Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Τα αποτελέσματα εξαμήνου της Μυτιληναίος

Πηγή: www.euro2day.gr
Στα 24,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας της Μυτιληναίος στο α΄ εξάμηνο, ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 490 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Τα αποτελέσματα της Μυτιληναίος είναι κατά 31,7% υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς. Όπως σημειώνει ο όμιλος, στα αποτελέσματα εξαμήνου εγγράφονται κεφαλαιακά κέρδη 10 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία για την Endesa Hellas, ενώ η σημαντική συμβολή του ενεργειακού τομέα αναμένεται να καταγραφεί στα αποτελέσματα των δύο επόμενων τριμήνων.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές περίμεναν πως τα κέρδη για τη Μυτιληναίος στο εξάμηνο θα διαμορφώνονταν στα 10,7 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων τυχόν κεφαλαιακών κερδών, έναντι 47,2 εκατ. στο εξάμηνο του 2007, με τις πωλήσεις να κινούνται σταθεροποιητικά στα 466,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του euro2day.gr σε 6 αναλυτές. Παράλληλα, οριακά βελτιωμένα εμφανίστηκαν τα καθαρά κέρδη της Μέτκα στο ίδιο διάστημα, στα 23 εκατ. από 22,5 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με τα έσοδά της να εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 44,3%, στα 211,9 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στα 490,3 εκατ. ευρώ έναντι 461,1 εκατ. του προηγούμενου έτους ανήλθε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του α΄ εξαμήνου του 2008 για τον όμιλο Μυτιληναίου. Η αύξηση αυτή των πωλήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική λαμβάνοντας υπόψη ότι επιτεύχθηκε σε αρνητική συγκυρία εξέλιξης στην ισοτιμία δολαρίου - ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται και σε αρνητική επίδραση στον κύκλο εργασιών κατά 50 εκατ. ευρώ.

Τα ανωτέρω και η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα άνω των 125 δολ./βαρέλι, που συμπαρέσυρε σε αύξηση αφενός τις τιμές πολλών πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, αφετέρου των ναύλων και μεταφορικών, αλλά και το γεγονός ότι στο α΄ εξάμηνο έχουν ενσωματωθεί μόνο 10 εκατ. ευρώ κεφαλαιακά κέρδη από τη συμφωνία με την Endesa Hellas (η σημαντική συνεισφορά από τον τομέα της ενέργειας αναμένεται να αποτυπωθεί τα επόμενα δύο τρίμηνα) συνετέλεσαν στη διαμόρφωση καθαρών κερδών μετά από φόρους 31,3 εκατ. ευρώ, έναντι 68,9 εκατ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 24,1 εκατ. ευρώ έναντι 59,1 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2007.

Τέλος, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 56,0 εκατ. από 97,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007, μείωση η οποία προήλθε κυρίως κατά 28 εκατ. από την αρνητική για τον όμιλο ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και κατά 23 εκατ. ευρώ από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η ΜΕΤΚΑ επιβεβαιώνει την εδραίωσή της σε έναν από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές του κλάδου των έργων EPC και η επιτυχία αυτή τόσο σε επίπεδο υλοποίησης όσο και στρατηγικού σχεδιασμού αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2008. Το α΄ εξάμηνο του 2008 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 211,9 εκατ. ευρώ, έναντι 146,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2007 (αύξηση 44,3%), ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 38,7 εκατ. από 34,0 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Το περιθώριο κέρδους EBITDA εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο (18,3%) τόσο σε απόλυτο μέγεθος όσο και συγκρινόμενο με τον διεθνή ανταγωνισμό. Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 23,0 εκατ. ευρώ έναντι 22,5 εκατ. H εξειδίκευση της ΜΕΤΚΑ ως κατασκευάστριας ενεργειακών έργων στην Ελλάδα επεκτείνεται δυναμικά σε ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού.

Το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της εταιρίας ανέρχεται σε 651 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το 2008, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνέργιες που θα προκύψουν από τα νέα έργα της Endesa Hellas και τη φάση ωρίμανσης συγκεκριμένων έργων σε χώρες του εξωτερικού. Η ιδιαίτερα θετική πορεία της ΜΕΤΚΑ αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα τόσο του 2008 όσο και των επόμενων ετών. Στον τομέα της ενέργειας, σημαντική θέση κατέχει πλέον η Endesa Hellas, ως εκ των βασικών εκφραστών των τάσεων και των εξελίξεων (καθεστώς απελευθέρωσης) της αγοράς. Η πορεία της νέας εταιρίας μέχρι σήμερα αποδεικνύει ότι αυτή πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να καταστεί ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξή της στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης με ευρεία βάση παραγωγικού δυναμικού θερμικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η έναρξη της λειτουργίας της μονάδας συμπαραγωγής 334 MW (COGEN), η εξαγορά των αιολικών πάρκων στην Εύβοια από την DONG 18,6 MW αλλά και οι ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης των δύο σταθμών με καύσιμο το φυσικό αέριο στον Άγιο Νικόλαο και στον Βόλο θα επιτρέψουν στην Endesa Hellas να διαθέτει το 2010 πάνω από 1.300 MW ηλεκτρικής ισχύος στην ελληνική αγορά, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα του ελλειμματικού συστήματος και στην ταυτόχρονη μείωση των ακριβών για τη χώρα μας εισαγωγών. Τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα από τον τομέα ενέργειας (θερμικά και ανανεώσιμα) θα φανούν στα επόμενα δύο τρίμηνα του τρέχοντος έτους όπως αναμενόταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: