Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Διαμάχη για τον άνθρακα

Τεράστια τα συμφέροντα που αυτή τη στιγμή συγκρούονται στον χώρο της ενέργειας και τα δημοσιεύματα στον Τύπο είναι καθημερινά. Το παρακάτω αφορά στα σχέδια της ΔΕΗ σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και ειδικότερα στη Λάρυμνα.

Στην Ελλάδα το κάρβουνο που δεν θέλουν οι Ευρωπαίοι!
του Σωτήρη Χιωτάκη
http://www.protothema.gr/content.php?id=729
Ο θόρυβος που είχε ξεσπάσει από τη δημοσιοποίηση του περίφημου, πλέον, μνημονίου συνεργασίας της ΔΕΗ του κ. Τάκη Αθανασόπουλου με τη γερμανική RWE έχει κοπάσει. Ωστόσο οι σχεδιασμοί για να στήσουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα καίνε κάρβουνο, ενδεδυμένο με τον «μανδύα» της ορολογίας clean coal technologies (τεχνολογίες καθαρού άνθρακα), προχωρούν κανονικά και με τον νόμο! Μάλιστα, νεότερες πληροφορίες θέλουν στο προσεχές δ.σ. της ΔΕΗ την ερχόμενη Πέμπτη να έρχεται προς συζήτηση ο τρόπος συνεργασίας με τους Γερμανούς με φόντο την κατασκευή δύο λιθανθρακικών μονάδων συνολικής ισχύος 1.600 μεγαβάτ. Kαι μάλιστα εκτός των ήδη προγραμματισμένων από την ΔΕΗ σε Αλιβέρι και Λάρυμνα και με υποψήφιες πόλεις Αλεξανδρούπολη, Βόλο και Καβάλα.
Προφανώς και δεν είναι τυχαίο το ότι την περασμένη Παρασκευή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας μας «σήκωσε» στο ηλεκτρονικό της site σειρά από μελέτες των Γερμανών «μετρ» του άνθρακα. Οι μελέτες αυτές επισήμως παρουσιάζονται με σκοπό την υποστήριξη της ΡΑΕ «με σύγχρονη οικονομοτεχνική εκτίμηση των τεχνολογιών καθαρής καύσης άνθρακα που είναι κατάλληλες για τον ελληνικό λιγνίτη, καθώς και με τεχνικές για την αύξηση της απόδοσης παλαιότερων θερμοηλεκτρικών σταθμών με περιορισμένες επεμβάσεις στον κύκλο του ατμού».

ΤΟΥΣ «ΔΙΩΧΝΟΥΝ» ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑ
Πίσω όμως από αυτή την τεχνοκρατική διατύπωση βρίσκεται η ουσία και πολύ παρασκήνιο. Η ουσία είναι ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να βλέπει τη RWE ως εταίρο της στην κατασκευή εργοστασίων που θα καίνε λιθάνθρακα, κι αυτό που προφανώς γεννά τεράστια ερωτήματα δεν είναι αυτή καθαυτή η επιλογή των Γερμανών -είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ευρώπη με τεράστια αποθέματα άνθρακα στη Γερμανία- όσο η έλλειψη οποιασδήποτε αντικειμενικής διαδικασίας (λ.χ., ένας διαγωνισμός, μία λίστα προεπιλογής με υποβολή προσφορών κ.λπ.).
Η ουσία επίσης βρίσκεται στο ότι ναι μεν αυτά τα νέα εργοστάσια λιθάνθρακα, εφόσον αντικαταστήσουν τις παλαιές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που είναι οι πλέον ρυπογόνες στην Ευρώπη, σαφώς θα εκπέμπουν λιγότερους ρύπους στο περιβάλλον, αλλά εδώ η ΔΕΗ πάει να φτιάξει δύο νέα εργοστάσια (ένα στο Αλιβέρι της Εύβοιας και ένα στη Λάρυμνα) και επιλέγει ως καύσιμη ύλη το κάρβουνο, αντί λ.χ. του φυσικού αερίου, οι εκπομπές ρύπων από το οποίο είναι εντυπωσιακά μικρότερες. Και όλα αυτά τη στιγμή που εισαγωγές άνθρακα κάνουν χώρες όπως η Κίνα, η οποία αναπτύσσεται με εκπληκτικούς ρυθμούς - αυτό άλλωστε έχει εκτινάξει στα ύψη την τιμή του κάρβουνου διεθνώς.
Ωστόσο το παρασκήνιο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Πρώτον, γιατί η RWE είναι από τις εταιρείες τις οποίες πιέζουν οι Αρχές στη Γερμανία να περιορίσουν το δυναμικό που έχουν στην παραγωγή ηλεκτρισμού ώστε να μην έχει δεσπόζουσα θέση στον ανταγωνισμό. Αρα, η RWE κάτι χάνει, και την απώλεια θα πρέπει να την καλύψει από κάπου άλλου. Δεύτερον, γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει εργοστάσια και στην Αυστρία, για ένα από αυτά δε υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινή γνώμη όσον αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αν μάλιστα αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ο εξοπλισμός του συγκεκριμένου εργοστασίου είναι έτοιμος, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτό τελικά θα γίνει και στη χώρα μας. Αλλωστε είναι σαφές ότι ο μάνατζερ της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος βιάζεται γιατί υπάρχει έλλειψη ρεύματος.
Εν αναμονή λοιπόν της νέας δημοσιοποίησης των σχεδιασμών της ΔΕΗ, η οποία φαίνεται ότι έτσι ή αλλιώς σκοπεύει να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικού στη χώρα μας χρησιμοποιώντας κάρβουνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: