Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Λιγνίτης και όχι λιθάνθρακας, λέει ο Αντώνης Φώσκολος

Ο λιγνίτης με την βοήθεια των ΑΠΕ και όχι ο λιθάνρακας είναι η λύση για το ενεργειακό πρόβλημα της Ελλάδας στον 21ο αιώνα ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος, επιστημονικός ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης και της γεωλογικής υπηρεσίας του Καναδά, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Πηγή: Καθημερινή-ΑΝΑ-ΜΠΕ
Λιγνίτης και ανανεώσιμες πηγές, η ενεργειακή λύση για την Ελλάδα Με τη χρήση λιγνίτη κατά 60% και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κατά 40%, η Ελλάδα μπορεί να «οχυρωθεί» σε ό,τι αφορά τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια για τα επόμενα τουλάχιστον 70 χρόνια και να «αντιμετωπίσει» έτσι την εκτιμώμενη από το 2020 ενεργειακή κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το παραπάνω ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος, επιστημονικός ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης και της γεωλογικής υπηρεσίας του Καναδά, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της εκδήλωσης που οργανώνει το απόγευμα το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού του Έτους για τον Πλανήτη Γη.

«Σε 150 μήνες, δεν θα ξέρουμε που να βρούμε ενέργεια», υπογράμμισε ο κ. Φώσκολος, προσθέτοντας ότι η επιστροφή στον λιγνίτη και τις ΑΠΕ θα λειτουργήσει θετικά για την Ελλάδα, αφού: α) θα περιοριστεί σημαντικά το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, β) θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 10.000 νέες θέσεις εργασίας και γ) η χώρα δεν θα εξαρτάται πλέον ενεργειακά από κανένα κράτος. Ο λιθάνθρακας στη χώρα μας δεν αρκεί ούτε μέχρι το 2058, ενώ λιγνίτη έχουμε τουλάχιστον για τα επόμενα 60 χρόνια, τόνισε ο ίδιος επικαλούμενος στοιχεία του ΙΓΜΕ.
Ο κ. Φώσκολος υπογράμμισε ότι, βάσει εκτιμήσεων Ελλήνων γεωλόγων, στην χώρα μας υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα αποθέματα πετρελαίου σε ποσότητα από 3 έως και 5 δισ. βαρέλια. Πετρέλαιο εκτιμάται ότι υπάρχει στην Ήπειρο σε τουλάχιστον εννέα περιοχές, στα Ανατολικά του Πρίνου στη Θάσο σε έξι (υπολογίζονται σε 1 δισ. βαρέλια), στα Δυτικά της Κεφαλονιάς και μεταξύ Λήμνου-Χίου και Παράλια Μικράς Ασίας (500 εκατ. βαρέλια απολήψιμα).
Πρόβλημα στη ζήτηση για την Ε.Ε.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ε.Ε. θα έχει πρόβλημα να καλύψει τις απαιτήσεις της από το 2020, καθώς θα σημειωθεί πτώση της ημερήσιας πετρελαιοπαραγωγής από τα 84,6 εκατ. βαρέλια, στα 70 εκατ. βαρέλια, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί η εσωτερική κατανάλωση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, λόγω αύξησης του πληθυσμού και του βιοτικού τους επιπέδου.
Επεσήμανε ότι από τα 84,6 εκατ. βαρέλια της ημερήσιας πετρελαιοπαραγωγής, 20 εκατ. βαρέλια μοιράζονται 170 κράτη, ενώ τα υπόλοιπα κατευθύνονται σε ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία και Ινδία.
Μιλώντας για το φυσικό αέριο, επεσήμανε ότι μετά το 2030 δεν θα υπάρχουν αρκετές ποσότητες του ευγενούς καυσίμου, δεδομένων των «κολοσσιαίων» αναγκών των ΗΠΑ, Κίνας και Ιαπωνίας στην υγροποιημένη του μορφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: