Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Στη Βουλή φέρνει το πρόγραμμα "Χτίζοντας το Μέλλον" ο Μιχάλης Γιαννάκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στο μέλλον παραπέμεπται το «χτίζοντας το μέλλον»
«Η κυβέρνηση οφείλει να εντάξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην στρατηγική για την εξοικονόμηση ενέργειας» τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκης σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.
«Πελαγοδρομούν τα μεγάλα, ώριμα και με εξασφαλισμένους πόρους προγράμματα της ΝΔ για την εξοικονόμηση ενέργειας τόσο για τους ιδιωτικούς όσο και για τους δημόσιους φορείς» τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκης και συνεχίζει κατηγορώντας την υπουργό ότι παρασύρει τον πρωθυπουργό σε επικοινωνιακού τύπου φιέστες και προγράμματα, που εν μέσω ύφεσης στηρίζονται στην εθελοντική μείωση τιμών.
Τέλος, ο Μιχάλης Γιαννάκης καλεί την Υπουργό να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία του προγράμματος «Χτίζοντας το μέλλον» και για τις μειώσεις τιμών που έχουν επιτευχθεί τους τρεις πρώτους μήνες εφαρμογής του.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
Αθήνα, 29 Μαρτίου 2011
ΘΕΜΑ: Στο μέλλον παραπέμπεται το «Χτίζοντας το μέλλον»
Κυρία Υπουργέ,
Τον Οκτώβρη του 2009, λίγο πριν εφαρμοστεί το ώριμο και με εξασφαλισμένους πόρους πρόγραμμα του τότε Υπουργείου Ανάπτυξης «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε την ακύρωση του Προγράμματος.
Ένα και πλέον χρόνο μετά, το σχετικό πρόγραμμα, όπως και το αντίστοιχο για την εξοικονόμηση ενέργειας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα μπορούσε να ενισχύσει την περιφερειακή απασχόληση, πελαγοδρομεί μεταξύ ανακοινώσεων του αρμόδιου Υπουργείου, Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, παρατάσεων προς τους δικαιούχους του προγράμματος, παρατάσεων εφαρμογής του Ενεργειακού Πιστοποιητικού και εμπλοκές του Τραπεζικού τομέα σχετικά με τα επιτόκια.
Και ενώ η εφαρμογή του Προγράμματος ακόμα σήμερα καρκινοβατεί, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρέσυρε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε μια επικοινωνιακού τύπου φιέστα τον Νοέμβριο του 2010, προβαίνοντας στην ανακοίνωση του Προγράμματος «Χτίζοντας το μέλλον», το οποίο εν πολλής στηριζόταν στην εθελοντική μείωση των τιμών από πλευράς των επιχειρήσεων (μονώσεις κτλ). Η Νέα Δημοκρατία είχε καυτηριάσει την επικοινωνιακή διαχείριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφορικά με την στρατηγική της χώρας για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, αφού οι μειώσεις τιμών για τις οποίες δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός, επιτυγχάνονταν ούτως ή άλλως από την διογκούμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
Επειδή η εξοικονόμηση ενέργειας θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα απέναντι στην εντεινόμενη ύφεση που βιώνει η ελληνική οικονομία



ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
-Σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται το Πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον»; Ποιες μειώσεις τιμών έχουν παρατηρηθεί στην αγορά; Ποιο ποσοστό από τις μειώσεις αυτές οφείλονται στην ύφεση;
-Πότε θα εφαρμοστεί το Πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας των Οργανισμών Τοπικών Αυτοδιοίκησης;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: