Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Για ΛΑΡΚΟ από τη Γραμματεία ΠΑΜΕ Λιβαδειάς

1. Με δελτίο τύπου που εξέδωσαν τα σωματεία εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ για την ημερίδα που διοργάνωσαν με την συμμετοχή των συνδικαλιστικών φορέων που ελέγχονται από την ΠΑΣΚΕ και την ΔΑΚΕ (ΓΣΕΕ, ΠΟΕΜ, Εργ. Κέντρα της περιοχής) καθώς και εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ του ΣΥΝ και του ΛΑΟΣ κατέληξαν ομόφωνα σύμφωνα με το δελτίο στην κατάπτυστη για τους εργάτες απόφαση που σε αντιπαράθεση με την πρόταση του ΠΑΜΕ αποδεικνύει γιατί πρέπει οι εργάτες νε τους γυρίσουν την πλάτη και στις εκλογές να ισχυροποιήσουν πιο αποφασιστικά τις ταξικές δυνάμεις.

Η πρόταση των ταξικών δυνάμεων:
· Ο ορυκτός πλούτος είναι λαϊκή περιουσία. Κατάργηση κάθε ιδιωτικοποίησης.
· Αποκλειστικά δημόσιος ενιαίος φορέας ορυκτού πλούτου, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών με συμμετοχή και της ΛΑΡΚΟ.
· Καθετοποίηση της παραγωγής και δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα.
· Κατάργηση των εργολαβιών. Απορρόφηση των εργαζομένων στους εργολάβους από την επιχείρηση. Εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα αντίστοιχα με τις σύγχρονες ανάγκες. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
· Προστασία του περιβάλλοντος, παύση της ρίψης της σκουριάς στον Ευβοϊκό κόλπο και ειδική επεξεργασία για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων.

Η πρόταση του Εργοδοτικού- Κυβερνητικού συνδικαλισμού:

· ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ. ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ. ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΩΝ.
· Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης γιατί η ΛΑΡΚΟ ως πρωτογενής παραγωγικός τομέας πρωτοστατεί στον τομέα της βιομηχανίας και συνεισφέρει σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ.
· Να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να διατηρηθούν στο ακέραιο όλα τα κεκτημένα των εργαζόμενων.
· Η πολιτεία, η κυβέρνηση και οι μέτοχοι οφείλουν να δώσουν άμεσες λύσεις για την επιβίωση της εταιρείας γιατί είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για το οικονομικό της αδιέξοδο.
· Να καταλογιστούν και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους ενεπλάκησαν στην μεγάλη οικονομική ζημιά που υπέστη η ΛΑΡΚΟ κατά την τελευταία 3τία καταγράφοντας απώλειες (από διαφυγόντα κέρδη) λόγω hedging, πάνω από 350 εκ. €
· Άμεση επιστροφή όλων των διαφυγόντων κερδών με σύνθημα : ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ. Να διερευνηθεί η δυνατότητα νέας ρύθμισης τιμής ρεύματος με τη ΔΕΗ ακολουθώντας την τακτική προνομίων εταιρειών


Μιλούν για ασφαλή επαναλειτουργία του εργοστασίου και δεν λένε κουβέντα για την κατάντια των υποδομών, για την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και τις ακέραιες πολιτικές ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την σωρεία των εργατικών ατυχημάτων θανατηφόρων και μη. Κουβέντα δε λένε για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και του ορυκτού πλούτου, μόνο μιλάνε για ξεπούλημα μιας και μπορεί να υπάρξει καλή ιδιωτικοποίηση (ΠΑΣΟΚ).

Κουβέντα δε λένε για τις εργολαβίες και την ενοικίαση των εργατών που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ανέπτυξε. Μιλούν μόνο για τα κεκτημένα των εργατών που με ευθύνη τους έχουν καταργηθεί. Μιλούν υποκριτικά για τα τρία τελευταία χρόνια της διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ και κρύβουν τις διαχρονικές ευθύνες του δικομματισμού, που χρόνια τώρα ξεζουμίζουν την ΛΑΡΚΟ και τον ορυκτό μας πλούτο, προς όφελος της πλουτοκρατίας.


Σχετικά με την απουσία μας, από την ημερίδα που έστησαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης και τα συνδικαλιστικά τους στηρίγματα, θα επαναλάβουμε τη θέση που είχαμε και πριν την πραγματοποίηση της: το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ δεν λύνεται με απανωτές ημερίδες που καλλιεργούν αυταπάτες. Δίνουν άλλοθι στις κυβερνήσεις του δικομματισμού δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες, διευκολύνοντας τις προεκλογικές επιδιώξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ θα λυθεί με αγώνες ταξικούς που συγκρούονται με την πολιτική του κεφαλαίου και τα κόμματα του.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ


2. Η εργατική τάξη της χώρας μας θρηνεί έναν ακόμα νεκρό εργάτη. Ο συνάδελφος Γιάννης Παπακωνσταντίνου που είχε τραυματιστεί βαριά στις 26 Αυγούστου στο εργοστάσιο «κρεματόριο» της Λάρκο, υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα.
Το ΠΑΜΕ εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού συναδέλφου, καλεί τους εργαζόμενους της χώρας μας να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτησή τους στην αντεργατική πολιτική σε οργανωμένο αγώνα εναντίον της.
Να μετατρέψουν την ανησυχία τους για το αύριο σε οργανωμένη πάλη ενάντια στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που εφαρμόζουν την αντεργατική πολιτική οπλίζοντας την εργοδοσία με αντεργατικούς νόμους που μετατρέπουν τους εργασιακούς χώρους σε κρεματόρια θανάτου.
Να καταδικάσουν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, τη ΓΣΕΕ και τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του, γιατί με τη δράση τους ανοίγουν δρόμο για την υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων που αποφασίζουν ΣΕΒ και κυβέρνηση.
Να στείλουν μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης στους ηθικούς αυτουργούς αυτής της κατάστασης, την εργοδοσία, το δικομματισμό και τα στηρίγματά του.
Να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα γιατί το δυνάμωμά του σημαίνει δύναμη ενάντια σε κάθε αντεργατική πολιτική για να απαιτήσουμε μέτρα για τη ζωή μας, την ασφάλειά μας για να σταματήσουμε να θρηνούμε νεκρούς συναδέλφους μας στους χώρους δουλειάς.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: