Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Στη Βουλή τα έξοδα των σχολείων

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο για τα λειτουργικά έξοδα σχολείων του οικονομικού έτους 2008. Μεταξύ των 18 βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπογράφουν την ερώτρηση περιλαμβάνεται και ο βουλευτής Βοιωτίας κ. Βασίλειος Τόγιας. Δείτε.

Προς : Tον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Προκόπη Παυλόπουλο

ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Θέμα:«Λειτουργικά έξοδα σχολείων οικονομικού έτους 2008»

Στις 9.02.2009 ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκος ανακοίνωσε την κατανομή ποσού 68.381.824 ευρώ στους ΟΤΑ α΄ βαθμού της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων για το έτος 2009.
Στην ανακοίνωση του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκου αναφέρεται ότι «το ποσό αυτό είναι προκαταβολή και αντιστοιχεί στο 40% του ποσού που διατέθηκε κατά το 2008. Το συνολικό ποσό που θα κατανεμηθεί κατά το τρέχον έτος θα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά 5% περίπου και θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, μετά από πρόταση των αρμοδίων ανά νομό επιτροπή παιδείας».
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι έως και το έτος 2008 η κατανομή των Κ.Α.Π. στους ΟΤΑ α΄ βαθμού, για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, γίνονταν από το Υπουργείο Εσωτερικών σε τέσσερις (4) δόσεις, δηλαδή ανά τρίμηνο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2008 κατανεμήθηκαν στις σχολικές μονάδες της χώρας, μέσω των αντίστοιχων ΟΤΑ, μόνον οι τρεις (3) δόσεις. Η τέταρτη δόση, που αφορούσε το τρίμηνο Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2008, όφειλε να χορηγηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στα σχολεία έως το τέλος Δεκεμβρίου 2008. Η κατανομή, όμως, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε έως σήμερα. Πρόκειται, προφανώς, για υπεξαίρεση χρημάτων από θεσμοθετημένους πόρους (ΚΑΠ) υπέρ των ΟΤΑ α΄ βαθμού για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων της χώρας, γεγονός που καθιστά την κυβέρνηση της Ν.Δ. υπόλογη απέναντι στο σύνολο των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της σχολικής κοινότητας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός και ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΤΑΙ να καταθέσει στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα

Γιατί δεν κατεβλήθη έως σήμερα η τέταρτη δόση για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων έτους 2008 (Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος) και πότε αυτή θα καταβληθεί στους ΟΤΑ;
Η μη χορήγηση θεσμοθετημένων πόρων (Κ.Α.Π.) στους ΟΤΑ α΄ βαθμού για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων δεν αποτελεί πράξη υπεξαίρεσης της πολιτείας με θύμα τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης;
Να κατατεθούν στη Βουλή καταστάσεις ανά νομό, όπου θα αναγράφονται τα ποσά (η κάθε δόση ξεχωριστά), τα οποία κατατέθηκαν στους ΟΤΑ α΄ βαθμού για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων για τα οικονομικά έτη 2007 και 2008.
Οι ερωτώντες βουλευτές
Διαμαντοπούλου Άννα
Παντούλας Μιχάλης
Δραγώνα Θάλεια
Βαρβαρίγος Δημήτριος
Αηδόνης Χρήστος
Αλευράς Αθανάσιος
Αποστολάκη Μιλένα
Δαμανάκη Μαρία
Ευθυμίου Πέτρος
Καρτάλης Κώστας
Λιάνης Γεώργιος
Λιντζέρης Δημήτριος
Μπόλαρης Μάρκος
Ραγκούσης Ιωάννης
Ράπτη Συλβάνα
Σακοράφα Σοφία
Τζάκρη Θοεδώρα
Τόγιας Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: