Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Ανοίγει γεώτρηση με εξασθενές χρώμιο ο Γεωργίου στο Σχηματάρι

Με επιστροφή στις γεωτρήσεις από τον μολυσμένο υδροφόρο ορίζοντα απειλούνται εκ νέου χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι στην περιοχή του Ασωπού ποταμού. Ο Δήμος Σχηματαρίου, που έως τον χειμώνα υδρευόταν από τον Μόρνο, αποφάσισε να ενεργοποιήσει μια γεώτρηση, ενημερώνοντας τους δημότες ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο για πόση και μαγείρεμα.

Ο δήμαρχος Ευ. Γεωργίου επικαλείται τις αυξημένες ανάγκες σε κατανάλωση και τη χαμηλή ποιότητα του νερού που δίνει η ΕΥΔΑΠ από τη λίμνη Υλίκη τους τελευταίους μήνες καθώς τα αποθέματα του Μόρνου έχουν λιγοστέψει. «Οι υποδομές που έχουμε για τη διύλιση δεν είναι αρκετές και αποφασίσαμε προσωρινά να χρησιμοποιήσουμε μια γεώτρηση που περιέχει εξασθενές χρώμιο σε χαμηλό ποσοστό 1,6 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο, ενώ η Υλίκη έχει 3».

Ο κ. Γεωργίου υπαινίσσεται ακόμη και δολιοφθορά αφού, όπως λέει, το πρόβλημα επιτάθηκε το τελευταίο διάστημα από μειωμένη εισροή νερού της ΕΥΔΑΠ, ενώ εκ των υστέρων ανακαλύφθηκε ότι κάποιος είχε κλείσει μια από τις βάνες παροχής! Παραδέχεται όμως ότι η συγκεκριμένη γεώτρηση ξεπερνά τα όρια ασφαλείας στην περιεκτικότητα σε αμμωνία. Υπενθυμίζεται ότι και στα Οινόφυτα, το θολό νερό που δίνει η ΕΥΔΑΠ από την Υλίκη δεν μπορεί να καθαριστεί επαρκώς και η λύση που είχαν υποσχεθεί οι αρμόδιοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο (όταν πρωτοανακαλύφθηκε το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο) χάνεται στο απώτερο μέλλον.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας στα διόδια Σχηματαρίου μεθαύριο Σάββατο στις 11 π.μ. οργανώνουν φορείς και κάτοικοι της περιοχής. Την Κυριακή στις 11 π.μ. καλεί σε συγκέντρωση στο δημαρχείο Ωρωπού η Συντονιστική Επιτροπή για την Κεντρική Μονάδα Βιολογικού και Χημικού Καθαρισμού ενόψει προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
(Από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 05/06/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: