Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Χωρίς χαρτιά 28 μετανάστες στην Εύβοια

Σήμερα στις 04.15 στη Λιμενική Αρχή Πευκίου Εύβοιας περιήλθε πληροφορία για την ύπαρξη ύποπτου σκάφους αναψυχής, χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας, σε μικρή απόσταση από την ακτή «ΨΑΡΟΠΟΥΛΙ», στην Βορειοανατολική Εύβοια. Άμεσα στο σημείο έσπευσε πλωτό περιπολικό Λ.Σ., διαπιστώνοντας ότι επρόκειτο για το Ι/Φ «HELGA» σημαίας Ουκρανίας, στο οποίο επέβαιναν δύο αλλοδαποί, ηλικίας 31 και 29 ετών, ενώ ύστερα από έλεγχο, στο εσωτερικό του, προέκυψαν ενδείξεις μεταφοράς μεγάλου αριθμού ατόμων, πιθανότατα παράνομων μεταναστών.

Σε ανάλογο έλεγχο που πραγματοποίησαν στελέχη Λ.Σ. από ξηράς, σε παρακείμενη παραλία εντοπίσθηκαν ίχνη από ελαστικά οχήματος, μεγάλου όγκου, που έφταναν μέχρι τον αιγιαλό. Κατόπιν αυτών, ξεκίνησαν εκτεταμένες έρευνες στην ευρύτερη περιοχή από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Αιδηψού καθώς και βαθμοφόρο Λ.Σ. με ιδιόκτητο αυτοκίνητο.

Στη διάρκεια των ερευνών, εντοπίσθηκε, σε δύσβατο χωμάτινο δρόμο ένα λευκό όχημα τύπου βάν, με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, ο οδηγός του οποίου μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία των στελεχών Λ.Σ., ανέπτυξε ταχύτητα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη. Λίγο αργότερα ο οδηγός, καθώς και δύο ή τρία άτομα που ήταν μαζί του στην καμπίνα επιβατών, εγκατέλειψαν το ημιφορτηγό και τράπηκαν σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ ύστερα από έλεγχο στο χώρο του φορτίου του οχήματος, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν 28 αλλοδαποί (18 άντρες και 10 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών ηλικίας 10 ετών και 7 μηνών), χωρίς νόμιμα έγγραφα που ομολόγησαν ότι είχαν αποβιβασθεί στην περιοχή, από το «HELGA», προερχόμενοι από Τουρκία.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, ο οποίος διέταξε να προσαχθούν ενώπιόν του, κατά την αυτόφωρη διαδικασία οι δύο αλλοδαποί διακινητές - πλήρωμα του «HELGA», το οποίο, συνοδευόμενο από το πλωτό Λ.Σ., κατέπλευσε στο λιμάνι Πευκίου όπου κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες μετανάστες οδηγήθηκαν σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας στην περιοχή Αγριοβοτάνι και αναμένεται να μεταφερθούν σε κατάλληλο χώρο υποδοχής, στη Χαλκίδα. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του οδηγού του οχήματος, καθώς και των συνεπιβατών του, είναι σε εξέλιξη, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: