Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

Ο δήμαρχος άδειασε τους λογαριασμούςΣε υπόθεση υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος φέρεται να εμπλέκεται ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νυν δήμαρχος Κω, Κωνσταντίνος Καΐσερλης.
Το προβεβλημένο στέλεχος του Κινήματος και πρώην υφυπουργός Εσωτερικών εμφανίζεται, σύμφωνα με μαρτυρίες και στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση του zougla.gr, να έχει υπεξαιρέσει χρήματα τα οποία προορίζονταν για τη θωράκιση της άμυνας του νησιού.
Η ιστορία, η οποία πρόκειται να απασχολήσει και τις εισαγγελικές Αρχές, λαμβάνει διαστάσεις σκανδάλου, καθώς ο δήμαρχος, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, αφού διαχειρίστηκε κατά το δοκούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του δήμου, στη συνέχεια τους… άδειασε!
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…
Λογαριασμός για την άμυνα
Το 1996, αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων, οι φορείς της Κω (εκκλησία, κόμματα, επαγγελματικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι) αποφάσισαν την κινητοποίηση των κατοίκων για τη συγκέντρωση χρημάτων που στη συνέχεια θα διετίθεντο στη θωράκιση της άμυνας του νησιού.
Για αυτόν τον σκοπό δημιουργήθηκε καταθετικός λογαριασμός στα ονόματα του τότε μητροπολίτη Κω, μακαριστού σήμερα, Αιμιλιανού, του τότε επάρχου Κω-Νισύρου κ. Εμμανουήλ Θεοδωρίδη και του τότε -και νυν- δημάρχου κ. Κώστα Καΐσερλη, ο οποίος, ως τοπικός άρχοντας, κράτησε και το βιβλιάριο.
Οι διαδρομές του βιβλιαρίου
Έπειτα από τέσσερα χρόνια ο κ. Καΐσερλης εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νησί.
Κατά τη μετακίνησή του στη Βουλή, ο δήμαρχος δεν παρέδωσε -ως όφειλε- το βιβλιάριο ούτε στον διάδοχό του, τον κ. Φάκκο, ούτε σε κανέναν από τους άλλους δύο συνδικαιούχους του λογαριασμού!
Απλώς το πήρε μαζί του -ως δώρο- χωρίς να το παραδώσει στον νέο δήμαρχο, ενώ παράλληλα δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το υπόλοιπο του λογαριασμού.
Η «ομολογία»
Τα χρόνια πέρασαν και το θέμα ξεχάστηκε, μέχρι που ο κ. Καΐσερλης εκλέχθηκε εκ νέου δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές του 2010.
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν έπειτα από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Κω, ο δήμαρχος δήλωσε δημόσια ότι διαθέτει και διαχειρίζεται όχι μόνο το συγκεκριμένο βιβλιάριο αλλά ακόμη επτά!
Η δήλωση-ομολογία έγινε ύστερα από καταγγελία στελεχών της αντιπολίτευσης για εξωλογιστική διαχείριση που έκανε ο κ. Καΐσερλης τις δεκαετίες ’80 – 2000.
Στην ερώτηση, δε, για τη διαχείριση των χρημάτων και το υπόλοιπο του λογαριασμού, ο δήμαρχος δεν θέλησε να δώσει κάποια απάντηση, παρά τις συνεχείς αιτήσεις για ενημέρωση. Οι λόγοι για τους οποίους αποφάσισε να τηρήσει σιγήν ιχθύος περιγράφονται παρακάτω…
Άδειασε τα βιβλιάρια
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο κ. Καΐσερλης το 2001 επισκέφθηκε την τράπεζα στην οποία διατηρούσε τον λογαριασμό ο δήμος, τον μετέτρεψε σε προθεσμιακό και τον έκλεισε -λόγω προσφοράς υψηλότερων επιτοκίων- για δέκα χρόνια.
Όταν η δεκαετία πέρασε και συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου 2011, επέστρεψε στην τράπεζα και άδειασε (!) τον λογαριασμό, μεταφέροντας σε δικό του λογαριασμό περίπου 14.000 ευρώ. Όσον αφορά δε στα υπόλοιπα βιβλιάρια, τα οποία ο ίδιος ομολόγησε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. ότι διαθέτει, σύμφωνα με μαρτυρίες προκύπτει ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς τους λογαριασμούς ανοίχτηκε επίσης το 1996 και κατατέθηκε σε αυτόν ποσό ύψους 100.000 δραχμών προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.
«Ανοίξτε τους λογαριασμούς»
Το zougla.gr επικοινώνησε με τον κ. Καΐσερλη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει να κρύψει τίποτα, καλώντας οποιονδήποτε φορέα να τον ελέγξει.
«Έστειλα έγγραφο στον υπουργό Εσωτερικών και ζήτησα να ανοίξουν οι λογαριασμοί μου, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι όλα είναι νόμιμα. Είμαι ανοιχτός στο να ανοίξουν όλα τα βιβλιάρια και να εμφανιστούν τα πάντα. Το 1996, μετά τα Ίμια, έγινε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα. Ανοίχτηκε ένα βιβλιάριο, χωρίς να το γνωρίζω εγώ, στο όνομα το δικό μου, του μητροπολίτη και του επάρχου. Όταν απεβίωσε ο μητροπολίτης, πήγα στον νέο μητροπολίτη και μου είπε να πάρω τα χρήματα, προκειμένου να μη τα διεκδικήσουν οι συγγενείς του αποβιώσαντος. Πήγα λοιπόν, πήρα όλα τα χρήματα και τα μετέφερα σε δικό μου λογαριασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αγνοούνται» τα κονδύλια για την πυροπροστασία
Άλλο ένα μέτωπο το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει ο δήμαρχος της Κω αφορά στα κονδύλια πυροπροστασίας.
Σύμφωνα με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Ιούλιο του 2013, τα χρήματα που δόθηκαν για την πυροπροστασία του νησιού, τα οποία ανέρχονται σε 140.000 ευρώ, αγνοούνται!
Η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, ερωτώμενη σχετικά για τον Δήμο της Κω και το θέμα της πυροπροστασίας, απάντησε ότι δεν γνωρίζει πού πήγαν τα χρήματα που δόθηκαν φέτος στον δήμο, 71.800 ευρώ, αλλά ούτε και τα περσινά 72.000 ευρώ, τα οποία προορίζονταν από το ΥΠΕΣ για δράσεις πολιτικής προστασίας.
Το zougla.gr επικοινώνησε με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χόνδρο, ο οποίος ανέφερε στην ηλεκτρονική εφημερίδα μας ότι «στην αρχή του καλοκαιριού ασχολούμενος με το θέμα πυροπροστασίας των νησιών φιλοξένησα στην εκπομπή μου στο ΒΗΜΑ FM τη γενική γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία μου αποκάλυψε ότι ο Δήμος της Κω, παρά τις γραπτές οχλήσεις της, δεν απαντά στο ερώτημα πώς αξιοποίησε τα κονδύλια πυροπροστασίας του 2012 και του 2013, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 140.000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι το θέμα αναδημοσιεύτηκε και πήρε διαστάσεις στον τοπικό Τύπο, δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση από τον Δήμο της Κω. Γενικά, ο έλεγχος της δημοτικής Αρχής της Κω από την τοπική αντιπολίτευση αλλά και τον Τύπο είναι μια δύσκολη υπόθεση λόγω της απροθυμίας της δημοτικής Αρχής να απαντά ή να δίνει εξηγήσεις για καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν σε δράσεις της».
Πηγη: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: