Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Για το ΕΣΠΑ στη Λαμία

Το τοπίο της επόμενης ημέρας για την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2007-2013 προσπάθησαν να ξεκαθαρίσουν σήμερα στη Λαμία οι τρεις περιφερειάρχες, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Ηπείρου, οι νομάρχες και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των τριών περιφερειών . Αν και η συνάντηση είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα ωστόσο επικράτησε ένας προβληματισμός κυρίως για τον τρόπο διαπεριφερειακής συνεργασίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε εξειδίκευση των επιμέρους προγραμμάτων σε κάθε μια από τις περιφέρειες, αναλύθηκαν οι μηχανισμοί ελέγχου, ενώ παράλληλα αναζητήθηκαν και τρόποι συνεργασίας μεταξύ των φορέων έτσι ώστε να υπάρχει διασύνδεση των προγραμμάτων των τριών περιφερειών για να αναδειχθούν οι προτεραιότητες και να μεγιστοποιηθεί το τελικό αποτέλεσμα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν οι στρατηγικές και οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί και έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε., ενώ παράλληλα δήμαρχοι και νομάρχες στάθηκαν ιδιαίτερα στους τρόπους με τους οποίους η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορέσει να αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ.
Από όλες τις πλευρές τονίστηκε η ανάγκη για ευρύτερες συνεργασίες, για διεύρυνση του διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και για χάραξη κοινών δράσεων έτσι ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία των Περιφερειών και των αυτοδιοικήσεων 1ου και 2ου βαθμού.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι Περιφερειάρχες Στερεάς Ελλάδας κ. Σκορδάς, Ηπείρου κ. Πανοζάχος και Θεσσαλίας κ. Γκούπας αναφέρθηκαν στα επιμέρους στοιχεία των πολιτικών μέσα από το συγκεκριμένο προγραμματισμό, χαρακτηρίζοντας το ΕΣΠΑ 2007-2013 σαν την τελευταία μεγάλη δυνατότητα χρηματοδότησης παρεμβάσεων στην Ελληνική Περιφέρεια.


Επανέλαβαν τη δέσμευση της κυβέρνησης να διατεθεί το 82% του ΕΣΠΑ 2007-2013 στην Περιφέρεια ενώ παράλληλα υπογράμμισαν την ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι δομές από την πλευρά της αυτοδιοίκησης για να ανταποκριθεί στην πρόκληση.Δήμαρχοι και νομάρχες σημείωσαν την ανάγκη συντονισμού των δράσεων και διεύρυνσης της συνεργασίας των φορέων, ζητώντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει η σχέση μεταξύ των περιφερειακών και των τομεακών προγραμμάτων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να αποδεσμευτεί από το αρμόδιο υπουργείο το 60% του προγράμματος, έτσι ώστε να δημοσιοποιηθούν προκηρύξεις και να δοθεί η δυνατότητα για κατάθεση προτάσεων. Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί κανένα έργο αν δεν έχει αυξημένο δείκτη ωριμότητας, δηλαδή έτοιμες και σωστές μελέτες. Ενστάσεις εκφράστηκαν από την πλευρά των εκπροσώπων των μικρών δήμων και των τριών περιφερειών, κυρίως για τη διαδικασία πιστοποίησης των φορέων και όπως σημειώθηκε ελάχιστοι φορείς σε κάθε νομό θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλουν και να εκτελούν έργα που θα είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2007-2013.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: