Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

To ψήφισμα της ΤΕΔΚ Βοιωτίας

Το ψήφισμα που ομόφωνα ενέκρινε η ΤΕΔΚ Βοιωτίας κατά το ετήσιο συνέδριό της που πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2007, στον Αλίαρτο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ:
Ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας της Τ.Α., ώστε οι ΟΤΑ να μπορούν να διαχειριστούν υπεύθυνα και αποτελεσματικά τις υποθέσεις των πολιτών, στα πλαίσια ενός μακροπρόθεσμου προγραμματισμού των δραστηριοτήτων τους. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να γίνουν άμεσα:
α. Απόδοση των οφειλόμενων πόρων από την κεντρική διοίκηση
β. Διεύρυνση των εσόδων της Τ.Α., με τροποποίηση του Ν. 1828/89
γ. Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στην Τ.Α. να συνοδεύεται από την μεταφορά όλων των αναγκαίων πόρων για την άσκησή τους.
δ. Διερεύνηση της χρηματοπιστωτικής πολιτικής των ΟΤΑ, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία για την Τ.Α.
ε. Χρηματοδότηση συντήρησης δρόμων και αρμοδιότητα.

ΕΣΠΑ 2007 - 2013 :
1. Κατάρτιση Εθνικού Προγράμματος Χρηματοδότησης των αναγκών των ΟΤΑ της Στερεάς Ελλάδας, για την κάλυψη της απώλειας των πόρων από το Δ΄ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ2007-2013) ως Περιφέρεια του Στόχου. Θα είναι τεράστια αδικία για τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, το πλασματικό ΑΕΠ της Περιφέρειας μας, να οδηγήσει με μείωση των διατιθέμενων πόρων για τα απαραίτητα αναπτυξιακά έργα σε υποδομές, που, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους. Το επιχειρησιακό Γεωργίας να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης εγγειοβελτιωτικών έργων και άλλων έργων ανάπτυξης της Γεωργίας.
2. Για την άμεση και αποτελεσματική αξιοποίηση από όλους τους Δήμους του ΕΣΠΑ 2007-2013, διεκδικούμε την στήριξη (θεσμική και οικονομική) της α΄ βάθμιας Τ.Α., με την δημιουργία Ομάδα έργου σε κάθε ΤΕΔΚ. Η Δήμος Α.Ε. θα υποστηρίξει σημαντικά τους μικρούς δήμους, για την υλοποίηση έργων με χρηματοδότηση από τα κονδύλια των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων της περιόδου 2007-2013.
3. Τα κριτήρια πιστοποίησης της τεχνικής επάρκειας των ΟΤΑ, να μην είναι τροχοπέδη στην υλοποίηση έργων ως τελικών δικαιούχων. Να δοθεί η δυνατότητα σε Α.Ε των ΟΤΑ κάθε νομού για την πιστοποίηση τους ως τελικοί δικαιούχοι υλοποίησης έργων για τους ΟΤΑ του Νομού.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:
1. Κατάρτιση και υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος εξυγίανσης της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων – Σχηματαρίου – Θηβών, για την βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.
2. Άμεση χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων έργων που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υδροδότησης, λόγω της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από το εξασθενές χρώμιο. Μη κερδοσκοπικό τιμολόγιο από ΕΥΔΑΠ – για τους ΟΤΑ Βοιωτίας, επαναπροσδιορισμός των σχέσεων Βοιωτίας- ΕΥΔΑΠ.
3. Άμεση στελέχωση των Τοπικών φορέων (ΝΑΒ- Δήμων), για τον έλεγχο της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων από τις Βιομηχανίες του Νομού μας.
4. Σχεδιασμός και οργάνωση ΒΙΠΕ – ΒΙΟΠΑ στην ενδοχώρα του νομού, για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό έλεγχο των αρνητικών επιπτώσεων από τη συνεχή επέκταση των βιομηχανιών από τις μετεγκαταστάσεις τους από την Αττική.
5. Όχι στη μετατροπή της Βοιωτίας σε ένα τεράστιο ενεργειακό κέντρο και την ανάπτυξη μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων, χωρίς κανένα αναπτυξιακό σχεδιασμό – χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
6. Κανένα ανθρακικό εργοστάσιο στην Βοιωτία.
7. Στηρίζουμε την ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού Συμβουλίου, για απόρριψη των Μελετών Περιβαλλοντικών επιπτώσεων νέων Βιομηχανικών Μονάδων, που μετεγκαθίστανται από την Αττική στη Βοιωτία, ως μέσο πίεσης προς την Κεντρική Διοίκηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ, για τον άμεσο σχεδιασμό και υλοποίηση έργων και ενεργειών εξυγίανσης και αναβάθμισης του Περιβάλλοντος στη Βοιωτία.
8. Υιοθέτηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ των προτάσεων που ομόφωνα αποφάσισε και πρότεινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η ολομέλεια των Δημάρχων της Βοιωτίας και το Νομαρχιακό Συμβούλιο για τα χωροταξικά Σχέδια για τις ΑΠΕ, για τον Τουρισμό και την Βιομηχανία.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ:
1. Μονιμοποίηση της θεσμικής και οικονομικής ενίσχυσης των επιτυχημένων Δομών Πρόνοιας (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ- ΑΜΕΑ κλπ).
2. Στήριξη της Δημιουργίας Γραφείων Απασχόλησης σε κάθε Δήμο, για τον σχεδιασμό και υλοποίηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στην Τ.Α.
3. Ενίσχυση των Περιφερειακών – Αγροτικών Ιατρείων στα χωριά της αγροτικής περιφέρειας, για την αναβάθμιση της προσφερόμενης πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας. Δημιουργία ενός πολυδύναμου περιφερειακού Ιατρείου στην έδρα κάθε Δήμου.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ:
1. Η ανάγκη για αναδιάρθρωση της Τ.Α., αποτελεί επιτακτικό και ώριμο θεσμικό αίτημα, αφού η συντριπτική πλειονότητα των ΟΤΑ έχει περιορισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες. Αφού αποτιμήσουμε την εφαρμογή του πρώτου Καποδίστρια, να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό νέων πιο ισχυρών Δήμων, σε συνδυασμό με αναβάθμιση της λειτουργίας των Δημοτικών διαμερισμάτων για την διαχείριση της καθημερινότητας και των μικρών υποδομών.
2. Η υλοποίηση του β΄ Βαθμού Τ.Α. σε επίπεδο Περιφέρειας με αιρετό Περιφερειάρχη θα ενισχύσει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένων και αποτελεσματικών προγραμμάτων ανάπτυξης – απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής στην Περιφέρεια.
3. Οχι στο σχεδιασμό της νέας αναδιάρθρωσης της Τ.Α. με κομματικά ή άλλα τέτοια μικροπολιτικά κριτήρια και χαρακτηριστικά.
4. Υψηλή μοριοδότηση της εντοπιότητας για την πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους και Κοινότητες , κατά προτεραιότητα προσλήψεις με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:
1. Ενίσχυση των τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων της Στερεάς Ελλάδας, με επαρκή στελέχωση και κτιριακό εξοπλισμό, για περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας Παιδείας στην Στερεά Ελλάδα. 2. Ανάπτυξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Αλίαρτο, για την υλοποίηση εργαστηρίων έρευνας και πρακτικής άσκησης των φοιτητών του, καθώς και για την ανάπτυξη Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του πανεπιστημίου.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ:
1. Ενίσχυση της παρουσίας του ΟΣΕ στη Βοιωτία. Άρση της υποβάθμισης που επιχειρεί ο ΟΣΕ, με περικοπή δρομολογίων που εξυπηρετούν τους πολίτες της Βοιωτίας.
2. Άμεση εφαρμογή του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος για επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στη Θήβα εντός του 2007 και στη Λιβαδειά εντός 2008.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:
Σχεδιασμός και υλοποίηση πενταετούς προγράμματος Πολιτικής Προστασίας του Νομού Βοιωτίας. Οργάνωση και συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων δασοπυροπροστασίας της Βοιωτίας. Οργάνωση και υποστήριξη των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας, με μέσα και εξοπλισμό, καθώς και πλάτεμα τους σε κάθε περιοχή του Νομού. Η Τ.Α. πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, καταρτίζοντας πρόγραμμα αναγκαίων έργων που θωρακίζουν τους ορεινούς όγκους, που θωρακίζουν τις πόλεις και τα χωριά μας, με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: