Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας με τους ACTIVE MEMBER στον Ορμο Νούσας

Ιδού το δελτίο Τύπου για τη μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας στον Όρμο Νούσας που διοργανώνουν η Επιτροπή Αγώνα Θίσβης και η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον.

Η Επιτροπή Αγώνα Θίσβης και η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον συνδιοργανώνουν μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 23 Αυγούστου στον Όρμο Νούσας (Βαθύ) στο Δήμο Θίσβης με τους Active Member. Θα γίνει προσυγκέντρωση στις 18.00 στην πλατεία της Θίσβης και κατόπιν θα μετακινηθούμε προς το χώρο της παραλίας στον όρμο Νούσας. Θα διασχίσουμε το χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής Θίσβης η οποία ήδη λειτουργεί με πλήθος ελλείψεων και χωρίς τα στοιχειώδη έργα υποδομής (περιβαλλοντική μελέτη για τη συνολική ποσότητα ρύπων που θα παράγονται εκεί, σταθμό μέτρησης ρύπων, αποστραγγιστικό και αποχετευτικό δίκτυο όμβριων υδάτων, καταπατημένη δασική έκταση).

Στο χώρο αυτό βρίσκεται η Σωληνουργεία Κορίνθου, μια βιομηχανία υψηλής όχλησης, η οποία δε διαθέτει χώρο απόθεσης αποβλήτων και ήδη κατασκευάζεται εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 422 ΜW με φυσικό αέριο, η Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης, των συνεργαζόμενων κολοσσών Edison, Χαλκόρ, HE&D που πρόσφατα προσφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας της Edison με τα ΕΛ.ΠΕ. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με τόνους διοξειδίου του άνθρακα και μεγάλες ποσότητες αζώτου και διοξειδίου του θείου ενώ είναι γνωστό από μελέτη του ΕΜΠ προ εικοσαετίας ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής με συνέπεια τον εγκλωβισμό των ρύπων.

Τέλος, στο λιμάνι στον όρμο Νούσας και στην παρακείμενη παραλία όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, η παρανομία βρίσκεται σ’ όλο της το μεγαλείο. Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει παραχωρήσει προς χρήση συγκεκριμένες εκτάσεις στις βιομηχανίες Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελβάλ και Χαλκόρ, αναγνωρίζει ότι τόσο για τις παλαιότερες εγκαταστάσεις της ΕΤΒΑ του 1988 όσο και για τις κατοπινότερες που έγιναν από τη ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ, την ανώνυμη εταιρεία που διαχειρίζεται τη ΒΙ.ΠΕ., δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες και πρόσφατα απέρριψε την αίτηση νομιμοποίησής τους. Παράλληλα, εκκρεμεί απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τη δυνατότητα ύπαρξης λιμανιού εκεί, καθώς το λιμάνι κατασκευάστηκε δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο ουσιαστικά καταστρέφοντάς τον!

Ωστόσο, ενώ ρητά λέγεται απ’ το υπουργείο Οικονομικών ότι «ο χώρος αιγιαλού-παραλίας και λιμενικών εγκαταστάσεων είναι κοινόχρηστος χώρος, την κυριότητα και προστασία των οποίων έχει το Δημόσιο», η ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ θρασύτατα και ψευδώς ισχυρίζεται ότι είναι φορέας διαχείρισης του λιμανιού και έχει αυθαίρετα περιφράξει το χώρο απαγορεύοντας την πρόσβαση στους κατοίκους, ορίζοντας παράνομα ωράρια διέλευσης και τρομοκρατώντας τους κατοίκους με εταιρεία σεκιούριτι που μισθώνει.

Η κινητοποίησή μας είναι μια μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στην ύπαρξη εκεί του παράνομου λιμανιού που αποτελεί διαρκή απειλή για τον κλειστό Κορινθιακό κόλπο καθώς δεν τηρείται καμιά περιβαλλοντική νομοθεσία αλλά και ενάντια στη σχεδιαζόμενη εμπορική του επέκταση που θα το μετατρέψει σ’ ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Στερεάς Ελλάδας πλήττοντας την υγεία μας, τις παραλίες μας και όλες τις παράκτιες περιοχές.

Διαμαρτυρόμαστε επίσης ενάντια στις περιφράξεις των δημόσιων χώρων και την περιφρόνηση των βιομήχανων απέναντι στα αναφαίρετα δικαιώματά μας!
Αντιστεκόμαστε στη μετατροπή της Θίσβης καθώς και της Βοιωτίας συνολικά σε βιομηχανική χαβούζα, θυσία στο βωμό του κέρδους λίγων βιομήχανων!
Η κινητοποίησή μας αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια μεγάλη σειρά δυναμικών εκδηλώσεων πάνω από ένα χρόνο τώρα σ’ όλη τη Βοιωτία αλλά και στην απέναντι πλευρά του Κορινθιακού όπου παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας ενάντια στα καταστροφικά σχέδια των εταιρειών και τη συνενοχή της κεντρικής εξουσίας και των κατά τόπους αιρετών.
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΙΣΒΗΣ
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: