Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Ο Περγαντάς στο συνέδριο της Καλαμάτας

Το δελτίο Τύπου μας απεστάλη από τη Νομαρχία Βοιωτίας σχετικά με την παρέμβαση του νομάρχη Κλέραχου Περγαντά στο συνέδριο της ΕΝΑΕ για τη διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων.


Παρέμβαση του Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά, ως εκπροσώπου της ΕΝΑΕ, στο Συνέδριο για τη διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων.

Κοινό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, για τη διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 29-30 Μαίου στην Καλαμάτα. Ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, ως εκπρόσωπος της ΕΝΑΕ, με εισήγησή του, τοποθετήθηκε, επισημαίνοντας τα κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν αποτελεσματικές πολιτικές.

«Η μεγαλύτερη ανάγκη, είναι μια νέα κουλτούρα για το νερό, που θα διασφαλίζει ότι, η κάλυψη των ανθρώπινων και κοινωνικών αναγκών δεν αγνοεί την υποχρέωση να εξασφαλίζουμε νερό για τις ανάγκες των φυσικών οικοσυστημάτων», τόνισε ο κ. Περγαντάς και συνέχισε :
«Εκείνο που έχουμε να δούμε, είναι τι αποτελεσματικές πρακτικές πρέπει να εφαρμόσουμε σε δύο επίπεδα : στο επίπεδο της ποσότητας και στο επίπεδο της ποιότητας των νερών.
Είναι στο «πώς» θα καταφέρουμε να μετατρέψουμε το, επί δεκαετίες, ασεβές μοντέλο της παραγωγικής και ανθρώπινης δραστηριότητας, που παραβιάζει τους φυσικούς κανόνες, σε μια νέα ταυτότητα ποιότητας και πολιτισμού της κοινωνίας μας.

Σε πρωταρχικό θέμα, για τη διασφάλιση των υδατικών πόρων, αναδεικνύεται η χωροταξική οργάνωση και ο καθορισμός των χρήσεων γης. Είναι η πλέον στρατηγική παρέμβαση αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Είναι το πιο αναγκαίο υπόβαθρο, για να περιορίσουμε ή να άρουμε προβλήματα και να οριοθετήσουμε δραστηριότητες, τις οποίες θα μπορούμε να τις διαχειριστούμε λειτουργικά και περιβαλλοντικά : δραστηριότητες γεωργικές, βιομηχανικές, αστικές, κ.λ.π.

Ένα σημαντικό άμεσο μέτρο για την προστασία της ποιότητας των υπόγειων νερών, είναι η απαγόρευση της υπεδάφιας διάθεσης των επικίνδυνων υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, που σήμερα αποτελεί πανελλήνια κοινό παρανομαστή της διαχείρισής τους


Ο κ. Περγαντάς, αναφέρθηκε στην απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας, που απαγόρευσε την υπεδάφια διάθεση των επικίνδυνων υγρών βιομηχανικών αποβλήτων σε όλο το Νομό, και κάλεσε όλα τα Νομαρχιακά Συμβούλια της χώρας να προχωρήσουν σε αντίστοιχες αποφάσεις.
Με ιδιαίτερη έμφαση, ο Νομάρχης, τόνισε την επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθούν τα μέτρα του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εξυγίανση του Ασωπού, πρόταση η οποία βρήκε απόλυτα σύμφωνους τους συνέδρους της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ.

Η παρέμβαση του κ. Περγαντά, ολοκληρώθηκε με επισημάνσεις για τη διοικητική αναδιάρθωση, η οποία αποτελεί μονόδρομο για την υλοποίηση αποτελεσματικών πρακτικών :
«Γι΄αυτό το μεγάλο ζήτημα, της προστασίας και διαχείρισης των υδατικών πόρων, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να κατοχυρώσει κεντρικό ρόλο. Το κράτος θα πρέπει να λειτουργήσει επιτελικά, στηρίζοντας με κεντρικές και καθαρές κατευθύνσεις την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.
Σ΄αυτό το πλαίσιο είναι στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση της Δημοκρατίας, των συμμετοχικών θεσμών, της αειφόρου ανάπτυξης και της επίτευξης της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, η διοικητική αναδιάρθρωση, με αιρετή Περιφέρεια, αιρετό Περιφερειάρχη και εκλεγμένο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτοδιοίκηση ισχυρή, θεσμικά θωρακισμένη, που θα διασφαλίζει την υλοποίηση ενός σύγχρονου και με σεβασμό στο περιβάλλον, αναπτυξιακού πλαισίου στη χώρα μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: