Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Θεία λειτουργία στην Αγια-Σοφιά!

Από την Ελευθερία
http://www.eleftheria.gr/

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΟΡΙΑΣ» ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία!
* Ετοιμάζεται παγκόσμιο προσκύνημα, 557 χρόνια μετά
Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

«Το παγκόσμιο προσκύνημα και η λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της γιορτής Σοφίας, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδας των ορθόδοξων χριστιανών θα αποτελέσει το έναυσμα για μία παγκόσμια συνάντηση κορυφής για την ειρήνη και τη συνύπαρξη των δύο λαών».
Αυτά αναφέρει, σε συνέντευξή του στην «Ε» ο πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας», Κρις Σπύρου, με αφορμή την πρωτοβουλία που έλαβε ο Οργανισμός, ο οποίος αριθμεί δεκάδες χιλιάδες μέλη σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Λίγες μέρες πριν την τελική συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στην Αθήνα, και στην οποία θα παρουσιαστούν οι τελικές λεπτομέρειες για την ιστορική αυτή στιγμή, συναντήσαμε τον Ελληνοαμερικανό πρώην πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ και πρώην πρόεδρο της Βουλής στην πολιτεία αυτή, στο αγαπημένο του στέκι στη Λάρισα, στο «Τράβελ Στοπ», παρέα με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Συνδέσμου Λάρισας κ. Βασίλη Τοπούζα.
Ο Κρις Σπύρου αυτές τις μέρες παραθερίζει στη γενέτειρά του, την Πορτή Καρδίτσας, αλλά το τηλέφωνο του δεν σταμάτησε στιγμή να χτυπά, ώστε να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία στην Πόλη, στις 17 Σεπτεμβρίου.
Για την ιστορική αυτή στιγμή, μίλησε στην «Ε», ασκώντας έντονη κριτική στην τουρκική κυβέρνηση.

- Κύριε Σπύρου, η «Παγκόσμια Ενορία» έχει ήδη ενημερώσει, με συστημένη επιστολή της, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για την απόφασή της να παρευρεθεί στην Πόλη και να λειτουργήσει και πάλι, 557 χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, την Αγία Σοφία. Ποια ήταν η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης;
- Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, που έχει, ως στόχο να επανέλθει η Αγία Σοφία, στην αρχικά ιερά χρήση της, ως εκκλησιαστικός και Καθεδρικός Ναός της Ορθοδοξίας, όπως άλλωστε ήταν, πριν την Άλωση της Πόλης. Εδώ και ένα χρόνο ενημερώσαμε την τουρκική κυβέρνηση, ότι μέσα στο πλαίσιο της «Πόλης, Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» θα επισκεφτούμε την Κωνσταντινούπολη και θα τελέσουμε Θεία Λειτουργία. Πρέπει να κατανοήσουν οι πολίτες της Τουρκίας και οι Ευρωπαίοι γενικότερα, ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν είναι μόνο λαϊκές συναυλίες, χαμάμ και αγορές φθηνών δερμάτινων ειδών. Αποτελεί χρέος μας, να τελέσουμε Θεία Λειτουργία στη μητέρα Εκκλησία της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης και να προσευχηθούμε στη μνήμη των Χριστιανών που κατασφαγιάστηκαν στις 29 Μαΐου του 1453. Προσευχόμενοι δεν θα κάνουμε κακό ούτε στην πολιτιστική ανάπτυξη της Τουρκίας, ούτε στην ίδια την Ευρώπη.
Πρόσφατα ο νομικός σύμβουλος του Κινήματός μας, κ. Λάνι Ντέιβις (πρώην νομικός σύμβουλος του προέδρου Κλίντον) με επιστολή του, προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν του υπενθύμισε την επαναφορά της Αγίας Σοφίας, ως λειτουργούσα εκκλησία της Ορθοδοξίας και για την επικείμενη επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας της «Παγκόσμιας Ενορίας» για να τελέσουμε τη Θεία Λειτουργία. Μέσω της επιστολής αυτής, ζητάμε ακόμη μια συνάντηση μαζί του, για να επιλύσουμε το θέμα αυτό οριστικά. Την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου μια αντιπροσωπεία 300 ατόμων, μελών της «Παγκόσμιας Ενορίας», που θα διαθέτουν ατομικές προσκλήσεις θα επισκεφτούμε την Αγία Σοφία για να τελέσουμε Θεία λειτουργία. Οι τουρκικές αρχές ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία μας. Όσοι απλοί πιστοί θέλουν να συμμετάσχουν μπορούν να το πράξουν και απ’ ό,τι ενημερώνομαι, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.

- Μου είπατε ότι ενημερώσατε τον Τούρκο πρωθυπουργό. Δεν σκοπεύετε να ζητήσετε την άδεια της τουρκικής κυβέρνησης;
- Δεν χρειάζεται να ζητήσουμε την άδεια του Ερντογάν για να προσευχηθούμε σε μια χριστιανική εκκλησία. Και ούτε θα φιλήσουμε χέρια διορισμένων ιερέων από κοσμικές νομοθεσίες.
-Φοβάστε κάποια προβοκάτσια ή κάποιο επεισόδιο στις 17 Σεπτεμβρίου;
- Επεισόδιο, γιατί; Επειδή θα προσευχηθούμε στην Αγία Σοφία, εκεί που σήμερα κάποιοι φωτογραφίζονται ημίγυμνοι. Εκεί, όπου οι κουτσουλιές από τα περιστέρια και άλλες βρομιές είχαν δημιουργήσει μια αποκρουστική εικόνα στον επισκέπτη. Ευτυχώς που την επισκέφτηκε ο πρόεδρος Ομπάμα και έσπευσαν οι τουρκικές αρχές να καθαρίσουν τον χώρο. Βέβαια αναρωτιέμαι τι ανέφερε στην ξενάγησή του στον εκλεκτό καλεσμένο του, ο Τούρκος πρωθυπουργός. Παρουσίασε την Αγία Σοφία ως μουσείο; Όταν συναντήσω τον πρόεδρό μου, θα τον ρωτήσω.

-Οι εξελίξεις στην Ελβετία, όπου η Κυβέρνηση μετά από δημοψήφισμα, ξεκίνησε τις διαδικασίες οι οποίες θα απαγορεύουν την ανέγερση μιναρέδων δίπλα από ιερά ισλαμικά τεμένη εντός της ελβετικής επικράτειας, πόσο επηρεάζουν την προσπάθειά σας;
- Οι Τούρκοι μιλούν για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση της Ελβετίας. Ξεχνάνε όμως ότι οι ίδιοι βεβηλώνουν, μέσω και της χρησικτησίας δια κατοχής την Αγία Σοφία, σε μια λογική που δεν την συναντάς στον 21ο αιώνα, αλλά στον 14ο και 15ο. Το επόμενο που θα ανακοινώσουν οι Τούρκοι είναι ότι «βάσει ιστορικών ανακαλύψεων, ο Μωάμεθ Β’ ο Κατακτητής αποκεφάλισε τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε’, μέσα και έξω από την Αγία Σοφία για το καλό της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης. Να τον κηρύξουν Άγιο τότε, αφού έχουν τέτοια δικαιώματα και να κηρύξουν την 29η Μαΐου, ως «ημέρα του Αγίου Φατίχ Μεχμέτ του κατακτητή» και η θρησκευτική δομή να διεξάγει σπέσιαλ έρανο για τη μνήμη του. Όπως το 1967 το Ισραήλ κατέκτησε ξανά τα Ιεροσόλυμα και μετέτρεπε το ιερό τέμενος του Αξά σε Μουσείο και έσπευσαν οι Τούρκοι να ζητήσουν την αποκατάσταση της βεβήλωσης, έτσι πρέπει να γίνει και με την Αγία Σοφία. Οι εκκλησίες πρέπει να λειτουργούν κάτω από τους κανόνες της θρησκείας και όχι της εκάστοτε Πολιτείας. Καμία κυβέρνηση στην Αμερική, τη Ρωσία και γενικότερα στην Ευρώπη δεν έχει δικαίωμα να προσδιορίζει τη χρήση ιερών χώρων και να αποφασίζει πότε, πώς και αν θα γίνει θεία λειτουργία σε εκκλησία.

-Ποια στάση θα κρατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος;
- Ο Πατριάρχης από τη στιγμή που είναι διορισμένος από το τουρκικό καθεστώς, είναι όμηρος και υπό κατοχή. Μάλιστα είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «στην Πόλη συνεχώς σταυρώνεται». Άρα δεν περιμένουμε πολλά από την πλευρά του...
-Με την κίνηση αυτή, πού αποσκοπείτε;
- Εμείς διεκδικούμε να καταστήσουμε σε όλους ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο και όχι χριστιανική εκκλησία ήταν πολιτικό λάθος για τον κατακτητή. Ο νέος εκσυγχρονιστής της Τουρκίας, πρωθυπουργός Ερντογάν οφείλει να συνεχίσει το έργο του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά ότι η Αγία Σοφία ήταν χριστιανική εκκλησία. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν οι αναγνώστες, ότι ο προφήτης Μωάμεθ στις εντολές του ζήτησε να προστατευθούν οι χριστιανοί, να μην βεβηλώνονται οι ιεροί χώροι, να μην επιβάλουν στους χριστιανούς να αλλαξοπιστήσουν, να μην διακόπτουν τη θεία λειτουργία των Χριστιανών , είτε αυτή γίνεται από τον Πατριάρχη, είτε από ιερέα. Όποιος παραβίαζε τις εντολές αυτές, τιμωρούνταν παραδειγματικά. Οι Άγιοι Πατέρες μας είχαν τονίσει ρητά στους Ιερούς Κανόνες. Δεν μπορείς να υπηρετείς δύο αφεντικά. Ή τον Ιησού ή τον Μαμμωνά. Και ο Μαμμωνάς ήταν ο κοσμικός, πολιτικός ηγέτης, ή ο δήμαρχος, ή ο σουλτάνος ή ο βασιλιάς.

Το who is who του κ. Σπύρου
Ο Κρις Σπύρου γεννήθηκε στην Πορτή Καρδίτσας (Θεσσαλία) και μετανάστευσε στην Αμερική το 1956, σε ηλικία 13 ετών. Είναι απόφοιτος του Κολεγίου St. Anselm στο Μάντσεστερ, Νιου Χάμσαϊρ με μεταπτυχιακές σπουδές στις Κοινωνικές Επιστήμες και τις Κοινωνικές Μεταρρυθμίσεις από το Κολέγιο Γκόνταρντ, στο Βερμόντ.
Ο κ. Σπύρου έδωσε κύκλο διαλέξεων με θέμα «Διαδικασίες της πρακτικής πολιτικής» σε πολλά Κολέγια και Πανεπιστήμια των ΗΠΑ μεταξύ των οποίων το Harvard University, Dartmouth College καθώς και ως έκτακτος καθηγητής στο Southern New Hampshire University.
Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 1970 όταν εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Νιού Χάμσαϊρ.
Ανελίχθη γρήγορα στη θέση του αρχηγού της Βουλής, Προέδρου του Δημοκρατικού κόμματος ενώ κέρδισε την υποψηφιότητα για Κυβερνήτης στην Πολιτεία του Νιού Χάμσαϊρ.
Ο Κρις Σπύρου υπήρξε εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα στην Πολιτεία του Νιού Χάμσαϊρ, ιδιαιτέρως δε μέσα στο Δημοκρατικό κόμμα. Η επιρροή που είχε στα τοπικά και εθνικά πολιτικά πράγματα υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα όταν ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον τον ετίμησε σε δεξίωση στο Λευκό Οίκο για τη σημαντική συμβολή του στην Προεδρική εκλογή του 1992.
Ο Κρις Σπύρου έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε κάθε προσπάθεια της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και των Αμερικανών πολιτών για την υποστήριξη των ελληνικών εθνικών θεμάτων και σκοπών. Τα τελευταία 14 χρόνια ως Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην Ελλάδα την έχει μεταβάλλει σε κύρια ακαδημαϊκή δύναμη και σε ένα δυναμικό μέσο για τη σύσφιγξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της επιτυχίας των Ελληνοαμερικανικών ζητημάτων στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: