Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Καταγγελία αναγνώστη για ΟΣΕ

Προς Αθήνα 31-08-09

Υπουργό Μεταφορών κο Ευρ. Στυλιανίδη
Διευθ. Σύμβουλο ΤΡΑΙΝΟΣΕ κο Πρ. Καλογιάννη
Βουλευτές κκ A. Γιαννόπουλος , Χρ. Σταϊκούρας ,
Ν. Σταυρογιάννης , Η. Καλλιώρας ,
Τ. Αντωνίου , Μ. Γιαννάκης ,
Ε. Μπασιάκος , Α. Κουτσούμπας , Β. Τόγιας .
Γ.Γ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κο Π. Σκλιάς
Πρόεδρο ΤΕΔΚ κο Νικ. Παπαγγελή
Νομάρχες κκ A. Χειμάρα, Κλ. Περγαντάς
Δήμαρχους κκ Γ. Κοτρωνιάς , Α. Σχορετσανίτη
Καραγεώργου , Ν. Καράφλας ,
Σ. Κοτσουβέλης , Δ. Τσιφής ,
Ν. Σβίγγος , Λ. Υπερήφανος , Α. Βίτσης.



Διαλύουν τα δρομολόγια . Διώχνουν τους επιβάτες . Υποβαθμίζουν την Περιφέρεια .



Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ όπως έχει σήμερα

Υπάρχει μία αμαξοστοιχία η 1521 που ξεκινάει κάθε πρωί απο την Λαμία στις 06:28.
Διασχίζει τρείς Νομούς.
Σταματάει σε τριάντα μία (31) πόλεις και χωριά.
Φθάνει στην Αθήνα στις 09:45 .

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που προϋπήρχε και φροντίζουν να το μεγαλώνουν .

Μέχρι πριν απο ενάμιση χρόνο η αμαξοστοιχία ξεκινούσε απο την Λαμία στις 05:55 κι έφτανε στην Αθήνα στις 09:12.

Επειδή όλοι εμείς που ζούμε στην επαρχία και δουλεύουμε στην Αθήνα πρέπει να φθάνουμε λίγη ώρα πριν απο τις 09:00 ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με τις δουλειές μας, προσπαθούσαμε να πείσουμε τον ΟΣΕ να μεταφέρει το δρομολόγιο λίγο νωρίτερα . Το ίδιο βέβαια ισχύει και για όλους όσους κατεβαίνουν στην Αθήνα περιστασιακά νωρίς το πρωί για να κάνουν κάποια δουλειά και να γυρίσουν άμεσσα πίσω.

Αγνοώντας τις ανάγκες του επιβατικού κοινού την περασμένη χρονιά μετέφεραν το δρομολόγιο είκοσι (20) λεπτά αργότερα..

Φέτος το μετέφεραν άλλα δέκα τρία (13) λεπτά αργότερα παρά τις συνεχείς παρακλίσεις – διαμαρτυρίες μας . Τώρα πια φτάνουμε στην Αθήνα στις 09:45 με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε σοβαρότατα προβλήματα με τις δουλειές μας .




Η ΛΥΣΗ που όλοι ξέρουν και κανείς δεν εφαρμόζει .

Το δρομολογιο 1521 θα πρέπει να μεταφερθεί 45 – 60 λεπτά νωρίτερα .

Θα πρέπει δηλαδή να φεύγει απο την Λαμία το αργότερο στις 05:45 και να φτάνει στην Αθήνα λίγο μετά τις 08:30.

Στα πλαίσια των ριζικών αλλαγών που εξαγγέλονται με στόχο την αναβάθμιση του οργανισμού την προσέγγιση νέων επιβατών και τελικά την εξιγύανση του , δεν συνάδουν αποφάσεις πέρα απο κάθε λογική που διώχνουν το επιβατικό κοινό δημιουργόντας του μια σειρά απο σοβαρά προβλήματα στον ήδη βεβαρημένο καθημερινό αγώνα για επιβίωση. Υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται και μπορεί να κάνει κάτι ;;;


Με εκτίμηση,

Ανδρέας Κόττας

Ψήφισμα του Ν. Σ. Βοιωτίας για τον Χρήστο Παλαιολόγο

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας, σήμερα, ημέρα Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, παρουσία όλων των μελών του, με αφορμή το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του

Χρήστου Παλαιολόγου
πρώην Δήμαρχου Λεβαδέων και Δημοτικού Συμβούλου Λεβαδέων

και αποφάσισε ομόφωνα:
Να παραστεί σύσσωμο το Νομαρχιακό Συμβούλιο με επικεφαλής τον Νομάρχη Βοιωτίας κ. Κλέαρχο Περγαντά, στην νεκρώσιμη ακολουθία
Να αναρτηθεί μεσίστια, η ελληνική σημαία, στο Νομαρχιακό Κατάστημα και σε όλες τις υπηρεσίες της Ν.Α. Βοιωτίας, καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου από την Δευτέρα 31 Αυγούστου έως και την 12η βραδινή της Τρίτης 1 Σεπτεμβρίου 2009 προς ένδειξη πένθους και τιμής στον εκλιπόντα
Να κατατεθεί χρηματικό ποσό σε ιδρύματα της πόλης της Λιβαδειάς
Να εκφρασθούν τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του
Να δημοσιευθεί το παρόν στον τύπο

Ψήφισμα του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ για τον θάνατο του Χρήστου Παλαιολόγου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Χρήστου Παλαιολόγου εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα.
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας σε έκτακτη συνεδρίασή του, μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του τέως Γενικού Γραμματέα της ΚΕΔΚΕ και σεμνού υπηρέτη της Αυτοδιοίκησης
ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ
εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη για την απώλεια του διακεκριμένου στελέχους της Αυτοδιοίκησης που με το ήθος του, τους πολιτικούς του αγώνες, τις δημοκρατικές του αρχές, την επιστημονική του κατάρτιση και τις άοκνες προσπάθειές του, στήριξε, διεύρυνε και πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης
Α π ο φ α σ ί ζ ε ι :
1) Την κατάθεση στεφάνου
2) Να παραστούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στην κηδεία
3) Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια της ΚΕΔΚΕ στην οικογένειά του
4) Να κατατεθεί το ποσό των 10.000 ευρώ στο Ίδρυμα "Γεωργίου Χ. Μπαρμπέρη"
5) Να δημοσιευθεί το παρόν.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ
Ο Πρόεδρος
Νικήτας Κακλαμάνης

O ΣΥΝ για τον θάνατο του Χρήστου Παλαιολόγου

Την βαθιά οδύνη της για τον θάνατο του μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Χρήστου Παλαιολόγου εξέφρασε, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.
"Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου για τον ξαφνικό χαμό του Χρήστου Παλαιολόγου. Πρωτοπόρο στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επί 12ετία δήμαρχος Λειβαδιάς, σύντροφος με όλη την σημασία της λέξης, παρέδωσε μαθήματα ήθους και συντροφικότητας στους νεότερους και έφερε στο προσκήνιο τους ενεργούς πολίτες στις τοπικές κοινωνίες. Στην οικογένειά του, στους συντρόφους και τις συντρόφισσες του εκφράζω τα συλλυπητήρια μου", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας.
O Χρ. Παλαιολόγος γεννήθηκε στη Λειβαδιά το 1950. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης πολιτικός μηχανικός. Ήταν στον «Ρήγα Φεραίο» από το 1972. Ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού και διετέλεσε δήμαρχος Λειβαδιάς για τρεις τετραετίες. Από το 1982 ήταν δημοτικός σύμβουλος Λειβαδιάς και το 1986 αντιδήμαρχος, ενώ από το 1990 - 2002 δήμαρχος Λειβαδιάς.
Υπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε. από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα και διετέλεσε γενικός γραμματέας ΚΕΔΚΕ στο διάστημα 2002-2006.
Ήταν μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ενώ διετέλεσε και υπεύθυνος του Τμήματος Αυτοδιοίκησης.
Η κηδεία του θα γίνει στη Λειβαδιά αύριο στις 5 το απόγευμα.
www.enet.gr

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Λαθραία 104.907 πακέτα τσιγάρων εντοπίστηκαν στα Οινόφυτα

Σήμερα το πρωί σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στη περιοχή Οινοφύτων Βοιωτίας από υπαλλήλους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.) Αττικής και Θεσσαλονίκης σε όχημα που μετέφερε τελωνισμένο εμπόρευμα ξυλείας, ουκρανικής προέλευσης, εντοπίστηκαν εντός ειδικών κρυπτών περίπου 200 χαρτοκιβώτια με 104.907 λαθραία πακέτα τσιγάρων.
Ο εισαγωγέας και ο οδηγός του οχήματος που μετέφερε το εμπόρευμα ξυλείας συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου στον Εισαγγελέα Θηβών. Παράλληλα, διενεργείται εκτεταμένη συμπληρωματική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για λαθρεμπορικό κύκλωμα διακίνησης τσιγάρων.

Το Εργατικό Λιβαδειάς για το δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ

ΝΕΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ- ΛΑΡΥΜΝΑΣ

Tο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή του για τα Νέα τραγικά – θανατηφόρα- εργατικά δυστυχήματα. Προχτές έχασε τη ζωή του ένας νέος εργαζόμενος της ΔΕΗ (ανεκπαίδευτος και με 8μηνη σύμβαση) στο Λαγκαδά Θεσ/νίκης, χτες ένας άλλος Νέος στη ΛΑΡΚΟ Φθιώτιδας.
Ειδικότερα στο τραγικό δυστύχημα που έγινε την Τετάρτη 26/8 στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας από έκρηξη καμινίου είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός Νέου εργαζόμενου 24 ετών και τον τραυματισμό άλλων τριών εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η έλλειψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων επιθεώρησης και ασφάλειας των μεταλλείων, η εγκατάλειψη του ελέγχου και της συντήρησης (η συγκεκριμένη μονάδα καμινίου παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα τις τελευταίες μέρες) έχουν ως αποτέλεσμα το νέο τραγικό περιστατικό μέσα σε ένα μήνα στην ίδια εταιρεία (το προηγούμενο ήταν στις 2/8/09).
Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης και των Υπουργείων Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Οικονομίας που εποπτεύουν και ελέγχουν την εταιρεία. Το πριν 25 μέρες θανατηφόρο δυστύχημα δεν τους ευαισθητοποίησε καθόλου. Η ζωή των εργαζομένων με την ανοχή και την ευθύνη της Κυβέρνησης έχει οδηγηθεί στη λογική της “ρώσικης ρουλέτας” των καθημερινών τραγικών περιστατικών. Έλεος πια!
Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν άλλο τις συμπεριφορές άγνοιας κινδύνου, την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων πρόληψης και προστασίας της ζωής και της ασφάλειάς τους.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ




Αρμα μάχης σκότωσε επιλοχία από τη Λαμία στον Εβρο

Την τελευταία του πνοή, καταπλακωμένος από ένα άρμα μάχης τύπου «Leopard», άφησε ένας 31χρονος επιλοχίας από τη Λαμία, ο οποίος υπηρετούσε σε μονάδα Τεθωρακισμένων κοντά στο Σουφλί, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τη «μαύρη» λίστα οπλιτών και στελεχών που τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της άσκησης των στρατιωτικών τους καθηκόντων.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Τρίτης, στην περιοχή Πρωτοκλήσι. Ο άτυχος επιλοχίας επέστρεφε στη μονάδα του μετά το τέλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας (επάνδρωση τοποθεσίας), όταν το στρατιωτικό άρμα στο οποίο επέβαινε όντας αρχηγός πληρώματος ανατράπηκε.

Το δυστύχημα συνέβη όταν το άρμα που βρισκόταν σε χωματόδρομο επιχείρησε να στρίψει αριστερά σε ένα σταυροδρόμι. Για άγνωστους λόγους δεν κατόρθωσε να πάρει τη στροφή και έκανε όπισθεν. Τότε η μια ερπύστρια ξέφυγε από το δρόμο και το άρμα αναποδογύρισε. Να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα τρία μέλη του πληρώματος δεν έπαθαν το παραμικρό.Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν, ο άτυχος επιλοχίας υπηρετούσε στη συγκεκριμένη μονάδα από τον Ιανουάριο του 2008, ενώ για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργείται ήδη προανάκριση.
www.espressonews.gr

Αρμα μάχης σκότωσε επιλοχία από τη Λαμία στον Εβρο

Την τελευταία του πνοή, καταπλακωμένος από ένα άρμα μάχης τύπου «Leopard», άφησε ένας 31χρονος επιλοχίας από τη Λαμία, ο οποίος υπηρετούσε σε μονάδα Τεθωρακισμένων κοντά στο Σουφλί, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τη «μαύρη» λίστα οπλιτών και στελεχών που τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της άσκησης των στρατιωτικών τους καθηκόντων.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Τρίτης, στην περιοχή Πρωτοκλήσι. Ο άτυχος επιλοχίας επέστρεφε στη μονάδα του μετά το τέλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας (επάνδρωση τοποθεσίας), όταν το στρατιωτικό άρμα στο οποίο επέβαινε όντας αρχηγός πληρώματος ανατράπηκε.

Το δυστύχημα συνέβη όταν το άρμα που βρισκόταν σε χωματόδρομο επιχείρησε να στρίψει αριστερά σε ένα σταυροδρόμι. Για άγνωστους λόγους δεν κατόρθωσε να πάρει τη στροφή και έκανε όπισθεν. Τότε η μια ερπύστρια ξέφυγε από το δρόμο και το άρμα αναποδογύρισε. Να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα τρία μέλη του πληρώματος δεν έπαθαν το παραμικρό.Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν, ο άτυχος επιλοχίας υπηρετούσε στη συγκεκριμένη μονάδα από τον Ιανουάριο του 2008, ενώ για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργείται ήδη προανάκριση.
www.espressonews.gr

Στην πυρόπληκτη Βοιωτία η Παπαρήγα

Περιοδεία στις περιοχές της Βοιωτίας, Θίσβη, Λεύκτρα, Καπαρέλλι, που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές πραγματοποιεί από το πρωί της Πέμπτης η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα.

Στη Σκύρο ο Σκλιάς

Τη Σκύρο θα επισκεφθεί ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελής Σκλιάς την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Αυγούστου 2009. Σκοπός της παρουσίας του στο νησί είναι η συνάντηση εργασίας με το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σκύρου και τους κοινωνικούς φορείς του νησιού προκειμένου να συζητηθούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη Σκύρο και τους πολίτες της, να ενημερωθούν για τις δυνατότητες και προοπτικές του ΕΣΠΑ, αλλά και να επισκεφθεί έργα που υλοποιήθηκαν στη Σκύρο στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ.

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Πλήρης έλεγχος στη ΛΑΡΚΟ, λέει το ΥΠΑΝ

Το Υπουργείο Ανάπτυξης εκφράζει την οδύνη του για το νέο τραγικό συμβάν στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ. Το Υπουργείο δεν θα διεξαγάγει μόνο τον προβλεπόμενο από την κείμενη νομοθεσία έλεγχο. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης Κωστής Μουσουρούλης έδωσε εντολή προσωρινής σφράγισης των πέντε ηλεκτροκαμίνων στο εργοστάσιο της Λάριμνας, ώστε να διεξαχθεί πλήρης έλεγχος στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.
Βούληση του Υπουργείου είναι να γίνει οριζόντιος και κάθετος έλεγχος σε κάθε επίπεδο για τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος και να αποδοθούν όπου χρειάζεται ευθύνες. Επιπλέον, εμπειρογνώμονες της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος μεταβαίνουν στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, ώστε να διενεργήσουν αυτοψία, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη νομοθεσία. Ήδη έχει συσταθεί η προβλεπόμενη Επιτροπή Διερεύνησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που είχε διαταχθεί για τη διερεύνηση του προηγούμενου δυστυχήματος της 2ας Αυγούστου 2009. Οι εμπειρογνώμονες συνεχίζουν την εργασία τους και αναμένεται να παραδώσουν το πόρισμά τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της διενεργεί τους προβλεπόμενους περιοδικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις των μεταλλευτικών επιχειρήσεων. Ενισχύθηκε, δε, από τον περασμένο Απρίλιο, με ειδικό επιστημονικό προσωπικό από την κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στο μεταλλουργικό συγκρότημα της ΛΑΡΚΟ είχε γίνει τακτικός έλεγχος το Μάρτιο του 2008 ενώ είχε προγραμματισθεί από την ΕΜΝΕ επόμενος τακτικός έλεγχος τον Οκτώβριο του 2009.

Καταπέλτης ο Νότης Μαριάς για το δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ

Με αφορμή το νέο θανατηφόρο δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας κ. Νότης Μαριάς έκανε την παρακάτω δήλωση:
«To νέο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ αναδεικνύει με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τις τεράστιες ευθύνες της διοίκησης και των golden boys της ΛΑΡΚΟ για την απαξίωση της επιχείρησης και την έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων της.
Την προδιαγεγραμμένη αυτή πορεία της επιχείρησης και τον κίνδυνο για την απώλεια ακόμη και της ζωής των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ είχαμε επισημάνει με συνεχείς ανακοινώσεις μας και παρεμβάσεις.
Ειδικότερα με εισήγησή μας στις 23 Ιουλίου 2009 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Φθιώτιδας η οποία έγινε δεκτή ζητήσαμε μεταξύ άλλων από τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Πολιτείας να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να επιβάλλουν άμεσα την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και την κατάργηση των εργολαβιών και των αποικιοκρατικών εργασιακών σχέσεων των συμβασιούχων της ΛΑΡΚΟ.
Όμως η κυβέρνηση και τα golden boys της εταιρείας δεν έλαβαν κανένα μέτρο με αποτέλεσμα να συμβεί στις αρχές Αυγούστου 2009 το πρώτο θανατηφόρο δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ.
Στις 10 Αυγούστου 2009 μετά από εισήγησή μας το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φθιώτιδας αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση την ίδρυση στη Λαμία Παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νότιας Ελλάδας προκειμένου να ενισχυθεί ο έλεγχος της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας για τα ατυχήματα στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ. Επισημαίνουμε ότι η ΛΑΡΚΟ αντί να υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας για τον έλεγχο της τήρησης της νομοθεσίας για τα εργατικά ατυχήματα υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και μάλιστα στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Νότιας Ελλάδας με έδρα την Αθήνα στην οποία υπηρετούν μόνο τρεις υπάλληλοι!!!
Παρότι οι διευθυντές της ΛΑΡΚΟ αυξήθηκαν από 14 σε 52 στο διάστημα 2004-2007 η εταιρεία λόγω προπώλησης της παραγωγής του νικελίου σε χαμηλές τιμές τα έτη 2006-2008 έχασε τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων ευρώ με αποτέλεσμα να μην προβεί στις αναγκαίες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της ενώ ταυτόχρονα η επιχείρηση δεν μπόρεσε να επιδείξει καμία πρόοδο στον τομέα του περιορισμού των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων.
Αντίθετα τον τελευταίο μήνα θρηνούμε την απώλεια δύο εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.
Ζητούμε την άμεση διαλεύκανση των συνθηκών του δυστυχήματος και απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου της ΛΑΡΚΟ και ευχόμαστε την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.
Από τη θεσμική μας θέση θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ και για την αυστηρή εφαρμογή της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Λαμία 26/08/2009.
Το γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Παράταξης ΠΡΩΤΑ Η ΦΘΙΩΤΙΔΑ.

Το ΚΚΕ για το δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τι δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ. Δείτε.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ

Η εργατική τάξη όλης της χώρας πρέπει να αντιδράσει με ταξική οργή, αγανάκτηση και συνείδηση στο νέο στυγνό έγκλημα που έγινε στη Λάρκο. Ένας ακόμα εργάτης βρήκε τραγικό θάνατο, ένας τραυματίστηκε σοβαρά και δύο ελαφρά. Είναι το δεύτερο θανατηφόρο εργοδοτικό έγκλημα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο σε ένα μήνα. Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στο πένθος και στη θλίψη των συγγενών και φίλων. Το εργατικό κίνημα πρέπει να απαιτήσει και να επιβάλει την τιμωρία της εργοδοσίας, να τιμωρήσει την κυβέρνηση και τους άλλους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς ηθικούς αυτουργούς. Μόνο τυχαίο δεν ότι αυτά συμβαίνουν την ώρα που προωθείται η ιδιωτικοποίησή της. Οι εργαζόμενοι της Λάρκο δεν πρέπει να επιτρέψουν να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες που οδηγούν στο θάνατο και σακατεύουν συναδέλφους τους, να μην επιτρέψουν να μείνουν ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι, να μεγαλώνει η μακάβρια λίστα νεκρών και σακατεμένων εργατών. Το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους. Είναι πια ολοφάνερο ότι, και στη Λάρκο και γενικότερα, οι άθλιες συνθήκες εργασίας, η εντατικοποίηση και η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας δεν αυξάνουν μόνο το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, αλλά λειτουργούν και ως εκτελεστικό απόσπασμα σε βάρος της. Για να σταματήσουν οι εργάτες να μετρούν νεκρούς και τραυματίες πρέπει να σηκώσουν πιο αποφασιστικά το ανάστημά τους απέναντι στην μεγαλοεργοδοσία, στα κόμματα, τους συνδικαλιστές και τους μηχανισμούς που την υπηρετούν. Σε κάθε εργασιακό χώρο και κλάδο έλληνες και μετανάστες μαζί να απαιτήσουν και να επιβάλουν μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας. Να αντιπαλέψουν τις εργοδοτικές απειλές και εκβιασμούς που χειροτερεύουν τις συνθήκες εργασίας. Να αντιπαλέψουν τα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ σε βάρος των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η εργατική τάξη πρέπει να εμπιστευτεί τη δύναμή της, να βγάλει πολιτικά και ταξικά συμπεράσματα, να ξεκόψει από τον εργοδοτικό δικομματικό συνδικαλισμό που της δένει τα χέρια, ψαλιδίζει τις διεκδικήσεις και υπονομεύει την ταξική συνείδηση και ενότητα. Να αντεπιτεθεί για να επιβάλει το δίκιο της, ανασυντάσσοντας το εργατικό ταξικό κίνημα, τα σωματεία, τα συνδικάτα της. Για να κατακτήσει τα δικαιώματά της στη σταθερή, ασφαλή εργασία με σύγχρονα εργασιακά - μισθολογικά δικαιώματα και κοινωνικές παροχές, πρέπει να αποδυναμώσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα της ΕΕ και της πλουτοκρατίας, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ. Να τεθεί επικεφαλής μεγάλης λαϊκής αντιμονοπωλιακής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία, για να γίνουν λαϊκή περιουσία οι μεγάλες επιχειρήσεις. ΑΘΗΝΑ 26/8/2009
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Για γρίπη και πολιτική προστασία η ΕΝΑΕ

Συνεδρίασε σήμερα το Δ.Σ της ΕΝΑΕ και ενέκρινε ομόφωνα:

1. Τη σύσταση επιτροπής η οποία θα παρακολουθήσει την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Υγείας και των Τοπικών Σχεδίων Υγείας που αφορούν την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης και θα προτείνει στο Δ.Σ τρόπους για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου.
2. Τη σύσταση επιτροπής που θα επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού και θα συζητήσει για τη βελτίωση θεμάτων που αφορούν την Πολιτική Προστασία. Η εν λόγω επιτροπή θα αξιολόγηση την κατάσταση και θα ενημερώσει το Δ.Σ για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την ενίσχυση των περιοχών αυτών.

Αναφορικά με το θεματικό Συνέδριο για τα Μεταλλαγμένα Προϊόντα, ομόφωνα το Δ.Σ της ΕΝΑΕ αποφάσισε να πραγματοποιηθεί στην Καβάλα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ενώ το Αγροτικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα στα τέλη του Οκτωβρίου.
Το Δ.Σ της ΕΝΑΕ, μετά την ανακοίνωση των βάσεων και την αύξηση των κενών θέσεων στις σχολές των ΤΕΙ της Περιφέρειας, εξέφρασε ομόφωνα την δυσαρέσκειά του.
Επίσης επανέρχεται σε διατυπωμένες θέσεις της για την χωροταξική ορθολογική κατανομή τμημάτων και σχολών που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του αριθμού των σπουδαστών στην Περιφέρεια.

Nέο θανατηφόρο δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ

Άλλος ένας εργαζόμενος άφησε την τελευταία του πνοή στη ΛΑΡΚΟ. Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, σημειώθηκε νέα έκρηξη σε καμίνι του εργοστασίου με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός εργαζομένου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε στο καμίνι αρ. 5, ενώ εκτός του νεκρού υπάρχουν ακόμα τέσσερις τραυματίες. Μάλιστα, ένας εξ αυτών έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής με 12 άνδρες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί. Να σημειωθεί ότι στις 2 Αυγούστου είχε σημειωθεί έκρηξη σε καμίνι της ΛΑΡΚΟ με επίσης έναν νεκρό.
www.zougla.gr

Μήνυμα Μιχάλη Γιαννάκη για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2009 εξέδωσε το ακόλουθο μήνυμα προς τους υποψηφίους:

Φίλες και Φίλοι,
Οι κόποι σας για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σήμερα ανταμείβονται. Οι προσπάθειες χρόνων σας ανοίγουν τον δρόμο για μια νέα προοπτική. Μια προοπτική που δεν αφορά μόνο τον κάθε έναν από τους επιτυχόντες προσωπικά, αλλά και την κοινωνία μας ως σύνολο.

Αφορά όμως πρωτίστως τους ίδιους τους μαθητές, που κέρδισαν την πρώτη μάχη της ενήλικης ζωής τους. Αφορά βεβαίως τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς. Στον κάθε κρίκο αυτής της αλυσίδας αξίζουν τα θερμότερα συγχαρητήρια.

Αλλά και σε όσους δεν τα κατάφεραν οι δρόμοι δεν κλείνουν. Ας είναι αυτή η εμπειρία εφαλτήριο για μια νέα προσπάθεια, για νέους στόχους.

Συγχαρητήρια και πάλι σε όλες και σε όλους!!!

Μιχάλης Γιαννάκης
Βουλευτής Βοιωτίας

Ετοιμο το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων

Ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο αξιοποίησης του γεωθερμικού πλούτου της χώρας με την υπογραφή από τον yφυπουργό Ανάπτυξης κ. Ι. Μπούγα απόφασης καθορισμού της διαδικασίας μίσθωσης γεωθερμικών πεδίων.


Με νέα Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία εκμίσθωσης του δικαιώματος του δημοσίου για έρευνα και διαχείριση γεωθερμικού δυναμικού. Με τη νέα (3η κατά σειρά) Υπουργική Απόφαση ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο αξιοποίησης του γεωθερμικού πλούτου της χώρας μας και εφαρμογής της γεωθερμίας για ψύξη και θέρμανση κτηρίων.

Η νέα Υ.Α. που εκδόθηκε σε εφαρμογή του Ν.3734/2009 «Προώθηση της συμπαραγωγής δύο ή περισσότερων χρήσιμων μορφών ενέργειας» καθορίζει τη διαδικασία και τους όρους για μίσθωση:
· Του δικαιώματος έρευνας για νέα γεωθερμικά πεδία μη ερευνημένων χώρων και πιθανών γεωθερμικών πεδίων.
· Του δικαιώματος διαχείρισης γεωθερμικού πεδίου που έχει πιστοποιηθεί μετά από τη μίσθωση του δικαιώματος έρευνας.
· Του δικαιώματος διαχείρισης τμημάτων βεβαιωμένων γεωθερμικών πεδίων με προτεραιότητα σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Επιπλέον, προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στους σχετικούς διαγωνισμούς, η νέα Υ.Α. προβλέπει για πρώτη φορά ενιαία αντικειμενικά κριτήρια με συγκεκριμένους συντελεστές βαρύτητας για τη μίσθωση του δικαιώματος έρευνας, καθώς και συγκεκριμένες προθεσμίες για όλα τα στάδια διενέργειας των διαγωνισμών.
Επίσης για πρώτη φορά καθορίζεται:
· Η διαδικασία για την εκμετάλλευση τμημάτων των γεωθερμικών πεδίων και εξασφαλίζεται ρητά η προτεραιότητα στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
· Το ύψος του ελάχιστου αναλογικού μισθώματος για τη διαχείριση των πεδίων στο 2%. Στην περίπτωση των τμημάτων που αφορούν αποκλειστικά σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις το ελάχιστο αναλογικό μίσθωμα ορίστηκε στο 1%.
· Η διαδικασία για την ταυτόχρονη μίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου και του δικαιώματος έρευνας άμεσα γειτονικού πιθανού.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη γεωθερμία γίνεται ένα επιπλέον βήμα στην υλοποίηση του σχεδιασμού του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω της αξιοποίησης του πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα και το οποίο μπορεί να έχει πολλαπλές εφαρμογές σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την τηλεθέρμανση και τηλεψύξη πόλεων, έως τις νέες υψηλής προστιθέμενης αξίας θερμοκηπιακές καλλιέργειες και τη μεταποίηση.

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Θανατηφόρος η δόση του αναισθητικού για τον Μάικλ Τζάκσον

Η νεκροψία στη σορό του Μάικλ Τζάκσον έδειξε θανάσιμα επίπεδα του ισχυρού αναισθητικού propofol στον οργανισμό του.
Η νεκροψία στη σορό του βασιλέα της ποπ Μάικλ Τζάκσον έδειξε θανάσιμα επίπεδα του ισχυρού αναισθητικού propofol στον οργανισμό του, τονίζεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Τάιμς του Λος Άντζελες.
Στο ίδιο άρθρο τονίζεται πως εκδόθηκε ένταλμα έρευνας για την κατοικία του προσωπικού γιατρού του Τζάκσον Κόνραντ Μάρεϊ, το οποίο εκτελέσθηκε σήμερα στο Χιούστον του Τέξας.
Στο ένταλμα τονίζεται πως σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μάρεϊ, ο Τζάκσον ελάμβανε θεραπεία για την αϋπνία με propofol επί ένα εξάμηνο. Η συνήθης δόση που του χορηγούσε ο Μάρεϊ ήταν 50 ml του φαρμάκου με ενδοφλέβια ένεση. Όμως ο ίδιος υποστήριξε πως τελευταία προσπαθούσε να μειώσει την εξάρτηση του αστέρα της ποπ από το φάρμακο, χορηγώντας του δόση 25 ml.
Το propofol χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως νοσοκομειακό αναισθητικό και η ανακάλυψη θανάσιμων επιπέδων στον οργανισμό του Τζάκσον αυξάνουν τις εικασίες πως εναντίον του Μάρεϊ θα ασκηθούν κατηγορίες για τον θάνατο του τραγουδιστή στις 25 Ιουνίου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Νέες 29.293 θέσεις εργασίας και προσλήψεις στο Δημόσιο

Με 29.293 νέους υπαλλήλους θα στελεχωθούν φορείς του δημόσιου τομέα μετά το πράσινο φως που άναψε το υπουργείο Εσωτερικών. Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την πρόσληψη 25.498 εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την τοποθέτηση 3.600 ιατρών, νοσηλευτών και υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων σε υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Επίσης, σε φορείς του Δημοσίου θα προσληφθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή θα καλύψουν κενές οργανικές θέσεις 195 υπάλληλοι.

Αναλυτικά, οι 11 εγκριτικές αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών έχουν ως εξής: Εγκρίθηκε η πλήρωση δύο κενών οργανικών θέσεων στηΓενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων(υπουργείο Εσωτερικών). Θα προσληφθούν ένας υπάλληλος κλάδου ΔΕ διοικητικού- λογιστικού και ένα άτομο ως προσωπικό Η/Υ ΔΕ. Στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσηγια το σχολικό έτος 2009-2010 θα προσληφθούν 25.498 εκπαιδευτικοί(υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων). Ειδικότερα εγκρίθηκε:
α)η πλήρωση 991 θέσεων μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, από τον Ενιαίο Πίνακα (40%),
β)η πρόσληψη 30 εκπαιδευτικών, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση,
γ)η πλήρωση 35 θέσεων μόνιμων εκπαιδευτικών, αποφοίτων της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ), στα μειονοτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου,
δ)η πλήρωση 831 θέσεων μόνιμων εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ως εξής: Ενιαίος Πίνακας (40%)ΠΕ 16.01 Σύνολο Σκλήρυνση κατά Πλάκας (άρθρο 26 ν. 3699/2008) 781 50 831
ε)η πλήρωση 620 θέσεων μόνιμων εκπαιδευτικών, κατηγορίας πολυτέκνων, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στ) η πρόσληψη 150 εκπαιδευτικών, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,
ζ)η πλήρωση 409 θέσεων μόνιμων εκπαιδευτικών, που υπάγονται στην κατηγορία του 30μηνου, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,
η)η πλήρωση 1.480 θέσεων μόνιμων εκπαιδευτικών, που υπάγονται στην κατηγορία του 24μηνου, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,
θ)η πλήρωση 37 θέσεων μόνιμων εκπαιδευτικών στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση,
ι)η πρόσληψη 9.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,
ια)η απασχόληση 11.915 ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και μέχρι τον αριθμό των 3.600.000 ωρών, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Εγκρίθηκε η πλήρωση τεσσάρων κενών οργανικών θέσεων, λαϊκών υπαλλήλων, στηνΙερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και μίας κενής οργανική θέσης ΔΕ γραμματέων στηνΙερά Μητρόπολη Κερκύρας και Παξών(υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).

Συγκεκριμένα εγκρίθηκε:
α) η πλήρωση τεσσάρων κενών οργανικών θέσεων λαϊκών υπαλλήλων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως εξής:
ΠΕ Διοικητικού- Οικονομικού ..........1 ΔΕ Γραμματέων ....................1 ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών ............2 Σύνολο..........................4
β) η πλήρωση μίας κενής οργανικής θέσης ΔΕ γραμματέων στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας και Παξών. Εγκρίθηκε η πλήρωση 10 κενών οργανικών θέσεων στηΛέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων(ΛΑΕΔ) και μίας κενής οργανικής θέσης στοΤαμείο Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου(ΤΑΑΘΠ) (υπουργείο Εθνικής Άμυνας).

Στο Ταμείο Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου θα προσληφθεί ένας επιμελητής ΥΕ, ενώ ο αριθμός των θέσεων κατά ειδικότητα στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει ως εξής:
Ειδικότητες
Θέσεις ΤΕ Βιβλιοθηκονομίας ................
1 ΔΕ Παροχής Υπηρεσιών- Μάγειρας .....
1 ΔΕ Παροχής Υπηρεσιών Αρχισερβιτόρων....
2 ΔΕ Τεχνικού Υδραυλικών .............
1 ΥΕ Τραπεζοκόμων ..................
4 ΥΕ Προσωπικού Καθαρ/τος- Πλυντών ή Πλυντριών σκευών μαγειρείων ........1
Σύνολο.........................
10 Για το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας (υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων) εγκρίθηκε η πλήρωση δύο κενών οργανικών θέσεων. Θα προσληφθούν ένας υπάλληλος κλάδου ΔΕ διοικητικού λογιστικού και ένας κλητήρας- επιστάτης- φύλακας- νυχτοφύλακας ΥΕ. Τρεις επιστήμονες θα προσληφθούν στουπουργείο Πολιτισμού.Το ειδικό επιστημονικό προσωπικό θα υπογράψει συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Με συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα προσληφθούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων100 άτομα, διαφόρων ειδικοτήτων και όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης. Το νέο προσωπικό θα απασχοληθεί για οκτώ μήνες και ως αντικείμενο θα έχει την παρακολούθηση της υγειονομικής κατάστασης των εκτρεφόμενων πουλερικών, λόγω εμφάνισης εστιών γρίπης των πτηνών στη Γερμανία.

Ειδικότερα θα προσληφθούν 90 άτομα, διαφόρων ειδικοτήτων (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ) στις Νομαρχιακές ΑυτοδιοικήσειςΔ/νσεις Κτηνιατρικής και 10 άτομα, διαφόρων ειδικοτήτων (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ) στα Κτηνιατρικά Εργαστήρια. Εγκρίθηκε η πλήρωση μίας θέσης μονίμου προσωπικού στοΕπιμελητήριο Σάμου(υπουργείο Ανάπτυξης). Θα προσληφθεί ένας πτυχιούχος κλάδου ΠΕ διοικητικού- οικονομικού. Στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης του υπουργείου Πολιτισμού θα απασχοληθούν 31 ωρομίσθιοι καθηγητές, οκτώ ωρομίσθιοι πιανίστες- συνοδοί και πέντε άτομα διαφόρων ειδικοτήτων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Ειδικότερα για τα σχολικά έτη 2009- 2010 και 2010- 2011 εγκρίθηκε η πρόσληψη: α)31 ωρομισθίων καθηγητών και οκτώ ωρομισθίων πιανιστών- συνοδών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ως εξής:
Α. Καθηγητές Τεχνικών ΜαθημάτωνΘέσεις Κλασικού Μπαλέτου ................
8 Σύγχρονου Χορού ..................
8 Ρυθμικής ........................
6 Ελληνικών Χορών ..................
2 Μουσικής ........................2
Β. Καθηγητές Θεωρητικών Μαθημάτων Θέσεις Ανατομίας ........................
1 Παιδαγωγικής Ψυχολογίας ............
1 Ιστορίας Τέχνης ....................1 Ιστορίας Χορού ....................
1 Ανάλυσης Τραγωδίας ................
1 Γ. Πιανίστες- Συνοδοί Πιανιστών Συνοδών .................
8 Σύνολο.........................39

β) Πέντε ατόμων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (έως 8 μήνες). Θα αναλάβουν καθήκοντα τρεις διοικητικοί υπάλληλοι ΔΕ, ένας επιμελητής ΥΕ και ένας καθαριστής ΥΕ. Έως οκτώ μήνες θα προσληφθούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου(υπουργείο Πολιτισμού) 27 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων και όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης.
Ο αριθμός των θέσεων κατά κατηγορία εκπαίδευσης και κατά ειδικότητα έχει ως εξής: Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.....Θέσεις Γεωλόγων ........................2 Γεωγράφων ......................1 Διοικητικού- Οικονομικού .............1 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Τεχνολόγων Δασοπονίας ..............1 Εμπορίας- διαφήμισης ...............1 Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Συντηρητών ......................1 Πληροφορικής ....................1 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Προσωπικό Υπολογιστών .............1 Συντηρητών ......................2 Ειδικών Μηχ/νου Λογιστηρίου .........1 Φυλάκων ........................6 Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Εργατοτεχνιτών ....................2 Συντηρητών κτιρίων .................1 Εργατών .........................5 Καθαριστριών .....................1 Σύνολο.........................27

Σε φορείς του υπουργείουΥγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύηςθα προσληφθούν 1.950 ιατροί, ενώ 1.400 θέσεις θα καλυφθούν από νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης, αναμένεται να προκηρυχθούν 250 κενές οργανικές θέσεις, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, εκτός νοσηλευτικού προσωπικού. Συγκεκριμένα εγκρίθηκε:
α) η πρόσληψη 1.700 ιατρών ΕΣΥ επί θητεία (ειδικευμένοι γιατροί) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 περ. ζ΄ του Ν. 2190/94 και του Ν. 3754/2009.

β)η πρόσληψη 250 ειδικευόμενων ιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 περ. ζ΄ του Ν. 2190/94, του Ν. 123/75, Ν. 1397/83, Ν. 1579/85, Ν. 2071/92, Ν. 3172/2003 και του Ν. 3144/2003,

γ)η πλήρωση 1.400 κενών οργανικών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού, κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3754/2009 και τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν. 2190/94 όπως ισχύει, δ)η πλήρωση 250 κενών οργανικών θέσεων, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, εκτός νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2190/1994, όπως ισχύει.
www.tanea.gr

Εννιά προσφορές για ΛΑΡΚΟ

Ελληνες και ξένοι οι υποψήφιοι επενδυτές,
που θα αξιολογηθούν από τους συμβούλους του δημοσίου.
Εννιά ήταν τελικώς οι προσφορές που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της εταιρίας ΛΑΡΚΟ. Οπως έγινε γνωστό, οι υποψήφιοι επενδυτές είναι Ελληνες και ξένοι, οι οποίοι θα αξιολογηθούν από τους συμβούλους του δημοσίου. Οι τελευταίοι θα υποβάλλουν την εισήγησή τους προς τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων εντός των προσεχών ημερών.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο αριθμός των εταιριών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, δείχνει ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρία.
Αυτό δημιουργεί σαφώς μια θετική βάση για την εξέλιξη της σχετικής διαδικασίας, προς όφελος τόσο της ανάπτυξης της ίδιας της επιχείρησης, όσο και της χώρας. Το αυξημένο ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ αποτελεί όμως και ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού εκδηλώνεται στο μέσον μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.
Ένα μήνυμα που ενισχύει τη βούληση της Κυβέρνησης να προωθήσει με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα πολιτικές, οι οποίες ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και διασφαλίζουν την ταχύτερη επιστροφή της σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης».

Επίσκεψη Καραμανλή στο ΤΕΜΠΜΕ

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας κλήθηκε και συμμετείχε στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής της 19ης Αυγούστου, στην οποία παρουσίασε μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη δύο νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας: το νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα και το νομοσχέδιο για την απλούστευση της ίδρυσης επιχειρήσεων.

Το δύο νέα σχέδια νόμου, τα οποία και εγκρίθηκαν από την Κυβερνητική Επιτροπή πρόκειται να κατατεθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή. Το πρώτο που αφορά στα επιχειρηματικά πάρκα επιχειρεί να βάλει τάξη στις σημερινές βιομηχανικές περιοχές, αλλά και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας με σύγχρονους όρους, που διευκολύνουν και ενθαρρύνουν τον επιχειρηματία, ενώ παράλληλα σέβονται την τοπική κοινωνία και προστατεύουν το περιβάλλον.

Με το δεύτερο νομοσχέδιο που αφορά στην απλούστευση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων, μειώνονται τα διαφορετικά βήματα που απαιτούνται για την ίδρυση μίας επιχείρησης από 14 - 18 που υπολογίζονται σήμερα σε μόλις 4 συνολικά, περιορίζοντας σημαντικά την ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται οι υποψήφιοι επιχειρηματίες και βελτιώνοντας καθοριστικά την κατάταξη της χώρας μας στους διεθνείς πίνακες ανταγωνιστικότητας.
Οι παραπάνω πρωτοβουλίες εντάσσονται στην ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης και μόνο μέσα στο 2009 έχει δώσει ρευστότητα στην αγορά ύψους 11,5 δις τόσο μέσω του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ όσο και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα».


Επίσκεψη Πρωθυπουργού στο ΤΕΜΠΜΕ

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) επισκέφτηκε στις 21 Αυγούστου, ο Πρωθυπουργός, όπου τον υποδέχθηκαν ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας και η Διοίκηση του Ταμείου και τον ενημέρωσαν για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων στήριξης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι πριν καν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώσει προσωρινά μέτρα κρατικών ενισχύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, ήδη από τον Οκτώβριο του 2008, πρώτη σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Ελλάδα πέτυχε την έγκριση του προγράμματος εγγύησης και επιδότησης επιτοκίου για τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης μικρών επιχειρήσεων του ΤΕΜΠΜΕ. Ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε έτσι, ώστε να ενισχυθεί, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, που η βιωσιμότητά τους κινδύνευε άμεσα.

Συνολικά από την αρχή του προγράμματος ενίσχυσης των ΜΜΕ από το ΤΕΜΠΜΕ και μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί δάνεια σε περίπου 47.000 επιχειρήσεις, που έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν 195.000 εργαζόμενους που απασχολούν. Η αξία των δανείων προς τις ΜΜΕ ανέρχεται συνολικά σε €4,6 δις, ενώ η αξία των εγγυήσεων φθάνει τα €3,7 δις. Η δεύτερη φάση του προγράμματος προχωρά και μέχρι το τέλος της, το ΤΕΜΠΜΕ μπορεί να εγγυηθεί δάνεια συνολικού ύψους 9,5 δις ευρώ, ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα περίπου 80 χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων.

Στον εισαγγελέα τα στοιχεία του ΥΠΑΝ για τα Μεταλλεία Μαρκοπούλου

Στοιχεία με βάση τα οποία αποδεικνύεται ότι στα λατομεία Μαρκοπούλου πραγματοποιείται εδώ και καιρό παράνομη εξόρυξη διαβίβασε το Υπουργείο Ανάπτυξης στις 18 Αυγούστου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μετά από σειρά σχετικών καταγγελιών και λόγω της σπουδαιότητας του θέματος και της περιβαλλοντικής του διάστασης, το Υπουργείο Ανάπτυξης, αν και η αδειοδότηση των λατομείων δεν είναι της αρμοδιότητάς του, επικουρικά προς τις αρμόδιες περιφερειακές και νομαρχιακές αρχές, καθώς διαθέτει τα κατάλληλα τεχνικά μέσα προχώρησε στη διερεύνηση του ζητήματος.

Ειδικότερα το Σεπτέμβριο του 2008 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) απεστάλη ένα ειδικά εξοπλισμένο αεροπλάνο το οποίο έκανε σχετική φωτογράφηση στο χώρο. Τον Ιούνιο του 2009 και αφού πέρασαν κάποιοι μήνες, ακολούθησε δεύτερη όμοια φωτογράφηση, από τη δε σύγκριση των στοιχείων μεταξύ της πρώτης έρευνας και της δεύτερης έρευνας προέκυψαν στοιχεία που δείχνουν ότι πράγματι γίνεται παράνομη εξόρυξη. Στην προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης για βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών, η μελέτη με τα σχετικά στοιχεία του ΙΓΜΕ απεστάλησαν ήδη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος η δικαιοσύνη και να αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Ακολουθούν οι σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Μπούγα:

«Θα ήθελα να πω ότι η κυβέρνηση διαθέτει και τη βούληση αλλά και τα μέσα, να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη και να επιβάλλει τις νόμιμες διοικητικές κυρώσεις, εναντίον όσων εγκληματούν κατά του περιβάλλοντος και εν τέλει υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Από το 1996 έως πρόσφατα μια σειρά αμφιλεγόμενης θα έλεγα νομιμότητας διοικητικών πράξεων, η αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκόμενων Αρχών, αλλά και η αδυναμία να διαπιστωθεί το είδος και κυρίως η έκταση των παραβάσεων, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχει παράνομη δραστηριότητα στα λατομεία Μαρκόπουλου.

Αυτό το καθεστώς λαμβάνει τέλος σήμερα διότι έχουμε στα χέρια μας το αποδεικτικό υλικό από το οποίο προκύπτουν αυτές οι παράνομες δραστηριότητες σε μια περιοχή η οποία πρέπει να σας πω πως από το 1989 έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Πρόκειται για μια σωρεία αδικημάτων, γι' αυτό άλλωστε το λόγο στέλνουμε και το φάκελο στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι παραβάσεις αυτές.

Μέχρι σήμερα το Υπουργείο, μέσω της αρμόδιας Επιθεώρησης Μεταλλείων, έχει επιβάλλει πρόστιμα περίπου 4 εκ. ευρώ. Σήμερα με τη διαβίβαση των στοιχείων στον Εισαγγελέα ελπίζουμε ότι με ταχύτητα αλλά και αποτελεσματικότητα, θα κινηθεί και η ποινική Δικαιοσύνη, έτσι ώστε να καταλογιστούν οι νόμιμες κυρώσεις εναντίον όσων ενδεχομένως έχουν παρανομήσει
».

Στο Πόρτο Γερμενό σπεύδουν τρία σκάφη του Λιμενικού Σώματος

Σε βοήθεια κατοίκων του Πόρτο Γερμενού, που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τα οποία κινδυνεύουν από την πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή, σπεύδουν με εντολή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχου Θόδωρου Ρεντζεπέρη, τα πλωτά περιπολικά σκάφη Π Λ.Σ. 60, ΠΑΘ 70 και ΠΛΣ 343 από τον Πειραιά, ενώ σε αναμονή βρίσκονται τρία ακόμα σκάφη.
Εξαιτίας των πυρκαγιών ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάσης Παπαληγούρας ματαίωσε προγραμματισμένη επίσκεψή στα νησιά Σάμο και Ικαρία, προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις και εφόσον απαιτηθεί, το Λιμενικό Σώμα να υποβοηθήσει το έργο των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.
www.naftemporiki.gr, ΑΝΑ-ΜΠΑ

Στις πληγείσες περιοχές ο Αρχιεπίσκοπος

Επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής πραγματοποιεί από το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.
Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφτηκε αρχικώς τις περιοχές του Βαρνάβα, του Μαραθώνα, της Πεντέλης, όπου είχε συνάντηση και με την υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς Ντίνα Μπέη και τους μοναχούς της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης. Στη συνέχεια μετέβη στη Νέα Μάκρη, τον Βουτσά, τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά και τη Σταμάτα.
Συνομίλησε με τοπικούς παράγοντες και τις αρχές αλλά και τους κατοίκους δίνοντας σε όλους κουράγιο και δύναμη στη συνέχιση του δύσκολου έργου τους. Σε δηλώσεις του, φανερά συγκινημένος, χαρακτήρισε τραγωδία την καταστροφή του φυσικού πλούτου των περιοχών και ζήτησε εθνική ομοψυχία.
«Αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε όλοι μια οικογένεια», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος. Στη διάρκεια των συναντήσεων με φορείς της τοπικής κοινωνίας τόνιζε διαρκώς την διάθεση της Εκκλησίας μέσω της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» για τη παροχή οιασδήποτε βοήθειας όπου και όταν απαιτείται με κάθε δυνατό τρόπο.
http://www.tanea.gr/

Εγκλωβισμός επιβατών σε πλοίο στον Αγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας

Ώρες ταλαιπωρίας περίμεναν τους 800 επιβάτες του πλοίου «High Speed 1» που το βράδυ έφτασε από τις Σποράδες στο λιμάνι του Αγ. Κωνσταντίνου. Το πλοίο αφίχθη στο λιμάνι στις 9.55 το βράδυ και τότε διαπιστώθηκε ότι η μπουκαπόρτα του δεν άνοιγε. Σύμφωνα με τους Λιμενικούς, κάποια ασφάλεια είχε εγκλωβίσει το αυτόματο σύστημα ανοίγματος της πόρτας, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να παραμείνουν εγκλωβισμένοι μέσα στο πλοίο. Οι μηχανικοί του καραβιού επιχείρησαν χειροκίνητα να ανοίξουν την πόρτα χωρίς όμως επιτυχία.
Έτσι, περίπου στις 11.30 πάρθηκε η απόφαση να κατεβάσουν όλους τους επιβάτες με σκάλες ενώ παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τα οχήματα που είναι μέσα το καράβι. Μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες για να ανοίξουν την πόρτα του καραβιού ενώ παράλληλα εξελίσσονται και οι προετοιμασίες για να κατεβάσουν με σκάλες τους επιβαίνοντες. Στο πλοίο είχαν επιβιβαστεί 110 οχήματα και 800 επιβάτες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ –ΜΠΕ

Απεγκλωβισμός από θαλάσσης 25 πολιτών στον Αγιο Βασίλειο Καπαρελλίου λόγω της φωτιάς!!!

