Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

"Βόλτα" στη Χαιρώνεια έκανε ο Βασίλης Παλαιοκώστας

Η διαδρομή από την Αθήνα στη Χαιρώνεια και η «συνάντηση» με την ΕΛ.ΑΣ. στη Λιβαδειά

Του Γιαννη Σουλιωτη
Με οδηγό σημαντικά ευρήματα για τις ανά την Ελλάδα διαδρομές του και στοιχεία από το εσωτερικό του κλεμμένου Audi που εγκατέλειψαν την περασμένη Κυριακή στη Χαιρώνεια Βοιωτίας ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο συνεργός του, οι αρχές διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό του καταζητούμενου -επικηρυγμένου με ένα εκατ. ευρώ- δραπέτη. Της έρευνας ηγείται η Αντιτρομοκρατική, μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε για τη δολοφονική επίθεση με φάκελο - βόμβα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ήδη από την περασμένη Πέμπτη έχει διευκρινιστεί ότι στο Toyota RAV που εκλάπη τα ξημερώματα της Τρίτης από σπίτι στη Στυλίδα και το οποίο καταδιώχθηκε από αστυνομικούς επέβαιναν όχι ο καταζητούμενος δραπέτης, όπως αρχικά εκτιμήθηκε, αλλά μέλη σπείρας Αλβανών διαρρηκτών, σεσημασμένων και για υποθέσεις ναρκωτικών. Αποτυπώματά τους έχουν βρεθεί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Το Toyota, που κόντεψε να συγκρουστεί με περιπολικό της ΕΛ. ΑΣ. τα ξημερώματα της Τρίτης, βρέθηκε το βράδυ της ίδιας μέρας εγκαταλελειμμένο στο χωριό Μαριολάτα Φωκίδας. Το συμβάν συσχετίστηκε αρχικά με την υπόθεση Παλαιοκώστα, ωστόσο, η περαιτέρω έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια διέψευσε σενάρια για «διπλό τετ α τετ» του καταζητούμενου δραπέτη με την αστυνομία. «Ανακριβής» χαρακτηρίζεται από αρμόδιες αστυνομικές πηγές και η πληροφορία ότι το κλεμμένο RAV ακολουθούσε το Fiat που από την Κυριακή είχε κλέψει από τη Χαιρώνεια ο Β. Παλαιοκώστας. Παρ' ότι σχετική αναφορά γίνεται στο πρώτο ενημερωτικό δελτίο που εστάλη στο αρχηγείο της ΕΛ. ΑΣ. από την Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας, oι αστυνομικοί που ήταν παρόντες στο συμβάν της Στυλίδας δίνουν (στις καταθέσεις τους) διαφορετική περιγραφή αυτοκινήτου από αυτό που άρπαξε ο Παλαιοκώστας δύο ημέρες νωρίτερα.

Συμμορία Αλβανών
Τους τελευταίους μήνες, αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ. βρίσκονταν στο κατόπι συμμορίας Αλβανών (έχουν εντοπιστεί αποτυπώματά τους) που διαπράττει ένοπλες ληστείες σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. Στα μέλη της σπείρας αποδίδονται επεισοδιακές ληστείες, όπως αυτές σε Κιάτο, Αιγείρα, Αμφίκλεια, ενώ φέρονται να ενοχοποιούνται και για παραβιάσεις ΑΤΜ. Οι δράστες είχε διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιούσαν δύο Audi, ένα μοντέλο Α4 και ένα Α6. Oταν λοιπόν το πρωί της Κυριακής εντοπίστηκε το κλεμμένο Audi A4 (έφερε πινακίδα που αντιστοιχούσε σε Skoda Fabia) στη διαδρομή Λιβαδειάς - Αράχωβας, σήμανε συναγερμός.

Εκείνο που μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει γνωστό είναι ότι ο Παλαιοκώστας και ο συνεργός του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Audi στη Χαιρώνεια εξαιτίας μηχανικής βλάβης. Μάλιστα, η ΕΛ. ΑΣ. έχει συγκεντρώσει καταθέσεις από τις οποίες προκύπτει ότι κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να βοηθήσουν τον δραπέτη να αντιμετωπίσει το μηχανικό πρόβλημα, ενώ ο συνοδηγός προσπαθούσε χρησιμοποιώντας μπουκάλια νερό να θέσει σε λειτουργία τη μηχανή. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ακόμα ότι οι δύο άνδρες, αφού εγκατέλειψαν το Ι. Χ., περιπλανήθηκαν πεζή στους δρόμους κρατώντας δύο σάκους, έως ότου διαφύγουν χρησιμοποιώντας το ανασφάλιστο και με τα κλειδιά στη μηχανή Fiat.

Αποτυπώματα
Το κλεμμένο Audi μεταφέρθηκε στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια και ήδη από τη Δευτέρα ανιχνεύθηκε αποτύπωμα του δραπέτη. Αντίστοιχα, το «ύποπτο» Α6 που έχει χρησιμοποιήσει η συμμορία των Αλβανών ληστών τραπεζών εντοπίστηκε τελικά με τη συνδρομή της Interpol, στην Ισπανία!.. Στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΛ. ΑΣ. φέρεται να αποκαλύπτουν το δρομολόγιο που ακολούθησαν ο Παλαιοκώστας και ο συνεργός του, καθώς και τους ενδιάμεσους σταθμούς της διαδρομής τους από την Αττική όπου ξεκίνησαν μέχρι να διασταυρωθούν με τους αστυνομικούς στη Λιβαδειά. Τα ευρήματα αποτελούν οδηγό των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής. Το ίδιο ισχύει και για υλικό βίντεο από ληστείες σε Πρέβεζα, Αγρίνιο και αλλού. Παρ' ότι τα χαρακτηριστικά των δραστών δεν διακρίνονται, οι ληστείες αποδίδονται στην «ομάδα Παλαιοκώστα».



Ηταν ο αποστολέας του δέματος - βόμβας
Από τις 26 Ιουνίου 2010, δύο ημέρες μετά τη φονική έκρηξη του δέματος - βόμβας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από την οποία τραυματίστηκε θανάσιμα ο αστυνομικός υποδιευθυντής Γιώργος Βασιλάκης, η Αντιτρομοκρατική γνώριζε την ταυτότητα του ατόμου που ταχυδρόμησε τη βόμβα. Ο φάκελος μέσα στον οποίο ήταν τοποθετημένο το δέμα παρέμεινε ανέπαφος παρά την έκρηξη. Βρέθηκε και μεταφέρθηκε άμεσα στα εγκληματολογικά εργαστήρια όπου ανιχνεύθηκε ολόκληρο παλαμικό αποτύπωμα του Βασίλη Παλαιοκώστα. Για την εξέλιξη ενημερώθηκε μόλις το πρωί της 26ης Ιουνίου ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής, ο υποδιοικητής της ΕΥΠ και φυσικά ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η πληροφορία έγινε προσπάθεια να μείνει κρυφή, ωστόσο διέρρευσε λίγες ημέρες αργότερα μέσω του Μεγάρου Μαξίμου.

Μόλις την περασμένη Τρίτη και αφού μεσολάβησε η ένοπλη συμπλοκή του Παλαιοκώστα με αστυνομικούς στη Χαιρώνεια, σε συνεννόηση της ΕΛ. ΑΣ. με τις δικαστικές αρχές εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τρομοκρατία εις βάρος του Βασίλη Παλαιοκώστα, ενώ το υπουργείο προχώρησε στην επικήρυξή του αντί ενός εκατομμυρίου ευρώ. Η έρευνα ανατέθηκε στην Αντιτρομοκρατική, εξέλιξη που μεταξύ άλλων προκάλεσε πικρόχολα σχόλια αξιωματικών της Ασφάλειας που μέχρι πρότινος ήταν επιφορτισμένοι με την προσπάθεια εντοπισμού του δραπέτη. Την ευθύνη της επίθεσης στο κτίριο της Κατεχάκη είχε αναλάβει οργάνωση με επιστολή που έφερε υπογραφή «Θανάσης Κλάρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: