Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Καταγγελία Καράμπελα για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου στην περιφέρεια της Λιβαδειάς

Λιβαδειά, 23 -06-2010

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ
ΠΟΛΙΤΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Θέμα: ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Σε όλο τον κόσμο όταν εφαρμόζεται ένα καινούριο πολεοδομικό σχέδιο, γίνεται για να δοθεί προστιθέμενη αξία στην πόλη στην οποία θα εφαρμοστεί και στις περιουσίες των δημοτών της. Στην περίπτωση της Λιβαδειάς υπάρχει παγκόσμια πρωτοτυπία γι’ αυτό ενημερώνω τους συμπολίτες μου για ένα έγκλημα που πρόκειται να συντελεστεί με το ΓΠΣ Λιβαδειάς, το οποίο βρίσκεται ήδη στην Περιφέρεια προς υπογραφή.

Περιουσίες συμπολιτών στην εκτός σχεδίου περιοχή καταστρέφονται και οικόπεδα μεγάλης αξίας γίνονται χωράφια.
Σε πολλές περιοχές, κυρίως πέριξ των περιφερειακών οδών στις οποίες σήμερα τα οικόπεδα οικοδομούνται, με την έγκριση του ΓΠΣ η δόμηση απαγορεύεται διότι χαρακτηρίζονται ως γη υψηλής παραγωγικότητας.

Η προχειρότητα του ΓΠΣ φαίνεται και από το ότι σε πολλά σημεία υφιστάμενα νόμιμα κτίρια έχουν μετατραπεί σε χωράφια.
Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι τα σχέδια που εκπονήθηκαν από τους μελετητές δεν εκφράζουν την πολιτική βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εάν το θέμα δεν λυθεί άμεσα, χρειάζεται τουλάχιστον 10 χρόνια για να γίνει τροποποίηση.

Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε, αφού υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης του ΓΠΣ.

ΚΑΛΩ

· Τον Δήμαρχο να συγκαλέσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο και να ανακαλέσει την παραλαβή της μελέτης του ΓΠΣ και τον φάκελο της υπόθεσης από την Περιφέρεια και φυσικά για την απόδοση ευθυνών.

· Το θέμα να επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση.

· Τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους Δημοτικούς υπαλλήλους να συνεργαστούν ώστε να βρεθεί λύση και να σωθούν οι περιουσίες των συμπολιτών μας.

· Το ΕΒΕ και το ΤΕΕ να λάβουν ξεκάθαρη θέση.

· Τους συμπολίτες που έχουν οικόπεδα εκτός σχεδίου να σπεύσουν να ενημερωθούν από τους μηχανικούς τους και από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Είμαι στην διάθεση των συμπολιτών μου, για οποιαδήποτε βοήθεια μπορώ να προσφέρω ώστε να συμβάλλω στην επίλυση του προβλήματος.
Με εκτίμηση

1 σχόλιο:

Πολίτης είπε...

Τα πολεοδομικά και χωροταξικά σχέδια δεν συντάσσονται για να δώσουν «προστιθέμενη αξία» στην γή αλλά για να οργανώσουν και να οριοθετήσουν τις χωρικές χρήσεις, ώστε να έχουμε το μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα, οικονομία πόρων και προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος.

Το θέμα των πόρων είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Τι πόρους διαθέτει η Λιβαδειά? Το νερό, τα δάση, η αγροτική γή, το ιστορικό-πολιτιστικό της περιβάλλον είναι οι σημαντικότεροι. Αυτά διαθέτει και αυτά ο σχεδιασμός πρέπει να προσπαθήσει να διαφυλάξει. Τι προοπτικές έχει η Λιβαδειά για ανάπτυξη, αν υποβαθμίσει τους πόρους αυτούς? Θα ζεί από τον τριτογενή τομέα, δηλαδή τις υπηρεσίες και το εμπόριο, ή θα (ξανα)στραφεί στην βιομηχανία?

Πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα και λίγο μακροπρόθεσμα. Έχετε δει εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις? Μπορούν αυτές να ξαναγίνουν γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας?. Όχι , διότι το κόστος είναι απαγορευτικό.

Όχι , παγκοσμίως, δεν είναι τόσο αυτονόητο ότι η γεωργική γη είναι γή οικοδομήσιμη δηλαδή «οικόπεδα» για «αξιοποίηση». Οι εκτός σχεδίου περιοχές λέγονται έτσι γιατί δεν είναι προγραμματισμένο να οικοδομηθούν, δεν είναι επομένως εν δυνάμει οικόπεδα.

Η μη οριοθέτηση και μη ορθολογική ανάμειξη των χρήσεων , μοιάζει με ένα σπίτι όπου δεν υπάρχουν δωμάτια και περιοχές, δεν υπάρχουν όρια, αλλά ο καθένας, όπου θέλει και όπου μπορεί, τρώει, αποβάλλει, κοιμάται, δέχεται επισκέπτες κτλ. Είναι ένα τέτοιο σπίτι υγιές και λειτουργικό? Μπορούν οι ένοικοι να κάνουν ότι θέλουν χωρίς να ενοχλούν ο ένας τον άλλον? Και ποιος θα αναλάβει να καθαρίσει μέσα στο χάος? Και όταν «τελειώσουν» οι ένοικοι (γιατί ένοικοι είμαστε όλοι και όχι εσαεί ιδιοκτήτες) σε τι κατάσταση θα το παραλάβουν οι επόμενοι που έρχονται?

Ο εξωαστικός χώρος στην Ελλάδα πάσχει από την έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού. Που αλλού μπορείς να δείς, μάντρες οικοδομικών υλικών, εξοχικές και μόνιμες κατοικίες, αποθήκες, εργοστάσια, κέντρα διασκέδασης, βενζινάδικα, εκθέσεις αυτοκινήτων, αθλητικές εγκαταστάσεις και όλα αυτά μαζί? Μήπως αυτό είναι η παγκόσμια πρωτοτυπία? Η άναρχη εξωαστική δόμηση έχει σαρώσει τα πάντα. Μπορεί έτσι η βιομηχανία ή η βιοτεχνία ή το εμπόριο να λειτουργήσουν σωστά? Χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς δίκτυα, χωρίς υποδομές ?Αυτό σημαίνει κατασπατάληση πόρων, κακή διαχείρηση.

Και τι γίνεται με αυτούς που επειδή ήθελαν και μπορούσαν έχτισαν ότι τους κατέβηκε στο μυαλό ? Ποιος τους έφτιαξε τους δρόμους για να πηγαινοέρχονται ή τους πήγε κολώνες της ΔΕΗ? Πολλοί πάντως δεν τα πλήρωσαν από την τσέπη τους. Και τους βόθρους ή τα βιομηχανικά τους απόβλητα πού τα αδειάζουν? Γιατί πολλοί δεν έχουν καν βόθρους. Να γιατί κάτι περίεργο μυρίζει στα περίχωρα της Λιβαδειάς (κουράγιο σύντροφοι περιπατητές). Και δεν μιλάμε καν για την αισθητική ρύπανση του απίστευτου αυτού καρακατσουλιού.

Οι αρχές και το θεωρητικό υπόβαθρο με βάση το οποίο οι μελετητές του ΓΠΣ έκαναν τις προτάσεις τους, δεν αποτελούν παγκόσμια καινοτομία, αλλά μάλλον κοινό τόπο για τέτοιου είδους μελέτες. Υποδεικνύονται άλλωστε από τον νόμο Ν. 2508/97 "Βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη", βάσει του οποίου εκπονούνται τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Κανένα σενάριο ανάπτυξης και κανένας νόμος δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα χωρίς ευρεία κοινωνική αποδοχή και συνεργασία. Καλώ λοιπόν τον κ. Καράμπελα να επανεξετάσει τις θέσεις του και να συμβάλλει στην υλοποίηση των παρεμβάσεων του γνωστικού τομέα της πολεοδομίας για την αντιμετώπιση των χωρικών, αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών προβλημάτων της Λιβαδειάς.