Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Για τον απολογισμό του Περγαντά

Εξετάζει αναλυτικά την πορεία και το έργο του νομάρχη Βοιωτίας κ. Κλεάρχου Περγαντά την 4ετία 2007-2010 ο Θεόδωρος Κ. Παπαϊωάννου. Η αλήθεια είναι ότι δεν βρίσκει σχεδόν τίποτα θετικό...

«..θεατές λόγων και ακροατές έργων..»
από τον πολ. μηχ.
Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου
Με την δημοσίευση μου : Μια ‘’Βαστίλη’’ στην ’’καρδιά’’ της Λιβαδειάς (19.7.2010),
ξεκίνησα την κριτική μου στον απολογισμό του νομάρχη που συνεχίζω σήμερα και θα ολοκληρώσω αύριο . Η αφθονία του λέγειν και του φαίνεσθαι με το σινιέ κοστούμι σε αντίθεση με την ουσία και το πράττειν , απέδειξε ότι συνεχίζεται ως σήμερα να παραμένει ισχυρός ο παραπάνω αφορισμός του Θουκυδίδη , που ειπώθηκε από τα χείλη του Κλέωνα. Επιδαψίλευσε φιλοφρονήσεις στον προκάτοχό του νομάρχη, αλλά την επομένη κάποια φωνή από τον μικρόκοσμο του κομματικού διαδρόμου ήλθε να καταλογίσει την όλη επιτυχία του διοικητηρίου στον κ. Στάμο!!!! .

Μίλησε για τους ΑΝΑΔΑΣΜΟΥΣ , αλλά στα Βάγια με δύο αντινομάρχες την περίοδο (2007-2010) το έργο ναυάγησε γιατί επικράτησαν οι υποβολιμαίες απόψεις 5-10 αγροτών. Αυτοί καλόβλεπαν τη μεγιστοποίηση των εκμεταλλεύσεων τους αγοράζοντας μικρά διεσπαρμένα αγροτεμάχια σε τιμή ευκαιρίας από ιδιοκτήτες χωραφιών που εγκατέλειπαν τη γεωργία. Αν γινόταν μια δημόσια συζήτηση , θα κατέρρεαν τα σαθρά επιχειρήματα τους , θα ξεκινούσε ο αναδασμός με τα συνοδευτικά εγγειοβελτιωτικά έργα και θα υπήρχε απορρόφηση χρημάτων.

Μόλις λίγες ημέρες μετά (13.7.2010) ο νομαρχιακός σύμβουλος της πλειοψηφίας και έμπειρος συνδικαλιστής Γιάννης Παλαμίδας επεσήμανε απαράδεκτες υστερήσεις παρά τον πακτωλό χρημάτων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα . Παρεμπιπτόντως αναφέρω ότι πριν λίγες μέρες είδα σε Λαμιώτικο κανάλι τον εκεί νομάρχη να υπογράφει απόφαση για έργο αναδασμού μεγάλου ύψους, που σημαίνει ότι υπάρχουν λιμνάζοντα ευρώ προς χορήγηση. Το αρχικό έργο του Βαρικού κατέρρευσε γιατί ειδώθηκε σαν ‘’Ελντοράντο’’ και κατέληξε σε ‘’φιάσκο ‘’. Συνεχίσθηκαν τα ‘’μπαλώματα’’ της λύσης Στάμου που πήρε τα νερά και μέσω Κωπαΐδας-Υλίκης πήγαν στους ταμιευτήρες της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Αντί λοιπόν οι αγρότες να χρησιμοποιήσουν το ίδιο το νερό για άρδευση καταφεύγουν στις κλασικές- όλο βαθύτερες- αντιοικονομικές και αντιπεριβαλλοντικές γεωτρήσεις που μεγαλώνουν το κόστος παραγωγής .

ΟΔΟΠΟΙΙΑ

Οι δρόμοι που φτιάχτηκαν αυτή την 4ετία είναι: 1) από Δ.Δ Προδρόμου έως Καναβάρι. Άλλαξε η αρχική μελέτη, αυξήθηκε το κόστος και γενικά ‘’χαϊδεύονταν’’ η κατασκευάστρια επιχείρηση μήπως και τελειώσει το έργο. Η καθυστέρηση που έγινε από το ΚΑΣ δεν την εμπόδιζε να εργασθεί σε περιοχές πέρα εκείνης με τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος γεφυράκια. Το έργο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και σήμερα προσπαθεί να λύσει τη σύμβαση. Αν πληκτρολογήσετε στο internet τη διεύθυνση : http://vagiablog.blogspot.com/2009/09/blog-post_23.html υπό τον τίτλο: « Ένα πρώτο ‘’σκαρίφημα’’ στην ανάπτυξη της Βοιωτικής παράκτιας περιοχής του Βόρειο Κορινθιακού» θα διαπιστώσετε ότι μετά ένα χρόνο είμαι απόλυτα δικαιωμένος. 2) Η ‘’παράκαμψη Αγ. Θωμά ‘’ είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής. Τελείωσε γιατί έβγαλε ‘’τα κάστανα από τη φωτιά’’ η εργοληπτική επιχείρηση που ξεπέρασε τα ‘’κακά’’ της μελέτης. 3) Οι ασφαλτοστρώσεις που έγιναν περιορίσθηκαν στις στοιχειωδώς αυτονόητες υποχρεώσεις της Νομαρχίας χωρίς βελτιώσεις στις χαράξεις που παραμένουν στα χνάρια του 19ου αιώνα . 4) Για το δρόμο Θηβών – Διασταύρωσης Βαγίων κλπ., αν υπήρχε δυναμική νομαρχιακή παρέμβαση που να ξεσήκωνε την τοπική συμπαράσταση πιστεύω ότι σήμερα θα είχαμε την άνεση και την οδική ασφάλεια ενός κλειστού αυτοκινητόδρομου όπως είναι ο με μικρότερο κυκλοφοριακό φόρτο ‘’ Κορίνθου-Τρίπολης ’’ που διέσχισα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Η διασταύρωση Βαγίων είναι αληθινή ‘’λαιμητόμος’’. Στο αίτημα της κατασκευής ανισόπεδου κόμβου δεν είδαμε νομαρχιακό ενδιαφέρον. Σήμερα το θέμα είναι ώριμο και κάθε όψιμη νομαρχιακή παρέμβαση -προ τετελεσμένων- μάλλον θα σημάνει πρόκληση παρά ευαρέσκεια.

Για την ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ θα μνημονεύσω μόνο το ‘’ Βατερλώ ’’ του Ασωπού . Η Ακαδημία Αθηνών (30.12.2009) βράβευσε για την προσφορά του προς το περιβάλλον τον π. Ιωάννη Οικονομίδη εφημέριο Οινοφύτων και όχι τον Δήμαρχο ή τον Νομάρχη , όπως κατά την απονομή με περισσή μετριοφροσύνη δήλωσε ο ιερέας . Εκκρεμεί απόφαση σε προσφυγή κατά της ΝΑΒ στο ΣτΕ . Υπό το βάρος της αρνητικής εισήγησης η νομική υπεράσπιση της ΝΑΒ ομού με την αντίστοιχη των ρυπαινουσών βιομηχανιών ζήτησαν αναβολή και αφού δεν την έλαβαν απεχώρησαν . Ήταν αμφιλεγόμενο το ‘’ΟΧΙ’’ του Νομάρχη στη κεντρική πλατεία της Θήβας ενώπιον πολυπληθούς πανεπαρχιακού συλλαλητηρίου (12.3.2010) ενάντια στην κατασκευή μονάδας καύσης Απορριμμάτων και για αυτό επέσυρε την αποδοκιμασία .

Από την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ , θα παραμείνω στην τριτοβάθμια. Παρότι η περιφερειακή ανάπτυξη είναι προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης , το τμήμα Περιφερειακής & Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστήμιου Στερεάς στη Λιβαδειά, κατ ευτυχή συγκυρία ιδιαιτέρως αρμόδιο, δεν ειδώθηκε ως ‘’Δεξαμενή Σκέψης’’ -”think tank” -όπως λέμε , αλλά σαν συμπληρωματικός οικονομικός πόρος ενισχυτικός της τοπικής οικονομίας. Η προσθήκη κτιρίου στο Λύκειο Βαγίων (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) καταχωρείται ως επίτευγμα του δραστήριου συλλόγου γονέων που έφθασε για αυτό μέχρι τον τότε υπουργό Παιδείας. Στα σχολεία συμπεριέλαβε έργα της προηγουμένης νομαρχιακής του περιόδου, κινήθηκε μέσα στα πλαίσια της αυτονόητης δραστηριότητας , νομίζω ότι το σχολικό κτιριακό πρόβλημα εν πολλοίς και είναι μάλλον το μόνο που έχει λυθεί. Εδώ δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και η συναρμοδιότητα των Δήμων ειδικά των μεγαλύτερων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: