Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

ΠΑΚΟΕ κατά δήμου Ωρωπού

Επιτέλους κάποιος κινείται. Ο δήμαρχος Οινοφύτων τι λέει;

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του δήμου Ωρωπού για τη διακοπή της υδροδότησης από δίκτυο που ενοχοποιείται για καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο έχει υποβάλει στο Μονομελές Πρωτοδικείο το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).
Το ΠΑΚΟΕ υποστηρίζει στην αίτηση του ότι στο δίκτυο της Μαυροσουβάλας, που υδροδοτεί πλέον το μεγαλύτερο τμήμα του δήμου Ωρωπού και τις κοινότητες Μαρκοπούλου και Συκάμινου μετά το σφράγισμα τριών γεωτρήσεων λόγω επικινδυνότητας του πόσιμου νερού, ανιχνεύεται στο νερό υψηλή περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο. Τονίζει επίσης ότι η συγκεκριμένη ουσία δεν πρέπει να είναι ανιχνεύσιμη.
Οι έρευνες του ΠΑΚΟΕ, που ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «το πόσιμο νερό είναι ακατάλληλο για κατανάλωση» καθώς εντοπίζονται «τρομακτικές περιεκτικότητες σε παθογόνα κολοβακτηρίδια και άλατα, υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνων βαρέων μετάλλων που προέρχονται από στραγγίσματα γειτονικών χωματερών» και τονίζουν ότι «ανάλογες παρατηρήσεις έγιναν και σε δείγματα οπωροκηπευτικών». Ακολούθησε μέτρηση του Γενικού Χημείου του Κράτους που ανίχνευσε χρώμιο στις τρεις γεωτρήσεις της Χρυσοπηγής Ωρωπού οι οποίες σφραγίστηκαν και η υδροδότηση του Δήμου συνεχίστηκε από το δίκτυο της Μαυροσουβάλας.
Στην αίτηση αναφέρεται πως νεότερες μετρήσεις που έγιναν δείχνουν πως «το μεν ολικό χρώμιο ανιχνεύθηκε σε τιμές κάτω του επιτρεπτού ορίου, όμως το εξασθενές χρώμιο παραμένει σε υψηλές τιμές και επομένως προκύπτει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/12/2007_214225

Δεν υπάρχουν σχόλια: