Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η Λαϊκή Συσπείρωση για το καλάθι του παραγωγού


                                  
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ.



Σε στιγμές, που, καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων πλήττει τον λαό, σαν αποτέλεσμα των πολιτικών, που μόνιμα και σταθερά υπερασπίζονται τα μονοπώλια και την πλουτοκρατία και σήμερα  θέλουν να του φορτώσουν και τη κρίση, που τα αφεντικά τους δημιούργησαν.

Όταν η φτώχεια, η ανέχεια, η ανεργία και η αβεβαιότητα για το αύριο κυριαρχούν στα φτωχά λαϊκά στρώματα και φυσικά στα νοικοκυριά των μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής μας…..

Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου καλεί τον Υπουργό ανάπτυξης κ.Σκανδαλίδη και οργανώνει εκδήλωση με βασική επιδίωξη τον αποπροσανατολισμό της αγροτιάς. Την καλλιέργεια αυταπατών γύρω από τα προβλήματα που την απασχολούν και για την προοπτική  που της επιφυλάσσει η πολιτική της Ε.Ε και οι ντόπιοι υποστηρικτές της.



Σε αυτή την λογική, θα παρουσιάσουν και στην περιοχή μας το λεγόμενο καλάθι του παραγωγού, που έχει συμβολική σημασία. Αναδεικνύει την παραγωγική ταυτότητα της περιφέρειας, με προϊόντα αυξημένης – δήθεν - προστιθέμενης αξίας, που μπορούν να αποτελέσουν αιχμή του δόρατος για την ανάκαμψη της γεωργίας.

Έτσι, τάχα, θα δοθεί παραγωγική διέξοδος στους αγρότες και θα διευκολυνθεί η διάθεση των προϊόντων τους, σε ικανοποιητικές τιμές.



Πρόκειται για μια ακόμη πολιτική απάτη, που εύκολα μπορεί να κατανοήσει ο λαός, που γνωρίζει πολύ καλά τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου. Τα αγροτικά, τα κτηνοτροφικά και τα αλιευτικά προϊόντα που του έδωσαν ζωή και βόηθησαν στην προκοπή του τόπου.

Ξέρει, επίσης πολύ καλά και τις πολιτικές που μέχρι σήμερα ακολουθήθηκαν και είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά η αγροτική παραγωγή και να ερημώσουν αρκετές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.



Οι μικρομεσαίοι αγρότες στη Στερεά Ελλάδα παράγουν πολλά και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα - π.χ. γαλακτοκομικά, τυροκομικά, κρέας, ψάρια αλλά και σιτηρά, λάδι, ελιές, φρούτα, όσπρια, κρασί, βαμβάκι - με τα οποία μπορούν να γεμίσουν πολλά καλάθια, αλλά, δυστυχώς, "καλό δε βλέπουν". Πάνε "από το κακό στο χειρότερο". Ξεκληρίζονται μαζικά.



 Οι τιμές των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, ούτε μπορούν να προσφέρουν ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης. Όπως, π.χ. το καλαμπόκι με 0,17 λεπτά το κιλό, ή το σιτάρι με 0,10 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα, και στην κτηνοτροφία το πρόβειο γάλα πωλείται 0,95 λεπτά /λίτρο και το αγελαδινό 0,38 λεπτά /λίτρο το πολύ.

Η καπνοκαλλιέργεια μειώθηκε κατά 84%, η καλλιέργεια τεύτλων εξαφανίστηκε, η αξία της ελιάς και του λαδιού απαξιώθηκε. Η κτηνοτροφική παραγωγή συνεχώς μειώνεται και η αλιεία παραδόθηκε στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων.



Ιδιαίτερη σημασία έχει και το κόστος παραγωγής, που η αύξηση του ήταν και είναι στοιχείο της πολιτικής της Ε.Ε και των ντόπιων εκφραστών των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Σκεφθείτε…Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% σημαίνει αύξηση του αγροτικού κόστους παραγωγής (μηχανημάτων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, κ.ά.), ενώ οι τιμές παραγωγού στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα μένουν σταθερές ή μειώνονται.

Την ίδια ώρα, τα τιμολόγια για αγροτικό ρεύμα αυξάνονται κατά 60%, ενώ μειώνονται για τις βιομηχανίες και τα μεγάλα εισοδήματα

Η πολύ μεγάλη αύξηση των εισφορών των αγροτών στον κλάδο ασφάλισης υγείας του ΟΓΑ και στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής στον ΕΛΓΑ σημαίνει νέα, άγρια επιβάρυνση, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές εγγυήσεις ασφάλειας και δίκαιας αποζημίωσης καταστροφών.

Ταυτόχρονα, συρρικνώνεται η κρατική συμμετοχή, διευρύνεται το πεδίο καπιταλιστικής κερδοφορίας με τις ιδιωτικές ασφαλίσεις, ξεθεμελιώνεται η όποια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπήρχε, εμπορευματοποιείται πλήρως ο τομέας της υγείας.

Μετά τη μεταβίβασή τους στους Καλλικρατικούς Δήμους, υποβαθμίζονται ή καταργούνται υπηρεσίες που ήταν μέχρι σήμερα δημόσιες και δωρεάν για τους αγρότες.



Ιδιωτικοποιούνται οι εναπομένουσες κρατικό-συνεταιριστικές οργανώσεις (ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ΕΛΒΙΖ κ.ά.), τα τελευταία υποτυπώδη στηρίγματα των αγροτών, όπου διέθεταν την παραγωγή τους.

Προωθείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, όπου είναι υποθηκευμένες οι περισσότερες αγροτικές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και συνεταιρισμοί.



Νέο πλήγμα για τους αγρότες αποτελεί η ομόφωνη απόφαση της ΕΕ, για αναστολή ή κατάργηση των γεωργικών επιδοτήσεων - ενισχύσεων στις χώρες - μέλη της ΕΕ που δεν τηρούν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Είναι ο πρόδρομος της νέας ΚΑΠ μετά το 2013, που θα συρρικνώσει παραπέρα τις ενισχύσεις στους αγρότες.

Σε αυτά τα πλαίσια εύκολα κατανοεί κανείς τον δημαγωγικό χαρακτήρα των διακηρύξεων του κ.Σκανδαλίδη, που δεν πατάνε στην πραγματικότητα, ούτε ανταποκρίνονται στην αλήθεια.



Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, στηριγμένη στην πολύχρονη εμπειρία του λαού, σημειώνει πως η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που συνδιαμορφώνει και εφαρμόζει, με ζήλο και συνέπεια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι κυβερνήσεις της ΝΔ, θέλει η αγροτική παραγωγή να περάσει, εξ ολοκλήρου, στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών.



Η καπιταλιστική οργάνωση της οικονομίας προωθεί αγροτική ανάπτυξη που να υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα και όχι τις λαϊκές ανάγκες.



 ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και ΛΑΟΣ…Είναι αυτοί οι ίδιοι που στη Βουλή ψηφίζουν τα αντιλαϊκά μέτρα το ένα μετά το άλλο, είναι αυτοί οι ίδιοι που προτείνουν και προωθούν τις τάχα καινοτόμες ιδέες, καινοτόμες καλλιέργειες, καινοτόμες εκτροφές, τρούφες, σαλιγκάρια και  φωτοβολταϊκά.



Στόχος όλων αυτών είναι να αποπροσανατολίσουν, να χειραγωγήσουν, να εγκλωβίσουν τους αγρότες της Περιφέρειας, να μην βλέπουν τις αιτίες των προβλημάτων τους και να μην παλεύουν ενάντια στον κοινό ταξικό αντίπαλο με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα στην κατεύθυνση της ρήξης και ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος.

Τα όποια μέτρα παίρνουν και τα καλάθια που προτείνουν κινούνται στα πλαίσια της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.



Σαν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες της Στερεάς Ελλάδας να γυρίσουν την πλάτη τους σε όλους αυτούς. Να μην πέσουν για άλλη μια φορά στην παγίδα και να συσπειρωθούν στην πάλη, σε αγωνιστική συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού.



Να παλέψουν για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που θα συγκρούεται με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του κεφαλαίου, τα οποία υπηρετεί ο κ. Σκανδαλίδης και η κυβέρνησή του. Που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, την προώθηση κοινών καλλιεργητικών εργασιών με κρατική στήριξη, για την παραγωγή φτηνών και ασφαλών τροφίμων για τη διατροφή του λαού και των αναγκαίων πρώτων υλών για τη μεταποιητική βιομηχανία.



Για να προχωρήσει αυτή η ανάπτυξη, πρέπει να αποδυναμωθούν τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Να γίνει παντοδύναμο το Λαϊκό Μέτωπο, η συμμαχία της αγροτιάς με τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τους νέους των σπουδών και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, που θα αγωνίζεται για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη μιας άλλης εξουσίας, της λαϊκής εξουσίας.





                                            ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

                                            ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

                                            ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)













.


Δεν υπάρχουν σχόλια: