Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ψήφισμα της Γ.Σ. στα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ





ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ:


«ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ»
Οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι των 71 Κέντρων Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, εδώ και 15 χρόνια κατορθώνουμε να επιβιώνουμε


• Σε πείσμα της απουσίας ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δομών μας


• Σε πείσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσής τους


• Ενάντια στην έλλειψη ρητής νομοθεσίας που θα μας επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση στα σχολεία και άλλους σημαντικούς χώρους για την Πρόληψη.


Τα Κέντρα μας λειτουργούν με Προγραμματικές Προγραμματικές Συμβάσεις, τις οποίες οι υπεύθυνοι κρατικοί φορείς ποτέ δεν εκτελούν σωστά και πλήρως, αφήνοντας εκτεθειμένους εργαζόμενους και δομές, και όχι στην βάση ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για την Πρόληψη των Εξαρτήσεων και την Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας στην Κοινότητα.


Έχοντας αναδείξει το σοβαρό θεσμικό έλλειμμα των δομών μας ως πηγή όλων των δεινών, που υποθάλπουν το έργο μας, πετύχαμε, μεταξύ άλλων, ως ελάχιστη αναγνώριση τη σύσταση Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) για τη γνωμοδότηση επί της συγκρότησης βιώσιμου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Μέσα από αλλεπάλληλες γραφειοκρατικές παρακωλύσεις, η ΟΔΕ ολοκληρώνει το έργο της, το οποίο πέρα από την επισυναπτόμενη στο πόρισμα της πλήρη και νομικά ισχυρή πρόταση του Σωματείου για σύσταση 13 αυτοδιοίκητων, ευέλικτων ΝΠΔΔ υπό το Υπουργείο Υγείας, είναι ουσιαστικά άγονο. Και τούτο διότι η πλειοψηφία των υπολοίπων φορέων προτίμησε να προχωρήσει σε επιμέρους «επιδιορθώσεις» του ελλειμματικού συνονθυλεύματος ερμηνειών και εφαρμογών που έχουν ως κέντρο το καθαρά ιδιωτικό μόρφωμα της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «με τη συνεργασία» του ΟΚΑΝΑ και όχι την εισαγωγή ενός σαφούς πλαισίου λειτουργίας, που θα εξασφαλίζει όχι απλά την επιβίωση των Κέντρων Πρόληψης, αλλά την εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξή τους. Και αυτό, διότι, όπως καθαρά ειπώθηκε στο πλαίσιο ενός Οργάνου με γνωμοδοτικές και όχι πολιτικές αρμοδιότητες, επιβάλλεται από τις συνθήκες του Μνημονίου!


Αλλά και η επιβίωση των Κέντρων Πρόληψης είναι πλέον στον αέρα, διότι αυτό το νομικό συνονθύλευμα, «που έμπαζε νερά», πλέον με τον «Καλλικράτη» κινδυνεύει να βουλιάξει. Εν όψει της εφαρμογής της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η σαφής περιγραφή της ύπαρξης των Κέντρων Πρόληψης με νομοθετική ρύθμιση εκ μέρους της Πολιτείας καθίσταται κατεπείγουσα. Δεν θα ανεχτούμε περεταίρω παρακωλύσεις για «να καθαρογραφούν αποφάσεις» και «να ενημερωθούν Υπουργοί».


Εμμένουμε στην αναγκαιότητα επίλυσης του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης με ίδρυση ΝΠΔΔ – η οποία διόλου «αδύνατη» είναι, λαμβανομένης υπ’ όψιν της πλέον πρόσφατης αναγγελίας του Υπουργού Υγείας για δημιουργία Ενιαίου Φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη μορφή του ΝΠΔΔ.


Εδώ και τώρα ζητούμε άμεση κατοχύρωση της συνέχισης λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης με ειδική νομοθετική ρύθμιση στο πλαίσιο του «Καλλικράτη». Συγκεκριμένα και εμφατικά ζητούμε:


1). Νομοθετική Κατοχύρωση πάγιας και διαρκούς χρηματοδότησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, στο ύψος των οικονομικών αναγκών των Κέντρων Πρόληψης, όπως αυτές ρητώς αποτυπώνονται στην ισχύουσα Κεντρική Προγραμματική Σύμβαση, αλλά και απλοποίηση της διαδικασίας διανομής της στους τελικούς αποδέκτες – ιδιαίτερα του τμήματός της που αφορά την μισθοδοσία του προσωπικού. Ιδιαίτερα χρήσιμη θα ήταν η απεμπλοκή του ΟΚΑΝΑ από την διανομή των ποσών της χρηματοδότησης, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι υπάρχουν από μέρους του τεράστιες καθυστερήσεις, για τις οποίες επικαλείται γραφειοκρατικά προβλήματα.


2). Ρητές δικλείδες ασφαλείας για τη βιωσιμότητα των Κέντρων Πρόληψης, οι οποίες θα αποστερούν τη σημερινή μονομερή δικαιοδοσία των Δ.Σ. των αστικών εταιρειών, να διαλύουν ένα Κέντρο Πρόληψης. Σε περίπτωση δε διάλυσης ενός Κέντρου Πρόληψης να προβλέπεται υποχρέωση του επιστημονικού επόπτη και Εθνικού Συντονιστικού Φορέα κατά των ναρκωτικών, ΟΚΑΝΑ, να μεταφέρει το προσωπικό σε όμορο Κέντρο Πρόληψης ή σε Μονάδα που τελεί υπό την εποπτεία του ΟΚΑΝΑ ή σε οποιαδήποτε άλλη Δομή του ΟΚΑΝΑ.


3). Πρόβλεψη για την υλοποίηση του συνταγματικού δικαιώματος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης να συνάπτει Συλλογική Σύμβαση με τους εργοδότες ή τους χρηματοδότες των δομών, ακόμα και με σαφή νομοθετική πρόβλεψη δέσμευσης των εργοδοτών να συμμετέχουν αναγκαστικά σε μεταξύ τους ένωση, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν.


Η πιο πρόσφατη εξέλιξη, που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα διασφάλισης των παραπάνω, έχει να κάνει με τις έωλες προσπάθειες της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ να εισάγει ενιαίο μισθολόγιο, εκτός της διαδικασίας συλλογικών συμβάσεων. Οι παλινωδίες της κατέληξαν στο φαιδρό αποτέλεσμα να εγκριθεί το προτεινόμενο μισθολόγιο από τα μισά μονάχα εκ των 71 Διοικητικών Συμβουλίων των αντίστοιχων αστικών εταιρειών, αλλά και με νέα απόφαση του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ να προτείνεται… νέο δήθεν «ενιαίο μισθολόγιο» με βασικούς μισθούς «κουτσουρεμένους» σε μια κλίμακα από 140€ έως 250€!


Η σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο παράνομη και βλαπτική αυτή μεταβολή για τις εργαζόμενες και τους εργαζομένους των αστικών εταιρειών, των οποίων τα Διοικητικά Συμβούλια δέχτηκαν το αρχικό προτεινόμενο μισθολόγιο και πληρώθηκαν σύμφωνα με αυτό, συνδυάζεται με οφειλές ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους ΟΚΑΝΑ και ΚΕΔΚΕ προς τα 71 Κέντρα Πρόληψης – ποσό το οποίο οι δύο φορείς υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια ευρώ, με την αιτιολογία ότι περικόπτονται αναδρομικά οι πόροι προς τα Κέντρα Πρόληψης κατά περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ! Ενδεικτικό, επίσης, της βούλησης να εξομαλυνθεί και καταστεί βιώσιμη η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, που σύμφωνα με απόφαση του Διϋπουργικού Συμβουλίου για τα Ναρκωτικά (Ιούλιος 2010) θα αποφασίσει για το θεσμικό μέλλον των δομών, για το 2010 δεν έχει καταβάλει ούτε ευρώ από τις εισφορές που η Κεντρική Προγραμματική Σύμβαση προβλέπει!


Οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε τέτοιους απαράδεκτους εμπαιγμούς σε βάρος μας!


Καλούμε τους συναρμόδιους για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης Φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των εργαζομένων, του έργου που επιτελούμε και των μελών των τοπικών κοινωνιών, που δέχονται τις δωρεάν υπηρεσίες μας!


Καλούμε την Πολιτεία -Κυβέρνηση, Βουλή των Ελλήνων, Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Διϋπουργική Επιτροπή Συντονισμού Καταπολέμησης Εξαρτήσεων- να προχωρήσουν σε άμεση νομοθετική ρύθμιση για την εξασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης και της παροχής δωρεάν υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, με κριτήριο τις εντεινόμενες κοινωνικές ανάγκες και όχι τις -μασκαρεμένες ευτράπελα σε «επιχειρηματολογία»- καιροσκοπικές επιδιώξεις οποιουδήποτε από τους συναρμόδιους φορείς!


Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι θα κάνουμε το καθήκον μας, όπως σε κάθε κρίσιμη φάση. Με δουλειά στην κοινότητα, ενδελεχή ενημέρωση όλων των συμπολιτών μας και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, το κίνητρο και το περιεχόμενο των οποίων σε κανέναν δεν θα επιτρέψουμε να αλλοιώσει. Ζητούμε να κάνει το καθήκον της και η Πολιτεία, ώστε να πάψει επιτέλους η Πρόληψη των Εξαρτήσεων να χρησιμοποιείται ως «τσιφλίκι» κάθε Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ και να επιτελέσει κάποτε ο Οργανισμός στην πράξη το ρόλο του Επιστημονικού Επόπτη των Κέντρων Πρόληψης.
Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης της χώρας





Δεν υπάρχουν σχόλια: