Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

Νεκρός ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

Νεκρός ο Μπιν Λάντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός.Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν χθες Κυριακή επιχείρηση κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ κατά την οποία σκοτώθηκε ο επικεφαλής της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, επισημαίνοντας ότι ο θάνατός του σηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής επίτευγμα των ΗΠΑ στη μάχη τους εναντίον της αλ Κάιντα.

«Σήμερα το βράδυ είμαι σε θέση να ανακοινώσω στους Αμερικανούς και σε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της επιχείρησης που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, επικεφαλής της αλ Κάιντα, ενός τρομοκράτη που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών», δήλωσε ο Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε μία έπαυλη στην πόλη Αμποταμπάντ, που βρίσκεται βόρεια του Ισλαμαμπάντ.

«Λίγο καιρό αφού ανέλαβα την προεδρία, έδωσα εντολή στον διευθυντή της CIA Λέον Πανέτα να αναγάγει τη δολοφονία ή τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν σε πρώτη προτεραιότητα της μάχης μας εναντίον της αλ Κάιντα», επεσήμανε ο Ομπάμα.

«Τον περασμένο Αύγουστο, έπειτα από χρόνια επίπονης εργασίας από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας, ενημερώθηκα ότι υπήρχαν πληροφορίες που οδηγούσαν στον Μπιν Λάντεν. Χρειάστηκαν πολλοί μήνες για να επιβεβαιωθούν. Και τέλος την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είχαμε αρκετές πληροφορίες για να δράσουμε και ενέκρινα μία επιχείρηση για τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν προκείμενου να προσαχθεί στη δικαιοσύνη», πρόσθεσε στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος.«Σήμερα με διαταγή μου οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μία στοχευμένη επιχείρηση εναντίον του συγκροτήματος Αμπάντ Αμπάντ στο Πακιστάν. Μία μικρή ομάδα Αμερικανών εκτέλεσε την επιχείρηση επιδεικνύοντας εξαιρετικό θάρρος και ικανότητα. Κανένας Αμερικανός δεν τραυματίστηκε και φροντίσαμε ώστε να μην υπάρξουν τραυματίες ανάμεσα στους πολίτες. Έπειτα από ανταλλαγή πυρών σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και πήραν τη σορό του», ανακοίνωσε ο Ομπάμα.

Επεσήμανε ωστόσο ότι ο θάνατος του επικεφαλής της αλ Κάιντα δεν σημαίνει ότι σταματά η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αλ Κάιντα θα συνεχίσει να επιδιώκει να επιτεθεί εναντίον μας. Πρέπει και θα είμαστε προσεκτικοί στο εσωτερικό και το εξωτερικό», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν μάχονται εναντίον του Ισλάμ. «Ξεκαθάρισα, όπως το έκανε και ο πρόεδρος Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ότι η μάχη μας δεν είναι εναντίον του Ισλάμ».

«Οπότε, όλοι όσοι πιστεύουν στην ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να χαιρετίσουν τη δολοφονία του (Μπιν Λάντεν)», πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη βοήθεια του Πακιστάν: «Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η συνεργασία μας με το Πακιστάν στον τομέα της αντιτρομοκρατίας μάς βοήθησε να φτάσουμε στον Μπιν Λάντεν και στο συγκρότημα όπου κρυβόταν».

Σε συνομιλία του άλλωστε με τον Πακιστανό πρόεδρο Ασί Αλί Ζαρντάρι ο Ομπάμα επεσήμανε ότι είναι σημαντικό το Πακιστάν να συνεχίσει να μάχεται στο πλευρό των ΗΠΑ εναντίον της αλ Κάιντα και των τρομοκρατικών ομάδων που σχετίζονται με αυτήν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ενημερώσει τις πακιστανικές αρχές για την επιχείρηση εναντίον του Οσάμα μπιν Λάντεν και δικαιολόγησαν την παραβίαση της πακιστανικής κυριαρχίας λέγοντας πως είχαν «νομική και ηθική υποχρέωση να ενεργήσουν», τόνισε ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Δεν ανακοινώσαμε τις πληροφορίες για την κατοικία (στην οποία βρισκόταν ο μπιν Λάντεν) σε καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του Πακιστάν», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος επικαλούμενος επιχειρησιακούς λόγους.

«Από την 11η Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ είχαν ξεκαθαρίσει στο Πακιστάν ότι θα καταδιώξουν τον μπιν Λάντεν όπου και αν βρίσκεται. Το Πακιστάν είχε καταλάβει εδώ και πολύ καιρό ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με την αλ Κάιντα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τη νομική και ηθική υποχρέωση να ενεργήσουν με βάση τις πληροφορίες που διέθεταν», πρόσθεσε.

Για τον ίδιο αξιωματούχο, ο θάνατος του μπιν Λάντεν «αποτελεί τη μεγαλύτερη νίκη στον αγώνα που διεξάγουν οι ΗΠΑ για να αποδιοργανώσουν, εξαρθρώσουν και νικήσουν την αλ Κάιντα» .

«Πρόκειται για ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα προς την τελική καταστροφή» της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν, ακόμα και αν αυτό δεν γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, πρόσθεσε.

Ο άνθρωπος που θα πρέπει να τον διαδεχτεί στην αρχηγία της αλ Κάιντα, ο αιγύπτιος Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι είναι «πολύ λιγότερο χαρισματικός και δεν χαίρει μεγάλου σεβασμού μέσα στην οργάνωση», κατέληξε ο Αμερικανός αξιωματούχος.Τέσσερις άνθρωποι εκτός από τον Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκαν χθες στην επίθεση εναντίον της κατοικίας του αρχηγού της αλ Κάιντα, περίπου πενήντα χιλιόμετρα βόρεια του Ισλαμαμπάντ, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από μια «μικρή ομάδα», αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν έχει διευκρινίσει αν την αποτελούσαν μέλη της CIA ή των ειδικών δυνάμεων.

Ένας από τους γιους του μπιν Λάντεν, δύο άντρες προφανώς συνεργάτες του και μια γυναίκα σκοτώθηκαν στην διάρκεια της 40λεπτης επιχείρησης.

Επίσης τραυματίστηκαν άλλες δύο γυναίκες. Αρκετές γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν μέσα στην κατοικία.

Ο επικεφαλής της αλ Κάιντα κρυβόταν σε μία έπαυλη κοντά σε μία πακιστανική στρατιωτική ακαδημία που απείχε λιγότερο από δύο ώρες από την πακιστανική πρωτεύουσα.

Ένας φωτορεπόρτερ του Ρόιτερς που βρισκόταν στο Αμποταμπάντ, δήλωσε ότι η αστυνομία είχε κλείσει το δρόμο που οδηγούσε στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η νυχτερινή επιχείρηση στο συγκρότημα που βρισκόταν ο Μπιν Λάντεν.

«Μετά τα μεσάνυχτα, πολλοί άνδρες της ομάδας κρούσης περικύκλωσαν το συγκρότημα. Τρία ελικόπτερα πετούσαν από πάνω. Ξαφνικά κάποιοι από το έδαφος πυροβόλησαν εναντίον των ελικοπτέρων», δήλωσε ο Ναρί Χαν, ένας κάτοικος.

«Σημειώθηκαν σφοδρές ανταλλαγές πυροβολισμών και στη συνέχεια είδα ένα από τα ελικόπτερα να συντρίβεται», πρόσθεσε ο Χαν που παρακολουθούσε την επιχείρηση από την ταράτσα του σπιτιού του.

Ανώτεροι Πακιστανοί αξιωματούχοι δήλωσαν από τη μεριά τους ότι στην επιχείρηση, η οποία διεξήχθη γύρω στις 1:30 τοπική ώρα, πήραν μέρος ελικόπτερα αλλά και στρατιώτες στο έδαφος.

Ένα πακιστανικό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στην Αμποταμπάντ χθες το βράδυ, προκαλώντας το θάνατο ενός από τους επιβαίνοντες και τον τραυματισμό ακόμη δύο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, Δεν είναι ξεκάθαρο αν η συντριβή συνδέεται με το θάνατο του Μπιν Λάντεν, όμως αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί πριν από τη συντριβή του ελικοπτέρου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Experss 24/7 μετέδωσε μία εικόνα που, σύμφωνα με το ίδιο, ήταν το πτώμα του Μπιν Λάντεν, ο οποίος είχε δεχθεί μία σφαίρα στο κεφάλι.

Φήμες περί ρίψης της σορού στη θάλασσα

Η σορός του Οσάμα μπιν Λάντεν μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν μετά τον θάνατό του και ποντίσθηκε στη θάλασσα, σύμφωνα με πληροφορία που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση των New York Times και μεταδόθηκε από τα δίκτυα CNN και MSNBC.

Ο τόπος και οι συνθήκες δεν έχουν γίνει γνωστοί.

«Δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το σώμα του έτυχε της μεταχείρισης που ορίζει η μουσουλμανική παράδοση. Είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα», είχε προηγουμένως δηλώσει αμερικανός αξιωματούχος.

Το σώμα ενός μουσουλμάνου νεκρού πρέπει να πλυθεί από άνδρες μουσουλμάνους και να ταφεί το συντομότερο δυνατόν, συνήθως τις πρώτες 24 ώρες μετά τον θάνατο. Λευκό σάβανο καλύπτει το σώμα, το οποίο είτε ενταφιάζεται, είτε ποντίζεται.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τους πολίτες τους στο εξωτερικό να είναι προσεκτικοί, φοβούμενες «αντιαμερικανικές επιθέσεις» μετά την ανακοίνωση του θανάτου του μπιν Λάντεν.

«Με δεδομένη την ανασφάλεια και την ρευστότητα της κατάστασης, οι Αμερικανοί πολίτες σε περιοχές που είναι πιθανόν να προκληθούν αντιαμερικανικές βιαιότητες, καλούνται να περιορίσουν τις εξόδους από τις κατοικίες τους και τα ξενοδοχεία και να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει η ανακοίνωση της δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν, του εγκεφάλου πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, να παρηγορήσει όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα σε εκείνες τις επιθέσεις.

«Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν δεν απαλύνει τον πόνο που ένιωσαν οι Νεοϋορκέζοι και οι Αμερικανοί εξαιτίας του, όμως είναι μία σημαντική νίκη για το έθνος μας και ένας φόρος τιμής για τους εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις για το έθνος μας», ανέφερε ο Μπλούμπεργκ σε ανακοίνωσή του.

Η αμερικανική γερουσία είχε επικηρύξει τον Μπιν Λάντεν για 50 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος είχε δώσει εντολή να συλληφθεί ή να δολοφονηθεί.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ο οποίος ήταν πρόεδρος όταν σημειώθηκε η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, χαιρέτισε σήμερα την ανακοίνωση του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ένα γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «κοσμοϊστορικό».

«Η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας συνεχίζεται, όμως σήμερα η Αμερική έστειλε ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα: Ανεξάρτητα με το πόσος χρόνος θα χρειαστεί, η δικαιοσύνη θα αποδοθεί», επεσήμανε ο Μπους σε ανακοίνωσή του.

Ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι μια μεγάλη ανακούφιση για όλον τον κόσμο, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η είδηση του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τους όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν υπεύθυνος για τις χειρότερες τρομοκρατικές ωμότητες: την 11η Σεπτεμβρίου (2001) και τόσες άλλες επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και πολλούς Βρετανούς», τόνισε ο Κάμερον.

«Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία. Δεν θα μπορεί πλέον να συνεχίσει την εκστρατεία του με στόχο να σκορπίζει τον τρόμο. Ήρθε η στιγμή να θυμηθούμε αυτούς που σκοτώθηκαν από τον Οσάμα μπιν Λάντεν και όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους. Επίσης ήρθε η ώρα να ευχαριστήσουμε εκείνους που εργάζονται αδιάκοπα σε όλον τον κόσμο για να μας γλυτώσουν από την τρομοκρατία. Το έργο τους συνεχίζεται. Συγχαίρω τον πρόεδρο Μπαράκ Ομάμα και τους υπευθύνους της επιχείρησης αυτής», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε πρόσφατες δηλώσεις της, είχαν επισημάνει τα τελευταία χρόνια ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βρίσκεται στην απομονωμένη περιοχή των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Η ισραηλινή ηγεσία εξέφρασε την ικανοποίησή της.

«Το κράτος του Ισραήλ συμμερίζεται τη χαρά του αμερικανικού λαού μετά την εξόντωση του μπιν Λάντεν», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τη νίκη αυτή της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και των κοινών αξιών των δημοκρατικών χωρών που μάχονται κατά της τρομοκρατίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες δήλωσε πως η εξόντωση του αρχηγού της αλ Κάιντα αποτελεί «μια μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για τον ελεύθερο κόσμο που αναπνέει πλέον καλύτερα μετά την τιμωρία που επιβλήθηκε με καθυστέρηση στον μπιν Λάντεν».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν τόνισε πως το Ισραήλ κερδίζει από τον θάνατο του μπιν Λάντεν. Επίσης ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ενημερώθηκε για την εξόντωση του αρχηγού της αλ Κάιντα μισή ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του προέδρου Ομπάμα.

Ο θάνατος του ηγέτη της αλ Κάιντα κοντά στο Ισλαμαμπάντ δικαιολογεί την ανησυχία της Ινδίας, η οποία θεωρεί ότι το Πακιστάν προσφέρει «καταφύγιο» στους τρομοκράτες, δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών Π. Τσινταμπαράν.

«Επισημάναμε με μεγάλη ανησυχία το κομμάτι της ανακοίνωσης του προέδρου Ομπάμα, στο οποία ανέφερε ότι η επιχείρηση διεξήχθη στο Αμποταμπάντ, στο εσωτερικό του Πακιστάν», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργού.

«Το γεγονός αυτό ενισχύει την ανησυχία μας για το ότι τρομοκράτες από διαφορετικές οργανώσεις βρίσκουν καταφύγιο στο Πακιστάν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση η μεταχείριση της σορού του

Η Ουάσινγκτον έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η σορός του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν τυγχάνει της μεταχείρισης που ορίζει η μουσουλμανική παράδοση, δήλωσε στους δημοσιογράφους Αμερικανός αξιωματούχος.

Τα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες του προσώπου του μπιν Λάντεν

Πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα προβάλλουν εικόνες του παραμορφωμένου προσώπου του Οσάμα μπιν Λάντεν, χωρίς να είναι σε θέση να πιστοποιήσουν την αυθεντικότητά τους.

«Η φωτογραφία του πτώματος του Οσάμα Μπιν Λάντεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Δεν έχει πιστοποιηθεί η αυθεντικότητά της», δήλωσε ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου Geo TV, του μεγαλύτερου πακιστανικού ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πρόσωπο του Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι απολύτως αναγνωρίσιμο. Στις φωτογραφίες φαίνονται κοντά μαλλιά, τραύμα στο αριστερό μάτι και στο μέτωπο. Τα μάγουλα καλύπτονται από πυκνή γενειάδα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: