Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Μειοδότης η ΜΕΤΚΑ για Μεγαλόπολη

Ανοιξαν οι προσφορές για το διαγωνισμό της ΔΕΗ που αφορά τη μονάδα της Μεγαλόπολης. Η αποσφράγιση των προσφορών έδειξε τα εξής: Η κοινοπραξία των ΜΕΤΚΑ – General Electric κατέθεσε προσφορά με ισχύ 811 MW και τίμημα 543 εκατ. ευρώ και μηδενικές αποκλίσεις, ενώ η δεύτερα προσφορά της κοινοπραξίας Damco – Ansaldo ήταν για ισχύ μονάδας 780 MW, με τίμημα 580 εκατ. ευρώ και αποκλίσεις που φτάνουν τα 5 εκατ. ευρώ.

Κατά συνέπεια η προσφορά της ΜΕΤΚΑ είναι σημαντικά καλύτερη και ως προς το τίμημα -καθώς είναι κατά 37 συν 5 εκατ. ευρώ χαμηλότερη- όσο και προς την εγκατεστημένη ισχύ, καθώς αφορά μονάδα για ισχύ μεγαλύτερη κατά 32 MW.

www.capital.gr

Ερώτηση Τόγια για το σιτάρι


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: «ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ Η ΒΟΙΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΤΗΡΑ»

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι έντονοι περίοδοι ξηρασίας του 2007 σε πολλές περιοχές της χώρας οδήγησαν σε απώλεια της παραγωγής των καλλιεργητών σιτηρών.
Στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΛΓΑ σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων σιτηροκαλλιεργητών από το πρόγραμμα ΠΣΕΑ εντελώς αιφνιδιαστικά και αναίτια ο Νομός Βοιωτίας εξαιρείται των αποζημιώσεων.
Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση αλλά και αγανάκτηση στους παραγωγούς οι οποίοι βρίσκονται εδώ και καιρό ήδη σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο όπου το αγροτικό τους εισόδημα μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και οι τιμές των προϊόντων κατρακυλούν.
Η άνιση μεταχείρισή τους σε σχέση με συναδέλφους τους σιτηροκαλλιεργητές άλλων Νομών δημιουργεί έντονη ανησυχία αλλά και ερωτήματα περί του τρόπου και των κριτηρίων με τα οποία λαμβάνονται τέτοιου είδους πολιτικές αποφάσεις.
H κυβέρνηση οφείλει, στα πλαίσια της δίκαιης και ίσης μεταχείρισης, να ανακαλέσει την απόφασή της και να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των αποζημιώσεων στους καλλιεργητές σιτηρών της Βοιωτίας.
Ερωτάται ο Υπουργός:
Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους καλλιεργητές σιτηρών του νομού Βοιωτίας;

Σοβαρός τραυματισμός στη Θήβα

Σοβαρά τραυματίστηκε μέσα στο σπίτι της μια ηλικιωμένη γυναίκα από την Θήβα μετά από έκρηξη φιάλης υγραερίου. Τα σοβαρά τραύματα της 79χρονης προκλήθηκαν από το ωστικό κύμα που δημιούργησε η έκρηξη, που προφανώς συνέβη λόγω διαρροής της φιάλης. Αμέσως στο σημείο έφτασαν δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, ενώ η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε αρχικά στο Νοσοκομείο της Θήβας και στη συνέχεια λόγω της κρίσιμης κατάστασης σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Από την ισχυρή έκρηξη δεν προκλήθηκαν υλικές ζημιές στα γειτονικά κτίρια.

Ερώτηση ΠΑΣΟΚ για ΕΡΤ

Ο βουλευτής Βοιωτίας Βασίλης Τόγιας είναι μεταξύ των 30 αντιπροσὠπων του Εθνους που κατέθεσαν ερώτηση στον πρωθυπουργό για την ΕΡΤ. Δείτε.

ΕΡΩΤΗΣΗ Για τον κ. Πρωθυπουργό
Θέμα: Οι προκλητικές αμοιβές του προέδρου της ΕΡΤ ΑΕ, ύψους 347.000€ μια ακόμη διάψευση των δήθεν εξαγγελιών για περικοπές των αποδοχών των «γαλάζιων» golden boys στις ΔΕΚΟ

Χωρίς το παραμικρό ίχνος σεβασμού αλλά, αντίθετα, με υπερβολική κομπορρημοσύνη ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Χ. Παναγόπουλος, κατά την πρόσφατη ακρόασή του από την Επιτροπή ΔΕΚΟ, υποχρεώθηκε να παραδεχθεί, αφού του ειπώθηκε με αυστηρότητα ότι δεν ισχύει το πρόσχημα περί «προσωπικών δεδομένων», το οποίο επικαλέστηκε αρχικά, ότι οι ετήσιες αμοιβές του ανέρχονται στο προκλητικό ποσό των 347.000 ευρώ το χρόνο.

Αγνοώντας, μάλιστα, εξίσου προκλητικά το γεγονός ότι ακόμη και στελέχη ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών δέχονται, το τελευταίο διάστημα, λόγω της οικονομικής κρίσης και της πτώσης των διαφημιστικών εσόδων, περικοπές στις αμοιβές τους, που είναι αμφίβολο αν φθάνουν στα ποσά που εισπράττει ο πρόεδρος της ΕΡΤ και στην περίπτωσή του προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουμε όλοι μας με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το οποίο αυξήθηκε επί της προεδρίας του περισσότερο από κάθε άλλη φορά, δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει να παίρνει τα ίδια χρήματα μέχρι το 2012!

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης αρκεί να αναλογιστούμε ότι τα 347.000 του “golden” προέδρου της ΕΡΤ υπερβαίνουν σημαντικά τις αμοιβές που δίνει σε ένα πρόσωπο το ελληνικό δημόσιο και είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις αποδοχές του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του Πρωθυπουργού, ενώ ανέρχονται στο τριπλάσιο των πάσης φύσεως αποδοχών ενός υπουργού.Με δεδομένο δε, ότι μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της 25ης Φεβρουαρίου 2009 είχε ανακοινωθεί ότι οι μισθοί και οι πάσης φύσεως αποδοχές όλων των επικεφαλής των ΔΕΚΟ θα περιοριστούν στο ποσό των 6.000 ευρώ μηνιαίως, «Να επιβάλλεται ανώτατο όριο στις αποδοχές των στελεχών του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (λέγατε), όποιος δεν συμφωνεί να πάει σπίτι του»,

Ερωτάστε: Ισχύει η δέσμευση για «πλαφόν» στις αποδοχές που εισπράττουν τα στελέχη των ΔΕΚΟ και πόσοι από τα γαλάζια golden boys και golden girls έχουν προσαρμόσει τους μισθούς τους; Γιατί στην περίπτωση του προέδρου της ΕΡΤ Α.Ε., ο οποίος εισπράττει τριπλάσιο ποσό και από τον προϊστάμενό του υπουργό, δεν έχει τύχει ακόμη εφαρμογής η εν λόγω πρωθυπουργική εξαγγελία;

Συνάδει, σε κάθε περίπτωση, το ύψος των χρημάτων που εισπράττει ο πρόεδρος της ΕΡΤ με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα (τίτλοι σπουδών, προηγούμενη εμπειρία, κ.λ.π.), αλλά και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης που ασκεί στην ΕΡΤ; Από πού αντλεί ο κ. Παναγόπουλος την βεβαιότητα ότι θα εισπράττει ως το 2012 αυτό το προκλητικό ύψος αμοιβών των 347.000€, παρά τις επιθετικές σας δηλώσεις ότι όποιος δεν συμφωνεί με τον περιορισμό των αποδοχών του να πάει σπίτι του;

Μήπως η εξίσου προκλητική αυτή στάση του έχει να κάνει με το ότι αντλεί τη δύναμή του απευθείας από το Μαξίμου και τη Ρηγίλλης και δεν υπάρχει αρμόδιος υπουργός που θα τον υποχρεώσει να προσαρμοστεί;

Οι Ερωτώντες βουλευτές
Μιχάλης Καρχιμάκης Γρηγόρης Νιώτης Μάρκος Μπόλαρης
Χρύσα Αράπογλου Γιάννης Κουτσούκος Παναγιώτης Ρήγας Γιώργος Πεταλωτής
Θεοδώρα Τζάκρη Γιάννης Δριβελέγκας Γιάννης Βλατής Γιώργος Ντόλιος Μιχάλης Τιμοσίδης Χρήστος Αηδόνης Τάσος Σιδηρόπουλος Νίκος Ζωΐδης Βασίλης Κεγκέρογλου
Μανώλης Στρατάκης Γιάννης Σκουλάς Θάνος Μωραΐτης
Μιχάλης Κατρίνης Βαγγέλης Παπαχρήστος Δημήτρης Τσιρώνης
Μιχάλης Παντούλας Δημήτρης Βαρβαρίγος Ροδούλα Ζήση Γιάννης Αμοιρίδης
Βασίλης Τόγιας Λεωνίδας Γρηγοράκος Χρήστος Χάϊδος Ανδρέας Μακρυπίδης

Δραστηριότητες Περγαντά

Δείτε τις τελευταίες δραστηριότητες του νομάρχη Βοιωτίας κ. Κλέαρχου Περγαντά, όπως μας κοινοποιούνται μέσω δελτίων Τύπου.
1. Αμεση κατανομή των αποζημιώσεων σιτηρών από τον καύσωνα
του 2007 απαιτεί ο Νομάρχης Βοιωτίας
Ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς με αφορμή την ανακοίνωση πληρωμής των αποζημιώσεων σιτηρών από τον ΕΛΓΑ μέσω του προγράμματος ΠΣΕΑ βλέποντας με έκπληξη ότι οι αγρότες του Ν. Βοιωτίας δεν συμπεριλαμβάνονται στις πληρωμές, με έγγραφο του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά άμεσα να αποζημιωθούν και οι αγρότες του Ν. Βοιωτίας από το πρόγραμμα ΠΣΕΑ που εφαρμόζεται σε όλη σχεδόν τη χώρα.
Το επιχείρημα από πλευράς ΕΛΓΑ ότι δεν υπάρχουν στοιχεία του Ν. Βοιωτίας και ακόμη δύο νομών δηλαδή της Φθιώτιδας και Μαγνησίας δεν είναι αληθές και δεν ευσταθεί διότι τα στοιχειά ήταν στην διάθεση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επιπλέον θα μπορούσαν να ζητηθούν άμεσα οποιαδήποτε άλλα στοιχεία ή διευκρινήσεις από τις υπηρεσίες της ΝΑΒ.
Φυσικά είναι άξιον απορίας σε όλους τους αγρότες του νομού μας πώς οι σιτοκαλλιεργητές σχεδόν όλης της χώρας να αποζημιώνονται και τρεις νομοί να είναι εκτός του προγράμματος των αποζημιώσεων.
Οι υπηρεσίες της Νομ/κής Αυτοδιοίκησης είναι στη διάθεση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποστείλουν εκ νέου τα πραγματικά στοιχεία του Ν. Βοιωτίας όπως έγινε εκ των υστέρων σε αρκετούς νομούς, περιμένοντας από τον κ. Υπουργό την δικαίωση των αγροτών του Ν. Βοιωτίας διότι γνωρίζει πολύ καλά την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι αγρότες και να σταματήσει η διάκριση μεταξύ των αγροτών διαφόρων περιοχών.


2. Συνάντηση ΕΝΑΕ-Αβραμόπουλου για το θέμα της γρίπης
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ (Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας), στο οποίο συμμετέχει ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, συναντήθηκε σήμερα, με τον Υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Περγαντάς έθεσε τα εξής θέματα :

- Την ανεπάρκεια του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης, αφού δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα, συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την προστασία της υγείας των πολιτών.
-Την απουσία των αναγκαίων κονδυλίων προς τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Νομαρχιών για την προμήθεια του απαραίτητου υγειονομικού υλικού.
- Τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό στη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Βοιωτίας, στα Κέντρα Υγείας του Νομού και στα Γενικά Νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς.
Ο Νομάρχης τόνισε στον Υπουργό την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένη στρατηγική και να μεριμνήσει για την εξεύρεση των χρηματικών, υλικών και ανθρώπινων πόρων που απαιτούνται, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία της γρίπης και να προστατευθεί η υγεία των πολιτών.




Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Φωτιές σε Αυλωνάρι και Λοφίσκο στην Εύβοια

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή δύο πύρινα μέτωπα στην Εύβοια, κοντά στην Κύμη.
Το πρώτο ξέσπασε στις 16:10 στην περιοχή Αυλωνάρι και το δεύτερο, μια ώρα αργότερα, στις 17:05 στη γειτονική περιοχή Λοφίσκος.
Οι φωτιές κατακαίουν αγροτοδασικές εκτάσεις, οι οποίες όμως δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές.
Στο Αυλωνάρι επιχειρούν 7 οχήματα με 21 πυροσβέστες, σώμα 14 πεζοπόρων και 4 ελικόπτερα, ενώ στον Λοφίσκο βρίσκονται, επίσης, 7 οχήματα με 21 πυροσβέστες και από αέρος συμμετέχουν στην κατάσβεση 7 αεροπλάνα.
Παρά το γεγονός ότι οι περιοχές δεν είναι δύσβατες, το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνει το γεγονός ότι στα σημεία πνέουν δυνατοί άνεμοι.

Με ενημερωτικά φυλλάδια αντιμετωπίζει τις αυτοκτονίες λόγω κρίσης η Ιρλανδία

Πάνω από 100.000 ενημερωτικά φυλλάδια για την ψυχική υγεία τυπώθηκαν στην Ιρλανδία σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι αυτοκτονίες ανθρώπων που έμειναν άνεργοι η αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης.
Η Εθνική Υπηρεσία Για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών ανακοίνωσε σήμερα ότι η ανεργία αύξησε κατά 70% τον κίνδυνο αυτοκτονιών ακόμα και σε ανθρώπους που δεν έχουν ιστορικό ψυχικής νόσου. «Τα προσωπικά χρέη έχουν αυξηθεί ραγδαία και αυτό, σε συνδυασμό με την ανεργία, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονίες», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Τζάστιν Μπρόφι, πρόεδρος του Κολλεγίου Ψυχιατρικής της Ιρλανδίας.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτοκτονίες στην Ιρλανδία από πέρυσι που η χώρα βυθίστηκε σε ύφεση, αλλά οι γιατροί παρατήρησαν αύξηση στη ζήτηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, ενώ ένας γνωστός ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρίας αυτοκτόνησε τον Ιανουάριο. Το ποσοστό ανεργίας στην Ιρλανδία διπλασιάσθηκε μέσα σε ένα χρόνο και έφθασε το 12%, ενώ αναμένεται να φθάσει το 15,5% ως το τέλος του 2010.
Δικηγόροι, λογιστές και κατασκευαστές χάνουν τη δουλειά τους, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν ουρές πρόσφατα έξω από κατάστημα στο κεντρικό Δουβλίνο ζητώντας δουλειά. Σύμφωνα με τον Μπρόφι, με την κατάλληλη υποστήριξη, μπορεί να αποτραπεί μια αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών στην Ιρλανδία.

Εκτός από τα ενημερωτικά φυλλάδια, η κυβέρνηση παρέχει τη δυνατότητα στον κόσμο να επισκέπτεται υπηρεσίες που ασχολούνται με τους ανέργους βοηθώντας τους να εντοπίσουν τυχόν σημάδια ψυχικής διαταραχής. Ο αριθμός των ανθρώπων που αυτοκτονούν κάθε χρόνο στην Ιρλανδία είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θυμάτων των τροχαίων.
Παρόλο ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτοκτονίες το 2008, το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνας των Αυτοκτονιών ανακοίνωσε ότι 9.218 άνθρωποι μεταφέρθηκαν τη χρονιά αυτή στα νοσοκομεία καθώς επιχείρησαν να κάνουν κακό στον εαυτό τους. Ο αριθμός των ανθρώπων που έβλαωαν τον εαυτό τους αυξήθηκε σε για κάθε 100.000 το 2008 από 188 για κάθε 100.000 που ήταν το 2007. Για τους νεαρούς Ιρλανδούς, η αυτοκτονία είναι η κύρια αιτία θανάτου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πράσινο φως για λιθάνθρακα, αλλά σε μία 10ετία

Aναγκαία κρίνει την ένταξή του στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας η έκθεση του ΣEEΣ
Υπέρ της εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας τάσσεται στη νέα έκθεσή του το Συμβούλιο Eθνικής Eνεργειακής Στρατηγικής (ΣEEΣ) για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Σε ό, τι αφορά την στρατηγική με ορίζοντα το 2020, η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες είναι πλήρως ευθυγραμισμένη με την κυβερνητική πολιτική που έχει θέσει εκτός μίγματος για την ηλεκτροπαραγωγή την πυρηνική ενέργεια και τον λιθάνθρακα, με αρκετές όμως επιφυλάξεις και επισημάνσεις, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις σε ό, τι αφορά την αποτελεσματικότητα των στόχων στους τομείς εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών.

Bασική παραδοχή της έκθεσης αποτελεί η μείωση της ζήτησης ως συνέπεια τόσο της κρίσης όσο και της βελτίωσης της ενεργειακής έντασης που αναμένεται από τα μέτρα εξορθολογισμού της κατανάλωσης. Eμφανίζεται μειωμένη κατά 15% περίπου το 2020 σε σχέση με τις προβλέψεις της αντίστοιχης έκθεσης του 2008. O λιγνίτης θα συνεχίσει να αποτελεί βασική πηγή ηλεκτροπαραγωγής και μετά το 2020, με σημαντικά μειούμενες ποσότητες λόγω εξάντλησης των κοιτασμάτων.
Εξοικονόμηση
Tο Συμβούλιο Eθνικής Eνεργειακής Στρατηγικής εκτιμά ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας και προβλέπει ότι το 2015 μπορεί να εξοικονομηθεί συνολική ποσότητα ενέργειας 1,963 Mtoe. Για να επιτευχθούν οι στόχοι εξοικονόμησης, η έκθεση προτείνει την λήψη αυστηρών μέτρων και εξορθολογισμό των τιμολογίων των ενεργειακών προϊόντων.

"Δεν είναι καλύτερα τα βιολογικά τρόφιμα"

Τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι πιο υγιεινά από τα συμβατικά. Μάλιστα, υπάρχουν ελάχιστες διαφορές στην διατροφική τους αξία. Και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι ωφελούν περισσότερο την υγεία οι τροφές βιολογικής καλλιέργειας από τις συμβατικές. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ανεξάρτητη έρευνα στη Βρετανία.
Βρετανοί ειδικοί επισημαίνουν ότι, ύστερα από αυτήν την έρευνα, ο καταναλωτής θα είναι περισσότερο ενημερωμένος, πριν κάνει τις διατροφικές του επιλογές.

Ωστόσο, η Soil Association, οργάνωση που τάσσεται υπέρ της βιολογικής καλλιέργειας, επέκρινε την τελευταία έρευνα. Οι ερευνητές από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου μελέτησαν όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία 50 χρόνια για τη διατροφή. Στις 55 από τις 162 μελέτες που περιέλαβαν στην τελική ανάλυση, υπήρχε μόνον ένας μικρός αριθμός διαφορών μεταξύ συμβατικών και βιολογικών τροφίμων και οι διαφορές αυτές δεν ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να αφορούν τη δημόσια υγεία, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Άλαν Ντανγκούρ.

Επίσης, συμβατικά και βιολογικά τρόφιμα δεν βρέθηκαν να παρουσιάζουν διαφορές στην περιεκτικότητα των περισσότερων θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνη C και ασβέστιο, επισήμαναν οι ερευνητές. Η τελευταία μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Πρώτες άδειες ίδρυσης σε ιδιωτικά κολέγια

Ένα βήμα πιο κοντά στην κοινοτική οδηγία για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών των ιδιωτικών κολεγίων βρίσκεται η Ελλάδα, κυκλοφόρησαν σήμερα τα ΦΕΚ με Αριθμό Φύλλου 1531 έως 1533 στα οποία αναφέρονται οι άδειες ιδρύσεως στα Κολλέγια που είχαν υποβάλει αιτήσεις έως την 31/12/08. Συγκεκριμένα δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας 39 άδειες ιδρύσεως σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, για 33 κολέγια τα οποία είχαν υποβάλει αιτήσεις στο υπουργείο από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Συνολικά δόθηκαν άδειες σε πέντε Αμερικάνικα κολέγια, 12 που συνεργάζονται με Βρετανικά πανεπιστήμια, σε εννέα που συνεργάζονται με άλλα Ευρωπαϊκά κράτη και επτά κολέγια που είτε είναι καινούργια, είτε δε συνεργάζονται με κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού.
Επόμενο βήμα και πιο σημαντικό θα είναι η έκδοση των αδειών λειτουργίας τους. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον Αύγουστο το υπουργείο Παιδείας πρέπει να επισκεφτεί ένα ένα τα κολέγια και να διαπιστώσει αν τηρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νέος νόμος, κυρίως αν τηρεί τους κτιριακούς όρους που έχει θέσει το υπουργείο.
Τρίτο και τελευταίο βήμα που πρέπει να γίνει το αργότερο μέσα στο φθινόπωρο είναι η έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν περίπου ένα μήνα υπήρχε νέα καταδίκη της χώρας μας για τη μη ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Οδηγία.
Φυσικά αναμένεται, ότι το υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει άμεσα το Π.Δ για την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την άμεση και απρόσκοπτη αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων των Ευρωπαϊκών Κολλεγίων από το 1990 έως σήμερα. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει πριν από 2 χρόνια, ότι αυτή η αναγνώριση θα γίνει αμέσως μετά την νομοθέτηση των ελέγχων του υπουργείου επί των Κολλεγίων, κάτι που έχει ήδη γίνει.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από skai.gr

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Στερεάς

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελής Σκλιάς ολοκλήρωσε κύκλο συναντήσεων εργασίας με τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που δεν διαθέτουν ακόμη Χώρο Υγειονομικής Ταφής, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της δημιουργίας των χώρων αυτών σε κάθε περιοχή. Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τα μέλη του Δ.Σ. του Φο.Δ.Σ.Α. Λοκρίδας, του Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Φθιώτιδας, του Φο.Δ.Σ.Α. Φωκίδας, του Φο.Δ.Σ.Α. Νότιας Εύβοιας και του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ευρυτανίας.

Στόχος των συναντήσεων εργασίας ήταν η ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας περί της τρέχουσας κατάστασης για κάθε Φορέα Διαχείρισης, ειδικότερα η εξέλιξη της μελέτης ωρίμανσης για το κύτταρο διαχείρισης των απορριμμάτων και η διαδικασία χωροθέτησης.
Ο Γενικός Γραμματέας με τη σειρά του ενημέρωσε τους Φορείς Διαχείρισης για τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που ανοίγονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετά την εκχώρηση από το ΥΠΟΙΟ και το ΥΠΕΧΩΔΕ του ποσού των 88,0 εκατ. Ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων διαχείρισης Οικιακών και Βιομηχανικών στερεών αποβλήτων. Με το ποσό αυτό πρόκειται να καλυφθούν, σύμφωνα με τους εγκεκριμένους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, έργα διαχείρισης (κατασκευής και αναβάθμισης) οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων και πιο συγκεκριμένα: - Σταθμοί Μεταφόρτωσης.
- Χώροι Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων / Απορριμμάτων.
- Ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων.
- Μονάδες μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Επίσης αναφέρθηκε στην Ανοιχτή Πρόσκληση ύψους 23,2 εκατ. Ευρώ που η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εξέδωσε άμεσα, με Τελικούς Δικαιούχους την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού καθώς και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού η Δημοσίου Δικαίου δυνητικά αρμόδια για την εκτέλεση πράξεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Εκ των πόρων αυτών 11,2 εκατ. Ευρώ διατίθενται για έργα αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Στερεών Αποβλήτων ενώ ποσό των 12,0 εκατ. Ευρώ διατίθεται για προμήθειες εξοπλισμού μεταφοράς απορριμμάτων (απορριμματοφόρα, πλυστικά κ.α.) και προμήθειες εξοπλισμού διαχείρισης απορριμμάτων εντός των Χώρων Υγειονομικής Ταφής (συμπιεστές, φορτηγά, σπαστήρες, κονιορτοποιητές κλπ.). Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι για τον εξοπλισμό μεταφοράς θα χρηματοδοτηθούν οι φορείς διαχείρισης απορριμμάτων που η βασική υποδομή τελικής διάθεσης (Χώροι Υγειονομικής Ταφής) έχει άδεια λειτουργίας και εντάσσεται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας.

Με την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος κοινής δουλειάς από τους Φο.Δ.Σ.Α. και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον προγραμματισμό των άμεσων, απαραίτητων ενεργειών ολοκληρώθηκε κάθε μια συνάντηση εργασίας ώστε να διασφαλιστεί η δρομολόγηση της οριστικής λύσης στο ζήτημα της Διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Με την ολοκλήρωση του κύκλου συναντήσεων ο κ. Σκλιάς δήλωσε:
«Η Κυβέρνηση απέδειξε ότι έχει τη βούληση και τους απαραίτητους πόρους για να δοθεί η οριστική λύση στη Διαχείριση των Στερεών Απορριμμάτων, ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Στερεά Ελλάδα. Είναι η στιγμή της ευθύνης πλέον για όλους όσους εμπλέκονται στο πρόβλημα, φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κοινωνικούς φορείς και πολίτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεισφέρουν στη λύση του προβλήματος, αντί να αποτελούν μέρος του…»

Πνιγμοί σε Ιτέα και Χαλκίδα

Χωρίς τις αισθήσεις του, ανασύρθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή Αμαρύνθου Χαλκίδας , 33χρονος αλλοδαπός.
Ο άτυχος άνδρας διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Γ.Ν.Ν. Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Η σορός του πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής. Προανάκριση διενεργείται από το Β’ Λιμενικό Τμήμα Ερέτριας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας.

Εξάλλου χωρίς τις αισθήσεις του, ανασύρθηκε, σήμερα το πρωί, από τη θαλάσσια περιοχή Ιτέας Φωκίδας , 80χρονος. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ιτέας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Η σορός του πρόκειται να μεταφερθεί στο Π.Γ.Ν. Ρίου για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.
Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Ιτέας.

Εγκρίθηκε ο ΘΗΣΕΑΣ 2 για ΟΤΑ

Ο υπουργός των Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε, σε δηλώσεις του, ότι το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ 1» έδωσε με διαφάνεια πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση και την οδήγησε στο να κάνει αναπτυξιακά έργα, με πλήρη διαφάνεια, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι μέχρι και το τελευταίο ευρώ εμφανίζεται στο δικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών.
Στην περίοδο 2005-2009 έδωσε 3,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί για τα έτη 2010-2014,που συμπίπτει και με το τέλος του ΕΣΠΑ.
Με την ίδια λογική θα είναι το ύψος περίπου 3,7 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι οι δαπάνες που δεν είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ μπορούν να μπουν μέσω του ΘΗΣΕΑ και να βοηθήσουν τους ΟΤΑ.
Μέχρι στιγμής από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ 1 έχουν συμβασιοποιηθεί 20.700 έργα, που καλύπτουν 3,2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 92% του συνόλου του προγράμματος και έχουν τελειώσει 7 χιλιάδες έργα.
Ο κ. Παυλόπουλος κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι είχαν οδηγήσει την τοπική αυτοδιοίκηση στην κομματικοποίηση, το μαρασμό και την αδιαφάνεια.
Το 2004, είπε ο κ. Παυλόπουλος,όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Καραμανλή, ίσχυε το πρόγραμμα ΕΠΤΑ, που έδωσε 1,7 δισ. ευρώ με πλήρη αδιαφάνεια, το οποίο καταβαράθρωσε οικονομικά την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί και ελλιπές ήταν και δόθηκε κατά τρόπο εντελώς ανορθόδοξο και με κομματικά κριτήρια, ενώ για πάρα πολλά από τα χρήματα αυτά δεν υπήρχαν παραστατικά στο υπουργείο Εργασίας.
Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον υφυπουργό Θανάση Νάκο, γιατί αφιέρωσε το περισσότερο καιρό της υπουργικής θητείας του σε αυτόν τον τομέα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο ίδιος θα οδηγήσει και τον ΘΗΣΕΑ 2 στην ίδια επιτυχή πορεία.
Εξάλλου, ο κ. Νάκος στις δηλώσεις του τόνισε ότι μία καινούργια γενιά έργων θα αρχίσει αμέσως μετά τις θερινές διακοπές και περισσότερα από 25 χιλιάδες έργα θα δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να τονώσει και την αγορά, σε μία περίοδο η οποία είναι δύσκολη από οικονομική άποψη.
Με το «ΘΗΣΕΑ 2», τόνισε ο κ. Νάκος θα προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο κυρίως σε έργα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές αλλά και έργα που γεφυρώνουν τις χρηματοδοτήσεις με το ΕΣΠΑ, καθώς από αυτό το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτούνται μελέτες.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελίες του υπευθύνου το ΠΑΣΟΚ Ντίνου Ρόβλια ότι το πρώτο εξάμηνο του 2009 έχουν προσληφθεί 65 χιλιάδες άτομα στο δημόσιο τομέα, συμβασιούχοι και μόνιμοι, έναντι 48 χιλιάδων το πρώτο εξάμηνο του 2008, ο κ. Νάκος είπε ότι δεν έχει το σύνολο των στοιχείων, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι είναι ψευδή, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση ενώ χρησιμοποιούσε 12,5 χιλιάδες συμβασιούχους τα προηγούμενα χρόνια, φέτος θα χρησιμοποιήσει 10 χιλιάδες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βραδιά... I Love Silvio διοργανώνει παριζιάνικη ντισκοτέκ

Μια βραδιά αφιερωμένη αποκλειστικά στον «σκανδαλόπληκτο» Καβαλιέρε με τον τίτλο I love Silvio διοργανώνει η γνωστή ντισκοτέκ Globo στο κέντρο του Παρισιού, έχοντας ως επίσημη καλεσμένη την «πέτρα» του τελευταίου ροζ σκανδάλου, την 42χρονη συνοδό πολυτελείας Πατρίτσια Ντ' Αντάριο.
Καρναβαλικές μάσκες με το πρόσωπο του Ιταλού πρωθυπουργού θα διανεμηθούν στους θαμώνες κατά τη διάρκεια της βραδιάς, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της μεγάλης ντισκοτέκ Globo στο κέντρο της Πόλης των Φώτων. «Η ιστορία ανάμεσα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την Πατρίτσια Ντ' Αντάριο μας διασκεδάζει πολύ. Θα είναι η πρώτη της εμφάνιση μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης» δήλωσε ο ιδιοκτήτης της ντισκοτέκ Μπενζαμέν Πατού.

Το κέντρο θα είναι διακοσμημένο με τα χρώματα της Ιταλίας και το προσωπικό του θα φορά τη φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πάντως, ετοιμάζεται για τις διακοπές του, τις οποίες θα περάσει στη σεισμοπαθή περιοχή της Λ' Ακουιλα.
«Αρχικά ο πρόεδρος ήθελε να ενοικιάσει μία κατοικία στη Λ' Άκουιλα, αλλά τελικά θα μείνει στον κοιτώνα της οικονομικής αστυνομίας» δήλωσε ο δικηγόρος του Καβαλιέρε.
Στο ίδιο κτίριο είχαν φιλοξενηθεί και οι ηγέτες της G8, στο πλαίσιο της οποίας ο Μπερλουσκόνι είχε ανακοινώσει ότι θα περάσει την περίοδο των διακοπών στην περιοχή αυτή «για να επιβλέπει την πρόοδο των εργασιών ανοικοδόμησης».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Κατεπείγουσα προκαταρκτική για το νερό στη Μαγνησία

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το νερό στη Μαγνησία
Την εξέταση παρήγγειλε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου.
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού στους Δήμους Ν. Αγχιάλου, Αφετών και στην Κοινότητα Μακρινίτσας αλλά και για την καθαρότητα της θάλασσα στις ακτές κολύμβησης του Παγασητικού, στον Νομό Μαγνησίας.
Η εισαγγελέας λαμβάνοντας υπόψη δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου ζήτησε τη διενέργεια ελέγχων από τη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Τα αποτελέσματα των ελέγχων, οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, θα συμπεριληφθούν στη δικογραφία της υπόθεσης.
Η προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε με αφορμή τη διαφορά που παρουσιάζουν οι μετρήσεις ιδιωτών και κρατικών φορέων και οργανισμών για τα μικροσωματίδια στο πόσιμο και το θαλάσσιο νερό.
Η προκαταρκτική εξέταση θα ανατεθεί σε πταισματοδίκη και αναλόγως των αποτελεσμάτων σε δεύτερο βαθμό θα κληθούν να δώσουν καταθέσεις οι αρμόδιοι για το θέμα φορείς.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από skai.gr

Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκανε δολιοφθορές στο δίκτυο του ΟΣΕ

Από την προαναάκριση προέκυψε ότι οι δράστες έκοβαν χάλκινα καλώδια από το σιδηροδρομικό δίκτυο και τα πουλούσαν σε παλιατζήδες

Σπείρα τσιγγάνων που διέπραττε κλοπές υλικών και δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ, με κίνδυνο την ασφάλεια κίνησης των τρένων, εξαρθρώθηκε χθες από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής.
Οι αστυνομικοί, που εδώ και καιρό έστηναν μπλόκα κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών, συνέλαβαν χθες τις νυχτερινές ώρες στα Κιούρκα, στο 36ο χιλιόμετρο της γραμμής Αθηνών - Λαμίας, τρεις άνδρες ηλικίας 36, 24 και 21 ετών και μια 20χρονη, τη στιγμή που προσπαθούσαν να κόψουν καλώδια του εναέριου συστήματος ηλεκτροδότησης των τρένων.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, εδώ και περίπου τρεις μήνες, έκοβαν χάλκινα καλώδια από το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα οποία τεμάχιζαν σε τμήματα δύο μέτρων και στη συνέχεια τα φόρτωναν σε ΙΧ φορτηγά και τα πουλούσαν σε παλιατζήδες στον Ασπρόπυργο και τα Ανω Λιόσια.
Οι δράστες διάλεγαν συνήθως δύσβατα σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου Αθηνών - Λαμίας και συγκεκριμένα από το 30ό χιλιόμετρο (περιοχή Αγίου Στεφάνου) έως το 110ο χιλιόμετρο (περιοχή Θηβών).

Οπως δήλωσε ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής Ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος, η κοπή των καλωδίων έθετε σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια των τρένων κατά τη διέλευσή τους, ενώ υπήρχε σοβαρή πιθανότητα εκτροχιασμού με άγνωστες συνέπειες για τη σωματική ακεραιότητα των επιβατών.
Οι δολιοφθορές αυτές είχαν προκαλέσει πολλές φορές σοβαρές ζημιές σε συρμούς τρένων και πολύωρες καθυστερήσεις στα δρομολόγια.
Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 81 τεμάχια χάλκινων καλωδίων που είχαν φορτώσει σε ΙΧ φορτηγό ιδιοκτησίας ενός από αυτούς, καθώς και η ψαλίδα κοπής μετάλλων που χρησιμοποιούσαν για να τα κόψουν από τους μεταλλικούς στύλους.

Μέχρι στιγμής, έχουν διαπιστωθεί δεκαπέντε περιπτώσεις κλοπών και δολιοφθορών που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην κίνηση των αμαξοστοιχιών σε διάφορα σημεία του δικτύου Αθηνών - Λαμίας.
Οι έρευνες από την Αστυνομία συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των κλεπταποδόχων, καθώς και τον εντοπισμό χυτηρίων στα οποία έλιωναν το χαλκό, για την περαιτέρω επεξεργασία του. Επίσης, ερευνάται η συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νεκρά ψάρια στην παραλία Αυλίδας

Μετά το εξασθενές χρώμιο ήρθαν και τα νεκρά ψάρια στην παραλία της Αυλίδας. Αποτρόπαιο ήταν το θέαμα που αντίκρισαν στην αμμουδιά οι κάτοικοι της περιοχής χθες. Δεκάδες ψάρια, καβούρια, γαρίδες και άλλα θαλάσσια είδη είχαν εκβραστεί νεκρά στην παραλία. Το νερό της θάλασσας κατά μήκος της παραλίας ήταν γεμάτο αφρούς. Τότε άρχισαν να αναρωτιούνται όλοι τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή; Γιατί πεθαίνουν τα ψάρια;

Γιατί όταν πεθαίνουν τα ψάρια καθένας σκέφτεται τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η μόλυνση αυτή στα παιδιά που κάνουν μπάνιο σε αυτή την παραλία. Ο κ. Κώστας Χαϊνάς, μέλος των «Ενεργών Πολιτών Εύβοιας» εξηγεί στην zougla.gr ότι «οι βιομηχανίες της περιοχής, από τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται η μόλυνση, είναι συγκεκριμένες και πρέπει να ελεγχθούν». Δεν είναι λίγες οι φορές που κάτοικοι έχουν διαμαρτυρηθεί για την μόλυνση και την επικινδυνότητα των υλικών, που προφανώς καταλήγουν στην θάλασσα, αλλά και για τις αφόρητες οσμές που φτάνουν έως το Ληλάντιο και την Αυλίδα.

Οι «Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας» με επιστολή τους κατήγγειλαν το θέμα στη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας Ευβοίας, την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ευβοίας, το Λιμεναρχείο Χαλκίδας και τον Δήμο Αυλίδας, και ζήτησαν να ελεγχθούν άμεσα τα νεκρά θαλάσσια είδη και να εντοπισθούν οι αιτίες θανάτου τους. Ζητούν να εντοπισθούν οι υπεύθυνοι της μόλυνσης και να ελεγχθούν οι εγκαταστάσεις τους, ως προς το εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας τους, σε κάθε δε περίπτωση, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της μόλυνσης.
www.zougla.gr

Τελευταίο μπάνιο για 66χρονη στα Καμένα Βούρλα

Xωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, το πρωί της Τρίτης, από τη θαλάσσια περιοχή Καμένων Βούρλων, μία 66χρονη.
Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε στο περιφερειακό Ιατρείο Καμένων Βούρλων όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της και εν συνεχεία με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λαμίας.

Τραυματίστηκε βαριά 9χρονη σε λούνα παρκ στη Χαλκίδα

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ένα κορίτσι ηλικίας μόλις 9 ετών, μετά από ατύχημα που είχε σε λούνα παρκ στην Χαλκίδα.
Το κορίτσι βρισκόταν μαζί με την μητέρα του στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής χτες βράδυ. Κάποια στιγμή η 9χρονη και η μητέρα της επισκέφτηκαν το λούνα παρκ που είχε στηθεί στο σημείο. Όταν το κορίτσι ανέβηκε σε έναν από τα παιχνίδια του λούνα παρκ η διασκέδαση έγινε εφιάλτης. Ξαφνικά η 9χρονη έπεσε από ύψος περίπου 10 μέτρων με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο και λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της μικρής κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα. Το μικρό κορίτσι έχει υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και ρήξεις σε ζωτικά του όργανα και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.
Η υπεύθυνη του λούνα παρκ και ο χειριστής του παιχνιδιού συνελήφθησαν, ενώ παραγγέλθηκε και αυτοψία στο χώρο που έγινε το ατύχημα.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ!

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 28 Ιουλίου 2009, παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», με το οποίο ενισχύεται η ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών, μέσω της επιχορήγησης δράσεων που συμβάλουν στην ενεργειακή τους αναβάθμιση.

Το πρόγραμμα αφορά όλα τα κτίρια κατοικίας που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, οπότε και άρχισαν να ισχύουν οι διατάξεις του νέου κανονισμού για την θερμομόνωση. Λόγω της ανεπάρκειας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την κάλυψη όλων των κατοικιών και των περιορισμών που τίθενται από την Ε.Ε., η υλοποίηση της δράσης θα πραγματοποιηθεί σε δύο επίπεδα: για ορισμένα κτίρια θα δοθεί οικονομική επιχορήγηση, ενώ για άλλα φορολογικά κίνητρα.

Ως ανώτατο όριο τιμής ζώνης για την εφαρμογή του προγράμματος ορίζονται τα 1.500 ευρώ/ανά τετραγωνικό μέτρο (ισχύουσα τιμή ζώνης στο Ν. Φωκίδος: 600 - 1500€/τμ.). Τα κτίρια που βρίσκονται κάτω από το όριο αυτό, το οποίο αναγράφεται στο σημείωμα του ΕΤΑΚ και έχουν στα χέρια τους όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δικαιούνται οικονομική επιδότηση.

Για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω από το όριο τιμής ζώνης, θα δοθούν φορολογικά κίνητρα με ισοδύναμα αποτελέσματα, τα οποία θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Οικονομίας πριν την έναρξη του προγράμματος. Με το όριο αυτό των 1.500€/τ.μ καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής περιφέρειας και αρκετά μεγάλο τμήμα της Αττικής. Συνολικά αναμένεται να χρηματοδοτηθούν πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή 400.000 πολίτες.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται είτε απευθείας είτε μέσα από φορολογικά κίνητρα είναι οι εξής:
· Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές.
· Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων.
· Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
· Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων

Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στα 400 εκ. ευρώ, ενώ μαζί με την ιδία συμμετοχή θα κινητοποιηθούν πόροι συνολικού ύψους 1 δις ευρώ στον τομέα των κατασκευών για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000€ ανά κτίριο, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται από 30 έως και 50%, ανάλογα με το αν είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία και το είδος των παρεμβάσεων.

Ο πολίτης θα απευθύνεται στο Δημόσιο μόνο μία φορά και συγκεκριμένα στο ΚΕΠ της περιοχής του. Παράλληλα, βάσει των οικείων ρυθμίσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ, για όλες τις εργασίες θα χρειαστεί μόνο μία έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, με την εξαίρεση της θερμομόνωσης κελύφους, όπου απαιτούνται σκαλωσιές και συνεπώς άδεια από την πολεοδομία.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια δύο χρόνια, ενώ η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες, να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι ένοικοι των πολυκατοικιών, να προετοιμαστούν τα ΚΕΠ και να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές. Σύντομα θα ανακοινωθεί και η λειτουργία Γραμμής Επικοινωνίας για τη στήριξη του έργου, από την οποία οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το πρόγραμμα και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Το νέο αυτό πρόγραμμα εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης για την προώθηση μιας σύγχρονης και ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος με βασικές συνιστώσες την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας. Το πρόγραμμα αποτελεί ίσως το σημαντικότερο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς όχι μόνο αφορά περισσότερους πολίτες, αλλά και τα σπίτια στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της συνολικής τελικής ζήτησης ενέργειας, ενώ οι ελληνικές κατοικίες συγκαταλέγονται στις πιο ενεργοβόρες στην Ευρώπη.

Υπολογίζεται ότι αν υλοποιηθεί το σύνολο των προβλεπόμενων παρεμβάσεων στις κατοικίες, μπορούμε να επιτύχουμε μέχρι και 70% εξοικονόμηση ενέργειας, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν για τους πολίτες και τη χώρα συνολικά.

Ερώτηση Τόγια στη Βουλή για το φυτοφάρμακο του δάκου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Για τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Θέμα: «Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βάζει σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων ανθρώπων με την κυκλοφορία επικίνδυνου φυτοφαρμάκου για τη δακοκτονία που έχει ήδη απαγορευθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Κύριε Υπουργέ,
Σοβαρότατη ανησυχία προκαλεί η απόφαση του Υπουργείου σας να χορηγήσει κατ' εξαίρεση έγκριση κυκλοφορίας στο Lebaycid, ένα επικίνδυνο φυτοφάρμακο εναντίον του δάκου της ελιάς που έχει απαγορευτεί στις Η.Π.Α., την Αυστραλία αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2004, καθώς αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη δημόσια υγεία αλλά και για το περιβάλλον.
Τα αποθέματα του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου υπάρχουν γιατί η νέα προμήθεια του φαρμάκου ποσότητας 200.000 λίτρων πραγματοποιήθηκε το 2006 και παραλήφθηκε στις αρχές του 2007, λίγους μόνο μήνες πριν λήξει η κατ' εξαίρεση παράταση που είχε δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέραν της οποίας το συγκεκριμένο απαγορευμένο φυτοφάρμακο θα έπρεπε οριστικά να αποσυρθεί. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο σας ζήτησε να εξαιρεθεί η Ελλάδα από την απαγόρευση ως το τέλος του 2007 αλλά και το 2008, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα των 200.000 λίτρων που κόστισαν στο Ελληνικό Δημόσιο 2.000.000€ (δηλαδή 10 € το λίτρο), προς αποφυγή κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, όπως φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου σας.
Σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, και παρά τις προειδοποιήσεις και τις καταγγελίες καταναλωτικών οργανώσεων, με την υπ' αριθ.
128569/11.5.2009 απόφασή σας, χορηγείτε κατ' εξαίρεση έγκριση κυκλοφορίας του εντομοκτόνου Lebaycid (με δραστική ουσία το fenthion), στην αγορά, για 120 ημέρες για το 2009 (που λήγει στις 31/8/2009) αξιοποιώντας ένα παράθυρο της Ε.Ε και με την δικαιολογία ότι έχουν αγορασθεί μεγάλες ποσότητες με χρήματα των φορολογουμένων, και επιμένετε στη χρήση του -και για το τρέχον έτος-, προκειμένου να τελειώσουν τα αποθέματα, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων καταναλωτών, αφού σύμφωνα και με τον ΕΛ.ΚΕ.ΚΑ (Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) «το επικίνδυνο αυτό δηλητήριο προκαλεί μέχρι και θάνατο στους καταναλωτές».
Δεδομένου ότι:
Υπεβλήθη ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κοππά, αν η χρήση του φυτοφαρμάκου παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία, και αν η Ε.Ε. είναι ενήμερη γι' αυτό,
Το πρόγραμμα της δακοκτονίας κοστίζει 3 εκατ. € ετησίως και εκπονείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πληρώνεται από τον εθνικό προϋπολογισμό, δηλαδή τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου,
Στις 3 Ιουλίου 2003 η αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ε.Ε. εξέδωσε γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία έπρεπε να απαγορευτεί η κυκλοφορία του φυτοφαρμάκου καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλές για την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον,
Στις ΗΠΑ το fenthion δεν διαθέτει πλέον έγκριση κυκλοφορίας από το FDA (Federal Drug Administration) καθώς θεωρήθηκε υπεύθυνο για πολλούς θανάτους από δηλητηρίαση,
Υπάρχουν πολλά άλλα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα δακοκτονίας, πολύ φθηνότερα (σχεδόν το 1/3 της τιμής του Lebaycid) και ταυτόχρονα φιλικότερα προς το περιβάλλον,
Η εν λόγω ουσία ανιχνεύεται στο τελικό προϊόν, και είναι υπαρκτός και δεδομένος ο κίνδυνος δυσφήμισης των προς εξαγωγή ελληνικών ελαιοκομικών προϊόντων (ελαιόλαδο και επιτραπέζια ελιά) σε περίπτωση εντοπισμού υπολειμμάτων,
Ξένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που θα μπορούσαν να πωλούν ελαιοκομικά προϊόντα, θέτουν όλο και αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά τα φυτοφάρμακα με κίνδυνο τον αποκλεισμό των αντίστοιχων ελληνικών,
Ερωτάστε:
Με ποια λογική και με βάση ποιους ελέγχους, προμηθεύεται το Υπουργείο σας ένα εντομοκτόνο αμφιβόλου ποιότητας που είναι επικίνδυνο για τους καταναλωτές και το περιβάλλον;
Για ποιους λόγους όταν γνωστοποιήθηκε η επικινδυνότητα του συγκεκριμένου φαρμάκου και απαγορεύτηκε η χρήση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αποσύρθηκε άμεσα για την προστασία των καταναλωτών;
Ποιοι λόγοι επέβαλλαν την αγορά ενός παγκοσμίως απαγορευμένου φυτοφαρμάκου ύψους 2.000.000€, κατασπαταλώντας ουσιαστικά το δημόσιο χρήμα, για το οποίο αργότερα το Υπουργείο σας θέλησε να φανεί αρκούντως σχολαστικό όσον αφορά στη «χρηστή» διαχείρισή του αλλά όχι εξίσου «προστατευτικό» όσον αφορά την υγεία των καταναλωτών;
Ποια είναι η δήθεν ανάγκη για την έκδοση κατ' εξαίρεση εγκρίσεων από το Υπουργείο σας το 2008 και το 2009 που στοχεύουν στο να «ξανατελειώσουν» τα αποθέματα;
Για ποιους λόγους δεν υιοθετεί το Υπουργείο σας εναλλακτικές πρακτικές αντιμετώπισης του δάκου που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, και οι οποίες θα ταυτίζονται με πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας;
Προτίθεστε να παρέμβετε με άμεσα μέτρα καταργώντας τη χρήση του συγκεκριμένου εντομοκτόνου-δηλητήριου για την προστασία της υγείας των καταναλωτών, και αν ναι, ποια είναι αυτά;
Ποια «αναγκαιότητα» επιβάλλει να αναλαμβάνετε το ρίσκο για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, τις εξαγωγές και τη δυσφήμηση της χώρας όσον αφορά ένα από τα γνωστότερα εξαγώγιμα προϊόντα όπως είναι το ελαιόλαδο και τα παράγωγά του;
Οι Ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές
Μιχάλης Καρχιμάκης
Μανώλης Στρατάκης
Βασίλης Έξαρχος
Γιάννης Κουτσούκος
Θάνος Μωραΐτης
Τόνια Αντωνίου
Μανώλης Σκουλάκης
Γιάννης Δριβελέγκας
Παναγιώτης Ρήγας
Άντζελα Γκερέκου
Δημήτρης Βαρβαρίγος
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Δημήτρης Τσιρώνης
Δημήτρης Κουσελάς
Βασίλης Κεγκέρογλου
Μαρία Σκραφνάκη
Ελπίδα Τσουρή
Γιώργος Νικητιάδης
Απόστολος Κατσιφάρας
Κώστας Σπηλιόπουλος
Γιάννης Μανιάτης
Μιχάλης Κατρίνης
Νίκος Σηφουνάκης
Νίκος Ζωΐδης
Ροδούλα Ζήση
Ανδρέας Μακρυπίδης
Σοφία Γιαννακά
Βασίλης Τόγιας
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Ηλίας Λαμπίρης
Γιάννης Σκουλάς
Δημήτρης Ρέππας

Προς απόλυση ο ιερέας που ασέλγησε σε 20χρονο

Σε αργία τέθηκε ο ιερέας που συνελήφθη στη Στυλίδα, με την κατηγορία ότι ασέλγησε σε 20χρονο νεαρό, ο οποίος αντιμετωπίζει διανοητικά προβλήματα.
Με απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για την απόλυση του ρασοφόρου, «μετά το ηθικό ζήτημα που δημιουργήθηκε με δική του υπαιτιότητα», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.Στο μεταξύ, ο ιερομόναχος αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του ανακριτή, προκειμένου να απολογηθεί. Ήδη, ο εισαγγελέας Λαμίας, άσκησε εναντίον του δίωξη για κακουργηματικές πράξεις.
www.zougla.gr

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Οι Τούρκοι μετέτρεψαν τις εκκλησίες σε στάβλους

Οι Τούρκοι μετέτρεψαν τις εκκλησίες σε στάβλους
Εκατοντάδες θρησκευτικά μνημεία βεβηλώθηκαν στα Κατεχόμενα της Κύπρου σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Ελσίνκι

Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009
www.tovima.gr
Για πρώτη φορά μια επίσημη αρχή, η Αμερικανική Επιτροπή Ελσίνκι, κατέγραψε τις καταστροφές και τις λεηλασίες που υπέστησαν τα θρησκευτικά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο και τα στοιχεία που δίδονται στη δημοσιότητα είναι σοκαριστικά. Εκατοντάδες ορθόδοξα μνημεία έχουν λεηλατηθεί.

Στην έκθεσή της η Αμερικανική Επιτροπή Ελσίνκι σημειώνει ότι «τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία στα Κατεχόμενα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο» και ότι χιλιάδες εικόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, χειρόγραφα, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά έχουν κλαπεί από τον τουρκικό στρατό από τις εκκλησίες, τα μοναστήρια και τα εξωκλήσια. Τα περισσότερα κατέληξαν σε διεθνείς δημοπρασίες.
Η έκθεση καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί στα θρησκευτικά μνημεία των Κατεχομένων και σύμφωνα με αυτήν:
* 500 εκκλησίες έχουν λεηλατηθεί από τούρκους στρατιώτες.
* 133 εκκλησίες και μοναστήρια έχουν βεβηλωθεί.
* 15.000 εικόνες, από τις οποίες 3.500 βυζαντινές, έχουν κλαπεί.
* 77 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε τεμένη.
* 28 εκκλησίες χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό ως αποθήκες και ως... πολυβολεία. * 2 εκκλησίες χρησιμοποιούνται από τις κατοχικές δυνάμεις ως νοσοκομεία.
* 13 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε στάβλους.
* 17 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε μπαράκια, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα και καζίνα!
* 1 εκκλησία, αυτή του Σωτήρος στο χωριό Χρυσηλίου, έχει μετατραπεί σε... νεκροτομείο.

Από το 1984 η UΝΕSCΟ καταγράφει την καταστροφή πληθώρας αρχαιολογικών και θρησκευτικών μνημείων στα Κατεχόμενα και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια» που αποκαλύπτει την Αμερικανική Εκθεση Ελσίνκι, ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια, αυτό της Αγίας Αναστασίας, στην κατεχόμενη Λάπηθο, έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο με την ονομασία...«Αnastasia Resort Ηotel», με πισίνα και... καζίνο. Για τις καταστροφές εκκλησιαστικών μνημείων στο βόρειο, κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου έδειξε ενδιαφέρον και ο Πάπας ΒενέδικτοςΙΣτ΄, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Δ. Χριστόφια στο Βατικανό. Ο Ποντίφικας απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν οι βανδαλισμοί εναντίον θρησκευτικών ναών.

Η Αμερικανική Εκθεση (αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν την περασμένη Τρίτη και στην εφημερίδα «Washington Τimes») έχει τίτλο «Καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Βόρειο Τμήμα της Κύπρου και Παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου» και είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας επιστημόνων της Επιτροπής. Στην πρώτη παράγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τριάντα πέντε χρόνια κατοχής της Βόρειας Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει πληθώρα αρχαιολογικών και θρησκευτικών μνημείων».

Η Αμερικανική Εκθεση έχει ήδη κατατεθεί στο Καπιτώλιο σε ειδική επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο γερουσιαστής κ. Μπεν Κάρντιν, και ακολούθησε επ΄ αυτής συζήτηση. Πήραν μέρος οι κκ. Κλάους Γκάλας, εμπειρογνώμων σε θέματα Βυζαντινολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Χ. Χοτζακόγλου, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, η κυρία Μάικλ Τζένσεν , δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Πόλεμος και Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Κύπρος μετά το 1974».

Σύμφωνα με την κυρία Τζένσεν, 16.000 εικόνες, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, καθώς και 60.000 αρχαιολογικά αντικείμενα, έχουν κλαπεί και φυγαδευθεί από τα Κατεχόμενα. Οι τουρκικές αρχές έκαναν ελάχιστα πράγματα για να αναχαιτίσουν αυτό το «πολιτιστικό ξεκαθάρισμα», όπως ευστόχως ονομάστηκε. Ο κ. Γκάλας , ο οποίος είχε επισκεφθεί τα Κατεχόμενα, ανέφερε ότι η κλοπή αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς στα Κατεχόμενα συνήθως ήταν δυνατή μόνο υπό την επίβλέψη ή και την ανοχή του τουρκικού στρατού. Στην έκθεση, τέλος, υπογραμμίζεται η νομική ευθύνη της Τουρκίας να απέχει από εχθρικές και καταστρεπτικές ενέργειες εναντίον της πολιτιστικής κληρονομιάς στο βόρειο, κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, να απαγορεύει και να παρεμποδίζει την κλοπή.

Αύριο και μεθαύριο οι αποζημιώσεις στους αγρότες

Αποζημιώσεις ύψους 23.410.332 ευρώ καταβάλλονται αύριο και μεθαύριο στους παραγωγούς 42 νομών της χώρας που είχαν υποστεί ζημιές

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη θα καταβληθούν αύριο και μεθαύριο στους δικαιούχους παραγωγούς 42 νομών της χώρας, που είχαν υποστεί ζημιές, αποζημιώσεις και ενισχύσεις συνολικού ύψους 23.410.332 ευρώ Αναλυτικότερα, μετά την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων διαδικασιών ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. εκκαθαρίσθηκαν και στάλθηκαν στην ΑΤΕ οι καταστάσεις 15.199 παραγωγών 42 Νομών της χώρας, για εκτιμήσεις και επανεκτιμήσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή ύψους 16.365.647 ευρώ από βροχοπτώσεις, πλημμύρα, χαλάζι, παγετό, ανεμοθύελλα σε διάφορες καλλιέργειες καθώς επίσης και για την κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική κάλυψη της μειωμένης παραγωγής των φυλλοβόλων δένδρων.

Επίσης, στις 29 Ιουλίου 2009 θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς κρατικές ενισχύσεις ΠΣΕΑ για τις πυρκαγιές του 2007 συνολικού ύψους 7.044.685 Eυρώ. Οι ενισχύσεις αυτές χορηγούνται για τις εργασίες και τις δαπάνες που πραγματοποίησαν οι δικαιούχοι πυρόπληκτοι αγρότες, όπως αυτές διαπιστώθηκαν από τους ελέγχους που διενήργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. και αφορούν 3.109 παραγωγούς.

Αναλυτικότερα αφορούν ζημιές σε 30 Νομούς της χώρας που προκλήθηκαν στο ζωικό κεφάλαιο, στο φυτικό κεφάλαιο (έξοδα ανασύστασης και συμπληρωματικής ενίσχυσης), σε απώλεια φυτικής παραγωγής, στο πάγιο κεφάλαιο και σε αποθηκευμένα προϊόντα.

Όλες οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις αυτές αφορούν παραγωγούς των Νομών: Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πειραιώς, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Χαλκιδικής, Χανίων και Χίου.

Όλες οι παραπάνω ενισχύσεις και αποζημιώσεις θα καταβληθούν αύριο και μεθαύριο στους δικαιούχους παραγωγούς μέσω λογαριασμών της Α.Τ.Ε. Στοιχεία για κάθε παραγωγό καθώς επίσης και για το ποσό της ενίσχυσης και της αποζημίωσης που δικαιούται υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.elga.gr

Εκδήλωση για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση από τη ΝΑΒ

Παρουσίαση των Νέων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νομαρχίας Βοιωτίας, τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, ώρα 7.00 μ.μ., στη Λιβαδειά, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των Νέων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νομαρχίας Βοιωτίας, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου, στη Λιβαδειά (Έρκυνας 9), τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, στις 7.00 μ.μ.
Θα παρουσιαστούν η νέα Φωνητική και Διαδικτυακή Πύλη της Νομαρχίας, οι βασικές τους λειτουργίες και τα πλεονεκτήματα, καθώς και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από αυτές όλοι οι συναλλασσόμενοι με τη Νομαρχία (φορείς, πολίτες, επιχειρήσεις, οργανισμοί).
Οι Νέες Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νομαρχίας, αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο που εξασφαλίζει ταχύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση, εξοικονόμηση χρόνου και πόρων για όλους, παραγωγικότερη Δημόσια Διοίκηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Καλούμε όλους, πολίτες, φορείς, επιχειρήσεις, οργανισμούς, να συμμετέχουν.

Ζήτησε 1.000.000 ευρώ από τον Αγιο Ιωάννη τον Ρώσο

Ένα εκπληκτικό χαρτάκι εντόπισαν χθες κάποιοι πολύ παρατηρητικοί πιστοί στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στην Εύβοια. Εκεί που οι επισκέπτες του ναού αφήνουν με ευλάβεια τα χαρτάκια, στα οποία αναφέρουν τα ονόματατα υπέρ υγείας και υπέρ αναπαύσεως, βρήκαν ένα, στο οποίο κάποιος κύριος Χαράλαμπος Αντωνίου ζητάει πρώτα ένα εκκατομμύριο ευρώ και μετά νά 'χει την υγειά του! "Δι' ευχών 1.000.000 ευρώ, αμήν, Υπέρ υγείας Χαραλάμπου Αντωνίου Αμήν". Μακάρι ο Άγιος να του τα δώσει, αλλά η υγεία είναι πάνω από όλα!
Πηγή: xalkida TV

Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Περίεργη υπόθεση κλοπής τσιγάρων στη Λαμία και τη Θήβα

Μια περίεργη υπόθεση προσπαθεί να φωτίσει η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας. Ένα φορτίο με τσιγάρα γνωστής μάρκας συνολικής αξίας 1,5 εκατομμύριων ευρώ μεταφέρονταν από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με όσα έχουν κατατεθεί μέχρι αυτή τη στιγμή, ο οδηγός φέρεται να στάθμευσε το αυτοκίνητο σε πάρκινγκ κοντά στην Αλαμάνα την Παρασκευή το απόγευμα.

Κατά τους ισχυρισμούς του οδηγού, άγνωστος άνδρας που πήγε στο πάρκινγκ της εθνικής οδού με ένα τζίπ του έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο και στη συνέχεια τον χτύπησε και τον έβαλε μέσα στο τζίπ και αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Παράλληλα, άλλα άτομα πήραν το φορτηγό αυτοκίνητο, από το οποίο εξαφάνισαν το εμπόρευμα και εγκατέλειψαν φορτηγό και οδηγό σε ερημική περιοχή της Θήβας. Ο οδηγός εντοπίστηκε από διερχόμενο που τον μετέφερε με ελαφρά τραύματα στο νοσοκομείο της Θήβας απ' όπου λίγο αργότερα πήρε εξιτήριο αφού υπέγραψε αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

Όταν έφτασε στη Λαμία δήλωσε τα συμβάντα στην αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας μαζί με την απώλεια του φορτίου. Ωστόσο, όμως, η συνέχεια ήταν εντελώς διαφορετική. Η μεταφορική εταιρεία υποβάλλει σχετική μήνυση και κατηγορεί τον οδηγό για οικειοποίηση του φορτίου και έτσι ο οδηγός συλλαμβάνεται και κρατείται στην Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας για να απολογηθεί στη δικαιοσύνη τη Δευτέρα το πρωί.

Ιερέας αποπλάνησε 20χρονο με διανοητικά προβλήματα στη Στυλίδα

Σοκ στη Στυλίδα. Ιερέας από τη Θεσσαλονίκη κατηγορείται ότι αποπλάνησε 20χρονο αγόρι, το οποίο έχει διανοητικά προβλήματα, με στόχο να ικανοποιήσει τις αρρωστημένες ορέξεις του. Οι γονείς του παιδιού κατήγγειλαν το περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα της Στυλίδας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν, ο παπάς οδήγησε τον 20χρονο σε ερημική περιοχή, όπου επιχείρησε να τον βιάσει.

Μετά από έρευνα, ο ιερέας εντοπίστηκε σε ξενοδοχείο της Στυλίδας, συνελήφθη και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του. Το μεσημέρι, ο… άνθρωπος του Θεού, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα της Λαμίας, ο οποίος άσκησε δίωξη σε βάρος του για κακουργηματικές πράξεις και παραπέμφθηκε στον ανακριτή απ' όπου πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη.
www.zougla.gr

Κινητοποιήσεις για εξασθενές χρώμιο στην Εύβοια

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Γαία» αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να οργανώσει και να συντονίσει την κινητοποίηση των κατοίκων του δήμου Μεσσαπίων, μετά τα αδιάσειστα αποτελέσματα των αναλύσεων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών που δείχνουν μεγάλες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου, αλλά και νικελίου στο νερό της Μεσσαπίας.
Η λαϊκή κινητοποίηση αποβλέπει στην περαιτέρω και βαθύτερη ενημέρωση με δημόσιες συγκεντρώσεις, στην αναζήτηση και αποκάλυψη όλων των παραμέτρων του προβλήματος, στην προσφυγή στην Ελληνική δικαιοσύνη, καθώς και στην άσκηση πίεσης προς τους αρμοδίους, ώστε:
- Να εξασφαλιστεί χωρίς χρονοτριβή υγιεινό νερό για τους κατοίκους του δήμου.
- Να αποκομιστούν πάραυτα τα τοξικά απόβλητα που έχουν απορριφθεί κατά τόνους σε πολλές θέσεις της Μεσσαπίας.
- Να καταγγελθούν και κατασταλούν άμεσα όλες οι παράνομες δραστηριότητες που προκαλούν την προκείμενη ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.
- Να εντοπιστούν και να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη όλοι οι υπαίτιοι, κύριοι υπεύθυνοι και συνυπεύθυνοι της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή.
- Να τεθούν οι προϋποθέσεις για την προστασία της υγείας και την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, με τη δημιουργία κατ' αρχάς βιολογικού καθαρισμού και αποχετευτικού συστήματος.

Σύγκρουση ταχύπλοων στην Αιδηψό

Δύο παραθεριστές τραυματίστηκαν μετά από σύγκρουση δύο ταχύπλοων σκαφών στην ακτή Αγίου Γεωργίου Λιχάδας, στην Αιδηψό Ευβοίας.
Το ταχύπλοο σκάφος «MARCOMOUN» σημαίας Βελγίου, στο οποίο επέβαιναν δύο τουρίστες ηλικίας 66 και 58 ετών, συγκρούστηκε με το ταχύπλοο σκάφος «ΤΑΣΟΥΛΗΣ» στο οποίο επέβαιναν επίσης δύο άτομα, 53 και 51 ετών.Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να τραυματιστούν οι επιβαίνοντες του «ΤΑΣΟΥΛΗΣ», οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου και από εκεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λαμίας, όπου νοσηλεύονται.
Από τη Λιμενική Αρχή Αιδηψού, που ανέλαβε τη διενέργεια της προανάκρισης, συνελήφθη ο 66χρονος αλλοδαπός χειριστής του «MARCOMOUN», ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, προκειμένου να σχηματισθεί φάκελος δικογραφίας. Πάντως οι χειριστές των ταχυπλόων δεν είχαν κάνει χρήση αλκοόλ, αφού τα αλκοτέστ που πραγματοποιήθηκαν αμέσως είχαν αρνητικά αποτελέσματα

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Μαίνεται η φωτιά στη Θήβα

Προς το χωριό Νεοχωράκι κατευθύνεται η πυρκαγιά, που ξεκίνησε την Πέμπτη το μεσημέρι από ξερά χόρτα 1 χιλιόμετρο από το νοσοκομείο της Θήβας.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Θήβας Π. Βενιζέλο, η φωτιά έχει περάσει το Πεδίο Βολής του στρατού και καταστρέφει θαμνώδη βλάστηση.
Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Βοιωτίας Μ. Νταλιάνη, η φωτιά καταστρέφει και το δάσος στο Μοσχοπόδι.
Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν επίγειες κι εναέριες δυνάμεις.
www.skai.gr

Επίσκεψη Μπούγα στο ΤΕΜΠΜΕ

O Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του με τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου, επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουλίου το ΤΕΜΠΜΕ και συναντήθηκε με τη Διοίκηση του Ταμείου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Δομένικος, ο Αντιπρόεδρος κ. Σωτήριος Χρισταντώνης, ο Γενικός Διευθυντής κ. Νικόλαος Τριτάρης και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Χρήστος Ντζιούνης, κ. Σωτήριος Μαγόπουλος, κ. Ιωσήφ Ρουσανίδης και κ. Γρηγόριος Βογιατζής.
Ο Πρόεδρος κ. Δομένικος ενημέρωσε τον Υφυπουργό για την πορεία υλοποίησης της Β’ φάσης του προγράμματος στήριξης της ρευστότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων με εγγυημένα και χαμηλότοκα δάνεια για κεφάλαια κίνησης, καθώς και για την αποτίμηση της Α’ φάσης του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ και την ολοκλήρωση της αποπληρωμής προς τις τράπεζες των τόκων των δανείων που αναλογούν στο 1ο εξάμηνο.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μπούγας επεσήμανε ότι το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ υπήρξε μια καινοτόμος και πρωτοποριακή δράση που παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις ορισμένων, επέτυχε να δώσει και συνεχίζει να δίνει σημαντική ρευστότητα στην αγορά μεσούσης της κρίσης. Επιπλέον συνεχάρη τη διοίκηση και τα στελέχη του Tαμείου για τη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία εργάζονται συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία του προγράμματος. Τέλος δήλωσε ότι το ΤΕΜΠΜΕ θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στις επιχειρήσεις προκειμένου όχι μόνο να ξεπεράσουν τη δύσκολη αυτή συγκυρία, αλλά και να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, στηρίζοντας τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα εντάσσονται στα προγράμματα επιχειρηματικότητας του ΕΠΑΝ ΙΙ.

Αποτίμηση Α’ φάσης Προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ
Ολοκληρώθηκε στις 20.07.09 η διαδικασία πληρωμής από το ΤΕΜΠΜΕ στις Τράπεζες του συνόλου των επιδοτούμενων τόκων που αναλογούν στο 1ο εξάμηνο εφαρμογής του προγράμματος «Επιδότησης και Εγγύησης Κεφαλαίων Κίνησης για Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της Α’ φάσης του προγράμματος, η οποία διήρκεσε 65 εργάσιμες ημέρες, δανειοδοτήθηκαν 27.069 Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις και διασφαλίστηκαν 126.969 θέσεις εργασίας, καθώς στο πρόγραμμα υπάρχει όρος που επιβάλλει στην επιχείρηση να διατηρήσει τους εργαζομένους της. Η αξία των δανείων στην εν λόγω φάση ανήλθε σε €3,23 δις. και η αξία των εγγυήσεων έφτασε τα €2,58 δις.

Πορεία Β’ φάσης Προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ
Για την Β’ φάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΤΕΜΠΜΕ με ημερομηνία 22 Ιουλίου 2009, έχουν ήδη εγκριθεί μέσα σε 43 ημέρες εφαρμογής του προγράμματος δάνεια για πάνω από 16.300 Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις ύψους €1,16 δις με τις εγγυήσεις να ανέρχονται σε €927 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί ότι 88% των παραπάνω επιχειρήσεων απασχολούν έως 9 εργαζόμενους, ενώ συνολικά στη Β’ φάση του προγράμματος το ΤΕΜΠΜΕ έχει δανειοδοτήσει επιχειρήσεις που στο σύνολο τους απασχολούν 60.000 εργαζόμενους.

Συνολικά από την αρχή του προγράμματος ενίσχυσης των ΜΜΕ από το ΤΕΜΠΜΕ μέχρι και την 22 Ιουλίου 2009 έχουν χορηγηθεί δάνεια σε 43.380 επιχειρήσεις, που έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν 186.982 εργαζόμενους που απασχολούν. Η αξία των δανείων προς τις ΜΜΕ ανέρχεται συνολικά σε €4,4 δις, ενώ η αξία των εγγυήσεων φθάνει τα €3,5 δις. Ο μέσος όρος του ύψους των δανείων ανέρχεται σε €101.441 ανά επιχείρηση, ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος εγκρίσεων από το ΤΕΜΠΜΕ φθάνει τα 404 δάνεια, που αντιστοιχούν σε ποσό περίπου €400 εκατ. την ημέρα.

Ο Περγαντάς για το Περιφερειακό στο Ευπάλιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κλέαρχος Περγαντάς, Νομάρχης Βοιωτίας : «Στη Νομαρχία αξιοποιούμε πλήρως το ΕΣΠΑ, με συγκροτημένο προγραμματισμό και μεθοδική δουλειά, παρόλο που σε κεντρικό επίπεδο οι διαδικασίες του προγράμματος είναι τουλάχιστον στάσιμες»


Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που έγινε στις 22 Ιουλίου, συμμετείχε ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, όπου και επικυρώθηκαν οι οριστικές εντάξεις και χρηματοδοτήσεις των έργων της Νομαρχίας για την ανέγερση του 2ου Νηπιαγωγείου Αλιάρτου (400.000 €), την ανέγερση του 1ου Νηπιαγωγείου Λιβαδειάς (425.000 €), την αποπεράτωση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και αιθουσών διδασκαλίας στο Μαυρομάτι (700.000 €) και την υλοποίηση του δρόμου Θίσβη – Κανάβαρι (14.000.000 €).

Είναι προφανές πως, η υλοποίηση του ΕΣΠΑ, βρίσκει τη Νομαρχία να πρωτοπορεί σε εντάξεις έργων. Συνεχίζονται με ταχύτατους ρυθμούς οι εργασίες του δρόμου Θίσβη – Κανάβαρι, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ως έργο – γέφυρα του ΕΣΠΑ, και με την ολοκλήρωσή του, η Βοιωτία θα έχει έναν σύγχρονο οδικό άξονα, που δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης στο Νομό. Επιπλέον, με την ένταξη έργων σχολείων, θα εκσυγχρονιστεί η σχολική στέγη και να αναβαθμιστούν οι εκπαιδευτικές συνθήκες στη Βοιωτία.

«Αξιοποιούμε όλες τις ευκαιρίες του ΕΣΠΑ», δήλωσε ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς. «Θα συνεχίσουμε με συγκροτημένο προγραμματισμό και μεθοδική δουλειά για να κάνουμε τη Βοιωτία ένα Νομό σύγχρονο και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τους πολίτες. Όμως παρά την επιτυχή πορεία της Νομαρχίας Βοιωτίας και την καλή συνεργασία που έχουμε θεμελιώσει με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, θα πρέπει να επισημάνω, πως, σε συνολικό επίπεδο, δεν είμαι αισιόδοξος για την αποδοτική υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Θεωρώ, πως η εμπειρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Γ΄ΚΠΣ, δεν αξιοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε δέσμιοι των ασφυκτικών διαδικασιών της εφαρμογής του ΕΣΠΑ. Αυτές οι διαδικασίες, οι οποίες – έτσι κι αλλιώς – στον τρίτο χρόνο του ΕΣΠΑ, δεν έχουν προχωρήσει από την πλευρά της πολιτείας – για παράδειγμα ούτε η ΔΗΜΟΣ Α.Ε έχει συγκροτηθεί, ούτε οι ομάδες έργου για την υποστήριξη των ΟΤΑ – στην ουσία αφήνουν, ειδικά την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση στο περιθώριο. Η διαχειριστική επάρκεια των ΟΤΑ δεν είναι πανάκεια για την καλή υλοποίηση του προγράμματος, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια προσωπικού ποσοτικά και ποιοτικά. Τέλος, θα επαναλάβω πως το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας (ΕΑΠ) είναι ένα θετικό βήμα, όμως οι πόροι που διατίθενται είναι ανεπαρκείς για αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες υποδομών στους Νομούς της Στερεάς Ελλάδας».

Εντόπισαν φυτεία με 885 δενδρύλλια στην Πάρνηθα!

Σε χασισοφυτεία είχαν μετατρέψει άγνωστοι την περιοχή «Πηγής Κιθάρα» στην Πάρνηθα. Το πλήρωμα ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ, έπειτα από εξερεύνηση της περιοχής, εντόπισε στην περιοχή 885 δενδρύλλια χασίς, ύψους από 0,80 έως 2,5 μέτρα.
Επίσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 165 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, υδροσωλήνες, φιάλες υγραερίου, τηλεόραση, κρεβάτια, μπαταρία αυτοκινήτου ειδικά διαμορφωμένη για φόρτιση κινητών και σκαπτικά εργαλεία.
Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών της φυτείας.
www.zougla.gr

Διαμαρτυρία ΕΕΤΕΜ για ΤΕΙ




Η Π.Ε. ΠΑΣΟΚ Στερεάς για ΛΑΡΚΟ

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας , συνειδητά επέλεξε να την οδηγήσει στη χρεοκοπία , δημοσιονομική εκτροπή , κατάρρευση εσόδων , αφού χάρισε εκατομμύρια στους έχοντες (εκλεκτούς) , προχωρά σήμερα να καλύψει τα ελλείμματα ,που η ίδια δημιούργησε με το πάγωμα μισθών και συντάξεων και τις έκτακτες εισφορές .
Αφού επέλεξε στα golden boys να καταληστέψουν τη ΛΑΡΚΟ , σήμερα έρχεται με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής να παραχωρήσει το 35% των μετοχών του δημοσίου της Εταιρείας .
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά . Με ποιους όρους και σε ποιους άραγε παραχωρείται η μόνη εταιρεία παραγωγής νικελίου στην Ευρώπη ;Τι έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. για να διασφαλίσει τη στρατηγική θέση για ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ , που η ίδια πρέσβευε στο πρόγραμμά της ; Πως θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας ;
Το ΠΑΣΟΚ με καθαρούς πολιτικούς όρους είχε τοποθετηθεί ότι η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο με επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας , ώστε να υπάρξει σεβασμός του περιβάλλοντος και βέβαια ως εταιρεία θα πρέπει να λειτουργεί με κανόνες αγοράς .
Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ανίκανη να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας . Γι΄ αυτό και απαιτείται άμεσα αλλαγή .


Το Γραφείο Τύπου της Π.Ε. Στερεάς Ελλάδας

Η εισήγηση Σκλιά στο Περιφερειακό Στερεάς

Στο Δήμο Ευπαλίου του Νομού Φωκίδας έλαβε χώρα η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελή Σκλιά. Το Περιφερειακό Συμβούλιο επικεντρώθηκε στον προγραμματισμό δράσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ενώ όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας δόθηκε σημασία στη συμπληρωματικότητα όλων των αναπτυξιακών εργαλείων που η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διαθέτει όπως το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, τα ειδικά τοπικά Αναπτυξιακά, το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να επιτευχθεί το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας.

Στην εισήγησή του ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελής Σκλιάς αφού καλωσόρισε τους Συνέδρους ανέφερε:
«Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω ότι η παρουσία μας σήμερα εδώ, στο Ευπάλιο, ένα από τα «ακριτικά» σημεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συνιστά συμβολισμό που συνδέεται με το σεβασμό στην περιφερειακή ανάπτυξη, την κοινωνική και οικονομική συνοχή της Περιφέρειάς μας αλλά και αναδεικνύει την πολυσχιδή, βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία που έχει πάρει αυτός ο τόπος. Κάνουμε τη δουλειά μας καθημερινά, πασχίζουμε, μοχθούμε για αυτό και είμαστε εδώ σήμερα.

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου δεν έπαψα να παραπέμπω στο πρώτο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εκείνη την ημέρα στο οποίο δεσμεύθηκα ότι θα κινηθώ σε τρεις βασικούς άξονες.
Ο πρώτος άξονας είχε να κάνει με το επιτυχές κλείσιμο του Γ’ ΚΠΣ στο οποίο πράγματι έχουμε ξεπεράσει το 100% της απορρόφησης, είναι δε χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της πρόσφατης Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ’ ΚΠΣ στο Καρπενήσι εξηγήσαμε με διάφανο και ξεκάθαρο τρόπο τη διαδικασία με την οποία εντάσσονται συγκεκριμένα έργα γέφυρες στο ΕΣΠΑ και εξηγήθηκε ακριβώς η διαδικασία ολοκλήρωσης του Προγράμματος.
Ο δεύτερος άξονας ήταν η επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, θέτοντας με τους συνεργάτες μου ένα στόχο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2009 να έχουμε εκδώσει προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υποβολής προτάσεων ύψους 200,0 εκατ. Ευρώ. Με πραγματική ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι οι προσκλήσεις ξεπέρασαν κατά πολύ το στόχο, φθάνοντας τα 270,0 εκατ. Ευρώ.

Δεν έχει να κάνει με ποσοτική διάσταση, αριθμητική λογική ή λογιστική διαχείριση του προγράμματος, αλλά συνδέεται άμεσα με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που ανοίγονται στους τελικούς δικαιούχους, δηλαδή κυρίως τους φορείς της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και την ωφέλεια που οι πολίτες θα αποκομίσουν.

Είναι χρηματοδοτικά πλαίσια δουλειάς ανοικτά, με πλήρη διαφάνεια, με συγκεκριμένες διαδικασίες, γνωστές σε όλους. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, προχωρήσαμε την ίδια στιγμή σε εντάξεις έργων ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι δημοπρατήσεις και η υλοποίηση, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομική δραστηριότητα και την αύξηση της απασχόλησης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Να ξεκαθαρίσω εδώ ότι τα έργα που προτείνονται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ από τους τελικούς δικαιούχους προέρχονται από την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Στις τοπικές κοινωνίες υλοποιείται ο δημοκρατικός προγραμματισμός σύμφωνα με τις ανάγκες τους και στη συνέχεια εκφράζεται μέσα από τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης. Με απόλυτο σεβασμό σε αυτές τις αποφάσεις των Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων προχωράμε στην από κοινού υλοποίηση του ΕΣΠΑ - με πλήρη διαφάνεια - σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου και αξιοποιούμε τους πόρους προς όφελος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του κάθε πολίτη.

Την ίδια στιγμή με τη διαδικασία άμεσης αξιολόγησης των προτάσεων δίνεται η δυνατότητα επιτάχυνσης του Προγράμματος. Προϋπόθεση όμως, σε κάθε περίπτωση, για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ είναι η ύπαρξη ώριμων μελετών. Προϋπόθεση που συνδέεται άμεσα με το βαθμό ετοιμότητας των τελικών δικαιούχων. Είναι χρηματοδοτικές ευκαιρίες, εργαλεία που μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε διαθέσιμους πόρους.

Η υποβολή ώριμων μελετών είναι η κυριότερη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση των έργων. Επιτρέψτε μου εδώ να υπενθυμίσω ότι πολλά από τα προβλήματα του Γ’ ΚΠΣ, αστοχίες κυρίως στην ολοκλήρωση έργων του, προέκυψαν ακριβώς επειδή η ύπαρξη ώριμων μελετών δεν αποτέλεσε προαπαιτούμενο για την ένταξή τους και ο σχεδιασμός των έργων ήταν πλημμελής και ελλιπής. Είναι μια πραγματικότητα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και τελικά αντιμετωπίσαμε με επιτυχία.

Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να οδηγήσουμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην ίδια στρέβλωση και με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Σχετικά με την γενικότερη πορεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να αναφέρω εδώ ότι, πέρα από το ΕΣΠΑ, μια σειρά από έργα και πρωτοβουλίες καλύπτονται από δέσμη συμπληρωματικών δράσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων. Καθημερινά υλοποιούμε και κάνουμε πράξεις τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Προκειμένου να καλύψει περαιτέρω το έλλειμμα υποδομής και λόγω της ένταξης στο Στόχο 2, δημιουργήθηκε από αμιγώς εθνικούς πόρους το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ύψους 150,0 εκατ. Ευρώ, συμπληρωματικά προς το ΕΣΠΑ.

Έκλεισε για πρώτη φορά και με αμιγώς εθνικούς πόρους η χρόνια εκκρεμότητα του «ΕΛΛΑΔΑ 2004» με τα υποτιθέμενα στάδια που θα έπρεπε να έχουν γίνει από το 2002 και το 2003.
Δέσμη πρωτοβουλιών οι οποίες ενδεχόμενες να έπρεπε να ήταν ακόμη περισσότερες και να «ντυθούν» με ακόμη περισσότερους πόρους, όμως η πραγματικότητα είναι μία: η προσπάθεια είναι ορθολογική, επιχειρησιακή και ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Βεβαίως και έχουμε διαχρονικές ελλείψεις στις υποδομές στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Βεβαίως λείπουν οι βιολογικοί καθαρισμοί, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Μα το 2009 που στην Ε.Ε. αναπτύσσουν την ψηφιακή σύγκλιση, το ηλεκτρονικό επιχειρείν, την καινοτομία εμείς καλούμεθα να λύσουμε αναπτυξιακά ελλείμματα δεκαετιών και τριών Κοινοτικών Πλαισίων.
Όμως, προχωρούμε, με διαφάνεια, σε καθημερινή συμμαχία με τους τελικούς δικαιούχους. Είμαστε κοντά τους, συνδράμουμε μέσα από την Τεχνική Βοήθεια που τους προσφέρουμε στην ωρίμανση μελετών. Απαιτείται συντεταγμένη πορεία, μακριά από μικροκομματικές, μικροπολιτικές μεμψίμοιρες λογικές ή παραπληροφόρηση από άγνοια και ημιμάθεια ή βραχυπρόθεσμες βλέψεις.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τους φορείς της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι είναι συμπαραστάτες σε όλη αυτή την προσπάθεια, και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση, σε δυναμική σχέση, σε καμιά περίπτωση δε βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση. Αντίθετα, εργαζόμαστε σε ένα πλαίσιο εντιμότητας, καθαρής σχέσης προς όφελος του πολίτη της Στερεάς Ελλάδας.

Διεκδικούν, πρέπει να το κάνουν, τους καλώ να το κάνουν γιατί αυτό μας βοηθά, αφού δημιουργεί το γόνιμο έδαφος κοινής δουλειάς και κοινής προσπάθειας.
Θέλω επίσης, να ευχαριστήσω τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής αλλά και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που εμπλέκονται ενεργά στην προσπάθεια. Τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής έχουν κάνει μια πολύ αξιόλογη δουλειά καθώς κατάφεραν μέσα σε πέντε μήνες να έχουμε ένα τεράστιο όγκο δουλειάς, όπως και οι υπηρεσιακοί παράγοντες όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στο ΕΣΠΑ, το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας, το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ».
Είναι πραγματικά μια οριζόντια προσπάθεια στην οποία εμπλέκεται το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Τέλος να ευχαριστήσω όλους εσάς για την παρουσία σας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και το Δήμαρχο Ευπαλίου και το νομάρχη Φωκίδας για την άψογη φιλοξενία τους…»

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η πυρκαγιά που ξεκίνησε σε χορτολιβαδική έκταση στο Μανδράκι στην Εύβοια και έχει φτάσει στο χωριό Νεοχώρι στο δρόμο προς Αλιβέρι. Καταβάλλονται προσπάθειες να μην πλησιάσει οικίες. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, κι ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που μετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης. Στην κατάσβεση συμμετέχουν 4 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο και 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες.Η φωτιά ξεκίνησε απο τα Περιβόλια Νεοχωρίου και κατευθύνεται προς το Δίστο, ενώ τα μέτωπα της φωτιάς φαίνεται πως είναι δύο.

Για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πραγματοποιήθηκε στη Βουλή συνάντηση αντιπροσωπείας του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τη Μαρία Δαμανάκη - πολιτική εκπρόσωπο, το Βασίλη Τόγια - Γραμματέα του Τομέα Πολιτισμού και το μέλος του Τομέα Φώτη Γιαννόπουλο με την Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κα Δέσποινα Μουζάκη και τον κο Κωνσταντίνο Κοντοβράκη.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την επετειακή διοργάνωση του θεσμού, που φέτος κλείνει τα πενήντα του χρόνια.

Συνάντηση Μπούγα με Ενωση Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Μπούγας συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου κ. Β. Σελλούντο και τον Αντιπρόεδρο κ. Ε. Κακαβούλη, με κύριο θέμα τη δυνατότητα ενίσχυσης του Περιοδικού Τύπου μέσα από προγράμματα προώθησης της επιχειρηματικότητας του Υπουργείου.

Το Προεδρείο της Ένωσης ζήτησε την επέκταση του νέου προγράμματος ενίσχυσης του νομαρχιακού και τοπικού τύπου για ηλεκτρονικοποίηση - ψηφιοποίηση των επιχειρηματικών λειτουργιών που θα ετοιμάσει η Γενική Γραμματεία Βιομηχανία και στον περιοδικό τύπο, καθώς και την ένταξη του κλάδου και σε άλλα προγράμματα του ΕΠΑΝ ΙΙ.

Ο Υφυπουργός κ. Μπούγας από την πλευρά του δήλωσε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης θα εξετάσει κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης και προώθησης του εκσυγχρονισμού του περιοδικού τύπου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Συνελήφθη εκ νέου ο Γ. Σκαρπέλης


Αμέσως μετά την αποφυλάκιση του Γιώργου Σκαρπέλη, εκδόθηκε και νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, από τον 4ο ειδικό ανακριτή Ν. Ζαγοριανό. Ετσι το πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ συνελήφθη εκ νέου και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ.Η αποφυλάκισή του έγινε έπειτα από βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που έκρινε άκυρη την ανακριτική διαδικασία που είχε ακολουθηθεί, καθώς και το πρώτο ένταλμα που είχε εκδοθεί εις βάρος του.Το δικαστικό συμβούλιο διέταξε την επανάληψη όλων των ανακριτικών πράξεων, δεχόμενο πως όταν απολογήθηκε δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο να προετοιμαστεί και τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ απείχε και ο δικηγόρος του. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της τυπικής απολογίας του ο Γιώργος Σκαρπέλης είχε νιώσει έντονη αδιαθεσία, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Εκεί ο ανακριτής ολοκλήρωσε το έργο του αργά τη νύχτα, και εξέδωσε το ένταλμα προσωρινής κράτησης.

Ζητούν απαντήσεις από Αρη Σπηλιωτόπουλο για τα σχολεία και τη γρίπη

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ζητούν 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να προσέλθει ο υπουργός Παιδείας κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος προκειμένου να ενημερώσει το κοινοβούλιο για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης της νέας γρίπης, εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Οι βουλευτές επισυνάπτουν μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία προκύπτει ότι εάν δεν υπάρξει ειδική πολιτική, είναι πιθανόν η γρίπη να προσβάλει το 60% των μαθητών όλων των ηλικιών. Την επιστολή προς την πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη υπογράφουν 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ τους και ο Βοιωτίας Βασίλης Τόγιας: Δημήτρης Βαρβαρίγος, Μιλτιάδης Βέρρας, Μαρία Δαμανάκη, Μιχάλης Κατρίνης, Τσετίν Ματαντζή, Μάρκος Μπόλαρης, Έκτορας Νασιώκας, Ιωάννης Ραγκούσης, Βασίλης Τόγιας και Άννα Διαμαντοπούλου

Και Ελληνες υποψήφιοι για το Μαλί της Αυστραλίας!!!

Και Ελληνες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για μετανάστευση στην Αυστραλία όπου οι κάτοικοι μιας μικρής κωμόπολης επιχειρούν να προσελκύσουν νέους κατοίκους προσφέροντας σπίτια με ενοίκιο 4 δολαρίων τον μήνα. Εντυπωσιακή είναι η αυστηρότητα του πλαισίου για την αποδοχή των νέων κατοίκων στην περιοχή όπως και ολόκληρη η διαδικασία. Φυσικά η Αυστραλία είναι σοβαρό κράτος, καμία σχέση δηλαδή με άλλα κράτη που γνωρίζετε... Δείτε.


Η απόφαση κατοίκων της κωμόπολης Μαλί, στην αυστραλιανή πολιτεία της Βικτόριας να προσφέρουν σπίτια με ενοίκιο ένα δολάριο την εβδομάδα για να προσελκύσουν νέους κατοίκους είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Άνθρωποι από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ισπανία, την Αυστραλία, την Ελβετία, την Ιρλανδία αλλά και από την Ελλάδα έδειξαν ενδιαφέρον.


Η επαρχιακή κωμόπολη, η οποία βρίσκεται τρεις ώρες με το αυτοκίνητο μακριά από τη Μελβούρνη μαστίζεται από την ανομβρία εδώ και 13 χρόνια, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της να συρρικνώνεται.
Κάποτε η περιοχή αυτή, που ήταν μία από τις πρώτες περιοχές στην παραγωγή σιταριού, έσφυζε από ζωή, ενώ τώρα πολλοί κάτοικοι της την εγκαταλείπουν με αποτέλεσμα να απειλείται με κλείσιμο ακόμα και το σχολείο της.



Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να εγκατασταθούν στην περιοχή νέοι άνθρωποι, οι κάτοικοι του Μαλί υιοθέτησαν την νέα ιδέα. Αγόρασαν τα εγκαταλειμμένα σπίτια και τα νοικιάζουν με μόλις ένα δολάριο την εβδομάδα.
Ήδη πάνω από 10.000 άτομα επισκέφθηκαν την κωμόπολη και επίσημα 45 οικογένειες με παιδιά έχουν υποβάλει αίτηση για να νοικιάσουν σπίτια με ένα δολάριο ενοίκιο την εβδομάδα. Σημειώνεται πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι νέοι κάτοικοι να έχουν παιδιά και να φροντίζουν τα σπίτια..

"Πιστεύουμε πως θα δεχτούμε και άλλες αιτήσεις" είπε ο εκπρόσωπος η εκπρόσωπος της κίνησης Κάλι Μπράουν.
"Ελπίζαμε πως θα δελέαζαμε κάποιους που θέλουν εναλλακτικούς τρόπους ζωής, να έρθουν να εγκατασταθούν στο Μαλί και έτσι να ξαναδώσουν ζωή στην περιοχή", είπε ο εμπνευστής της ιδέας Άλαν Φόσετ και πρόσθεσε:

"Η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και από το εξωτερικό".

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.wycheproof.vic.au

Στήριξη Δήμων για συνεργασίες με Ιδιωτικό Τομέα

Τη στήριξη του ΥΠΕΣΔΔΑ θα έχουν οι ΟΤΑ Α' Βαθμού.
Τη στήριξη του ΥΠΕΣΔΔΑ- με τη δημιουργία νέων δομών στο υπουργείο- θα έχουν οι ΟΤΑ Α' βαθμού της χώρας οι οποίοι θα συμπράξουν με τον Ιδιωτικό Τομέα (μέθοδος των ΣΔΙΤ) στην υλοποίηση προγραμμάτων.
Η χρηματοδότηση των δράσεων για τη διερεύνηση της δυνατότητας υλοποίησης υποδομών, αξιοποίησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών, με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, αποτελεί μια από τις καινοτομίες του προγράμματος «Θησέας».
Η υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών προς τους ΟΤΑ συνίσταται:
Στη χρηματοδότηση της πρόσληψης συμβούλου προκειμένου να εκπονηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες και ενέργειες έως τη φάση της υπογραφής της σύμβασης με τον ιδιώτη επενδυτή.
Στην παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης όσων ΟΤΑ έχουν προχωρήσει στη διαδικασία, στηριζόμενοι σε ίδιους πόρους.
Στην προετοιμασία και ανάρτηση στην ιστοσελίδα www.ypes.gr/, στο ειδικό εικονίδιο με την ονομασία ΣΔΙΤ, ειδικών θεματικών οδηγών για έργα Αποχέτευσης και Βιολογικών Καθαρισμών, Διαχείρισης Απορριμμάτων, Δικτύων Ύδρευσης, Παραγωγής Ενέργειας, σχεδίων Προκήρυξης-Σύμβασης για την πρόσληψη συμβούλου για την προσυμβατική διαδικασία, καθώς και ειδικού Πληροφοριακού Υλικού, όπως νομοθεσία, παραπομπές, μελέτες περιπτώσεων κλπ, που μπορούν να υποστηρίξουν τους ΟΤΑ κατά τον σχεδιασμό και υλοποίηση αυτών των παρεμβάσεων.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Εντεχνος" απεμπλοκή της Ε.Ο. Αμφισσας-Λιδωρικίου

Η καθυστέρηση στην κατασκευή της ε.ο. Άμφισσας – Λιδωρικίου (από Αγία Ευθυμία έως διασταύρωση φυλακών Μαλανδρίνου) οφείλεται, όπως είναι γνωστό, στην αδυναμία της αναδόχου εταιρείας του έργου «Θεσσαλικής ΑΤΕ» να ανταποκριθεί εγκαίρως στις συμβατικές της υποχρεώσεις, εξαιτίας της οποίας κηρύχθηκε οριστικώς έκπτωτη από το έργο με απόφαση της Διεύθυνσης Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, η οποία είναι τελικός δικαιούχος του έργου.

Μετά την οριστική έκπτωση της αναδόχου εταιρείας και την ολοκλήρωση της επιμέτρησης του έργου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος απέστειλε πρόσκληση προς τη δεύτερη μειοδότρια εταιρεία του αρχικού διαγωνισμού «Κάστωρ ΑΤΕ», η οποία ωστόσο δεν απάντησε εντός της 15ήμερης προθεσμίας. Ακολούθως προσκλήθηκε η επόμενη μειοδότρια εταιρεία «Έντεχνος ΑΕ», η οποία με την από 20.07.09 επιστολή της αποδέχεται την πρόσκληση ανάληψης, συνέχισης και ολοκλήρωσης του έργου.

Κατόπιν τούτου στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει η υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ της εταιρείας «Έντεχνος ΑΕ» και της δικαιούχου του έργου Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ο χρόνος αποπεράτωσης και παράδοσης του έργου ορίζεται 15 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Μετά την επιτυχή αυτή εξέλιξη αναμένεται η συνέχιση και ολοκλήρωση της κατασκευής του δρόμου Αγίας Ευθυμίας – Μαλανδρίνου, ενός οδικού έργου μείζονος σημασίας για την περιοχή, που βελτιώνει αποφασιστικά την οδική σύνδεση της ορεινής Δωρίδας με την Άμφισσα.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Μπούγας, ο οποίος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Π. Σκλιά για τον χειρισμό της υπόθεσης, μετά την εξέλιξη αυτή επικοινώνησε μαζί του και τον ευχαρίστησε για τις επιτυχείς ενέργειές του.

Τόνοι τοξικών αποβλήτων στην Εύβοια!!!

