Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

H διακήρυξη της Δυναμικής Συνεργασίας

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ





Φίλες και Φίλοι, αγαπητοί συμπολίτες του Δήμου Λεβαδέων



Είμαστε σήμερα εδώ για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2010.

Να συζητήσουμε την Διακήρυξη του Συνδυασμού μας εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, στις οποίες αποφασίσαμε ομόφωνα να συμμετάσχουμε.

Αποφασίσαμε να αγωνισθούμε ώστε από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 να ξεκινήσουμε μια νέα πορεία για την ανάπτυξη του Δήμου μας ασκώντας μία άλλη πολιτική, η οποία θα δίνει προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της πόλης και των χωριών μας.

Για μας η ανάληψη της διοίκησης του Δήμου είναι συνέχεια του αγώνα που δίνουμε σε τοπικό επίπεδο, απέναντι στην πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και θεσμική κρίση που πλήττει όλη τη χώρα.

Μέσα σε αυτή την κρίση, η Καλλικρατική Μεταρρύθμιση, προϊόν των μνημονιακών πολιτικών, πλήττει βάναυσα την τοπική αυτοδιοίκηση, καταλύει την αυτονομία της –το αυτοδιοίκητό της- και μετατρέπει τους αιρετούς σε διαχειριστές μιας μίζερης καθημερινότητας. Αντιστρατεύεται τον δημόσιο χαρακτήρα των βασικών κοινωνικών αγαθών προς όφελος των οργανωμένων ιδιωτικών συμφερόντων. Αντιστρατεύεται την αειφόρο, αυτοτελή τοπική ανάπτυξη, εξαντλεί τους φυσικούς πόρους στο βωμό του κέρδους και δεν εξυπηρετεί τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες .

Η προσπάθεια για την ανατροπή του "Καλλικράτη" είναι συστατικό στοιχείο του αγώνα μας.



Γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε τεράστιο όγκο προβλημάτων και εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Έχουμε όμως την θέληση, τις ιδέες, που μας κρατούν σε εγρήγορση και τις προτάσεις να αντιμετωπίσουμε και να κατανικήσουμε τις δυσκολίες. Το πρόγραμμά μας είναι το στοίχημά μας.

«Βρες χρόνο για όνειρα, λέει ο ποιητής, -αυτά θα τραβήξουν το όχημά σου ως τ' αστέρια».

Ο συνδυασμός μας αγκαλιάζεται κάθε μέρα από όλο και περισσότερους πολίτες, απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, κι αυτό μας δημιουργεί αυξημένη ευθύνη. Είναι πολίτες ενεργοί, με επαγγελματική καταξίωση και κοινωνική δράση που ενώνονται μαζί μας από αγάπη και διάθεση προσφοράς για την πόλη και τα χωριά του Δήμου μας.

Επίσης έρχονται κοντά μας πολλοί νέοι άνθρωποι που θέλουν να παρέμβουν και να οραματισθούν ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που τους προδιαγράφουν. Ειδικά με τους νέους θέλουμε να ανοίξουμε ένα ουσιαστικό διάλογο ζητώντας τους να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να συμμετάσχουν δυναμικά και ανατρεπτικά στον δημόσιο βίο του Δήμου.



Έχουμε δημιουργήσει ένα δυναμικό ρεύμα νίκης σ’ ολόκληρη την τοπική κοινωνία που κατάφερε να σπάσει τις κομματικές περιχαρακώσεις. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι είμαστε πολιτικά ουδέτεροι. Το αντίθετο: προσεγγίζουμε όλες τις τοπικές υποθέσεις και τα προβλήματα με προοδευτική και οικολογική αντίληψη.

Την κομματικοποίηση και τη χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης αρνούμαστε.



Ο προεκλογικός μας αγώνας θα είναι λιτός και θα επιμείνουμε στον αυτοδιοικητικό μας λόγο και στην αντιπαράθεση προγραμμάτων και ιδεών.

Η μεγάλη πρόκληση για μας είναι να καταφέρουμε όλοι μαζί, Δημοτική αρχή και πολίτες, να κάνουμε ένα Δήμο-πρότυπο, ένα Δήμο που θα ξαναβρεί το νήμα με τα λαϊκά, δημοκρατικά χαρακτηριστικά της Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος για μας είναι θεσμός και κίνημα μαζί. Θα είμαστε διεκδικητικοί και μαχητικοί για τα συμφέροντα των πολιτών και της περιοχής και θα σταθούμε απέναντι σε όποιον τα αντιστρατεύεται.



Είναι πια επείγον να γίνει μια αλλαγή, μια αναγέννηση του θεσμού. Η Δημοτική Αρχή να μην βλέπει την πόλη σαν άθροισμα λειτουργιών και υπηρεσιών, αλλά να την αντιμετωπίσει σαν πλαίσιο της ζωής των ανθρώπων, των προβλημάτων τους, των παθών τους και των ελπίδων τους. Να δει την πόλη ως σύνολο, να έρθει σε ρήξη με τις αδυναμίες της και να σχεδιάσει το μέλλον της.




Η πρότασή μας για την επίτευξη αυτού του στόχου επιμερίζεται σε πέντε κατευθύνσεις, οι οποίες αποτελούν την διακήρυξή μας. Πέντε έννοιες που θέλουμε να εντυπωθούν στη σκέψη των συνδημοτών μας και να πάρουν περιεχόμενο μέσα στην κοινή δράση όλων μας.



Ι) ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Η αλληλεγγύη αποτελεί υποχρεωτική προτεραιότητα, λόγω των συνθηκών της κρίσης και της μεγάλης ανάγκης στην οποία βρίσκονται πολλοί συνάνθρωποί μας. Όμως η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο συγκυριακή στάση, είναι πρωταρχική κοινωνική αξία και ο Δήμος πρέπει να την προτάξει.

Δεσμευόμαστε να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο τοπικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας. Ο Δήμος Λεβαδέων θα εφαρμόσει συγκεκριμένο πρόγραμμα προνοιακής πολιτικής, για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα κοινωνικού διαχωρισμού και περιθωριοποίησης.

Κεντρικό στοιχείο του προγράμματος είναι να εμπνεύσουμε στην κοινωνία τις αξίες της αλληλεγγύης και της προσφοράς, με στόχο τη δημιουργία δικτύου εθελοντικής συμμετοχής.

ΙΙ) ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο Δήμος αντί να τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τα προβλήματα, πρέπει να οργανώσει τις υπηρεσίες του με νέο πνεύμα, ώστε να γίνει παραγωγικός και αποτελεσματικός. Ταυτόχρονα πρέπει να αναπτύξει διαφανείς μηχανισμούς δημοκρατικού ελέγχου και τακτικού δημόσιου απολογισμού.

Στόχος μας είναι ένας Δήμος οικονομικά, λειτουργικά και θεσμικά ισχυρός, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Για να πετύχουμε το στόχο αυτό, θέλουμε τη συνεργασία και τη συστράτευση των εργαζομένων στο Δήμο. Ο Δήμος διαθέτει άξια υπηρεσιακά στελέχη, με τα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε σχέση εμπιστοσύνης. Θα είμαστε κοντά τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κι εκείνοι θα ανταποκριθούν με συνέπεια, ήθος και ευθύνη στα καθήκοντά τους, σε όφελος των πολιτών.

ΙΙΙ) ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών είναι προϋπόθεση και θεμελιακό συστατικό της οικοδόμησης ενός νέου υγιούς μοντέλου δημοτικής διοίκησης. Απαιτείται η δημιουργία δικτύων και συμμετοχικών θεσμών και η ενθάρρυνση της συλλογικής και ατομικής πρωτοβουλίας

Η "δυναμική συνεργασία" ως Δημοτική Αρχή:

θα ενισχύσει την υπόσταση της γειτονιάς και του χωριού, που αποτελούν τα ζωντανά κύτταρα της τοπικής μας κοινωνίας.

θα αναβαθμίσει τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων του Δήμου και θα εκχωρήσει άμεσα αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια.

Θα δώσει, εν τέλει, πραγματική υπόσταση στην κοινωνία των πολιτών, στην ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη στη διαμόρφωση των αποφάσεων, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

IV) ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ο Δήμος μπορεί να αναδειχθεί μέσα από την ιστορία του, την πολιτιστική του ταυτότητα και την φυσική του ομορφιά. Η οικοδόμηση νέας ταυτότητας για την πόλη και την περιοχή μας είναι διαδικασία γνώσης, διαλόγου, και ενεργοποίησης ιδεών.

Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να αναβαθμίσουμε την εικόνα της περιοχής μας στον χάρτη της ελληνικής επικράτειας. Η στρατηγική μας είναι, μέσα από την ισόρροπη κι αειφόρο ανάπτυξη κάθε περιοχής του Δήμου, να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα σε προστιθέμενη κοινωνική αξία, σε κοινωνικό πλούτο, σε εισοδήματα και απασχόληση, σε ποιότητα ζωής για τους πολίτες.


V) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο πολιτισμός είναι καθολικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει, εκτός από την πολιτιστική δράση, τη σκέψη και τη συζήτηση πάνω στην κοινωνία και τη ζωή που θέλουμε. Η βιώσιμη, αισθητικά αναβαθμισμένη πόλη, η εκπαίδευση, η ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, η πρόνοια, οι δημοκρατικοί θεσμοί, η υγεία, εν τέλει όλες οι εκδηλώσεις της ζωής μας είναι ο πολιτισμός που οραματιζόμαστε για τον Δήμο.



Φίλες και φίλοι,

Το πρόγραμμά μας στηρίζεται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, με κεντρικό στόχο να αλλάξουμε την ποιότητα της ζωής μας. Θα συμπληρωθεί με τις προτάσεις και τις ιδέες των κατοίκων του δήμου μας με δύο τρόπους. Αφ ενός διαδικτυακά μέσα από ειδικό χώρο κατάθεσης προτάσεων στην ιστοσελίδα μας και αφ ετέρου και κυρίως με τις συζητήσεις στη διάρκεια των περιοδειών μας. Έτσι θα συνδιαμορφώσουμε ένα συνεκτικό, στρατηγικά ενοποιημένο, ιεραρχημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα δράσης της δικής μας Δημοτικής Αρχής.

Θα έχουμε περισσότερες ευκαιρίες το επόμενο χρονικό διάστημα να συζητήσουμε αναλυτικά για τις ανάγκες του Δήμου μας, για τους στόχους και τις προοπτικές του, για τις συγκεκριμένες λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα.

Μας γνωρίζετε, για τους αγώνες μας, για τη συλλογικότητα με την οποία λειτουργούμε, για το σθένος και τη μαχητικότητα, με την οποία υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του τόπου μας, χωρίς δεσμεύσεις και δουλείες.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε οι αλάθητοι. Ούτε ότι ξέρουμε τα πάντα. Λέμε, όμως, ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την κοινή προσπάθεια για μια νέα αρχή. Μια νέα αρχή για ένα Δήμο κοινωνικό, καινοτομικό, οικολογικό, Δήμο του πολιτισμού και της δημιουργίας, Δήμο 

Δεν υπάρχουν σχόλια: