Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Τον σκότωσαν για την "πόρτα" στη Λαμία

Στις 4 τα ξημερώματα ο 23χρονος πορτιέρης μπαρ, που βρίσκεται στην οδό Αγνώστου Στρατιώτη 1, έπεφτε νεκρός από τις μαχαιριές τεσσάρων ομοεθνών του, στους οποίους προηγουμένως είχε απαγορεύσει την είσοδο στο νυχτερινό κέντρο.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι Αλβανοί ήταν σε κατάσταση μέθης, γεγονός που οδήγησε τον άτυχο 23χρονο να τους διώξει από το μαγαζί.Οι δράστες έφυγαν και λίγο αργότερα επέστρεψαν στο μπαρ, ζητώντας εξηγήσεις από το θύμα.Πάνω στον καυγά, τον μαχαίρωσαν.Ο 23χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όπου ξεψύχησε λίγο αργότερα, ενώ οι δράστες διαφεύγουν της σύλληψης.
www.Zougla.gr

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Η προκήρυξη για 41 θέσεις εργασίας στη Θ' ΕΠΚΑ στη Βοιωτία

Δείτε την προκήρυξη για την πρόσληψη 41 ωρομισθίων στη Θ' ΕΠΚΑ με μια αμφιλεγόμενη διαδικασία.







Εδώ δείτε τα προσόντα για τη συμμετοχή στη διαδικασία.

Για τις παραπάνω ειδικότητες οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν τα παρακάτω προσόντα:
Να έχουν γεννηθεί κατά τα έτη 1949 έως 1991
Οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές
Να μην έχουν κώλυμα πρόσληψης κατά το άρθρο 8 του Ν. 2683/99
Να μην έχουν υπερβεί την 24μηνη εργασία στην ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα
Να έχουν την υγεία και την φυσική καταλληλότητα για την φυσική καταλληλότητα για την άσκηση των καθηκόντων της αντίστοιχης θέσης


ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στα γραφεία της Υπηρεσίας μας, Θρεψιάδου 1, Μουσείο Θηβών. Ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων από 28/12/2009 έως και 4/1/2010.


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1. Αίτηση προς την Εφορεία
2.Κυρωμένο φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
3.Κυρωμένο φωτοαντίγραφο του τίτλου σπουδών
4.Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
5.Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 στην οποία να δηλώνουν ότι είναι άνεργοι και ότι δεν έχουν κώλυμα πρόσληψης κατά το άρθρο 8 ου Ν.2683/99, ότι δεν έχουν συνάψει στο ίδιο έτος τρείς διαδοχικές συμβάσεις με οποιανδήποτε υπηρεσία του ΥΠΠΟ και για τους άνδρες ότι έχουν εκπληρώσει ή απαλλαγεί νόμιμα από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις
6.Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 στην οποία να δηλώνουν με ακρίβεια τα διαστήματα εργασίας στο Δημόσιο από την 19 Ιουλίου 2004 ημερομηνία έναρξης ισχύος του Π.Δ. 164/2004 μέχρι σήμερα και επίσης να δηλώνουν ότι δεν έχουν υπερβεί την 24μηνη εργασία στην ίδια η παρεμφερή ειδικότητα

Η παρούσα να αναρτηθεί στα κάτωθι καταστήματα:
Α) Μουσείο Θηβών,Σχηματαρίου,Χαιρώνειας,Διστόμου
Β) Δημαρχείο Θηβών,Σχηματαρίου,Χαιρώνειας,Διστομου
Γ)Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Θηβών και Λιβαδειάς)
Δ)ΚΕΠ Θηβών,Σχηματαρίου,Χαιρώνειας,Διστόμου
καθώς και στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΤ




Ο Προϊστάμενος της Εφορείας
κ.α.α.
Αλεξάνδρα Χαραμή
Αρχ/γος ΠΕ με βαθμό Α’

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

H Παπαθανάση στη Βουλή για προϋπολογισμό

22.12.2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΜΙΛΙΑ της ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.ΦΩΚΙΔΑΣ
ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ της ΒΟΥΛΗΣ
στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2010


«…Ο ελληνικός λαός έχει απόλυτη συναίσθηση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα .
Υπάρχει από την κοινωνία προς τον πολιτικό κόσμο απαίτηση για υπεύθυνη συμπεριφορά . Απαίτηση για Εθνική Στρατηγική. Και η υπεύθυνη αυτή συμπεριφορά δεν αφορά μόνο την παραδοχή λαθών για το χθες – ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ - το να είσαι σήμερα υπεύθυνος απαιτεί πολλαπλάσια προσπάθεια και πολυμέτωπο αγώνα ,
απέναντι στους κερδοσκόπους ,σε ομίλους που δημιουργούν κρίσεις – κερδοσκοπώντας με τα ελληνικά ομόλογα -
απέναντι στα ξένα οικονομικά συμφέροντα που πιέζουν ασφυκτικά τη χώρα ,
απέναντι σε αυτούς που θέλουν να στερήσουν βασικές υποδομές και το κράτος πρόνοιας από την κοινωνία της Χώρας μας , πουλώντας νεοφιλελεύθερες – αποτυχημένες – πολιτικές.
Η σημερινή μας ευθύνη , η ευθύνη του πολιτικού κόσμου , δεν είναι μόνο απέναντι στην οικονομία & στα δημοσιονομικά – υπεύθυνα με ξεκάθαρο δημόσιο λόγο καλούμε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απαντήσουν & να συμφωνήσουν σε έναν αγώνα ενάντια στην διαφθορά , τη βάση του «κακού» για τον τόπο μας ,
γιατί -- για να μπορέσουμε να περάσουμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο -- θέλουμε και χρειαζόμαστε ένα άλλο κράτος – έναν άλλο δημόσιο τομέα..».

ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΜΙΛΙΑΣ
Η παγκόσμια οικονομική κρίση χτύπησε την πόρτα της χώρας ένα εξάμηνο αργότερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης , και τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης - ήταν -μια γενικευμένη οικονομική ύφεση - πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που αρχικά αναμενόταν.
Όλοι σήμερα , πολιτικά κόμματα και κοινωνία , συνειδητοποιούμε ότι η κρίση βρήκε τη χώρα μας αδύναμη και απροετοίμαστη να αντιδράσει , κύρια λόγω :
των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας ,
του μοντέλου, το «κακού» μοντέλου της δημόσιας διοίκησης της χώρας, την παραοικονομία , & τη διαφθορά αλλά και λόγω
των λανθασμένων χειρισμών , των αναποτελεσματικών πολιτικών επιλογών της προηγούμενης Κυβέρνησης ,
και των σαφών ταξικών επιλογών της σε όφελος των λίγων και των ημετέρων, - τα στοιχεία μόνο για τη φτώχεια και την άνιση ανακατανομή στη χώρα είναι ενδεικτικά των πολιτικών αυτών τα τελευταία 5 χρόνια - .

Τα όποια δε αποσπασματικά μέτρα πάρθηκαν αποδείχθηκαν μη επαρκή και πρόχειρα, δεν απέδωσαν καρπούς και σε συνδυασμό -με την κατά γενική ομολογία - απουσία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, δεν κατόρθωσαν να ανακόψουν - την κατηφορική πορεία που είχε ήδη αρχίσει να διαγράφει η ελληνική οικονομία - και κατά συνέπεια τη σταδιακή ανεξέλεγκτη πορεία προς την ύφεση και τον πρωτοφανή εκτροχιασμό των δημοσιονομικών , την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της Ν.Δ. «βοηθούσε» , το «βοηθούσε» με εισαγωγικά , τη χώρα στέλνοντας, ακόμη και παραμονή εκλογών, στην κοινότητα ψευδή στατιστικά στοιχεία -

Ο ελληνικός λαός έχει απόλυτη συναίσθηση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα .
Υπάρχει από την κοινωνία προς τον πολιτικό κόσμο απαίτηση για υπεύθυνη συμπεριφορά . Απαίτηση για Εθνική Στρατηγική. Και η υπεύθυνη αυτή συμπεριφορά δεν αφορά μόνο την παραδοχή λαθών για το χθες – ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ - το να είσαι σήμερα υπεύθυνος απαιτεί πολλαπλάσια προσπάθεια και πολυμέτωπο αγώνα ,
απέναντι στους κερδοσκόπους ,σε ομίλους που δημιουργούν κρίσεις – κερδοσκοπώντας με τα ελληνικά ομόλογα -
απέναντι στα ξένα οικονομικά συμφέροντα που πιέζουν ασφυκτικά τη χώρα ,
απέναντι σε αυτούς που θέλουν να στερήσουν βασικές υποδομές και το κράτος πρόνοιας από την κοινωνία της Χώρας μας , πουλώντας νεοφιλελεύθερες – αποτυχημένες – πολιτικές.
Η σημερινή μας ευθύνη , η ευθύνη του πολιτικού κόσμου , δεν είναι μόνο απέναντι στην οικονομία & στα δημοσιονομικά – υπεύθυνα με ξεκάθαρο δημόσιο λόγο καλούμε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απαντήσουν & να συμφωνήσουν σε έναν αγώνα ενάντια στην διαφθορά , τη βάση του «κακού» για τον τόπο μας ,
γιατί -- για να μπορέσουμε να περάσουμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο -- θέλουμε και χρειαζόμαστε ένα άλλο κράτος – έναν άλλο δημόσιο τομέα.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Το δικό μας μείγμα πολιτικής περιλαμβάνει εξυγίανση των δημοσιοοικονομικών , περιλαμβάνει όμως ταυτόχρονα την προστασία των αδύναμων στην κρίση & την στήριξη του κράτους πρόνοιας , όχι ως τακτική φιλανθρωπίας , αλλά ως τακτική ανάπτυξης – γιατί χρειαζόμαστε κοινωνία με αγοραστική δύναμη & συνοχή.
Θα στήσουμε τη βάση ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης ,
Θα αποκαταστήσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας στους ευρωπαίους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές ,
Δηλαδή θα περάσουμε τη χώρα σε ένα διαφορετικό «αύριο» όπου το δημόσιο εξυπηρετεί , η χώρα παράγει , οι μαθητές αποκτούν δωρεάν παιδεία και ίσως -- το πιο εύκολο--- τα δημοσιονομικά μας νούμερα είναι μοναδικά & αξιόπιστα , χωρίς πολλαπλές αναγνώσεις.

Ο Προϋπολογισμός του 2010 είναι μεταβατικός , και πρωταρχικός του στόχος είναι η ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος - σε συνδυασμό με τη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης του δημοσίου χρέους.

Η επίτευξη του στόχου αυτού έχει δύο συνιστώσες.
Από τη μια προβλέπεται σημαντική ενίσχυση των εσόδων με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, περιορισμός της φοροδιαφυγής, περικοπή της κρατικής σπατάλης. Μ’ αυτόν τον τρόπο προβλέπεται αύξηση των εσόδων από 21,5% του ΑΕΠ το 2009 στο 23,6% το 2010.

Παράλληλα προβλέπεται εξορθολογισμός και ανακατανομή των δαπανών. Χαρακτηριστικό είναι πως για πρώτη φορά σε προϋπολογισμό, προβλέπεται περιορισμός των πρωτογενών δαπανών κατά 2,3 δις ευρώ. Ενεργοποιούνται ελεγκτικοί και εισπρακτικοί μηχανισμοί και μειώνονται σημαντικά οι καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου. Ταυτόχρονα επιχειρείται η συγκράτηση των δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία -----προκειμένου να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης τους. Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού περιορίζονται από 33,7% του ΑΕΠ το 2009 στο 32,8% το 2010.

Η ελληνική περιφέρεια και η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ειδικότερα, πλήρωσε ακριβά την αδιαφορία των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Η πολιτική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να διατηρήσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οριακά κάτω από το 4% του ΑΕΠ υποχρηματοδοτώντας τις δημόσιες επενδύσεις.

Επειδή έχουμε εντελώς διαφορετική αναπτυξιακή αντίληψη, θεωρούμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το σημαντικότερο ίσως αναπτυξιακό εργαλείο, για την ενδυνάμωση της ελληνικής περιφέρειας , και για το λόγο αυτό έχουμε αύξηση των συνολικών δαπανών του Π.Δ.Ε. κατά 8,4% σε σχέση με το 2009.

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,
Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πλήρωσε ακριβά την αδιαφορία των κυβερνήσεων της Ν.Δ. με πλήθος μελετών , επί μελετών αλλά επί της ουσίας με ένα σημαντικά μεγάλο αριθμό μη ώριμων ή ημιτελών ή & εγκαταλειμμένων έργων .
Είναι απαράδεκτο , η περιφέρεια που προσφέρει στην ελληνική οικονομία, με την εξόρυξη φυσικών πόρων – βωξίτη , με το εργοστάσιο του Αλουμινίου , με τον ταμιευτήρα της λίμνης του Μόρνου ,με την βιομηχανική ζώνη στα Οινόφυτα, να έχει τόσα ουσιαστικά προβλήματα , θεσμικά , χωροταξικά , αλλά και σε θέματα υποδομών. Χάθηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια σε υποσχέσεις επιφανών υπουργών ,όπως για παράδειγμα το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα 120 εκατ. ευρώ ,ειδικά στη Φωκίδα , στο οποίο όμως ξέχασε η πολιτική ηγεσία της Ν.Δ. να συνδράμει με επαρκή χρηματοδότηση.
Ζούμε σε ένα θέατρο παραλόγου σε ότι αφορά τα έργα αγροτικής ανάπτυξης , όταν για παράδειγμα για εγγειοβελτιωτικά έργα, στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» η ένταξη των έργων αυτών ξεπέρασε πάνω από τρεις φορές τις δυνατότητες του προγράμματος .

Σήμερα, οφείλουμε να απαντήσουμε και θα απαντήσουμε στην υστέρηση αυτή. Κεντρικά , με σχεδιασμό – όχι με ημίμετρα .
Δεν βλέπουμε τα αναπτυξιακά προγράμματα ως πυραμίδες εκλογικών υποσχέσεων .Τα έργα προσπελασιμότητας θα τα εντάξουμε στο συνολικό περιφερειακό & εθνικό σχεδιασμό. Η Στερεά Ελλάδα έχει την ανάγκη ειδικών των επιχειρησιακών , τόσο για ενίσχυση της προσβασιμότητας , όσο και ευελιξία και ειδικά μέτρα - σε προγράμματα για νέους , μικρές επιχειρήσεις και αγρότες , και αυτό γιατί υπάρχουν έντονες ενδοπεριφερειακές ανισότητες
Χρειαζόμαστε πολλαπλασιαστικά έργα ανάπτυξης και τα έργα αυτά πρέπει να έρθουν από την επένδυση :στον πολισμό , στους ορεινούς όγκους ,στην στήριξη της παιδείας , της υγείας και της πρόνοιας.

Πιστεύοντας ακράδαντα στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να ανταπεξέλθει στις δύσκολες αυτές συνθήκες, επιβεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά την εμπιστοσύνη μας στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση και υπερψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό του 2010.

Ο Τόγιας στη Βουλή για προϋπολογισμό

ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΤΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ (21-12-09) ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
«ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ,
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αλήθεια ότι πολλές φορές η αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό, για τους αριθμούς, τα μεγέθη είναι μπορώ να πω πληκτική, βαρετή για τους πολίτες. Αυτός όμως ο Προϋπολογισμός είναι τόσο καθαρός και τόσο προφανής και είναι τόσο ξεκάθαρες οι αντιπαραθέσεις που γίνονται από αυτό το Βήμα μέσα σε αυτήν εδώ την Αίθουσα που δεν χωρά αμφιβολία ότι ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και συνεχίζει να τα επιβεβαιώνει. Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να απαντήσω στον αγαπητό συνάδελφο της ΝΔ που μόλις κατήλθε του Βήματος: αν ο Προϋπολογισμός αυτός, κύριε συνάδελφε της Νέας Δημοκρατίας, είναι νεκρός Προϋπολογισμός, είναι η πιο μεγάλη ομολογία ότι αφορά μια νεκρή οικονομία.


Δεν είναι νεκρός ο Προϋπολογισμός. Νεκρή είναι η οικονομία που παραδώσατε. Και πρέπει να πω ότι οι εκλογές δεν σας απαλλάσσουν των ευθυνών. Οι εκλογές δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Η πολιτική πρέπει να έχει συνέχεια και η ευθύνη πρέπει να αναλαμβάνεται έμπρακτα και εν πάση περιπτώσει να μην αντικαθίσταται από θράσος. Γιατί είναι θράσος να γίνεται τέτοια κριτική και τέτοια αντιπαράθεση όταν τα στοιχεία της οικονομίας δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Στις 4 Οκτώβρη παραδώσατε στην Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ένα εκρηκτικό μήνυμα. Η νέα Κυβέρνηση παρέλαβε μαζί με την εντολή να κυβερνήσει ένα οικονομικό εκρηκτικό μείγμα. Μας δώσατε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με έλλειμμα που δεν μπορεί πραγματικά να το υπολογίσει κανείς, με ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που σας θυμίζω ότι το είχατε προϋπολογίσει σε αυτήν εδώ την Αίθουσα.

Πέρυσι τέτοιον καιρό μιλούσατε για 3,7%. Κατέληξε να είναι 12,7% και στην πραγματικότητα μπορώ να πω ότι κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το έλλειμμα αυτή τη στιγμή, με ένα δημόσιο χρέος στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Νούμερα και αριθμούς που τα ακούνε οι Έλληνες πολίτες και τρομάζουν. Τρομάζουν και σας καταλογίζουν ευθύνες. Το χειρότερο. Μια οικονομία που βρίσκεται πια καθηλωμένη στην ύφεση, με ρυθμό ανάπτυξης μηδενικό, μειωμένο, αρνητικό και οι άνεργοι να συσσωρεύονται. Με μηδενικό κύρος. Αυτό που λένε, ότι δεν ακούει πια κανείς την Ελλάδα, που έχει γίνει ανέκδοτο. Και δεν περιμέναμε τις διεθνείς αγορές να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Γνωρίζαμε την κατάσταση και κυρίως τη γνώριζαν αυτοί που βιώνουν την πραγματική οικονομία. Το γνωρίζουν οι άνεργοι, οι εξαφανισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι ακάλυπτες επιταγές στην αγορά, τα εισοδήματα που μειώνονται και εξανεμίζονται. Το γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι. Το γνωρίζουν και οι αγρότες που ακούνε για αγροτικό εισόδημα και τους φαντάζει πια ότι είναι όνειρο θερινής νυκτός. Αυτή την οικονομία παραδώσατε και αυτή η ευθύνη είναι αναπαλλοτρίωτη και δεν ξεπλένεται με την πολιτική καταδίκη στις εκλογές. Χρειάζεται έμπρακτη ανάληψη ευθύνης και έμπρακτη ανάληψη έκφρασης συγνώμης.

Λέω εκ των προτέρων: Αν εννοείτε αυτά που λέτε, αυτό που πρέπει να κάνετε εμπράκτως, γιατί δεν βλέπω να κάνετε και σοβαρή κριτική στα μέτρα που περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός, είναι να ψηφίσετε αυτόν τον Προϋπολογισμό. Αν θεωρείτε ότι αυτή η κατάσταση είναι έτσι και πρέπει να ξεπεραστεί, η έμπρακτη έκφραση της συγγνώμης σας είναι να δώσετε ψήφο υπερψήφισης σε αυτόν τον Προϋπολογισμό. Έτσι, μπορούμε να έχουμε καθαρή συνεννόηση και αυτό που λέτε ότι μπορείτε να στηρίξετε και θέλετε να στηρίξετε μια σοβαρή προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να έχει αντίκρισμα. Σε αυτό το περιβάλλον η ελληνική Κυβέρνηση, η νέα Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις. Πάντως, δεν επέλεξε το δρόμο ούτε της πλαστότητας ούτε της λογιστικής αλχημείας. Έχουμε βάλει ένα στόχο: Μετά από πολλά χρόνια αυτός ο Προϋπολογισμό να εφαρμοστεί.


Να είναι ένας Προϋπολογισμός που στο τέλος θα πούμε ότι είναι ένας Προϋπολογισμός ειλικρινής που υλοποιείται, μαζί με τους στόχους που έχουμε θέσει για τη συγκράτηση της αύξησης του δημόσιου χρέους, για την ταυτόχρονη στήριξη της ανάπτυξης και των επενδύσεων, για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, για τη βοήθεια των ανέργων, για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και για τη στήριξη της παιδείας και της υγείας. Ακούω σε αυτήν την Αίθουσα για τις υποσχέσεις που ανελήφθησαν και γι’ αυτά που περιγράφονται ή δεν περιγράφονται στον Προϋπολογισμό. Επειδή, όμως, είναι καθαρά τα μέτρα και οι πολιτικές που εκδηλώνονται και αναγράφονται στον Προϋπολογισμό, θέλω να ρωτήσω τα εξής: Είναι αλήθεια ή όχι ότι προβλέπεται αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση ένα δισεκατομμύριο ευρώ;

Είναι αλήθεια ή όχι ότι το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης απαντά σε αυτούς που λένε «Μα, εσείς δεν λέγατε προεκλογικά πού θα βρεθούν τα λεφτά;».Είναι αλήθεια ή όχι ότι βρίσκονται τα λεφτά, αρκεί να υπάρχει βούληση αναδιανομής του εισοδήματος και αναδιανομής του πλούτου; Είναι αλήθεια ή όχι ότι υπάρχει αύξηση του Φ.Π.Α. κατά 150 εκατομμύρια ευρώ, όπως υποσχεθήκαμε προεκλογικά; Αλήθεια δεν είναι ότι είπαμε πως η προτεραιότητά μας θα είναι η υγεία και η παιδεία και ότι προβλέπουμε αύξηση στην υγεία μέσα από την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού κατά 70 εκατομμύρια ευρώ; Επίσης, δεν είναι σωστή η υλοποίηση της πολιτικής μας δέσμευσης για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, για την αύξηση των αγροτικών συντάξεων, για εισοδηματική πολιτική σε μισθούς και συντάξεις κατά 160 εκατομμύρια ευρώ;

Όπως επίσης αλήθεια δεν είναι ότι υλοποιούμε για πρώτη φορά τη δέσμευση για την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε μια χώρα και σε μια περιφέρεια εγκαταλελειμμένη; Αυτές είναι οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μιας άλλης πολιτικής. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις που μπορούν να οδηγήσουν, χωρίς μεγάλα λόγια στην έξοδο της οικονομίας από την κρίση, αλλά που δεν κοροϊδεύουν, που δεν χαϊδεύουν αφτιά, που λένε την πραγματικότητα. Για πρώτη φορά μπορούμε, με τη στήριξη όλων, στο τέλος αυτού του χρόνου να πούμε ότι έχουμε έναν Προϋπολογισμό.

Πρώτον, τον υλοποιήσαμε και, δεύτερον, είναι ένα βήμα σε μια συνολική πορεία εξόδου από την κρίση. Όμως, είναι μια έξοδος από την κρίση που δεν θα χρησιμοποιήσει ως θύματα εκείνους που χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες πολιτικές της απερχόμενης Κυβέρνησης των έξι χρόνων. Είναι μια πολιτική που μπορεί να παράγει και πλούτο, που μπορεί να κάνει πολιτικές και ευθύνης, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Γι’ αυτό η υπερψήφιση αυτού του Προϋπολογισμού δεν είναι μια συνηθισμένη πράξη που γίνεται κάθε χρόνο. Είναι μια θετική αφετηρία που μπορεί να κοιτάξει θετικά το μέλλον και καθαρά στα μάτια τους Έλληνες πολίτες και τον ελληνικό λαό. Σας ευχαριστώ.

Ο Γιαννάκης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στον στόχο της ανάπτυξης μέσω της ενεργειακής πολιτικής επικεντρώθηκε η χθεσινή τοποθέτηση του υπεύθυνου τομέα πολιτικής ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Βοιωτίας, Μιχάλη Γιαννάκη.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του:

Πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι ο Προϋπολογισμός που κουβεντιάζουμε τις μέρες αυτές είναι ο πιο κρίσιμος μετά τη Μεταπολίτευση. Εκεί συγκλίνουν όλες οι απόψεις και είναι κοινά αποδεκτό. Το θέμα είναι το εξής: Αυτός ο Προϋπολογισμός είναι αυτός που πραγματικά θα εφαρμοστεί; Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε επί μακρόν για να αποδείξουμε ότι ο συγκεκριμένος Προϋπολογισμός δεν θα εφαρμοστεί. Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομίας επιχειρηματολόγησε, μας είπε ότι θα χρειαστεί διορθώσεις, μετατροπές, θα χρειαστεί ενδεχομένως συμπληρωματικός προϋπολογισμός.Άρα, όλη αυτή η συζήτηση γίνεται επί ενός προϋπολογισμού που στην πράξη δεν θα εφαρμοστεί. Αυτό που μπορούμε, όμως, να κουβεντιάσουμε είναι η οικονομική πολιτική που ξετυλίγεται τις τελευταίες εβδομάδες από τη νέα Κυβέρνηση. Εκεί πραγματικά έχει ουσία να δούμε ποια είναι τα πρώτα βήματα κι αν πραγματικά η σημερινή Κυβέρνηση έχει κατασταλάξει στο τι ακριβώς θέλει στην οικονομική της πολιτική. Φαίνεται ότι έχει δύο στόχους. Ο ένας είναι η μείωση των δαπανών και ο άλλος η αύξηση των εσόδων. Απόλυτα λογικό. Πώς, όμως, το πετυχαίνουν αυτό αυτές οι πολιτικές που σήμερα φαίνεται να εφαρμόζει ή να θέλει να εφαρμόσει πολύ σύντομα το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Με μία απαράδεκτη φοροεπιδρομή. Μία φοροεπιδρομή που θα πλήξει κυρίως τη μεσαία τάξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την κοινωνική συνοχή, αλλά και για την αύξηση της ανεργίας.Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατά την άποψή μου λείπει ο βασικότερος στόχος σε μία οικονομική προσπάθεια μέσα από μία παγκόσμια δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε αυτές τις μέρες. Αυτό που λείπει είναι η προοπτική ανάπτυξης, είναι ο στόχος της ανάπτυξης. Δεν είδαμε μέχρι τώρα, τους δύο, τρεις πρώτους μήνες, η Κυβέρνηση να μας λέει τίποτα για την ανάπτυξη. Και όχι μόνο δεν υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο. Ακόμη και ο αναπτυξιακός νόμος που εμείς ψηφίσαμε και εφαρμοζόταν το τελευταίο διάστημα, κι αυτός παγώνει. Είναι ή δεν είναι αυτή μία σημαντική αντίφαση;Σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη, νομίζω ότι υπάρχει και το θεσμικό πλαίσιο ώστε αν το εφαρμόσουμε, να έχουμε πραγματικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και των φυσικών πόρων. Εκεί πραγματικά τα τελευταία πέντε χρόνια κάναμε μία προσπάθεια, βάλαμε γερά θεμέλια, ώστε να κτίσει πάνω σε αυτά η κυβέρνηση. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό. Υπάρχουν τα θεσμικά εκείνα εργαλεία που θα σας δώσουν τη δυνατότητα, στον ενεργειακό τουλάχιστον τομέα, να υπάρξει μία μεγάλη ανάπτυξη.Αυτά τα πέντε χρόνια καταφέραμε να καταστήσουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο. Να σας αναφέρω τους αγωγούς φυσικού αερίου –ο South Stream- την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, την αλλαγή των κλιματιστικών, το χωροταξικό σχεδιασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το θεσμικό πλαίσιο συμπαραγωγής, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, το θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας, τα βιοκαύσιμα. Αυτές είναι κάποιες σημαντικές πρωτοβουλίες που νομίζω ότι δίνουν τη δυνατότητα να υπάρξει μία σημαντική ανάπτυξη στον τομέα της ενέργειας.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να διπλασιάσουμε το αιολικό δυναμικό, να υπερτριπλασιάσουμε την ενέργεια από μικρά αρδευτικά έργα, να υπερδιπλασιάσουμε την ενέργεια από βιοκαύσιμα. Στα φωτοβολταϊκά το 2004 είχαμε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα 0,5 MW. Σήμερα έχουμε φτάσει στα 42 MW. Αυτό δείχνει ότι είναι ένα πεδίο που πραγματικά μπορεί να φέρει ανάπτυξη, μπορεί να φέρει νέες θέσεις εργασίας. Συνεχίστε πάνω σε αυτό που κτίσαμε.Η καινούρια Υπουργός –και οφείλω να το χειροκροτήσω αυτό- ήδη έδωσε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις Α.Π.Ε. Ένα νομοσχέδιο που εμείς συντάξαμε, το εμπλουτίζει και το παρουσιάζει για διαβούλευση. Αυτό είναι ένα καλό ξεκίνημα. Είμαστε εδώ να συνεισφέρουμε με προτάσεις, με διάλογο, με συνεννόηση, γιατί αυτό έχει ανάγκη η κρίσιμη περίοδος που περνάμε για να συναποφασίσουμε τι θα κάνουμε σε αυτούς τους τομείς. Επίσης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη πατρίδα μου τη Βοιωτία τα θέματα τα ενεργειακά έχουν τεράστιο ενδιαφέρον. Υπήρξαν τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδύσεις, επενδύσεις που πρέπει και να τις διαφυλάξουμε, να τις κάνουμε ακόμη πιο παραγωγικές και παράλληλα να κάνουμε συμμέτοχους σε αυτή την προσπάθεια τις τοπικές κοινωνίες από τη μία πλευρά και να διαφυλάξουμε το περιβάλλον, ένα περιβάλλον που ιδιαίτερα στο Νομό μου δεκαετίες τώρα βάναυσα καταπιέζεται. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως προείπα και στην αρχή της ομιλίας μου, τον Προϋπολογισμό θα τον χαρακτηρίσω προϋπολογισμό ανάγκης. Και προέκυψε επειδή πραγματικά το θεσμικό μας πλαίσιο εκφράζει την αναγκαιότητα κάθε χρόνο αυτή τη χρονική περίοδο να είναι υποχρεωμένη η εκάστοτε κυβέρνηση να καταθέτει έναν προϋπολογισμό. Εάν είχε τη δυνατότητα η σημερινή Κυβέρνηση δεν θα μας έφερνε αυτό τον Προϋπολογισμό. Θα περίμενε, όπως είπε και ο κ. Μεϊμαράκης, δύο και τρεις μήνες να μας φέρει το φορολογικό που ανατρέπει πολλά δεδομένα του Προϋπολογισμού, να μας φέρει το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα καταθέσει τον επόμενο μήνα να δούμε πραγματικά πού πρέπει να κινηθούμε, ώστε να έχουμε έναν προϋπολογισμό που πραγματικά και ουσιαστικά θα συζητήσουμε. Το έλλειμμα μας το παρουσιάσατε στο 12,7%. Και πραγματικά γεννιέται το ερώτημα, μέσα σε μια βδομάδα από τη στιγμή που αναλάβατε και τρεις μήνες πριν τελειώσει το οικονομικό έτος, πώς με τόση ακρίβεια προσδιορίσατε το έλλειμμα στο 12,7%; Γιατί όχι στο 13,7% ή στο 10,7%; Καταφέρατε μέσα σε πέντε μέρες να προσδιορίσετε με απόλυτη ακρίβεια ότι το έλλειμμα το 2009 θα είναι 12,7%; Η σκοπιμότητα είναι προφανής. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σίγουρα το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Κατά την άποψή μου, όμως, υπάρχουν άλλα ελλείμματα εξίσου σημαντικά: το έλλειμμα αξιοπιστίας, το έλλειμμα αρχών και αξιών, το έλλειμμα κοινωνικής συνοχής, το έλλειμμα προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικών πράξεων, το έλλειμμα συμμετοχής, το έλλειμμα συλλογικής προσπάθειας, το έλλειμμα αποφασιστικότητας, το έλλειμμα κοινωνικής αλληλεγγύης. Όλα αυτά συμπυκνωμένα εκφράζονται σαν ένα μεγάλο έλλειμμα πολιτικής και αν δεν καταφέρουμε όλοι μαζί συνεργαζόμενοι να μειώσουμε αυτό το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας της πολιτικής και των πολιτικών, τότε δεν θα μπορέσουμε ούτε να μειώσουμε ούτε να μηδενίσουμε το δημοσιονομικό μας έλλειμμα. Σας ευχαριστώ.


Ερώτηση Τόγια για γιατρό στον Ορχομενό

ΟΝΟΜΑ-ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΓΙΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΑΠ 2800 / 17-12-09

ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: Α) Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Β) Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: «ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΙΚΑ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟ»

Επανέρχομαι στο θέμα του ιατρού του ΙΚΑ στον Ορχομενό ενάμιση χρόνο μετά την τελευταία μου σχετική ερώτηση (ΑΠ 12742/23/05/2008) αφού το ζήτημα δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί.

Ο Ορχομενός, μία μεγάλη πόλη με πολλούς ασφαλισμένους του ΙΚΑ εξυπηρετείται με την παρουσία ενός γιατρού μια φορά την εβδομάδα και υπάρχουν πληροφορίες ότι ακόμη και αυτή η υπηρεσία πρόκειται να σταματήσει.

Είναι αδιανόητο να ζητάμε από εκατοντάδες συνταξιούχους, ηλικιωμένους ανθρώπους να μεταβαίνουν στην Λιβαδειά για να εξυπηρετηθούν από το εκεί υποκατάστημα του ΙΚΑ.

Η ανάγκη για άμεση τοποθέτηση μόνιμου διορισμένου γιατρού, που θα μπορεί να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους όλη την εβδομάδα, είναι επιτακτική.
Είμαι σίγουρος θα αντιμετωπίσετε το θέμα με την πρέπουσα ευαισθησία, άλλωστε η προσφορά σύγχρονων υπηρεσιών υγείας στον πολίτη και ιδιαίτερα τον ηλικιωμένο κάτοικο της Περιφέρειας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο δικαίωμα στις μέρες μας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Προβλέπεται να προχωρήσουν άμεσα στην τοποθέτηση μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο ΙΚΑ Ορχομενού;

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Την επανάληψη της «δίκης των εξ» του 1922 αποφάσισε ο Αρειος Πάγος

Υπέρ της επανάληψης της «δίκης των έξι» τάχθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, κάνοντας δεκτή εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθαν.Κονταξή. Σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο, εσφαλμένα παραπέμφθηκε η υπόθεση και ζήτησε την ισχύ της απόφασης του Ποινικού Τμήματος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κονταξής έχει υποστηρίξει ότι εσφαλμένα παραπέμφθηκε από το Ποινικό Τμήμα στην Ολομέλεια, λόγω της διαφοράς μιας ψήφου, το ζήτημα της επανάληψης της «δίκης των έξι» που έγινε το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή.
Κατά συνέπεια αναβιώνει η απόφαση του Ποινικού Τμήματος και η «δίκη των έξι» θα επαναληφθεί, ενώ αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία της δίκης. Ειδικότερα, η υπόθεση της «δίκης των έξι» απασχόλησε την Ολομέλεια του ΑΠ μετά από παραπομπή από το Ποινικό Τμήμα, καθώς οι αρεοπαγίτες του εν λόγω Τμήματος αποφάσισαν για το θέμα αυτό με διαφορά μιας ψήφου (3-2).
Η πλειοψηφία είχε ταχθεί υπέρ της επανάληψης της δίκης, καθώς έχουν αποκαλυφθεί νέα άγνωστα γεγονότα, σύμφωνα με τα οποία οι έξι ήταν αθώοι, ενώ η μειοψηφία είχε προτείνει να απορριφθεί η αίτηση επανάληψης της δίκης, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία που προσκομίστηκαν δεν θεμελιώνουν την βασιμότητα της επανάληψης της «δίκης των έξι». Η Ολομέλεια έκρινε ότι εσφαλμένα παραπέμφθηκε το ζήτημα λόγω της διαφοράς μιας ψήφου, καθώς αυτό ισχύει μόνο στις περιπτώσεις των αναιρέσεων και όχι για τις αιτήσεις επανάληψης των δικών. Στον Αρειο Πάγο αίτηση επανάληψης της δίκης υπέβαλε τον Ιανουάριο του 2008 ο Μιχάλης Πρωτοπαδάκης ο οποίος είναι εγγονός Πέτρου Πρωτοπαδάκη, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν νέα γεγονότα και νέες αποδείξεις που καθιστούν πρόδηλη την πλάνη περί των πραγμάτων κατά την διεξαγωγή της δίκης το 1922.

Το 1922 μετά την Μικρασιατική Καταστροφή εκδηλώθηκε στρατιωτικό κίνημα υπό τους συνταγματάρχες Πλαστήρα και Γονατά και τον αντιπλοίαρχο Φωκά, που προκάλεσε την παραίτηση της κυβέρνησης Τριανταφυλλάκου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου (14 Σεπτεμβρίου 1922) υπέρ του υιού του Γεωργίου Β'.Στη συνέχεια, συγκροτήθηκε στην Αθήνα Επαναστατική Επιτροπή, η οποία έκανε εκτεταμένες συλλήψεις αντιβενιζελικών πολιτικών. Σε διαδήλωση 100.000 ανθρώπων στην Πλατεία Συντάγματος, στις 9 Οκτωβρίου, ζητήθηκε η εκτέλεση των υπευθύνων της τραγωδίας. Οι Πάγκαλος, Οθωναίος, Χατζηκυριάκος αλλά και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου απαίτησαν εκτελέσεις.

Οι Πλαστήρας, Δαγκλής, Γονατάς θέλησαν κανονική δίκη. Οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν και αποφασίστηκε η ίδρυση Εκτάκτου Στρατοδικείου. Επικεφαλής της ανακριτικής επιτροπής ανέλαβε ο υποστράτηγος Θεόδωρος Πάγκαλος. Με το πόρισμα της Επιτροπής (24 Οκτωβρίου), παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Έκτακτο Στρατοδικείο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας οκτώ πρόσωπα, που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο 1920-1922, οι Δημήτριος Γούναρης, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης και Νικόλαος Στράτος(πρώην πρωθυπουργοί), Νικόλαος Θεοτόκης, υπουργός Στρατιωτικών στην Κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη, Γεώργιος Μπαλτατζής, υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη, Ξενοφών Στρατηγός, υπουργός Συγκοινωνιών στην κυβέρνηση Γούναρη, Μιχαήλ Γούδας, υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Γούναρη και Γεώργιος Χατζηανέστης, αντιστράτηγος, 59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης.

Η δίκη διεξήχθη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 1922 στην Παλαιά Βουλή. Το Στρατοδικείο παμψηφεί επέβαλε στους μεν Γεώργιο Χατζηανέστη, Δημήτριο Γούναρη, Νικόλαο Στράτο, Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, Γεώργιο Μπαλτατζή και Νικόλαο Θεοτόκη την ποινή του θανάτου και στους Μιχαήλ Γούδα και Ξενοφώντα Στρατηγό την εσχάτη των ποινών. Διέταξε την στρατιωτική καθαίρεση του αρχιστράτηγου Γεωργίου Χατζηανέστη, του υποστράτηγου Ξενοφώντος Στρατηγού και του υποναυάρχου Μιχαήλ Γούδα, ενώ τους επέβαλε και χρηματικές ποινές.Αμέσως μετά, ο επαναστατικός επίτροπος Νεόκοσμος Γρηγοριάδης μετέβη στις φυλακές Αβέρωφ, όπου κρατούντο οι έξι και τους ανακοίνωσε την καταδικαστική απόφαση και ότι η εκτέλεση θα γινόταν σε δύο ώρες. Δύο φορτηγά τους παρέλαβαν και τους μετέφεραν στο Γουδή, όπου εκτελέστηκαν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ομιλία Παπαθανάση για ΑΣΕΠ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομιλία της ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ στις 16.12.2009 στην Ολομέλεια της ΒΟΥΛΗΣ στα πλαίσια συζήτησης του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα
και άλλες διατάξεις»

«…Γιατί να «χρωστά» ο νέος άνθρωπος στον πολιτικό που δεν σέβεται την αξιοπρέπεια του , στον πολιτικό που για άγραν πελατών & ψήφων , καλλιεργεί ψευδαισθήσεις σε οικογένειες και , στον πολιτικό που δίνει σήμα προς την κοινωνία ότι «εμείς είμαστε εδώ» όχι για το καλό του κοινωνικού συνόλου , αλλά για το καλό του πελατειακού συστήματος ;
Όπως οφείλουμε να ξεφύγουμε από την παγίδα , την παθογένεια , ότι η μόνη λύση για έναν νέο άνθρωπο είναι το Δημόσιο. Αυτό απαιτεί αλλαγή κουλτούρας , απαιτεί αλλαγή τρόπου σκέψης στην οικογένεια , απαιτεί διαφορετικό σχολείο – διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα , απαιτεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας – όπως το μέτρο με την 4ετη απασχόληση των νέων με επιδοτούμενες ασφαλιστικές εισφορές – απαιτεί ανάπτυξη – νέο μοντέλο ανάπτυξης που επιτρέπει την επιχειρηματικότητα και δημιουργεί νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό είναι το κλειδί για την σωτηρία της ελληνικής οικογένειας , την απαλλαγή της κοινωνίας από τους «στρατηγούς» των ρουσφετιών – οι νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα».





Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυρίες & κύριοι συνάδελφοι,
Αναγνωρίζουμε όλοι ότι είμαστε απέναντι σε κρίση – κρίση οικονομική , κοινωνική , κρίση αξιών . Απέναντι στην κρίση αυτή το πολιτικό σύστημα , και άρα και τα κόμματα , οφείλουν να πάρουν δημόσια θέση , να ονοματίσουν τα «κακώς κείμενα» , να αποστασιοποιηθούν από λανθάνουσες πρακτικές δεκαετιών , πρακτικές όχι μόνο έργου αλλά και λόγου , και να προτείνουν λύσεις.
Η κοινωνία απαιτεί αλλαγές , απαιτεί κατάργηση των στρεβλώσεων , απαιτεί την ανατροπή του όλου «εποικοδομήματος» , αυτού που χαρακτηρίζουμε όλοι γενικά «ως σύστημα» - το σύστημα της ατολμίας του πολιτικού συστήματος απέναντι στις πελατειακές σχέσεις . Η κοινωνία επίσης απαιτεί την άμεση ανατροπή όλων των στρεβλώσεων που το πελατειακό κράτος της κυβέρνησης της Ν.Δ. , τα τελευταία πέντε χρόνια , με πλήρη συνείδηση έκτισε σε βάρος της αξιοκρατίας , της δικαιοσύνης και της διαφάνειας.
Η λύση που το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα προτείνει στην κοινωνία και στην νέα γενιά είναι όχι στην ΟΜΗΡΕΙΑ , όχι σε νέες ομηρείες νέων ανθρώπων. Όχι στην «λανθάνουσα ελπίδα» , στο όνομα της εκλογικής συναλλαγής & ψηφοθηρικής διαπραγμάτευσης. Τη λύση αυτή την προτείναμε και προεκλογικά , με δημόσιο και ξεκάθαρο λόγο , και τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν και την δέσμευση μας απέναντι στην ελπίδα της νέας γενιάς.
Καλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης , να μας απαντήσουν , να πουν στον ελληνικό λαό , αν οφείλουμε , αν πρέπει και πώς να ξεπεράσουμε αυτό το σκόπελο – των πελατειακών σχέσεων και του εμπορίου ελπίδας.
Εμείς σήμερα κάνουμε το βήμα , από τις πρώτες 100 ημέρες της κοινοβουλευτικής μας θητείας για το αίσθημα δικαίου και τους ξεκάθαρους κανόνες που αφορούν το σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσπάθησε να κάνει «ταμείο» με προσλήψεις stage ακόμη και το τελευταίο δεκαήμερο πριν τις εκλογές. Το ταμείο ήταν μείον για τη Ν.Δ. . Αυτό όμως αφορά κύρια τη Ν.Δ.
Το πραγματικό κακό σενάριο , η λανθάνουσα & άδικη πραγματικότητα που σήμερα βιώνουμε αφορά την αγωνία για το αύριο , για το επαγγελματικό και βιοποριστικό μέλλον :
1ον και αυτών των παιδιών , νέων ανθρώπων , γυναικών , μητέρων , που για 2- 3 – 4 και πλέον χρόνια δούλεψαν χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα και ασφάλιση , και
2ον , όλων των νέων ανθρώπων που τόσα χρόνια είτε δεν κατάφεραν , είτε δεν έτυχε , είτε δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο τομέα,

Και χθές και σήμερα και οι δύο αυτές ομάδες απαιτούσαν και απαιτούν αξιοκρατία , διαφάνεια , ίσα δικαιώματα στις ευκαιρίες.
Δεν χαρακτηρίζουμε τους ανθρώπους «δικούς» μας και «δικούς» σας – οφείλουμε και θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτές τις λογικές.

Όπως οφείλουμε να ξεφύγουμε από την παγίδα , την παθογένεια , ότι η μόνη λύση για έναν νέο άνθρωπο είναι το Δημόσιο. Αυτό απαιτεί αλλαγή κουλτούρας , απαιτεί αλλαγή τρόπου σκέψης στην οικογένεια , απαιτεί διαφορετικό σχολείο – διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα , απαιτεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας – όπως το μέτρο με την 4ετη απασχόληση των νέων με επιδοτούμενες ασφαλιστικές εισφορές – απαιτεί ανάπτυξη – νέο μοντέλο ανάπτυξης που επιτρέπει την επιχειρηματικότητα και δημιουργεί νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό είναι το κλειδί για την σωτηρία της ελληνικής οικογένειας , την απαλλαγή της κοινωνίας από τους «στρατηγούς» των ρουσφετιών – οι νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Γιατί να «χρωστά» ο νέος άνθρωπος στον πολιτικό που δεν σέβεται την αξιοπρέπεια του , στον πολιτικό που για άγραν πελατών & ψήφων , καλλιεργεί ψευδαισθήσεις σε οικογένειες και , στον πολιτικό που δίνει σήμα προς την κοινωνία ότι «εμείς είμαστε εδώ» όχι για το καλό του κοινωνικού συνόλου , αλλά για το καλό του πελατειακού συστήματος ;
Κάνουμε τα βήματα για την αναμόρφωση του συστήματος των προσλήψεων στο Δημόσιο με πλήρη συνείδηση της ιστορικής μας ευθύνης. Διαφάνεια και Αξιοκρατία είναι τα σημεία – οι λέξεις «κλειδιά» του συστήματος.
Όλος ο Δημόσιος Τομέας και οι φορείς του Δημόσιου Τομέα υπάγονται πλέον στον ΑΣΕΠ & ρυθμίζονται όλες αυτές οι παράμετροι ώστε ο ΑΣΕΠ να μπορεί να ανταποκριθεί επιτυχώς στην διαδικασία αυτή.
Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την παραμονή – την υποχρεωτική παραμονή στην ίδια θέση για 5ετια νοσηλευτικού προσωπικού , ώστε να ξεφύγουμε από το απαράδεκτο φαινόμενο των ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού από τα δημόσια νοσοκομεία.
Καταργείται η προσαύξηση της μοριοδότησης λόγω εμπειρίας , διαφορετικά σύμφωνα με την μελέτη του υπάρχοντος συστήματος για τα επόμενα 10-15 χρόνια ο δημόσιος τομέας θα «κλείδωνε» αποκλειστικά προς όφελος μόνο αυτών που είχαν την δυνατότητα και την ευκαιρία να εργασθούν με κάποιο τρόπο ή μέσο στον δημόσιο τομέα. Η κατάργηση αυτή δίνει το δικαίωμα της ισης ευκαιρίας στο σύστημα – ίσες ευκαιρίες σε όλους – ευκαιρίες και σε αυτούς που για οποιοδήποτε λόγο δεν είχαν την δυνατότητα της πρόσβασης έως τώρα στο δημόσιο τομέα.
Καταργείται , επιτέλους , η διαδικασία της συνέντευξης – διαδικασία που όπως υπηρετήθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. γελοιοποιήθηκε στα μάτια του κόσμου. Ουδείς , και εντός αιθούσης , από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης , νομίζω πως μπορεί να αιτιολογήσει την όποια , υποτυπώδη , αξιοπιστία της διαδικασίας αυτής, γιατί κανείς από την Ν.Δ. δεν μπήκε στο κόπο να περιφρουρήσει τη διαδικασία αυτή. Η συνέντευξη διατηρείται μόνο για ειδικό επιστημονικό προσωπικό και για την πλήρωση θέσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.
Αντί συνέντευξης , στοχευόμενη και δίκαιη μοριοδότηση προσόντων , μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων , ενώ διπλασιάζονται οι πολλαπλασιαστές του βαθμού του βασικού τίτλου σπουδών προκειμένου να ενισχυθεί η βαρύτητα του .
Εξίσου δίκαιο και σημαντικό μέτρο , αποτελεί η διαδικασία του 50% - για το 50% των θέσεων που προκηρύσσονται δεν λαμβάνεται υπόψη η εμπειρία ως βαθμολογούμενο κριτήριο , δίνεται λοιπόν καθαρό δικαίωμα στους νέους ανθρώπους, χωρίς επαγγελματική εμπειρία , αποκαθιστώντας έτσι την αδικία, του δικαιώματος της ίσης ευκαιρίας, σε νέους που για πρώτη φορά μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Εκλογικεύεται η μοριοδότηση της ανεργίας σε σχέση με αυτήν της εμπειρίας και εξίσου σημαντικό βήμα είναι η μοριοδότηση των μονογονεικών οικογενειών ,ενώ καταργείται το κριτήριο της ηλικίας.
Καταργούνται οι προσχηματικές συμβάσεις έργου – συμβάσεις του αποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία , με το απαραίτητο μεταβατικό στάδιο για τους ήδη υπηρετούντες. Όλες οι διαδικασίες πλέον μόνο μέσω ΑΣΕΠ.
Καταργούνται τα stage στο δημόσιο τομέα , η μαθητεία εξελίχθηκε , με τις ευλογίες και την μικροπολιτική της Ν.Δ σε εργασιακό μεσαίωνα. Ανασφάλιστη εργασία , επί μήνες , επί χρόνια. Θέσεις που εμφανίζονταν ή εξαφανίζονταν ανάλογα με τα τηλέφωνα γαλάζιων στελεχών.

Από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Απρίλιο του 2007 η κυβέρνηση της Ν.Δ. ενέκρινε την πρόσληψη 92.841 συμβασιούχων με συμβάσεις έργου , 62.417 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και 108.075 εποχικά απασχολουμένων.ενδεικτικά δε , από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2009 η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξήγγειλε 76.019 θέσεις απασχόλησης , και όλες αυτές καλύφτηκαν χωρίς ΑΣΕΠ , ήτοι ,
3500 stage , 18 μήνες σε φορείς του τομέα υγείας , 1500 stage , 18 μήνες σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας, 2000 stage , 18 μήνες σε τομείς πολιτιστικής κληρονομιάς, .11.200 θέσεις συμβασιούχων σε ΟΤΑ , 10.000 θέσεις μερικής απασχόλησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, 12.000 stage , 18 μήνες σε φορείς δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα , 20.000 θέσεις ανέργων στους ΟΤΑ ,παράταση 8.000 θέσεων stage , σε ΟΤΑ. κλπ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ,

Θεωρείτε ότι μπορούμε ως κοινωνία , ως δημόσιος τομέας , ως οικονομική & δημοσιονομική διαχείριση , ως πολίτες της χώρας αυτής να συνεχίσουμε έτσι; Χωρίς μέτρο , χωρίς αξιοκρατία , χωρίς στόχο και έλεγχο; Μπορούμε στο βωμό της μικροπολιτικής να θυσιάζουμε κάθε νέα γενιά;
Αν πιστεύεται πως όχι , τότε με τη σειρά σας ή πρέπει να προτείνεται ένα καλύτερο σχέδιο νόμου από αυτό που σήμερα συζητούμε ή να ψηφίσετε αυτό που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , στις πρώτες 100 ημέρες , κατέθεσε.!!

Ομιλία Γιαννάκη για ΑΣΕΠ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
για την ομιλία του Μ. Γιαννάκη σχετικά με τις ρυθμίσεις του ΑΣΕΠ

Ο Βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης τοποθετήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Στην εισήγησή του ο Μιχάλης Γιαννάκης αναφέρθηκε: «στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, που ενώ συστάθηκε από το ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια υπονομεύτηκε από τις ίδιες του τις Κυβερνήσεις, ανοίγοντας φεγγίτες και παράθυρα.» Στη συνέχεια, αφού συμφώνησε με την υπαγωγή όλων προσλήψεων στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, επεσήμανε τις δυσκολίες που προκύπτουν από το γεγονός της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησής του από το Κράτος. «Ζητάμε από 200 άτομα, χωρίς καμία επιπλέον πρόβλεψη για προσωπικό ή επιπλέον κονδύλια, να φέρουν εις πέρας ένα ακόμα μεγαλύτερο έργο από αυτό που πραγματοποιούν σήμερα» τόνισε ο Μιχάλης Γιαννάκης και συνέχισε λέγοντας ότι: «η κατάργηση της μοριοδότησης είναι η πλέον άδικη ρύθμιση αυτού του νομοσχεδίου για τους συμβασιούχους του δημοσίου. Δεν μπορεί, άνθρωποι που έχουν την εμπειρία, που ξέρουν τη δουλειά, να μένουν στο περιθώριο. Πρέπει να μοριοδοτούνται για την εμπειρία τους δεδομένου ότι τις περισσότερες φορές καλύπτουν όχι εποχικές, αλλά πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Τέλος, κάνοντας μια ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα από επιχειρήσεις που ελέγχονται από το δημόσιο, στην περιοχή της Βοιωτίας, απευθυνόμενος στον Υπουργό Εσωτερικών, ο Μιχάλης Γιαννάκης ζήτησε χαρακτηριστικά: «να αναλάβει ο Υπουργός, σε αυτό το νομοσχέδιο, την πρωτοβουλία για να θεσμοθετηθεί η μοριοδότηση της εντοπιότητας για επιχειρήσεις όπως η ΛΑΡΚΟ και η ΕΑΒ. Σε αυτές τις επιχειρήσεις εργάζονται νέοι από την ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας και θα πρέπει να δοθεί μέσω της μοριοδότησης η δυνατότητα να εξακολουθούν να απασχολούνται νέοι από την περιοχή ώστε να αποτραπεί η εγκατάλειψη της περιφέρειας. Οφείλουμε να δώσουμε στους νέους την δυνατότητα να μείνουν στον τόπο τους. Άλλωστε, αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν υποστεί τις συνέπειες από την λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων και των περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκαλούν, θα πρέπει να αποκομίσουν και τα οφέλη από μια σταθερή δουλειά. Άρα, ειδικά για αυτή την κατηγορία, θα πρέπει, οπωσδήποτε, να ισχύσει η μοριοδότηση»

Ανέλαβε η Κατερίνα Διαμαντοπούλου

Τα καθήκοντά της ανέλαβε η νέα Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου, σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Λαμία, στα γραφεία της Περιφέρειας.
Στην ομιλία της, η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι «θα συνεργαστώ με όλους εκείνους που έχουν σαν αξίες την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, την ανάπτυξη με κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία, την εργατικότητα, τη διαφάνεια και το σεβασμό στον πολίτη.» Η κ. Διαμαντοπούλου κατέληξε επισημαίνοντας ότι «θα εργαστώ έχοντας ως βασικό γνώμονα τους στρατηγικούς στόχους της Κυβέρνησης για περιφερειακή ανάπτυξη και πραγματική αποκέντρωση.»
Στην εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι των παραγωγικών και οικονομικών φορέων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς και ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, κ. Νικόλαος, και ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, κ. Χρυσόστομος.

Πιάστηκε δραπέτης των φυλακών Χαλκίδας

Ένας 35χρονος οδηγώντας αυτοκίνητο ιδιοκτησίας άλλου ατόμου δεν σταμάτησε σε σήμα τροχονόμων για υπερβολική ταχύτητα στο 82ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Αθηνών -Πατρών και προσπάθησε να διαφύγει αναπτύσσοντας ταχύτητα. Στην συνέχεια ακολουθούμενος από περιπολικό της τροχαίας αυτοκινητοδρόμων έπεσε σε μπάρα των διοδίων Καλαμακίου και προξένησε φθορές. Τελικά το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε στο 71ο χιλιόμετρο της Αθηνών - Κορίνθου και σε έλεγχο που έγινε, βρέθηκε να κατέχει 51 ναρκωτικά χάπια και πλαστή άδεια οδήγησης η οποία έχει κλαπεί την 1η Αυγούστου 2005 από διεύθυνση του υπουργείου Συγκοινωνιών περιοχής της Θεσσαλίας και την επέδειξε στους αστυνομικούς κατά τον έλεγχο.

Στην συνέχεια όταν ο 35χρονος προσήχθη στην ασφάλεια Κορίνθου διαπιστώθηκε ότι είναι δραπέτης των φυλακών Χαλκίδας όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για υπόθεση ναρκωτικών και αναζητείτο από 29 Αυγούστου 2006. Επίσης να σημειωθεί ότι σε βάρος του εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ύστερα από απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών με την οποία έχει καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Κορίνθου.
Πηγή: ΑΝΑ

Αυτοκτόνησε φοιτητής στην Κοζάνη

Απαγχονισμένος, μέσα στο διαμέρισμα όπου διέμενε στην Κοζάνη, βρέθηκε ένας 24χρονος φοιτητής.Σύμφωνα με πληροφορίες, τον νεαρό εντόπισαν χθες το απόγευμα φίλοι του, οι οποίοι και ειδοποίησαν την αστυνομία.Ο νεαρός φοιτητής καταγόταν από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Δίπλα του βρέθηκε ένα σημείωμα, στο οποίο εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα.Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κοζάνης.
www.zougla.gr

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Ανακλήθηκαν 800 χιλιάδες εμβόλια για τη νέα γρίπη

Με το αιτιολογικό ότι είχαν χάσει την αποτελεσματικότητά τους, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές αποφάσισαν σήμερα να ανακαλέσουν 800.000 δόσεις του εμβολίου Sanofi Pasteur, οι οποίες προορίζονταν για την προστασία βρεφών και παιδιών από τη νέα γρίπη Α.Πρόκειται για τέσσερις παρτίδες εμβολίων, που αφορούσαν παιδιά ηλικίας από έξι μηνών έως τριών ετών.Σε σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η ανάκληση αφορά 800.000 δόσεις μερικές από τις οποίες όμως μπορεί να έχουν ήδη χορηγηθεί.
Κατά την αποστολή τους οι παρτίδες πληρούσαν όλα τα κριτήρια των ομοσπονδιακών υπηρεσιών υγείας. Η μείωση της αποτελεσματικότητάς τους παρατηρήθηκε μετά από την παράδοσή τους, κατά τη διάρκεια ελέγχων της Sanofi Pasteur, η οποία ενημέρωσε τα CDC.
www.zougla.gr

Δυστύχημα στο πέταλο του Μαλιακού

Μία γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο, όταν το αυτοκίνητό της συγκρούστηκε με φορτηγό στο 207ο χλμ Αθηνών - Λαμίας, στο πέταλο του Μαλιακού. Η οδηγός του ι.χ. έκανε αναστροφή και βρέθηκε κάτω από τις ρόδες του φορτηγού ψυγείου. Τα δύο οχήματα, αμέσως μετά τη σύγκρουση, τυλίχτηκαν στις φλόγες. Άντρες της Τροχαίας διέκοψαν προληπτικά την κυκλοφορία στο ρεύμα ανόδου.
www.zougla.gr

Ερώτηση Παπαθανάση στον Γερουλάνο για το ΚΑΣ στη Φωκίδα

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ , Βουλευτής Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ
Αριθμ. πρωτ. 2521/14.12.2009
14.12.2009
Προς
Τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο
Θέμα : Λειτουργία Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Εξέταση αναοριοθέτησης Ζωνών Προστασίας Α΄ και Β΄ και καθορισμού χρήσεων γης και όρων δόμησης στη Ζώνη Β΄ του αρχαιολογικού χώρου Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου.

Κύριε Υπουργέ ,
Η όποιας μορφής ανάπτυξη εντός των ζωνών προστασίας του αρχαιολογικού χώρου Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου εξαρτώνται άμεσα από τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου , αλλά και το χρόνο που λαμβάνονται οι αποφάσεις αυτές. Ήδη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εκκρεμούν πάνω από είκοσι υποθέσεις από τη Φωκίδα , υποθέσεις Δήμων , υποθέσεις Υπουργείων και Ιδιωτών. Αντιλαμβάνεστε ότι η οποιαδήποτε επένδυση στην περιοχή δεν μπορεί να υλοποιηθεί με αυτούς τους χρόνους αναμονής , ενώ δυστυχώς έχουμε και το φαινόμενο βασικές υποδομές Δήμων να αδυνατούν να υλοποιηθούν λόγω της όλης διαδικασίας και αντιμετώπισης. Οφείλουμε , και έχουμε θέσει σε γνώση σας ειδικές περιπτώσεις , επιχειρήσεων ή και δημόσιων υποδομών που λειτουργούν επί δεκαετίες στην περιοχή και η οποιαδήποτε είτε αδειοδοτική τους διαδικασία , είτε αναπτυξιακή τους προσπάθεια προσκρούει στο όλο σύστημα αντιμετώπισης/εξέτασης των θεμάτων, μόνο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Επίσης , ουσιαστικό ζητούμενο για την οικονομία και κοινωνία της περιοχής , είναι εδώ και χρόνια η «εξέταση αναοριοθέτησης των Ζωνών Α΄ και Β΄ Προστασίας του Δελφικού Τοπίου και ο επανακαθορισμός των χρήσεων γης καθώς και όρων των δόμησης εντός της Ζώνης Β΄».
Αποτελεί κοινή συνείδηση , η ανάγκη της διαχρονικής προστασίας και σεβασμού του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών. Η προστασία αυτή θέλουμε να έχει συνέπεια και συνέχεια από όλους , την Κεντρική Εξουσία, του Τοπικούς Άρχοντες , τους Επιστήμονες και τους Κατοίκους της περιοχής. Αυτή η συνέπεια και συνέχεια από τη μια απαιτεί ισονομία και ισοπολιτεία , από την άλλη απαιτεί μέτρα και παρεμβάσεις , τα οποία το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού οφείλει να λάβει , με επιστημονικά , οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια , αλλά και με την ουσιαστική στήριξη της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και την άρση δυσλειτουργιών γραφειοκρατίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Έχουν παραδοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας οι προτάσεις της δεύτερης επιτροπής επιστημόνων που συστήθηκε με σκοπό την μελέτη και την πρόταση της για την αναοριοθέτηση των Ζωνών Α΄ και Β΄ Προστασίας και καθορισμού χρήσεων γης και όρων δόμησης στη Ζώνη Β΄ του αρχαιολογικού χώρου Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου;
2. Ποια είναι τα χρονικά όρια που θέτει η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου σε συνεργασία με την Τοπική & Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας , σε συνεργασία με τους Επιστημονικούς και Οικονομικούς Φορείς της περιοχής για την νέα διαδικασία διαβούλευσης σχετικά με το ζήτημα της αναοριοθέτησης των Ζωνών Α΄ και Β΄ Προστασίας και καθορισμού χρήσεων γης και όρων δόμησης στη Ζώνη Β΄ του αρχαιολογικού χώρου Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου;
3. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης θεμάτων που αφορούν τη Φωκίδα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο;
4. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για την αντιμετώπιση «γραφειοκρατικών φαινομένων» , κύρια την απαράδεκτη για εμάς κατάσταση, που ίσχυσε τα τελευταία χρόνια , όλα ανεξαιρέτως τα θέματα να κρίνονται σε κεντρικό επίπεδο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο;
5. Ποια μέτρα θα λάβετε για την άμεση στήριξη της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με επιστημονικό και κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό φύλαξης και συντήρησης του αρχαιολογικού χώρου ;


Η Ερωτώσα Βουλευτής

Αφροδίτη Παπαθανάση

Ερώτηση Γιαννάκη για τον Ασωπό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
για την ερώτηση σχετικά με τον Ασωπό

Ερώτηση, σχετικά με την παράνομη διακίνηση κομποστοποιημένων τοξικών αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού. κατέθεσε ο Βουλευτής Βοιωτίας Μιχάλης Γιαννάκης, με αφορμή το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας www.zougla.gr. Στην ερώτηση του ο Βοιωτός πολιτικός ζητά ενημέρωση από την αρμόδια Υπουργό σχετικά με την ακρίβεια των δημοσιευμάτων καθώς και για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την χρηστή διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2009

ΘΕΜΑ: «Παράνομη Διακίνηση Τοξικών Αποβλήτων στην Περιοχή του Ασωπού»

Κυρία Υπουργέ,
Η ρύπανση του Ασωπού είχε αναδειχθεί από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της χώρας μας τις τελευταίες δεκαετίες. Παρά τις επίμονες προσπάθειες της προηγούμενης Κυβέρνησης, οι οποίες πρέπει να εντατικοποιηθούν, τα προβλήματα είναι υπαρκτά.

Στην έντονη ανασφάλεια των κατοίκων της περιοχής για την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και την καταλληλότητα των πόσιμων και αρδευτικών υδάτων, η γενικόλογη αρχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι «ο ρυπαίνων θα σταματήσει να ρυπαίνει και θα πληρώσει για την απορρύπανση» αποτελεί πρόσθετο παράγοντα ανησυχίας, αφού δεν δίνει λύσεις στα άμεσα προβλήματα των κατοίκων και παραπέμπει για λύσεις στο αόριστο μέλλον.

Σε αυτό το ήδη τεταμένο αίσθημα ανασφάλειας, προστίθενται και νέα δημοσιεύματα που θέλουν στην ευρύτερη περιοχή να διενεργείται παράνομο εμπόριο κομποστοποιημένων τοξικών αποβλήτων, με άγνωστους παραλήπτες. Παραμένουν έτσι σημαντικά ερωτήματα όχι μόνο για το πώς και ποιοι παράγουν τοξικά απόβλητα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτά διοχετεύονται ξανά στο φυσικό περιβάλλον. Στο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας www.zougla.gr αναφέρεται συγκεκριμένα ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος εδώ και 18 μήνες ερευνούν την συγκεκριμένη υπόθεση, χωρίς ωστόσο να γίνεται μνεία για τα αποτελέσματα των υπόψη ερευνών.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
-Επιβεβαιώνετε η διαψεύδετε το υπόψη δημοσίευμα για παράνομη διακίνηση τοξικών αποβλήτων στην περιοχή του Ασωπού και αν τα επιβεβαιώνει, σε ποια συμπεράσματα έχουν καταλήξει οι έρευνες των Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος;
-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η πολιτική ηγεσία ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης και εμπορίας τοξικών αποβλήτων;
-Ποιες ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος εγγυώνται την διασφάλιση της χρηστής διαχείρισης αποβλήτων από τις βιομηχανίες της περιοχής;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Με Καποδίστρια2 οι τοπικές εκλογές στις 14 Νοεμβρίου 2010

Με το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη θα γίνουν οι εκλογές στις 14 Νοεμβρίου. Αυτό επιβεβαιώσε κατά την ομιλία του στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου: «Πέραν της εμπέδωσης ενός αυτόνομου πολιτικού συστήματος λογοδοσίας και διαφάνειας, απαιτείται και η οικοδόμηση ενός κράτους που τοποθετεί στο επίκεντρο της δράσης του τον πολίτη και τις ανάγκες του. Αυτή είναι η αφετηρία της νέας αρχιτεκτονικής για τη διοίκηση και αυτοδιοίκηση στη χώρα, την οποία προωθούμε και θα ολοκληρώσουμε έγκαιρα, έτσι, ώστε στις 14 Νοεμβρίου του 2010 να εκλέξουμε τους νέους δημάρχους και περιφερειάρχες. Με την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η κεντρική διοίκηση του κράτους απελευθερώνεται και αφιερώνεται στην επιτελική, σχεδιαστική, συντονιστική και ελεγκτική δράση. Το Δημόσιο εξοικονομεί τεράστιους πόρους από τη μείωση των βαθμών της διοίκησης σε 3 από 5 που είναι σήμερα και ξεκινά να λειτουργεί με επίκεντρο την εξυπηρέτηση των πολιτών, την εξεύρεση λύσεων για τα καθημερινά τους προβλήματα. Είναι μια τεράστια τομή που θα προσαρμόσει το διοικητικό μοντέλο της χώρας στα πρότυπα κάθε σύγχρονου κράτους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το πρωί της Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στο MEGA είχε επαναλάβει τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι επόμενες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα γίνουν με το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας που θα προκύψει από τον «Καποδίστρια 2» και με αιρετές περιφέρειες. Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης η έλλειψη πόρων δεν αποτελεί εμπόδιο για την υλοποίηση του Καποδίστρια ΙΙ. Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις της Επιτροπής που θα περιγράφουν τον τρόπο λειτουργίας των νέων δήμων αλλά και τις αρμοδιότητές τους πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα λίγο πριν το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τον Ιανουάριο (18-20/1 στην Αθήνα), ενώ η συζήτηση για τον αριθμό των δήμων και των περιφρειών (οι νομαρχίες θα μετατραπούν σε περιφερειακά διαμερίσματα) θα ξεκινήσει αμέσως μετά προκειμένου το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα όσα έχει αποκαλύψει η αυτοδιοίκηση gr ο «Καποδίστριας ΙΙ» θα βασισθεί στη μελέτη του ΙΤΑ που σημαίνει ότι οι δήμοι θα μειωθούν από 1034 σε 380 με 400, ενώ έγνωστο παραμένει ποιον θα είναι ο νέος αριθμός των 13 περιφερειών, οι οποίες αποκτούν πλέον αναβαθμισμένο ρόλο, καθώς ο περιφερειάρχης ή το περιφερειακό συμβούλιο θα εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες.
www.aftodioikisi.gr

Ποντικοί στο Δημαρχείο Οινοφύτων

Απόπειρα διάρρηξης στο Δημαρχείο Οινοφύτων. Οι δράστες επιχείρησαν το πρωί να εισέλθουν στο κτήριο, ξηλώνοντας τα προστατευτικά κάγκελα ενός παραθύρου. Ωστόσο, ενεργοποιήθηκε και χτύπησε ο συναγερμός, με αποτέλεσμα να τραπούν σε φυγή.Επί τόπου έσπευσαν τόσο οι άνδρες της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης όσο και η αστυνομία, χωρίς όμως έως τώρα να έχουν εντοπίσει ίχνη των δραστών.

Πυρκαγιά στην καφετέρια του Σόμμερ στη Γλυφάδα

Στις φλόγες τυλίχθηκε λίγα λεπτά μετά τις 04:00 τα ξημερώματα, το ισόγειο και ο 1ος όροφος της καφετέριας "Oxygen", η οποία βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μπότσαρη και Παπανδρέου στην περιοχή της Γλυφάδας και ανήκει στον ηθοποιό, Kώστα Σόμμερ.Σύμφωνα με πληροφορίες, άνδρες της Πυροσβεστικής απεγκλώβισαν ένα άτομο από υπερκείμενο όροφο, ενώ εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους πολλά διαμερίσματα.(Φωτογραφία από το καφέ-εστιατόριο)Στο σημείο έσπευσαν αρχικά 4 οχήματα της Πυροσβεστικής, ενώ στη συνέχεια συνέδραμαν ακόμη δύο.

Μέχρι στιγμής άγνωστη παραμένει η αιτία που προκάλεσε τη φωτιά. Να σημειωθεί ότι μόλις ένα μήνα πριν, ο ηθοποιός είχε προχωρήσει στην ανακαίνιση του καταστήματος, ενώ από την πλευρά τους οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως στο παρελθόν είχαν ζητήσει την απομάκρυνση της καφετέριας από την περιοχή, αφού όπως ισχυρίζονται δεν πληρεί επαρκή μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγα λεπτά μετά τις 05:00 το πρωί, όταν και κατέφτασε στο σημείο ο ηθοποιός και ιδιοκτήτης, αντιμετώπισε το μένος των κατοίκων, καθώς τον θεωρούν υπεύθυνο για τις υλικές ζημιές που υπέστησαν οι βεράντες των σπιτιών τους.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Αυτοκτόνησε συνεργάτης του Β. Μεϊμαράκη

Αυτοκτόνησε ο επιχειρηματίας Νίκος Κοτσυφάκης, συνεργάτης του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο επιχειρηματίας, που αυτοπυροβολήθηκε με κυνηγετική καραμπίνα σε πάρκινγκ στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», άφησε σημείωμα στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα που τον ενέπλεξαν σε κύκλωμα τοκογλυφίας, εξ αιτίας του οποίου κατεστράφη οικονομικά.
www.zougla.gr

Στα 2 ευρώ ανά δέντρο η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών

Στην καταβολή 44 εκατομμυρίων ευρώ για την αποζημίωση ελαιοπαραγωγών βρώσιμης ελιάς προχώρησε σήμερα η Κυβέρνηση, κατόπιν σχετικής απόφασης της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνας Μπατζελή, και έγκρισής της από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ.Συγκεκριμένα, προβλέπονται αποζημιώσεις ύψους 2 ευρώ ανά δέντρο για τις ζημιές που προκλήθηκαν από πυρηνοτρήτη στην ελαιοπαραγωγή των Νομών Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χαλκιδικής.

Επίσης, θα αποζημιωθούν και οι παραγωγοί των οποίων οι μηλιές προσεβλήθησαν από φουζικλάδι στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα στους Νομούς Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας. Σε δηλώσεις της, η κ. Μπατζελή τόνισε: «Στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του ΕΛΓΑ και του επαναπροσδιορισμού των κινδύνων που καλύπτονται, η ασφάλιση της παραγωγής και η ορθολογικότερη διαχείριση του συστήματος αποζημιώσεων αποτελούν προτεραιότητα της αγροτικής μας πολιτικής».
www.zougla.gr

Οριστικά στην Αμφισσα η δίκη για την υπόθεση Γρηγορόπουλου

Οριστικά στην Άμφισσα θα διεξαχθεί τελικά η δίκη για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής, απέρριψε πριν από λίγο τη δεύτερη αίτηση που είχε καταθέσει η μητέρα του αδικοχαμένου μαθητή, στην οποία ζητούσε να μη γίνει η δίκη στην Άμφισσα αλλά στις φυλακές Κορυδαλλού.

Τέθηκε σε λειτουργία η 2η φιλτρόπρεσα στο Αλουμίνιο

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η 2η ΦΙΛΤΡΟΠΡΕΣΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
ΤΗΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ενημερώνει για την έναρξη λειτουργίας της 2ης φιλτρόπρεσας στο εργοστάσιο της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», η οποία θα συμβάλει δραστικά στην εξάλειψη της απόθεσης των καταλοίπων βωξίτη στον Κορινθιακό, σε συμφωνία με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους της εταιρείας.

Από το 2006 εγκαταστάθηκε και βρίσκεται σε λειτουργία ειδική φιλτρόπρεσα, η πρώτη σε ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής αλουμίνας, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία και η δεύτερη φιλτρόπρεσα με σημαντικά άμεσα οφέλη.

Το κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης ανήλθε στα €5 εκ., ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί και επόμενη φάση επένδυσης για την εγκατάσταση 3ης φιλτρόπρεσας. Ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ έθεσε σε εφαρμογή το επενδυτικό πρόγραμμα για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των καταλοίπων βωξίτη, αξιοποιώντας πρότερες μελέτες σχετικά με την ξήρανση της ερυθράς ιλύος και σειρά τεχνικών δοκιμών για την εξεύρεση του κατάλληλου βιομηχανικού εξοπλισμού.
Η επεξεργασία της ερυθράς ιλύος με φιλτρόπρεσα αποτελεί την πλέον εξελιγμένη τεχνική και επιτρέπει την αξιοποίηση των Καταλοίπων του Βωξίτη σε άλλες χρήσεις. Παράλληλα:
· Επιτρέπει τη μείωση του όγκου απόθεσης στη ξηρά
· Συντελεί στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων χάρη στην αξιοποίηση του διηθήματος σε διάφορες εφαρμογές,


Ταυτόχρονα, σε εφαρμογή των αποτελεσμάτων ενός μακροχρόνιου και πολυσύνθετου ερευνητικού προγράμματος σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο και συνεχίζεται, ένα μέρος των καταλοίπων βωξίτη έχει ήδη διατεθεί ως πρώτη ύλη στην τσιμεντοβιομηχανία, την κεραμοτουβλοποιία και σε γεωλογικούς φραγμούς σε ΧΥΤΑ, ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως υπόστρωμα στην οδοποιία.

Από το 2005 που ανέλαβε ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες βελτίωσης του περιβάλλοντος με σημαντικές ανάλογες επενδύσεις. Κατά την τελευταία τριετία μόνο, ξεκίνησαν ή ολοκληρώθηκαν έργα που συντελούν ουσιαστικά στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν και πρόκειται να ολοκληρωθούν επενδύσεις με αξιοσημείωτα περιβαλλοντικά οφέλη συνολικού ύψους άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ, 50% εκ των οποίων αφορούν την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των καταλοίπων βωξίτη από την παραγωγή αλουμίνας, το οποίο και αποτελεί από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως του κλάδου παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου.

Θρίλερ με ληστές στην Ερέτρια

Θρίλερ με τον δεύτερο ληστή που χτύπησε το πρωί την τράπεζα Eurobank στο Αλιβέρι.Άνδρες της αστυνομίας διεξάγουν εκτεταμένες έρευνες στον περιβάλλοντα χώρο και μέσα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Holidays in Evia Eretria Village Club, στο οποίο εκτιμάται ότι «ταμπουρώθηκε» ο ληστής μετά τη σύλληψη του συνεργού του.Tην ίδια ώρα, έχουν δοθεί ρητές εντολές σε προσωπικό και ενοίκους να μην βγουν στον αχανή περιβάλλοντα χώρο του συγκροτήματος, καθώς υπάρχει ο φόβος μήπως ο ληστής πάρει κάποιον όμηρο. Ληστεία και καταδίωξηΌλα ξεκίνησαν στις 11:50 το πρωί, όταν οι δύο ένοπλοι εισέβαλαν στο υποκατάστημα της Eurobank, στο Αλιβέρι. Αστυνομικοί έφθασαν στο σημείο την ώρα που οι δράστες διέφευγαν με το κλεμμένο αυτοκίνητο που είχαν σταθμεύσει έξω από την τράπεζα.Ακολούθησε καταδίωξη με ανταλλαγή πυροβολισμών.

Εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό του δεύτερου ληστή
Οι δράστες έφθασαν στην Ερέτρια και εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο στο πίσω μέρος της ξενοδοχειακής μονάδας. Ο ένας από τους δύο ληστές, αλβανικής καταγωγής, συνελήφθη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει τραυματιστεί από την ανταλλαγή πυρών. Στην κατοχή του βρέθηκε ένα Uzi. Ο δεύτερος ληστής αναζητείται. Όπως δήλωσε στη zougla.gr ο αστυνομικός διευθυντής Εύβοιας, Σπύρος Γλύμης, έχει τραυματιστεί και αυτός από τα πυρά των αστυνομικών και πιθανότατα έχει ταμπουρωθεί σε κάποιο από τα σπιτάκια που διαθέτει η ξενοδοχειακή μονάδα. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το σημείο και κάνουν εκτενείς έρευνες για τον εντοπισμό του κακοποιού.
www.zougla.gr

Νεκρά 60 πρόβατα από άγνωστη αιτία

Κάθε μέρα εδώ και περίπου μία εβδομάδα βρίσκει νεκρά ζώα στο κοπάδι του. Ο λόγος για τον κτηνοτρόφο Γιώργο Πέπα που σταδιακά έχασε περισσότερα από 60 πρόβατα σε σύνολο 150 παραγωγικών ζώων.Το κοπάδι, που έβοσκε σε περιοχή της Βρύσης Ευβοίας, προφανώς δηλητηριάστηκε από άγνωστη αιτία.Ο κτηνίατρος Σοφία Μαρίνα που εξέτασε τα ζώα πήρε δείγμα και το έστειλε στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή.

Οι μέρες περνούν και κανείς από την υπηρεσία δεν έχει ενημερώσει τον κτηνοτρόφο για το τι δηλητηρίασε τα ζώα του, αν πρόκειται για μεταδοτική πάθηση ή τι τέλος πάντων συμβαίνει, για να προστατευτούν αν είναι απαραίτητο και τα υπόλοιπα κοπάδια της περιοχής.«Έχουμε καταστραφεί οικονομικά. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα ζώα μας και αν είναι επικίνδυνο το γάλα που παράγουν» λέει στη zougla.gr ο γιος του κτηνοτρόφου Αριστείδης Πέπας.
www.zougla.gr

Βγαίνουν στην επιφάνεια τα απόβλητα του Ασωπού

Μετά από πολύμηνες έρευνες, το Σώμα Επιθερητών Περιβάλλοντος βρίσκεται στα ίχνη κυκλώματος παράνομης διακίνησης αποβλήτων στην περιοχή του Ασωπού.Οι Επιθεωρητές έχουν ήδη συντάξει απόρρητο πόρισμα για την εν λόγω υπόθεση και το έχουν παραδώσει στην υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Συγκεκριμένα, η εν λόγω υπόθεση ερευνάται τους τελευταίους 18 μήνες.Μέχρι στιγμής τα στοιχεία που υπάρχουν, δείχνουν πως πίσω από την υπόθεση βρίσκεται μονάδα κομποστοποίησης που διαχειρίζεται επ’ αμοιβή επικίνδυνα τοξικά και βιομηχανικά απόβλητα για λογαριασμό τόσο ελληνικών όσο και πολυεθνικών εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις για την εν λόγω επιχείρηση, οι οποίες έχουν δοθεί και αυτές στην υπουργό Περιβάλλοντος.Από την μεριά τους οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος ερευνούν και άλλες περιπτώσεις παράνομης διάθεσης αποβλήτων, όχι μόνο στην περιοχή του Ασωπού, αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας. Εν τω μεταξύ για τις εν λόγω υποθέσεις έχει ήδη ζητηθεί η συνδρομή της Αστυνομίας και αναμένονται εξελίξεις.
www.zougla.gr

Ορχομένια η νέα περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή

Το επίσημο βιογραφικό της συμπατριώτιδος κ. Λιονή.

Η Μαρία Λιονή το γένος Γεωργίου Τσαγαλά, Δικηγόρος παρ’ Εφέταις, γεννήθηκε στην Λειβαδιά Βοιωτίας το 1959. Το 1976 πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το έτος 1981 με γενικό βαθμό πτυχίου «΄Αριστα». Παντρεύτηκε το 1980 στο Ρέθυμνο Κρήτης με τον Χρήστο Λιονή, Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης και απέκτησαν δύο παιδιά. Από το 1983 ασκεί μάχιμη δικηγορία στο Ρέθυμνο, όπου συγχρόνως αναπτύσσει την πολιτική και την κοινωνική της δράση μέχρι σήμερα. Υπηρετεί την τοπική αυτοδιοίκηση με διάφορους ρόλους σε Νομαρχιακά και Δημοτικά συμβούλια από το 1987 σχεδόν αδιαλείπτως και συγκεκριμένα:
Ø Την δημοτική περίοδο 1987-1990 εκλέγεται δημοτική σύμβουλος Ρεθύμνου σε ηλικία 26 ετών, και υπηρετεί την Αυτοδιοίκηση ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί τέσσερα (4) συνεχή έτη.
Ø Στις εκλογές για την πρώτη αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (1995-1998) εκλέγεται Νομαρχιακή Σύμβουλος, και υπηρετεί επί τρία έτη ως Αντινομάρχης αρμόδια για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Μέριμνας.
Ø Στις δημοτικές εκλογές (2007), εκλέγεται δημοτική σύμβουλος Ρεθύμνου, και υπηρετεί επί δύο χρόνια ως Αντιδήμαρχος αρμόδια για θέματα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, και σήμερα συνεχίζει την θητεία της ως εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΑΠΗ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ», Αντιπρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ», Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου (ΚΕΔΗΡ) η οποία διαχειρίζεται τα προγράμματα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», «ΚΗΦΗ», «ΚΔΑΠ», κ.λ.π., τα οποία αρχίζουν να λειτουργούν επί Αντιδημαρχίας Μαρίας Λιονή, όπως και το Τμήμα της Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Ρεθύμνου και το «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» για άπορους και ανασφάλιστους πολίτες, ημεδαπούς και αλλοδαπούς.

Εκτός από τη συμμετοχή της στην τοπική αυτοδιοίκηση συμμετέχει και σε άλλες πρωτοβουλίες και κοινωνικούς φορείς και είναι μέλος πολλών διοικητικών συμβουλίων κοινωνικών και εθελοντικών οργανώσεων.
Διετέλεσε επίσης επί σειρά ετών μέλος της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ (από το έτος 1987) καθώς και Αναπληρώτρια Γραμματέας Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κρήτης.

Χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή, έχει λάβει μαθήματα στην Αγγλική και Γαλλική γλώσσα και έχει επισκεφθεί αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες και λάβει μέρος σε συζητήσεις σχετικές με την κοινωνική ανάπτυξη και κοινωνική φροντίδα.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Δεκεμβρίου

H συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την 14η Δεκεμβρίου 2009 ημέρα Δευτέρα και ώρα 6.00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Παλαιό Δημαρχείο.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής.

1. Καθορισμός όρων του διαγωνισμού για την εκμίσθωση ακινήτου για δημιουργία Κυλικείου & Τμήμα Ανθοπωλείου στο Νεκροταφείο , μετά από συμφωνία , ύστερα από δύο άγονους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς.
2. Λήψη απόφασης για την αγορά εδαφικής έκτασης με δημοπρασία για την δημιουργία νέων σφαγείων και ορισμός Επιτροπής.
3. Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2009.
4. Έγκριση γενομένων δαπανών που αφορούν την εκδήλωση απόδοσης τιμής στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμο.

5. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης ποσού 220,01 € με Φ.Π.Α. για την προμήθεια αναμνηστικών (Ολυμπιακή Φλόγα ) για τις ανάγκες των Οικονομικών – Διοικητικών Υπηρεσιών , έτους 2009.
6. Παραλαβή μελέτης ανάπλασης οδών Δαιδάλου και Κάδμου.
7. Παραλαβή Α Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης.
8. Λήψη απόφασης για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, περιλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών , του προσωπικού των επιχειρήσεων ΔΕΠΑΛ και ΔΕΤΕΛ το οποίο απολύθηκε ή μεταφέρθηκε κατ’ εφαρμογή του αρ. 269 του Ν. 3463/06, σύμφωνα με το αρ. 42 του Ν.3801/09.
9. Έγκριση 4ου ΑΠΕ και του 2ου ΠΚΤΝΜΕ για την εκτέλεση του έργου :<<Δίκτυο Κοινοχρήστων Χώρων Κέντρου>>.
10. Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις (κανονιστική).
11. Έγκριση καταβολής αποζημίωσης στα μέλη του Δ.Σ. του Δημοτικού Ν.Π. ΚΑΠΗ για την συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.

12. Έγκριση καταβολής αποζημίωσης στα μέλη του Δ.Σ. του Δημοτικού Ν.Π. Φιλαρμονική για την συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.
13. Έγκριση καταβολής αποζημίωσης στα μέλη του Δ.Σ. του Δημοτικού Ν.Π. ΔΑΟΛ για την συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.
14. Έγκριση καταβολής αποζημίωσης στα μέλη του Δ.Σ. του Δημοτικού Ν.Π. Χορωδία για την συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.
15. Έγκριση καταβολής αποζημίωσης στα μέλη του Δ.Σ. του Δημοτικού Ν.Π. Δημοτικού Ωδείου για την συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.

16. Έγκριση καταβολής αποζημίωσης στα μέλη του Δ.Σ. του Δημοτικού Ν.Π. Πνευματικό Κέντρο για την συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.
17. Έγκριση καταβολής αποζημίωσης στα μέλη του Δ.Σ. του Δημοτικού Ν.Π. Δημοτικοί Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί για την συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.
18. Έγκριση της 17/2009 απόφασης του Δ.Σ. της Φιλαρμονικής Δήμου Λεβαδέων.
19. Έγκριση της 19/2009 απόφασης του Δ.Σ. της Δημοτικής Χορωδίας Δήμου Λεβαδέων.
20. Έγκριση της 75/2009 απόφασης του Δ.Σ. της Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Λεβαδέων.

21. Διαγραφή βεβαιωμένης οφειλής από κατάλογο (τέλος 2%) του οφειλέτη ΚΑΝΤΑ ΔΗΜ. του Ι. λόγω λανθασμένου υπολογισμού της φορολογητέας ύλης.
22. Εξέταση αιτήματος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος << Αγία Ταβιθά>>.
23. Εξέταση αιτήματος του Φιλανθρωπικού Σωματείου & Ιδρύματος <<Εστία Μητέρας>>.

Στο σκοτάδι οι έρευνες για την σύληση του τάφου του Τάσσου Παπαδόπουλου

Αναπάντητα παραμένουν ακόμη τα ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα της πρωτοφανούς και μακάβριας υπόθεσης σύλησης του τάφου του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου και της εξαφάνισης της σορούς του.Παρόλο που έχουν αποκλειστεί κάποια ενδεχόμενα, οι έρευνες της αστυνομίας παραμένουν ακόμη στο σκοτάδι.
Ένα στοιχείο που είναι πιθανό να αποδειχτεί χρήσιμο είναι ίχνη παπουτσιών που βρέθηκαν σε διπλανό τάφο, όπου εκτιμάται ότι οι δράστες καθάρισαν τα υποδήματά τους.Η εξαφάνιση της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου κυριαρχεί και τα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η «Μάχη», υπό τον τίτλο «Στο σκοτάδι οι έρευνες για την ιεροσυλία», γράφει ότι οι προσπάθειες τις αστυνοίες απέβησαν άκαρπες και ότι μελετάται το ενδεχόμενο οι δράστες να ζητήσουν λύτρα και η ενέργεια να είναι καλά οργανωμένη από την Τουρκία. Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Ποιοι έκλεψαν τη σορό του Τάσσου», γράφει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι ενημέρωσε την οικογένεια του Τάσσου Παπαδόπουλου για όλα τα ενδεχόμενα γύρω από την κλοπή της σορού του, και ότι η αστυνομία αναμένει και δεύτερο γύρο από τους δράστες. Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Αμηχανία - Μυστήριο», γράφει ότι τεράστιο πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την υπόθεση σύλησης του τάφου του Τάσσου Παπαδόπουλου και ότι η προσπάθεια εντοπισμού των δραστών και της σορού κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις με όλα τα σενάρια για τους ανακριτές να είναι πιθανά.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Αφαντοι μένουν οι ιερόσυλοι», γράφει ότι στο σκοτάδι βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για την κλοπή της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου και ότι στο μικροσκόπιο των αστυνομικών αρχών βρίσκονται όλα τα σενάρια και πληροφορίες για την πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα εγκληματική ενέργεια. Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Εντείνονται οι έρευνες», γράφει ότι κλειστά κρατά τα χαρτιά της η Αστυνομία για τον εντοπισμό των λειψάνων του Τάσσου Παπαδόπουλου, και ότι, σύμφωνα με πληροφορίεςτης, δεν αποκλείεται πίσω από αυτήν την αποτρόπαια πράξη να βρίσκονται εξτρεμιστικά εθνικιστικά στοιχεία που έφθασαν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να πρόκειται για προβοκάτσια για να προκληθεί ένταση στο εσωτερικό μέτωπο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», υπό τον τίτλο «Συγκλονισμός για τη σύληση του τάφου», γράφει ότι πρωτοφανές για την Κύπρο είναι το μακάβριο γεγονός της βεβήλωσης του τάφου και της κλοπής του λειψάνου του Τάσσου Παπαδόπουλου και ότι η Αστυνομία εξετάζει δύο βασικά σενάρια, πρώτον η πράξη να έχει πολιτικά ελατήρια και δεύτερον να ζητηθούν λύτρα. Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα «Sunday Mail», υπό τον τίτλο «Τελέστηκε μνημόσυνο σε κενό τάφο», γράφει ότι εκατοντάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν το Σάββατο στη Δευτερά για το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου, ενώ η αστυνομία συνέχιζε τις έρευνες για τον εντοπισμό της σορού του.

Δείτε: Πλήθος κόσμου στο ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου (12/12/2009)

Νεκρός μοτοσικλετιστής στη Στυλίδα

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε πριν λίγο στο 3ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Στυλίδας-Καραβομύλου.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μοτοσικλέτα που οδηγούσε ένας νεαρός συγκρούσθηκε με αγροτικό φορτηγό, με αποτέλεσμα ο οδηγός της μηχανής να βρει ακαριαίο θάνατο.Προανάκριση διενεργεί η Τροχαία Λαμίας.
www.zougla.gr

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Απαγορεύεται προσωρινά το κυνήγι με απόφαση του ΣτΕ

Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (διαδικασία Αναστολών) με σημερινή απόφασή του αναστέλλει προσωρινά την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία καθορίζεται από 20.8.2009 έως 28.2.2010 η κυνηγετική περίοδος, τα είδη και ο αριθμός των θηραμάτων ανά κυνηγό, κ.λπ. Κατ' εξαίρεση το κυνήγι του αγριοκούνελου επιτρέπεται μέχρι 10 Μαρτίου 2010, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.
Η αναστολή της εν λόγω υπουργικής απόφασης ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από το ίδιο Τμήμα του ΣτΕ, επί της κυρίας προσφυγής (αίτησης) της Ένωσης με την οποία ζητάει την ακύρωση της επίμαχης υπουργικής απόφασης. Η κυρία προσφυγή είχε συζητηθεί στο Ε' Τμήμα την περασμένη Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009 και αναμένεται η έκδοση της απόφασης.
Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει, μεταξύ των άλλων, τα εξής: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι στην κατά το άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος υποχρέωση του Κράτους προς προστασία του φυσικού περιβάλλοντος περιλαμβάνεται και η υποχρέωση προστασίας της άγριας πανίδας κατά την πλήρη ποικιλία της κρίνει ότι, εφόσον η προσβαλλόμενη απόφαση δεν ερείδεται επί εγκύρου και επικαίρου συνολικής επιστημονικής μελέτης ως προς τον κίνδυνο αφανισμού ή μειώσεως του πληθυσμού ενός εκάστου των θηρευσίμων ειδών, ενόψει ιδίως και των προαναφερθεισών πυρκαγιών, από την εκτέλεση της απόφασης αυτής πιθανολογείται ότι θα επέλθει βλάβη στην άγρια πανίδα λόγω σημαντικής μείωσης των πληθυσμών της, μη δυνάμενη να επανορθωθεί σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως». Επομένως, συνεχίζει η απόφαση, «συντρέχει λόγος χορηγήσεως της αιτούμενης αναστολής εκτελέσεως της προσβαλλόμενης πράξεως».
Ακόμη, η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει, ότι με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν επιβάλλεται απαγόρευση θήρας στο σύνολο των εκτάσεων που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές, ούτε όμως λαμβάνονται μέτρα για την προστασία των ειδών που διαβιούσαν σε καμένες εκτάσεις και αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε άλλες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Στην Επιτροπή για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και τον Κλήρο ο Φθιώτιδος Νικόλαος

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΔΙΣ ο πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος πρότεινε την Έκτακτη Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, με θέμα: «Ενημέρωση επί τρεχούσης φύσεως θεμάτων, αφορώντων εις την Εκκλησίαν και συγκρότησις Προπαρασκευαστικών Επιτροπών Διαλόγου μετά της Πολιτείας».
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την Σύγκληση της Ιεραρχίας με το ως άνω θέμα, την προσεχή Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009.

Παράλληλα αποφασίστηκε η σύσταση έξι Επιτροπών για την μελέτη και την προετοιμασία των θεμάτων . Τα μέλη των Επιτροπών θα καθορισθούν από την Ιεραρχία, αλλά τοποθετείται σε κάθε Επιτροπή ένας Συνοδικός Μητροπολίτης, ο οποίος θα αποτελεί τον σύνδεσμο των Επιτροπών με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο.
Οι Επιτροπές που θα συσταθούν και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνδεσμοι των Επιτροπών αυτών είναι οι εξής :
- Επιτροπή Προσδιορισμού ρόλων Εκκλησίας - Κράτους.
Σύνδεσμος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.
- Επιτροπή για το Κοινωνικό Έργο της Εκκλησίας. Σύνδεσμος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.
- Επιτροπή για την Παιδεία και την Νεότητα. Σύνδεσμος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.
- Επιτροπή επί των Οικονομικών και της Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Σύνδεσμος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος.
- Επιτροπή για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και τον Κλήρο. Σύνδεσμος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.
- Επιτροπή για τον Πολιτισμό και τις Νέες Τεχνολογίες. Σύνδεσμος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων.

Επίσης ορίσθηκε Επιτροπή για την ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην πρόσληψη Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων μέσω Α.Σ.Ε.Π. υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, με την συμμετοχή του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Ιερωνύμου Νικολοπούλου, και Νομικών Συμβούλων της Εκκλησίας.
Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Δεν ενδιαφέρεται η Μυτιληναίος για τα Ναυπηγεία Σκαρμαγκά

Ο Όμιλος Μυτιληναίου διαψεύδει κατηγορηματικά αναφορά σχετικά με εκδήλωση ενδιαφέροντος του Ομίλου για εξαγορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η οποία φέρεται να κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Βενιζέλο, κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ομίλου κ. Μυτιληναίο.
Η συνάντηση του κ. Μυτιληναίου με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, αφορούσε αποκλειστικά και μόνο στα θέματα που απασχολούν την ΕΛΒΟ, τη μελλοντική πορεία της εταιρείας και γενικότερα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
www.reporter.gr

Παρανάλωμα του πυρός η βίλα του Διονύση Σαββόπουλου στο Πήλιο

Ολοσχερώς καταστράφηκε η εξοχική κατοικία του Διονύση Σαββόπουλου στο Πήλιο, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο εσωτερικό της. Η φωτιά ξεκίνησε στις 02:30 σήμερα τα ξημερώματα, και επεκτάθηκε γρήγορα και στην σκεπή της κατοικίας. Η ξύλινη σκεπή κατέρρευσε και κατέστρεψε ολοκληρωτικά ό,τι είχε απομείνει στο κύριο μέρος του σπιτιού. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο κατάφεραν τελικά να την σβήσουν στις 06:00 το πρωί. Μέσα στο σπίτι διέμενε ένα ζευγάρι αλλοδαπών, το οποίο είχε αναλάβει την φροντίδα της οικίας. Κανείς δεν κινδύνευσε. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σπίθες που βγήκαν από το αναμμένο τζάκι.

Ομιλία Τόγια για τον προϋπολογισμό

ΟΜΙΛΙΑ Β. ΤΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (09-12-09) ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2010

«Προϋπολογισμός ευθύνης και κοινωνικής δικαιοσύνης»

Δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό μιας πολιτικής αντιπαράθεσης με τα όσα ακούγονται από τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας. Προκαλεί νομίζω σε όλους μας εντύπωση, το γεγονός ότι οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα όσοι άσκησαν ή είχαν Κυβερνητικές ευθύνες, διακρίνονται από ένα πολιτικό θα έλεγα παχυδερμισμό να το πω έτσι, με την έννοια ότι έχουν την αίσθηση ότι οι εκλογές τους απήλλαξαν από οποιαδήποτε ευθύνη. Ο ελληνικός λαός έκρινε, αποφάσισε, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η παράταξη που κυβέρνησε μέχρι πριν από λίγο αυτή την χώρα, δεν έχει ευθύνες. Στοιχειώδης ανάληψη αυτής της πολιτικής ευθύνης για την κατάσταση της οικονομίας, είναι μια στοιχειώδης αυτοκριτική. Για να μην πω, η εκφορά μιας συγνώμης και να τα βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη.

Ο προϋπολογισμός πρώτα από όλα, πρέπει να έχει στόχους και σωστά τίθενται οι στόχοι. Αυτό που λεγότανε παλιά ότι ο προϋπολογισμός είναι πρωτίστως πολιτικός είναι εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα. Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε τώρα, είναι να τηρήσουμε και να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό.

Είναι πολιτικός ο στόχος, η Ελλάδα μετά από 5-6 χρόνια κακής διαχείρισης και αναξιοπιστίας, να έχει προϋπολογισμό, που θα τον υλοποιήσει και να επιμείνουμε και να επιμείνετε, στους στόχους, που είναι στόχοι, ανάγκης μεν, αλλά περισσότερο από την ανάγκη, εδώ μετρά η ευθύνη. Όταν λέμε για παράδειγμα ότι τίθεται ο στόχος για την μείωση του ελλείμματος, άκουσα τον προηγούμενο συνάδελφο να λέει, γιατί δεν τον ρίχνουμε 3%, να τον ρίξουμε 5%, να τον ρίξουμε 10%, περισσότερη σημασία έχει η εμμονή σε ένα στόχο, από το 12,7% να πέσει το έλλειμμα στο 9,9%. Είναι πολιτικός στόχος και πρέπει να τον πετύχουμε.

Έτσι ακούνε και οι εταίροι μας και κυρίως, έτσι ακούνε οι αγορές. Αυτό είναι το μήνυμα της αποφασιστικότητας και της αξιοπιστίας. Η στήριξη των δημοσίων επενδύσεων είναι και αυτή πολιτική επιλογή. Είναι πολιτική επιλογή που γίνεται τώρα, αλλά θα πρέπει στην πράξη εφαρμοζόμενη, να έχει τα αντίστοιχα αποτελέσματα και τις αντίστοιχες ανταποδόσεις. Η στήριξη της παιδείας και της υγείας και επίσης, η στήριξη των ανέργων και των ασθενέστερων, είναι το τετράπτυχο, των στόχων του σημερινού προϋπολογισμού.

Άκουσα τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας να απορούν λες και ο σημερινός Πρωθυπουργός ή όσοι μιλούν, δήθεν κινδυνολογούν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σχετικά με αυτά που ακούγονται περί εθνικής κυριαρχίας ή υπονόμευσής της. Η οικονομική εξάρτηση και η αποσάθρωση της ελληνικής οικονομίας πράγματι δημιουργεί πρόβλημα στην χώρα. Είναι παραφρασμένη η παλαιά δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι η χώρα ή θα αφανίσει το χρέος ή θα αφανισθεί από το χρέος. Και αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να την αντιμετωπίσει κανείς με ευθύνη και αποφασιστικότητα και όχι με μισόλογα. Η συναίνεση που ψευδεπίγραφα παρέχει η ΝΔ ορισμένες φορές πρέπει να είναι έμπρακτη και να ακολουθήσει μια αυτοκριτική και μια συγγνώμη. Μπορεί να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός. Αυτός είναι ο στόχος και μπορούμε στο τέλος να έχουμε ένα βήμα για καλύτερες οικονομικές εξελίξεις.

www.livadia.gr

ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΠΥΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, και ειδικότερα το Internet, και με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των Δημοτών του, ο Δήμος Λιβαδειάς σας ενημερώνει, ότι από τις 10-12-2009 ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής στην ηλεκτρονική διεύθυνση
www.livadia.gr
Οι Δημότες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος, θα μπορεί πλέον μέσω της ηλεκτρονικής πύλης, 24 ώρες το 24ωρο, να έχει άμεση πρόσβαση σε πλήθος ιδιαίτερα χρήσιμων πληροφοριών, αλλά και να εκτελεί ηλεκτρονικά ορισμένες συναλλαγές, εξοικονομώντας σημαντικό χρόνο και πόρους. Ενδεικτικά αναφέροντας, ο επισκέπτης της Πύλης θα μπορεί να έχει ακριβή πληροφόρηση σχετικά με τις παρεχόμενες από το Δήμο υπηρεσίες, καθώς και τα απαιτούμενα για κάθε ενέργεια βήματα και έγγραφα, να εκτελεί ηλεκτρονικά κάποιες συναλλαγές, να αιτείται για παραλαβή κάποιων δικαιολογητικών, να ενημερώνεται γρήγορα και αποτελεσματικά για διάφορες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιφέρεια του Δήμου, όπως πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, δημοτικές εορτές κ.α. και να συμμετέχει μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών στα κοινά, καταθέτοντας ενεργά την άποψή του για διάφορα θέματα.
Η ηλεκτρονική πύλη εντάσσεται σε μία συνολική προσπάθεια του Δήμου Λιβαδειάς για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου καναλιού επικοινωνίας με τους Δημότες, την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης ειδικών ομάδων πολιτών – όπως ΑΜΕΑ, μετανάστες κλπ - και την παροχή νέων αποτελεσματικών υπηρεσιών, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής με πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο.
Ευελπιστούμε ότι η προσπάθεια αυτή, με την παράλληλη αξιοποίηση και των δικών σας ιδεών, σχολίων και παρατηρήσεων, θα οδηγήσουν σταδιακά στην όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία της δικτυακής πύλης του Δήμου Λιβαδειάς.

Από το Γραφείο Τύπου

Κύπρος: Κλάπηκε το λείψανο του Τάσσου Παπαδόπουλου!

Μακάβριο κι όμως αληθινό. Ανοικτός βρέθηκε σήμερα το πρωί ο τάφος του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο κοιμητήριο Δευτεράς.
Όπως προκύπτει από τα γεγονότα άγνωστοι άνοιξαν τον τάφο, έβγαλαν το φέρετρο, αφαίρεσαν και πήραν τη σορό και εξαφανίστηκαν.
Η αστυνομία έλαβε τηλεφώνημα από άγνωστο πρόσωπο το πρωί, το οποίο και έδωσε τη σχετική πληροφορία. Αστυνομικοί ανακριτές μετέβησαν στο κοιμητήριο Δευτέρας και διαπίστωσαν ότι η πληροφορία ήταν αληθής.
Στη σκηνή, η οποία είναι αποκλεισμένη, υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη και διεξάγονται ανακρίσεις.
Το κοιμητήριο επισκέφθηκαν μέλη της οικογένειας Τάσσου Παπαδόπουλου και συγκεκριμένα η σύζυγος του Φωτεινή Παπαδοπούλου και όλα τα παιδιά της.
Σημειώνεται ότι αύριο είναι προγραμματισμένο το ετήσιο μνημόσυνο το εκλιπόντα τέως προέδρου της Δημοκρατίας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από την Καθημερινή της Κύπρου

Τρεις νεκροί από την κακοκαιρία

Με το πρώτο φως της ημέρας επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των Αρχών για τους δύο αγνοούμενους από τη χθεσινή κακοκαιρία στον Αλμυρό και τη Μαγνησία. Και οι δύο εντοπίστηκαν νεκροί. Πρόκειται για τον αδελφό του κτηνοτρόφου που βρέθηκε νεκρός χθες το απόγευμα στην Ευξεινούπολη της Μαγνησίας και έναν 69χρονο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έπεσε μέσα σε φρεάτιο, στην περιοχή Αγία Τριάδα του Αλμυρού. Αντίθετα, σώοι εντοπίστηκαν χθες οι τέσσερις Αλβανοί που αγνοούνταν στη Φλώρινα.

Νωρίτερα είχαν καταφέρει να επικοινωνήσουν με τους άνδρες της Πυροσβεστικής για να τους ενημερώσουν για το σημείο στο οποίο βρίσκονταν.Οι βροχοπτώσεις σε ολόκληρο το νομό Μαγνησίας είναι συνεχείς από χθες το βράδυ.Νωρίτερα άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν από το όχημά τους δύο άνδρες, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στον επαρχιακό δρόμο από Σούρπη προς Νηές, ενώ αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια τριών ακόμη ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί σε φορτηγάκι στην ίδια περιοχή.Μέχρι τώρα η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 90 κλήσεις για απάντληση υδάτων στην περιοχή του Αλμυρού Βόλου.

Προβλήματα στη Λαμία λόγω χιονόπτωσης
Με προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από Λαμία προς Δομοκό και από Λαμία προς Καρπενήσι, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης. Στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού, η Τροχαία διέκοψε για περίπου μία ώρα την κυκλοφορία, προκειμένου τα εκχιονιστικά μηχανήματα να καθαρίσουν το οδόστρωμα από το χιόνι. Στο δρόμο από Λαμία προς Καρπενήσι, συνεργεία έριχναν αλάτι στο δρόμο νωρίτερα το μεσημέρι, ενώ η αστυνομία συστήνει σε όσους κινηθούν από Λαμία προς Καρπενήσι και από Λαμία προς Δομοκό να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται με μεγάλη ένταση.Ταυτόχρονα, έχουν ξεχειλίσει ακόμη και οι ξεροπόταμοι στην Ανατολική Φθιώτιδα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Στην περιοχή της Πελασγίας και της Γλύφας, στα όρια της Φθιώτιδας με τη Μαγνησία έχουν κοπεί οι δρόμοι, και το νερό έχει πλημμυρίσει ολόκληρη την παραλιακή ζώνη της Γλύφας. Δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει ενώ χρειάστηκε να μεταφερθούν δυνάμεις της πυροσβεστικής από τη Λαμία για να προχωρήσει η άντληση των υδάτων.Ο δρόμος από την Πελασγία προς την Γλύφα έχει καταστραφεί σε δύο σημεία και μηχανήματα της νομαρχίας Φθιώτιδας μετακινούνται προς την περιοχή για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.Ακόμη στην Λάρισα σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τα παράλια του νομού, με έντονες και διαρκείς βροχοπτώσεις αλλά και διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην παραλιακή ζώνη.Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν πτώσεις βράχων στον επαρχιακό δρόμο Βελίκας - Παλιουριάς - Κόκκινου Νερού, ενώ πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και η πυροσβεστική δέχεται διαρκώς κλήσεις για άντληση υδάτων.

Σημειώθηκαν επίσης και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.Στη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης, προβλήματα έχουν δημιουργηθεί λόγω κατολισθήσεων. Συνεργεία του ΟΣΕ προσπαθούν να απομακρύνουν χώματα και πέτρες από τις γραμμές με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στην εκτέλεση των δρομολογίων.

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Μεγάλες πλημμύρες στη Φθιώτιδα

Ακόμη και οι ξεροπόταμοι ξεχείλισαν στην Ανατολική Φθιώτιδα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. Στην περιοχή της Πελασγίας και της Γλύφας, στα όρια της Φθιώτιδας με τη Μαγνησία έχουν κοπεί οι δρόμοι, και το νερό έχει πλημμυρίσει ολόκληρη την παραλιακή ζώνη της Γλύφας. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις το ύψος του νερού ξεπερνά και τα 70 εκατοστά.
Έχουν πλημμυρίσει δεκάδες σπίτια και μάλιστα χρειάστηκε να μεταφερθούν δυνάμεις της πυροσβεστικής από τη Λαμία για να προχωρήσουν σε άντληση των υδάτων. Ο δρόμος από την Πελασγία προς την Γλύφα έχει καταστραφεί σε δύο σημεία ενώ μηχανήματα της νομαρχίας Φθιώτιδας μετακινούνται προς την περιοχή για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Ελεγχος στα δάνεια των Δήμων της χώρας!

Εγκύκλιο στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών με την οποία τους καλεί άμεσα να ενημερώσουν για την εκτίμηση της δανειακής επιβάρυνσής τους. Στόχος του υπουργείου είναι να αποκτήσει καθαρή «εικόνα» για τα οικονομικά στοιχεία δήμων και των κοινοτήτων.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών ζητά να πληροφορηθεί:

- Το συνολικό ύψος δανεισμού τους από το Κράτος, τα αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας ή του εξωτερικού και τους κάθε είδους δημόσιους οργανισμούς και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
- Το ύψος ποσού ανά δάνειο, το σκοπό αυτού, το φορέα δανειοδότησης, το επιτόκιο δανεισμού, την ημερομηνία έναρξης εξυπηρέτησης του δανείου και τη διάρκεια εξόφλησής του, το ύψος της ετήσιας τοκοχρεολυτικής δόσης, το είδος των εσόδων από τα οποία εξυπηρετείται το δάνειο, αλλά και τα έσοδα που έχουν εκχωρηθεί για την ασφάλειά του (π.χ. τέλη, έσοδα από ΚΑΠ κ.λ.π.).
- Ειδικά για τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα, το ύψος ποσού των βραχυπρόθεσμων πιστώσεων ανοιχτών αλληλόχρεων λογαριασμών και των συμβάσεων δημιουργίας χρεωστικού υπολοίπου σε λογαριασμούς καταθέσεων, οι οποίες έχουν υπερβεί τα όρια που ορίζουν οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 176 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Επίδραση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης στον τουρισμό

Επίδραση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης στον τουρισμό
Γράφει η Σοφία Πατσαντάρα-Μπουφούνου
Msc. Marketing και Επικοινωνία
Πρόεδρος
Τουριστικού Τμήματος Επιμελητηρίου Βοιωτίας


Η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 2008, η οποία συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση το 2009, είναι το αποτέλεσμα που προκλήθηκε από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 σε τομείς της πραγματικής οικονομίας της διεθνούς κοινότητας.
Σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας επλήγησαν, όπως ο τραπεζικός, ο ασφαλιστικός, ο κτηματομεσιτικός, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, το εμπόριο και άλλοι, με άμεσα αποτελέσματα στα οικονομικά μεγέθη των οικονομιών, όπως αύξηση της ανεργίας, νέες πληθωριστικές πιέσεις, υποτίμηση νομισμάτων κ.α. Σύμφωνα με αναλυτές, η κατάσταση της οικονομικής ύφεσης προσομοιάζει με εκείνη του 1930 χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για το πότε θα υπάρξει ανάκαμψη, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να υποχωρούν και τα δημοσιονομικά των χωρών να εκτίθενται στο ενδεχόμενο εκτροπής.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η διάρκεια και το βάθος της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το σίγουρο όμως είναι ότι η τουριστική κίνηση στη χώρα μας αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά, μέσα στο 2009, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ίσως πτώση των τελευταίων 30 ετών. Επιπλέον, η πιθανότητα για σημαντικά μειωμένα έσοδα από τουρισμό και το 2010 είναι επίσης μεγάλη. Παρότι η Ελλάδα ευνοείται τον τελευταίο καιρό από αυξημένη ζήτηση από νέες αγορές (όπως Ρωσία, Ανατολική Ευρώπη, Ασία κ.ά.), η παρούσα κρίση επηρεάζει τις κύριες αγορές της με μεγάλη σφοδρότητα. Οι τουρίστες από τις ΗΠΑ, την Αγγλία και τη Γερμανία αναμένεται να περιορίσουν φέτος τα ταξίδια τους στη χώρα μας λόγω της μεγάλης οικονομικής ύφεσης που πλήττει τις οικονομίες τους αφενός και αφετέρου λόγω της ισοτιμίας ευρώ/στερλίνας/δολαρίου.


Η ταυτόχρονη και έντονη πτώση των αφίξεων από τις χώρες αυτές θα επηρεάσει σημαντικά τις τουριστικές εισπράξεις. Το κενό που θα δημιουργηθεί στις εισπράξεις εκτιμάται ότι δεν είναι πιθανό να καλυφθεί από τις αφίξεις από τις νέες αγορές. Επιπλέον, η κρίση θα επηρεάσει και αυτές τις χώρες, μειώνοντας τις συνολικές εισροές ξένων τουριστών στην Ελλάδα. Ήδη αυτές τις ημέρες ανακοινώθηκαν μειώσεις κρατήσεων - 30% από Αμερική, -27% από Ρωσία, -20% από Αγγλία, -12% από Γερμανία, -10% από Ολλανδία.
Εξετάζοντας το θέμα σε σχέση με την ανάπτυξη, ιστορικά, ο τουρισμός στη χώρα μας ανακάμπτει όταν ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης είναι πάνω από το 2% ετησίως όπως συμπεραίνεται σε μελέτες. Καθώς οι προβλέψεις πολλών έγκυρων διεθνών οίκων για την επόμενη διετία δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τους ρυθμούς μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, οι ανησυχίες για την πορεία του τουριστικού κλάδου αυξάνονται. Επιπλέον, σαν μια άκρως ενδιαφέρουσα προσέγγιση, θα πρέπει να επισημανθεί ότι πιο ισχυρός τις περιόδους αυτές εμφανίζεται ο εγχώριος τουρισμός, ο οποίος μειώνεται αλλά με βραδύτερους ρυθμούς από ότι ο ξένος.

Εκτός αυτού όμως σε μελέτες επισημαίνεται μέχρι τώρα, ότι πέρα από την επίδραση της παγκόσμιας ανάπτυξης, το επίπεδο τιμών, η οικονομική επιφάνεια των τουριστών και μια σειρά από ποιοτικούς παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και επηρεάζουν την ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες. Το εισόδημα των ξένων τουριστών συνιστά σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα των τουριστικών αφίξεων για χώρες θερινού τουρισμού όπως η Ελλάδα και η Αυστραλία, ενώ για τη Γαλλία και την Ισπανία ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι το κόστος ζωής. Σε μακροχρόνια βάση, οι αλλαγές στις προτιμήσεις και άλλους ποιοτικούς προσδιοριστικούς παράγοντες είναι θετικές για την Ελλάδα και την Αυστραλία και αρνητικές για τη Γαλλία και την Ισπανία. Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα που εξηγούσε τις καλές έως τώρα επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, παρά το σταθερά υψηλό της πληθωρισμό σε σχέση με την Ευρωζώνη (διαφορικό πληθωρισμό).


Οι αλλαγές στα γούστα και στις τουριστικές προτιμήσεις του ξένου τουρίστα ευνόησαν και ευνοούσαν τη χώρα μας παρά την ακρίβεια. Ωστόσο, υπό το πρίσμα της σφοδρότητας της παρούσας κρίσης, η τιμολόγηση των τουριστικών υπηρεσιών εύλογα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα των διαφόρων τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο το 2009.
Ενόψει της συνεχιζόμενης διολίσθησης της διεθνούς οικονομίας και κατά συνέπεια της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των ταξιδιωτών-δυνητικών τουριστικών πελατών, απαιτούνται δεύτερες σκέψεις για τον καθορισμό άμεσων προτεραιοτήτων που αφορούν το τουριστικό προϊόν.


Ποιο είναι τελικά το πρώτιστο; Η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του προϊόντος, κάτι το οποίο φυσιολογικά θα δικαιολογήσει τις υφιστάμενες ψηλές τιμές του τουριστικού μας πακέτου; Ή μήπως η προσφορά χαμηλότερων, πιο ελκυστικών και προσιτών τιμών προς τους ταξιδιώτες; Υπό τις περιστάσεις και τα σημερινά δεδομένα, όσο ωραίο και ελκυστικό φαντάζει το ιδανικό - το εμπλουτισμένο και αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν, ο τουρίστας του σήμερα επιζητά άμεσα το φθηνότερο και προσιτό προϊόν, γιατί απλώς σήμερα… το πορτοφόλι έχει σμικρυνθεί!
Συμπερασματικά, η παγκόσμια ύφεση θα επηρεάσει σημαντικά την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, οδηγώντας σε μειωμένες αφίξεις ξένων και ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2009 και, πιθανώς και το 2010. Για μια χώρα που βασίζεται στον τουρισμό, αυτό θέτει σοβαρές προκλήσεις, όχι μόνο για τον κλάδο του τουρισμού αλλά και για το σύνολο της εθνικής οικονομίας, απαιτώντας ιδιαίτερη προσοχή και αντιμετώπιση τόσο από φορείς του δημοσίου ( Κράτος ) όσο και του ιδιωτικού τομέα ( εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες στο χώρο του Τουρισμού ). Αλλαγή ενδεχομένως της στρατηγικής προσέγγισης της διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος. Θα πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι το Τουριστικό προϊόν πρέπει να αναβαθμιστεί και διαφοροποιηθεί ώστε, σύμφωνα με τους στρατηγικούς στόχους, να επιτευχθεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ποιότητας.

Και εδώ τίθεται το ερώτημα, μήπως τη λύση αποτελεί η Διαφοροποίηση, η οποία θα μας επιτρέψει να παρακάμψουμε και το γεγονός ότι φέτος επιδεινώθηκε η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού; Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος 24η ανάμεσα σε 133 χώρες, δύο θέσεις χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι, γιατί μας ξεπέρασαν η Κύπρος και το Βέλγιο.
Όμως πέρα από αυτή τη διαπίστωση, υπάρχουν και άκρως ενδιαφέροντα επί μέρους στοιχεία, όπως ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, για τρίτη χρονιά φέτος, μέτρησε την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού ειδικά, σαν μια ξεχωριστή οικονομική δραστηριότητα. Από την κατάταξη προέκυψε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να διαθέτει ισχυρά πλεονεκτήματα, όπως οι Πολιτιστικοί πόροι, το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών Υγείας, οι τουριστικές υποδομές (όπου υπήρξε βελτίωση), τα οποία θα πρέπει να αποτελέσουν και τα Ανταγωνιστικά μας Πλεονεκτήματα, τα οποία θα μας επιτρέψουν να επιβιώσουμε του ανταγωνισμού και να ξεπεράσουμε κάποια σοβαρά άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα το ότι η Ελλάδα υποχώρησε στην κατάταξη της ασφάλειας σημαντικά (υποχώρησαν όμως και άλλες χώρες), ενώ επιδεινώθηκε η θέση μας και στον τομέα του περιβάλλοντος.

Για την απορρόφηση των κραδασμών της κρίσης στον τουρισμό υπάρχουν ενδεχόμενες λύσεις τις οποίες θα αναφέρουμε αφού πρώτα επιχειρήσουμε μια καταγραφή του προφίλ των επισκεπτών – τουριστών της χώρας μας, η οποία θα βοηθήσει στην καταγραφή των προτεινόμενων προτάσεων-λύσεων. Όσον αφορά την κοινωνικοοικονομική σύνθεση των τουριστών (που βασίζεται στο συνδυασμό επιπέδου μόρφωσης και επαγγέλματος σύμφωνα με το τυποποιημένο σύστημα της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ερευνών Κοινής Γνώμης & Μάρκετινγκ (ESOMAR), στην ανώτερη τάξη Α/Β (διευθυντικό στέλεχος με ανώτατη εκπαίδευση) βρέθηκε να ανήκει το 35% των τουριστών, στις μεσαίες κοινωνικές τάξεις C1 (προϊστάμενος τμήματος ή απλό στέλεχος) και C2 (ειδικευμένος τεχνίτης με μέση ή ανώτερη εκπαίδευση) το 56,3% και στις κατώτερες τάξεις D (υπάλληλος γραφείου με κατώτερη εκπαίδευση) και Ε (ανειδίκευτος εργάτης με στοιχειώδη εκπαίδευση) το 8,7%.


Ενώ, σε αναφορά με το καθαρό μηνιαίο εισόδημα, άνω των ευρώ 5.000 δήλωσε το 26,9%, ευρώ 3.000 - ευρώ 4.999 το 30,8%, ευρώ 1.000 - ευρώ 2.999 το 37,4% και κάτω από ευρώ 1.000 το 4,9%. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι χώρες που κάλυψε η έρευνα έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα, τα αποτελέσματα ως προς την εισοδηματική τους τάξη κρίνονται ως ικανοποιητικά.
Κάποια προτεινόμενα μέτρα που ενδεχομένως απαλύνουν το πρόβλημα, είναι :
Ø Να επιχειρηθεί η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.
Ø Η προσέλκυση ξένων επισκεπτών με υψηλές προδιαγραφές και εισοδήματα, που δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση (όπως είναι συνήθως οι σύνεδροι και οι εκθέτες). Αυτό επιτάσσει επανατοποθέτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στη διεθνή αγορά, με πιο σύνθετη και ποιοτική προσφορά όπως τόνισε ο κ.Σκουλάς από το βήμα του 5ου πανελληνίου συνεδρίου του Ελληνικού Συνδέσμου Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO). Κατά τον κ.Σκουλά, η αγορά των συνεδρίων -που μπορεί να βοηθήσει τον ελληνικό τουρισμό- χρειάζεται πρώτα από όλα αυστηρό επαγγελματισμό.
Ø Προσπάθεια Διαφοροποίησης, με αναβάθμιση - εξειδίκευση του τουριστικού μας προϊόντος. Αυτό θα επιτευχθεί με μακροχρόνιο σχεδιασμό και εκμετάλλευση Ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, όπως π.χ. είναι η Πολιτιστική μας κληρονομιά και ο πλούτος των Αρχαιολογικών και Ιστορικών μνημείων μας.

Ø Συστηματική και ορθολογική δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών, π.χ. γηπέδων golf,μαρίνων.
Ø Η βελτίωση του ρυθμιστικού και νομοθετικού πλαισίου.
Ø Λήψη μέτρων για την απόσυρση των απαξιωμένων καταλυμάτων ανεξάρτητα από το μέγεθός τους
Ø Δημιουργία και υποστήριξη σύνθετων εναλλακτικών τουριστικών πακέτων, όπως για παράδειγμα ¨δρόμοι του κρασιού¨ , ¨δρόμοι του λαδιού¨.
Ø Προώθηση της μεσογειακής διατροφής.
Ø Εντατικοποίηση και συστηματική ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού όπως είναι ο Θρησκευτικός, ο Ιαματικός, ο Εποχιακός, ο Μαθητικός.
Ø Ανάπτυξη «Σύνθετων Αναπτυξιακών Προγραμμάτων» τα οποία θα αποτελέσουν το νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης για την ερχόμενη 20ετία. Στην ουσία, πρόκειται για επιχειρηματικά σχέδια άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανέγερση πολυτελών ξενοδοχείων, παραθεριστικών κατοικιών και εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής.

Ø Ίδρυση και λειτουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού, το οποίο θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία που σχετίζονται με τον τουρισμό στην χώρα μας.
Ø
Τονίζεται η αναγκαιότητα να ακολουθήσει ο τουρισμός τις αρχές της αειφορίας, όχι μόνο εξαιτίας των νέων απαιτήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και εξαιτίας της ζήτησης για καλύτερο περιβάλλον από την πλευρά των τουριστών.

Η σοβούσα κρίση απειλεί να λάβει παγκοσμίως διαστάσεις καταστροφής. Αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή και για τον Τουρισμό στην Ελλάδα, θα πρέπει σε γενικές γραμμές όλο το ¨Σύστημα¨ να λειτουργήσει θετικά, φροντίζοντας να μετατρέψει τις απειλές που προκύπτουν από την παγκόσμια ύφεση σε ευκαιρίες Ανασύνταξης δυνάμεων, Επίλυσης προβλημάτων και τελικά επιθετικής πολιτικής Ανάπτυξης και Ποιοτικής Αναδιάρθρωσης του Τουριστικού Προϊόντος, το οποίο αποτελεί τη ¨βαριά βιομηχανία¨ της χώρας.
Άλλωστε, η σπουδαία γερμανοεβραία πολιτειολόγος και φιλόσοφος Χάνα Αρέντ είχε αποφανθεί ότι «η πρόοδος και η καταστροφή είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».