Απογευματινές ώρες σήμερα, η Λιμενική αρχή Δομβραίνας ενημερώθηκε, ότι συνεπεία της μεγάλης πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στον Άγιο Βασίλειο Βοιωτίας, υπήρχαν περίπου 25 πολίτες, που είχαν εγκλωβιστεί στην παραλία του ομώνυμου οικισμού. Κατόπιν ενεργειών της Λιμενικής Αρχής Δμβραίνας, επί τόπου έσπευσαν άμεσα το ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ 1 και το ΑΗ-ΓΙΩΡΓΗΣ τα οποία παρέλαβαν τους προαναφερθέντες και τους μετέφεραν στην παραλία Λιβαδόστρας.

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Κανονικά ανοίγουν τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου

Στις 11 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τελικώς τα σχολεία σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Για την περίπτωση που παρουσιασθεί κάποιο κρούσμα της γρίπης Α, τότε θα αποφασιστεί το κλείσιμο του κτιρίου, ενώ θα κριθεί ανάλογα με την περίπτωση αν θα κλείσουν τα σχολεία της ίδιας περιοχής.
Εγκύκλιος υπουργείου Παιδείας,
www.kathimerini.gr

Πρωτοφανής ληστεία σε δημαρχείο

Οι δράστες πήραν το χρηματοκιβώτιο του δημαρχείου και έφυγαν με αυτοκίνητο του δήμου!
Πρωτοφανής ληστεία, που μοιάζει με σενάριο αστυνομικής ταινίας, έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης, στο δημαρχείο Πυργετού του Κάτω Ολύμπου Λάρισας.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας εκτιμά πως οι δράστες ήταν τέσσερις και ενήργησαν πολύ οργανωμένα.
Όπως έγινε γνωστό, οι δράστες μπήκαν στο δημαρχείο παραβιάζοντας την κεντρική πόρτα του κτιρίου και στη συνέχεια απενεργοποίησαν το συναγερμό, χρησιμοποιώντας αφρώδες υλικό.
Στόχος τους ήταν, το χρηματοκιβώτιο του πρώτου ορόφου, βάρους σχεδόν μισού τόνου, το οποίο έσυραν έως το ισόγειο, φορτώνοντάς το σε όχημα 4χ4 του δήμου, που νωρίτερα είχαν διαρρήξει και χρησιμοποίησαν ως όχημα διαφυγής.
Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, το χρηματοκιβώτιο περιείχε το χρηματικό ποσό των 85.000 ευρώ, καθώς επίσης σημαντικά έγγραφα.
Από την Αστυνομία γίνεται έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναδασωτέο το Μοσχοπόδι Θηβών

Κηρύχθηκε αναδασωτέο το Δάσος Μοσχοποδίου της Θήβας με απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Η απόφαση αφορά το τμήμα του Δάσους που καταστράφηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2009

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελή Σκλιά κηρύχθηκε αναδασωτέο τμήμα του Δάσους Μοσχοποδίου, στο Δήμο Θηβαίων, μετά την πρόσφατη καταστροφή του από πυρκαγιά την 23η Ιουλίου 2009. Συγκεκριμένα κηρύσσεται αναδασωτέα δασική έκταση εμβαδού 4.249 στρεμμάτων στις θέσεις «Αραπόρρεμα-Βλάχικα Αλώνια-Σωρός», η οποία σύμφωνα με την έκθεση του Δασαρχείου Θηβών κατά το χρόνο καταστροφής της καλύπτονταν από χαλέπιο πεύκη και πουρνάρια σε ποσοστό 70-80% και ως εκ τούτου επιβάλλεται η κήρυξή της σε αναδασωτέα.

Η απόφαση για την αναδάσωση του δάσους Μοσχοποδίου γίνεται σύμφωνα με το Νόμο Ν.998/79, και την πρόσφατη τροποποίησή του με τον Ν.3208/03 «Περί προστασίας των Δασών και των Δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας», με σκοπό αφενός μεν τη διατήρηση του δασικού του χαρακτήρα, ώστε να αποκλειστεί η διάθεσή του για άλλο προορισμό αφετέρου δε την επαναδημιουργία της δασικής βλάστησης με φυσική ή τεχνητή αναγέννησή της.

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Οντως οι γυναίκες προτιμούν τους δεσμευμένους!!!

Οι υποψίες των ψυχολόγων επιβεβαιώνονται: οι ελεύθερες γυναίκες όντως προτιμούν τους άνδρες που έχουν ήδη σχέση, δείχνει αμερικανικό πείραμα με τη συμμετοχή φοιτητών.
Στις εργένισσες του πειράματος πραγματικά άρεσαν οι άνδρες που ήταν κατειλημμένοι, σχολιάζει στο περιοδικό New Scientist η Μελίσα Μπάρκλεϊ, επικεφαλής της έρευνας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα στο Στιλγουότερ.
Η ομάδα της Μπάρκλεϊ είπε στους 184 ετεροφυλόφιλους εθελοντές του πειράματος ότι ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή θα τους έβρισκε το τέλειο ταίρι, στο πλαίσιο μιας έρευνας για τη σεξουαλική έλξη. Οι εθελοντές ήταν άνδρες και γυναίκες με ή χωρίς σχέση, μοιρασμένοι σε ίσους αριθμούς.
Όλες οι φοιτήτριες κλήθηκαν να κοιτάξουν τη φωτογραφία του ίδιου άνδρα, ωστόσο η περιγραφή του άλλαζε σε κάθε περίπτωση ώστε να ταιριάζει απόλυτα με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις κάθε εθελόντριας. Επιπλέον, οι ερευνητές είπαν στις μισές φοιτήτριες ότι ο «τέλειος άνδρας» της φωτογραφίας είχε ήδη σχέση.
Οι αντιδράσεις των φοιτητριών ήταν αποκαλυπτικές: από τις εθελόντριες στις οποίες προτάθηκαν εργένηδες, μόνο το 59% εκδήλωσαν ενδιαφέρον να κάνουν σχέση μαζί τους. Όταν όμως ο εικονιζόμενος ήταν δεσμευμένος, το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 90%.
Το λιγότερο ενδιαφέρον για τη σύναψη νέας σχέσης και τη μικρότερη προτίμηση στους κατειλειμένους άνδρες έδειξαν οι δεσμευμένες γυναίκες.
Όσον αφορά τους άνδρες εθελοντές, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι λίγο τους ένοιαζε αν η «τέλεια γυναίκα» της φωτογραφίας είχε ήδη φίλο ή όχι.
Όλες οι παράμετροι του πειράματος «ήταν ίδιες για όλους τους συμμετέχοντες, με εξαίρεση το αν το ιδανικό τους ταίρι ήταν δεσμευμένο ή όχι» σχολιάζει η Δρ Μπέρκλεϊ.
«Το επόμενο ερώτημα είναι το γιατί» συνεχίζει. Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της εκτιμούν ότι οι γυναίκες προτιμούν τους πιασμένους άνδρες επειδή έχουν ήδη αξιολογηθεί από μια άλλη γυναίκα και έχουν κριθεί κατάλληλοι ως σύντροφοι.
Αν και αυτή η εξήγηση είναι η πιθανότερη, μια άλλη εναλλακτική υπόθεση είναι ότι στην αμερικανική κοινωνία οι γυναίκες ενθαρρύνονται να λειτουργούν ανταγωνιστικά και ίσως βρίσκουν ευκαιρία να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους «κλέβοντας» τον άντρα μιας άλλης.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο Journal of Experimental Social Psychology.
Newsroom ΔΟΛ

Προχωρούν οι 20.000 προσλήψεις ανέργων στους Δήμους

Λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης του προγράμματος απασχόλησης 20.000 ανέργων σε ΟΤΑ και νομικά τους πρόσωπα περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Στο ποσό των 315 εκ ευρώ εκτιμά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι θα ανέλθει η δαπάνη για την εφαρμογή του μνημονίου «Ειδικού Συνδυασμένου Προγράμματος Απασχόλησης» που υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ του υπουργείου Απασχόλησης, του ΟΑΕΔ και της ΚΕΔΚΕ, με σκοπό τη δυνατότητα τοποθέτησης έως 20.000 ανέργων σε θέσεις εργασίας σε ΟΤΑ α’ βαθμού και σε νομικά τους πρόσωπα.

Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το 98% των εσόδων του φόρου ζύθου και μέρος των εσόδων των τελών διαφήμισης και ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) που κατατίθεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Κατά το μέρος που αφορά τον ΟΑΕΔ ο Οργανισμός θα επιχορηγεί τους ΟΤΑ α’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα με ποσό ίσου ύψους προς το επίδομα ανεργίας που ελάμβανε ο τοποθετούμενος άνεργος πριν την πρόσληψή του ή του βασικού επιδόματος ανεργίας.
Πέραν αυτού με την ίδια τροπολογία επανέρχονται σε ισχύ ως τις 30/6/2010 ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλέτες των ΟΤΑ, προκειμένου να εξοφλήσουν οφειλές, τέλη κοινοχρήστων χώρων και πρόστιμα (με εξαίρεση για αυθαίρετες κατασκευές) προς τους ΟΤΑ με ευνοϊκούς όρους μειωμένα κατά 70% και χωρίς προσαυξήσεις εκπροθέσμου καταβολής.
Τέλος, κατά την ίδια τροπολογία στα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας που εξαιρούνται για τις προσλήψεις τους από το ΑΣΕΠ περιλαμβάνεται και το Πανελλήνιο Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ –ΜΠΕ

Μέχρι 8 Σεπτεμβρίου η δεύτερη ευκαιρία για τα φωτοβολταϊκά

«Δεύτερη ευκαιρία» για όλους όσοι ενδιαφέρονται για την κατασκευή φωτοβολταϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά οι αρχικές τους αιτήσις είχαν απορριφθεί στο παρελθόν για τυπικούς λόγους (μη τήρηση των προθεσμιών δημοσίευσης και γνωστοποίησης) ή εκκρεμούν και αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, έχει δώσει, ως γνωστόν, το υπουργείο Ανάπτυξης. Μόνο που κι αυτή έχει ημερομηνία λήξης, η οποία έχι ορισθεί για τις 8 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεεται ότι η «δεύτερη ευκαιρία» στους υποψήφιους επενδυτές που εντάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία δόθηκε με νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης (3784/2009) που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 7 Αυγούστου και προέβλεπε προθεσμία ενός μηνός για την υποβολή εκ νέου των αιτήσεων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Με σημερινή ανακοίνωση η ΡΑΕ υπενθυμίζει στους ενδιαφερόμενους την καταληκτική ημερομηνία και τους καλεί να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.
kathimerini.grμε πληροφορίες ΑΠΑ-ΜΠΕ

Επίθεση Γιαννάκη στο ΠΑΣΟΚ για το Μουσείο της Θήβας

Η ανακοίνωση του βουλευτή Βοιωτίας Μιχάλη Γιαννάκη για το Μουσείο Θηβών.

Η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή συνεπής στις δεσμεύσεις της αναδεικνύει τον πολιτισμικό πλούτο της Βοιωτίας. Με την κατασκευή και επαναλειτουργία των Μουσείων της Θήβας, της Χαιρώνειας, του Σχηματαρίου της Ι.Μ. Παναγίας Σκριπούς, του Οσίου Λουκά η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας βρίσκει στέγη. Το Μουσείο της Θήβας μετατρέπεται από όνειρο σε απτή πραγματικότητα. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις του Μουσείου της Θήβας (από τις πιο σύγχρονες στην Ελλάδα) είναι πλέον έτοιμες. Πολύ σύντομα οι διαδικασίες επανέκθεσης ολοκληρώνονται ώστε η Θήβα και η ευρύτερη περιοχή να αποκτήσουν ένα μουσειακό χώρο αντάξιο της ιστορίας μας.

Δυστυχώς, οι τοπικοί εκπρόσωποι και η ανεύθυνη Υπεύθυνη Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αρμόδια για θέματα Πολιτισμού, έχουν αναλάβει εργολαβικά να αμαυρώσουν τις προσπάθειες της σημερινής Κυβέρνησης.

Και η υποκρισία έχει τα όρια της. Οι σημερινοί «τιμητές» του πολιτισμού δεν είναι άλλοι από αυτούς που μέχρι χθες σφύριζαν αδιάφορα στα αιτήματα για δημιουργία Μουσείων στην Βοιωτία. Στα είκοσι χρόνια ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρξε καμία πρόοδος, καμία πρωτοβουλία, καμία προσπάθεια. Τρεις Βοιωτοί Υπουργοί των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ άφησαν το έργο της κατασκευής και λειτουργίας του Μουσείου της Θήβας να βαλτώνει. Σήμερα φορούν το προσωπείο της ευαισθησίας και εγκαλούν την Κυβέρνηση Καραμανλή για αδιαφορία. Εγκαλούν την Κυβέρνηση που πέτυχε σε 5 χρόνια όσα εκείνοι εγκατέλειψαν για μια εικοσαετία.

Είναι προφανές ότι εκτός από την αντικειμενική αλήθεια, υπάρχει και μια άλλη αλήθεια. Η «αλήθεια ΠΑΣΟΚ».

Μια «αλήθεια» που δεν πείθει πλέον κανέναν και επιβεβαιώνει το θλιβερό τους παρελθόν. Προοιωνίζει δε, το ακόμα πιο θλιβερό τους μέλλον.

Μαζικά δάνεια «α λα καρτ» από φθινόπωρο

Από το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει μαζικότερα και στην Ελλάδα ο θεσμός των επιτοκίων «α λα καρτ», που αποτελεί συνήθη τακτική στο εξωτερικό. Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, οι τράπεζες χορηγούν δάνεια με διαφορετικό κόστος ανά πελάτη, αναλόγως της φερεγγυότητας και της πραγματικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Για το σκοπό αυτό γίνεται περισσότερο εκτεταμένη χρήση των δυνατοτήτων και των στοιχείων που παρέχει στα μέλη της ΕΕΤ το διατραπεζικό σύστημα «Τειρεσίας».
Οι τράπεζες αξιοποιούν στοιχεία τόσο της «μαύρης» όσο και της «λευκής λίστας» του συστήματος, προκειμένου να εντοπίσουν πόσα δάνεια και κάρτες έχει ο υποψήφιος πελάτης, σε πόσες τράπεζες, πόσο τακτικός είναι στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων του, αλλά και σε ποια οικονομική κατάσταση βρίσκεται πραγματικά.

Με βάση την κοινή συνισταμένη, που προκύπτει από όλα τα παραπάνω, αποφασίζει για το αν θα του χορηγήσει τελικώς το δάνειο ή την κάρτα και με ποιους όρους. Εννοείται ότι όσο πιο εχέγγυος είναι όσο μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια διαθέτει, τόσο πιο ασφαλές θα είναι το δάνειο. Οπότε και το κόστος του (επιτόκιο) θα πέφτει.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων τραπεζικών στελεχών, η διαφορά από (καλό) δάνειο σε (κακό) δάνειο θα μπορεί να φτάσει έως και στις 3 ποσοστιαίες μονάδες, αναλόγως των περιπτώσεων. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τυπικά ο θεσμός των «α λα καρτ» δανείων έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και στη χώρα από τον Ιούλιο, όμως, το καλοκαίρι θα κυλήσει περισσότερο ως πιλοτικό διάστημα, ενώ η ουσιαστική εφαρμογή του νέου μέτρου θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.
kathimerini.gr

Εως 14 Σεπτεμβρίου οι προτάσεις για τη Γυναικεία και Νεανική Επιχειρηματικότητα

Τα Προγράμματα Ενίσχυσης της Γυναικείας & Νεανικής Επιχειρηματικότητας θα δέχονται προτάσεις από ενδιαφερόμενους έως την 14η Σεπτεμβρίου 2009. Με σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης από την 5η Ιουνίου 2009 και είναι ακόμη σε ισχύ, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος να υποβάλλουν προτάσεις για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που επιλέγονται θα χρηματοδοτηθούν με ποσοστό 50% επί του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού της πρότασης, ενώ ειδικά για τις πυρόπληκτες περιοχές του Νομού Εύβοιας το ποσοστό είναι 60%. Εντάσσονται επιχειρηματικές δραστηριότητες του τομέα της μεταποίησης, του εμπορίου, των υπηρεσιών, του τουρισμού και της ανακύκλωσης-περιορισμού της ρύπανσης, δραστηριότητες που περιγράφονται αναλυτικά στον οδηγό του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Γυναικείας Επιχειρηματικότητας έχουν Γυναίκες οι οποίες γεννήθηκαν από το 1954 μέχρι και το 1991 και είναι άνεργες, μισθωτοί, ελεύθερες επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 01.01.08 μέχρι και την προδημοσίευση του προγράμματος (04.03.09). Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Νεανικής Επιχειρηματικότητας έχουν Νέοι και Νέες οι οποίοι γεννήθηκαν από το 1970 μέχρι και το 1991 και είναι άνεργοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 01.01.08 μέχρι και την προδημοσίευση του προγράμματος (04.03.09).

Τα όρια προϋπολογισμού των προτάσεων (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) είναι: · Για τις επιχειρήσεις του τομέα της Μεταποίησης και του τομέα Ανακύκλωσης-Περιορισμού της Ρύπανσης από 30.000 Ευρώ έως 200.000 Ευρώ. · Για τις επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών και Τουρισμού από 30.000 Ευρώ έως 100.000 Ευρώ. · Για τις εμπορικές επιχειρήσεις από 30.000 Ευρώ έως 80.000 Ευρώ.
Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου του ΕΟΜΜΕΧ www.eommex.gr .

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Νεκρός αγρότης σε φωτιά στο Λεοντάρι Θηβών

Eσβησε σχεδόν η φωτιά στο Λεοντάρι Θηβών, που ξέσπασε στις 15:30. Τραγικός απολογισμός ένας 67χρονος αγρότης που έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει το κοπάδι του. Στη θέα της φωτιάς, ο άτυχος άνδρας επιχείρησε με το τρακτέρ να σώσει τα πρόβατά του όμως αυτό ανετράπη, με αποτέλεσμα να τον καταπλακώσει.
www.zougla.gr

Βοήθεια στο Σπίτι ύψους 10,6 εκατ. ευρώ από Περιφέρεια Στερεάς

Ικανοποιήθηκε το 100% των αιτημάτων των ΟΤΑ. Καλύπτονται 5.390 Ωφελούμενοι από το Πρόγραμμα, συνολικού Προϋπολογισμού 10,6 εκατ. Ευρώ.
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελή Σκλιά εγκρίνεται, μετά τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού, η ανάθεση των δράσεων στον Άξονα Προτεραιότητας 5 «Αειφόρος Ανάπτυξη & Ποιότητα Ζωής Στερεάς Ελλάδας», με αντικείμενο τη συνέχιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Συγκεκριμένα, οι επιλεχθείσες δομές - οι οποίες ανέρχονται σε 92 για το σύνολο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας - καθίστανται υπεύθυνες για την κάλυψη των αναγκών 5.390 ωφελουμένων, ενώ το ύψος της σχετικής δαπάνης του Προγράμματος ανέρχεται σε 10.561.400,00 Ευρώ.
Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εγκρίθηκε και επελέγη το σύνολο των υποψηφίων δομών που πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, με ολοκληρωμένο και πλήρη φάκελο υποψηφιότητας στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Παράλληλα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχωρά άμεσα στην προκήρυξη για την κάλυψη και του υπολοίπου ποσού του Προγράμματος, ύψους 600.000,00 Ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν στο «Βοήθεια στο Σπίτι» δομές από φορείς που δεν κατάφεραν να καταθέσουν φάκελο υποψηφιότητας στον πρώτο κύκλο υποβολής. Με την κάλυψη του ποσού αυτού αναμένεται οι ωφελούμενοι του Προγράμματος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να φτάσουν τους 6.000, ενώ οι ωφελούμενοι του προηγούμενου Προγράμματος ήταν 5.400. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των αναδόχων βρίσκεται για πρώτη φορά ένας ιδιωτικός κοινωφελής φορέας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Ειδικών Σχολείων Α.Μ.Ε.Α. Νομού Φθιώτιδας, καθώς με την ανακοίνωση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος είχε ζητηθεί από κοινωνικούς φορείς η συνεργασία τους αλλά και η ενημέρωση δυνητικών δικαιούχων σχετικά με το πρόγραμμα.

Η ανάθεση της ευθύνης λειτουργίας Δομής του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» από ανάλογο φορέα συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ανοίγει νέους δρόμους για την υλοποίηση του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά και το σύνολο της χώρας. Με την απόφαση αυτή συνεχίζεται απρόσκοπτα η παροχή υπηρεσιών φροντίδας κατ’ οίκον σε ηλικιωμένα και μη ηλικιωμένα άτομα (ΑΜΕΑ κλπ) που χρήζουν κατ’ οίκον βοήθειας, υποστηρικτικών υπηρεσιών, αλλά και ιατρικών ή και νοσηλευτικών υπηρεσιών από Δομές οι οποίες πληρούν όρους και προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση με συνέπεια της βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Στη νέα του μορφή το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» επιτυγχάνει την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών μέσα από αξιολόγηση των παρεχομένων υπηρεσιών από τις Δομές αλλά και την ορθολογική συμμετοχή δικαιούχων μέσα από αντικειμενικά κριτήρια επιλογής ωφελούμενων. Τα κριτήρια για την επιλογή, συνδυαστικά, είναι τα εξής:
-Η κατάσταση της υγείας τους, με προτεραιότητα την βαρύτερη κατάσταση υγείας.
· πλήρως αυτοεξυπηρετούμενος/η (κινητικά - νοητικά - ψυχικά)
· μερικώς αυτοεξυπηρετούμενος/η (κινητικά - νοητικά - ψυχικά)
· μη αυτοεξυπηρετούμενος/η (κινητικά - νοητικά - ψυχικά)
-Το εισόδημα, με προτεραιότητα από το χαμηλότερο εισόδημα έως το υψηλότερο.
· έως 5.000 €
· από 5.000 € έως 12.000 € και
· από 12.000 € και άνω,
-Η οικογενειακή κατάσταση. Προτεραιότητα δίνεται σε άτομα που διαβιούν μόνα.
· Χήρος/α
· Διαζευγμένος/η
· Μόνος/η
· Μόνος/η χωρίς να δέχεται φροντίδα
· Ο/η φροντιστής του/της ωφελούμενου/ης είναι ηλικιωμένο άτομο ή και άτομο με προβλήματα υγείας ή και άτομο με άλλα οικογενειακά - εργασιακά - οικονομικά προβλήματα
· Ο/η φροντιστής του/της ωφελούμενου/ης κατοικεί σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χλμ. από την οικία του ωφελούμενου
Με τα παραπάνω δημιουργείται ένα πλαίσιο ανάπτυξης του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με κοινωνική αποδοχή, διαφάνεια και αποδοτικότητα. Έναρξη των δράσεων προβλέπεται την 01/09/2009.
Στο πλαίσιο της πληρέστερης ενημέρωσης των πολιτών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» το Α’ εξάμηνο του 2009, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εκταμιεύσει - από Εθνικούς Πόρους - για την εξόφλησή του 1,75 εκατ. Ευρώ, ποσό που έθεσε ήδη στη διάθεση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Φορέων οι οποίοι διαχειρίζονται κατά τόπους το Πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα επί συνόλου 93 δικαιούχων ΟΤΑ και Φορέων οι 76 έχουν ήδη λάβει το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί για τη λειτουργία του «Βοήθεια στο Σπίτι» το Α’ Εξάμηνο του 2009, ύψους 1.462.489,00 Ευρώ. Οι 17 που απομένουν δεν έχουν ακόμη λάβει το ποσό που τους αναλογεί, παρότι αυτό έχει ήδη εκταμιευθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς οι ΟΤΑ και οι Φορείς δεν έχουν ακόμη υποβάλλει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την είσπραξή του, ύψους 295.000,00 Ευρώ.

Νεκρός σε ταχύπλοο στη Λεκούνα

Αναίσθητος, εντοπίστηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, στο κότερο Κατερίνα ΙΙ, στη θαλάσσια περιοχή Λεκούνα Μαλεσίνας Λοκρίδος, ένας 64χρονος.
Μεταφέρθηκε με πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος στην ξηρά και διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Αταλάντης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών για διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.
Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Λάρυμνας.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Ρε πού πάμε;

Τις καθημερινές συνήθειες των μαθητών της περιφέρειας αποτυπώνει έρευνα της Νευρολογικής Κλινικής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Τρίπολης, στην οποία συμμετείχαν 11.000 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από 17 νομούς της χώρας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στην επαρχία, οι μαθητές τρώνε κυρίως στο σπίτι, κοιμούνται λίγο και πίνουν, αλλά δεν καπνίζουν.
Κοιμούνται λίγο, έχουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, δεν καπνίζουν αλλά καταναλώνουν αλκοόλ. Τα παραπάνω αποτελούν μερικές από τις βασικές καθημερινές συνήθειες των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Νευρολογική Κλινική του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης.
Η κατανάλωση αλκοόλ αναφέρεται από την γυμνασιακή ηλικία και μάλιστα ο 20% των μαθητών καταναλώνει αλκοόλ 1-2 φορές της εβδομάδα και το 15% των μαθητριών αντίστοιχα.
Στις συνήθειες του ύπνου τα πράγματα διαφοροποιούνται για τα παιδιά του Γυμνασίου με τα αντίστοιχα του Λυκείου καθώς το 50% των μαθητών του Γυμνασίου θεωρούν ικανοποιητικές τις ώρες που κοιμούνται, ενώ το 54% των μαθητών του Λυκείου θεωρεί πως είναι ανεπαρκής η διάρκεια του ύπνου τους.
Ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος φαίνεται πως απασχολεί όλους τους μαθητές και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:
Το 27% του ελεύθερου χρόνου των μαθητών καταναλώνεται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το 16% στην τηλεόραση.
Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της έρευνας που αφορούν στο κάπνισμα καθώς το 83% των μαθητών και το 84% των μαθητριών Γυμνασίου και αντίστοιχα το 70% και 75% του Λυκείου δεν καπνίζουν.
Στην έρευνα συμμετείχαν 11.000 μαθητές από 52 Γυμνάσια και Λύκεια 17 νομών της χώρας.
Πηγή: ert.gr

Τροφώνια 2009, το πρόγραμμα

Τα πλέον πλούσια σε περιεχόμενο Τροφώνια των τελευταίων ετών διοργανώνει φέτος ο δήμος Λεβαδέων και μάλιστα με χαμηλό προϋπολογισμό, 60.000 ευρώ. Από τις 22 Αυγούστου ως τις 14 Σεπτεμβρίου υπάρχουν 22 (!) εκδηλώσεις για όλα τα γούστα και 5 τουλάχιστον που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα, όλες στο Θέατρο Κρύας:

Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστεί ο Δημήτρης Ζερβουδάκης. Την Κυριακή 30 Αυγούστου ο σπουδαίος τραγουδοποιός Σωκράτης Μαλάμας. Τη Δευτέρα 7 Σεπεμβρίου η παράσταση "Προμηθέας Δεσμώτης" από το ΔΗΠΕΘΕ Λαμίας με τον Χρήστο Καλαβρούζο. Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου μια βραδιά Ethnic-Jazz με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Ντέιβιντ Λιντς και ο Θ. Ρέλλος . Και το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης στη θεατρική παράσταση "Ο Κουρέας της Σεβίλλης" με τον Γιώργο Παρτσαλάκη.

Το παρών στα Τροφώνια 2009 θα δώσει και όλο το τοπικό πολιτιστικό δυναμικό, με το Δημοτικό Θέατρο, το Δημοτικό Ωδείο, τη Φιλαρμονική και τη Χορωδία όπως και κοντινά καλλιτεχνικά σχήματα: θεατρικό από τον Ορχομενό, μουσικό από την Αμφισσα. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

ΤΡΟΦΩΝΙΑ 2009

22 Αυγούστου – Θέατρο Κρύας
Συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη. Είσοδος 15 ευρώ

29 Αυγούστου – Θέατρο Κρύας
Τοπικά μουσικά σχήματα

30 Αυγούστου – Θέατρο Κρύας
Συναυλία με τον Σωκράτη Μάλαμα. Είσοδος 15 ευρώ

31 Αυγούστου - Θέατρο Κρύας
Συναυλία με τη Μαρία Λούκα. Ελεύθερη είσοδος

1 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Κρύας
Χορευτική εκδήλωση από τον Σύλλογο Ποντίων «Ευκλείδης»

2 έως 8 Σεπτεμβρίου – Ισόγειο Νερόμυλου
Έκθεση γελοιογραφίας (κέντρο Λαφυστίου)

2 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Κρύας
Θεατρική παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη
Με τον Λάμπρο Τσάγκα. Είσοδος 15 ευρώ

3 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Κρύας
Θεατρική παράσταση από το Θεατρικό σχήμα Ορχομενού Βοιωτίας. Ελεύθερη είσοδος

4 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Κρύας
Συναυλία ροκ με το συγκρότημα Μαύρη Μαγιονέζα. Ελεύθερη είσοδος

4 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Κρύας
Συνεδριακό Κέντρο, Εκδήλωση για τον σκηνογράφο Τάσο Ζωγράφο

5 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Κρύας
Θεατρική παράσταση από το 1ο Λύκειο Λιβαδειάς. Ελεύθερη είσοδος


6 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Κρύας
Συναυλία με τοπικά συγκροτήματα

7 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Κρύας
Θεατρική παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» από το ΔΗΠΕΘΕ Λαμίας, με τον Χρήστο Καλαβρούζο. Είσοδος 15 ευρώ

8 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Κρύας
Βραδιά παραμυθιών με τον Γιώργο Ευγενικό, ηθοποιό και σκηνοθέτη. Ελεύθερη είσοδος

9 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Κρύας
Εκδήλωση από το Ωδείο Σύγχρονης Μουσικής του Σπύρου Πανουργιά

9 έως 13 Σεπτεμβρίου – Ισόγειο Νερόμυλου
Έκθεση φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς

10 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Κρύας
Συνάντηση Φιλαρμονικών Φλώρινας, Λιβαδειάς, Αμφισσας

11 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Κρύας
Βραδιά Ethnic – Jazz, Ο Ντέιβιντ Λιντς και ο Θ. Ρέλλος με τη Heavy Metal Band σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο. Είσοδος 10 ευρώ

12 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Κρύας
Θεατρική παράσταση «Ο κουρέας της Σεβίλλης» από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, με τον Γιώργο Παρτσαλάκη. Είσοδος 15 ευρώ

13 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Κρύας
Θεατρική παράσταση «Εκκλησιάζουσες» από το Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς. Ελεύθερη είσοδος

14 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Κρύας
Συνάντηση χορωδιών Λιβαδειάς, Διστόμου, Στειρίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Αυγούστου 2009

Συνέρχεται αύριο 19 Αυγούστου 2009 το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς στις 19:00, στο Παλαιό Δημαρχείο. Η ημερήσια διάταξη έχει ως εξής.

1. Τροποποίηση - Διευκρίνιση της υπ’αριθµ. 88/2007 απόφασης του Δηµ.
Συµβουλίου
2. Πραγµατοποίηση πολιτιστικών, µορφωτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων «Τροφώνια 2009» και διάθεση συνολικής πίστωσης 60.000,00 ευρώ για την κάλυψη δαπανών πραγµατοποίησης τους.
3. Έγκριση πρόσληψης εποχιακού προσωπικού για κάλυψη εποχιακών, πρόσκαιρων και περιοδικών αναγκών, βάσει του αρ 20 § 4 του Ν.2738/1999 και του αρ 206 του Ν.3584/2007.

4.Τροποποίηση Προϋπολογισµού Οικονοµικού Έτους 2009 για την
ενίσχυση του Κ.Α. 35/7332.001 που φέρει τον τίτλο « Έργα συντήρησης πάρκων και πρασίνων».
5. Τροποποίηση προϋπολογισµού τρέχουσας χρήσης µε ενίσχυση ΚΑ, για τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήµου Λεβαδέων.
6. Τροποποίηση πρ/σµου τρέχουσας χρήσης µε ενίσχυση ΚΑ, ύστερα από την 1/2003 απόφαση του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς.
7. Τροποποίηση πρ/σµου τρέχουσας χρήσης λόγω οριστικής ένταξης δηµοτικών έργων στο πρόγραµµα Θησέας.

8. Τροποποίηση πρ/σµου τρέχουσας χρήσης µε ενίσχυση ΚΑ, για τις ανάγκες των
υπηρεσιών της Δ/νσης Περιβάλλοντος του Δήµου Λεβαδέων.
9. Λήψη απόφασης του Δηµοτικού Συµβουλίου του Δήµου Λεβαδέων για την υποβολή πρότασης από το Δήµο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ» 2007-2013 στο πλαίσιο της Πρόσκλησης 4_2.1 και
τον ορισµό υπευθύνου.
10. Λήψη απόφασης του Δηµοτικού Συµβουλίου του Δήµου Λεβαδέων περί ολοκλήρωσης των δράσεων του µέτρου 3.7 του έργου «Ολοκληρωµένης Δράσης Αστικής Ανάπλασης σε τοπική ζώνη µικρής κλίµακας Δήµου Λεβαδέων» και των δράσεων του µέτρου 5.3 του έργου της Τοπικής πρωτοβουλίας Απασχόλησης «Βοιωτικό Δίκτυο για την Απασχόληση» και το κλείσιµο των αντίστοιχων τραπεζικών λογαριασµών.
11. Εγκριση παρατάσεως του έργου: « ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ».

12. Εγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών, καθώς και 1ου ΠΚΤΜΝΕ για την εκτέλεση του έργου « Συντηρήσεις Εγκαταστάσεων Παρόχθιων Εκτάσεων Ποταµού Έρκυνας».
13. Λήψη απόφασης υποβολής αίτησης - φακέλου στα πλαίσια του άξονα 3 του Π.Α.Α. «ΑΓΡΟTlΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013» στο µέτρο 321.
14. Λήψη απόφασης υποβολής αίτησης - φακέλου στα πλαίσια του άξονα 3 του Π.Α.Α. «ΑΓΡΟTlΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013» στο µέτρο 322.
15. Εγκριση 2ουΑνακεφαλαιωτικού και Τακτοποιητικού Πίνακα για την κατασκευή του έργου « Βελτίωση Αγροτικού Δρόµου από την περιοχή Μποµπόκο έως τον οικισµό Άνω Σπης».
16. Έγκριση 3ου Ανακεφαλαιωτικού και Τακτοποιητικού Πίνακα για την κατασκευή του έργου « Διαµόρφωση Παρόχθιων Ζωνών Έρκυνας και Περιβάλλοντος Χώρου Μύλων ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ».
17. Προσωρινή τροποποίηση κυκλοφοριακών ρυθµίσεων λόγω αποκατάστασης βλαβών πλακόστρωσης στην οδό Στρ. lωάννου και Πλ. Ταµπάχνας , στα πλαίσια κατασκευής του έργου «Δίκτυο Κοινοχρήστων Χώρων Κέντρου».

18. Αποδοχή ποσού 314.814,25 ευρώ του προγράµµατος ΣΑΤΑ έτους 2009 (2η δόση) για την εκτέλεση των έργων, αναµόρφωση του Προϋπολογισµού τρέχουσας χρήσης και προγράµµατος ΣΑΤΑ έτους 2009 και κατανοµή αυτών.
19. Αντικατάσταση µέλους του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. "Δηµοτικοί & Βρεφ/κοι Σταθµοί Λιβαδειάς".
20. Αντικατάσταση µέλους της επιτροπής διενέργειας διαγωνισµών προµηθειών του αρ. 46 του ΕΚΠΟΤΑ.
21. Εξέταση αίτησης του κ. Καραπετσάνου Ιωάννη του Αθ. για µείωση ή απαλλαγή των δηµοτικών τελών.

22. Εξέταση αίτησης του κ. Κουκιάσα Ανδρέα για µείωση ή απαλλαγή των δηµοτικών τελών.
23. Εξέταση αίτησης της κ. Τσολάνα Λουκίας για µείωση ή απαλλαγή των δηµοτικών τελών.
24. Εξέταση αίτησης της κ. Κεράστα Βασιλικής για µείωση ή απαλλαγή των δηµοτικών τελών.
25. Εξέταση αίτησης του κ. Σταύρου Χρήστου για µείωση ή απαλλαγή
των δηµοτικών τελών.
26. Εξέταση αιτήµατος της κας Πούλου Αναστασίας.

Ο Νταν Μπράουν, το Χαμένο Σύμβολο και το τέλος του βιβλίου

Του Ηλια Mαγκλινη
Στο «Ιλουμινάτι», ο Νταν Μπράουν καταπιάστηκε με το πείραμα CERN και το μυστήριο της Δημιουργίας, με το γνώριμο ύφος του: έναν ισοπεδωτικό βομβαρδισμό αφόρητων κλισέ και εξωφρενικής διαστρέβλωσης επιστημονικών δεδομένων. Δεν ξέρουμε τι θέμα θα έχει το νέο του βιβλίο, το «Χαμένο σύμβολο», η συνέχεια στον «Κώδικα ντα Βίντσι». Το επτασφράγιστο μυστικό θα αποκαλυφθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κυκλοφορίας της έντυπης και ταυτόχρονα της ηλεκτρονικής έκδοσής του – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Ο εκδοτικός οίκος Knopf Double Day έχει τυπώσει 6,5 εκατομμύρια αντίτυπα, τα οποία θα πέσουν στην αγορά την ίδια ημέρα, κατά την οποία, όποιος το επιθυμεί, θα μπορεί να «κατεβάσει» το βιβλίο και να το διαβάσει στην οθόνη του υπολογιστή του ή στο Kindle του Amazon, στο eReader της Sony, στο Tablet της Apple και στο Plastic Logic της Barnes & Noble.

Εσχατολογία
Η διπλή κυκλοφορία του βιβλίου έχει υποκινήσει πληθώρα συζητήσεων σχετικά με το μέλλον του βιβλίου γενικά. Οι εσχατολόγοι επαναλαμβάνουν: μετανοείτε, το τέλος του βιβλίου είναι κοντά. Ωστόσο, η τεχνολογία των eReaders βρίσκεται ακόμα στη... μεγάλη της έκρηξη. Σε λίγα χρόνια, ίσως ένα ηλεκτρονικό βιβλίο να συνοδεύεται από μουσική υπόκρουση και να περιέχει links, π. χ., με βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του συγγραφέα (όπως τα special features στα DVD).

Η ειρωνεία είναι ότι ο Νταν Μπράουν φλυάρησε ασύστολα και αυθαίρετα πάνω στη δημιουργία του Σύμπαντος, η περίπτωσή του όμως μας ωθεί να σκεφτούμε το τέλος του Σύμπαντος. Στο συναρπαστικό βιβλίο του «Τα τελευταία τρία λεπτά» (εκδ. Κάτοπτρο) ο μαθηματικός Πολ Ντέιβις μιλάει γι’ αυτό ακριβώς. Αναρωτιέται: ακόμα κι αν ολόκληρο το Σύμπαν καταρρεύσει, θα μπορέσει ένας πολιτισμός σαν τον δικό μας να επιβιώσει; Μεταξύ των άλλων, παρουσιάζει τη θεωρία των «συμπάντων–βρεφών»: το γηραλέο σύμπαν «γεννάει» ένα νέο σύμπαν–βρέφος μέσω κοσμικής σήραγγας, το οποίο αυτονομείται από το μητρικό. Μετά από δισεκατομμύρια χρόνια, ίσως ένας εξελιγμένος πολιτισμός να κατασκευάσει τεχνητή «σκουληκότρυπα» και να περάσει σε ένα νέο σύμπαν–βρέφος, διαιωνίζοντας το είδος του. Γιατί αυτή η κοσμολογική αναφορά; Διότι ο αχανής μακρόκοσμος της κοσμολογίας βρίσκει αναλογίες στον πολύπλοκο μικρόκοσμο της εκδοτικής βιομηχανίας.

Οπως οι κοσμολόγοι, οι άνθρωποι της βιομηχανίας του βιβλίου βασίζονται επίσης σε θεωρίες – ακόμα, διότι σε αντίθεση με το μέλλον του Σύμπαντος, το μέλλον του βιβλίου θα το ξέρουμε πολύ πιο σύντομα. Μπορεί το ηλεκτρονικό βιβλίο να είναι ένα νέο, διαστελλόμενο «σύμπαν–β ρέφος», βλαστάρι ενός «σύμπαντος–μητέρας» που είναι εδώ το τυπωμένο βιβλίο. Οπως στην κοσμολογία το σύμπαν–μητέρα μπορεί να υπάρχει παράλληλα με το σύμπαν–βρέφος, το τυπωμένο βιβλίο θα συνεχίσει να συνυπάρχει με το ηλεκτρονικό – κι όχι ως δύο αποκομμένα, παράλληλα σύμπαντα. Οπως λένε στην Barnes& Noble, το ηλεκτρονικό βιβλίο θα συμπληρώσει το τυπωμένο, δεν θα το αντικαταστήσει.
Οι απαισιόδοξοι ας είναι λίγο πιο ψύχραιμοι λοιπόν. Εξάλλου, το απαισιόδοξο δεν είναι ότι το νέο βιβλίο του Νταν Μπράουν θα κυκλοφορήσει σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά ότι βιβλία σαν τον «Κώδικα ντα Βίντσι» έχουν πουλήσει περισσότερα από 81 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον πλανήτη.

ΥΠΑΝ: Σύννομες οι αγροτικές αποζημιώσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης έχει ενημερώσει την αρμόδια Επίτροπο, κ. Μάριαν Φίσερ Μπόελ, σχετικά με την πρωτοβουλία υπέρ των Ελλήνων αγροτών.
«Οι ελληνικές αρχές θα αποστείλουν τις πρόσθετες διευκρινήσεις και πληροφορίες που ζητούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός των προθεσμιών που τίθενται, ώστε να καταδειχθεί ότι οι καταβληθείσες αποζημιώσεις στους Έλληνες αγρότες, στο πλαίσιο του πακέτου των 425 εκατ. ευρώ, ήταν απόλυτα συμβατές και σύννομες με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, έχει συζητήσει το θέμα με την αρμόδια Επίτροπο κ. Μάριαν Φίσερ Μπόελ, η οποία και γνωρίζει όλα όσα αφορούν στην πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης υπέρ των Ελλήνων αγροτών».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «η ανευθυνότητα έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο, σε σημείο που να εκθέτει τη χώρα μας τόσο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και απέναντι στους εταίρους μας
».
«Το έγγραφο μιας διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το οποίο ζητούνται διευκρινήσεις, κυρίως τεχνικού χαρακτήρα, για το θέμα των αποζημιώσεων στους Έλληνες αγρότες, ύψους 425 εκατ. ευρώ για τις ζημιές του 2008, αποτελεί συνήθη πρακτική που εφαρμόζεται σε κάθε παρόμοια περίπτωση για όλα τα κράτη-μέλη.
Στόχος του εγγράφου είναι η παροχή εκ μέρους των κρατών-μελών, όλων των επιπλέον τεχνικών στοιχείων που επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα του μέτρου. Είναι εύλογο και σύνηθες το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περαιτέρω διευκρινήσεις, με τις οποίες αποδεικνύεται σαφώς ότι οι πληρωμές αφορούν αποζημιώσεις και όχι κρατικές ενισχύσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαδικτυακός περιβαλλοντικός χάρτης της Ελλάδας από τη WWF

Η WWF Eλλάς ανακοίνωσε τη δημιουργία του Οικοσκοπίου (www.oikoskopio.gr), ενός νέου δικτυακού τόπου, μέσα από τον οποίο οι επισκέπτες περιηγούνται σε έναν «περιβαλλοντικό χάρτη» της Ελλάδας. Βιότοποι, προστατευόμενες περιοχές αλλά και δεδομένα για την έκταση, την ακριβή θέση και τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι πλέον προσβάσιμα σε κάθε χρήστη του Διαδικτύου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από skai.gr

Η σιδηροδρομική γέφυρα 10

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης επισκέφτηκε σήμερα το Νομό Φθιώτιδας.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Υπουργός είχε συναντήσεις με το Νομάρχη Φθιώτιδας κ Αθανάσιο Χειμάρα και το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελή Σκλιά.
Στη συνέχεια ο κ. Στυλιανίδης επισκέφθηκε την περιοχή Στύρφακα όπου κατασκευάζεται από την ΕΡΓΟΣΕ η «Σιδηροδρομική Γέφυρα 10».
Πρόκειται για την πρώτη σιδηροδρομική γέφυρα που κατασκευάζεται στη χώρα μας με την μέθοδο του «προωθούμενου φορέα», καθώς μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί με τη μέθοδο αυτή, μόνον οδικές γέφυρες μικρότερου βάρους.
Η μέθοδος αυτή επιλέχθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ λόγω του μεγάλου ύψους των βάθρων (35 μέτρα) το οποίο καθιστά απαγορευτική την χρήση ικριωμάτων με συμβατική μέθοδο κατασκευής. Με τη μέθοδο αυτή -με την οποία εξασφαλίζεται η ταχύτερη και αποδοτικότερη κατασκευή και ευκολότερος έλεγχο της ποιότητας:
-Κατασκευάζεται ανά τμήμα ο φορέας της γέφυρας (επιφάνεια πάνω στην οποία στρώνονται οι γραμμές) στο ένα άκρο της γέφυρας και στη συνέχεια προωθείται σταδιακά από το ένα βάθρο στο άλλο, έως το απέναντι άκρο.
Στο τελευταίο στάδιο, πέραν της ώσης, απαιτήθηκε ενισχυτικά και έλξη του φορέα, προκειμένου να μετακινηθεί το συνολικό βάρος (περίπου 20.000 τόνοι) στην τελική του θέση.

Η «Σιδηροδρομική Γέφυρα 10» αποτελεί τμήμα της υπό κατασκευή διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων Λιανοκλάδι - Δομοκός στον Άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι).
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε € 715,89 εκατομμύρια Και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η νέα αυτή γραμμή αντικαθιστά το ορεινό κομμάτι της μονής γραμμής από το Σιδηροδρομικό Σταθμό «ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ» έως το Σταθμό «ΔΟΜΟΚΟΣ» μήκους 54 χλμ, με Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή μήκους 52 χλμ.
Οι συρμοί θα κινούνται πλέον στο τμήμα αυτό με ταχύτητα 160 χλμ/ώρα, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου θα μειωθεί ο χρόνος ταξιδιού Αθήνα - Θεσσαλονίκη κατά μισή ώρα (συνολικά 3,5 ώρες).
Η υποδομή στο τμήμα Λιανοκλάδι - Δομοκός θα έχει παραδοθεί έως τα τέλη του 2011 και έως τα τέλη του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί η επιδομή, η ηλεκτροκίνηση, η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση- τηλεπικοινωνίες.

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Φωτιά και στη Θίσβη

Δασική έκταση κατακαίει η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2 περίπου το μεσημέρι, στο Δήμο Θίσβης, στη Βοιωτία. Σε κοντινή απόσταση από το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται οικισμός που μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύει.Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν 25 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 2 πυροσβεστικά αερολπλάνα και 3 ελικόπτερα.
http://www.zougla.gr/
Δείτε κι αυτό.
Δύσκολα τα πράγματα στην πυρκαγιά της Θίσβης

Small Business Act

Στο πλαίσιο της εξέλιξης των δράσεων για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Small Business Act» («Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις») από το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Το «Small Business Act» αποτελεί ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών και μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να ενισχυθεί η αειφόρος ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στα κράτη μέλη.

Το πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
Κίνητρα για επιχειρηματική αξιοποίηση από τις ΜμΕ των περιβαλλοντικών προκλήσεων Βελτίωση της πρόσβασης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στις δημόσιες προμήθειες
Διασφάλιση της δεύτερης ευκαιρίας σε έντιμους επιχειρηματίες που έχουν πτωχεύσει
Εξασφάλιση της πληρωμής των ΜμΕ εντός καθορισμένης προθεσμίας 30 ημερών
Διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜμΕ στη χρηματοδότηση
Περιορισμό της γραφειοκρατίας για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων

Η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, δεσμεύτηκε για την υλοποίηση αντίστοιχης δράσης, «Small Business Act για την Ελλάδα», προσαρμόζοντας την στις ανάγκες των ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες στηρίζοντας τη ρευστότητα και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των ΜμΕ.

Νομοθετήσαμε τη μείωση του κόστους και του χρόνου, όσον αφορά στην ίδρυση μιας Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης
Παρουσιάσαμε το σχέδιο νόμου με τίτλο «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ» που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών για μία ανταγωνιστική βιομηχανία
Αξιοποιούμε με αυξανόμενους ρυθμούς το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (EΠΑΝ ΙΙ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-13 με συνολικό προϋπολογισμό 6,3 δις ευρώ (3,2 δις € σε δημόσια δαπάνη), που έχει ενεργοποιήσει μέχρι στιγμής το 39% των δράσεων.
Διαθέτουμε αυξημένα κονδύλια για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας Νέων και Γυναικών
Ενισχύουμε τη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, κυρίως έντασης γνώσης (spin-off και spin-out) με στόχο την ενίσχυση του ελληνικού συστήματος καινοτομίας
6. Στηρίζουμε τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην επιχειρηματική αξιοποίηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων με δράσεις όπως η «Πράσινη Επιχείρηση», η δράση «Πράσινες Υποδομές»
7. Στηρίζουμε την πρωτοτυπία, την καινοτομία και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (Δράση «ΠΡΩΤΟΤΥΠΩ 2009»)
α. παρέχουμε στις ΜμΕ, ευκαιρίες για ανάπτυξη νέων και πιστοποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών ή / και διαφοροποίηση των υπαρχόντων με το πρόγραμμα «Εξελίσσομαι»
β. ενθαρρύνουμε την αξιοποίηση από τις ΜΜΕ της επιστημονικής γνώσης για τη δημιουργία καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών με δράσεις μέσω του ΕΠΑΝ ΙΙ όπως τα «κουπόνια καινοτομίας», η «Συνεργασία»
Αναβαθμίσαμε το ρόλο του ΤΕΜΠΜΕ, μετατρέποντας το σε ένα ευέλικτο εργαλείο στην υπηρεσία των ΜμΕ. Ήδη από την α και β φάση του ΤΕΜΠΜΕ έχουν ενισχυθεί μέχρι σήμερα 45.218 ΜΜΕ ενώ παράλληλα διασφαλίστηκαν 193.403εργαζόμενοι ενώ προσφέρεται συνολική ρευστότητα στις ΜΜΕ της χώρας σε ένα πολύ μικρό διάστημα μηνών ύψους 9.5 δις ευρώ

Επίσης στο πλαίσιο της ίδιας αντίληψης:

Προωθούμε τη δυνατότητα ταχύτατης ίδρυσης ΕΠΕ και ΑΕ στα Επιμελητήρια της Χώρας σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου
Ενισχύουμε τα Κέντρα Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ).τα οποία μετεξελίσσονται σε ενιαίο δικτυακό σύστημα δομών στήριξης επιχειρηματικότητας
Καθιερώνουμε το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών (ΕΣΗΔΠ), δημιουργώντας την υποδομή στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου (ΓΓΕ) και στους φορείς του Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαγωνισμών και την ηλεκτρονική παρακολούθηση/εκτέλεση των συμβάσεων
Προωθούμε νομοθετική πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της Μεταβίβασης ΜΜΕ που πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Η πρωτοβουλία SBA είναι για εμάς μέρος της απάντησης στο ερώτημα, πως και με ποιο τρόπο, θα στηριχθεί η σύγχρονη οικονομία. Με σχέδιο και αποφασιστικότητα προχωρούμε, αποτελεσματικά στην στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Μια στήριξη που σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία και επίκαιρη παρά ποτέ.

Σοβαρές παρενέργειες ενδέχεται να προκαλεί το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης

Η πρώτη φάση εμβολιασμών που αφορά 13 εκατ. ανθρώπους
σε όλο τον κόσμο θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο

Απόρρητο έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο εστάλη σε διευθυντές νευρολογικών κλινικών της χώρας, αποκαλύπτει την ανησυχία των ειδικών σε σχέση με την επικινδυνότητα του εμβολίου κατά της νέας γρίπης, αφού ενδέχεται να συνδέεται με μία σοβαρή ασθένεια του νευρικού συστήματος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Μail on Sunday», το έγγραφο φέρει τη σφραγίδα της Υπηρεσίας Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία ζητά από τους νευρολόγους όλης της χώρας να παρακολουθούν μια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων της εγκεφαλικής διαταραχής που ονομάζεται σύνδρομο Guillain-Βarre (GΒS), η οποία είναι πιθανόν να προκαλείται από το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σύνδρομο επηρεάζει τα περιφερειακά νεύρα, δηλαδή αυτά που βρίσκονται εκτός του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης, προκαλεί παράλυση και δυσκολίες στην αναπνοή και μπορεί να αποβεί μοιραίο. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 1976 στις ΗΠΑ εξαιτίας του συγκεκριμένου εμβολίου, ενώ την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 500 περιπτώσεις του συνδρόμου Guillain-Βarre.
Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα την απόσυρση του εμβολίου 10 εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να πληρώσει εκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις στις οικογένειες που είχαν επηρεαστεί.
Βάσει του σχεδιασμού, η πρώτη φάση εμβολιασμών που αφορά 13 εκατ. ανθρώπους (ηλικίας από 6 μηνών ώς 65 ετών) σε όλο τον κόσμο θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.
Όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες κλινικές μελέτες και οι επιπτώσεις από τον εμβολιασμό, κυρίως στα παιδιά, είναι άγνωστες.
Newsroom ΔΟΛ

Καθυστερεί η ΝΑΒ για τη γρίπη, λέει ο Παπαϊωάννου

Με όχι ιδιαίτερα συγκεκαλυμμένο τρόπο επιτίθεται στην ηγεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας ο πρώην κοινοτάρχης Βαγίων κ. Θ. Παπαϊωάννου κατηγορώντας την για χαρακτηριστική και ενδεχομένως επικίνδυνη καθυστέρηση στον αντιγριπικό σχεδιασμό. Ο κ. Παπαϊωάννου διατυπώνει 19 προτάσεις αντιμετώπισης της αναμενόμενης πανδημίας, οι οποίες -όπως φαντάζομαι και ο ίδιος κατανοεί-θα γίνονταν δεκτές αν ζούσαμε σε μια άλλη χώρα, σε έναν άλλο νομό, σε μια άλλη εποχή κ.λπ. κ.λπ.

Καθυστέρηση στον Νομαρχιακό Αντιγριπικό Σχεδιασμό
γράφει ο Θεόδωρος Κ. Παπαϊωάννου *

Η θερινή χαλάρωση των αρμών στη δομή της Δημόσιας Διοίκησης δεν επηρέασε πολλούς νομάρχες ,όπως την κυρία Σχοιναράκη ,τον κ. Μίχα και τον κ.Μαχαιρίδη , ούτε’’ρευστοποίησε’’ τον γνωστό γομφοπαγή, ευθύβολο και κρουστικό λόγο της κυρίας Διαμαντοπούλου ως προς τη λήψη μέτρων για την απειλούμενη πανδημία γρίπης.
Για μας όμως τους Βοιωτούς η παρέλευση του 15αύγουστου , επιβάλλει και σηματοδοτεί άμεσα την ‘’επαναπαγίωση των κόμβων στο φορέα’’ της ΝΑΒ, ύστερα από τους πολλούς θερινούς ’’βαθμούς ελευθερίας’’, για να διανθίσω με όρους Στατικής ως μηχανικός το κείμενό μου και να επαναλάβω τον αφορισμό του σοφού καθηγητή στο ΕΜΠ Θεοδόσιου Τάσιου ’’…ποιός είπε ότι η τεχνική δεν διαθέτει εκφραστικά εργαλεία…’’

Εδώ θα υπογραμμίσω ότι η 15ήμερη απουσία του Νομάρχη ουδόλως απαλλάσσει των ευθυνών αναπληρωτή και αντινομάρχη, που δείχνουν ‘’μεγάλοι στα μικρά και μικροί στα μεγάλα’’ .
Πέρα απ αυτή την εισαγωγή ,όπως σ΄ όλη την Ελλάδα έτσι και η Ν.Α.Βοιωτίας καλείται αμέσως μέσα στις συμπληγάδες της απουσίας υλικοτεχνικής υποδομής, της υποστελέχωσης και της οικονομικής φυτοζωίας να κινηθεί τάχιστα , δυναμικά , μεθοδικά ,σοβαρά, υπεύθυνα, χωρίς πανικό, όχι σπασμωδικά και με αυτή τη συγκυρία παράλληλα να αναδείξει πλήρως όλες τις σκιερές πτυχές , τις δυσλειτουργίες, τις ελλείψεις ,τους αναχρονισμούς που βραχυκυκλώνουν το έργο της Β΄ Αυτοδιοίκησης.

Χωρίς να διεκδικώ το ‘’αλάθητο’’, ταξινόμησα και σας παρουσιάζω τις παρακάτω σκέψεις ,όσο αφορά τις περαιτέρω νομαρχιακές κινήσεις πρέπει :
1) Να δοθούν κατευθύνσεις, να περιγραφούν διαστάσεις και δυνατότητες της υπάρχουσας νομαρχιακής υλικοτεχνικής υποδομής
2) Να τεθεί σε ετοιμότητα ο πενιχρός μηχανισμός (προσωπικό - πόροι) και να τεθεί σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο σε περίπτωση πανδημίας γρίπης
3) Να απαιτήσει πρόσθετη στελέχωση και υλικοτεχνική υποδομή για να υλοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης(Ε.Σ.Δ) για την αντιμετώπιση πιθανής πανδημίας σε επίπεδο Νομού, άλλως είναι σα να θέλει ο κ. Αβραμόπουλος «να φτιάξει ομελέτα χωρίς αυγά». Δεν ξέρω τις πρόσθετες για την πιθανή πανδημία ανάγκες σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας.

Γνωρίζω όμως πολύ καλά από την επαγγελματική μου δραστηριότητα ότι είναι αποδεκατισμένες οι τεχνικές υπηρεσίες , χρόνια τώρα λειτουργούν με πολύ μικρότερο απ΄ αυτόν που απαιτεί ο Οργανισμός Οργάνωσης & Λειτουργίας της Ν.Α.Β και δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω ότι αυτό συμβαίνει γενικά.
4) Να προκαλέσει εκτενή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για τον προσδιορισμό του ρόλου και των ευθυνών κάθε φορέα, στο πλαίσιο πάντα συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών
5) Να δημιουργήσει και να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες εν ριπή οφθαλμού Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε να είναι πανέτοιμη να εφαρμόσει το σχέδιο σε περίπτωση πανδημίας γρίπης
6) Να δοθεί αμέσως εντολή εκπόνησης ενός τοπικού επιχειρησιακού σχεδίου , σε σχέση με το (Ε.Σ.Δ) και τις απαραίτητες προσαρμογές που πρέπει να γίνουν, με βάση τις τοπικές ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν.
7) Να απευθυνθεί σε εταιρείες για την προμήθεια του απαραίτητου υλικού (μάσκες, απολυμαντικά υγρά, γάντια, φόρμες κλπ), που θα μοιραστούν στους πολίτες , στις αρμόδιες υπηρεσίες και στους Δήμους
8) Να εκτυπώσει σχετικό ενημερωτικό υλικό και να διαμορφώσει ειδικό κέντρο ενημέρωσης των πολιτών στη είσοδο του νεότευκτου Νομαρχιακού Κτιρίου
9) Να λειτουργήσει σχετική τηλεφωνική γραμμή με την οποία οι πολίτες να πληροφορούνται και να ενημερώνονται για τα σημεία που θα απευθύνονται, καθώς και για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με τη νέα γρίπη.
10) Να αξιοποιήσει τα τοπικά ΜΜΕ (έντυπα +ηλεκτρονικά) και να δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα
11) Να προσδιορίσει τα σημεία-κέντρα εμβολιασμού, αξιοποιώντας τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, και τα Αγροτικά Ιατρεία , που θα εφοδιασθούν με το απαραίτητο φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό
12) Να κληθούν Ιατρικοί & Φαρμακευτικοί Σύλλογοι , ασφαλιστικοί φορείς κλπ του Νομού, συλλογικά όργανα των νοσηλευτών και επισκεπτών υγείας, να συμβάλλουν εθελοντικά στην προσπάθεια εμβολιασμού των πολιτών, όποτε αυτό απαιτηθεί.
13) Να ζητήσει από τις Διευθύνσεις της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς για τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και να προμηθεύσει τις σχολικές μονάδες με υλικά απαραίτητα για την προφύλαξη των μαθητών.
14) Να υποδείξει στους δήμους να συντάξουν δημοτικά σχέδια δράσης, καταγράφοντας τη διαθεσιμότητα σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό.
15) Να θέσει επί τάπητος την ανάγκη οργάνωσης και στελέχωσης Σχολιατρικής Υπηρεσίας
16) Ωστόσο είναι σαφές ότι χρειάζονται επιστημονικά συγκεκριμένα και εξειδικευμένα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου και ενημέρωση κατά τόπους που πρέπει να γίνει από τους αγροτικούς γιατρούς σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους .

Ειδικότερα τα μέτρα αυτά είναι φανερό ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα στοχευμένα στις ευπαθείς και εκτεθειμένες στη νόσο ομάδες πληθυσμού.
17) Να ενημερωθούν οι υπάρχουσες στρατιωτικές μονάδες στο Νομό (αν το επιτρέπει το Υπ .Εθ. Άμυνας), οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία οίκων ευγηρίας και της φυλακής στον Ελεώνα για τα ληπτέα μέτρα .
18) Να προβεί στην παραγγελία 200.000(δικό μου το νούμερο) ενημερωτικών εντύπων, ενώ ειδικά για τους μαθητές, θα εκδοθούν και θα διανεμηθούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς έντυπα με οδηγίες που να συνοδεύονται ίσως με σκίτσα κάποιου γνωστού σκιτσογράφου κατά προτίμηση Βοιωτού για να πιο ελκυστικό .
19) Κατά την άποψή μου στην υπό την αιγίδα του νομάρχη σύσκεψη να κληθούν ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ ,ο αρμόδιος αντινομάρχης κ. Νταλιάνης , ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας κ. Γεωργίου , οι διοικητές των δύο Γενικών Νοσοκομείων , οι πρόεδροι των Ιατρικών και Φαρμακευτικών Συλλόγων του Νομού, οι δύο προϊστάμενοι Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης, εκπρόσωπος της Μητρόπολης, ο γιατρός των φυλακών, οι πρόεδροι των δύο εργατικών κέντρων ίσως και οι διοικητές Πυροβολικού της Θήβας και της 114 Π.Μ. της Τανάγρας.

Πέρα όμως του νομαρχιακού σκέλους, ιδιαίτερη έκπληξη και ερωτηματικά, προκαλεί το γεγονός της υπεύθυνης δήλωσης, με την οποία καλούνται οι πολίτες να αποδεχθούν τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες και επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης και η οποία μνημονεύεται στο
(Ε. Σ. Δ.) για την αντιμετώπιση πανδημίας . Αυτή προκαλεί έντονη σύγχυση, ανασφάλεια και πανικό στους πολίτες, τη στιγμή που κάτι αντίστοιχο δεν έχει απαιτηθεί για κανένα άλλο εμβόλιο μέχρι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν υπηρετούνται τελικά οι πολίτες, αλλά άλλες λογικές, ώστε να απαλλαγούν των ευθυνών τους οι αρμόδιοι για πιθανές επιπλοκές στον πολίτη. Για όλους τους παραπάνω λόγους επιβάλλεται άμεσα η απόσυρση της υπεύθυνης δήλωσης ,άλλως να απειθαρχήσει ο λαός .

Η Γαλλική κυβέρνηση έφτιαξε 620 ώρες μαθημάτων που θα μεταδίδονται από την κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο για διάστημα έως και τριών μηνών επί έξ ώρες την ημέρα, , σε περίπτωση που κλείσουν ολικά ή μερικά τα σχολεία . Το ερώτημα είναι τι γίνεται ΕΔΩ . Κλείνοντας υπενθυμίζω ότι σε λίγες ημέρες στην πόλη της Θήβας αρχίζει το γνωστό ‘’παζάρι’’ στο οποίο εθιμικά καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες χοιρινού κρέατος . Κάθε διολίσθηση σε επιπολαιότητα και δραματοποίηση , κινδυνεύει να προκαλέσει αναστάτωση ,φόβο, πανικό με δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

*Έχει διατελέσει κοινοτάρχης στο σημερινό Δήμο Βαγίων & Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ

Για την μόλυνση των υδάτων στον δήμο Μεσσαπίων

Από το ΚΚΕ Εύβοιας μας απεστάλη άρθρο του χημικού κ. Αθ. Παντέλογλου για την μόλυνση των υδἀτων στην περιοχή του δήμου Μεσσαπίων , στην κεντρική Εύβοια. Το κείμνεο δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη στις 14 Αυγούστου 2009. Δείτε.

Τεκμηριώθηκε και αυτό. Στα υπόγεια νερά του Δήμου Μεσσαπίων Εύβοιας, στην περιοχή της πεδιάδας Αρτάκης - Ψαχνών, περιέχονται βαριά μέταλλα καθώς και εξασθενές χρώμιο. Από αυτό το «κοκτέιλ χημικών» των υπόγειων νερών, είναι που γίνεται άντληση υδάτων για ύδρευση του κόσμου της περιοχής, για γεωργική παραγωγή, για κτηνοτροφική παραγωγή και άλλες χρήσεις. Ας δούμε γιατί και η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ιδιαίτερα σοβαρή.
ΠΡΩΤΟΝ: Τα υπόγεια νερά της περιοχής αυτής, τα χρόνια 1997 - 2002 ήταν αντικείμενο ειδικής ποιοτικής και ποσοτικής μελέτης, από το κράτος και τις κρατικές υπηρεσίες (ΥΠΕΧΩΔΕ και υπουργείο Ανάπτυξης). Επί μια δεκαετία το έψαχναν και τελικά υποτίθεται ότι, έχοντας ολοκληρωμένη άποψη, έφτασαν να προγραμματίζουν εκτέλεση συγκεκριμένων έργων, αναβάθμισης ύδρευσης - άρδευσης με τα νερά αυτά. Μάλιστα, τα εντάσσουν σαν έργα στο 4o Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για υλοποίηση τώρα!
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Σήμερα, η περιοχή δεν εμφανίζει την όποια κι όποια υποβάθμιση υδάτων. Αλλά πέρα από την υψηλότατη μόλυνση, με βιολογήσιμα μολυσματικά υλικά, αποδεικνύεται ότι εμφανίζει βαριά, τοξική, επικίνδυνη ρύπανση υπόγειων νερών (εξασθενές χρώμιο και άλλα βαριά μέταλλα) τα οποία περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό και δρουν συνεργιστικά και βιοσυσσωρευτικά και καταστρέφουν την υγεία ανθρώπων και ζώων. Επιπλέον, υποβαθμίζουν την ποιότητα της όποιας τροφής παράγεται στον τόπο, διασπείροντας τον κίνδυνο τοξίνωσης του υπόλοιπου κόσμου.
ΤΡΙΤΟΝ: Η όλη περιοχή, με προβαλλόμενη μόνο τη γεωργο-κτηνοτροφική χρήση της, δε φερόταν να «έχει προφανή λόγο και αιτία» που να δίνει λογική βάση, για μια άμεση ερμηνεία της καταστροφής των υπόγειων υδατικών αποθεμάτων της. Και όμως, η λεπτομερειακή εξέταση των τοπικών δεδομένων χρήσης του χώρου από τους κατοίκους αποκαλύπτει συγκλονιστικούς και αποσιωπούμενους «λόγους και αιτίες» αχρήστευσης. Φέρνει στην επιφάνεια δεδομένα της ακολουθούμενης μονόπλευρης τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, μέσα στην οποία βρίσκονται καλά καταχωνιασμένα παράνομα μυστικά γι' αυτό που ονομάζουμε «Αγρια τοπική ανάπτυξη». Μια ανάπτυξη που υπηρετεί τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα των λίγων ισχυρών, θυσιάζοντας φυσικούς πόρους, καθώς και τη ζωή και υγεία των πολλών.

Η τεκμηρίωση
Η τεκμηρίωση των παραπάνω προκύπτει από την ίδια την κρατική μελέτη για τα υδατικά διαθέσιμα της περιοχής (3η φάση μελέτης του ειδικού προγράμματος του υπουργείου Ανάπτυξης «για την ανάπτυξη συστημάτων και εργαλείων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων στις περιοχές της Ελλάδας»). Μελέτη που ακριβώς τώρα «βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση».
Για την Ανατολική Στερεά Ελλάδα και το υδατικό διαμέρισμα της Κεντρικής Εύβοιας, έχει δοθεί ο κωδικός αριθμός 07-24 . Το ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στην «τρίτη φάση του» σημαίνει ότι οι μελέτες της ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης των υδατικών διαμερισμάτων έχουν πλέον ολοκληρωθεί και με βάση τα δημοσιοποιούμενα στοιχεία, προχωρούν σε «σχεδιασμό έργων διαχείρισής τους» με ένταξη στο ΕΣΠΑ.


Δηλαδή: Εχουν διαμορφωθεί, με πλήρη άγνοια, οι τελικές απόψεις της κυβέρνησης και, με βάση αυτές, ξεκινούν να ξοδεύονται πλέον χρήματα για αναποτελεσματικά τελικά έργα για δήθεν υδατική επάρκεια στην περιοχή! Αυτό το γεγονός «της ελαφρότητας του είναι» έρχεται και γίνεται και το πιο σοβαρό θέμα, αναδεικνύοντας τις πολιτικές ευθύνες.
Τα στοιχεία των μελετών αυτών μάς παρουσιάζουν την 07-24 σαν μια υδατική λεκάνη εμβαδού 1.620 τετρ. χλμ. που δέχεται υψηλές βροχοπτώσεις (966 χιλ. στήλης). Από τα νερά «που μπαίνουν» στο υδατικό σύστημα της περιοχής, ένα 55,5% χάνεται σε εξατμίσεις, ένα 25,8% πηγαίνει στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα εμπλουτίζοντάς τον και μόνο ένα 9,6% απορρέει τελικά στη θάλασσα. Ποσοτικά λοιπόν: Πρόκειται για ένα πολύτιμο, πλούσιο υδατικό απόθεμα μιας περιοχής, με έναν υπόγειο υδατικό φορέα με πολύ καλό ποσοστό φυσικού εμπλουτισμού του, μιας και μόνο ένα 9% χάνεται με επιφανειακή απορροή στη θάλασσα. Ενα λίαν παράξενο χαρακτηριστικό, παρά το ότι η περιοχή έχει μόνον χειμάρρους απορροής των υψηλών βροχοπτώσεων, μεγάλες φυσικές κλίσεις και μικρή απόσταση από τη θάλασσα του βορείου Ευβοϊκού κόλπου.

Ομως την ίδια στιγμή: Οι αναπτυχθείσες τοπικές χρήσεις νερού χαρακτηρίζονται υψηλές και υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τις δυνατότητες λήψης υδάτων από τον υπόγειο ορίζοντα. Ετσι μαζί με τις μελλοντικές τοπικές ανάγκες χρήσης νερού, επιβάλλουν (κατά τη μελέτη) έργα, για παραπέρα συγκράτηση βρόχινων υδάτων (φράγμα) για εμπλουτισμό του υπόγειου ορίζοντα από τα νερά αυτά. Προγραμματίζεται, λοιπόν, η κατασκευή του «φράγματος Ψαχνών στο Ρέμα Μαντάνια», το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (4ο Χρημ. Πλαίσιο). Εκείνο που ξενίζει επίσης, είναι η σειρά των προγραμματισμένων έργων, για τη «διαχείριση του τοπικού υδατικού πόρου», με έργα αποκλειστικά τη «βελτίωση της Διανομής», για την κάλυψη υδρευτικών, αρδευτικών και λοιπών τοπικών χρήσεων νερού.
Στο πλαίσιο αυτό αναγγέλλουν: Βελτίωση/ αντικατάσταση/ εκσυγχρονισμό εξωτερικού υδροληπτικού συστήματος Δήμου Μεσσαπίων, με διάνοιξη και νέων γεωτρήσεων ύδρευσης, με υδρομάστευση τοπικών πηγών και με κατασκευή νέων υδατοδεξαμενών. Στόχος των έργων είναι η κατά 95% κάλυψη αναγκών από την άντληση για χρήση των υδάτων του εμπλουτιζόμενου τοπικού υπόγειου ορίζοντα. Μέχρι εδώ, βλέποντας τα στοιχεία της μελέτης, θα έλεγε κάποιος ότι έχει καταρτισθεί ένα κλασικό πλαίσιο έργων ύδρευσης - αποχέτευσης στην όλη περιοχή. Λες και πρόκειται για μια παρθένα περιοχή.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος
Οταν, όμως, δούμε την άλλη πλευρά του νομίσματος, δηλαδή την ποιότητα των νερών του ίδιου του υπόγειου υδατικού φορέα και της λεκάνης απορροής υδάτων της όλης περιοχής, όπως αποτυπώνεται στις ίδιες μελέτες, τότε: Τα πράγματα αλλάζουν και τα δεδομένα ανατρέπονται. Οι προηγούμενες προτάσεις γίνονται επικίνδυνες και ανεύθυνες.
Στην υδατική λεκάνη 07-24, έκαναν σειρά ποιοτικών μετρήσεων του νερού, στα χρόνια 1997 - 2002, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, του υπουργείου Ανάπτυξης με χρηματοδότηση της ΕΕ. Δημοσιεύουν τα αποτελέσματα αναλύσεων μόνο για τους δείκτες Βιολογικό Αναγκαίο Οξυγόνο, Ολικό Αζωτο και Ολικό Φώσφορο και μάλιστα με συνεχιζόμενες χρονοσειρές μετρήσεων, που παρουσιάζουν τον 07-24 υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, ότι είχε βρεθεί από τότε, να είναι αποδέκτης πάρα πολύ μεγάλης οργανικής μόλυνσης: 10.000 τόνους/χρόνο Βιολογικό Αναγκαίο Οξυγόνο, 4.000 τόνους/χρόνο Ολικό Αζωτο και 1.500 τον/χρόνο Ολικό Φώσφορο.
Για να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης παρατίθενται οι αντίστοιχες μετρήσεις του ιδίου προγράμματος, στο υδατικό σύστημα 07-30 του Κάτω Ασωπού : Βιολογικό Αναγκαίο Οξυγόνο 100 τόνους/χρόνο, Ολικό Αζωτο 600 τόνους/χρόνο και Ολικό Φώσφορο 300 τόνους/χρόνο.

Το τραγικό συμπέρασμα
Αρα από το 2002 είναι σαφέστατο, για κάθε αρμόδιο και κάθε υπηρεσία, ότι τα νερά στο 07-24 υδατικό διαμέρισμα της Κεντρικής Ευβοίας, (Δήμος Μεσσαπίων και Χαλκίδας), εκτός από λειψά, αποδείχτηκε ότι ήταν ισχυρά μολυσμένα και υπό πίεση τουλάχιστον βιολογήσιμης οργανικής μόλυνσης!!!.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι τα νερά στις περιοχές αυτές υπέφεραν από μόλυνση περισσότερο από κάθε άλλο υδατικό διαμέρισμα στη Στερεά Ελλάδα. Οι αρχές, στηριζόμενες μόνον σε αυτά τα μερικά - ελλιπή δεδομένα ποιότητας υδάτων του 1997 - 2002, βγάζουν το συμπέρασμα ότι «ο κίνδυνος και οι πιέσεις» στον υδροφόρο αυτόν προέρχεται από την κτηνοτροφική - αγροτική χρήση του χώρου!!!! Και έτσι αρκούνται να υποδεικνύουν τα «κλασικά μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας» στο συνηθέστατα ενοχοποιούμενο τομέα, της έρημης, αγροτικής οικονομίας μας!

Ισως όμως το πιο σπουδαίο και κύριο θέμα είναι το γεγονός ότι: Για 5 χρόνια (1997 - 2002) συνέχεια, εξετάζουν δείγματα του υπόγειου αυτού υδροφόρου ορίζοντα, αλλά δεν παρουσιάζουν αναλύσεις - μετρήσεις του χημικού ρυπαντικού φορτίου του υδροφορέα αυτού (δηλαδή το χημικό αναγκαίο οξυγόνο COD και τα βαριά μέταλλα). Αυτό είναι αδιανόητο και προκλητικό για την αναλυτική πρακτική. Οι μελετητές οι ίδιοι, από το 2002, υποσημειώνουν την ανάγκη για διενέργεια ειδικών, λεπτομερών χημικών αναλύσεων, προκειμένου να γίνει επακριβής έγκαιρη ποιοτική αναγνώριση των υδάτων αυτών, πριν να παρθούν αποφάσεις για τα κατάλληλα τεχνικά έργα.

Τα κρίσιμα ερωτήματα
Ετσι, έρχεται η ανάγκη να διατυπωθεί το πρώτο ερώτημα, προς κάθε αρμόδιο: Πώς είναι δυνατόν να διεξαγάγεις χρονοσειρές αναλύσεων διερεύνησης ποιότητας υπόγειων υδάτων 5 ολόκληρα χρόνια και να μην κάνεις αναλύσεις ανίχνευσης - διαπίστωσης ύπαρξης χημικής ρύπανσης; Και μάλιστα σε υπόγεια υδατικά αποθέματα, όπου: Αναμένεις τέτοια μορφή ρύπανσης (όπως στον υδροφορέα 07-24 Κεντρικής Ευβοίας) Αραγε πρόκειται για αμέλεια; `Η για σκόπιμη παράλειψη; `Η μήπως έχουν κάνει τέτοιες μετρήσεις και απλά κρύβουν και δε δημοσίευσαν τα αποτελέσματα για κάποιο λόγο και σκοπιμότητα;
Κατά την προσωπική μας άποψη: Είναι αδύνατον οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να αγνόησαν, τότε, τα σχετικά δεδομένα χρήσεων γης της περιοχής και τους εντονότατους, υπαρκτούς κινδύνους χημικής ρύπανσης με βαριά μέταλλα, στα υπόγεια νερά του δήμου Μεσσαπίων και Χαλκίδας. Ηταν και είναι γνωστό στους πάντες ότι στην περιοχή Ξηρόβουνου από το 1969 βρίσκεται η καρδιά της εξορυκτικής βιομηχανίας μεταλλευμάτων σιδηροπυρίτη της ΛΑΡΚΟ Α.Ε. και μάλιστα με ανοιχτού τύπου ορυχεία! Μιας ιδιαίτερα ρυπαντικής «εξορυκτικής βιομηχανίας» γνωστής και τεκμηριωμένης, πλέον, για το λίαν ρυπαντικό επακόλουθο της ελευθέρωσης των «όξινων απορροών» από τα ορυχεία αυτά.
Μάλιστα, είναι ευρέως γνωστό και δημοσιευμένο ότι: Πριν μερικά χρόνια, η ΛΑΡΚΟ Α.Ε. καθιέρωσε ακόμη, στη μονάδα προ-εμπλουτισμού μεταλλευμάτων, στην περιοχή «Βρυσάκια», τη νέα υδρομεταλλουργική μέθοδο προ-εμπλουτισμού των νικελιούχων μεταλλευμάτων, με χρήση «όξινων νερών» (δηλαδή, με χρήση θειικού οξέος). Αρα κάποιο άλλο κριτήριο σκοπιμότητας πρυτάνευσε σαν «πολιτική επιλογή» στα μυαλά των πολιτικών.

Ηξεραν από καιρό το πρόβλημα
Εχουμε την αίσθηση και την αντίληψη ότι: Τα σχετικά αποτελέσματα και της εκτεταμένης χημικής ρύπανσης του μολυσμένου υδροφόρου ορίζοντα, που τώρα επιβεβαιώνονται, πρέπει να ήταν γνωστά από καιρό. Απλώς δε δημοσιοποιήθηκαν... Με άλλα λόγια: Η σημερινή φριχτή εικόνα της ποιότητας των μολυσμένων αλλά και ρυπασμένων με χημικά υπόγειων υδάτων του δήμου Μεσσαπίων και Χαλκίδας, δεν είναι ούτε «θεόσταλτη κατάρα», ούτε «ξαφνική ανακάλυψη». Είναι, και πρέπει να είναι, αποτέλεσμα συνδυασμού αυθαίρετης διαχείρισης (λαθρεμπόριο) και λαθραίας απόθεσης τοξικών στερεών αποβλήτων στις περιοχές αυτές, καθώς και παρενέργειες προερχόμενες από την αντιεπιστημονική και αυθαίρετη απόρριψη και διαχείριση των αδρανών και των «ουρών εξόρυξης» από τα ορυχεία ΛΑΡΚΟ Α.Ε. και τη βιομηχανία εμπλουτισμού των μεταλλευμάτων. Σαν συνδυασμός λοιπόν αυθαιρεσιών, αντιμετωπίζουμε την κατάληξη μιας σχεδιασμένης μακρόχρονης μεταλλευτικής και μεταλλουργικής πολιτικής «με αγνόηση των γνωστών - αναμενόμενων κινδύνων» για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.

Οποια και αν είναι, όμως, η ιστορική ερμηνεία του φαινόμενου της διαπιστούμενης και τεκμηριωμένης, πλέον, ρύπανσης και μόλυνσης, αυτού του υδροφόρου ορίζοντα, το αναπόδραστο θλιβερό γεγονός είναι ότι: Σε έναν ήδη ρυπασμένο και μολυσμένο υδροφόρο ορίζοντα, δεν μπορείς να προγραμματίζεις και να στηρίζεις «έργα ύδρευσης - άρδευσης». Οπως τα έργα που αναγγέλλονται στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013 (4ο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο).
Δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν, τοξινωμένο και ήδη μολυσμένο νερό από τέτοιους υδροφόρους ορίζοντες, να προγραμματίζεις με νεοκατασκευασμένα έργα φραγμάτων, «γεωτρήσεων και υδρομαστεύσεων» να το φέρνεις για ανθρώπινη κατανάλωση. Δε γίνεται να υδρεύεις σπίτια, να ποτίζεις χωράφια και ζώα με νερό που περιέχει μόλυνση και μαζί χημική εκτεταμένη ρύπανση με εξασθενές χρώμιο, νικέλιο, ψευδάργυρο και άλλα βαριά μέταλλα, σε περιεκτικότητες πέρα από τις προδιαγραφές.

Απλά τα αναγγελλόμενα έργα ΕΣΠΑ, στις περιοχές αυτές, έχουν αχρηστευτεί και ανατραπεί, γιατί στηρίχθηκαν σε λειψά, ή σκόπιμα αποσιωπημένα ποιοτικά δεδομένα. Ετσι, το όλο θέμα «Διαχείριση - εξασφάλιση νερού» στο Δήμο Μεσαππίων - Χαλκίδας και Δήμο Λιλαντίων (Κεντρική Εύβοια) και τον 07-24 υδατοφορέα της, έρχεται τώρα βίαια στην επιφάνεια και ζητά άμεσα «ριζικό επανασχεδιασμό διαχείρισης» με μέτρα αποτελεσματικής προστασίας του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, αλλά κυρίως, ΑΜΕΣΗ διασφάλιση, καθαρού - ασφαλούς νερού, χωρίς εξασθενές χρώμιο, για ανθρώπινη χρήση!!!
Αθανάσιος ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ

Χημικός Μsc Βιοχημικός Μηχανικός ΙΤΑΠ