Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Η παρέμβαση Περγαντά στην ΤΕΔΚ

Στις εργασίες του ετήσιου τακτικού Συνεδρίου της ΤΕΔΚ, που έγινε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, συμμετείχε ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς.
Ο κ. Περγαντάς εξέφρασε απόψεις και θέσεις για σημαντικά και επίκαιρα θέματα της Αυτοδιοίκησης. Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας του.

«Το ετήσιο τακτικό Συνέδριο της ΤΕΔΚ του Νομού Βοιωτίας είναι μια ιδιαίτερα σημαντική διοργάνωση για τον Αυτοδιοικητικό χώρο με βαρύνουσα σημασία για όλα τα θέματα των τοπικών διοικητικών δομών.
Μ΄αυτή λοιπόν την άποψη και με την ιδιότητα του εκπροσώπου του β΄βαθμού Αυτοδιοίκησης είναι μεγάλη τιμή για μένα η πρόσκλησή σας και ιδιαίτερη ευχαρίστηση η παρουσία μου εδώ και η δυνατότητα, μέσα απ΄το χαιρετισμό μου να εκφράσω τις θέσεις μου, που σχετίζονται με τα θέματα της επικαιρότητας στο χώρο.

Θεωρώ πως, η Αυτοδιοίκηση στον πρώτο και δεύτερο βαθμό, έχει το ίδιο νόημα, είναι το ίδιο θεμέλιο για την τοπική κοινωνία κι έχει κοινούς στόχους και οράματα. Οι θεσμοί, η σύγχρονη διοίκηση κι ο ρόλος μας είναι θέματα που μας ενώνουν. Και πάνω απ΄όλα, μας ενώνει η υποχρέωση που έχουμε αναλάβει απέναντι στον τόπο μας και στον πολίτη.

Εμείς στη Βοιωτία, αυτή την υποχρέωση την έχουμε αναδείξει σε στάση και χειροπιαστή πρακτική. Έχουμε θεμελιώσει μια εποικοδομητική συνεργασία, που στηρίζεται στη σύνθεση, στη συμμετοχή και στη δημιουργία.

Έχουμε διαμορφώσει κοινές θέσεις και απόψεις. Διαμορφώσαμε μαζί, σε ευρείες διαβούλευσεις τις προτάσεις μας για τα χωροταξικά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Βιομηχανίας και του Τουρισμού. Τις καταθέσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου και υιοθετήθηκαν. Οι ομόφωνες θέσεις μας, είναι μια σημαντική κατάκτηση στον Αυτοδιοικητικό χώρο της Βοιωτίας. Είναι η δύναμη της πολιτικής μας δράσης, που μεταφέρεται στην πολιτεία, σε κάθε αρμόδιο φορέα, διεκδικώντας για το Νομό μας, αυτό που μας αξίζει.

Μ΄αυτή τη δύναμη, ενωτικά, με συγκεκριμένες προτάσεις, καταφέραμε να δρομολογήσουν οι κεντρικοί φορείς, άμεσες ενέργειες για την εξυγίανση του Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής. Δήμοι και Νομαρχία αποτέλεσαν τον κινητήριο μοχλό για να ξεκινήσουν μέτρα και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το φετινό Συνέδριο της ΤΕΔΚ, χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι διανύουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και κρίσιμη περίοδο σε ότι αφορά τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, τόσο σε θεσμικό, όσο και σε αναπτυξιακό επίπεδο. Μάλιστα, επειδή ακριβώς τέτοιες περίοδοι, με κρίσιμα ζητήματα και σοβαρότατες μεταρρυθμίσεις, αποτέλεσαν δυναμικό πεδίο δράσης του Αυτοδιοικητικού χώρου τα τελευταία χρόνια – όπως η λειτουργία της μετα – Καποδίστρια εποχής και η εφαρμογή του Γ΄Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης – αναδεικνύονται ο ρόλος και οι δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης για μια σύγχρονη και αξιόπιστη μορφή διοίκησης.

Σήμερα, η αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, φαίνεται όχι μόνο αναγκαία, αλλά και ικανή συνθήκη, για να δημιουργηθούν ισχυρά αυτοδιοικητικά σύνολα, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση πολιτικών για την τοπική ανάπτυξη. Με παρεμβάσεις και διαχείριση, με αξιοπιστία, αντιπροσωπευτικότητα και συμμετοχική διαδικασία, σε όλες τις τοπικές υποθέσεις.

Είναι κοινή διαπίστωση, ότι οι ΟΤΑ είναι ανάγκη να γίνουν πιο λειτουργικοί, χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για τους πολίτες, και ταυτόχρονα να είναι σε θέση να επιτελούν ουσιαστικές λειτουργίες για την ανάπτυξη της περιοχής τους, και κατ΄επέκταση για την ανάπτυξη της χώρας.

Η εμπειρία των μετα – Καποδιστριακών χρόνων, έχει ωριμάσει πλέον τις τοπικές κοινωνίες και μια τέτοια προοπτική αποτελεί αίτημα της σύγχρονης εποχής.

Η ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης, προϋποθέτει κατάλληλα εργαλεία. Οι αρμοδιότητες είναι απαραίτητο να συνοδεύονται με τους αντίστοιχους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους. Η οικονομική αυτοτέλεια πρέπει να αποτελεί τη νέα πραγματικότητα και η ποιοτική και ποσοτική επάρκεια στελεχιακού δυναμικού να είναι η πιο βασική επένδυση μιας αυτοδιοικητικής μονάδας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είναι γεγονός πως, στη νέα Ευρώπη που χτίζεται αναδιατάσσεται ο ρόλος του Εθνικού κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ πως, στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση της Δημοκρατίας, των συμμετοχικών θεσμών, της αειφόρου ανάπτυξης και της επίτευξης της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, είναι η διοικητική αναδιάρθρωση, με αιρετή Περιφέρεια, δηλαδή αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο. Η αιρετή Περιφέρεια, αποτελεί ομόφωνη, εκφρασμένη βούληση της παράταξης στην οποία πρόσκειμαι, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ.

Η καθιέρωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι βέβαιο ότι δημιουργεί νέους όρους στην άσκηση της αποκεντρωμένης διοίκησης. Είναι ο σύγχρονος τρόπος άσκησης πολιτικής, με αναπτυξιακό και προγραμματικό ρόλο. Γιατί μόνο ένας τέτοιος ρόλος, δυναμικός, ουσιαστικός και δημοκρατικά κατοχυρωμένος, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Ανάπτυξη πραγματική, δομημένη, σχεδιασμένη και εφαρμόσιμη από αιρετούς, με έμφαση σε βασικές αρχές : στις αρχές της εγγύτητας στον πολίτη, της διαφάνειας και της δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων.

Και στην περίπτωση της αιρετής Περιφέρειας, μια προσεκτική και αποτελεσματική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, αποτελεί θεμελιώδες εργαλείο λειτουργίας.

Το νέο μοντέλο Αυτοδιοίκησης, αποτελεί μια καθαρή απάντηση στη σημερινή εποχή των σύγχρονων προκλήσεων, των ραγδαίων εξελίξεων και των μεγάλων αλλαγών. Η τετραετία που διανύουμε, θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την ομαλή μετάβαση στο νέο θεσμό, με την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων του κάθε διοικητικού επιπέδου, με την ενδυνάμωση σε στελεχιακό δυναμικό και με τον καθορισμό των διαδικασιών μεταφοράς οικονομικών πόρων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι προτάσεις για θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση, συμπίπτουν με την αρχή μιας νέας περιόδου. Διανύουμε ήδη την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013, στην οποία η χώρα μας συγχρηματοδοτείται από το Δ’ ΚΠΣ.

Έχουν διαφανεί τόσο οι αδυναμίες των αυτοδιοικητικών μονάδων, όσο και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν τη νέα περίοδο.
Παράλληλα η Πολιτεία, περιορίζει τις δυνατότητες της εφαρμογής προγραμμάτων από την ελληνική περιφέρεια, προωθώντας ένα διαχειριστικό πλαίσιο συγκεντρωτικό και ανελαστικό.

Προσωπικά, εκφράζω την αντίθεσή μου με το Σχέδιο Νόμου για τη «Διαχείριση, Έλεγχο και Εφαρμογή των Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων της περιόδου 2007 – 2013», μου μέσα στις επόμενες μέρες θα συζητηθεί στη Βουλή.

Εκτίμησή μου είναι πως υπάρχει πλήρης αντίθεση με την επικρατούσα αρχή για απλοποίηση διαδικασιών και στην ουσία δεν αξιοποιούνται οι θετικές ή αρνητικές εμπειρίες του Γ΄ΚΠΣ. Το ξεκίνημα της νέας περιόδου από μηδενική σχεδόν βάση, θα έχει ως αποτέλεσμα τη σπατάλη πολύτιμου χρόνου.

Επιπλέον είναι αμφίβολος ο ρόλος των υφιστάμενων αποφασιστικών οργάνων – Περιφερειακά Συμβούλια, Επιτροπές Παρακολούθησης – αφού φαίνεται ότι θα επιχειρηθεί να ελεγχθούν πλειοψηφικά από την Κεντρική Διοίκηση.

Εκείνο όμως που είναι εντελώς σαφές, είναι η κάθετη ενσωμάτωση στο Σχέδιο Νόμου, της κυριαρχίας των κεντρικών δομών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που προάγει το συγκεντρωτισμό και περιθωριοποιεί την αποκεντρωμένη εφαρμογή του Δ΄ΚΠΣ.

Είναι προφανές πως, αυτές οι τακτικές, που καταστρατηγούν το σχεδιασμό και τη διαχείριση ΑΠΟ την Περιφέρεια και ΓΙΑ την Περιφέρεια, με βρίσκουν σε πλήρη αντίθεση.

Σ΄αυτό το πλαίσιο, ένα άλλο μεγάλο θέμα, είναι ότι ειδικά για τη δική μας περιοχή και για όλη τη Στερεά Ελλάδα, ο κεντρικός σχεδιασμός, σε αναπτυξιακό επίπεδο, δεν απέδωσε σε προστιθέμενη αξία.

Η δημιουργία των 5 Υπερ – Περιφερειών είχε σαν αποτέλεσμα την εκπόνηση του ΠΕΠ Ηπείρου – Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται στην ουσία για μια συρραφή των τριών ΠΕΠ, που αποτελούν ένα μείγμα κατευθύνσεων και αξόνων. Είναι ένα κείμενο με χαρακτήρα τεχνοκρατικό και περιεχόμενο αντιαναπτυξιακό.
Αντί ο γνώμονας να είναι ένα συγκροτημένο πρόγραμμα με περιφερειακή αναπτυξιακή συνεκτικότητα, το τελικό προγραμματικό κείμενο δεν έχει καμία ενιαία αναπτυξιακή στρατηγική, έτσι ώστε να αποκτά υπεραξία το σύνολο.

Επιπλέον, ο κεντρικός σχεδιασμός του ΕΣΠΑ, ακολούθησε την πεπατημένη, χωρίς σαφή και ολοκληρωμένη στρατηγική στην ιεράρχιση προτεραιοτήτων, ειδικά για τις Περιφέρειες του Στόχου 2. Κι εδώ υπάρχει το μείζον θέμα της επείγουσας παρέμβασης, αφού οι διατιθέμενοι πόροι σταδιακά θα μειώνονται.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Για όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα δεν έχουμε μόνο προβληματισμούς. Έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Και το μόνο αποτέλεσμα που θέλουμε και επιδιώκουμε για τον αυτοδιοικητικό χώρο, είναι οι αλλαγές και οι ρυθμίσεις που θα λύνουν προβλήματα. Να κατανοηθεί επιτέλους, πως η Αυτοδιοίκηση είναι θεμέλιο στην πορεία ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού, που έχει εξελικτική μορφή και διαμορφώνεται με τις εμπειρίες και τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας.

Οι θεσμοί, η σύγχρονη διοίκηση , ο ρόλος μας είναι τα θέματα που μας ενώνουν. Τα συνέδριά μας και η διαμόρφωση θέσεων αποτελούν τη βάση για την προώθηση των ζητημάτων της αυτοδιοίκησης.

Είμαι βέβαιος ότι σήμερα εδώ θα ακουστούν σοβαρές απόψεις και θα αναπτυχθεί ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, επωφελής και αποτελεσματικός για την αυτοδιοίκηση.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: