Αφροδίτη Κ. Παπαθανάση
Βουλευτής Ν. Φωκίδας
Το δύσκολο μονοπάτι της ανασυγκρότησης της Εθνικής Οικονομίας.
1. Γιατί χρειαζόμαστε το πρόγραμμα «σταθερότητας» ;
Γνωρίζουμε όλοι πως τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση , στην χειρότερη κατάσταση των τελευταίων είκοσι ετών. Αυτό σημαίνει πως η Χώρα μας είναι βαθιά χρεωμένη , ουσιαστικά έχει το μεγαλύτερο ύψος ελλείμματος και δημόσιου χρέους , κατάσταση που συνεπάγεται μεγάλη δαπάνη και κόστος δανεισμού και δημοσιονομική ασφυξία. Το πρόγραμμα «σταθερότητας» δεν αφορά μόνο την ρύθμιση θεμάτων δημοσίων οικονομικών , αφορά δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία , αυτό που όλοι ορίζουμε ως παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
2. Το πρόγραμμα «σταθερότητας» μας το επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας; Είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ;
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι στην πράξη ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Εθνικής Οικονομίας.
Αποτυπώνει τις μεγάλες αλλαγές στα δημοσιονομικά, στη φορολογία, στον τρόπο κατάρτισης του Προϋπολογισμού, αλλά και τις γενικότερες μεγάλες ριζικές ανατροπές που θα γίνουν στο Κράτος και στο παραγωγικό πρότυπο της οικονομίας.
Αυτές τις ημέρες ο αρμόδιος υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου συζητά με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το σχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό, στη συνέχεια, θα οριστικοποιηθεί, θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση, θα πάει στη Βουλή για συζήτηση και γύρω στις 20 του μήνα θα κατατεθεί, πλέον, επίσημα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οφείλουμε να αντιληφθούμε όλοι πως η κατάσταση στη χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει σε ένα ρυθμό όπου το δημόσιο χρήμα σπαταλιέται και η αναδιανομή του εισοδήματος είναι λέξη άγνωστη. Ήρθε η ώρα για δραματικές – αλλά ουσιαστικές και απαραίτητες επιλογές και μεταρρυθμίσεις.
3. Γιατί δεχόμαστε τόσο μεγάλη πίεση από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας ;
Γιατί ο κύριος Παπαθανασίου , πρώην υπουργός οικονομίας της κυβέρνησης της Ν.Δ. σε συνέχεια του «έργου» του κ. Αλογοσκούφη , εγκατέλειψε κάθε έννοια διαφάνειας και αξιοπιστίας απέναντι στην Ε.Ε. Και άλλες χώρες – μεσούσης της οικονομικής κρίσης – έχουν ελλείμματα. Ο κ. Παπαθανασίου όμως , μέρες πριν τις εκλογές έδινε πλασματικά στατιστικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και επειδή και οι ευρωπαίοι εταίροι μας είναι το ίδιο «έξυπνοι» με εμάς πλέον δεν περιμένουν μόνο λόγια , αλλά και έργα. Η πίεση που δεχόμαστε οφείλεται στην κρίση αναξιοπιστίας που οι υπουργοί της Ν.Δ. με ζήλο καλλιέργησαν. Ας γνωρίζουμε δε ότι στις διεθνείς διαπραγματεύσεις στη θέση των υπουργών μας η καρτέλα δεν γράφει «ΠΑΣΟΚ» ή «Ν.Δ.» γράφει «ΕΛΛΑΣ».
