Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Απάντηση ΕΑΒ για τον Ασωπό

Η ΕΑΒ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ



Η εταιρεία δε σχετίζεται με τη ρύπανση του Ασωπού
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010
Αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής περί επιβολής προστίμων στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ Α.Ε.) κατόπιν σχετικής εισήγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η εταιρεία επιθυμεί να σημειώσει τα ακόλουθα:


- Το σύνολο των φερόμενων ως παραβάσεων δε σχετίζονται καθοιονδήποτε τρόπο με διαπιστωμένη ή/και βεβαιωθείσα ρύπανση ή με υπέρβαση οποιονδήποτε ορίων όπως αυτά προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.


- Επομένως, το σύνολο των φερόμενων ως παραβάσεων δε σχετίζονται με επιβάρυνση του υπεδάφους και, πολύ περισσότερο, δε σχετίζονται με τη ρύπανση του Ασωπού.


- Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρόστιμα επιβάλλονται:


Για ελλιπή αδειοδότηση στη διάθεση υγρών αποβλήτων του εργοστασίου της εταιρείας –όταν το σύστημα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων έχει ήδη εγκριθεί με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έτους 2001 και με μεταγενέστερες εγκρίσεις των ετών 2006 & 2010. Επιπλέον, η ΕΑΒ διαθέτει άδεια επεξεργασίας και διάθεσης υγρών βιομηχανικών αποβλήτων και η καθυστέρηση στη λήψη αυτής οφείλεται σε υπαιτιότητα της Διοικήσεως και όχι της ΕΑΒ. Η εταιρεία είχε υποβάλει εγκαίρως (Δεκέμβριος 2007) όλες τις αιτήσεις και σχετικές μελέτες για την έκδοση των αναγκαίων για τη λειτουργία της αδειών και εγκρίσεων. Ωστόσο υπήρξε υπερβολική καθυστέρηση (άνω των δύο ετών) στην εξέταση των αιτημάτων της και στη χορήγηση των αδειών από τους αρμόδιους φορείς.


Για αυξομείωση στην ποσότητα της διαχειριζόμενης ιλύος (λάσπης) -όταν η διακύμανση αυτή, σύμφωνα με το λεκτικό της γνωμοδότησης, απλά «εγείρει ερωτηματικά» αλλά σε καμιά περίπτωση δεν τεκμηριώνει ρύπανση.


Για μη υποβολή σχεδίου διαχείρισης Πτητικών Οργανικών Ενώσεων - όταν η συγκεκριμένη υποχρέωση ΠΟΤΕ δε γνωστοποιήθηκε, δεν επισημάνθηκε και δεν ετέθη στην ΕΑΒ από καμία διοικητική υπηρεσία, ούτε του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ούτε της Περιφέρειας, ούτε της Νομαρχίας.


Για υπερβάσεις και μη τήρηση διαδικασιών παρακολούθησης του δείκτη αιθάλης –όταν η εταιρεία μας, από το 2007, χρησιμοποιεί φυσικό αέριο ως καύσιμο, και άρα ο δείκτης αιθάλης μετράται πάντοτε μηδέν.


Για υπερβάσεις στην οριακή τιμή του διοξειδίου του άνθρακα –όταν, όπως ειπώθηκε ήδη, η εταιρεία χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο και οι μετρήσεις του διοξειδίου του άνθρακα κινούνται στις αποδεκτές τιμές με βάση την επίσημη επιστημονική τεκμηρίωση και δεν υπάρχει λέβητας που να χρησιμοποιεί ως καύσιμο φυσικό αέριο και που θα μπορούσε να λειτουργεί εκτός αυτών των τιμών.


- Το αιτιολογικό των φερόμενων ως παραβάσεων ωθεί στο συμπέρασμα ότι η ΕΑΒ βρίσκεται για άλλη μία φορά στο στόχαστρο των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η ΕΑΒ ανάγεται εκ νέου σε εξιλαστήριο θύμα μίας ρύπανσης με την οποία δε σχετίζεται. Και αυτό προκύπτει από το σύνολο των συστηματικών μετρήσεων και ερευνών που πραγματοποιεί η ΕΑΒ σε συνεργασία με πιστοποιημένους και έγκριτους φορείς από τις οποίες ποτέ δεν καταγράφηκαν υπερβάσεις ορίων αλλά και από το σύνολο των ελέγχων (τακτικών, αιφνιδίων ή ακόμα και κρυφών) που έχουν πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της από όλους τους θεσμοθετημένους Φορείς της Πολιτείας (Το σύνολο των στοιχείων είναι διαθέσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο).


- Είναι απορίας άξιο γιατί, μία εταιρεία που:


Είναι από τις ελάχιστες εταιρείες του Δημοσίου, που εξελίχθηκε σε άξιο πρεσβευτή της χώρας στο εξωτερικό καταφέρνοντας να αναπτύξει συνεργασίες με κορυφαίους οίκους της παγκόσμιας αεροναυπηγικής, οι οποίοι μάλιστα της χορήγησαν πιστοποιήσεις υψηλών προδιαγραφών και παγκόσμιας αποδοχής, καθιστώντας την ΕΑΒ συνεργάτη τους σε μείζονος σημασίας ερευνητικά, κατασκευαστικά και επισκευαστικά προγράμματά τους


Φέρνει συνάλλαγμα στη χώρα με την εξωστρέφεια που αναπτύσσει και με υπογεγραμμένα συμβόλαια για τα επόμενα πέντε (5) χρόνια άνω των 500 εκ. € με εταιρείες από τη Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Μαρόκο, Τυνησία κ.λπ.


Από ιδρύσεώς της (1977) διαθέτει και λειτουργεί μονάδα βιολογικού καθαρισμού και μονάδα φυσικοχημικής επεξεργασίας, γεγονός που αποδεικνύει την πρωτοπορία της στα περιβαλλοντικά πράγματα


Τηρεί απαρέγκλιτα τις περιβαλλοντικές της υποχρεώσεις


Έχει πραγματοποιήσει την περίοδο 2004-2010 περιβαλλοντικές επενδύσεις ύψους άνω των 6 εκ. ευρώ


Πρωτοπορεί και αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την επίλυση ενός εθνικού χωροταξικού προβλήματος με την άμεση ανταπόκρισή της στην πρόσφατη (Ιούλιος 2010) πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος δημιουργίας Μονάδας Διαχείρισης Επικινδύνων Βιομηχανικών Αποβλήτων


βρίσκεται τόσο συχνά εν μέσω ενός αδικαιολόγητου περιβαλλοντικού «κατηγορώ», το οποίο απαξιώνει τη φιλότιμη προσπάθεια του συνόλου των εργαζομένων στην κατεύθυνση της προόδου και της ανάπτυξης, μίας βιώσιμης και αειφόρου λειτουργίας.


Η ΕΑΒ δε ρυπαίνει τον Ασωπό, δεν είναι μέρος του προβλήματος ενώ αποτελεί μέρος της λύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: