Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Ο Περγαντάς για την Ημέρα Περιβάλλοντος

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Είναι αλήθεια ότι το φυσικό περιβάλλον, το οποίο αποτελεί το σύστημα που αναπτύσσεται η ζωή του πλανήτη μας, ποτέ άλλοτε δεν βρέθηκε σε τόσο μεγάλους κινδύνους όσο σήμερα.
Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι, χρειαζόμαστε, πιο πολύ από ποτέ, η περιβαλλοντική πολιτική να αλλάξει μορφή και περιεχόμενο. Και πάνω απ΄όλα να αλλάξει πρακτική, ξεπερνώντας το κλασσικό δίπτυχο περιβαλλοντική προστασία – οικονομική ανάπτυξη και τοποθετώντας δίπλα στην έννοια της αειφορίας και τους στόχους της κοινωνικής ανάπτυξης και ευημερίας.

Μ΄αυτή την πολλαπλή προσέγγιση, που διατρέχει κάθε πλευρά της ζωής μας, πρέπει σήμερα να αντιμετωπίσουμε όλοι την πρόκληση του περιβάλλοντος. Μ΄αυτή την πολυδιάστατη προοπτική, που βρίσκεται εγγύτερα σ΄αυτό που αποκαλούμε «ποιότητα ζωής», θα πρέπει οι φορείς και η πολιτεία να ενεργήσουν. Κι όλοι μαζί να απαιτήσουμε, να στοχοθετήσουμε και να δραστηριοποιηθούμε.

Γιατί η ποιότητα ζωής αποτελεί κοινωνικό αγαθό, στο οποίο όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν δικαίωμα πρόσβασης. Και γιατί η περιβαλλοντική προστασία που στην ολοκληρωμένη της αντιμετώπιση εξασφαλίζει την ποιοτική ανέλιξη της κοινωνίας είναι το σπουδαιότερο καθήκον όλων. Το περιβάλλον είναι το σημαντικότερο κληροδότημα στις επόμενες γενιές. Είναι το δικό μας σήμερα και των παιδιών μας το αύριο.
Απέναντι σ΄αυτή την πολύτιμη κληρονομιά, έχουμε μεγάλες υποχρεώσεις. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το διαχρονικό δικαίωμα του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον. Πρέπει σήμερα να αναλάβουμε δράση και να περάσουμε από τα λόγια και τα συνθήματα σε ενεργητικές πολιτικές και αποτελεσματικές πρακτικές.

Σήμερα είναι μεγαλύτερη η ανάγκη να συνεργαστούμε γόνιμα, με ευαισθησία και ευθύνη για την διαφύλαξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Να προχωρήσουμε αφήνοντας κατά μέρος τις βραχυπρόθεσμες σκοπιμότητες μιας κατ΄επίφαση ανάπτυξης. Να βαδίσουμε με γνώμονα τις παραδοσιακές αξίες και τις αυριανές προοπτικές του πλανήτη και των κατοίκων του.
Γιατί πρέπει να κάνουμε βιώσιμη την ανάπτυξη και ανθρώπινη τη ζωή μας.
Αλλωστε είναι το χρέος μας στην κοινωνία να δώσουμε ασφαλές περιβάλλον στους αυριανούς πολίτες, παραμένοντας συνεπείς προς αυτούς από τους οποίους το παραλάβαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: