Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Απειλή λουκέτου στις νομαρχίες λόγω οικονομικών προβλημάτων

Η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ όπως διαβιβάζεται και προειδοποιεί τους υπουργούς Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας κκ. Π. Παυλόπουλο και Γ. Αλογοσκούφη.

Απόφαση Συνεδρίασης Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΑΕ της 20ής Μαρτίου 2008 σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ‘Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασή του την 20η Μαρτίου 2008, με θέμα μεταξύ άλλων- τα οικονομικά προβλήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, εγκρίνει και διακηρύσσει ομόφωνα τα ακόλουθα:

Θεωρεί ότι, μετά από την κοινοποίηση προς εσάς των σχετικών αιτημάτων μας, ιδίως αυτών που εμπεριέχονται στην απόφαση του 12ου Τακτικού Συνεδρίου μας (Δεκ. 2007) και στα σχετικά έγγραφα που σας έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα καθώς και τον διάλογο που διεξήχθη με την ολοκλήρωση ενός κύκλου επαφών μεταξύ μας, για τα φλέγοντα οικονομικά προβλήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που απαιτούν άμεση επίλυση, ουδεμία ουσιαστική πρόοδος έχει σημειωθεί.

Κάποια από τα ζητήματα τα οποία επανειλημμένα σας έχουμε θέσει και που απαιτούν επιτακτική και άμεση επίλυση, αφού η έλλειψη των αναγκαίων οικονομικών πόρων μας οδηγεί σε αδυναμία πληρωμών και άσκησης οποιαδήποτε σχετικής αρμοδιότητας, είναι, ιδίως, τα εξής:

1. Συντήρηση οδικών δικτύων από τη Ν.Α.: Η μεταβίβαση της αρμοδιότητας συντήρησης και επισκευής του οδικού δικτύου στις Νομαρχιακές Αυτοδι οικήσεις, η οποία δε συνοδεύτηκε από τη συνταγματικά επιβαλλόμενη μεταφορά των αντιστοίχων πόρων σε συνδυασμό με τα προβλήματα στελέχωσης, έλλειψης σύγχρονου εξοπλισμού και αποτελεσματικών οργανωτικών σχημάτων των υπηρεσιών μας.
2. Δαπάνες εκπαίδευσης: Η συνεχιζόμενη μη αποδέσμευση από τους ΚΑΠ, ώστε να αποτελέσουν στο σύνολό τους μεταβιβαστικές πληρωμές, των δαπανών μεταφοράς μαθητών, καθώς και των εξόδων στέγασης σχολείων και υπηρεσιών εκπαίδευσης και των λειτουργικών αναγκών των τελευταίων.
3. Δαπάνες αμοιβών μηχανικών: Η μη εισέτι μεταβίβαση των οικονομικών πόρων για την καταβολή αποζημιώσεων των διπλωματούχων μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) και των ισοτίμων με αυτό σχολών, που υπηρετούν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και που προβλέπονται στην ΚΥΑ 2/52971/0022/31-8-2007.

Κατόπιν των ανωτέρω και εφόσον οδηγούμαστε σε δυσμενέστατη οικονομική κατάσταση, η οποία σε συνδυασμό με τα πραναφερθέντα προβλήματα υποστελέχωσης και έλλειψης σύγχρονου εξοπλισμού, οδηγεί τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σε ουσιαστική αδυναμία επιτέλεσης του σκοπού τους και συνακόλουθα απαξιώνει το θεσμό απέναντι στους πολίτες, σας δηλώνουμε ότι θα αναμένουμε την επίλυση, τουλάχιστον των τριών προεκτεθέντων προβλημάτων, το αργότερο μέχρι την 31η Μαρτίου του τρέχ. έτους.

Σε περίπτωση μη επίλυσης αυτών, θα αναγκαστούμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του θεσμού, με κλείσιμο μιας ημέρας των υπηρεσιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων όλης της χώρας, εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου και περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας με συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας των Νομαρχών και Νομαρχιακών Συμβουλίων της χώρας.

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Δράκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: