Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Τρόμος στη βίλα της οικογένειας Γουλανδρή

Στέφανος Χίος- Πέτρος Κουσουλός
www.zougla.gr
Ένα σοβαρότατο συμβάν το οποίο –για άγνωστους λόγους- δεν δημοσιοποίησε η Ασφάλεια Αττικής, αποκαλύπτει η zougla.gr. Την προηγούμενη Παρασκευή στις 10 το πρωί, τρεις κουκουλοφόροι που κρατούσαν όπλα εισέβαλαν στο αχανές κτήμα της κυρίας Αλίκης Γουλανδρή στην Κηφισιά, έκτασης 32 στρεμμάτων. Οπλισμένοι σαν αστακοί σε ώρα που οι κάτοικοι της Κηφισιάς πήγαιναν στις δουλειές τους, οι τρεις κακοποιοί αποφασισμένοι σκαρφάλωσαν στο μαντρότοιχο της έπαυλης της οδού Αύρας 1, μπήκαν στο σπίτι σαν φαντάσματα και ακινητοποίησαν στο ισόγειο της βίλας την Αλβανή οικιακή βοηθό που εκείνη την ώρα έκανε δουλειές.
Την έδεσαν, τη φίμωσαν και την κλείδωσαν μέσα σε ένα δωμάτιο. Στη συνέχεια, αντιλαμβανόμενοι ότι δυο Έλληνες εργάτες δούλευαν στο μπαλκόνι, ανέβηκαν στον πρώτο όροφο, τους απείλησαν με τα όπλα, τους ακινητοποίησαν και τους έδεσαν και αυτούς. Σαν δαιμονισμένοι άρχισαν να ψάχνουν όλο το σπίτι. Τελικά δεν βρήκαν αυτό που έψαχναν. Το χρηματοκιβώτιο της οικογένειας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες που μάλλον ήταν Αλβανοί (αφού η αλλοδαπή οικιακή βοηθός αναγνώρισε την εθνικότητά τους από τη προφορά τους) δεν το εντόπισαν αφού η οικογένεια Γουλανδρή το είχε πάρει από το σπίτι με προοπτική να το αντικαταστήσει με ένα μεγαλύτερο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι κουκουλοφόροι άρπαξαν χρυσαφικά και άλλα τιμαλφή και εξαφανίστηκαν. Μετά από λίγο, η οικιακή βοηθός συνήλθε από το σοκ, κατόρθωσε να βγάλει την πετσέτα που της είχαν βάλει στο στόμα και σήκωσε στο πόδι τη γειτονιά από τις φωνές.

Μια άλλη οικιακή βοηθός από γειτονικό σπίτι, μπήκε στη βίλα, έλυσε τα τρία θύματα της ληστείας και ενημέρωσε την Αστυνομία. Η υπόθεση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στους κοσμικούς κύκλους της πόλης και έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στην ευρύτερη περιοχή. Όχι μόνο για τον επώνυμο στόχο που οι οπλισμένοι ληστές σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής επέλεξαν να χτυπήσουν, αλλά και για την αγριότητα την οποία επέδειξαν, εισβάλλοντας μέσα στο κτήμα-φρούριο, χωρίς να τους εμποδίσει κανένας. Γεγονός που επιτείνει την ανασφάλεια των πολιτών και επαναφέρει το σοβαρότατο πρόβλημα της έλλειψης αστυνόμευσης στις γειτονιές της πρωτεύουσας.Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Τμήμα Διαρρηκτών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Συλλήψεις για ναρκωτικά στη Χαλκίδα

Συνελήφθη ένας ημεδαπός 25 ετών, κάτοικος Χαλκίδας, διότι μετά από αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε να κατέχει μια αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία που περιείχε ακατέργαστη ινδική κάνναβη βάρους 0,7 γραμμ.Επίσης στη Χαλκίδα, από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. συνελήφθη ένας ημεδαπός 28 ετών, κάτοικος Χαλκίδας, διότι κατείχε μια αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία που περιείχε ηρωίνη βάρους 1,6 γραμμ. Και οι δύο οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.
www.zougla.gr

Συντονιστής της Επιτροπής Απογραφής της Οικονομίας ο Ζανιάς

Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Επιτροπής απογραφής της οικονομίας
Πριν περάσουν 24 ώρες από την ανακοίνωση της, συστήθηκε, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η Επιτροπή που θα αναλάβει το έργο της καταγραφής της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Οπως έγινε γωνστό,η Επιτροπή θα αποτελείται από τους:
- κ. Βασίλη Μανεσιώτη, Διευθυντή-Σύμβουλο Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας σε θέματα Δημόσιας Οικονομικής και κ. Γ. Συμιγιάννη, επίσης ως εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδας,
- καθηγητή κ. Γκίκα Χαρδούβελη, Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της - Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,
- κ. Σάββα Ρομπόλη, Επιστημονικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ,
- κ. Τάκη Πολίτη, Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε) και
- κα Στέλλα Μπαλφούσια, Ερευνήτρια Α΄ του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕ.Π.Ε).
Τον συντονισμό της Επιτροπής θα έχει ο καθηγητής κ. Γιώργος Ζανιάς, Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε) και τη γραμματειακή υποστήριξή της οι επιστημονικοί συνεργάτες του Σ.Ο.Ε.
Η Επιτροπή θα παρέχει έργο χωρίς αμοιβή και θα υποβάλει το πόρισμά της στον Υπουργό Οικονομικών έως το τέλος του έτους.

www.kathimerini.gr

Νεολαία ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας για Ελλη Παπά

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας για το θάνατο της Έλλης Παππά


Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας εκφράζει τη βαθιά της θλίψη και οδύνη για την απώλεια της Έλλης Παππά.
Η Έλλη Παππά αποτελούσε μια εμβληματική προσωπικότητα της Αριστεράς. Συμβόλιζε την αντίσταση και τον αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, σε μια Ελλάδα με δημοκρατία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.
Η ζωή και η δράση της παρακολούθησε όλες τις φάσεις της δύσκολης μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας, με αποκορύφωμα την καταδίκη της σε θάνατο μαζί με το σύζυγό της Νίκο Μπελογιάννη το 1952.
Παράλληλα το συγγραφικό της έργο αφήνει πλούσια παρακαταθήκη στην προοδευτική σκέψη ιδίως της νέας γενιάς της χώρας.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει…

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

O πρώτος εμβολιασμός για τη νέα γρίπη στην Ελλάδα

Οχτώ άτομα συμμετείχαν στον πρώτο πιλοτικό εμβολιασμό που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, στο πλαίσιο προετοιμασίας της έναρξης του εμβολιασμού για τη νέα γρίπη (Η1Ν1).Ο πιλοτικός εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε στο ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ. και με τους δύο τύπους εμβολίου, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οι μαζικοί εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10 Νοεμβρίου και θα αφορούν αρχικά στους χρόνιους πάσχοντες και όσους αντιμετωπίζουν σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας, τις εγκύους του δευτέρου και τρίτου τριμήνου και ιδιαίτερα όσες αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υγείας στην εγκυμοσύνη τους (π.χ. διαβήτης κ.ά).

Κρατούμενος στην Αμφισσα είχε κρύψει ηρωίνη στο ψωμί

Μέσα στο ψωμί είχε κρύψει κρατούμενος στις Δικαστικές Φυλακές της Άμφισσας ηρωίνη. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι, σε έρευνα που έκαναν στους χώρους της φυλακής, εντόπισαν ψωμί μέσα σε κάδο απορριμμάτων, που ήταν σε κοινόχρηστο χώρο θαλάμου, το οποίο περιείχε ηρωίνη βάρους 71,4 γραμμαρίων. Το αστυνομικό τμήμα Άμφισσας διεξάγει προανάκριση για το θέμα.

Εκδήλωση ΚΚΕ Ευβοίας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Την Κυριακή 8 Νοέμβρη 2009 και ώρα 11 πμ στον Αηγιώργη στο Προκόπι , διοργανώνουμε εκδήλωση και σας καλούμε να τιμήσουμε τους
ΘΥΜΙΟ ΚΑΨΗ (καπετάν Ανάποδο)
ΓΙΩΡΓΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΙΚΟ (καπετάν Ευβοιώτη)
καθώς επίσης και όλους τους ήρωες του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Αγώνες enduro την Κυριακή στη Λιβαδειά

Ολική επαναφορά

Μετά από μια ματαίωση του 2ου αγώνα του 2009, με αιτία το πάγωμα της αγοράς άρα και των χορηγιών, που προκάλεσε η διάσημη πια σε όλους μας κρίση, το Attika Enduro Cup επανέρχεται στο προσκήνιο σε μια ύστατη προσπάθεια να αναθερμάνει τους αγωνιζόμενους αλλά και όσους εμπλέκονται στο χώρο του enduro και της εκτός δρόμου οδήγησης.

Με την θερμή προτροπή και υποστήριξη των ανθρώπων της Λειβαδιάς, που λατρεύουν χρόνια το άθλημα και σέβονται τις προσπάθειες μας, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε τα χώματα της περιοχής τους –που έχουν από το 2004 να νιώσουν σκληρά τακούνια- αλλά και τις αντοχές τους.
Σε μια νέα, πρωτότυπη διαδρομή που θα ξεκινά εντυπωσιακά από το κέντρο της πόλης, στο ποτάμι που την διασχίζει, μέσα από μια απλή που θα εναλλάσσεται συνεχώς από δασωμένο, flat, μονοπάτι και δύο τελείως διαφορετικές ειδικές σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 του Νοέμβρη ο αγώνας που όλοι μας περιμέναμε. Μετά από δύο επισκέψεις στον νομό, που διαθέτει απλόχερα πολλά όμορφα χιλιόμετρα στους λάτρεις του αθλήματος, ήρθε η ώρα της Λειβαδιάς να μας φιλοξενήσει.

Το Attika Enduro Cup είναι εδώ, για να γεμίσει την πόλη της Λειβαδιάς με χρώματα, το τοπίο της Βοιωτίας με το πολύβουο ασκέρι του και τα βουνά με μονοκύλινδρους ήχους. Σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε ζωντανή την ένταση και το πάθος του αγώνα, καλούμε όλους εσάς, αγωνιζόμενους και θεατές να βρίσκεστε στις Πηγές Κρύας, σε ένα χώρο με μια σπάνια ομορφιά, οι πρώτοι για να χαρίσετε θέαμα και να χαρείτε την διαδρομή και οι δεύτεροι στις 11.00 για να χειροκροτήσετε την προσπάθεια των αθλητών, την 1η Κυριακή του Νοέμβρη.

Η δική σας συμμετοχή, κάνει την διαφορά.

Motor & Nature

Ημερίδα για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του Δήμου Λεβαδέων

Ο Δήμος Λεβαδέων στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του έργου «Πληροφοριακό Σύστημα Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δήμου Λεβαδέων» διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009, ώρα 12:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Κρύας, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του νέου πληροφοριακού συστήματος.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Δημήτριος Τσιφής, ο Ειδικός Συνεργάτης Δημάρχου Γιώργος Παπαγεωργίου καθώς και ο Εμπορικός Διευθυντής της εταιρείας Neuropublic A.E. Φώτης Κώνστας, όπου θα παρουσιάσουν τις δυνατότητες του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος και τις υπηρεσίες που δύναται να προσφέρει.
Το νέο πληροφοριακό σύστημα φιλοδοξεί να δημιουργήσει
· Αποτελεσματικότερη και γρηγορότερη ενημέρωση των δημοτών κι άλλων ενδιαφερομένων για δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιφέρεια του Δήμου.
· Εξυπηρέτηση μέσω Διαδικτύου των Δημοτών και λοιπών ενδιαφερομένων σχετικά με τις υπηρεσίες του Δήμου.
· Καταγραφή, κατάταξη και ενοποίηση σημαντικών πληροφοριών αναφορικά με τα θέματα του Δήμου και δημιουργία κεντρικού σημείου πρόσβασης σε αυτές τις πληροφορίες.
· Ενίσχυση της εικόνας και προώθηση της ευρύτερης περιοχής του Δήμου. Ευρύτερη προβολή των ιδιαιτεροτήτων / επιτευγμάτων του Δήμου.
· Εξοικείωση των Δημοτών με τις νέες τεχνολογίες.
· Βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Δήμου-Δημοτών και δημιουργία ενός σύγχρονου καναλιού επικοινωνίας.
· Αύξηση της συμμετοχή του Δημότη στα τοπικά θέματα της αυτοδιοίκησης.
· Σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και πόρων τόσο για τους υπαλλήλους του όσο και για τους Δημότες που θα χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Δ.Π.
· Καλύτερη εξυπηρέτηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων (ΑΜΕΑ).
Κεντρικός στόχος και επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής, μέσω της δημιουργίας και λειτουργίας του εν λόγω συστήματος, είναι η εισαγωγή των πλεονεκτημάτων της ψηφιακής εποχής στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή οργάνωσης, διοίκησης και διαχείρισης των υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων του δήμου Λεβαδέων προς τους πολίτες.

Σύλλογος Γονέων για την εμποροπανήγυρη της Λιβαδειάς

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
6ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς
26/10/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να αναλάβουν οι αρμόδιοι την ευθύνη για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών και την ομαλή λειτουργία του Σχολείου κατά την εμποροπανήγυρη

Ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς, επέδωσε σε όλους τους αρμοδίους την παρακάτω επιστολή, την οποία δημοσιοποιούμε δεδομένου έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται προβλήματα λόγω της πανήγυρης:



Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
6ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς
Λιβαδειά 19/10/2009

ΠΡΟΣ : 1. Δήμαρχο Λεβαδέων
2. Πρόεδρο Δ.Σ. Λεβαδέων
3. Δημοτικούς Συμβούλους Λεβαδέων

Κοινοποίηση:

1. Εισαγγελέα Λιβαδειάς
2. Νομάρχη Βοιωτίας
3. Αστυνομικό Τμήμα Λιβαδειάς
4. Τροχαία Λιβαδειάς
5. Δ/νση Υγείας Νομαρχ. Αυτ/σης Βοιωτίας


ΘΕΜΑ: Προβλήματα από τη διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης
Στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, συζητήθηκαν για μια ακόμη χρονιά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί στη λειτουργία του σχολείου η διεξαγωγή της ετήσιας εμποροπανήγυρης.
Είναι γνωστό σε σας ότι κάθε χρόνο, ο σύλλογος γονέων και το σχολείο προβαίνουν σε διαμαρτυρίες για τις απαράδεκτες συνθήκες, την ταλαιπωρία και τους σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών.
Το σχολείο και οι γύρω χώροι μετατρέπονται σε χώρους εξυπηρέτησης χιλιάδων ανθρώπων - επισκεπτών και εμπόρων της πανήγυρης με συνέπεια την τρομακτική επιβάρυνση με σκουπίδια, οσμές και εστίες μόλυνσης. Ειδικά εφέτος που η νέα γρίπη επιβάλλει έκτακτα μέτρα για την προστασία του μαθητικού πληθυσμού, οι κίνδυνοι για την υγεία των μαθητών από την πανήγυρη πολλαπλασιάζονται.
Η πρόσβαση από και προς το σχολείο γίνεται με μεγάλη ταλαιπωρία και καθυστέρηση. Πολλοί μικροί μαθητές είναι υποχρεωμένοι να διασχίζουν το παζάρι, ενώ σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρθηκε ότι την πανήγυρη λυμαίνονται «συμμορίες» και «μαφίες με εκτελεστές». Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο καταλαμβάνονται δρόμοι και χώροι εκτός της πανήγυρης. Είναι επίσης γεγονός ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν πάμπολλες παραβατικές πράξεις. Κατόπιν όλων των παραπάνω η γενική συνέλευση των γονέων αποφάσισε να ζητήσουμε την μη πραγματοποίηση της εμποροπανήγυρης στον ίδιο χώρο, προκειμένου να προστατευθεί η λειτουργία του σχολείου, η υγεία, η ακεραιότητα και η ασφάλεια των μικρών μαθητών. Σε διαφορετική περίπτωση, ζητούμε να αναλάβετε την ευθύνη για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και την ομαλή δραστηριότητα του σχολείου. Ζητάμε την άμεση ανταπόκρισή σας,

Δραστηριότητες Αριας

1.ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΡΙΑΣ ΑΓΑΤΣΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΈΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Σε τρεις Επιτροπές της Βουλής, τοποθετήθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Αριάδνη Αγάτσα.
1.ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
2.ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
3.ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

2. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΡΙΑΣ ΑΓΑΤΣΑ ΣΕ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ,ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΘΩΜΑ
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Αριάδνη Αγάτσα, πραγματοποίησε επίσκεψη το Σάββατο, στο Σχηματάρι,τα Οινόφυτα και τον Αγιο Θωμά, προκειμένου να χαιρετήσει και να ευχαριστήσει τους πολίτες για τη συμπαράσταση τους στις εθνικές εκλογές. Η κα Αγάτσα συνομίλησε με τους πολίτες της περιοχής ενώ είχε συζήτηση με τους Δημάρχους Σχηματαρίου και Οινοφύτων κκ Χοτζια , Θεοδωρόπουλο καθώς και με δημοτικούς συμβούλους για θέματα της περιοχής. Το βράδυ, επισκέφτηκε την εκδήλωση του ΚΑΠΗ τού Αγίου Θωμά , όπου μιλώντας στα μέλη ,εξήρε τηδραστηριότητα του ΚΑΠΗ και επαίνεσε όσους εθελοντικά συνδράμουν προς αυτήν την κατεύθυνση

3. ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΑΣ ΑΓΑΤΣΑ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ
Τη συμπαράστασή της σε όσους αντιδρούν στο νέο σύστημα χρέωσης τών διοδίων εξέφρασε η Βουλευτής Βοιωτίας τού ΠΑΣΟΚ κ. Αριάδνη Αγάτσα. Η κυρία Αγάτσα δια μέσου της Επιτροπής Κινητοποίησης στα διόδια της Τραγάνας και τού Προέδρου της κ. Αλεξίου,εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στο καθεστώς που επέβαλε η Ν.Δ λίγο πριν τις εκλογές και πλήττει τόσο οικονομικά τους πολίτες , όσο και δημιουργεί σωρεία άλλων προβλημάτων όπως επιβάρυνση των παραδρόμων , περιβαντολλογικά προβλήματα,θόρυβο, κίνδυνο ατυχημάτων κ.ο.κ .Ανάλογηκινητοποίηση έγινε και στα διόδια των Αφιδνών.Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚέχει κατ επανάληψιν διαμαρτυρηθεί έντονα για το θέμα , ενώ για το σχετικό ζήτημα είχε συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Μαγκριώτη.

4. ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ <<ΑΧΟΣ>> Η ΑΡΙΑ ΑΓΑΤΣΑ
Την Αράχωβα επισκέφτηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρια Αριάδνη Αγάτσα. Η κα Αγάτσα ήταν ομιλήτρια με την ευκαιρία της έκδοσης της νέας τοπικής εφημερίδας <<ΑΧΟΣ>> .Στην ομιλία της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ -δημοσιογράφος στο επάγγελμα- τόνισε μεταξύ άλλων <<Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να στηθεί μια εφημερίδα.Η ουσία της δημοσίευσης είναι η γνωστοποίηση της πληροφορίας καθώς και η ανάδειξη γεγονότων που βοηθούν την εξέλιξη της κοινωνίας.Ο Τύπος σε μία δύσκολη εποχή,παρα τις υπερβολές που κατα καιρούς συμβαίνουν, μπορεί να συμβάλλειουσιαστικά στην ενημέρωση και στην βελτίωση όλων των πτυχών της κοινωνίας.Εύχομαι καλή δύναμη στους συντελεστές τής εφημερίδας οι οποίοι θα ασχοληθούν κατα κύριο λόγο με μια περιοχή την Αραχώβα ,που έχει δείξει το δρόμο της Τουριστικής Ανάπτυξης στη Βοιωτία>>.

Με τη μελέτη του ΙΤΑ ο Καποδίστριας2

Προβλέπει τη μείωση των δήμων από 1034 σε 380 με 390
«ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2»: ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΤΑ
Τις επόμενες ημέρες η συγκρότηση της Επιστημονικής Επιτροπής

Με βάση τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) πρόκειται να προχωρήσει η συνένωση των δήμων και κοινοτήτων σε όλη τη χώρα. Καθώς ο χρόνος μέχρι τις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ακόμη κι αν δοθεί ολιγόμηνη παράταση, είναι περιορισμένος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν θέλει να ξεκινήσει από την αρχή μία μακρόχρονη συζήτηση που είναι πιθανό ότι δεν θα καταλήξει πουθενά. Για το λόγο αυτό και με δεδομένο ότι παρά τις αντιδράσεις πολλών τοπικών κοινωνιών η μελέτη του ΙΤΑ είναι αποδεκτή από αρκετές Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και την ΚΕΔΚΕ, αποφάσισε να προχωρήσει στον «Καποδίστρια 2» με βάση την ήδη υπάρχουσα μελέτη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε περίπου 380 με 390 δήμους από 1034 που είναι σήμερα (μαζί με τις κοινότητες), δηλαδή περίπου στο 1/3 του σημερινού αριθμού. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι για τη νομαρχία Αθήνας προβλέπεται η δήμοι να μειωθούν σε 48 από 60, στη νομαρχία Θεσσαλονίκης από 45 σε 25 έως 28, στη νομαρχία Ηρακλείου από 26 σε 8, στη νομαρχία Λάρισας από 32 σε 7 έως 11, στη νομαρχία Αχαίας από 23 σε 5 με 6, στη νομαρχία Κυκλάδων που υπάρχει η ιδιομορφία λόγω νησιών από 31 σε 23 (κάθε νησί και δήμος), στη νομαρχία Μαγνησίας από 26 σε 8 με 9.

Παράλληλα με τον «Καποδίστρια 2» θα προχωρήσει και αιρετή περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με τις περιφέρειες να μειώνονται από 13 σε 6 με 7 και τις νομαρχίες να μετατρέπονται σε νομαρχιακά διαμερίσματα.
www.aftodioikisi.gr

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ο Ορχομένιος Γιώργος Ζανιάς νέος πρόεδρος του ΣΟΕ

Ο καθηγητής κ. Γιώργος Ζανιάς ορίστηκε νέος πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Ζανιάς είναι καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο αυτό. Είναι, επίσης, διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και υπήρξε διεθνής εμπειρογνώμονας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη.
Επίσης, έχει θητεύσει ως πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής στο ΚΕΠΕ ( 1998 - 2001) και γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (2001 - 2004).
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δείτε ένα σύντομο βιογραφικό του κ. Ζανιά.

Ο Γιώργος Π. Ζανιάς είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Έχει θητεύσει, επίσης, στις ακόλουθες θέσεις: Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ, Μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (ΕΧΑΕ), Αναπληρωτής Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), το Πανεπιστήμιο του Reading (M.Sc.) και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Διδακτορικό Δίπλωμα). Έχει συγγράψει πολλά επιστημονικά άρθρα, δημοσιευμένα στα μεγάλα διεθνή οικονομικά περιοδικά, και συλλογές άρθρων σε διεθνείς εκδοτικούς οίκους. Το επιστημονικό του έργο επικεντρώνεται στην Εφαρμοσμένη Οικονομετρία, την Αγροτική Πολιτική και τη Διεθνή Ανάπτυξη. Έχει χρησιμοποιηθεί σαν εμπειρογνώμονας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια τράπεζα. Υπήρξε αρθρογράφος της εφημερίδας «Κυριακάτικο ΒΗΜΑ».

Σοκ στην Εύβοια για τον παιδόφιλο

Φύλακα-άγγελο είχε ένα κοριτσάκι μόλις δέκα ετών, το οποίο γλίτωσε την τελευταία στιγμή από τα χέρια ενός ηλικιωμένου σάτυρου, ο οποίος προσπάθησε να ικανοποιήσει πάνω στο άγουρο κορμάκι της τις αρρωστημένες σεξουαλικές του ορέξεις.Το περιστατικό, που συνέβη στη Χαλκίδα, έχει προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο. Προχθές το απόγευμα ο 80χρονος άντρας μετέβη με το αυτοκίνητό του στη γειτονιά όπου διαμένει η μικρούλα και άρχισε να παρακολουθεί όλα τα κοριτσάκια που εκείνη την ώρα έπαιζαν αμέριμνα.

Ο παιδόφιλος με γλυκά και παιχνίδια κατάφερε να πείσει τη 10χρονη να μπει στο αυτοκίνητό του προκειμένου να την πάει σε απόμερη περιοχή, λίγο έξω από την πόλη, και να ικανοποιήσει το αρρωστημένο του πάθος. Ευτυχώς όμως εκείνη τη στιγμή έτυχε να περνά από το σημείο ένας φίλος του πατέρα της ανήλικης, ο οποίος μόλις την είδε να επιβιβάζεται σε άγνωστο όχημα που οδηγούσε άγνωστος άντρας, δεν έχασε την ψυχραιμία του και άρχισε να τους παρακολουθεί. Παράλληλα ο άντρας ειδοποίησε από το κινητό του τηλέφωνο την αστυνομία και έδινε στους αστυνομικούς πληροφορίες για την κατεύθυνση του δράστη.Οταν ο ηλικιωμένος σταμάτησε και άρχισε να θωπεύει την ανήλικη, ο νεαρός βρήκε την ευκαιρία να ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου και να αρπάξει τη μικρή. Την ίδια στιγμή έφτασαν και οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι συνέλαβαν τον 80χρονο και τον οδήγησαν στην Ασφάλεια Χαλκίδας, όπου ανακρίνεται για να εξακριβωθεί αν έχει διαπράξει και άλλες σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος ανήλικων παιδιών.
ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ
www.espressonews.gr

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Eισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις λέει ο Μπαμπινιώτης

Τις προτάσεις του επικεφαλής του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία Γ.Μπαμπινιώτη για την εισαγωγή στα ΑΕΙ παρουσιάζει το Βήμα της Κυριακής.
Τα επτά σημεία της πρότασης του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη είναι τα εξής:
* Θέσπιση Εθνικού Απολυτηρίου με κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην Γ' Λυκείου
* Οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ να διενεργούνται από ειδικό μόνιμο εξεταστικό φορέα που δεν θα συνδέεται με το υπουργείο Παιδείας.
* Οι υποψήφιοι θα προσέρχονται σε αυτόν το φορέα τρεις φορές το χρόνο (Σεπτέμβριο, Ιανουάριο, Ιούνιο). Θα επιτρέπεται η βελτίωση της βαθμολογίας, ενώ κάθε επαναληπτική εξέταση θα υπόκειται σε αφαίρεση μορίων.
* Για την εισαγωγή σε ΑΕΙ θα λαμβάνεται υπόψη σε σημαντικό ποσοστό η συνολική επίδοση των μαθητών και στις τρεις τάξεις του Λυκείου.
* Οι εισαγωγικές θα περιλαμβάνουν τέσσερα αντικείμενα με δυνατότητα επιλογής και συνδυασμό περισσότερων αντικειμένων για την εισαγωγή σε παρεμφερείς Σχολές.
* Η εξεταστέα ύλη θα προέρχεται από τα τρία έτη της ύλης που διδάσκεται στο Λύκειο.
* Στον προσδιορισμό της ύλης, καθώς και στα στελέχη του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης, θα συμμετέχουν τα αντίστοιχα τμήματα των ΑΕΙ, τα οποία θα καθορίζουν και το ύψος της βαθμολογίας εισαγωγής των υποψηφίων.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στα πλεονεκτήματα των προτάσεων είναι η απελευθέρωση του Λυκείου ως αυτόνομης μορφωτικής βαθμίδας.
Newsroom ΔΟΛ

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Συνάντηση Αγάτσα με τους αστυνομικούς Βοιωτίας

Δελτίο Τύπου
Για τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,κο Μιχάλη Χρυσοχοίδη,ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Βοιωτίας η Βουλευτης του ΠΑΣΟΚ κα Αριάδνη (Άρια) Αγάτσα.Η κα Αγάτσα μετέφερε στον Υπουργό τις προτάσεις της Ένωσης για τη επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν το προσωπικό της Α.Δ. Βοιωτίας,καθώς και τα προβλήματα εγκληματικότητας και ασφάλειας που αντιμετωπίζει ο Νομός.Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών υπαλλήλων ενημέρωσαν εκτενέστερα την κα Αγάτσα για τα τρέχοντα θέματα της περιοχής,όπως τον μεγάλο αριθμό των λαθρομεταναστών,τις επιτυχίες της Αστυνομίας αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί η διακίνηση των ναρκωτικών στο Νομό.Βασικό θέμα για την Ένωση παραμένει η άμεση κάλυψη των οργανικών θέσεων καθώς το υπάρχον δυναμικό δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που υφίστανται στην Βοιωτία.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Μέλος της FIA ο Βασίλης Δεσποτόπουλος

Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης
Με πρώτο μέλημα την οδική ασφάλεια, όπως δήλωσε αποκλειστικά στη zougla.gr ο πρόεδρος της ΕΛΠΑ, Βασίλης Δεσποτόπουλος, ξεκινά μία νέα προσπάθεια για την παγκόσμια ομοσπονδία αυτοκινήτου. Μετά τη λήξη των αρχαιρεσιών είχαμε νέο πρόεδρο (εκλέχτηκε ο Ζαν Τοντ αντί του Μαξ Μόσλει), ενώ επανεξελέγη ως μέλος του Δ.Σ. ο Βασίλης Δεσποτόπουλος. «Το νέο Δ.Σ. της FIA στρέφεται περισσότερο στην οδική ασφάλεια, στην προστασία των πεζών κλπ. Το θέμα καίει όλο τον κόσμο και κυρίως την Ελλάδα όπου καθημερινά έχουμε νεκρούς. Να είστε σίγουροι ότι θα δοθεί έμφαση στην προστασία των πεζών, των παιδιών, στην κατάσταση των δρόμων και γενικά όπου υπάρχει πρόβλημα. Για εμάς είναι πολύ θετικό ότι ξαναβγήκαμε και έχουμε θέση στη διεθνή ομοσπονδία, παρά το γεγονός ότι είμαστε μία μικρή χώρα».
www.zougla.gr

Στις 10 Νοεμβρίου η έναρξη των εμβολιασμών για τη γρίπη

Σε δυο φάσεις θα γίνει ο εμβολιασμός με το νέο φάρμακο που προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό από τον ιό της νέας γρίπης. Σε πρώτη φάση, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 10 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν σε 15 ημέρες, στις 25 Νοεμβρίου, όπως δε αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή Πανδημίας για τη νέα γρίπη θα αφορούν αρχικά στους χρόνιους πάσχοντες και όσους αντιμετωπίζουν σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας, τις εγκύους του δευτέρου και τρίτου τριμήνου, και ιδιαίτερα όσες αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υγείας στην εγκυμοσύνη τους (π.χ. διαβήτης κ.ά).

Στην πρώτη ομάδα πληθυσμού που θα πρέπει να θωρακιστεί απέναντι στον ιό περιλαμβάνονται και όσοι φροντίζουν παιδιά κάτω των έξι μηνών, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού.

Η δεύτερη φάση των εμβολιασμών θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, και αφορά (κατά σειρά προτεραιότητας) στις εξής ηλικιακές ομάδες: υγιείς άνδρες και γυναίκες 15 - 40 ετών, καθώς παρατηρείται στις ηλικίες αυτές πιο συχνά η εμφάνιση επιπλοκών από τη νέα γρίπη. Θα ακολουθήσουν υγιείς ενήλικες 40 - 50 ετών και στη συνέχεια όσοι βρίσκονται στη ηλικιακή δεκαετία μεταξύ 50 και 60 ετών, ενώ η τελευταία κατηγορία πολιτών που θα εμβολιαστούν αφορά στα υγιή άτομα κάτω των 15 και άνω των 65 ετών.

Όσον αφορά στη δοσολογία του εμβολίου, όλοι όσοι θα εμβολιαστούν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο θα λάβουν μόνο μια δόση του εμβολίου, ενώ όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας, καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου, δύο δόσεις του εμβολίου θα κάνουν όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και η ηλικία τους είναι κάτω των 10 ετών και άνω των 60. Συνολικά έχουν παραγγελθεί 3.500.000 δόσεις του εμβολίου για τη νέα γρίπη, από τις εταιρείες Claxo και Novartis, από τις οποίες 1.500.000 θα είναι διαθέσιμες έως το τέλος Νοεμβρίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των εμβολιασμών, ενώ 2.000.000 θα παραληφθούν τον Δεκέμβριο.

Οι χώροι στους οποίους θα γίνονται οι εμβολιασμοί είναι κατά κύριο λόγο υπηρεσίες Υγείας, όπως Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, νοσοκομεία, αλλά και σε δομές των Νομαρχιών, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν από τις νομαρχίες, σε ώρες μη λειτουργίας, ακόμη και σχολεία. Μιλώντας για τις παρενέργειες του εμβολίου οι επιστήμονες, οι οποίοι παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση της επιτροπής, τις χαρακτήρισαν ήπιες, διευκρινίζοντας ότι στο πρώτο 24ωρο εμφανίζεται πόνος στο χέρι ενώ σε ένα από τα δυο εμβόλια που θα διατεθούν από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρίες, καταγράφεται μικρός πυρετός για μια ημέρα. Όπως εξήγησαν, επίσης, το εμβόλιο προσφέρει ικανοποιητική κάλυψη τις πρώτες δέκα ημέρες, ενώ μετά από τρεις εβδομάδες οι περισσότεροι που το κάνουν έχουν υψηλά ποσοστά ανοσίας στον ιό της νέας γρίπης.
www.zougla.gr

Πώς να βρίσετε το αφεντικό σας χωρίς να απολυθείτε

Επιμέλεια: Κίτυ Ξενάκη

Άραγε υπάρχει τρόπος να αρχίσει κανείς στα... γαλλικά το αφεντικό του χωρίς να καταλήξει στο ταμείο ανεργίας, με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες, και χωρίς αποζημίωση; Η (γαλλική) ιστοσελίδα Εco89 σταχυολόγησε 10 δικαστικά «διαμάντια», προς γνώση και συμμόρφωση κάθε σύγχρονου εργαζόμενου. Προσοχή: όσοι προσβάλλεστε από τα «γαλλικά», μη συνεχίσετε να διαβάζετε. Αρχίζοντας να επισημάνουμε το προφανές: καλό είναι να κρατάει κανείς πάντα την ψυχραιμία του, να μην ξεχνάει την αγωγή του και να διατηρεί υψηλό το επίπεδο.

Επειδή όμως είμαστε άνθρωποι και επειδή η πίεση στον εργασιακό χώρο μπορεί να γίνει ασφυκτική, καλό είναι επίσης να έχει έναν μπούσουλα για την περίπτωση που προκαλέσει θύελλα στο γραφείο.

Όλα εξαρτώνται από τις συνθήκες
«Να πάτε να γαμηθείτε!» είπε ένας εργαζόμενος στο αφεντικό (μην απορήσετε με τον πληθυντικό ευγενείας, στη Γαλλία είναι απόλυτα συμβατός με το υβριστικό περιεχόμενο...) που τον πίεζε να δουλέψει και Σαββατοκύριακα.
Ο εργαζόμενος απολύθηκε πάραυτα, χωρίς αποζημίωση. Ωστόσο το Εφετείο των Βερσαλλιών αποφάνθηκε πως «οι ειδικές συνθήκες υπό τις οποίες ειπώθηκε, αφαιρούν από τη φράση κάθε προσβλητικό χαρακτήρα» και υποχρέωσε το αφεντικό είτε να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο είτε να τον αποζημιώσει.

Όσο λιγότεροι οι χαρακτηρισμοί τόσο καλύτερα
Εφετείο του Νορ-Παντε-Καλέ δικαίωσε εργαζόμενη που είπε στον προϊστάμενό της: «Με έχεις πρήξει και μου σπας τα νεύρα!». Για τους δικαστές, οι εκφράσεις αυτές, παρότι απρεπείς, «δεν συνιστούν ύβρεις με την κυριολεκτική έννοια».

Μην προσβάλλετε ποτέ τον προϊστάμενό σας δημοσίως
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης, τυπογράφος αποκάλεσε το αφεντικό του «ύπουλο», «δολοπλόκο» και «άτιμο». Στη συνέχεια, για την απόλυσή του έφτασε μέχρι το Ακυρωτικό Δικαστήριο, το γαλλικό αντίστοιχο του δικού μας Αρείου Πάγου. Οι δικαστές εν τούτοις αποφάνθηκαν ότι «το γεγονός πως οι χαρακτηρισμοί ειπώθηκαν ενώπιον μαρτύρων τους καθιστά ακόμα πιο αξιόμεμπτους».

Η λέξη «άχρηστος» υπερβαίνει τα όρια
Η γαλλική ιστοσελίδα Εco89 επικαλείται το παράδειγμα γραμματέως που αποκάλεσε το αφεντικό της «άχρηστο» και «ανίκανο», κρίνοντας ενδεχομένως πως δεν υπερέβαινε τα όρια. Το Ακυρωτικό Δικαστήριο όμως δικαίωσε το αφεντικό που την απέλυσε, κρίνοντας πως «αυτά τα προσβλητικά και ακραία λόγια συνιστούν κατάχρηση της ελευθερίας της έκφρασης».

Η λέξη «μαλάκας», πάλι, ενίοτε συγχωρείται (Νο 1)
Διευθυντής συνεταιρικής εταιρείας γάλακτος εκδιώχθηκε κακήν κακώς επειδή αποκάλεσε τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου «μαλάκα» και τα μέλη του «ανίκανους». Η γαλλική Δικαιοσύνη ωστόσο έκρινε πως «απλώς μετέφρασε σε εμφατικούς όρους τις επιφυλάξεις του».

Η λέξη «μαλάκας», πάλι, ενίοτε συγχωρείται (Νο 2)
Έπειτα από προσφυγή Ισπανού από τη Χερόνα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλωνίας αποφάνθηκε ότι το να αποκαλέσεις τον εργοδότη σου «hijo de puta» (έκφραση εξίσου συνηθισμένη με το «μαλάκας») δεν δικαιολογεί την απόλυσή σου. Το επιχείρημα; «Ο κοινωνικός εκφυλισμός της γλώσσας έχει καταστήσει κοινή τη χρήση αυτής της έκφρασης υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ιδίως σε διαπληκτισμούς».

Η βαρύτητα μιας βρισιάς ποικίλλει ανάλογα με το επάγγελμα
Στη Γαλλία, η εταιρεία ΕΜΙ διέκοψε το συμβόλαιό της με τον γνωστό για την αθυροστομία του ράπερ Doc Gyneco, έπειτα από συνάντηση που κατέληξε με τον ράπερ να λέει: «Δεν μπορώ να κάνω μουσική με πουτάνας γιους και κοπρόσκυλα». Εφετείο του Παρισιού έκρινε πως η εταιρεία δεν δικαιούται να σοκάρεται επειδή ο ράπερ συμπεριφέρεται ως... ράπερ. Επίσης, οδηγός φορτηγού που ξεκαθάρισε στο αφεντικό του πως «δεν θα γίνει η πουτάνα του» δικαιώθηκε στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με το σκεπτικό ότι «η ωμότητα των λόγων του δεν υπερβαίνει τα όρια του αποδεκτού στον επαγγελματικό κόσμο των οδηγών φορτηγών».

Αν το αφεντικό σας δεν προσέχει τη δική του γλώσσα, ας πρόσεχε
Αυτό είναι το δίδαγμα της διαμάχης ανάμεσα σε δύο αδέλφια στη Γαλλία. Ο ένας διευθύνει εργαστήριο οδοντικών προσθέσεων· κάποια στιγμή προσέλαβε τον αδελφό του. Όταν αυτός του είπε «αν έχεις αρχίδια απόλυσέ με», το έκανε. Το Ακυρωτικό Δικαστήριο ωστόσο δικαίωσε τον απολυθέντα, καθώς ο εργοδότης αδελφός έλεγε κάθε λίγο και λιγάκι στον υπάλληλο αδελφό ατάκες του τύπου: «Όταν σε προσέλαβα ήσουν ένας βρωμιάρης», «χωρίς εμένα δεν είσαι τίποτα» και «θα σε στείλω στην Πρόνοια να παρακαλάς για λίγο φαγητό».

Η αρχαιότητα και ο... «πρότερος έντιμος βίος» είναι ισχυρά ελαφρυντικά
Το Ακυρωτικό Δικαστήριο της Γαλλίας δικαίωσε εμπορικό αντιπρόσωπο που κάλεσε τον προϊστάμενό του να βάλει ένα σημείωμα «στον κώλο του», δηλώνοντας πως ναι μεν έγινε χυδαίος πλην όμως «εργαζόταν 22 χρόνια στην επιχείρηση, κατά τη διάρκεια των οποίων οι προϊστάμενοί του δεν είχαν απολύτως κανένα παράπονο από αυτόν».

Προσέξτε τις ιστορικές αναφορές
Εργαζόμενος σε εργοστάσιο βιομηχανικών βαφών είπε στο αφεντικό του: «Με έχετε πρήξει και βαρέθηκα τις ναζιστικές μεθόδους σας». Δεν γνώριζε όμως πως ολόκληρη η οικογένειά του είχε χαθεί σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Παρ΄ όλα αυτά, το Ακυρωτικό Δικαστήριο αναγνώρισε την άγνοιά του ως ελαφρυντικό και προτίμησε να δώσει έμφαση στη «δικαιολογημένη οργή» του εργαζόμενου.
www.tanea.gr

Καταδίκη 3 δημάρχων λόγω ρύπανσης

Για ρύπανση του περιβάλλοντος καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 5 μηνών με τριετή αναστολή, από το Τριμελές Εφετείο Λάρισας, οι δήμαρχοι της επαρχίας Φαρσάλων Ε. Μπαλατσός (Πολυδάμαντα), Δ. Καπετάνος (Ναρθακίου) και Αχ. Γκουντόπουλος (πρώην δήμαρχος Φαρσάλων). Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, με ευθύνη των δημάρχων γινόταν απόρριψη στερεών και υγρών αποβλήτων σε συγκεκριμένη περιοχή το 2006 και γι’ αυτό είχαν μηνυθεί από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, μετά από καταγγελίες.

Οι δήμαρχοι, δια των εκπροσώπων τους, υποστήριξαν ότι το 2006 δεν υπήρχε ΣΜΑ και ΧΥΤΑ στη περιοχή και το κόστος για ΧΥΤΑ έφτανε τότε τουλάχιστον τις 800.000 ευρώ, ποσό, αστρονομικό για τα οικονομικά δεδομένα ιδιαίτερα των μικρών δήμων. Κατά συνέπεια, δεν ήταν εφικτό ο κάθε δήμος να διαθέτει δικό του χώρο με κατάλληλες προδιαγραφές για απόβλητα, όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των δημάρχων.
www.aftodioikisi.gr

Το Εργατικό Λιβαδειάς για τα stage

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Εργατικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς σας ενημερώνει ότι την Πέμπτη 22/10/2009 και ώρα 11.00 πμ. συνεδρίασε η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ και συζήτησε για τα συσσωρευμένα προβλήματα των εργαζομένων (Ανεργία, Απολύσεις, Εργασιακές Σχέσεις, οικονομικά, ασφαλιστικά κ.α.) και τα οποία έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους.
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης συνεχίζουν να αυξάνουν τα βάρη και τις συνέπειες στην καθημερινότητα των εργαζομένων και της κοινωνίας για αυτό απαιτούνται άμεσα και γενναία πολιτικά μέτρα ανατροπής αυτής κατάστασης με ένα νέο μείγμα οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής που θα ενισχύει τους εργαζόμενους και θα δημιουργεί νέες και σταθερές θέσεις εργασίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα παλέψει το Συνδικαλιστικό Κίνημα ενώ μετά την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού θα συνεδριάσει η ΓΣΕΕ για να καθορίσει τις δράσεις της.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα οικονομικά προβλήματα και τα τεράστια ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων (για τα οποία ολοκληρώνεται η αναλογιστική μελέτη της ΓΣΕΕ με βάση την οποία θα υπάρξει αναλυτική τοποθέτηση) καθώς και το πρόβλημα που προέκυψε με τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας- πρακτικής άσκησης των σπουδαστών, των γνωστών stage.
Μετά από αναλυτική και διεξοδική συζήτηση επαναβεβαιώθηκε η θέση της Συνομοσπονδίας για ίση και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των νέων είτε απέκτησαν εργασιακή εμπειρία στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Ο θεσμός των stage πρέπει να καταργηθεί για το Δημόσιο τομέα και να περιοριστεί αυστηρά στον Ιδιωτικό τομέα με πλήρες αποδοχές και ασφάλιση των νέων σπουδαστών που αποκτούν εργασιακή εμπειρία.
Οι ανάγκες και οι προσλήψεις στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και της ΔΕΚΟ πρέπει να καλύπτονται αποκλειστικά με δημόσιους, αξιοκρατικούς, αντικειμενικούς διαγωνισμούς που θα πραγματοποιούνται μόνο μέσω ΑΣΕΠ.
Οι νέοι της χώρας μας έχουν ΟΛΟΙ ίδια και ίσα δικαιώματα για αυτό θα πρέπει να έχουν τις ίδιες δυνατότητες και ίδια αντιμετώπιση. Εξάλλου οι προϋπάρχοντες εργαζόμενοι συμβασιούχοι του Δημοσίου και των ΟΤΑ (Υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας, Οικονομικών κ.α., ΚΕΠ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΙΕ, Πυροσβεστική κ.α.) έχουν απόλυτη προτεραιότητα τακτοποίησης και μονιμοποίησης αφού έχουν 15χρονη και 20χρονη προϋπηρεσία που ωστόσο τα Π.Δ.164 & 180/2004 τους αγνόησαν συνεχίζοντας την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και τις απολύσεις.

Τι γίνεται με την απόσυσρη των ΙΧ

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, μετά τις πιθανές αλλαγές από το υπουργείο Οικονομικών, αναμένονται οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την απόσυρση και τα «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας.
Για τα τέλη κυκλοφορίας, η πρόταση που προωθεί η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη προβλέπει τη μείωση των τελών σε σχέση με τα προηγούμενα «πράσινα» τέλη για όλα τα ΙΧ που κυκλοφόρησαν μετά το 1995 και και έχουν κινητήρα μέχρι 1.350 κυβικά εκατοστά.
Για τα οχήματα από 1.350 ως 1.928 κ. εκ. δεν θα γίνουν αλλαγές, ενώ μεγάλες αυξήσεις αναμένονται στα αυτοκίνητα άνω των 1.929 κ. εκ.
Για το 2010, οι ιδιοκτήτες που έχουν ΙΧ που κυκλοφόρησαν μετά το 1995, ανεξάρτητα από τον κυβισμό, θα πληρώσουν μειωμένα τέλη σε σχέση με φέτος.
Στον αντίποδα, αυξημένα θα είναι τα τέλη για τα παλαιότερα του 2005 οχήματα, με βάση τον κυβισμό και την παλαιότητα και όχι τελικά τους εκπεμπόμενους ρύπους.
Για τα παλιότερα ΙΧ προτείνεται μείωση από 25 ως 75 ευρώ για τα μικρού κυβισμού (μέχρι 1.357 κ.εκ) και αύξηση από 50 ως 150 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα (άνω των 1.929 κ.εκ.).
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα απόσυρσης, εξετάζεται η διαφοροποίηση των κινήτρων ανάμεσα στην Αττική και την περιφέρεια, ενώ φαίνεται πως θα καταργηθεί το «πριμ» για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.
Οι προτάσεις προβλέπουν επιδότηση 500 ευρώ για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.400 κ.εκ. και 300 ευρώ για τα ΙΧ έως 2.000 κυβικών εκατοστών, σε συνδυασμό με δωρεάν κάρτες απεριορίστων διαδρομών για τα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Το κίνητρο των 1.000 ευρώ θα παραμείνει, μάλλον, μόνο στην περιφέρεια.
Newsroom ΔΟΛ

Στα φαβορί ο Τόγιας#2

Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου
Την Παρασκευή η εκλογή νέου γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου στο ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου αναμένεται να προτείνει για τη θέση του γραμματέα στέλεχος νεότερης γενιάς

Το απόγευμα της Παρασκευής συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με θέμα την εκλογή νέου γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου θα μιλήσει στο Εθνικό Συμβούλιο στις 3 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στέλεχος της νεότερης γενιάς αναμένεται να προταθεί για τη θέση του γραμματέα του Κινήματος, από την οποία αποχωρεί ο Γ. Ραγκούσης, λόγω της ανάληψης υπουργικών καθηκόντων.

Ένα από τα ονόματα που ακούγεται τις τελευταίες ημέρες, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται ή να διαψεύδονται οι πληροφορίες από το περιβάλλον της Ιπποκράτους, είναι αυτό του Β.Τόγια, ενώ συζητήθηκαν επίσης οι Σ.Ξυνίδης, Αθ.Οικονόμου και Ρ.Σπυρόπουλος - αν και ο τελευταίος συγκαταλέγεται στα στελέχη της προηγούμενης γενιάς.

Newsroom ΔΟΛ

Το ΚΚΕ Ευβοίας για τα stage

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ STAGE ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ
ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ & ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με την μέθοδο του διαίρει και βασίλευε και στο όνομα της ισοτιμίας, δήθεν για να μην αδικηθούν οι εργαζόμενοι με stage στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση προχωρεί στην απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων που εδώ και καιρό τους υπερεκμεταλλεύτηκαν με stage και άλλες μορφές ελαστικής – προσωρινής και ανασφάλιστης εργασίας στο δημόσιο τομέα. Εμπαίζει! Αν ενδιαφερόταν η κυβέρνηση για το δίκιο και για τους εργαζόμενους στα stage του ιδιωτικού τομέα θα εξασφάλιζε σε όλους μόνιμη και σταθερή εργασία.
Είναι απαράδεκτο οι ένοχοι για τα stage, την ίδια στιγμή που εξαγγέλλουν τη συνέχιση και τη διεύρυνσή τους στον ιδιωτικό τομέα, να τιμωρούν και να καθυβρίζουν τα θύματα της πολιτικής τους.
Υπεύθυνες για τις άθλιες εργασιακές σχέσεις και της ανεργίας είναι οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όμως βαριές ευθύνες είχε και έχει η εργατική αριστοκρατία, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ, που ενώ πρωτοστάτησαν ή ανέχθηκαν τη θεσμοθέτηση και τη λειτουργία των προγραμμάτων, τώρα συνηγορούν στην απόλυση των εργαζομένων και πρωτοστατούν στην πολυδιάσπασή τους με βάση το χρόνο και την μορφή απασχόλησης.
Οι εργαζόμενοι στα stage και στις άλλες μορφές ελαστικής εργασίας πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Η λογική του ατομικού βολέματος όχι μόνο δεν δίνει λύση, αλλά και αξιοποιείται από αυτούς που τους οδήγησαν στην ομηρία και στην ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία.
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της δήθεν αξιοκρατίας, διαφάνειας, ισοτιμίας και των τάχα καλών stage που προβάλουν η κυβέρνηση, η ΝΔ και φορείς της μεγαλοεργοδοσίας για να οδηγήσουν στην ανεργία τους σημερινούς εργαζόμενους στα stage για να τους αντικαταστήσουν με άλλους. Πρέπει να αγανακτήσουν με αυτή την πολιτική και με την πάλη τους να βάλουν ένα τέλος.
Το ΚΚΕ με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο δηλώνει την θέση – απαίτηση να καταργηθούν όλα τα stage και οι άλλες ελαστικές μορφές εργασίας, να μονιμοποιηθούν όσοι εργάζονται σε αυτά. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Ταξική συσπείρωση, ανασύνταξη του εργατικού κινήματος τώρα. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί – αντιασφαλιστικοί νόμοι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ.


22/10/2009 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Ποιοι και πώς θα πάρουν το επίδομα αλληλεγγύης

Μακροχρόνια άνεργοι, μονογονικές οικογένειες κι άλλες συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με περιορισμένα εισοδήματα, θα είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος αλληλεγγύης που θα εγκρίνει η κυβέρνηση μέσα στο προσεχές δίμηνο. Το επίδομα, θα δοθεί σε τρεις δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται οπωσδήποτε πριν από το τέλος του 2009. Οπως διευκρινίζεται, δεν θα έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, αλλά θα δοθεί εκτάκτως κι άπαξ και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συγχέεται με άλλου είδους βοηθήματα, όπως το ΕΚΑΣ, τα οποία είναι τακτικά.

Στο οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι η πίεση που ασκείται από τις Βρυξέλλες είναι πολύ μεγάλη, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα, τελικώς, το εύρος των δικαιούχων του εν λόγω επιδόματος να περιορισθεί σε σημαντικό βαθμό. Αναλόγως των αναγκών του καθενός, θα κυμαίνεται μεταξύ 600 και 1300 ευρώ. Το κονδύλι, που θα εγκριθεί για την περίπτωση, θα βαρύνει τον προυπολογισμό του 2009, ενώ αυτός του 2010, ο οποίος ως προς την εκτέλεση του θα παρακολουθείται στενά από τις Βρυξέλλες, θα είναι «καθαρός» από τέτοιου είδους επιδοματικές πολιτικές, για ευνόητους λόγους. Γι' αυτό άλλωστε και η πρώτη του δόση θα δοθεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Νεκρός 16χρονος αθλητής στις Σέρρες

Τραγικό θάνατο βρήκε 16χρονος αθλητής -παίκτης μπάσκετ του Πανσερραϊκού-, όταν μετά την προπόνησή του, αργά το απόγευμα στο κλειστό αθλητικό κέντρο Ομόνοιας, κατευθυνόμενος στα αποδυτήρια γλίστρησε στα πλακάκια και χτύπησε στο κεφάλι.
Η πτώση του ανήλικου αθλητή απέβη μοιραία για τη ζωή του. Παρά την άμεση επέμβαση του ΕΚΑΒ, ο δεκαεξάχρονος αθλητής κατέληξε πριν τη μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πλούσιοι Γερμανοί ζητούν να φορολογηθούν για το καλό της οικονομίας!!!

Πλούσιοι Γερμανοί ανέβασαν στο διαδίκτυο μία αίτηση με την οποία ζητούν να επιβληθεί φόρος στην κληρονομιά προκειμένου να βοηθήσουν την χώρα τους να γεμίσει τα ταμεία της, που είναι πιο άδεια από ποτέ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Την αίτηση έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα 44 άνθρωποι με μεγάλη περιουσία, που ελπίζουν με αυτό τον τρόπο να πιέσουν τη νέα κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ να επιβάλλει περισσότερους φόρους σε όσους έχουν μεγάλη περιουσία. Μάλλον δεν έχουν πολλές ελπίδες όμως αφού το φιλελεύθερο κόμμα FDP, νέος σύμμαχος της Μέρκελ, επιμένει στις προεκλογικές υποσχέσεις του να μειώσει τους φόρους.

Μέχρι στιγμής οι πιο γνωστοί πλούσιοι της Γερμανίας δεν έχουν υπογράψει. Για τον Ντίτερ Λέμκουλ, 66 ετών, συνταξιούχο γιατρό και εμπνευστή της αίτησης, όμως δεν έχει σημασία: οι πλούσιοι πρέπει να βοηθήσουν την χώρα που βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αν τα 2,2 εκατομμύρια Γερμανοί με περιουσία πάνω από 500.000 ευρώ δίνουν για 2 χρόνια το 5% της κληρονομιάς τους θα μαζεύονταν στα κρατικά ταμεία 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ιδέα δημιουργήθηκε στον Λέμκουλ όταν το Βερολίνο αποδέσμευσε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να σώσει τις τράπεζες. «Θυμώνω όταν σκέφτομαι ότι ξαφνικά βρήκαμε τόσα χρήματα για τις τράπεζες, χρήματα που πριν δεν είχαμε για να χρηματοδοτήσουμε κοινωνικά, εκπαιδευτικά ή περιβαλλοντικά προγράμματα», δήλωσε ο Λέμκουλ, την σιγμή που το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών τα τελευταία δέκα χρόνια όλο και μεγαλώνει.
Οι δημιουργοί της αίτησης ζητούν από το κράτος να εφαρμόσει ένα σχέδιο με δύο φάσεις. Το 2009 και το 2010 οι πλούσιοι θα φορολογηθούν 5% επί της κληρονομιάς τους για να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένα προγράμματα. Από το 2011 και μετά θα υπάρχει ένας σταθερός φόρος περίπου 1% επί της κληρονομίας, φόρος που ίσχυε μέχρι το 1997 οπότε και καταργήθηκε.

«Θέλουμε το 5% από το 2009 και το 2010 να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένα προγράμματα για την εκπαίδευση, την υγεία και το περιβάλλον», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ο Πέτερ Φόλμερ, ένας από αυτούς που έχουν υπογράψει την αίτηση, 69 ετών, ο οποίος δηλώνει ότι «κληρονόμησε πολλά χρήματα που δεν χρειάζεται».
Για να μπορέσει κάποιος να υπογράψει την διαδικτυακή αίτηση πρέπει να βεβαιώσει ότι έχει το λιγότερο 500.000 ευρώ από κληρονομιά και να πληρώσει μια συνδρομή 200 ευρώ.
Εκτός από την αίτηση στο διαδίκτυο υπάρχει και «λίστα υποστήριξης», που απευθύνεται στους πολίτες που υποστηρίζουν αυτή την κίνηση.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Απίστευτο ροζ κύκλωμα με φοιτήτριες

www.espressonews.gr
Το πρωί φοιτήτριες, το βράδυ πόρνες! Από τα φοιτητικά έδρανα του Πανεπιστημίου Πατρών κατέληγαν σε ερωτικά ραντεβού, που κλείνονταν μέσω Ιντερνετ, σε ξενοδοχεία της πόλης, με πελάτες που τις πλήρωναν για τις υπηρεσίες τους από 400 έως 1.000 ευρώ τη φορά. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών και το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττικής κατάφεραν να εξαρθρώσουν το ροζ κύκλωμα που δρούσε μέσω Διαδικτύου και στο οποίο φέρεται να συμμετείχαν δεκάδες φοιτήτριες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ενδιαφερόμενος διάβαζε τη ροζ αγγελία σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο και παράλληλα έβλεπε σε φωτογραφία που είχε αναρτηθεί τα… κάλλη της κάθε φοιτήτριας, χωρίς όμως να μπορεί να δει το πρόσωπό της. Για να κλείσει ο χρήστης ραντεβού με εκείνη που προτιμούσε, έπρεπε να στείλει e-mail στην ιστοσελίδα και στη συνέχεια, μέσω μηνύματος από καρτοκινητό τηλέφωνο, τα μέλη του κυκλώματος ενημέρωναν τον πελάτη για τον τρόπο που θα κλεινόταν το ραντεβού. Αστυνομικός της Ασφάλειας Πατρών, προσποιούμενος τον πελάτη, επικοινώνησε με το διαδικτυακό κύκλωμα και έκλεισε ερωτικό ραντεβού με μία 17χρονη.

Για το ραντεβού χρειάστηκαν εβδομάδες διαβουλεύσεων προκειμένου το κύκλωμα να διασφαλίσει ότι δεν επρόκειτο για ραντεβού-παγίδα. Τελικά, η ερωτική συνάντηση κλείστηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο της αχαϊκής πρωτεύουσας έναντι 400 ευρώ. Οταν μπήκε η κοπέλα στο δωμάτιο και πήρε στα χέρια της τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, συνελήφθη και οδηγήθηκε στα κρατητήρια. Οπως αποκαλύφθηκε πρόκειται για μία 17χρονη από την Αθήνα που είναι πρωτοετής σε Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οπως επιβεβαίωσε η ίδια, μαζί με μία άλλη συμφοιτήτριά της είχαν αναρτήσει στο Διαδίκτυο ιστοσελίδα, στην οποία «διαφήμιζαν» τις υπηρεσίες τους: «Είμαστε δύο 17χρονες φοιτήτριες και πολύ άτακτες. Εύη και Λιζέτα. Ελληνίδες 100%. Ερχόμαστε στο χώρο σου ή σε ξενοδοχείο. Τα δωράκια μας: 1 ώρα 400 ευρώ, 2 ώρες 700 ευρώ, 3 ώρες 1.000 ευρώ. Τα extra μας: όλα στο στοματάκι μας συν 50 ευρώ. Κατάποση συν 50 ευρώ. Διευκρίνιση: όχι πρωκτικό. Το πρόγραμμά μας: ελεύθερο στοματικό, φιλί με γλώσσα, σεξ σε όλες τις στάσεις, τελείωμα στο πρόσωπο ή στο στόμα μας. Τηλ.: .......... (10.00-21.00). Για να κλείσεις ραντεβού τηλεφώνησε μία μέρα πριν ή 6 ώρες πριν».

Για την υπόθεση πραγματοποιούνται έρευνες, ώστε μέσω της ιστοσελίδας να εντοπιστούν τα ηλεκτρονικά ίχνη μελών του κυκλώματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιστοσελίδα παραπέμπει σε κεντρική μονάδα που βρίσκεται στην Αθήνα και αυτό επιβεβαιώνει τις υπόνοιες των αστυνομικών ότι πρόκειται για κύκλωμα που δρα σε όλη την Ελλάδα και στο οποίο εμπλέκονται και άλλες φοιτήτριες.
ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Μετεωρολογικός σταθμός στη Λιβαδειά!

Εγκατάσταση και λειτουργία μετεωρολογικού σταθμού από το Εθνικό Αστεροσκοπείο στις εγκαταστάσεις του ΒΙΟ.ΚΑ.

Από το Εθνικό Αστεροσκοπείο εγκαταστάθηκε αυτόματος μετρητικός σταθμός με “on line” δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μέτρησης μιας πληθώρας παραμέτρων επιστημονικού αλλά και γενικού ενδιαφέροντος.
Όχι μόνον ο εξειδικευμένος επιστήμονας-μελετητής έχει στη διάθεσή του πλέον άπαντα τα απαιτούμενα δεδομένα, αλλά και ο απλός πολίτης μπορεί να ενημερωθεί στη διεύθυνση
www.meteo.gr/stations/livadeia για τα εξής:
- Θερμοκρασία – άνεμοι – υγρασία – βροχόπτωση κλπ. που επικρατούν στην περιοχή σε πραγματικό χρόνο (μέτρηση τελευταίου δεκαλέπτου της ώρας)!
- Εξαήμερη πρόβλεψη καιρού!
- Στοιχεία παρόντος και παρελθόντος αρχείου, σε βάση διημέρου, μηνός, έτους!

Στη Βουλή τα νηπιαγωγεία της Φωκίδας από την Παπαθανάση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερώτηση για την εύρυθμη λειτουργία πέντε νηπιαγωγείων του νομού Φωκίδας , τα ολοήμερα Κίρρας, 2ο Άμφισσας, 2ο Ιτέας , Γαλαξειδίου και το νηπιαγωγείο Αγίων Πάντων , κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας , Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου η βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση.
Δείτε.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ : ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
22.10.2009
Αριθμός πρωτ. 177/22.10.2009
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ και ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ,
κ. Άννα Διαμαντοπούλου
ΘΕΜΑ: ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
H παιδεία είναι δημόσιο αγαθό. Και κάθε παιδί , στη πόλη και στο χωριό, δικαιούται ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση και στις καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες από την προσχολική του ηλικία. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι καθοριστικός για το σχολείο και την κοινωνία. Είναι ο ρόλος που μπορεί να σηματοδοτήσει καθοριστικά την εξέλιξη των παιδιών και το «αύριο» της κοινωνίας. Θέλουμε τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Και θέλουμε τους εκπαιδευτικούς συμμάχους στο αύριο της κοινωνίας.

Στη Φωκίδα υπάρχουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς ουσιαστικά προβλήματα λειτουργίας πέντε νηπιαγωγείων , στα ολοήμερα Κίρρας, 2ο Άμφισσας, 2ο Ιτέας , Γαλαξειδίου και στο νηπιαγωγείο Αγίων Πάντων. Στα νηπιαγωγεία αυτά ή δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί εκπαιδευτικός ή έχουμε και το φαινόμενο να παρουσιάζονται νηπιαγωγοί αποσπασματικά για λίγες μόνο ώρες ή μέρες – με αποτέλεσμα να μην έχουμε ορθή παροχή παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού έργου.
Ερωτάται η κ. Υπουργός :
1. Πόσοι εκπαιδευτικοί έχουν πάρει απόσπαση εντός και εκτός ΠΥΣΠΕ ΦΩΚΙΔΑΣ από τις οργανικές τους θέσεις από σχολεία του νομού και για πόσο χρόνο έκαστος;
2. Πόσοι τοποθετήθηκαν οργανικά φέτος στο ΠΥΣΠΕ ΦΩΚΙΔΑΣ και τους δοθήκαν κατευθείαν αποσπάσεις για άλλα ΠΥΣΠΕ χωρίς να χωρίς να εξασφαλίζεται η λειτουργικότητα των σχολείων του νομού;
3. Πόσα λειτουργικά κενά υπάρχουν τη στιγμή αυτή στα σχολεία και νηπιαγωγεία στη Φωκίδα;
4. Πόσοι εκπαιδευτικοί – όλων των ειδικοτήτων – είναι αποσπασμένοι στο γραφείο πρωτοβάθμιας τη στιγμή που υπάρχουν λειτουργικά κενά στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία της Φωκίδας ;
5. Πόσοι εκπαιδευτικοί – όλων των ειδικοτήτων έχουν αποσπαστεί για ανάγκες της Υπηρεσίας ;
6. Πόσοι ωρομίσθιοι έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία της Φωκίδας , ποιών ειδικοτήτων και πόσες ο ώρες ο καθένας τη βδομάδα;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Αφροδίτη Παπαθανάση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ : ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ : Ι.Σ. ΓΑΤΟΥ 17 ΑΜΦΙΣΣΑ 33100
ΤΗΛ. : 2265023775 – 2265022663 , 6944 322845 ΦΑΞ: 2265023775
E MAIL: afropapathanasi@yahoo.gr

22.10.2009


Προς την Δ/νση Προσωπικού Υπ. Παιδείας , δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Τμήμα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΘΕΜΑ: ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
Στη Φωκίδα υπάρχουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς ουσιαστικά προβλήματα λειτουργίας πέντε νηπιαγωγείων , στα ολοήμερα Κίρρας, 2ο Άμφισσας, 2ο Ιτέας , Γαλαξειδίου και στο νηπιαγωγείο Αγίων Πάντων. Στα νηπιαγωγεία αυτά είτε δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί εκπαιδευτικός είτε έχουμε και το φαινόμενο να παρουσιάζονται νηπιαγωγοί αποσπασματικά για λίγες μόνο ώρες ή μέρες – με αποτέλεσμα να μην έχουμε ορθή παροχή παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού έργου.
Έχουμε , οι Σύλλογοι Γονέων και εγώ προσωπικά , παρακαλέσει την Δ/νση Πρωτοβάθμιας του Νομού να βοηθήσει την κατάσταση στέλνοντας στα Σχολεία που έχουν κενά τους εκπαιδευτικούς που κρατά στα γραφεία για διοικητικό έργο.
Παρακαλώ πολύ για την συνδρομή του Υπουργείου για την επίλυση του θέματος.
Με εκτίμηση
Η βουλευτής Φωκίδας
Αφροδίτη Παπαθανάση




.

Για όσους εργάζονται την 28η Οκτωβρίου

Όπως είναι γνωστό η 28η Οκτωβρίου (ημέρα Τετάρτη), σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 του Β.Δ. 748/1966 είναι ημέρα προαιρετικής αργίας. Έτσι λοιπόν η λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ επέκταση η απασχόληση των μισθωτών σ’ αυτές ανήκουν αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, οπότε οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν εφόσον αποφασισθεί αυτό.

Έχει διαπιστωθεί, όμως, ότι σε μεγάλο ποσοστό οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν και επομένως χαρακτηρίζεται ως κατ΄ έθιμο αργία. Πώς αμείβεται η 28η Οκτωβρίου Σε ότι αφορά την αμοιβή της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την μέρα αυτή και στους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν.
Έτσι ισχύουν τα εξής:

Α) Εάν η επιχείρηση δεν λειτουργήσει, είτε γιατί έχει καθοριστεί ως αργία κατ΄ έθιμο, ή γιατί το αποφάσισε ο εργοδότης, είτε γιατί υπάρχει επιχειρησιακή σύμβαση, Διάταγμα, Υπουργική Απόφαση, Κανονισμός κλπ, οι μισθωτοί, πέρα από τον κανονικό τους μισθό η το ημερομίσθιό τους δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή.

Β) Αντίθετα εάν ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει την επιχείρηση και εφόσον οι μισθωτοί απασχοληθούν δικαιούνται να λάβουν προσαύξηση 75% στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους ( αν αμείβονται με μισθό) και 75% προσαύξηση στο νόμιμο ημερομίσθιό τους (αν αμείβονται με ημερομίσθιο) καθώς επίσης και καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους. Στην περίπτωση που ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει κανονικά την επιχείρησή του και οι μισθωτοί με δική τους πρωτοβουλία δεν εργαστούν τότε δεν δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (αν αμείβονται με ημερομίσθιο) ή το1/25 του μισθού τους (αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό).


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Με συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ στο Παύλο η Αγάτσα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2009

Η βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ κ. Αριάδνη Αγάτσα πραγματοποίησε συνάντηση με εργαζόμενους και συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ ΛΑΡΚΟ στο Παύλο Βοιωτίας.Η εταιρία έχει υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής τής Ν.Δ και οι εργαζόμενοι εξέφρασαν για μια ακόμα φορά τον προβληματισμό τους για τον τρόπο που ασκείται διοίκηση στην εταιρία καθώς και το μέλλον της αφού απασχολεί 1800 εργαζόμενους.

Στη ΛΑΡΚΟ ζουν εδώ και πολύ καιρό σε κλίμα ανασφάλειας που προκαλούσε η βούληση της Ν. Δ να την ιδιωτικοποιήσει, ενώ την ίδια ώρα τραγικοί θάνατοι εργαζομένων σκορπούσαν παντού τη θλίψη και την απόγνωση.Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει άμεσα να τοποθετηθεί νέα Διοίκηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα και το μέλλον της εταιρείας.

Η βουλευτής δεσμεύτηκε να μεταφέρει άμεσα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, ενώ παράλληλα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων, συμπαριστάμενη στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Ευρεία σύσκεψη ΠΑΜΕ στο Εργατικό Λιβαδειάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς πλατιά σύσκεψη του ΠΑΜΕ όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων της περιοχής μας. Τα θέματα συζήτησης ήταν η ενημέρωση των εργαζομένων μπροστά στις νέες μετεκλογικές εξελίξεις και ο προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα.
Συνάδελφοι μπροστά στη θύελλα των αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων που ετοιμάζουν να μας βρουν μπροστά τους. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία ανοχή και να πουν όχι στην κοινωνική συναίνεση. Να παλέψουμε για την υπεράσπιση και την διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.

Γραμματεία ΠΑΜΕ Λιβαδειάς

Κυκλοφορούν σήμερα τα Windows 7

Το πολυαναμενόμενο νέο λειτουργικό σύστημα Windows 7 της Microsoft κυκλοφορεί από σήμερα στην παγκόσμια λιανική αγορά, διαδεχόμενο τα Windows Vista, που δεν πρόλαβαν καν να κλείσουν μια τριετία. Πρόκειται για την έκδοση στην αγγλική γλώσσα, ενώ τα Windows 7 στην ελληνική γλώσσα αναμένονται στις 31 Οκτωβρίου.

Οι διεθνείς προ-παραγγελίες των Windows 7 έχουν ξεπεράσει αυτές των βιβλίων του Χάρι Πότερ και κάθε άλλου προϊόντος, σύμφωνα με στοιχεία του ηλεκτρονικού καταστήματος Amazon. Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι εμφανής η αυξημένη ζήτηση και το ενδιαφέρον για το νέο λειτουργικό, σε αντίθεση με τα Windows Vista, που, κατά κοινή ομολογία των αναλυτών, απέτυχαν να «κατακτήσουν» τους χρήστες Η/Υ ανά τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους έχουν επιλέξει μέχρι σήμερα να «τρέχουν» τα αμέσως προηγούμενα -και ιδιαίτερα δημοφιλή ακόμα- Windows XP.

Υπολογίζεται ότι, από τις μεγάλες εταιρίες διεθνώς, μόνο το 10-15% μετακινήθηκαν στα Vista και οι υπόλοιπες έμειναν «πιστές» στα ΧΡ. Σήμερα, τα Windows «τρέχουν» περίπου στο 90% των υπολογιστών του πλανήτη, αλλά τα Vista, που εμφανίστηκαν το 2007, «τρέχουν» περίπου μόνο στο 20% των υπολογιστών διεθνώς. Για το νέο λειτουργικό Windows 7, η εταιρία αυτή την φορά πήρε υπόψη της πολλές από τις παρατηρήσεις εκατομμυρίων χρηστών και προγραμματιστών πριν βγάλει την οριστική έκδοσή του, με δεδομένο ότι τα Windows 7 έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν έναν αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά (από το Linux, τα Android και Chrome OS της Google, το λειτουργικό της Apple για τους Mac κ.α.).
Πολλοί εξειδικευμένοι αναλυτές τεχνολογίας έχουν σχολιάσει θετικά τα χαρακτηριστικά του νέου προϊόντος, χάρη στο οποίο η μεγαλύτερη εταιρία λογισμικού στον κόσμο ευελπιστεί ότι θα αυξήσει σημαντικά τον τζίρο και τα κέρδη της.

Την ίδια προσδοκία έχει γενικότερα όλη η αλυσίδα της παγκόσμιας αγοράς πληροφορικής (κατασκευαστές επεξεργαστών, μνημών, υπολογιστών, ανάπτυξη λογισμικού, καταστήματα λιανικής, υπηρεσίες πληροφορικής κ.α.), η οποία περιμένει ότι το νέο λειτουργικό θα «πυροδοτήσει» έναν ακόμα κύκλο ζήτησης για καινούριους υπολογιστές και άλλες ψηφιακές συσκευές, καθώς οι χρήστες αναμένεται να προχωρήσουν σε αναβάθμιση του εξοπλισμού τους.

Πολλοί μεγάλοι κατασκευαστές, όπως η ΗΡ, η Dell, η Acer κ.α., εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα νέα Windows 7 και την πρόοδο που έχουν κάνει σε σχέση με τα Vista. Ανάμεσα στα νέα χαρακτηριστικά, περιλαμβάνονται η αυξημένη σταθερότητα και ταχύτητα, η βελτιωμένη συμβατότητα με παλαιότερους κομπιούτερ και περιφερειακά, ο καλύτερος και πιο φιλικός προς τον χρήστη σχεδιασμός, η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας (σημαντικό για τους φορητούς Η/Η), η ευκολότερη δικτύωση και σύνδεση περιφερειακών συσκευών (τα Vista κατηγορήθηκαν ότι δεν συνεργάζονταν με διάφορα προϋπάρχοντα προγράμματα και συσκευές του χρήστη) κ.α. Τα Windows 7 -αντίθετα με τα Vista- θα μπορούν εξάλλου να «τρέξουν» ακόμα και σε μικρούς φορητούς υπολογιστές (netbooks), ενώ θα ενσωματώνουν τον Internet Explorer 8.

Για όσους απορούν για την ονομασία, τα Windows 7 θεωρούνται το έβδομο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, αν και η αρίθμηση της εταιρίας είναι μάλλον πολύπλοκη, αφού όλα αυτά τα χρόνια έχουν εμφανιστεί περισσότερες από επτά εκδόσεις. Κατά σειρά υπήρξαν τα Windows 1, 2 και 3, Windows 95 και 98, Windows 4.0 (για επαγγελματίες), Windows 2000, Windows XP και Vista.

Τα Vista, επισήμως για την Microsoft, είναι τα Windows 6, ενώ τα Windows 7 στην πραγματικότητα είναι τα Windows 6.1 (αυτό θα «λέει» το νέο λειτουργικό σύστημα στις εφαρμογές λογισμικού που θα ελέγχουν με ποια έκδοση των Windows έχουν να κάνουν) και αυτό επειδή τα Windows 7 δεν είναι ουσιαστικά παρά μια σημαντική αναβάθμιση των Vista. H επιλογή του ονόματος Windows 7 έγινε για λόγους απλότητας και μάρκετινγκ από την Microsoft. Επιπλέον, ο αριθμός 7 έχει πολλούς ευνοϊκούς συνειρμούς σε πολλούς λαούς του κόσμου.

Σύμφωνα με την εταιρία, η αναβάθμιση από τα Vista στα «7» θα μπορεί να γίνεται απολύτως ομαλά, ενώ από τα παλαιότερα λειτουργικά συστήματα, όπως τα ΧΡ, μπορεί να αποδειχτεί δυσκολότερη και ίσως απαιτήσει «καθαρή εγκατάσταση» (δηλαδή πλήρες «καθάρισμα» του σκληρού δίσκου και από την αρχή εγκατάσταση των Windows 7).
www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από 1 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2009 οι αιτήσεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Από 1 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2009 θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για την εισαγωγή τους στα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011.
Οι προσφερόμενες θέσεις για τα συνολικά 32 προγράμματα σπουδών ανέρχονται φέτος στις 7.400.
Ειδικότερα, 4.200 θέσεις φοιτητών θα διατεθούν για τα 6 προπτυχιακά προγράμματα και 3.200 για 26 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αιτήσεις αναμένεται να φτάσουν τις 70.000. Η επιλογή των φοιτητών θα γίνει με δημόσια και ανοιχτή ηλεκτρονική διαδικασία (κλήρωση), ενώ κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής για ένα μόνο πρόγραμμα.Να σημειωθεί πως φέτος αποφασίστηκε η δημιουργία 320 επιπλέον (10%) θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών, οι οποίες θα προορίζονται αποκλειστικά για μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ, τα οποία δεν κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης).
Επίσης, 126 θέσεις σε προπτυχιακά προγράμματα προορίζονται για φοιτητές που εμπίπτουν στην κατηγορία των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Εντονα καιρικά φαινόμενα το Σαββατοκύριακο

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από την Παρασκευή το μεσημέρι στη χώρα, ενώ παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και από το βράδυ στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο.
Ισχυροί οι άνεμοι 8 με 9 μποφόρ στο Ιόνιο.Κατά τη διάρκεια της νύχτας και το Σάββατο τα παραπάνω φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις βόρειες Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη.Την Κυριακή τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του κεντρικού και νότιου Αιγαίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων καθηγητών

Την έγκριση της πρόσληψης 2.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και 2.400 ωρομισθίων εκπαιδευτικών ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το χρονοδιάγμαμμα που είχε ορίσει η υπουργός, Αννα Διαμαντοπούλου, καθιστώντας άμεση προτεραιότητα την κάλυψη των κενών στα σχολεία.Οι θέσεις αυτές είναι συμπληρωματικές στις 9.000 θέσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που είχαν εγκριθεί ήδη για την κάλυψη των αναγκών στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, καθώς και στην Ειδική Αγωγή, στα Μειονοτικά Σχολεία και στα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης.

Με την ίδια απόφαση είχε εγκριθεί και η απασχόληση ωρομισθίων εκπαιδευτικών, με τη χορήγηση 3.600.000 ωρών σε όλες τις βαθμίδες και κυρίως για τη λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων. Η υπουργός Παιδείας, κ.Διαμαντοπούλου, σε σχετική δήλωσή της επισημαίνει: «Η ενίσχυση και η ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού δυναμικού είναι το κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου σχολείου. Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε εντατικά, χαρτογραφώντας πλήρως τα κενά που υπάρχουν αλλά και τις περιπτώσεις με πλεονάζων προσωπικό, ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των σχολείων. Επιπλέον, χωρίς να αιφνιδιάσουμε κανέναν, θα εφαρμόσουμε ένα νέο σύστημα για τις αποσπάσεις, με διαφανείς όρους και αντικειμενικά κριτήρια».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας για τον Θ. Λερούνη

Έκκληση για την απελευθέρωση του Θ. Λερούνη
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας ενώνει τη φωνή του με τους Ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., απευθύνοντας έκκληση για την παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου και της Ε.Ε. στην προσπάθεια για την απελευθέρωση του Θ. Λερούνη, προέδρου της Μ.Κ.Ο. «Έλληνες Εθελοντές».

Ο Θ. Λερούνης έχει αφιερώσει τα τελευταία 15 χρόνια της ζωή του στη μελέτη και την παροχή βοήθειας στη γνωστή φυλή των Ταλάς. Απήχθη από τους Ταλιμπάν στη συνοριακή ζώνη Πακιστάν Αφγανιστάν στις 8 Σεπτεμβρίου, οι οποίοι για την απελευθέρωσή του απαιτούν την καταβολή λύτρων ύψους 20.000 δολαρίων και την απόλυση τριών στελεχών τους από τις πακιστανικές φυλακές. Όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες διαπραγματεύσεων έχουν πέσει στο κενό.

Εκ μέρους του κινήματος την έκκληση απηύθυνε προχθές η Ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη, η οποία στην επιστολή της τονίζει την πολύχρονη ανιδιοτελή προσφορά του απαχθέντος και εκφράζει φόβους για τη ζωή του. Δυστυχώς για πολλοστή φορά μέλη Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στις πιο επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη πέφτουν θύματα των πολιτικών και στρατιωτικών αντιπαραθέσεων.

Με τη θλιβερή αφορμή της απαγωγής η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. Βοιωτίας τονίζει την ανάγκη να γίνουν επιτέλους σεβαστές οι διεθνείς συνθήκες για τα δικαιώματα και τα δράση των Μ.Κ.Ο. σε ζώνες πολέμου. Είναι εντελώς απαράδεκτο άνθρωποι που προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια σε φτωχούς αμάχους και αθώα θύματα να υφίστανται τέτοιου είδους μεταχείριση.

Γιώργος Σκλάβος
Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Μείωση... αλλά του χρόνου στα διόδια

Μειωμένα διόδια στις εθνικές οδούς από το επόμενο έτος
Του Γιωργου Λιαλιου
Μείωση του ύψους των διοδίων στις εθνικές οδούς από τις αρχές του επόμενου έτους προαναγγέλλει το υπουργείο Υποδομών. Το Δημόσιο φέρεται διατεθειμένο να παραιτηθεί από το ποσοστό των εσόδων του από τα διόδια, εκτιμά όμως ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα, με δεδομένη την κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης με νόμο από τη Βουλή.
Την ίδια στιγμή η νομαρχία Ανατολικής Αττικής ζητεί την κατάργηση όλων των σταθμών διοδίων στην Αττική και επιδιώκει άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό. Το αργότερο στο επόμενο έτος αναμένεται να ξεκινήσει και η είσπραξη των διοδίων στην Εγνατία, που αναβάλλεται επί μια διετία.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «άνοιξε τα χαρτιά του» σε σχέση με το ζήτημα που έχει ανακύψει με τα διόδια στις εθνικές οδούς, που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες για 35 έτη με βάση συμβάσεις παραχώρησης (τις οποίες, αξίζει να σημειωθεί, υπερψήφισε στη Βουλή παρά τις αντιρρήσεις του και το ΠΑΣΟΚ).

Πρόθεση του υπουργείου είναι να παραιτηθεί από το νέο έτος του δικαιώματός του να εισπράττει έμμεσο φόρο μέσω των διοδίων. Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσει να συγκρατήσει τις μεγάλες αυξήσεις στα διόδια που προβλέπονται από τις συμβάσεις για τα έτη 2010 και 2011. Το υπουργείο αναζητεί τρόπους ελιγμών και σε δύο ακόμα ζητήματα σε σχέση με τα διόδια: τον αριθμό και τη θέση των σταθμών, καθώς και τη δημιουργία παράπλευρου οδικού δικτύου. Η ηγεσία του υπουργείου, πάντως δεν κρύβει ότι έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης, καθώς τυχόν τροποποιήσεις στις συμβάσεις θα πρέπει να εγκριθούν εκ νέου από τη Βουλή, ενδεχομένως και την Ε.Ε.

Την ίδια ώρα πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις για τα νέα διόδια. Το νομαρχιακό συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, ύστερα από κοινή σύσκεψη με 14 δημάρχους της βορειοανατολικής Αττικής, αποφάσισε χθες να ζητήσει την κατάργηση όλων των διοδίων εντός του νομού. Παράλληλα δήλωσε ότι θα στηρίξει όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια και ότι θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για το θέμα.

Στο προσκήνιο έρχονται όμως και τα διόδια της Εγνατίας. Το υπουργείο Υποδομών προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσει σύντομα η λειτουργία των πρώτων από τους 13 σταθμούς διοδίων του άξονα. Μάλιστα πηγές του υπουργείου υποστήριζαν ότι η είσπραξη των διοδίων αναβάλλεται συνεχώς την τελευταία διετία για πολιτικούς λόγους, παρότι προβλέπεται από τη σύμβαση δανείων που η Εγνατία Α.Ε. έχει υπογράψει με τέσσερις τράπεζες.
www.kathimerini.gr

Συνάντηση Αριας με Χρυσοχοΐδη για αστυνομικούς Βοιωτίας

Σήμερα η βουλευτής Βοιωτίας Αριάδνη Αγάτσα συναντήθηκε με τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για τα προβλήματα που απασχολούν την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Βοιωτίας.Στη συνάντηση τού παρέδωσε το σχετικό υπόμνημα της Ένωσης με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αστυνομικών υπαλλήλων του Νομού, όπως στελέχωση αστυνομικών τμημάτων, δημιουργία τμήματος Μεταγωγών, κτιριακές εγκαταστάσεις, υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και θεσμικά αιτήματα διοικητικής φύσης (αποσπάσεις, μεταθέσεις, αποζημιώσεις κ.α.π.).

Επίσης, η κυρία Αγάτσα συναντήθηκε και είχε συζητήσεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την προώθηση των σχετικών ζητημάτων, αλλά και τα προβλήματα ασφάλειας και εγκληματικότητας του Νομού μας.Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε να δρομολογήσει σύσκεψη με όλους τους φορείς των συνδικαλιστικών οργάνων αστυνομικών υπαλλήλων και σε σύντομο διάστημα, μετά τις διαβουλεύσεις με τα συνδικαλιστικά στελέχη, θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις επίλυσης των προβλημάτων.

O Παντέλογλου για Ασωπό

Με δύο ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις του ο κ. Αθ. Παντέλογλου εκ μέρους του Ινστιτούτου Τοπικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΙΤΑΠ) περιγράφει την κατάσταση στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων και επιχειρεί να θέσει προ των ευθυνών της τη νέα διοίκηση και την νέα πολιτική ηγεσία που προέκυψε από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Ασφαλώς οι περισσότερες ερωτήσεις είναι ρητορικές και η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο κ. Παντέλογλου κάπως διακηρυκτική όμως η ουσία παραμένει και το δίκαιο είναι με το μέρος του. Θα περιοριστώ σε μια απλή παρατηρήση που όμως μπορεί να αποτελέσει ένα νέο στόχο για τους πολίτες της περιοχής πέρα από την αυτονόητη τήρηση των νόμων και την ολοκλήρωση της απορρύπανσης της κοιλάδας Ασωπού και που εν συντομία συνίσταται στα εξής.


Τόνισε η νέα υπουργός Περιβάλλοντος στην ομιλία της για τις προγραμματικές δηλώσεις ότι οι ρυπαίνοντες θα πληρώσουν την απορρύπανση του Ασωπού και βλέπω εδώ ότι ο κ. Παντέλογλου αμφιβάλλει για το αν το κράτος θα τηρήσει αυτή την -διά στόματος κ. Τίνας Μπιρμπίλη- δέσμευσή του. Θεωρώ ότι δεν αρκεί ή δεν είναι το μείζον η επιβάρυνση των βιομηχανιών με το κόστος απορρύπανσης.

Στην πραγματικότητα οι επιχειρήσεις της περιοχής και κυρίως αυτές που υπάρχουν εκεί επί δεκαετίες θα έπρεπε να χρηματοδοτήσουν ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο στην περιοχή ή ένα πλήρες αθλητικό κέντρο ή ένα πολυχώρο πολιτισμού ή να αντισταθμίσουν εκείνη την έλλειψη που χρειάζονται ο κάτοικοι. Βέβαια δεν μπορείς να υποχρεώσεις διά νόμου τις επιχειρήσεις να πράξουν κάτι τέτοιο. [Πράγματι έτσι είναι και περαιτέρω, εδώ που τα λέμε και τα υπόλοιπα που έχουν θεσμοθετηθεί τηρούνται πλημμελώς στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων]. Μπορούν όμως να αποδείξουν κάποιοι ότι διαθέτουν φιλότιμο και πως σέβονται τη γη και τους ανθρώπους που τους έχουν αποδώσει δισεκατομμύρια ευρώ 40 χρόνια τώρα...



Δείτε τα κείμενα του κ. Παντέλογλου

ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ «ΤΗΣ ΓΑΓΓΡΑΙΝΑΣ» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΣΗ
ΑΘΑΝ. ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ Ι.Τ.Α.Π
Η ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα με τοξικά βαριά μέταλλα και η επιτρεπόμενη συνέχιση της διανομής και χρήσης των υδάτων αυτών για ανθρώπινες ανάγκες, στις περιοχές της Βοιωτίας, της Κεντρικής Εύβοιας, και τις ανατολικής Αττικής, μόνο με την κλινική εικόνα τις «γάγγραινας» μπορεί να παρομοιαστεί.



Είναι δεδομένο πως την γάγγραινα με «κουκουλώματα» δεν την αντιμετωπίζεις ποτέ. Όταν δεν έχεις σύστημα να την προλαβαίνεις, και ειδικά όταν, συνδυάζεται με ρυπασμένο αναπνεόμενο αέρα, ρυπασμένα χώματα, και χτυπημένες από ρύπανση «τροφικές αλυσίδες», Τότε: Μόνο με επεμβάσεις, αποφασιστικές και καθοριστικές, μπορείς να την εξουδετερώσεις. Όμως, αυτές φέρνουν πόνο.



Ο τρόπος με τον οποίο, η απελθούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι παραμένουσες τοπικές εξουσίες (πολλές εκφραζόμενες από το ΠΑΣΟΚ), κινήθηκαν 26 μήνες τώρα , γύρω από τα προβλήματα αυτά φαίνεται να στόχευε σε 3 σημεία:

α) Να μην δοθούν ακριβείς εξηγήσεις για το Ποιος; και Πως;; δημιουργεί την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, του αέρα που αναπνέουμε και της γης που δουλεύουμε.

β) Να μην αποκαλυφθούν, οι κρατικοί μηχανισμοί που, χρόνια τώρα, πατρονάρισαν και έθρεψαν την αυθαιρεσία των ρυπαντών, ενάντια στην δημόσια υγεία.

γ) Να μην πληρώσουν οι ρυπαντές, για την ζημία που προκάλεσαν αλλά και να συνεχίσουν ανέξοδα την δουλεία τους, με την πολύ-αποσβεσμένη «βρώμικη τεχνολογία» που προτιμούν να εφαρμόζουν.



Άραγε η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, Τι αχνάρια θα ακολουθήσει;;; Η«επισήμανση», «το σταμάτημα» και « η αντιμετώπιση των συνεπειών» της αυθαίρετης βιομηχανικής ρύπανσης, προτείνω να είναι τα κριτήρια μας . Δηλαδή: Το να αποφευχθεί καταρχήν «το κουκούλωμα» τις ευθύνης των ρυπαντών και η απονομή της «άφεσης των αμαρτιών» τους, και στην συνέχεια, να σταματήσει η αγνόηση του προβλήματος τις δημοσίας υγείας που η τοξική ρύπανση δημιουργεί στους πολίτες των τόπων. Πιστεύω ότι αυτά μπορεί να είναι ,Οι σηματοδότες της πορείας της, που θα μας επιτρέψουν να την κρίνουμε.



Σήμερα πλέον, μετά τα όσα, έχουν ειπωθεί, γραφτεί, και μεσολαβήσει μπορεί και πρέπει, « Η ποιότητα των εξουσιών μας», κάθε βαθμού, να κρίνεται , Όχι μόνο, από τα συσσωρευμένα λάθη χειρισμών του θέματος της ρύπανσης στο παρελθόν ,αλλά και από την αποτελεσματικότητα, πληρότητα και δικαιοσύνη, των λύσεων απορρύπανσης, που πρέπει να εφαρμόσουν τώρα και στο άμεσο μέλλον.



Κανένας δεν έχει δικαίωμα να τοξινώνει και να συνεχίζει να τοξινώνει. Για 26 μήνες τώρα , Τα κυβερνητικά όργανα, οι τοπικές Εξουσίες και η απελθούσα Κυβέρνηση, παραβαίνουν τον νόμο.( π.χ.13588/725). «Έκαναν ότι μπορούσαν» για να σταθούν εμπόδιο στον εντοπισμό των πηγών τις ρύπανσης. Το σταμάτημα τις θανατηφόρας διασποράς της και την απόδοση ευθυνών απορρύπανσης στους ρυπαντές. Οι τοπικές εξουσίες, καθοδηγούμενες ή μη, από ένα κέντρο παραλογισμού, προσπαθούν ακόμη και τωρα, να διαχειριστούν το καυτό –επείγον πρόβλημα, της καθημερινά συνεχιζόμενης τοξίνωσης του κόσμου, με επικοινωνιακά τρυκ και μονόπαντες πολιτικές λογικές που ροκανίζουν τον χρόνο. Ενώ η φύση των προβλημάτων, ζητά επείγουσες και ριζικές ,βιώσιμες λύσεις, «από χτες βράδυ».



Τέτοιες όμως δεν μπορούν να προκύψουν, αν, ο κρατικός μηχανισμός, μαζί με τον κόσμο της περιοχής, επίσημα κατά τις προσταγές των υπαρκτών νόμων, δεν πάρουν «θέση δουλειάς στο πεδίο». Ο καθένας «στον προβλεπόμενο ρόλο του»,προκειμένου να «Τεκμηριώσουν θεσμικά» την παραβατική δράση των ρυπαντών, δηλαδή τους παραγωγούς τοξικών. Και, κατά την θεσμική υποχρέωση τους, να σταματήσουν την ρυπαντική δραστηριότητα.



Δυστυχώς όμως , μέχρι τώρα, όλοι οι αρμόδιοι της εξουσίας, ενώ ξέρουν, προτιμούν να κρατούν τα αρμόδια υπαρκτά όργανα, εκτός πεδίου συμβάντος, υπηρετώντας τα δολοφονικά πλέον, συμφέροντα των λίγων ρυπαντών.

Επιτέλους, Υπάρχουν δικαιώματα στην ζωή και την υγεία των ψηφοφόρων αδικούμενων πολιτών των τόπων αυτών.

Δεν είναι δυνατόν να είναι ο κόσμος, συνεχώς ο αποδέκτης μιας «μονόπλευρης πολιτικής αντίληψης» που θα βάζει την δημόσια υγεία συνεχώς σε κίνδυνο. Δεν μπορεί , τα βρώμικα να τα σπρώχνουν συνεχώς και κατά σύστημα, «ουσιαστικά κάτω από το χαλί».
Η πιο πρόσφατη πρόταση για « χωροταξική παρέμβαση» στους τόπους αυτούς, που η προηγουμένη κυβέρνηση, είχε βγάλει στον αέρα, ήταν με «τα ειδικά σχέδια για την χωροταξία τις βιομηχανίας»,τις «ιδιωτικές βιομηχανικές περιοχές», και την πρόταση με το εύηχο, πλην παραπλανητικό, όνομα «υποδοχείς εξυγίανσης»!!!!!

Άραγε η νέα κυβέρνηση τι σχέδια έχει για να εφαρμόσει;;;

Διότι, για την ώρα μόνον αυτές είναι οι υπαρκτές προτάσεις και οι διατυπωμένοι σχεδιασμοί τις κεντρικής εξουσίας. Αυτοί είναι που υπάρχουν, έτοιμοι για να πάνε στην Βουλή. Και αυτές ,δεν λένε τίποτα: Για συγκεκριμένα ,προσδιορισμένα «μέτρα και έργα» εξυγίανσης των τόπων, αλλά και διασφάλιση «καθαρής λειτουργίας» των νέο-ερχομένων και των υπαρκτών εργοστασίων.



Επιπλέον δεν προβλέπουν ,κατασκευή υποδομών, στο σύνολο του χώρου, της «μητροπολιτικής βιομηχανικής ζώνης» που ετοιμάζουν για φόρτιση και με νέα εργοστάσια. Δεν νοιάζονται καν για «το τι γίνονται» τα επικίνδυνα βιομηχανικά λύματα και τα ειδικά στερεά βιομηχανικά απόβλητα, και για το αν θα μπορούν άνθρωποι να ζουν και να δουλεύουν σε τέτοιους τόπους όπου εργοστάσια και κατοικίες είναι ένα κουβάρι πλέον.!.

Οι απελθόντες, δεν νοιάζονταν πχ για την πολεοδομική ταχτοποίηση, ποταμιών, οικισμών και χωριών, για να ξεχωρίσουν σπίτια από εργοστάσια(ΖΟΕ). Το αν και πως;; θα υπάρξει καθαρό νερό για ζωή και παραγωγές. Πως θα γίνει διαχείριση υδατίνων πόρων κ.λ.π.

Το αν θα υπάρξουμε, το άφησαν να εξαρτάται από το Αν θα γίνουν ,δεκτά σχετικά ιδιωτικά έργα στα πακέτα του ΕΣΠΑ.(4ο χρημ. Πρωτ. Ε.Ε.) . Δηλαδή: Από το αν βρεθεί ιδιώτης , είτε Συνεργασία ιδιωτικού-δημόσιου φορέα(ΣΙΔΤ)να κάνει τέτοιες προτάσεις έργων !!!!!!!!!. Έτσι τα παράτησαν οι απελθόντες τις κεντρικής εξουσίας, φέρνοντας μας εκεί όπου: Η εξυγίανση του χώρου, συζητείται μόνον με προϋπόθεση το ξόδεμα πάλι δημόσιου χρήματος!!! Δηλαδή: Εμείς να πληρώσουμε ξανά, για την απορρύπανση των καμωμάτων των βιομηχανικών ρυπαντών του χώρου !!.



Αυτό δεν είναι δίκαιο.

Ξέρουμε ότι και οι παραμένουσες τοπικές εξουσίες μας (που πρόσκεινται στο νέο κόμμα εξουσίας) πολλάκις επικροτούσαν και σιγοντάριζαν τέτοια σενάρια, εις όφελος των ρυπαντών μας. Άραγε: Η νέα κυβέρνηση, τι λέει;;; για όλα αυτά τα πονηρά σχέδια της επιδοτούμενης «ανάπτυξης των ρυπαντών μας»:;;; ,«Τις δήθεν νέας χωροταξικής ταχτοποίησης στις περιοχές μας ,» που πονηρά έσπευδαν να κλείσουν το κεφάλαιο «τις ευθύνης ρυπαντών μας»;;,



Αδημονούμε και ανησυχούμε διότι: Οι παράνομοι και παράλογοι αυτοί χωροταξικοί σχεδιασμοί- προτάσεις, τις απελθούσας ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, είναι επικίνδυνοι όσο είναι οι μόνοι υπαρκτοί (ακόμη και σε σχέδια Κ.Υ.Α),στα χέρια των υπηρεσιακών αρμόδιων, έτοιμοι για να πάνε στην Βουλή. Λοιπόν, Θα καταργηθούν;;



Και αν ναι, τότε: Τι νέο έχει να προτείνει η νέα κυβέρνηση στους πολίτες του τόπου, για την εξυγίανση των τόπων;;. Για την προστασία τις υγείας με συνέχιση τις βιώσιμης παραγωγής για όλους στους τόπους αυτούς;;

Και ας μην ξεχνιόμαστε: Αυτός που ρυπαίνει πρέπει να πληρώσει την απορρύπανση και αποκατάσταση του χώρου!! και όχι να παίζουν με πρόστιμα τυπικών παραβάσεων ,που παίζουν ρόλο φερετζέ!!!!. Φυσικά ακολουθεί και μια επομένη ερώτηση: Πότε σκοπεύει η νέα κυβέρνηση, να δεσμεύσει αδειοδοτικά τον βιομηχανικό ρυπαντή, ώστε να μην ξανά-κάνει τα ίδια;;;.


Δείτε κι εδώ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις όπως διατυπώνονται από το Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος που δραστηριποιίεται στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

I.T.A.Π: Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Οινόφυτα Βοιωτίας

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ NΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και την Ε.Ε. :

Τα ερωτήματα αυτά τα διατυπώσαμε τον ΑΠΡΙΛΙΟ 2009, στην τότε κυβέρνηση τις ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, μετά την συνάντηση μας με τους αρμοδίους της Ε.Ε στις Βρυξέλες. Τώρα, και μετά την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή, μια και η εξουσία μας έχει συνέχεια, θέλουμε να τα ξαναδιατυπώνουμε προς την νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
Δυο χρόνια έχουν περάσει από τότε που τα γεγονότα έχουν τεκμηριωθεί
Έτσι ΡΩΤΑΜΕ:
1) Ποιοι τελικά είναι οι ρυπαντές μας; Τους ανακαλύψατε επιτέλους;; Ας μας πουν επιτέλους οι ελεγκτές περιβάλλοντος/ΥΠΕΧΩΔΕ, που το ψάχνουν τόσο καιρό κατά όπως υποχρεούνται Ποιοι;; είναι αυτοί που:

α) Τοξίνωσαν τα νερά κάθε χρήσης με χρώμιο6,μόλυβδο, νικέλιο ,νιτρικά, χλωριούχα

β)Τοξινώνουν τον αναπνεόμενο Αέρα με αναπνεόμενα οξείδια βαρέων μετάλλων.

γ)Τοξινώνουν τους τόπους με λαθραία διάθεση των τοξικών-ειδικών στερεών αποβλήτων τους.
2) Γιατί ;; στις περιοχές της Βοιωτίας, Εύβοιας, Ανατ. Αττικής δεν ισχύουν οι αρχές «τις προφύλαξης και τις πρόληψης»,όπως ο νόμος ορίζει, για τον «ενδεχόμενο κίνδυνο» και αφήνουν το πρόβλημα της «χρόνιας τοξίνωσης» του κόσμου μέσω του νερού ανθρώπινης χρήσης, να προχωρεί και να χειροτερεύει.
Πιστεύεται ότι υπηρετείται την διασφάλιση της δημόσιας υγείας ,επιτρέποντας στους δήμους να παράγουν και να παροχετεύουν στην κατανάλωση νερό με 1-49 μg/lt εξασθενές χρώμιο μετά από ανεξέλεγκτες αναμείξεις και αραιώσεις;;.
Πιστεύεται μήπως ότι την Δημόσια υγεία την διασφαλίζεται ,διασπείροντας ανεξέλεγκτα τα στερεά τοξικά βιομηχανικά απόβλητα και τον ρυπασμένο αέρα;;. Είτε αφήνοντας ανεξέλεγκτη την επιβαρημένη τοπική «αλυσίδα διατροφής»;;;
3) Γιατί;;; Δεν εφαρμόζουν σε αυτήν την μεγάλη περιοχή εγκατάστασης εργοστασίων, που την γέμισαν άναρχα με βιομηχανίες, τους νόμους και τους κανονισμούς ασφάλειας και υγείας, με τα επικίνδυνα χημικά και τα τοξικά υλικά, σαν μια ενιαία πολιτική «ανάπτυξης της τοπικής παραγωγής με βιωσιμότητα»;;
Γιατί δεν ξεκινάτε μια ελαχιστοποίηση των κινδύνων. Αρχίζοντας από τον χώρο δουλειάς μέσα και περνώντας μετά, στον Ασωπό, τον Λίλα ,τον Μεσσάπιο, τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, τον αέρα που αναπνέουμε, τους χώρους διαχείρισης στερεών αποβλήτων, τα χωράφια, την θάλασσα, ώστε να εξυγιάνετε κάποτε τον χώρο;;;.
4) Γιατί;; αφήνουν τους ρυπαντές υπεράνω των νόμων και δεν αναθεωρούν άμεσα τις Άδειες Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) των εργοστασίων. Εφαρμόζοντας την νέα νομοθεσία όπως π.χ 13588/725/μαρτ.2006 και Η.Π.24944/1159/ ιουν,2006 .
Γιατί δεν δεσμεύουν άμεσα;;, τους παραγωγούς τοξικών αποβλήτων να δουλεύουν νόμιμα, σωστά, με εγγυήσεις για τις ενέργειες τους και με ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο της τύχης όλων των αποβλήτων τους καθημερινά.
5) Γιατί;; με προτεραιότητα, άμεσα, δεν ορίζουν τους τόπους μας «ζώνες περιβαλλοντικής αναβάθμισης».
Γιατί;; Δεν νομοθετούν ΖΟΕ.
Γιατί;; Δεν βάζουν μπροστά την άμεση πολεοδόμηση οικισμών, ανοίγοντας την δυνατότητα κατασκευής όμορφων, ασφαλών, υγιεινών, νόμιμων «σπιτιών μόνιμης κατοικίας» για τους παραγωγικούς ανθρώπους τις περιοχής;; και παράλληλα:
Γιατί δεν νομοθετούν την χωροταξία της περιοχής των υπαρκτών εργοστασίων, για να την κάνουν οργανωμένη ΒΙΟΠΕ-ΒΙΠΕ, με υποδομές δικτύων συλλογής αποβλήτων και κεντρικό βιολογικό καθαρισμό βιομηχανικών.
Αυτά είναι αναγκαία Έργα και προϋποθέσεις «σωστής βιώσιμης παραγωγής», και πρέπει να είχαν φτιαχτεί από χρόνια, πληρωμένα από αυτούς που τόσα χρόνια εκμεταλλεύονται άγρια και τζάμπα τις περιοχές αυτές. Τώρα Οι ρυπαντές πρέπει να πληρώνουν τα καμώματα τους στο ακέραιο. Αυτοί διαλέγουν να δουλεύουν έτσι. Αν δεν τους συμφέρει, ας αλλάξουν τρόπους και τεχνολογία παραγωγής, και τότε θα τους μείνει να πληρώσουν μόνο, τα έξοδα εξυγίανσης του τόπου για τις ζημίες που έκαναν μέχρι τώρα, όπως οι υπαρκτοί νόμοι ορίζουν.
6) Γιατί;;;, οι ΟΤΑ ,οι Νομαρχίες, Το νέο ΥΠ.ΠΕΡ, ακολουθούν και αφήνουν να ισχύουν οι προηγούμενες πολιτικές και ταχτικές , και δεν ορίζουν και δεν κάνουν αμέσως π.χ.«τον ΑΣΩΠΟ ξανά ποτάμι», με χαρτογράφηση και οριοθέτηση κοίτης του, ορισμό ζωνών προστασίας, παρά-Ασώπιους δρόμους πρόσβασης, που θα προσφέρουν και προστασία από κατασκευή αυθαιρέτων αγωγών απόρριψης ανεπεξέργαστων βιομηχανικών απόβλητων.
Γιατί άμεσα δεν κάνουν την κατάργηση της ξεπερασμένης-παράνομης «Τρι-νομαρχιακής απόφασης» του 1969 και 1979, που τον όριζε αγωγό λυμάτων. Γιατί δεν προχωρούν στην άμεση Κατάργηση «των αδειών μαϊμού» για την απόρριψη υγρών αποβλήτων στο ποτάμι, που η ΝΑΒ /Δ/ση-Υγείας έσπευδε, παράνομα, να εφοδιάζει τα εργοστάσια που παράγουν τοξικά απόβλητα.
Οκτώβριος 2009

Τι θα γίνει με τα stage

Την απόφαση να μην ανανεωθεί καμία σύμβαση stage εργαζομένων στο Δημόσιο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, καθώς το πρόγραμμα αυτό καταργείται στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για την τύχη των συμβασιούχων αυτών, οι οποίοι υπολογίζονται σε 12.000, θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση.
«Δεν θα ανανεώσουμε τις συμβάσεις stage. Από εκεί και πέρα, για την τύχη ορισμένων συμπολιτών μας, έτσι όπως εργάζονται σήμερα -και χρησιμοποιώ καταχρηστικά τον όρο 'εργάζονται'- θα υπάρξει διαβούλευση για να δούμε την τύχη τους», είπε ο κ. Πεταλωτής κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Απόφασή μας είναι ότι δεν θα υπάρχουν stage στο Δημόσιο. Στον ιδιωτικό τομέα είναι τελείως διαφορετική η περίπτωση για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και με διασφάλιση, όμως, και εκεί και με παροχή εγγυήσεων για τα δικαιώματα των μαθητευομένων εκεί» τόνισε ο κ. Πεταλωτής.
«Κύρια αρχή μας είναι ότι υπάρχει μια παράνομη διαδικασία όλα αυτά τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, όπου και ο τρόπος επιλογής είναι τελείως παράνομος. Γιατί γνωρίζαμε πώς επιλέγονταν οι εργαζόμενοι -που δεν είναι εργαζόμενοι κανονικά με stage, αυτή τη δουλειά, όμως, κάνουν σήμερα- μέσα από τα βουλευτικά και κομματικά γραφεία» πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε επίσης γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έρευνα για να εντοπιστούν τυχόν προσλήψεις με συμβάσεις stage που έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, αν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, αυτές να ακυρωθούν.

Αλλαγή του νόμου Παυλόπουλου
Πρόβλημα σε ό,τι αφορά την κατάργηση των stage υπάρχει με τους απασχολουμένους εκείνους που έχουν προϋπηρεσία άνω των 24 μηνών. Οι συγκεκριμένοι έχουν διασφαλίσει το δικαίωμα, σύμφωνα με το νόμο Παυλόπουλου, να συμμετάσχουν με πριμοδότηση σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την απόκτηση μόνιμων θέσεων στο Δημόσιο.Ο νόμος Παυλόπουλου προβλέπει ότι όσοι συμβασιούχοι συμπληρώσουν 24 μήνες απασχόλησης στο Δημόσιο, ακόμη και σε stage, δικαιούνται προσαύξησης 50% στα μόρια για την προϋπηρεσία τους για κάθε διαγωνισμό μέσω του ΑΣΕΠ, αρκεί οι θέσεις που προκηρύσσονται να είναι συναφείς με την ειδικότητά τους στο Δημόσιο.
Ο κ. Πεταλωτής απέρριψε το ενδεχόμενο να θεμελιώσουν αυτοί οι συμβασιούχοι δικαίωμα μονιμοποίησης. «Δεν έχω υπόψη μου κάποιο νόμο που να προβλέπει ότι όσοι εργάζονται 24 μήνες με τα προγράμματα stage, μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα μονιμοποίησης» είπε.
Ως προς το θέμα της μοριοδότησης αυτών των απασχολουμένων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι «διαφωνήσαμε και ως αντιπολίτευση με το νόμο που είχε φέρει η Νέα Δημοκρατία και με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μοριοδότησης» και επιβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του νόμου.
Kατάργηση και στους ΟΤΑ
Το θέμα των stage συζητήθηκε και στη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Μπαλασόπουλος δήλωσε πως ο υπουργός τούς επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση των stage στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επισήμανε μάλιστα πως η κυβέρνηση θα είναι φειδωλή στην έγκριση συμβάσεων έργου μέχρι την κατάργησή τους, και τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας σχέσης εργασίας στο Δημόσιο. Ο κ. Ραγκούσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, τους ανακοίνωσε πως δεν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα των 20.000 ανέργων που είχαν επεξεργαστεί ο ΟΑΕΔ και η ΚΕΔΚΕ.Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχουν 8.000 εργαζόμενοι σε stage, εκ των οποίων 2.500 - 3.000 προσελήφθησαν προεκλογικά, ενώ 15.000 εργάζονται με συμβάσεις έργου.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
«Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τα προγράμματα stage είναι υποκριτική, αφού και τα δύο αυτά κόμματα τα χρησιμοποίησαν ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων» εκτίμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Στρατούλης και εξέφρασε την απορία γιατί είναι «νόμιμα και ηθικά» στον ιδιωτικό τομέα.
«Ας τα ονομάσουν όπως θέλουν. Ας τα προσαρμόσουν όπως θέλουν. Μην στερήσουν, όμως, τη δουλειά από χιλιάδες νέους και νέες που βρήκαν μια ελάχιστη διέξοδο στα αδιέξοδά τους» σχολίασε από την πλευρά του ΛΑΟΣ ο κ. Κωστής Αϊβαλιώτης.
Newsroom ΔΟΛ

Εκδήλωση για το νερό στη Μεσσαπία

Οι φορείς του Δήμου Μεσσαπίας διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου το Σάββατο
31 Οκτωβρίου, και ώρα 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου
Ψαχνών, με θέματα:
1. Τοξική ρύπανση και αιτίες πρόκλησης, με ομιλητές:
α. Αθανάσιος Παντελόγλου, Χημικός και Βιοχημικός Μηχανικός, Πρόεδρος Ι.Τ.Α.Π και εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών
β. Ιωάννης Ζαμπετάκης, Επίκουρος Καθηγητής Χημείας-Τροφίμων στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
γ. Τόλης Παπαγεωργίου, πολιτικός Μηχανικός εκπρόσωπος Μεταλλευτικού Παρατηρητηρίου
δ. Πατήρ Ιωάννης Οικονομίδης.
2. Επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την τοξική ρύπανση, με ομιλητές:
α.
Γεώργιος Βλαχογιώργος, Ιατρός-Πνευμονολόγος, Δ/ντής Πνευμολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Κεφαλληνίας
β. Δέσποινα Φυτιλή, ιατρός εργασίας του τμήματος Ιατρικής Εργασίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Στα φαβορί ο Τόγιας

Νέο Γραμματέα και Πολιτικό Συμβούλιο εκλέγει το Σαββατοκύριακο το ΠΑΣΟΚ, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να προτείνει για τη θέση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου στέλεχος από τη νεώτερη γενιά του κόμματος.
Επίσης, σύμφωνα με τα Νέα, μεγάλη προβλέπεται να είναι η ανανέωση του Πολιτικού Συμβουλίου καθώς τα επτά από τα συνολικά 14 μέλη του έχουν αναλάβει υπουργικά καθήκοντα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ στο Πολιτικό Συμβούλιο πέραν του προέδρου και πρωθυπουργού μπορούν να συμμετέχουν και τέσσερις υπουργοί. Επίσης, θα πρέπει να καλυφθεί η συμμετοχή σε ποσοστό 40% των γυναικών βάσει της ποσόστωσης, αλλά και των νέων κάτι που προβλέπεται με τη συμμετοχή του γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στο όργανο.
Τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν σήμερα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ είναι οι Ντίνος Ρόβλιας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θάνος Μωραΐτης, Πάνος Μπεγλίτης, Φώφη Γεννηματά, Μιχάλης Καρχιμάκης και Λούκα Κατσέλη.

Για τη θέση του νέου γραμματέα, που θα διαδεχθεί τον Γιάννη Ραγκούση, ενδιαφέρον άμεσα ή έμμεσα έχουν εκδηλώσει οι Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Γιάννης Μίχας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Κώστας Ασκούνης, όπως επίσης και τα στελέχη της νεώτερης γενιάς, Λάμπρος Μίχος, Σωκράτης Ξυνίδης, Βασίλης Τόγιας και Θανάσης Οικονόμου.

Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος νυν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου εξηγεί ότι θα θέσει υποψηφιότητα ανεξάρτητα από την πρόταση του Γ. Παπανδρέου εκτός εάν αυτή αφορά πρόσωπο της λεγόμενης παλιάς φρουράς όπως π.χ. ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος ή ο Θανάσης Τσούρας. Ο τελευταίος έχει διευκρινίσει πάντως ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του γραμματέα.
www.tanea.gr

Μέσω διαδικτύου οι "βίζιτες" από φοιτήτριες στην Πάτρα

Κύκλωμα μαστροπείας με πρωταγωνίστριες φοιτήτριες στην Πάτρα, που εκδίδονταν έναντι 400 έως 1000 ευρώ, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πάτρας και το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττικής.Μετά από αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών, αστυνομικός προσποιήθηκε τον πελάτη σε διαδικτυακό γραφείο συνοδών και έκλεισε ροζ ραντεβού με μια 18χρονη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών σε πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης, έναντι 400 ευρώ.

Η 18χρονη δεν είναι η μοναδική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου που εμπλέκεται στην υπόθεση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, στα «δίχτυα» του κυκλώματος έχουν «μπλεχτεί» κι άλλες συμφοιτήτριές της.
Πηγή: skaipatras

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Δίωξη για τη ρύπανση της Κορώνειας

Σε βάρος 20 βιομηχανικών μονάδων.
Ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων είκοσι βιομηχανικών μονάδων για τη συστηματική ρύπανση της λίμνης Κορώνειας, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Η δίωξη αφορά το πλημμέλημα της υποβάθμισης περιβάλλοντος.
Μετά από πολύμηνη έρευνα, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος διαβίβασε το πόρισμα που συνέταξε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Βάσει των στοιχείων του πορίσματος, ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος εισαγγελέας, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, προέβη στην άσκηση διώξεων για την υπόθεση.
Οι παραπάνω βιομηχανικές μονάδες κατηγορούνται -μεταξύ άλλων- ότι εκφόρτιζαν τα λύματά τους απευθείας στη λίμνη, χωρίς τον προαπαιτούμενο βιολογικό καθαρισμό. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις είναι μία γαλακτοβιομηχανία, βαφεία και βουστάσια.
Παράλληλα, αναμένεται το επόμενο διάστημα το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν -για την ίδια υπόθεση- ευθύνες σε βάρος στελεχών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Απολογισμός 2008 του Δήμου Λεβαδέων

Ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου 2009 ημέρα Τετάρτη και ώρα 6:00 μ.μ. στην αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου Δήμου Λεβαδέων, στην Κρύα της Λιβαδειάς.Το θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι το εξής.
Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής Λεβαδέων έτους 2008

Το Εργατικό Λιβαδειάς για WIND και VODAFONE

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς υποστηρίζει και συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην WIND και στη VODAFONE που πραγματοποιούν απεργιακές κινητοποιήσεις με αιτήματα:
1. Την απόκρουση των απολύσεων και την επαναπρόσληψη των απολυθέντων.
2. Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
3. Υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας

Επίσης συμπαρίσταται στον αγώνα των εργαζομένων στον ΟΛΠ και καταδικάζει με κάθε τρόπο την προσπάθεια περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος.

Ακόμη καταγγέλλει τη Διοίκηση της εταιρείας «ΠΟΡΤΟ – ΚΑΡΡΑΣ» Χαλκιδικής η οποία αθετεί συμφωνίες, ΣΣΕ, τα βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων στο ξενοδοχείο και μετατρέπει αυθαίρετα και μονομερώς τις 8μηνες συμβάσεις εργασίας σε 6μηνες!



Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


Τρεις θάνατοι δρομέων στον Μαραθώνιο του Ντιτρόιτ

Τρεις θάνατοι δρομέων που συμμετείχαν στο διεθνή Μαραθώνιο δρόμο του Ντιτρόιτ σημειώθηκαν κατά την διάρκεια του αγώνα, όπως ανακοίνωσαν οι Αμερικανοί διοργανωτές. Και οι τρεις, που δεν είχαν κάποια σχέση μεταξύ τους, κατέρρευσαν στην κούρσα και παρά τις πρώτες βοήθειες που τους παρασχέθηκαν τελικά κατέληξαν. Πρόκειται για τρεις άνδρες η ταυτότητα των οποίων δεν ανακοινώθηκε, παρά μόνο η ηλικία των δύο εξ αυτών, που ήταν 36 και 65 ετών αντίστοιχα. Και για τους τρεις θα γίνει νεκροψία για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου τους. Από το 1994 που διοργανώνεται ο αγώνας, φέτος είναι η μοναδική φορά που δρομείς χάνουν τη ζωή τους.
www.kathimerinin.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Ανοιχτή επιστολή ΔΑΚΕ Μηχανικών ΤΕ στην Αννα Διαμαντοπούλου

Λάβαμε και δημοσιεύουμε ανοιχτή επιστολή της ΔΑΚΕ Μηχανικών ΤΕ προς την υπουργό Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΑΚΕ Μηχανικών ΤΕ
Προς Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Κα Άννα Διαμαντοπούλου,
19 Οκτωβρίου 2009
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Σας ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στα Νέα σας Καθήκοντα. Γνωρίζουμε ότι στην πολιτική σας πορεία μέχρι και σήμερα, έχετε επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα του κλάδου των Μηχανικών Τ.Ε. Θεωρούμε λοιπόν, ότι με μια υπουργό Παιδείας η οποία έχει υπηρετήσει και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα προβλήματα είναι γνωστά εις βάθος και εκ των έσω.

Είναι δεδομένο λοιπόν να περιμένουμε την παρέμβασή σας για την δίκαιη επίλυση τους άμεσα. Πιστεύοντας λοιπόν ότι θα στηρίξετε τα δίκαια αιτήματα του κλάδου μας και θα δώσετε επιτέλους καθαρή λύση στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών ΤΕ, εμείς ως ΔΑΚΕ Μηχανικών ΤΕ θα είμαστε αρωγοί και συνεργάτες στην προσπάθεια σας. Παράλληλα σας υπενθυμίζουμε ότι θα είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα αντιταχθούν και θα εναντιωθούν σε άδικες ή συντεχνιακές κινήσεις κατά του κλάδου των Μηχανικών ΤΕ.

Γνωρίζοντας λοιπόν ότι η συμβολή σας ήταν ιδιαίτερη κατά την πρόσφατη επερώτηση που κατέθεσε ομάδα 18 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Τ.Ε στον προηγούμενο Υπουργό Παιδείας, σας υπενθυμίζουμε ότι ήρθε η ώρα να πράξετε εκείνα που κατά το δικαίωμα του κοινοβουλευτικού ελέγχου καταθέσατε στην Βουλή την 24η Ιανουαρίου 2008.

Υπενθυμίζοντας λοιπόν τμήματα της τότε επερώτησης η οποία είχε υπογραφεί από ολόκληρο τον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ χαρακτηριστικά λέγατε:«Η Κυβέρνηση αποκρύπτει ότι η σοβαρότερη εκκρεμότητα σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι αυτή που αφορά σε πάνω από 350.000 πτυχιούχους και σημερινούς φοιτητές των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων! Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών παραμένουν, παρά τις ρητές διατάξεις του γενικού νομοθετικού πλαισίου που τους αφορά και το οποίο ισχύει πολύ πριν την υιοθέτηση της Οδηγίας 05/36/ΕΕ, χωρίς σαφή και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς επιμελητηριακού χαρακτήρα επαγγελματική οργάνωση, χωρίς πιστοποίηση, χωρίς στήριξη!».

Επίσης στην ίδια επερώτηση:«Τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα κατοχυρωθούν στο εξής πρέπει να είναι γενικού περιεχομένου, να αφορούν γενικότερα τους Πτυχιούχους Ανώτατης Εκπαίδευσης, να εξασφαλίζουν αυτόνομη επαγγελματική δράση για τους Πτυχιούχους των Τ.Ε.Ι., να συνδέονται με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος αποφοίτησης και να λαμβάνουν υπ' όψη τον ανώτατο χαρακτήρα των ΤΕΙ σύμφωνα με τους νόμους 2916/01 (άρθρο 6) και 3549/07 (άρθρο 2).Επομένως το ζήτημα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων που εκκρεμούν δεν είναι πλέον ακαδημαϊκό ή νομικό θέμα, αλλά πρωτίστως πολιτικό και γι' αυτό απαιτείται πολιτική βούληση για την έκδοση των εκκρεμών Π. Δ/των.»Και τελειώνοντας :«Είναι, συνεπώς, στοιχειώδης υποχρέωση της Κυβέρνησης να νομοθετήσει για τους Πτυχιούχους του Τεχνολογικού Τομέα των Α.Ε.Ι. να παρέχονται οι ίδιες υπηρεσίες υποστήριξης, όπως άδεια άσκησης επαγγέλματος, δημιουργία επιτροπών τήρησης επαγγελματικής δεοντολογίας, επιμορφωτικά σεμινάρια κ.λ.π., από τους οικείους επαγγελματικούς και επιστημονικούς Φορείς τους (Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών - Ε.Ε.Τ.Ε.Μ., κ.λ.π.), όπως ισχύει εδώ και δεκαετίες για τους αντίστοιχους του Πανεπιστημιακού Τομέα των Α.Ε.Ι. (προστασία επαγγελματικών συμφερόντων, υποχρεωτική εγγραφή για την άσκηση επαγγέλματος, κ.λ.π.).»

Γνωρίζοντας λοιπόν ότι έχετε πλήρη και βαθιά γνώση της κατάστασης των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σας καλούμε να προχωρήσετε στην τακτοποίηση όλων των εκκρεμών θεμάτων που αφορούν τα Τ.Ε.Ι με βάση τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και την ισχύουσα Ελληνική νομοθεσία. Σας καλούμε επίσης να συνεργαστείτε άμεσα και με τους συναρμόδιους Υπουργούς ώστε να δοθεί τέλος στα προβλήματα των Μηχανικών και αποφοίτων Τ.Ε.Ι και να επιτευχθεί η έκδοση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων .

Τέλος, σας καλούμε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς εννοούσατε με τη φράση: «..Πρώτον, πρέπει να πούμε κάτι καθαρό εδώ μέσα. Είναι άλλο τα πανεπιστήμια και άλλο τα Τ.Ε.Ι. Δεν μπορεί να λέμε ότι είναι όλα το ίδιο…» την οποία συμπεριλάβατε στο Δελτίο Τύπου που εκδώστε στις 25/8/2009, με αφορμή το Νομοσχέδιο «Ρύθμιση Θεμάτων Πανεπιστημιακού και τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης», που ψήφισε το Υπουργείο Παιδείας τότε.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ
σας καλούμε να τιμήσετε τη θέση που αναλάβατε και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε οι πρώτοι που θα σταθούμε δίπλα σας στηρίζοντας το έργο σας. Σε κάθε άλλη όμως περίπτωση θα μας βρείτε απέναντί σας. Είμαστε στη διάθεσή σας, να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε μαζί σας για τα σοβαρά προβλήματα του Κλάδου μας. Εξάλλου τα επαγγελματικά δικαιώματα των σχολών μας αποτελούν πλέον και Κυβερνητική δέσμευση, έπειτα από την χθεσινή αναφορά σας κατά την εξειδίκευση των προγραμματικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού κου Γ. Παπανδρέου στο Κοινοβούλιο. Περιμένουμε να ορίσετε άμεσα συνάντηση τόσο με εμάς, όσο και με την Ένωσή μας (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.).

Για την Πανελλήνια ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε.
Τα Μέλη του ΚΔΣ της ΕΕΤΕΜ
Σιάχος Δημήτρης
Αίσωπος Ιωάννης
Τσιρογιάννης Παναγιώτης
Μητσιόπουλος Αποστόλης
Ευθυμιάδης Κωνσταντίνος