Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Ο "Λάμπρος Κατσώνης" στη Λιβαδειά

Επίσκεψη-προσκύνημα στην πατρώα γη πραγματοποίησαν 45 μέλη του Συλλόγου Λεβαδέων "Λάμπρος Κατσώνης" οργανώνοντας ταυτόχρονα και μια συμβολική κίνηση ευπρεπισμού της περιοχής της Κρύας. Ιδού το δελτίο Τύπου που μας απεστάλη, στο οποίο διατηρήσαμε τη σύνταξη και την ορθογραφία.

http://www.labroskatsonis.gr/
Ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε το Σάββατο 12 Απριλίου επίσκεψη-προσκύνημα στη γενέτειρά μας Λιβαδειά. Περπατήσαμε, είδαμε, μάθαμε και βοηθήσαμε στην προσπάθεια των τοπικών παραγόντων για ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας.

Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα και λαμβάνοντας υπόψη τον παραδοσιακό χαρακτήρα, με τον οποίο γιορτάζεται η Ανάσταση του Κυρίου στη Λιβαδειά, ιδιαίτερα στην περιοχή της Κρύας, ήλθαμε σε επαφή με τη Δημοτική Αρχή και τον Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς και θέσαμε τις μικρές μας δυνάμεις στη διάθεσή τους για τις προετοιμασίες των ημερών.

Έχοντας υπόψη την ευαισθησία των τοπικών παραγόντων για την προστασία του περιβάλλοντος και με την ευκαιρία της παρουσίας μας στη Λιβαδειά οργανώσαμε από κοινού μια συμβολική κίνηση ευπρεπισμού της περιοχής της Κρύας. Ο Δήμος με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Αποστόλου και ο Μορφωτικός Σύλλογος εκπροσωπούμενος από τον Πρόεδρό του κ. Γιώργο Κωσταγιάννη, μαζί με 45 μέλη και φίλους του Συλλόγου μας βρεθήκαμε στην Κρύα για δράση.

Ο Αντιδήμαρχος είχε οργανώσει από ημέρες την καθαριότητα της Έρκυνας, αλλά και το Σάββατο με μπροστάρηδες τους ακούραστους ανθρώπους της καθαριότητας συνόδευσε τα μέλη μας στην Κρύα για τη συμβολική εκδήλωση. Ατυχώς, όπως μας βεβαίωσε ο κ. Κωσταγιάννης δεν ήταν δυνατόν να κινητοποιηθούν οι άνθρωποι της Εκπαίδευσης. Δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν μαθητές. Ελπίζομε ότι οι καθηγητές και οι δάσκαλοι θα μιμηθούν το παράδειγμά μας με σχετική εφαρμογή του μαθήματος ‘περιβαλλοντικής ευαισθησίας’ που διδάσκουν στα παιδιά, σε άλλη ευκαιρία!

Η κίνηση στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία και στο τέλος σε συγκέντρωση όλων στη μόλις διαμορφωθείσα αίθουσα της Δημοτικής χορωδίας ακούσαμε τον πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου να μας αναπτύσσει τα οράματά του για την πολιτιστική δράση στη Λιβαδειά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην ευαισθητοποίηση της πλειοψηφικής μάζας, ειδικά της τοπικής νεολαίας.

Στη συνέχεια ακούσαμε τον κ. Αντιδήμαρχο να μας ενημερώνει για τις δραστηριότητες και τα έργα της Δημοτικής Αρχής και χαρήκαμε, που ακούσαμε τα δύο καλύτερα νέα: α) Ότι θα ξανανοίξουν τα παραδοσιακά μαγαζιά και το Συνεδριακό στην Κρύα πολύ σύντομα, μετά την συντονισμένη παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής, των τοπικών πολιτικών παραγόντων και του Ποιμένα μας, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και β) Ότι το παλαιό γηροκομείο-νοσοκομείο παραχωρήθηκε στο Δήμο, ο οποίος με γρήγορες διαδικασίες θα το μετατρέψει σε Κέντρο Πολιτιστικών εκδηλώσεων!

Από την πλευρά μας, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Π. Στάμου ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή και τον πολιτιστικό φορέα της πόλης μας και εξήγησε ότι ο Σύλλογος των Λεβαδέων πάντοτε, από της ιδρύσεως του στα 1920 μέχρι σήμερα είναι αρωγός των τοπικών αρχών, μακριά από πολιτικές προκαταλήψεις και νοιάζεται μόνον για το καλό της Λιβαδειάς και της ευρύτερης περιοχής, πρώην Επαρχίας Λεβαδείας. Βεβαίωσε δε τους παρισταμένους ότι τα μέλη μας είναι έτοιμα, με κάθε δυνατό τρόπο να συμπαραταχθούν με εκείνους που φροντίζουν για το υγιεινό αύριο των παιδιών μας, για το καθαρό περιβάλλον των απογόνων μας.

Ο Πρόεδρός μας στο τέλος πρότεινε στον κ. Αντιδήμαρχο να τοποθετηθούν πινακίδες στην είσοδο της Κρύας και σε άλλα χαρακτηριστικής ομορφιάς μέρη της Λιβαδειάς, που να προτρέπουν τους επισκέπτες και τους κατοίκους των περιοχών αυτών να προστατεύουν το περιβάλλον, διατηρώντας τουλάχιστον καθαρή την περιοχή. Επίσης προτείναμε να υποχρεωθούν οι επαγγελματίες των περιοχών αυτών να φροντίζουν για την καθαριότητα του ευρύτερου γειτονικού τους χώρου, εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει πλέον διεθνώς: Ο ρυπαίνων (π.χ. οι πελάτες τους) πληρώνει!
Δεν φθάνει να πολεμάμε όλοι για να ξαναλειτουργήσουν τα μαγαζιά της Κρύας, προ παντός, πρέπει όλοι να φροντίζουμε η Κρύα να παραμένει καθαρή.

Πέρα από τα πιο πάνω, συζητήσαμε την ενεργοποίηση του Μουσείου «Λάμπρου Κατσώνη», το υλικό του οποίου έχει χαρίσει ο Σύλλογός μας από το Νοέμβριο 2004 και παραμένει κλειστό!!! Ο κ. Αντιδήμαρχος ανέλαβε να εξετάσει σε συνεργασία με μας και το Μορφωτικό Σύλλογο την προσωρινή μετ’ εγκατάσταση του υλικού από το Κάστρο (Κρύα) σε επισκέψιμο χώρο, πιθανώς στη Δημόσια Βιβλιοθήκη ή σε χώρο του Πανεπιστημίου, μέχρι να λειτουργήσει το νέο Πολιτιστικό Κέντρο στο παλαιό νοσοκομείο!

Επιστρέφοντας ικανοποιημένοι, προσφέραμε τις ευχές των μελών του Συλλόγου, ειδικά για τις μέρες πούρχονται, να συντροφεύουν όλους τους συμπατριώτες μας για Καλή Ανάσταση στις καρδιές όλων μας.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος
Πάνος Ν. Στάμου http://www.labroskatsonis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: