Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας στις 24 Ιουνίου 2008

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 24 Ιουνίου 2008, σε μόνη έκτακτη Συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου
Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Αποστόλου, Μαρωνείας κ. Δαμασκηνού και Γλυφάδας κ. Παύλου οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο και Σύρου κ. Δωρόθεο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προσεφώνησε τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και αναφέρθηκε στο σκοπό της Συγκλήσεως Αυτής.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ ως Αντιπρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας αντιφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών και επεσήμανε τον σεβασμό όλων στο Συνοδικό Θεσμό της Εκκλησίας.

Κατόπιν άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως των τριών κενών Μητροπολιτικών Εδρών, με τα εξής αποτελέσματα :

α) Για την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης, επί ψηφισάντων 73 η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 68 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 2 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν και 3 λευκές ψήφοι. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης δι’ εκλογής.

β) Για την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας επί ψηφισάντων 73 η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 67 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 2 ψήφους. Ευρέθησαν ακόμη 4 λευκές ψήφοι. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας δι’ εκλογής.

γ) Για την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας επί ψηφισάντων 73 η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 65 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 3 ψήφους. Ευρέθησαν ακόμη 5 λευκές ψήφοι. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας δι’ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 73 ψηφισάντων έλαβαν :

1) Αρχιμανδρίτης κ. Θεόφιλος Μανωλάτος ψήφους 55,

2) Αρχιμανδρίτης κ. Νικηφόρος Ασπρογέρακας ψήφους 35,

3) Μητροπολίτης Αχελώου κ. Ευθύμιος ψήφους 30.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Θεόφιλος Μανωλάτος, με 49 ψήφους, επί συνόλου 73 ψηφισάντων, ενώ έλαβε 16 ψήφους ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Νικηφόρος Ασπρογέρακας και 6 ψήφους ο Πανιερ. Μητροπολίτης Αχελώου κ. Ευθύμιος. Επίσης ευρέθη 1 λευκή ψήφος και 1 άκυρη ψήφος.

Στη συνέχεια άρχισε η διαδικασία πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας δι’ εκλογής.

Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 73 ψηφισάντων έλαβαν :

1) Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Μαντζουράνης ψήφους 67,

2) Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Αντωνόπουλος ψήφους 14,

3) Αρχιμανδρίτης κ. Εμμανουήλ Σιγάλας ψήφους 9.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Μαντζουράνης, με 65 ψήφους, επί συνόλου 73 ψηφισάντων, ενώ έλαβαν 1 ψήφο ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Αντωνόπουλος και 1 ψήφο ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Εμμανουήλ Σιγάλας. Ευρέθησαν ακόμη 6 λευκές ψήφοι.

Έπειτα άρχισε η διαδικασία πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 73 ψηφισάντων έλαβαν

1) Αρχιμανδρίτης κ. Καλλίνικος Δεμενόπουλος ψήφους 52,

2) Επίσκοπος Διαυλείας κ. Δαμασκηνός ψήφους 40,

3) Αρχιμανδρίτης κ. Νικόδημος Παυλόπουλος ψήφους 24.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Παροναξίας ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Καλλίνικος Δεμενόπουλος, με 44 ψήφους, επί συνόλου 73 ψηφισάντων, ενώ έλαβαν 25 ψήφους ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Διαυλείας κ. Δαμασκηνός και 1 ψήφο ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Νικόδημος Παυλόπουλος. Ευρέθησαν ακόμη 2 λευκές ψήφοι και 1 άκυρη ψήφος.

Ακολούθως η Ι.Σ.Ι., βάσει της Ημερησίας Διατάξεως, συνεζήτησε για την πλήρωση δύο εκ των θέσεων Βοηθών Επισκόπων του Νόμου 1951/1991, δια τας Ιεράς Μητροπόλεις : α) Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και β) Ηλείας.

Γενομένης συζητήσεως και αφού έλαβαν τον λόγο αρκετοί Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες, μετά από ψηφοφορία, απεφασίσθη βάσει του ως άνω Νόμου για την πλήρωση των έξι θέσεων Βοηθών Επισκόπων, να αποσταλεί Εγκύκλιο Σημείωμα προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, ώστε εν συνεχεία να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους όσοι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες επιθυμούν και εν συνεχεία η Δ.Ι.Σ. να αποστείλει τις σχετικές προτάσεις στην Ιεραρχία.

Τέλος, η Ι.Σ.Ι., ενέκρινε και ψήφισε Κανονισμούς λειτουργίας διαφόρων Ιδρυμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση της Ψηφοφορίας ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των τριών νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών.

Έπειτα και κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη, οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και Παροναξίας κ. Καλλίνικος, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, επί παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και Λαϊκών Χριστιανών.

Οι χειροτονίες των νέων Εψηφισμένων Μητροπολιτών θα τελεσθούν ως εξής: α) Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών, β) Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, το Σάββατο 28 Ιουνίου 2008 στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά Βοιωτίας και
γ) Παροναξίας κ. Καλλινίκου, την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: