Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Η εκδήλωση του Συλλόγου Πελοποννησίων και 12 φωτό








































Δύο μήνες νωρίτερα ο αγωγός της Θίσβης

Θετική έκπληξη από τον ΔΕΣΦΑ, ο οποίος ολοκλήρωσε την κατασκευή του αγωγού υψηλής πίεσης, που συνδέει με το σύστημα τη βιομηχανική περιοχή της Θίσβης. Η σύνδεση έγινε από το Σταθμό στο Μαυρομμάτι Βοιωτίας και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε δύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Έχει μήκος 25 χλμ και, σε πρώτη φάση θα τροφοδοτήσει τη Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής της ELPEDISON ισχύος 422MW. Πρόκειται για επένδυση ύψους 17 εκατ. ευρώ, η οποία εκτός από τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα φέρει το φυσικό αέριο, και στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, με τα πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν το «καθαρό» καύσιμο.
www.capital.gr

Ατύχημα με αμαξοστοιχία του ΟΣΕ στη Θήβα

Το «χόμπι» διαφόρων επιτηδείων που κόβουν τα καλώδια ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ παραλίγο να οδηγήσει σε τραγωδία.Λίγο πριν από τις 10:00 το πρωί, η αμαξοστοιχία 500, που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, προσέκρουσε σε κομμένα καλώδια του δικτύου, έξω από το Ύπατο Θηβών, με αποτέλεσμα να σπάσει το παρμπρίζ και να τραυματιστεί ελαφρά ο μηχανοδηγός.Η αμαξοστοιχία ακινητοποιήθηκε και ο οδηγός διακομίστηκε στο νοσοκομείο Θήβας με τραύματα στο πρόσωπο.Αφού άλλαξε η μηχανή, ο συρμός αναχώρησε για τον προορισμό του με περίπου μία ώρα καθυστέρηση.
www.zougla.gr

Συμβουλές για το ΠΑΣΧΑ από την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Θήβας

Πάσχα: Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Προμήθεια Τροφίμων
* Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς, θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.
* Να αγοράζουν κρέατα, που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρεμασμένα από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.
Οδηγίες για προμήθεια κρέατος
* Απαγορεύεται αυστηρά η σφαγή ζώντων ζώων κτηνοτροφίας(αρνιά, κατσίκια κλπ) εκτός νομίμων σφαγείων. Το αντίθετο ενδεχόμενα αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
* Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2-5 βαθμούς C για το νωπό και
* 18 βαθμούς C και χαμηλότερη για τα κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς χώρους.
Τιμές
* Ο καταναλωτής πρέπει πάντα να συγκρίνει την τιμή με την ποιότητα του κρέατος και να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.
* Το χρώμα της σφραγίδας, μας πληροφορεί, για την προέλευση του κρέατος, που αγοράζουμε.
* Τα ελληνικά και τα προερχόμενα από χώρες της Ε.Ε, αμνοερίφια φέρουν σφραγίδα «γαλάζιου» χρώματος και επί πλέον αναγράφουν τον τόπο ή τη χώρα προέλευσης.
* Τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες, φέρουν σφραγίδα «καστανού» χρώματος και αναγράφουν επίσης τη χώρα προέλευσης.






Προμήθεια αυγών
Η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας της λήξης και ημερομηνία ωοτοκίας.
* Διάθεση αυγών εκτός συσκευασίας (χύμα) επιτρέπεται με την προϋπόθεση, ότι στα παραστατικά πώλησης αναγράφονται η ημερομηνία λήξης και ημερομηνία ωοτοκίας.
* Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με την ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
* Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από την διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.
* Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
* Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος , με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
* Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
* Μετά τον βρασμό τα αυγά διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο.
Σοκολάτες
Προσοχή στην αγορά σοκολατένιων αυγών. Προσέχουμε την ετικέτα, για να αποφύγουμε την απομίμηση καθώς και την ημερομηνία λήξης.
Λαχανικά
Τα λαχανικά, πριν χρησιμοποιηθούν χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο, με άφθονο νερό.
Προσοχή:
Δεν πρέπει αυτές τις μέρες του Πάσχα να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αρνίσιου κρέατος, το οποίο είναι πλούσιο σε λίπος και σε χοληστερίνη γιατί μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία μας.

Εκ’της διοικησεως

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΧΑΡΑΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Τι εστίν αλήθεια

«..Τί εστίν αλήθεια;…»
ένα μεγάλο διαχρονικό φιλοσοφικό ερώτημα του Πόντιου Πιλάτου στον Χριστό
Γράφει ο Πολ- Μηχ Θεόδωρος Κ. Παπαϊωάννου

ΜΕΓΑΛΗ Εβδομάδα δεν είναι μόνο η συνοπτική ιστόρηση του θείου πάθους, είναι παράλληλα και η αυθεντική περίληψη της ποιότη­τας του ανθρώπινου βίου, αντιπροσωπευτικό απάνθισμα συμπεριφοράς και χαρακτήρων στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα. Από τότε ως σήμερα η ζωή μας είναι γεμάτη από Ιούδες που , υπονομεύουν , συνωμοτούν προδίδουν, αλλά και Ισκαριώτες πού ασπάζονται τον Διδάσκαλο. Από Θωμάδες που δυσπιστούν και Σίμωνες που αίρουν τον σταυρό του μαρτυρίου.

Από Πιλάτους που «..νίπτουν τας χείρας των..» . Από Μαρίες και Μαγδαληνές που «..τυρβάζουν περί πολλά..» αλλά και από Μαριάμ που βλέπουν τα παιδιά τους να τα σταυρώνει η κοινωνία. Από Καϊάφες που κρίνουν διατεταγμένα και από Βαραββάδες που αθωώνονται. Από άρχοντες περιβαλλόμενους «ψευδή πορφύραν» και από Ιωσήφ «κεκρυμμένους δια τον φόβον των Ιουδαίων». Από Φαρισαίους υποκριτές και Νικόδημους νομιμόφρονες. Από γυναίκες «εν πολλαίς αμαρτίαις» και από Πέτρους «τρίτων αρνησαμένους».

Από Κεντυρίονες «..παρεστηκότες εξ εναντίας...» . Από Γολγοθάδες, πού θυμίζει η ακρίβεια και Ανάσταση πού θυμίζει το προπασχαλινό ‘’ φιλί της ζωής;’’ από την κυρία Μέρκελ κλπ. Μια εναλλαγή «Ωσαννά» και «Σταύρωσον», ενταφιασμού της Ανάστασης, Γολγοθά και θριάμβου. Δεν προτίθεμαι ν' ασχοληθώ με τη θεολογία, τη μεταφυσική, ή την εξιστόρηση του Θείου Πάθους. Θα σχολιάσω μόνο το πάντα επίκαιρο και δραματικό φιλοσοφικό ερώτημα του Πιλάτου: Τι εστίν αλήθεια; και κοντά σε αυτό τη πολυσήμαντη και διδακτική σιγή του Ιησού. Η σιγή αν όχι η αμηχανία του στο κρίσιμο ερώτημα του Πιλάτου απέβλεπε ουσιαστικά στην υπογράμμιση της δυσχέρειας τού προσδιορισμού της έννοιας και των μέσων ανεύρεσης της αλή­θειας, όταν δεν αναζητείται θεολογικά «εξ αποκαλύψεως».

Η πιο εύστοχη θεολογική απάντηση θα ήταν ίσως εκείνη πού δίνεται ως συνέχεια του πιο πάνω διαλόγου και παραθέ­τει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, από το απόκρυφο Ευαγγέλιο του Νικόδημου: «Η αλήθεια εστίν εκ των ουρανών». Οπότε ξαναρωτά ο Πιλάτος: «Εν δε τη γη ουκ εστίν αλήθεια;» για να λάβει την απάντηση:«Εγώ ειμί η αλήθεια. Οράς, οι την αλήθειαν λέγοντες πώς κρίνονται, υπό των εχόντων την εξουσίαν επί της γης;» Στο πεδίο όμως του ορθολογισμού ο προσδιορισμός και η ανεύρεση της αλήθειας( είτε υλικής είτε τυπικής) αποβαίνει δυσχερέστερο εγχείρημα και ένα από τα σοβαρότερα της ανθρώπινης διανόησης.

Η αναγνώριση της απόλυτης αλήθειας αποτέλεσε το μοναδικό κριτήριο του σκεπτόμενου ανθρώπου για τα φυσικά φαινόμενα, τις πράξεις και τα έργα του πολιτισμού του. Στο ερώτημα: «Τι είναι αλήθεια» δόθηκαν πολλές απαντήσεις. Οι ορθολογιστές ονομάζουν αλήθεια ο,τι δεν προσκρούει στους νόμους της νόησης. Στους εμπειριστές δεν επαρκεί μόνο η νόηση, αλλά απαιτείται και η άμεση επαφή με την αντικειμενικότητα, δηλαδή η εμπειρία, γ)Κατά τους μυστικιστές η αλήθεια δίνεται σε μερικούς εκλεκτούς με την Αποκάλυψη. δ) Κατά τον Μπερξόν η αλήθεια δίνεται, αφού ταυτιστούμε με τα πράγματα χρησιμοποιώντας το ένστικτο και το συναίσθημα. ε) Ο Τζέημς, ιδρυτής του πραγματισμού, ονόμαζε αληθινό, οτιδήποτε είναι χρήσιμο για τις πρακτικές ανάγκες του ανθρώπου. Στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία αλήθεια είναι η απόλυτη συμφωνία της σκέψης με το αντικείμενο της .

Η συμφωνία της ουσίας του αντικειμένου με τα δεδομένα της εμπειρίας ή του λογικού, όπως αυτά εκφράζονται μέσω του λόγου. Το νόημα αυτό εκφράζει ο Αριστοτέλης, τονίζοντας πως το να λέει κανείς ότι: «το ον δεν είναι και το μη ον είναι», αυτό είναι ψέμα. Το να λέει όμως κανείς ότι «το ον είναι και το μη ον δεν είναι», αυτό είναι αλήθεια. («Το μεν γαρ λέγειν το ον μη είναι ή το μη ον είναι ψεύδος, το δε ον είναι και το μη ον μη είναι, αληθές»). Με το πνεύμα αυτό η αλήθεια είναι κρίση, σκέψη μέσα στον ανθρώπινο νου. δεν είναι εξωτερική πραγματικότητα, αλλά σκέψη για την πραγματικότητα.

«Ου γαρ εστί το ψεύδος και το αληθές εν τοις πράγμασι, άλλ' εν διάνοια» διδάσκει ο Αριστοτέλης. Ανάλογα με το περιεχόμενο, η αλήθεια διακρίνεται σε: α) πραγμα­τική: τη συμφωνία δηλαδή της ουσίας του αντικειμένου με τα δεδομένα της εμπειρίας ή του λογικού. Εδώ ανήκουν όλες οι αλήθειες των θετικών επιστημών, η επιστημονική αλήθεια, η οποία αναφέρεται στην εξωτερική πραγματικότητα που έχει καθολικό κύρος. και β) τυπική: Εδώ ανήκουν, κυρίως, οι αλήθειες της ηθικής, οι οποίες αναφέρονται σε θέματα που επιδέχονται υποκειμενικές κρίσεις. Η αλήθεια είναι θεμέλιο της ατομικής και κοινωνικής ζωής .Ξεσκεπάζει την άγνοια, την αμάθεια , καταπολεμά στερεότυπες αντιλήψεις, προλήψεις και δεισιδαιμονίες που αποπρο­σανατολίζουν τον άνθρωπο.


Αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της επιστημονικής εξέλιξης. Άτομα και λαοί που βασίζονται στην αλήθεια προοδεύουν, γιατί αυτή τους προφυλάσσει από σφαλερές γνώμες και πλάνες. Προσιδιάζει σε ανθρώπους με ελεύθερο και γενναίο φρόνημα. Αντίθετα, το ψέμα χαρακτηρίζει ανθρώπους δειλούς και δουλοπρεπείς. Ο Πλάτωνας χωρίς κανέναν ενδοιασμό υποστήριξε πως σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται «..ψεύδος τε ξυγχωρήσαι καί αληθές άφανίσαι..». Κατά τον ιστορικό Πολύβιο: «Εξ ιστορίας άφαιρεθείσης της αληθείας, το καταλειπόμενον αυτής ανωφελές γίγνεται διήγημα». Η δύναμη ενός ανθρώπου, , εξαρτάται από το φορτίο της αλήθειας που μπορεί ν' αντέξει, έλεγε ο Νίτσε . Η αλήθεια είναι επαναστατική από τη φύση της ισχυριζόταν ο Γκράμσι.

Αν όμως στο επιστημονικό πεδίο ο προσδιορισμός της α­λήθειας είναι δυσχερής, τι θα πρέπει να πει κανείς για την πολιτική, όπου τα προσωπικά βιώματα, τα πάθη,, οι μισαλ­λοδοξίες προβάλλουν υποκειμενικές και αντικειμενικές δυσκο­λίες στην αναζήτηση της; Το πρόβλημα δημιουργείται από τη στιγμή πού με­ταφέρεται ο δογματισμός στη πολιτική, εισάγεται δηλαδή η εκ «πολιτικής αποκαλύψεως» αλήθεια. Αρχίζει έτσι ο φανατι­σμός, η ιδεοληψία, ο μανιχαϊσμός , η απολυτότητα, η μισαλλοδοξία . Η επιδίωξη της επιβολής μιας αλήθειας από πάνω, της υ­ποχρεωτικής διέλευσης των πολιτών από τα καυδιανά δίκρανα της κρατικής ή κομματικής αλήθειας, είναι ο ολοκληρωτισμός, όπως τα πε­ριγράφει στο θαυμάσιο βιβλίο της «Το ολοκληρωτικό σύστημα» η ΗΑΝΝΑΗ ΑRΕΝDΤ . Κατά τον Γερμανό Φιλόσοφο Σοπενχάουερ «Κάθε αλήθεια περνάει από τρία στάδια. Πρώτα γελοιοποιείται. Μετά βρίσκει σφοδρή αντίθεση. Και στο τέλος θεωρείται αυτονόητη» .
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Η 25η Μαρτίου στη Λιβαδειά και 21 φωτογραφίες




























































Η 25η Μαρτίου στη Λιβαδειά και 19 φωτογραφίες

Οσοι ενδιαφερέστε να προμηθευτείτε τις φωτογραφίες που δημοσιεύει η viotia παρακαλούμε να απευθύνεστε στον συνεργάτη μας κ. Χρήστο Λουκά, Θεσσαλονίκης 51, 22610 22022.