4. Είναι πολιτικά ουδέτερη η κατάσταση αυτή;
Σαφώς και όχι. Ούτε οι ευθύνες , ούτε οι λύσεις είναι ουδέτερες πολιτικά. Υπάρχουν χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας , παραγωγικό μοντέλο της χώρας , καταστροφή της παραγωγικής βάσης , αύξηση εισαγωγών , φοροδιαφυγή , σπατάλη στα δημόσια οικονομικά , διαφθορά. Τα κόμματα εξουσίας έχουν ευθύνη για όλα αυτά , για αυτά που έκαναν αλλά και για τα μέτρα που δεν τόλμησαν να πάρουν. Αυτό που μας λυπεί περισσότερο είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η κατάσταση αυτή έφτασε σε οριακά πλέον σημεία. Η μεγαλύτερη ανισοκατανομή μεταξύ πλουσίων & φτωχών , είμαστε η δεύτερη χώρα σε ανισότητα στην ΕΕ των 27 , ρεκόρ φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής , σπατάλη σε επιτροπές εκλεκτών μεγαλύτερη του 1δις ευρώ το χρόνο. Δηλαδή , αντί να λύσει προβλήματα η διακυβέρνηση της Ν.Δ. προσέθεσε προβλήματα.
Τώρα καλούμαστε να πάρουμε άμεσα μέτρα. Και τα μέτρα αυτά οφείλουμε να είναι το περισσότερο δυνατό δίκαια αλλά και αναπτυξιακά. Δεν μπορεί να πληρώνουν για την κρίση αυτοί που δεν τη δημιούργησαν , οι μισθωτοί , οι συνταξιούχοι , οι μικρές επιχειρήσεις. Άρα , ποια λύση θα δώσω , ποιους θα καλέσω να συμβάλλουν με μέτρα εισπρακτικά ,έχει να κάνει με σαφείς πολιτικά επιλογές και στις δικές μας πολιτικές θα υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη , κοινωνική μέριμνα και προστασία για τους αδύναμους και αναδιανομή.
5. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης;
Αλλαγές στα δημοσιονομικά, στη φορολογία, στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, αλλά και τις γενικότερες μεγάλες ριζικές ανατροπές που θα γίνουν στο κράτος και στο παραγωγικό πρότυπο της οικονομίας.
Η δημοσιονομική προσαρμογή που θα αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας θα είναι τριετής, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, στο τέλος του 2012.
6. Υπάρχει περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ ;
Δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε εισήγηση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ το ενδεχόμενο αυτό δεν προβλέπεται ούτε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης .
Η κυβέρνηση απορρίπτει το δραστικό πάγωμα των μισθών και την κατάργηση του 14ου μισθού. Αντίθετα, εξετάζεται η εισήγηση για την παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
7. Ποιος είναι ο άμεσος στόχος της Κυβέρνησης;
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρέπει να τονωθεί η αγορά , να ενισχυθούν οι επενδύσεις , να προστατευθούν τα νοικοκυριά προκειμένου να αισθανθεί ο πολίτης ασφαλής. Ο στόχος αυτός της Κυβέρνησης θα επιτευχθεί όταν θα υπάρχει η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται και, ταυτόχρονα, η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου καθώς και η αναθέρμανση της οικονομίας. Αυτά τα δύο πάνε μαζί.
Δεν υπάρχουν «σκληρά» μέτρα. Υπάρχουν μέτρα δίκαια, που βοηθούν τον πολίτη. Είναι δίκαιο να γίνει γρήγορα η δημοσιονομική προσαρμογή, να βγούμε από το καθεστώς επιτήρησης και να μπορέσουμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα για τη χώρα. Το κάνουμε με επίκεντρο πάντοτε τον πολίτη, το εισόδημά του, την παραγωγική δυνατότητα της χώρας.
8. Τι σημαίνει για την Ελληνική Περιφέρεια & τη Φωκίδα ειδικότερα το καθεστώς αυτό;
Σημαίνει ότι δεν μπορούμε είτε να «τάζουμε» , είτε να σπαταλούμε επιπόλαια δημόσιο χρήμα. Σημαίνει ότι στο σχέδιο ανάταξης της χώρας και τις προσαρμογές που θα γίνουν σε έργα και προγράμματα θα πρέπει ο εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός να συμπληρώνεται με τοπικά ειδικά μέτρα και υποδομές. Η κρίση δεν αποτελεί «δικαιολογία» για να χάσει η Ελληνική Περιφέρεια. Το αντίθετο , οφείλουμε να ενδυναμώσουμε την περιφέρεια. Δεν μπορεί όμως να μην υπάρχει μια ενδοπεριφερειακή συνεννόηση – δεν μπορεί για παράδειγμα στον τομέα των υποδομών να μην υπάρχει συνέχεια έργων διανομαρχιακών . Δεν μπορούμε να ζήσουμε με ακρότητες ή ακροβατισμούς του τύπου σε εθνικό πρόγραμμα - όπως το Αλεξ. Μπαλτατζής που αφορά τον αγροτικό τομέα – να έχουμε μέτρα 400 εκατ. Ευρώ στο οποίο οι προηγούμενοι υπουργοί της Ν.Δ. «μοίρασαν και χώρεσαν έργα αξίας 1.2 δις ευρω!! Αυτή είναι απάτη απέναντι στην κοινωνία και αποτελεί τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Αντί να τρέχουμε να εντάξουμε έργα – τρέχουμε πρώτα να «ξεσκονίσουμε» τους πίνακες των εντάξεων , με τεράστια σπατάλη πολύτιμου χρόνου.
9. Φωκίδα & Πρόγραμμα Σταθερότητας ;
Η Φωκίδα συνεισφέρει στην εθνική οικονομία τα μέγιστα με τον ταμιευτήρα του Μόρνου & τους Βωξίτες . Η Φωκίδας έχει ειδικά χωροταξικά καθεστώτα , πάλι λόγω της λίμνης του Μόρνου και του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών. Διεκδικούμε από την Πολιτεία τα αυτονόητα για την ανάπτυξη του τόπου μας αφού από την μια έχουμε ουσιαστική συνεισφορά στην εθνική οικονομία και από την άλλη έχουμε ειδικές αναπτυξιακές δεσμεύσεις. Δεν περιμένουμε «χάρες» , «δώρα» και «ταξίματα» λόγω γνωριμιών , αυτά μας άφησαν λογαριασμούς ακάλυπτους και χρόνιες καθυστερήσεις , όπως για παράδειγμα περιμένουμε (ακόμη!!!) από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά την απόφαση για προσφυγή της ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ για το δρόμο Αγ. Ευθυμία – διασταύρωση Φυλακές Μαλανδρίνου, προσφυγή που εκδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2009 , θέμα που ως γνωστόν όφειλαν να έχουν υπηρεσίες και αρχές λύσει – με την αποβολή της συγκεκριμένης εταιρείας από το έργο , δύο και τρία χρόνια πριν.
Η Φωκίδα δεν θα χάσει έργα , δυστυχώς όμως έχει χάσει πολύτιμο χρόνο.
Καλούμαστε να βάλουμε τις μηχανές στο φουλ.
Και ας μην θεωρούμε ως «έργα» μόνο τις υποδομές – έργο πλέον για μας θεωρείται η καλύτερη ποιότητα παιδείας , τα ειδικά σχολεία , η εκπαίδευση των τσιγγανοπαίδων , η θωράκιση & αναβάθμιση υπηρεσιών του νοσοκομείου μας , η λειτουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ , η προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας και του περιβάλλοντος , η στήριξη της αγροτικής & κτηνοτροφικής παραγωγής , και όλοι οι κανόνες – οι νέοι κανόνες που αφορούν χρόνια θεσμικά ζητήματα , όπως για παράδειγμα το δελφικό τοπίο και τη μεταλλευτική δραστηριότητα .
Δυστυχώς η μεγαλύτερη αγωνία μας για όλα αυτά είναι ο πολύτιμος χαμένος χρόνος.
Η Νύχτα Μετά #3
Πριν από 3 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου