Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Ερώτηση Κώστα Ξηρογιάννη για τις ανεμογεννήτριες στο Παύλο

Ορχομενός, 1/9/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Α) Λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή επιταγή, που υποχρεώνει όλες τις χώρες μέλη το 20% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν, να παράγεται από Α.Π.Ε (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), στις 26-10-2009 εγγράφως, ζήτησα από τον κ Δήμαρχο, να διερευνηθούν τρείς εναλλακτικές προτάσεις για τη δημιουργία δημοτικής εταιρείας εκμετάλλευσης φωτοβολταϊκών.
Με μοναδικό στόχο την ελάφρυνση των δημοτών μας, τμήματος των δημοτικών τελών.
Ερωτώ:
Γιατί κ. Δήμαρχε αγνοήσατε εντελώς την πρότασή μου αυτή;
Με πιο δικαίωμα στερήσατε για τα επόμενα περίπου 30 χρόνια αυτή, έστω τη μικρή, έμμεση προσφορά προς τους πολίτες μας;

Β) στα πλαίσια της Ε.Κ.Ε (Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη), κάθε επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται σε ένα συγκεκριμένο χώρο οφείλει να ανταποδίδει στην κοινωνία αυτή, μέρος του οφέλους που η ίδια αποκομίζει, από αυτή τη δραστηριότητα.
Πληροφορήθηκα λοιπόν τα εξής:
1) το κόστος κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου του ΚΑΣΤΡΟΥ ανέλαβε κατά 70% (80.000 ευρώ) να καλύψει η εταιρεία παραγωγής γκαζόν HELLAS SOD.
2) Η εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών στην περιοχή Αγίας Άννας, για 12 ανεμογεννήτριες κατασκεύασε το ποδοσφαιρικό γήπεδο αξίας 300.000 ευρώ περίπου και προχωρά στην κατασκευή έργου υδροδότησης της περιοχής από το κανάλι του Μόρνου αξίας 1.000.000 ευρώ.
3) Στην περιοχή Χαιρώνειας η κατασκευάστρια εταιρεία 6 ανεμογεννητριών ανέλαβε την υποχρέωση, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, να κατασκευάσει το έργο διευθέτησης και εγκιβωτισμού του ξηρορέματος της Χαιρώνειας, κόστους άνω των 500.000 ευρώ.
4) Στην περιοχή ΚΑΣΤΡΟΥ με εγκατάσταση 4 ανεμογεννητριών η εταιρεία υποσχέθηκε έργα ύψους 200.000 ευρώ.
Όλες οι ανωτέρω συμφωνίες έγιναν παρουσία πολιτών και μελών των δημοτικών συμβουλίων.
5) Στην περιοχή του Δήμου Ορχομενού (Δ. Δ ΠΑΥΛΟΥ) εγκαταστάθηκαν 15 ανεμογεννήτριες και η ίδια εταιρεία έδωσε 5.500 ευρώ για φωτιστικές γιρλάντες, 7.000 ευρώ, για αγορά οργάνων παιδικής χαράς και 5.000 ευρώ στην ποδοσφαιρική ομάδα, σύνολο μόλις 17.500 ευρώ.
Ερωτώ:
Γιατί ο Δήμος μας και συγκεκριμένα το Δ.Δ ΠΑΥΛΟΥ έχασε, συγκριτικά με τα προαναφερόμενα, τόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ;
Γιατί στις αλλεπάλληλες μέχρι τώρα αναφορές μας στις συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου ο κ. Δήμαρχος και ο κ Πρόεδρος του Δ.Δ. ΠΑΥΛΟΥ μας διαβεβαίωναν ότι εξήντλησαν τις πιέσεις τους προς την εταιρεία αποκομίζοντας τα παραπάνω αναφερόμενα ασήμαντα ποσά;
Τα ερωτήματα αυτά θα ισχύσουν και περιμένω απάντηση μέχρι στις 31 Δεκεμβρίου, γιατί στην αναφορά μου στη συνεδρίαση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Δήμαρχος δεν "καταδέχτηκε" να δώσει καμία απάντηση, οι δε απαντήσεις του προέδρου του τοπικού συμβουλίου ήσαν επιπέδου νηπιαγωγείου.
Σημείωση: προς αποφυγή συγχύσεων σας πληροφορώ ότι, η κατασκευή του γηπέδου στο Δ.Δ ΠΑΥΛΟΥ, που σε λίγο θα ξεκινήσει τα ποσά που θα δαπανηθούν προέρχονται από την εκμετάλλευση των ανεμογεννητριών, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος και όχι από τα αντισταθμιστικά οφέλη στα οποία αναφέρομαι.
Ο υπογράφων στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, δήλωσε ότι, από την 1 Ιανουαρίου 2011 η νέα Δημοτική Αρχή θα διεκδικήσει και θα διαπραγματευθεί τα πάντα από το μηδέν.

Κ. Ξηρογιάννης
Δημ. Σύμβουλος
Δήμου Ορχομενού

Δεν υπάρχουν σχόλια: