Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2007

Οι συνέπειες του λιθάνθρακα

Οπως έχουμε επανειλημμένως σημειώσει μαίνεται ο πολέμος των συμφερόντων για την πίτα της ενέργειας. Το χαμηλό κόστος αλλά και ελαστική περιβαλλοντική νομοθεσία φέρουν όλο και περισσότερους επίδοξους επενδυτές στην Ελλάδα, επενδυτές που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ως καύσιμο τον ρυπογόνο λιθάνθρακα. Τελευταίοι οι Γερμανοί της RWE, υποψήφιοι συνεταίροι της ΔΕΗ, όπως γράφαμε εδώ: Διαμάχη για τον άνθρακα αλλά δεν είναι οι μόνοι, Υπάρχει η Endesa Hellas για την οποία έχουμε γράψει πολλές φορές, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στην Εύβοια με την οποία επίσης έχουμε ασχοληθεί και η Edison στον Αστακό Και η Edison Hellas στον άνθρακα . Στα δημοσιεύματα των ημερών δεν πρέπει να δίνεται και μεγάλη βάση καθώς όπως είναι φανερό πολλές φορές εξυπηρετούν σκοπιμότητες. Ομως θα είχε ενδιαφέρον να δούμε ποιοες οι συνέπειες από την καλυση του λιθάνθρακα όπως τις ανακοίνωσε το ΠΑΚΟΕ στις 15 Νοεμβρίου 2007 .

"Τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον από την καύση του λιθάνθρακα είναι πολλαπλάσια από εκείνα των μονάδων φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπομπές μιας λιθανθρακικής μονάδας ανά παραγόμενη κιλοβατώρα, συγκριτικά με τις μονάδες αερίου, είναι διπλάσιες σε διοξείδιο του άνθρακα, πενταπλάσιες σε οξείδια του θείου και τετραπλάσιες σε οξείδια του αζώτου. Επίσης, έχουν πολύ υψηλές εκπομπές σε αιωρούμενα σωματίδια και ιπτάμενη τέφρα.
Αναλυτικά οι επιπτώσεις έχουν ως εξής:
1) Όξινη βροχή προκαλούμενη από τις τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου που δημιουργούν στην ατμόσφαιρα όξινες ενώσεις όπως θειικό και νιτρικό οξύ, τα οποία συμπαρασύρονται στο έδαφος από την βροχή προκαλώντας ζημιές στο αναπνευστικό σύστημα των έμβιων όντων, στο δέρμα, στις καλλιέργειες και γενικά στην πρωτογενή παραγωγή. Υπολογίζουμε ότι θα παράγονται 11.700 τόνοι ΝΟx και 9.360 τόνοι SO2 τον χρόνο.
2) Ιπτάμενα τέφρα υπό μορφή σωματιδίων αναπνεύσιμων που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα. Οι επιδημιολογικές έρευνες στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα μπορούν να προσφέρουν θλιβερά και αποτρεπτικά συμπεράσματα. Υπολογίζεται εκπομπή 2000 τόνων αιωρούμενων σωματιδίων.
3) Στην ιπτάμενη τέφρα προστίθεται και η σκόνη από την αποθήκευση και διακίνηση 1.365.000 τόνων λιθάνθρακα τον χρόνο που θα καταναλώνει ως καύσιμο η μονάδα αυτή. Ας σημειωθεί ότι το μόνιμο απόθεμα λιθάνθρακα θα είναι 504.000 τόνοι, οι οποίοι θα προκαλούν αντίστοιχη σκόνη.
4) Η μονάδα θα παράγει ως κύριο στερεό απόβλητο στάχτη που υπολογίζεται να αποτελεί το 20% της καύσιμης ύλης δηλαδή ποσότητα 273.000 τόνων το χρόνο. Μαζί με τα υπόλοιπα στερεά απόβλητα θα πρέπει να εναποτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένο και αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ συνολικής χωρητικότητας για τα χρόνια που θα λειτουργεί ο σταθμός πάνω από 30.000.000 κυβ. μέτρα. Αρα ένας χώρος της περιοχής περίπου 500-1000 στρέμματα θα καταστραφεί.
5) Υπολογίζεται ότι για την ψύξη θα χρησιμοποιείται θαλάσσιο νερό ποσότητας 500.000 - 1.000.000 κυβ. μέτρων/ χρόνο το οποίο θα απορρίπτεται πίσω από μέση θερμοκρασία 50-60 βαθμούς Κελσίου το λιγότερο, με ανυπολόγιστες ζημιές στον ενάλιο πλούτο και την θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα.
6) Πρέπει να υπολογιστεί η μεγάλη κίνηση των «καρβουνάδικων» πλοίων στην θαλάσσια περιοχή σε καθημερινή βάση, οι ελλιμενισμοί, οι φορτώσεις και εκφορτώσεις, κλπ.
7) Ο ανθρακίτης επίσης περιλαμβάνει χαμηλές ποσότητες ουρανίου, θορίου και άλλων ραδιενεργών ισοτόπων που συναντάμε στην φύση σαν ιχνοστοιχεία. Όμως παρά το γεγονός ότι οι ουσίες αυτές εμφανίζονται σαν προσμείξεις ιχνοστοιχείων, η μεγάλη ποσότητα ανθρακίτη (λιθάνθρακα) που καίγεται μπορεί να δημιουργήσει σημαντική ραδιενεργή ρύπανση.
8) Ιχνοστοιχεία υδραργύρου μπορεί να υπάρχουν στο λιθάνθρακα. Η καύση του θα προκαλέσει εκπομπές υδραργύρου που είναι ένα νευροτοξικό βαρύ μέταλλο με την ιδιότητα να συσσωρεύεται στην τροφική αλυσίδα και ιδιαίτερα επικίνδυνο στα υδατικά οικοσυστήματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: