σπίτια της περιοχής διαθέτουν τεράστιες τζαμαρίες, καθώς το λευκό τοπίο είναι πραγματικά απολαυστικό. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν ρυάκια αλλά και πολλά μοναστήρια, όπως και μαγευτικά τοπία για κοντινές -στο σπίτι- εξορμήσεις. Ο κατασκευαστής όλων των ξενώνων -όπως και του σπιτιού της οικογένειας Λάτσιου- Σωτήρης Λάμπρου, μιλώντας στην «Espresso», αναφέρθηκε στη Στριγανιά που αναπτύσσεται συνεχώς, αλλά και στους διάσημους που την προτιμούν. «Η περιοχή έχει γίνει γνωστή λόγω του μεγάλου μας ζωγράφου, του Αγγελου, ο οποίος έχει τέσσερα κτίρια-ξενώνες, έναν πύργο και μία αίθουσα που την έχουμε ονομάσει "Καφενείο". Εκεί μαζεύονται όλοι οι φίλοι του τους οποίους φιλοξενεί».

Η τιμή του στρέμματος στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι απαγορευτική. Σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου το στρέμμα κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ. Αυτό τον υπέροχο, ευλογημένο τόπο, που σε κάνει να διαπιστώνεις ότι το χέρι του ανθρώπου καμιά φορά μπορεί να αγγίζει χωρίς να καταστρέφει το περιβάλλον, τον έχουν ανακαλύψει και άλλοι διάσημοι. «Δίπλα έχει φτιάξει δύο σπίτια ο εφοπλιστής Βαγγέλης Τζανετάτος και η σύζυγός του Ελλη για τα παιδιά τους, τη Λούσυ και τον Δημήτρη. Αριστερά από το σπίτι του Αγγελου, έχει το δικό του οίκημα ο εφοπλιστής Γιάννης Μελέτης και η γυναίκα του Ελένη. Ολοι τους αγαπάνε πολύ την περιοχή!» τονίζει ο Σωτήρης Λάμπρου. «Αποτελούν μια ωραία παρέα. Τα σπίτια τους είναι ανοικτά για όλους. Τώρα έχουμε νέα... παρέμβαση, αυτήν της Ελένης Μενεγάκη και του συζύγου της Γιάννη Λάτσιου, που αγόρασαν ένα οικόπεδο 20 στρεμμάτων. Η οικογένεια βρίσκεται στη διαδικασία της άδειας. Θα φτιάξουν ένα πανέμορφο σπίτι 200 τετραγωνικών μέτρων. Επιθυμία του ζευγαριού είναι τα Χριστούγεννα το σπίτι να είναι έτοιμο προκειμένου να κάνουν εδώ γιορτές. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο την Ελένη είναι να γίνει και το περιβόλι της για να καλλιεργεί ζαρζαβατικά».
ΣΑΣΑ ΣΤΑΜΑΤΗ

Ευρωπαϊκή διάκριση για τον Χρήστο Παλαιολόγο


Ο πρώην δήμαρχος Λεβαδέων και νυν δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Παλαιολόγος περιλαμβάνεται μεταξύ των 20 στελεχών της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης που τιμήθηκαν στις Βρυξέλλες από τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών με ονομαστικό αναμηνστικό μετάλλιο. Δείτε.

« ΛΙΒΑΔΕΙΑ Πόλη του Αύριο»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την 15η επέτειο από την ίδρυση της γιόρτασε η Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την 79η σύνοδο της ολομέλειας της που πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου στις Βρυξέλλες.
Η Επιτροπή των Περιφερειών είναι το νεότερο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαρτίζεται από 344 αιρετούς αντιπροσώπους της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην ΕΕ των 27 κρατών μελών και ιδρύθηκε το 1994 με την συνθήκη της ΕΕ.
Κατά τον εορτασμό της 15ης επετείου ο Πρόεδρος της Επιτροπή των Περιφερειών παρουσία των 344 μελών τίμησε με ονομαστικό αναμνηστικό μετάλλιο 20 σημαντικά πολιτικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης , που είναι μέλη της συνεχώς από το 1994, για την σημαντική τους προσφορά στην εξέλιξη και λειτουργία της Επιτροπής των Περιφερειών, μεταξύ των οποίων και τον Χρήστο Παλαιολόγο.
Όπως είναι γνωστό ο Χρήστος Παλαιολόγος είναι μέλος του προεδρείου της ολομέλειας, έχει διατελέσει πρόεδρος και αντιπρόεδρος διαφόρων επιτροπών και έχει κάνει σημαντικές εισηγήσεις που έγιναν ομόφωνα δεκτές αποφάσεις της Επιτροπής των Περιφερειών για ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης, οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, περιβάλλοντος , οικονομικών μεταναστών κ.ά.

ΜΕΤΚΑ: Υπογραφή σύμβασης με την Korinthos Power

Υπεγράφη μεταξύ της ΜΕΤΚΑ ΑΕ και της Korinthos Power SA η σύμβαση που αφορά τη κατασκευή ενεργειακού σταθμού 437 MW στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας με τα εξής βασικά στοιχεία:
1. Κύριος του έργου : Korinthos Power S.A, η οποία ανήκει κατά 65% στον Όμιλο Μυτιληναίος και κατά 35% στη Motor Oil (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου ΑΕ.
2. Ανάδοχος του έργου: METKA ΑΕ.
3. Βασικά Xαρακτηριστικά έργου: Μελέτη - προμήθεια - κατασκευή και θέση σε λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 436,6 MW και απόδοση μεγαλύτερη του 57% με καύση Φυσικού Αερίου.
4. Διάρκεια εκτέλεσης: 28 μήνες
5. Προϋπολογισμός σύμβασης: 285 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η νέα αυτή μονάδα συγκεντρώνει σημαντικά πλεονεκτήματα δεδομένου ότι, θα είναι από τις πλέον σύγχρονες μονάδες στη Χώρα, έχοντας υψηλότατο ενεργειακό βαθμό απόδοσης, χωροθετείται στο Νότιο Σύστημα της Ελλάδος πλησίον των περιοχών μεγάλης κατανάλωσης, και χρησιμοποιεί υφιστάμενες υποδομές για την ηλεκτρική διασυνδεση της και τη διασύνδεση της με το σύστημα Φυσικού Αερίου.
Με την υπογραφή της σύμβασης αυτής το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του Ομίλου ΜΕΤΚΑ αυξάνεται κατά 285 εκατ. ευρώ φθάνοντας στο συνολικό ύψος των 1,5 δισ. ευρώ (συμβολαιοποιημένα και ανατεθειμένα έργα) ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο έργων εντός των συνόρων και ταυτόχρονα διατηρώντας την ισόρροπη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του μεταξύ της παραδοσιακής ελληνικής και της διεθνούς αγοράς.
www.kathimerini.gr

Η μυστηριώδης ξανθιά, ο Ριζάι και ο Παλαιοκώστας

H ζωή της «Σούλας» θα μπορούσε να είχε γίνει... φωτορομάντζο στα περιοδικά της δεκαετίας του ’60 ή θέμα ενός πετυχημένου «Αρλεκιν» των 70s. Μια γυναίκα, ξανθιά, γυμνασμένη, εντυπωσιακή, ίσως και όμορφη, που γνωρίζει ξαφνικά τον έρωτα της ζωής της και αποφασίζει να τινάξει τα πάντα στον αέρα για να τον ακολουθήσει! Συνηθισμένα πράγματα, θα πείτε... Ναι, αλλά στα «Αρλεκιν» δεν ήταν ποτέ πρωταγωνιστής ένας «υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος» ούτε η αγαπημένη του ανεβοκατέβαινε εν πτήσει από ελικόπτερα κραδαίνοντας… Καλάσνικοφ!

Η «Σούλα από το Περιστέρι» μπήκε στη ζωή μας ταυτόχρονα με μια κινηματογραφική συνονόματή της, με τη μορφή της Ζέτας Μακρυπούλια, που υποδύεται μια δασκάλα στις Σπέτσες. Αυτό που τις συνδέει είναι ότι έχοντας καβατζάρει τα τριάντα, αναζητούν ιδανικό σύντροφο και καλό σεξ! Αυτός, άλλωστε, ότι είναι ο τίτλος της ταινίας: «Σ.Ε.Ξ.» ή «Σούλα Ελα Ξανά»!

Η «Σούλα» της ρομαντικής κομεντί του Βασίλη Μυριανθόπουλου σκαρώνει διάφορες ίντριγκες για να διαλέξει με ποιον από τους τέσσερις πρώην της θα ανεβεί τα σκαλιά της εκκλησίας. Η πραγματική, κατά κόσμον Ασπασία Μ., είχε κάνει την επιλογή της από χρόνια...


Οκτώ χρόνια δεσμός
Στα 34 της, η πλέον καταζητούμενη γυναίκα στην Ελλάδα ήταν στην ηλικία που βρίσκεται σήμερα η κόρη της όταν την απέκτησε, μόλις 17 χρόνων. Εκανε και έναν γιο δώδεκα χρόνων τώρα, πριν χωρίσει από τον πατέρα τους... Τα παιδιά ήταν πολύ μικρά το 2001, όταν γνωρίστηκε με τον Αλκέτ Ριτζάι. Είναι μαζί του το 2003, όταν δίνει την εντολή δολοφονίας του 30χρονου ηλεκτρολόγου Θανάση Κορωπιώτη, επειδή θεώρησε ότι είχε συνάψει ερωτική σχέση με τη Ρωσίδα φίλη του Οξάνα. Ενας φόνος κατά... λάθος, αφού ο νεαρός διατηρούσε σχέση με μια Ρωσίδα, όμως εκείνη λεγόταν Ροξάνα!

Ο Ριτζάι συλλαμβάνεται έναν μήνα μετά στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά δραπετεύει στις 4 Ιουνίου 2006 μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Στις 26 Αυγούστου, κατ’ εντολή γνωστού «νονού», σκοτώνει στο Περιστέρι τον 43χρονο Κωνσταντίνο Κουτελιέρη και τον 36χρονο Ιωάννη Κάτσιο.


Κατάθεση στην Ασφάλεια
Δώδεκα ημέρες αργότερα, ο Αλβανός συλλαμβάνεται στο Σαράντι Βοιωτίας. Η Ασφάλεια καλεί τη «Σούλα» για ανάκριση στις 11 Σεπτεμβρίου 2006. Εκείνη παραδέχεται τη σχέση τους, αλλά αρνείται ότι γνώριζε τις δραστηριότητές του: «Γνωριστήκαμε το 2001 σε μια καφετέρια στο Περιστέρι. Είχα πάει με την παρέα μου για καφέ και εκεί τον γνώρισα. Βγαίναμε για 2-3 μήνες και μετά κάναμε σχέση. Οσο ήμασταν μαζί, όλα ήταν μια χαρά... Υστερα από περίπου έναν χρόνο άκουσα στις ειδήσεις ότι τον έπιασε η Αστυνομία για έναν φόνο. Εμένα προσωπικά δεν μου είπε τίποτε γι’ αυτό, αλλά ούτε και εγώ τον ρώτησα ποτέ. Τον Αλκέτ τον αγαπάω...» λέει μόνο.

Για την κινηματογραφική απόδραση από τον Κορυδαλλό, ισχυρίζεται πως δεν ήξερε τίποτα, παρ’ ότι είχε ήδη πέντε χρόνια σχέση με τον Ριτζάι! «Ποτέ δεν μου είπε τίποτε. Ούτε εγώ φυσικά τον ρώτησα. Ολο αυτό το διάστημα βρεθήκαμε μία φορά με τον Αλκέτ στα “Goody’s” στο Χαϊδάρι. Ηταν βραδάκι, γύρω στις 26 Ιουλίου, αν θυμάμαι καλά. Με το που τον είδα, δεν τον γνώρισα γιατί είχε βάψει τα μαλλιά του ξανθά. Μιλήσαμε για κάνα δεκάλεπτο και έφυγε».

Μάλιστα, η 34χρονη δεν διστάζει να ζητήσει τη βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ., όταν πέφτει θύμα τσαντάκια που της αρπάζει την τσάντα με 3.000 ευρώ και μια πολύτιμη -όπως υποστηρίζει- διαθήκη!


Η γιαγιά και τα παιδιά
Οι αστυνομικοί δεν έχουν στοιχεία σε βάρος της και την αφήνουν ελεύθερη. Από τότε τη βλέπουν συχνά στο δικαστήριο του Πειραιά στη δίκη του Αλκέτ Ριτζάι, του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Βασίλη Στεφανάκου για την πρώτη απόδραση... Κανείς όμως δεν φαντάζεται ότι οργανώνει μυστικά την... επανάληψή της!

Λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη απόδραση του δίδυμου από τον Κορυδαλλό στις 22 Φεβρουαρίου, οι αξιωματικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών την επισκέπτονται ξανά στο Περιστέρι. Και πάλι, η «Σούλα» ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει τίποτε. Αμέσως μετά εγκαταλείπει βιαστικά το σπίτι της παίρνοντας ελάχιστα πράγματα και αφήνοντας πίσω της το κινητό της. Τα παιδιά της ειδοποιούν τη γιαγιά τους στη Σαντορίνη και εκείνη δηλώνει στις 8 Μαρτίου την εξαφάνισή της.

«Εγώ δεν έχω καμία ανάμειξη. Η κόρη μου έμενε μαζί μου στο Περιστέρι με τα δύο παιδιά της. Εκείνα με ειδοποίησαν ότι έφυγε και γύρισα. Δεν ήξερα τίποτα για τον Ριτζάι. Στην τηλεόραση το άκουσα και μου έφτασε η πίεση 18! Ο ανιψιός μου είχε πει ότι είχε σχέση, αλλά με έναν άλλο άντρα που τον είχε φέρει και στο σπίτι...» θα πει αργότερα η κυρία Μαρία.


Η γυναίκα με τα χίλια πρόσωπα
Οι αστυνομικοί είναι σίγουροι πια ότι η «Σούλα» είναι η μυστηριώδης γυναίκα που είχε συστηθεί στον πιλότο του ελικοπτέρου ως «Αλεξάντροβα», αλλά και εκείνη που με την ευλυγισία τής... Λάρα Κροφτ βγήκε στο κενό, έδεσε την ανεμόσκαλα και βοήθησε τους δραπέτες να επιβιβαστούν. Με μια πλαστή ταυτότητα στο όνομα «Ελένη Φωτιάδη» νοικιάζει το εξοχικό στο Αλεποχώρι, κάνει ψώνια στην περιοχή, αγοράζει πανάκριβα ρολόγια αξίας 2.700 ευρώ από γνωστό κατάστημα της οδού Πανεπιστημίου χωρίς να λογαριάζει την κάμερα που την καταγράφει.

Η «Σούλα» έχει αλλάξει οριστικά στρατόπεδο... Η 34χρονη μητέρα δύο παιδιών ανήκει στο παρελθόν. Τη θέση της έχει πάρει η αδίστακτη «Νύφη» από το «Kill Bill» του Κουέντιν Ταραντίνο, μια ελληνική έκδοση της Ούμα Θέρμαν! Και αυτό την κάνει ίσως το ίδιο επικίνδυνη με τον σύντροφό της...

ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ
http://www.espressonews.gr/

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Επιφυλακή και στην Ελλάδα για τη γρίπη των χοίρων

Οι συναρμόδιοι φορείς για την πρόληψη νοσημάτων εξέτασαν σε συνάντηση την Κυριακή τις εξελίξεις μετά τα δεκάδες περιστατικά και τους θανάτους από την γρίπη των χοίρων στο Μεξικό και τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ και τρόπους για την αντιμετώπιση, αν υπάρξουν, των ύποπτων κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), οι υπηρεσίες Ασφαλείας του εθνικού αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το Αεροϋγειονομείο.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης καθορίστηκαν οι διαδικασίες κλινικοεργαστηριακής διερεύνησης και αντιμετώπισης των ύποπτων περιστατικών και διατυπώθηκε ο ορισμός του κρούσματος.Σχετικές οδηγίες αποστέλλονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Σε ό,τι αφορά όσους θα φτάσουν στη χώρα αεροπορικά, καθορίστηκαν οι διαδικασίες προσδιορισμού των ταξιδιωτών από τις προσβεβλημένες περιοχές προς Αθήνα, σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρίες, δεδομένου ότι δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με τις προσβεβλημένες περιοχές.
Επίσης, διαμορφώθηκαν επιστημονικές οδηγίες για ταξιδιώτες προς και από τις προσβεβλημένες περιοχές, η διανομή των οποίων ξεκινά από τη Δευτέρα. Τέλος, καθορίστηκε το νοσοκομείο Αναφοράς για διάγνωση και αντιμετώπιση των ύποπτων περιστατικών.
Με εντολή του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, σε επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στην Πόλη του Μεξικού και συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, θα αποσταλεί φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό για το προσωπικό της πρεσβείας και την εκεί ελληνική κοινότητα.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση, που αφορά ύποπτο περιστατικό γρίπης των χοίρων, λειτουργεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ γραμμή επικοινωνίας στα τηλέφωνα 210 52 12 054 και 210 52 22 339.

Σαραντάχρονος ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη σύντροφο του

Σαραντάχρονος χτύπησε μέχρι θανάτου για προσωπικούς λόγους την 42χρονη σύντροφό του μέσα στο διαμέρισμα που συζούσαν επί πέντε χρόνια, στο δεύτερο όροφο πολυκατοικίας στην περιοχή της Ομόνοιας.
Η γυναίκα βρέθηκε νεκρή το πρωί με χτυπήματα στο κεφάλι και ειδοποιήθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 40χρονο ο οποίος ομολόγησε την πράξη του και σήμερα οδηγείται στον εισαγγελέα.
www.kathimerini.gr-ANA

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Η ανάπτυξη της περιφέρειας πρώτος στόχος της κυβέρνησης, λέει ο Παυλόπουλος

«Δεν θα υπάρξει κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη, αν δεν αναπτυχθεί η περιφέρεια η οποία για εμάς είναι το κέντρο τής όλης πολιτικής». Αυτά τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στο Αγρίνιο, στο πλαίσιο της 26ης συνόδου των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών της χώρας.

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε τον «ΘΗΣΕΑ 2» ισχυρότερο από τα προηγούμενα προγράμματα, που όπως είπε προσδίδει δυναμικές προοπτικές ανάπτυξης της περιφέρειας. Στην συνέχεια αναλύοντας τις προοπτικές του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ 2», το οποίο θα έχει πενταετή διάρκεια, υπογράμμισε ότι θα δίνει «διπλάσιο ποσό προς τους Δήμους, ύψους 3,5 δις. ευρώ, σε αντίθεση με το ``ΕΠΤΑ`` το οποίο αφορούσε σε πακέτο χρημάτων ύψους μόλις 1,7 δις. ευρώ και η διάρκειά του ήταν επταετής».

Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε τα 3,5 δις ευρώ του «ΘΗΣΕΑ 2», ως «εθνική ευκαιρία για την οποία είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι, διότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως το δημόσιο συμφέρον».

Σχετικά με τα νέα κονδύλια, αλλά και τους ρυθμούς απορροφητικότητας ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το 80% προορίζεται για την Περιφέρεια. Ασκώντας κριτική στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η απορροφητικότητα του Γ’ ΚΠΣ δεν ξεπέρασε το 15,6%, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του 2009 αναμένεται να «αγγίξει» το 100%.

Όσον αφορά έργα ανέφερε ότι επί κυβερνήσεως Κ. Σημίτη εντάχθηκαν στο Γ’ ΚΠΣ 421 έργα, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 1306.
Μιλώντας ο υπουργός Εσωτερικών για την διεθνή οικονομική κρίση, αφού την χαρακτήρισε ως πρωτόγνωρη, τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε τον αποπροσανατολισμό του λαού» προσθέτοντας ότι η πολιτική παράγεται μέσα από τον λαό για τον λαό».

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι «επιτίθενται στην δικαιοσύνη με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν». Και πρόσθεσε: «Με τον πιο απαράδεκτο τρόπο κάνουν επίθεση και κατασυκοφαντούν τη δικαιοσύνη. Πρέπει να την αφήσουν να κάνει ανεξάρτητα τη δουλειά της. Πάνε οι εποχές που το ΠΑΣΟΚ χειραγωγούσε τη δικαιοσύνη, ας το καταλάβουν καλά».

To νυφικό κρεβάτι έγινε ριγκ στη Θήβα!

Σε πρωτοφανές αιματοκύλισμα, στο οποίο παραλίγο να υπάρξουν θύματα, μετατράπηκε το γλέντι που ακολούθησε μετά το παραδοσιακό στρώσιμο του κρεβατιού τρεις ημέρες πριν από την τέλεση γάμου σε ένα μικρό χωριό της Θήβας. Για ένα... ποτήρι κρασί οι οικογένειες του γαμπρού και της νύφης γρονθοκοπήθηκαν ανηλεώς, πήραν σπασμένα ποτήρια και αποπειράθηκαν να τα καρφώσουν στο λαιμό (!) των παραλίγο συμπεθέρων τους και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν ως εκ θαύματος καθώς στο σπίτι υπήρχαν όπλα! Η πρωτοφανής ιστορία που εκτυλίχθηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια δεκάδων καλεσμένων και θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο ευφάνταστης ταινίας, βρήκε το ζεύγος να κοιμάται εκείνο το βράδυ χωριστά, το γάμο τελικά να ματαιώνεται και τα μέλη των δύο οικογενειών να καταλήγουν αρχικά στο νοσοκομείο και στη συνέχεια στα δικαστήρια!

Το ζεστό βράδυ της 30ης Ιουλίου του 2002, το σπίτι του Ι.Μ. σε ένα χωριό της Θήβας είχε «ντυθεί» στα γιορτινά. Ο 55χρονος άνδρας σε τρεις ημέρες θα πάντρευε την έγκυο κόρη του, η οποία εκείνη την περίοδο έκλεινε ήδη δύο χρόνια σχέσης με τον αγαπημένο της. Στο σπίτι βρίσκονταν το σόι της νύφης, το σόι του γαμπρού, αλλά και δεκάδες ακόμα άτομα. Μετά το κρεβάτι ακολούθησε τραπέζι με μεζέδες και άφθονο κρασί. Μέχρι εκείνη τη στιγμή το κλίμα ήταν ευχάριστο, χωρίς τίποτα να προμηνύει το μακελειό που θα ακολουθούσε. Ξαφνικά λίγα λεπτά μετά τη 1.30 το βράδυ (σύμφωνα με τις σχηματισθείσες δικογραφίες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Espresso»), οι δύο συμπέθεροι διαπληκτίζονται για ένα ποτήρι κρασί!

Ακολουθεί άγριος καβγάς, με τις αντίδικες πλευρές να παρουσιάζουν στη συνέχεια ενώπιον της Δικαιοσύνης τη δική τους εκδοχή ως αληθινή. «Με χτύπησε ο συμπέθερος και οι τρεις γιοι του» κατέθεσε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας της 10ηςς Ιανουαρίου του 2006 στη μήνυση που κατέθεσε ο πατέρας της νύφης. Σύμφωνα με τα όσα είπε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θήβας, τα πράγματα έγιναν ως εξής: «Η ημέρα ήταν Πέμπτη, τρεις ημέρες πριν από το γάμο της κόρης μου. Εκεί που πίναμε ο συμπέθερος μου ζήτησε το ποτήρι που πίναμε κρασί. Μου το ζήτησε πολλές φορές επίμονα, την τελευταία φορά του είπα βρες ένα άλλο ποτήρι. Εκείνη τη στιγμή πήρε το μπουκάλι με το κρασί και το πέταξε κάτω κατά τρόπο προσβλητικό, βρίζοντάς με. Αμέσως ήρθαν επάνω μου και οι τρεις γιοι του και με χτυπούσαν όλοι μαζί. Εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβα γιατί με χτυπούσαν. Τότε που με χτύπησαν πονούσε όλο μου το σώμα και το κεφάλι μου. Η συγκέντρωση γινόταν στο σπίτι μου και δεν είχα λόγο να τους προκαλέσω ή να τους χτυπήσω. Κατάφερα να ξεφύγω με τα γόνατα σε πολύ άσχημη κατάσταση και στη συνέχεια επιτέθηκαν κατά της οικογένειάς μου. Εκ των υστέρων έμαθα ότι το είχαν σχεδιάσει, αφού ένας από τους γιους του συμπεθέρου είπε στη γυναίκα μου να κρύψουν τα όπλα, γιατί θα γινότανε κάτι κακό... Ηταν όλα προσχεδιασμένα για να χαλάσουν το γάμο της κόρης μου..

Τα ίδια ισχυρίσθηκαν δύο ακόμα μάρτυρες κατηγορίας, αλλά και η μητέρα της νύφης.Εκ διά μέτρου αντίθετα είναι όμως τα όσα υποστήριξαν στην απολογία τους οι τέσσερις κατηγορούμενοι: Ο γαμπρός, τα δύο αδέρφια του και ο πατέρας τους, οι οποίοι δήλωσαν ότι εκείνοι ήταν τα θύματα. «Αργά το βράδυ που έγινε ο καβγάς, ο πατέρας μας ζητούσε ένα ποτήρι για να πιει κρασί και να κεράσει τους καλεσμένους. Η αλήθεια είναι ότι το ζητούσε επίμονα. Τότε ο αντίδικος άρχισε να βρίζει τον πατέρα μου και μετά όλους τους υπόλοιπους, λέγοντας "θα σας γα...ουμε όλους εδώ απόψε. Ο πατέρας μας είπε τότε να φύγουμε, ο αντίδικος όμως συνέχισε να μας βρίζει και έτσι πιάστηκαν στα χέρια με τον αδερφό μας (σ.σ.: τον γαμπρό) Δημιουργήθηκε πανικός. Αυτά που λένε οι αντίδικοι για τα όπλα είναι ψέματα» υποστήριξαν.

Οι ισχυρισμοί τους όμως δεν έγιναν δεκτοί από το δικαστήριο, το οποίο τελικά τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από κοινού.

Προσπάθησε να μου καρφώσει ένα σπασμένο ποτήρι στο λαιμό
Μια εντελώς διαφορετική εκδοχή όμως για το χαμό που συνέβη το βράδυ της 30ης Ιουλίου του 2002 έδωσε ο αδερφός του γαμπρού, ο οποίος κατηγόρησε την αδελφή της νύφης ότι κατά τη διάρκεια της συμπλοκής αποπειράθηκε να τον σφάξει χρησιμοποιώντας ως όπλο ένα σπασμένο κολονάτο ποτήρι! Καταθέτοντας ως κατήγορος σε άλλη δίκη που έγινε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θηβών στις 30 Μαΐου του 2007 ο νεαρός άνδρας υποστήριξε: «Οπως πήγα να τραβήξω τον αδερφό μου ακούω να μου φωνάζουν και βλέπω την αδερφή της νύφης με ένα ποτήρι σπασμένο στο χέρι να προσπαθεί να με χτυπήσει στο κεφάλι. Την είδα, αν δεν είχα σκύψει θα με είχε σφάξει. Ηταν κολονάτο ποτήρι σπασμένο, αν το έσπασε αυτή δεν ξέρω, ήταν κοφτερό. Δεν σταμάτησε μόνη της. Μπορεί να μη ζούσα».

Τα ίδια υποστήριξαν και άλλοι μάρτυρες αλλά και ο πατέρας του νεαρού. Ωστόσο με διαφορετικό τρόπο περιέγραψε το περιστατικό μια θεία από την οικογένεια της νύφης, η οποία επισήμανε ότι ξύλο έφαγαν ο πατέρας της νύφης, η αδερφή της, αλλά και η ίδια η εγκυμονούσα γυναίκα! «Τους είδα που την έριξαν κάτω... Εμένα μου έσπασαν τα πλευρά» κατέθεσε. Την όποια εμπλοκή της αρνήθηκε και η ίδια η κατηγορούμενη. Στην απολογία της μάλιστα αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της σχέσης του νεαρού ζευγαριού. Οπως είπε, ο γαμπρός χτυπούσε στο παρελθόν πολύ συχνά την αδελφή της. «Μου είχε εξομολογηθεί ότι τη χτυπούσε... Ηταν έγκυος και δεν μπορούσε να κάνει πίσω. Τον αγαπούσε παρ’ όλο που την έδερνε, ήταν μια αρρωστημένη κατάσταση» ανέφερε.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ
www.esrpessonews.gr

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Στη Ρουμανία η έρευνα για την υπόθεση Siemens

Στην εξαγορά του Romtelecom επεκτείνεται η έρευνα για την υπόθεση Siemens
O 4ος ειδικός ανακριτής, Νίκος Ζαγοριανός, επεκτείνει αυτεπαγγέλτως την έρευνα για τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της Siemens, σε σκέλος της υπόθεσης, που αφορά την εξαγορά μέρους του ρουμανικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών Romtelecom από τον ΟΤΕ, το 1998.
Στο ανακριτικό γραφείο έχουν φθάσει, μέσω της Eurojustice, εμβάσματα που σχετίζονται με συμβάσεις, οι οποίες είχαν υπογραφεί μεταξύ της Siemens και του ελληνικού Δημοσίου, με αφορμή την εξαγορά της Romtelecom.
Για το λόγο αυτό, τίθεται υπό ανακριτική διερεύνηση και η υπόθεση των συμβάσεων αυτών, ώστε να εντοπιστεί αν προκύπτουν και από ποια πρόσωπα αξιόποινες πράξεις. Ο κ. Ζαγοριανός, εξάλλου, παρέλαβε νέα εμβάσματα από το Λουξεμβούργο και την Ελβετία, που σχετίζονται με την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος ασφαλείας C4I. Μεταξύ αυτών είναι και έμβασμα το οποίο καταλήγει σε λογαριασμό, που φέρει την κωδική ονομασία «Ρόζος», το οποίο ως στιγμής δεν έχει ταυτοποιηθεί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καταγγελία για τον ΟΣΕ στην Οινόη

Από www.troktiko.blogspot.com
"Η αναφορά-καταγγελία μου έχει να κάνει με την αντιμετώπιση που τυγχάνω εγώ,η οικογένεια μου και χιλιάδες φορολογούμενοι πολίτες αυτής της χώρας απο τον ο.σ.ε. και συγκεκριμένα απο τον σταθμό της Οινόης στην Βοιωτία στο γραφείο...και έκδοσης εισιτηρίων. Όποτε χρειαστεί να βγάλω εισητήριο,χωρις εξαίρεση,και να ζητήσω κάποια πληροφορία(που αφορά βέβαια τα δρομολόγια)η επιεικώς απαράδεκτη συμπεριφορα των υπαλλήλων η νοχελικότητα ο ωχαδερφισμός η αγένεια σαν να τους σκοτώσαμε την μανα, αρχικά δημιουργεί έκπληξη και εν συνεχεία προκαλεί εκνευρισμό.Και όλα αυτά αφου βέβαια,θα περιμένει ο επιβάτης του ο.σ.ε. τον υπάλληλο να ολοκληρώσει την συνομιλία στο κινητό του τηλέφωνο,η τηνσυζήτηση με αλλους παρευρισκομένους εντος του γραφείου μπροστα στα μάτια τών πολιτών οι οποιοι(με κάθε επιφύλαξη είναι και αυτοι υπάλληλοι που άλλοι έχουν σχολάσει και άλλοι κάνουν ενα διάλλειμα)σε κατάσταση-αποσύνθεση έχουν ανεβάσει τα ποδια πάνω στα γραφεία η όπου αλλού βρούν απολαμβάνοντας την κάθε τζούρα απο το τσιγάρο τους σαν να είναι η τελευταία!!(σε κλειστό χώρο πάντα και μην ξεχνάμε μπροστά στα μάτια του επιβατικού κοινού).Και για να δέσει το γλυκό αφου προηγηθούν ολα τα ανωτέρω,νοιώθω τυχερός αν τα ρέστα απο την πληρωμή του εισιτηρίου δέν βρεθούν στο πάτωμα η σε κανένα κεφάλι.. Λυπάμαι πολύ γιατί μπροστά σ αυτήν την συμπεριφορά που αντιμετωπίζω στο συγκεκριμένο σταθμό του ο.σ.ε.,πλέον όταν πάω στην εφορία,στα κ.ε.π. στην αστυνομία κ.τ.λ. αισθάνομαι φανταστείτε.Για να επιβεβαιώσω τα ανωτέρω θα επανέλθω σύντομα με οπτικοακουστικό υλικο."
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Ιερέας άφησε κηδεία στη μέση για… την ερωμένη του

Ανίκανος να χαλιναγωγήσει το πάθος του για την ερωμένη του, με την οποία διατηρεί εκτός γάμου σχέση εδώ και αρκετό καιρό, είναι ιερέας σε χωριό του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά, που μετά από πολλές καταγγελίες σκανδαλισμένων πιστών μετατέθηκε από τον μητροπολίτη σε άλλη ενορία.
Το πάθος του ιερέα είναι τόσο μεγάλο, που δεν δίστασε να αφήσει τους συγγενείς νεκρού να περιμένουν μέσα στην εκκλησία, την ώρα που αυτός επιδίδονταν σε περιπτύξεις με την φιλενάδα του… μέσα στο ιερό! Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο… θερμόαιμος παπάς παραμελούσε τα καθήκοντά του για τα μάτια της ερωμένης του. Το τελευταίο κρούσμα, που κυριολεκτικά ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν όταν ο ιερέας άφησε στη μέση τη λειτουργία με το που είδε την ερωμένη του να μπαίνει στην εκκλησία και να τον… καλεί να βγει έξω από το ναό για να τη συναντήσει…
www.zougla.gr

Διάρρηξη κοσμηματοπωλείου στη Λαμία

Άδειες προθήκες, σπασμένες τζαμαρίες και διαρρηκτικά εργαλεία στο πεζοδρόμιο, εντόπισε ένας πολίτης και αμέσως ενημέρωσε την Αστυνομία.
Ο ιδιοκτήτης Νίκος Ξυλωμένος, ο οποίος ενημερώθηκε και έφτασε στο κοσμηματοπωλείο του, λίγο μετά τα ξημερώματα, στην οδό Λεωσθένους, στο κέντρο της Λαμίας, διαπίστωσε ότι ρολόγια και κοσμήματα συνολικής αξίας άνω τω 50.000 ευρώ και το χρηματοκιβώτιο της επιχείρησης, είχαν κάνει «φτερά».
Οι διαρρήκτες έδρασαν τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ σύμφωνα με το διοικητή της Ασφάλειας Λαμίας, Γιώργο Τσαμαδιά, κάτοικος της πόλης, ο οποίος είδε τη σπασμένη τζαμαρία και την ανοιχτή πόρτα, ειδοποίησε στις 5.00 το πρωί την Αστυνομία.
Η Ασφάλεια Λαμίας διενεργεί προανάκριση και αναζητά τους δράστες.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Με 3,2 δισ. ευρώ ενισχύεται η απασχόληση

Τα μέτρα σχετικά με την ενίσχυση της απασχόλησης ανακοίνωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, σε εκδήλωση με θέμα την απασχόληση ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση. Το πακέτο ενίσχυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ περιλαμβάνει και προγράμματα για την κατάρτιση ανέργων σε «πράσινα επαγγέλματα» και την επιδότηση της εργασίας στον τουρισμό, καθώς και πρόσληψη 20.000 ανέργων σε θέσεις προσωρινής απασχόλησης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά τις νέες απογοητευτικές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ανεργία στην Ελλάδα, τόσο του 2009 όσο και του 2010, τα μέτρα κρίνονται αναγκαία. Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι φέτος το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο 9% και του χρόνου θα αυξηθεί περαιτέρω στο 10,5%. Αυτό -βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων για το εργατικό δυναμικό- σημαίνει ότι οι νέοι άνεργοι το 2009 θα φτάσουν τους 69.310 και συνολικά τους 445.563, ενώ το 2010 σε σχέση με το 2009 θα καταγραφούν άλλοι 74.261 νέοι άνεργοι και συνολικά θα ανέλθουν στους 519.824.
Δηλαδή, στη διετία 2009 - 2010, η ανεργία θα «χτυπήσει» 143.571 επιπλέον άτομα. Ηδη, τα στοιχεία για την ανεργία του Ιανουαρίου 2009 είναι αποθαρρυντικά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), το ποσοστό ανεργίας τον πρώτο μήνα του έτους εκτοξεύθηκε στο 9,4%, ποσοστό που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 465.692 ανέργους.

Το συνολικό πρόγραμμα
- Προστασία για εργαζομένους με μειωμένο χρόνο εργασίας. Πρόκειται για πρόγραμμα που αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε μειωμένο χρόνο εργασίας κάνοντας χρήση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Θα καλύπτει οκτώ χιλιάδες εργαζόμενους με προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων ευρώ οι οποίοι θα έχουν τις αποδοχές που χάνουν εξαιτίας του μειωμένου χρόνου εργασίας.
- Ενίσχυση ευάλωτων τομέων. Πρόκειται κυρίως για τις κατασκευές, τα τεχνικά έργα και τον τουρισμό όπου αναμένονται οι σημαντικότερες συνέπειες της κρίσης. Στις κατασκευές θα δημοπρατηθούν από τον ΟΕΚ 2.692 κατοικίες και θα υλοποιηθούν προγράμματα κατάρτισης για επτά χιλιάδες εργαζομένους με προϋπολογισμό 90 εκατομμύρια ευρώ. Στον τουρισμό θα υλοποιηθούν προγράμματα κατάρτισης για τρεισήμισι χιλιάδες εργαζομένους, θα ενθαρρυνθούν οι προσλήψεις με τη μέθοδο της μετατροπής του εποχικού επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης που θα δικαιούνται μόνο οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι οποίες στους μήνες Απρίλιο και Μάιο θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού με πέρυσι. Υπολογίζεται ότι η δράση αυτή αφορά 50.000 θέσεις εργασίας με κόστος 50 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα θα αυξηθούν για φέτος κατά 44% τα δελτία κοινωνικού τουρισμού.
-Για ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα διατεθούν 250.000 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν 75.000 εργαζόμενοι.
- Επιδοτείται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό, δημόσιο τομέα καθώς και στους ΟΤΑ για 60.000 ανέργους με τη μέθοδο της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν επιχορήγηση ισόποση με τον επίδομα ανεργίας για κάθε πρόσληψη ενώ ο εργαζόμενος θα λαμβάνει το μισθό και θα διατηρεί ασφαλιστική κάλυψη. Η δράση έχει προϋπολογισμό 309 εκατομμύρια ευρώ.
- Ειδικές δράσεις για τις ασθενέστερες ομάδες. Περιλαμβάνει επιδότηση ενοικίου από τον ΟΕΚ, άτοκα δάνεια για πολύτεκνους ΑμΕΑ και πυρόπληκτους.
- Προγράμματα για την πρόσληψη νέων που έχουν εγκαταλείψει την εκπαίδευση με δαπάνη 160 εκατομμύρια ευρώ. Επιδότηση για πρόσληψη νέων ανέργων επί 24 μήνες, προγράμματα στήριξης νέων επιστημόνων έως 34 ετών με επιχορήγηση δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ για τον καθένα για ένα έτος.

Ακόμα περιλαμβάνονται δράσεις όπως η κατάρτιση ανέργων στην πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες, η επιδότηση επτά χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, η ενίσχυση κοινωνικών επιχειρήσεων κ.λ.π.
Η κα Πετραλιά δήλωσε ότι θα υπάρξει νέα ρύθμιση χρεών για το ΙΚΑ και υπογράμμισε ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (εβδομάδα μειωμένου χρόνου εργασίας) είναι επαρκές και κατά συνέπεια δεν προβλέπεται νομοθετική παρέμβαση. Επίσης σημείωσε ότι τα σημερινά οικονομικά μεγέθη του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας δεν είναι αρκετά για να καλύψει την αγορά αδιάθετων κατοικιών όπως ισχυρίστηκαν πρόσφατα δημοσιεύματα.
www.kathimerini.gr

Κ. Καραμανλής: Λύση στο Κυπριακό το διζωνικό κράτος

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία

«Ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κύπρου έχει καταστεί ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής της Ελλάδας στο Κυπριακό», διακήρυξε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές με τρόπο κατηγορηματικό ότι το Κυπριακό «παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος και από την επίλυση του εξαρτάται η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την Άγκυρα να αντιληφθεί ότι η δοκιμασμένη αντοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αποφασιστικότητά της να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. είναι παράμετροι καταλυτικής σημασίας ως προς το πλαίσιο και το περιεχόμενο μιας συμφωνημένης λύσης του κυπριακού.

Η εμμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σε δηλώσεις περί δύο χωριστών «λαών» και «ιδρυτικών κρατών» που αντιβαίνουν τις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών είναι απαράδεκτη και μάταιη, τόνισε και αυτό εξήγησε, γιατί:
- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. έχει καταδικάσει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και όλες τις παράνομες τουρκικές αποσχιστικές ενέργειες και καλεί όλα τα κράτη-μέλη του να μην το αναγνωρίσουν ή διευκολύνουν καθ' οιονδήποτε τρόπο.
- Πιέσεις και μεθοδεύσεις για τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής, μέσω της λεγόμενης «παρθενογένεσης» συνομοσπονδιακού μορφώματος, δοκιμάσθηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν.
- Η Κύπρος εντάχθηκε ενιαία στην Ε.Ε. και στη Συνθήκη Προχώρησης υπάρχει σαφής πρόβλεψη για τον τρόπο εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στο κατεχόμενο τμήμα της, έπειτα από συμφωνία επίλυσης.
- Η Άγκυρα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και να εξομαλύνει τις διμερείς της σχέσεις με τη Λευκωσία.

«Ο ειρηνικός αγώνας για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και τη συνολική επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου είναι ένας αγώνας μακροχρόνιος που δεν επιτρέπει ψευδαισθήσεις για εύκολες ή και ανώδυνες λύσεις. Ψευδαισθήσεις, όμως, δεν θα πρέπει να τρέφει και η άλλη πλευρά. Η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος», επεσήμανε ο κ. Καραμανλής.
Ζητούμενο των ενδοκυπριακών διαπραγματεύσεων, βασική προϋπόθεση αμοιβαία αποδεκτής επίλυσης του προβλήματος, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, είναι « η μετεξέλιξη του κυπριακού κράτους σε μια διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, με αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στη διακυβέρνησή της, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, όπως ορίζουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Η προσπάθεια να συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις ένα λειτουργικό και βιώσιμο σύστημα ομοσπονδιακής διακυβέρνησης είναι αλληλένδετη με τη διασφάλιση της συνέχειας του κράτους, συνέχισε και υπογράμμισε: «Διότι, βεβαίως, λύση, η οποία δεν θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, δεν θα είναι λύση. Και αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός. Ούτε των Τουρκοκυπρίων, ούτε των Ελληνοκυπρίων, ούτε του ενιαίου κυπριακού κράτους, ούτε, βεβαίως, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας αποτελεί η Κυπριακή Δημοκρατία».
Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθηση του ότι παρά τις σοβαρές διαφορές, που εξακολουθούν να χωρίζουν τις δύο κοινότητες, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι επωφελής για όλους.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε τις ακόλουθες θέσεις:
- Χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και νέα επιδιαιτησία, μέχρις ότου οι δύο κοινότητες συμφωνήσουν σε μια δική τους λύση, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και των αρχών και των αξιών της Ε.Ε., της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί τώρα κράτος μέλος.
- Λύση που να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο, να διασφαλίζει την αποτελεσματική συμμετοχή της Κύπρου στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων της Ε.Ε., που δεν θα χρειάζεται παρωχημένα και ξένα προς την Ε.Ε. συστήματα εγγυήσεων ή παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων. Λύση κράτους Δικαίου και Δημοκρατίας, που δεν θα είναι εστία τριβών, εντάσεων και δυσλειτουργιών, αλλά παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, γέφυρα συνεργασίας για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.
- Ωστόσο, οι δύο κοινότητες θα μπορέσουν να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση αυτή μόνο όταν η Άγκυρα επιτρέψει στην τουρκοκυπριακή ηγεσία και την ενθαρρύνει να προχωρήσει με καλή πίστη και ευελιξία.
«Δυστυχώς, μέχρι σήμερα παρά τη ρητορική της υποστήριξη στη διαπραγματευτική διαδικασία, η τουρκική πολιτική προς την Κύπρο παραμένει παρωχημένη, διχαστική και απειλητική», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του, διαβεβαίωσε ότι «σύσσωμη η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται και θα παραμείνει στο πλευρό σας, σταθερός σύμμαχος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρωγός και συμπαραστάτης του κυπριακού ελληνισμού και ολόκληρου του κυπριακού λαού. Γιατί, βεβαίως, τις χώρες μας συνδέει μια κοινή ιστορία χιλιετηρίδων και ένα μέλλον κοινό. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε και την κάθε πρόκλησή του».

Καρογιάν: Συντονισμένη στρατηγική από Κύπρο και Ελλάδα
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Μάριος Καρογιάν, προσφωνώντας στην ειδική συνεδρίαση του Σώματος τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, τόνισε ότι η παρουσία του στην Κύπρο, ειδικά την περίοδο αυτή, καταμαρτυρεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία του Κυπριακού, αλλά και τον συντονισμό Λευκωσίας και Αθηνών ενόψει των επικείμενων διαδικασιών και διεργασιών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και σε ζητήματα που βρίσκονται υπό εξέλιξη στο ευρύτερο διεθνές πεδίο.
Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να συντονίσουν τη στρατηγική και την τακτική τους, ώστε να υπερασπιστούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα εθνικά συμφέροντα και τα εθνικά δίκαιά τους και για να έχουν πιο αναβαθμισμένο ρόλο στα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα».
Γνωρίζουμε, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, πως ο δρόμος για τη λύση δεν είναι εύκολος και επίσης γνωρίζουμε πως ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στη λύση είναι οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, είπε, το κλειδί της λύσης είναι στα χέρια της Άγκυρας και «γι' αυτό θα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε το κόστος της για όσο καιρό εμμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της».
Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι το 2009 είναι κρίσιμο έτος για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και γι' αυτό Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο τους μοχλούς πίεσης που διαθέτουν ως χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της, πρόσθεσε, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ενταξιακή της πορεία δεν θα έχει προοπτική».

Φόρος τιμής στους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή
Με βαθιά συγκίνηση ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Καραμανλής κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκονται οι τάφοι των Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για την ανεξαρτησία της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
Κατά την άφιξη του κ. Καραμανλή, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.
Ακολούθως, ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου απέτισε φόρο τιμής στους ήρωες της ΕΟΚΑ του '55-59.
Τον υποδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά, ενώ σε σύντομη τελετή το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ '55-59 απένειμε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας χρυσό μετάλλιο.
Ο κ. Καραμανλής υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών, στο οποίο έγραψε:
«Με βαθύτατο σεβασμό και δέος αποτίω φόρο τιμής στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας, κατά της αποικιοκρατίας. Η μνήμη του θανάτου των ηρώων, μας δίνει όραμα, πίστη και κουράγιο για να συνεχίσουμε το δικό μας αγώνα για μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο. Τους το οφείλουμε».

Συναντήσεις Καραμανλή με αρχηγούς κομμάτων
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τις επαφές του με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων. Ο κ. Καραμανλής είχε χωριστές συναντήσεις με τους προέδρους του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ κ.κ. Καρογιάν και Ομήρου.
Ο κ. Καρογιάν δήλωσε ότι διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων, εκτιμήσεων και προσεγγίσεων. Είπε ότι είναι κοινή η βούληση να υπάρξουν ουσιαστικά βήματα στο κυπριακό προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Για να γίνει αυτό, πρόσθεσε, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς, αφού κοινή είναι η διαπίστωση ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα.
Τον κίνδυνο άσκησης περαιτέρω πιέσεων στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λόγω της νίκης του Ντερβίς Έρογλου στις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, επισήμανε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι επιβάλλεται η προβολή στο εξωτερικό του γεγονότος ότι τεκμηριωμένα πλέον οι έποικοι είναι επικυρίαρχοι στην Κύπρο, ύστερα από την ομολογία ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ήταν έποικοι και συνεπώς αποδεικνύεται η συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας να εκτουρκίσει την κατεχόμενη Κύπρο.
Παράλληλα, ο κ. Ομήρου είπε ότι διατύπωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό τη θέση ότι πρέπει να αναληφθεί διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης για τις πραγματικές προτάσεις της Τουρκίας στις απευθείας συνομιλίες και την αδιάλλακτη στάση της.

Συνάντηση Καραμανλή με Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο
Την ουσιαστική συμπαράσταση του ελληνικού κράτους για την επίλυση του κυπριακού ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επισκέφθηκε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.
Σε δηλώσεις ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσει τις ανησυχίες του για το εθνικό θέμα.
«Εμείς θέλουμε μια λειτουργική λύση, η οποία θα είναι και βιώσιμη, άμα είναι λειτουργική και θα έχουν την υποστήριξη της Εκκλησίας όταν η λύση θα είναι λειτουργική και βιώσιμη», ανέφερε.
Ερωτηθείς αναφορικά με τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τον Έλληνα πρωθυπουργό στη σημερινή συνάντηση, ο Μακαριώτατος είπε: «Νομίζω ότι από αυτό που μου είπε μέσα, αλλά και οι όλες δηλώσεις του αυτό το διήμερο φαίνεται εξόφθαλμα ότι ο κ. Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση του, συμπαρίστανται στον κυπριακό ελληνισμό».
Στη συνάντηση ο Μακαριώτατος προσέφερε δώρο στον Έλληνα Πρωθυπουργό ένα δίσκο με τις μορφές των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου και ένα βιβλίο με εικόνες της Κύπρου.
Στην κα Νατάσα Καραμανλή έδωσε ένα λευκαρίτικο τραπεζομάντιλο, στην Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μία «μερέχα», στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο ένα δίσκο με τον δικέφαλο αετό.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο ένα επιστήθιο εγκόλπιο.
Πριν αναχωρήσει από την Αρχιεπισκοπή ο κ. Καραμανλής, ο Αντιδήμαρχος της κατεχόμενης πόλης της Κερύνειας Γιώργος Σιδεράς προσέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό δώρο ένα αντίγραφο του αρχαίου καραβιού της Κερύνειας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανάσα ζωής στο Αγαθονήσι

Τη λειτουργία ταχυδρομικού καταστήματος στο Αγαθονήσι αποφάσισαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία μηχανήματος αυτόματης ανάληψης μετρητών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Η απόφαση ελήφθη μετά τα προβλήματα που προέκυψαν με την λειτουργία του τοπικού Πρακτορείου και την έλλειψη ενδιαφέροντος στο νησί για νέα ανάθεση έργου.
Συγκεκριμένα, εδώ και δύο μήνες δεν έχουν πρόσβαση στο ταχυδρομείο, αφού η σύμβαση με τον ανταποκριτή έχει λήξει και η μεταφορά της αλληλογραφίας είναι προβληματική. Το αποτέλεσμα είναι λογαριασμοί, μισθοί και συντάξεις να στοιβάζονται στα περιφερειακά γραφεία και οφειλές να γίνονται εκ των πραγμάτων ληξιπρόθεσμες.

Με τη συνεργασία των ΕΛΤΑ με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα καταβολής των μισθών και των συντάξεων στους κατοίκους των δύο χωριών του νησιού.
Την ίδια στιγμή οι λιγοστοί κάτοικοι παλεύουν για να προσφέρουν τα στοιχειώδη στους δεκάδες μετανάστες που έρχονται από τα Μικρασιατικά παράλια καθημερινά. Στο νησί αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 100 μετανάστες, μεταξύ των οποίων βρέφη και παιδιά, χωρίς να υφίσταται καμία υποδομή για να τους φιλοξενήσει. Ο ραδιοφωνικών σταθμός Σκάι μετέδωσε ότι οι μετανάστες αναγκάζονται να τρώνε καλαμπόκι που προορίζεται για τις κότες και κοιμούνται στις αποθήκες του αγροτικού συνεταιρισμού.
Όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ.Κουρούσης,μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί το πρώτο σκάφος στο νησί και θα δημιουργηθεί λιμενικό φυλάκιο.
Οι περιπολίες στην περιοχή είναι ελάχιστες, αφού υπάρχουν ελλείψεις σε πλωτά μέσα.
Newsroom ΔΟΛ

Πρόσκληση από Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ορχομενού

Η Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Δήμου Ορχομενού σας προσκαλεί στην ανοικτή Δημοτική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στην Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 και ώρα 8.00 μ.μ. στο κέντρο «Ο ΦΑΡΟΥΚ» (Πλατεία Αθάμαντος – Σκριπού).
Στην εκδήλωση θα παραστούν και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας καθώς και μέλη του Οργανωτικού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Ποινικές διώξεις για το Βατοπαίδιο

Με αφορμή την απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, ο οποίος έκρινε ότι δεν είναι επιτρεπτή η αποστολή στη Βουλή της δικογραφίας για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, λόγω έλλειψης ικανών και επαρκών στοιχείων, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος, δήλωσε "ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενήργησε ορθά και μέσα στο πλαίσιο του νόμου. Ετσι έκρινε και αυτός είναι ο τελικός κριτής". Σύμφωνα με τον κ. Καρούτσο, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση, την οποία ερεύνησαν οι εισαγγελείς εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου και Παντελής Στραγάλης. Οι δύο εισαγγελείς κρίνουν ότι από τους συνολικά 63 εξετασθέντες ως ύποπτους πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος των 32.
ΑΝΑ-ΜΠΑ

Μπαμπινιώτης: Μακροπρόθεσμος στόχος η ελεύθερη είσοδος στα Πανεπιστήμια

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τόνισε πως ο διάλογος για την Παιδεία εισέρχεται στην πιο ουσιαστική του φάση
Με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας, συνεδρίασε σήμερα το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υπό την προεδρία του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη.
Ο κ. Μπαμπινιώτης, στο τέλος της συνεδρίασης, επισήμανε ότι ο εθνικός διάλογος εισέρχεται στην πιο ουσιαστική του φάση, αφού δόθηκαν κατευθύνσεις στην επιτροπή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τις προτάσεις που θα υποβάλει σχετικά με τις αλλαγές στο λύκειο.
Όπως όλα δείχνουν, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, συμφωνούν σε λιγότερα μαθήματα, λιγότερη ύλη για τους μαθητές, αλλά πιο ουσιαστική, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Ερωτηθείς για το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, ο κ. Μπαμπινιώτης απάντησε ότι στόχος είναι η ελεύθερη πρόσβαση, αλλά μακροπρόθεσμα, και μόνον όταν είναι έτοιμα τα Πανεπιστήμια να δεχθούν τόσους φοιτητές όσοι και οι υποψήφιοι. Σε αυτή τη φάση θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις που υπάρχουν για ένα νέο εξεταστικό σύστημα, δικαιότερο και πιο αξιοκρατικό.
Η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου θα γίνει στις 11 Μαΐου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και κλοπή... βιβλίων στα Τρίκαλα

Μια πρωτοφανής ληστεία εξελίχθηκε σε κεντρικό δρόμο των Τρικάλων.
Λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη της καθιερωμένης έκθεσης βιβλίου, οι βιβλιοπώλες αντίκρισαν ένα πρωτοφανές θέαμα.
Άγνωστοι αφαίρεσαν ανενόχλητοι αρκετά βιβλία τα οποία θα διετίθεντο προς αγορά των βιβλιόφιλων της πόλης των Τρικάλων. Το πρωτοφανές ριφιφί ευδοκίμησε μετά την ολοκλήρωση της βάρδιας του φύλακα της έκθεσης.
Το προαναφερθέν συμβάν θα απασχολήσει αρκετά τους διοργανωτές, ώστε στις μελλοντικές τους εκθέσεις να προσέξουν περισσότερο το κομμάτι της ασφάλειας.