Τόνοι στερεών τοξικών αποβλήτων είναι πεταμένοι σε δασική έκταση στην Εύβοια, στη θέση Πύργος του δήμου Μεσσαπίων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.
Όπως επισημαίνει Γενικό Χημείο του Κράτους, πρόκειται για επικίνδυνα απόβλητα που προέρχονται από επεξεργασία χυτηρίου αλουμινίου και περιέχουν κάδμιο, χρώμιο, άργιλο και άλλες εύφλεκτες τοξικές ουσίες.
www.kathimerini.gr

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Οι 10 εντολές για τη νέα γρίπη

Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου

Μπορεί να έχει σταματήσει ο έλεγχος για τον εντοπισμό και την καταμέτρηση των κρουσμάτων της νέας γρίπης, ωστόσο, τα κρούσματα αυξάνουν καθημερινά. Για τη μείωση όμως των ολοένα και αυξανόμενων κρουσμάτων, το Κέντρο Ελέγχουν και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εξέδωσε 10 νέες οδηγίες για το τι θα πρέπει να αποφύγουμε για να μην κολλήσουμε γρίπη.
Μην κάνετε το εμβόλιο της εποχικής γρίπης
Δεν έχει κανένα νόημα να κάνει κάποιος το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, αφού δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τον προφυλάξει από τη νέα γρίπη. Αναμένεται να κυκλοφορήσει διαφορετικό εμβόλιο ειδικά για τη νέα γρίπη.
Εμβολιαστείτε όμως και για την εποχική γρίπη όταν το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο, αφού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Το Κέντρο Ελέγχουν και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σημειώνει ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ χάνουν τη ζωή τους από εποχική γρίπη περί τα 36.000, ενώ νοσηλεύονται περισσότερα από 200.000.

Οι ιατρικές μάσκες δεν προστατεύουν από τη μετάδοση
Σύμφωνα με το CDC, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο δραστική προφύλαξη παρέχουν οι ιατρικές μάσκες από τη μετάδοση του Η1Ν1 ή ακόμη και από την εποχική γρίπη.
Το CDC δεν προτείνει τη χρήση μάσκας, εκτός ειδικών περιπτώσεων όπως είναι η διακομιδή ασθενών, άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, ή ήδη ασθενείς για να προστατεύσουν τους γύρω τους.

Μην πηγαίνετε σε «πάρτι» τη νέας γρίπης
Ο διοργανωτής και οικοδεσπότης του πάρτι είναι σίγουρα κάποιος που έχει μολυνθεί με τον ιό της νέας γρίπης. Και οι προσκεκλημένοι είναι έτοιμη να κολλήσουν τη γρίπη, προκειμένου να αποφύγουν τη μετέπειτα μετάδοση από κάποιο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.
Ωστόσο, σύμφωνα με το CDC, το στέλεχος του ιού που έχει μολύνει κάποιον και εμφανίζει ήπια συμπτώματα, δεν είναι βέβαιο ότι θα εμφανίσει και στους υπόλοιπους «προσκεκλημένους» ήπια συμπτώματα. Αυτό εξαρτάται από την ανοσοαντίδραση του καθένα.

Μην αμελείτε την καθαριότητα
Δεν χρειάζεται να μπούμε στο μετρό ή να πιάσουμε το χερούλι από το τρόλεϊ για να πλύνουμε τα χέρια μας. Το στέλεχος του ιού μπορεί να βρίσκεται ακόμη και σε σημεία που θεωρούμε ιδιαίτερα καθαρά: βιβλία, παιχνίδια, πάγκο από ταμείο, χερούλι πόρτας, τηλέφωνα κ.ά.
Σε περίπτωση που επισκεφτείτε νοσοκομείο και ιδιαίτερα τμήμα ή γνωστό σας που έχει μολυνθεί από Η1Ν1, πλύνετε τα ρούχα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και εάν είναι δυνατόν χρησιμοποιήστε στεγνωτήριο ή σιδερώστε τα για πλήρη απολύμανση.

Μην είστε αδιάφοροι
Μπορεί ο νέος ιός να μην έχει δείξει ακόμη τα «δόντια» του, αλλά επειδή οι προβλέψεις για τα χειρότερα σενάρια είναι αρκετά δυσοίωνα, θα πρέπει να λαμβάνεται όλα τα μέτρα προστασία που έχουν ανακοινωθεί (δείτε γράφημα).

Μην πανικοβάλλεστε
Μπορεί να βρισκόμαστε επίσημα σε φάση πανδημίας γρίπης, ωστόσο σύμφωνα με την πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Τσαν πρόκειται για «μέτρια» πανδημία, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Η ίδια ξεκαθάρισε πως «η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών είχε ήπια συμπτώματα είχε πλήρη ίαση σε μία εβδομάδα».

Μην βγαίνετε από το σπίτι εάν έχετε συμπτώματα γρίπης
Οι νέες συστάσεις του CDC αλλά και του ελληνικού υπουργείου Υγείας είναι όποιος έχει συμπτώματα γρίπη ή κρυολογήματος να διαμένει στο σπίτι του. Η διακομιδή σε νοσοκομείο θα πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις παιδιών, ηλικιωμένων, πρόσφατα χειρουργημένων και ανθρώπων με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το 1135 για οδηγίες και συμβουλές.

Μην κρατάτε τα παιδιά στο σπίτι, ακόμη και εάν έχουν διαφορετικά συμπτώματα
Το CDC ανακοίνωσε πως τα παιδιά θα πρέπει να επισκέπτονται ειδικό ακόμη και όταν εμφανίσουν διαφορετικά συμπτώματα από αυτά της γρίπης. Τα συμπτώματα που θα πρέπει να αφυπνίσουν του γονείς είναι:
Γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
Γαλάζιο ή γκρι χρώμα δέρματος
Δεν πίνουν αρκετά υγρά
Αρκετούς εμετούς
Δεν ξυπνούν ή δεν έχουν σωστές αντιδράσεις
Είναι τόσο ευαίσθητα που δεν επιτρέπουν να τα αγγίζεται
Πόνο ή πίεση στο στήθος ή την περιοχή της κοιλιάς
Ξαφνική ζάλη
Μπερδεύουν τα λόγια τους

Μην ξεχνάτε να διδάξετε στο παιδί σας τα μέτρα προφύλαξης
Τα παιδιά θα πρέπει να ακολουθούν ακριβώς τα ίδια μέτρα προφύλαξης με τους ενηλίκους. Μάλιστα το CDC προτείνει να του τραγουδάτε το αγαπημένο του τραγούδι για 20 δευτερόλεπτα και εν όση ώρα πλένει τα χέρια του, ώστε να αντιλαμβάνεται για πόσο χρόνο θα πρέπει να επιμείνει στο νιπτήρα.

Μην στέλνετε τα παιδιά κατασκήνωση χωρίς ειδικό έλεγχο
Επιθεωρήστε με τα ίδια σας τα μάτια τους χώρους της κατασκήνωσης, αλλά και τα μέτρα προστασία που έχουν λάβει οι ειδικοί. Δεν θα ήταν κακή ιδέα και μία επίσκεψη στο ιατρείο.
Ρωτήστε
εάν στη συγκεκριμένη κατασκήνωση φιλοξενούνται και παιδιά που έχουν εμφανίσει συμπτώματα γρίπης.
Μετά την εκπαίδευση του παιδιού για ειδική καθαριότητα, δώστε ειδικό καθαριστικό χεριών που να περιέχει αλκοόλ, για τις περιπτώσεις που δεν θα έχει την ευκαιρία να πάει στο μπάνιο.
www.tanea.gr

Ερώτηση Τόγια για την Εθνική Οδό

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΧΩΔΕ
κ. Γ. Σουφλιά
Θέμα: Ταλαιπωρία των οδηγών από τον ελλειπή σχεδιασμό στην πραγματοποίηση των εργασιών αναβάθμισης της ε.ο Αθηνών – Λαμίας, του ΠΑΘΕ.

Κύριε Υπουργέ,
Σημαντικά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, που κορυφώνονται κυρίως Παρασκευή και Κυριακή, λόγω των εργασιών αναβάθμισης της ε.ο Αθηνών – Λαμίας. Η μερική εκτροπή της κυκλοφορίας στον παράπλευρο του ρεύματος προς Λαμία, δεν λύνει το πρόβλημα. Η ταλαιπωρία των οδηγών θα συνεχιστεί, καθώς οι εργασίες θα διαρκέσουν τρεις μήνες.
Επιπλέον, εργασίες ασφαλτόστρωσης αναμένεται να γίνουν και τις δύο τελευταίες Κυριακές του Ιουλίου στην ε.ο Κορίνθου- Τρίπολης, ενώ τον Αύγουστο η κυκλοφορία των οχημάτων θα περιοριστεί σε δύο λωρίδες.

Επειδή η κατάσταση είναι πλέον αφόρητη και η ταλαιπωρία των πολιτών συνεχώς αυξάνεται.
Επειδή διαφαίνεται πως δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός για την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε και πότε για την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων;
2. Ποιος εγκρίνει το χρόνο και τη διάρκεια των εργασιών;
3. Ενημερώνονται αρμοδίως οι αστυνομικές αρχές, ώστε να προβούν στις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις;

Ο Ερωτώντες Βουλευτές

Γιάννης Μαγκριώτης

Τόνια Αντωνίου

Βασίλης Τόγιας

Σηκώνει το θέμα της ΛΑΡΚΟ ο Νότης Μαριάς

Νότης Μαριάς: Τα golden boys της προηγούμενης διοίκησης της ΛΑΡΚΟ που διορίστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ ευθύνονται για την απαξίωση της επιχείρησης
«Τα golden boys της προηγούμενης διοίκησης της ΛΑΡΚΟ που διορίστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ ευθύνονται για την απαξίωση της επιχείρησης» τονίζει μεταξύ άλλων στην επτασέλιδη εισήγησή του προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας κ. Νότης Μαριάς.
Ως γνωστό το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φθιώτιδας θα συνεδριάσει έκτακτα την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009 μετά από αίτηση της Νομαρχιακής Παράταξης ΠΡΩΤΑ Η ΦΘΙΩΤΙΔΑ με θέμα την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.
Ο κ. Νότης Μαριάς μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «αποφασιστικής σημασίας για την αρνητική πορεία της εταιρείας είναι, σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, το γεγονός ότι η προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε προπώληση της παραγωγής νικελίου για το 2006, το 2007 και το 2008 σε τιμές χαμηλότερες κατά 4.000 έως 5.000 ευρώ τον τόνο από αυτές που τελικά διαμορφώθηκαν στις διεθνείς αγορές. Το αποτέλεσμα της κίνησης αυτής ήταν το 2006 η ΛΑΡΚΟ να χάσει 74 εκατ. δολάρια λόγω προπώλησης της παραγωγής της.
Οι τιμές των εμπορευμάτων εκείνη τη χρονιά ανέβαιναν σημαντικά και η τιμή του νικελίου είχε φτάσει το ιστορικό ρεκόρ των 49.500 δολαρίων ανά τόνο, ενώ το 2007 οι απώλειες εσόδων συνεχίστηκαν από την κίνηση αυτή, αφού η εταιρεία έχασε περίπου 70 εκατ. δολάρια όλη τη χρονιά. Η προπώληση της παραγωγής του νικελίου της ΛΑΡΚΟ ως και το δεύτερο εξάμηνο του 2008 έγινε μέσω τραπεζικών οργανισμών (J. Ρ. Μorgan, Βarclays, ΗΥΡΟ και Goldman Sachs), που εμπλέκονται στην πώληση των δομημένων ομολόγων, στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με μήνυση που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ η εταιρεία είχε απώλειες λόγω της κακοδιοίκησης της επιχείρησης της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα ενώ έως το 2004 οι διευθυντές στη ΛΑΡΚΟ ήταν 14, στην τριετία 2004-2007, έγιναν... 52 (!) και άπαντες με μισθό από 5.000 έως και 10.000 ευρώ μηνιαίως, με απαστράπτοντα -εταιρικά- αυτοκίνητα και πιστωτικές κάρτες για τα ψώνια τους
[1].
Με τον τρόπο αυτό απαξιώθηκε ουσιαστικά η επιχείρηση».
Στην εισήγησή του ο κ. Νότης Μαριάς επισημαίνει επίσης ότι η ΛΑΡΚΟ αποτελεί επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία αλλά και για την οικονομία του νομού μας. Ταυτόχρονα παρατηρεί ότι η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ ρυπαίνει συστηματικά το περιβάλλον και για το λόγο αυτό πρέπει να εφαρμοστούν οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας που έχουν επιβληθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Το αυξημένο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδυασμό με τις σημερινές χαμηλές τιμές του νικελίου και τη μείωση της ζήτησης διεθνώς αποτελούν παράγοντες οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα στη σημερινή λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.
Όμως η ΛΑΡΚΟ κατά τον κ. Νότη Μαριά μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο βιώσιμη αλλά και κερδοφόρα επιχείρηση και αυτό έχει ήδη αποδειχθεί τόσο κατά την περίοδο 2000-2001 όσο και το 2004.
Τέλος ο κ. Νότης Μαριάς προτείνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φθιώτιδας ως όργανο δημοκρατικού προγραμματισμού να ζητήσει από τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Πολιτείας να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να στηρίξουν:
1.Το δημόσιο χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ.
2.Τον κοινωνικό έλεγχο της επιχείρησης.
3.Το δημόσιο μάναντζμεντ της επιχείρησης.
4.Την προστασία του περιβάλλοντος εκ μέρους της επιχείρησης με τη δρομολόγηση των αναγκαίων επενδύσεων για την πλήρη συμμόρφωση της εταιρείας προς τους περιβαλλοντικούς όρους που έχει επιβάλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ.
5.Την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης χωρίς απολύσεις προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει αναπτυξιακά για την εθνική οικονομία και ανταγωνιστικά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας αγοράς.
6.Τη διασφάλιση της χρηστής εταιρικής διοίκησης και τη μετατροπή της ΛΑΡΚΟ σε μια κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση η οποία δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους πολίτες.
7.Την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων και την κατάργηση των εργολαβιών και των αποικιοκρατικών εργασιακών σχέσεων των συμβασιούχων της ΛΑΡΚΟ. Οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να έχουν το ίδιο εργασιακό καθεστώς με του υπόλοιπους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Λαμία 20/07/2009.
Το γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Παράταξης ΠΡΩΤΑ Η ΦΘΙΩΤΙΔΑ.
[1] Βλ. εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 27.5.2007.