Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Παρέμβαση Τσόνογλου για τις καταστροφές από τον παγετό

1. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΘΗΒΑΣ

Προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ του Ε.Λ.Γ.Α


ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Κύριε Πρόεδρε,
Την 12/12/10, συνέπεια απρόσμενης κακοκαιρίας, κατακόρυφης πτώσης της θερμοκρασίας κάτω του μηδενός και παγετώνος καταστράφηκε ικανός αριθμός καλλιεργηθέντων στρεμμάτων δυναμικών καλλιεργειών (ιδίως κηπευτικών) στην κτηματική περιφέρεια των νέων Καλλικρατικών Δήμων, ιδίως στις κτηματικές περιφέρειες Άρμα, Τανάγρα, Ασωπία, Ελεώνα, Νιχωράκι, Λεύκτρα, Πλαταιές, Καπαρέλλι κοκ.
Ήδη υπεβλήθησαν οι σχετικές δηλώσεις ζημιάς των καλλιεργειών που κατεστράφησαν, πλην έως σήμερα δεν έχουν διενεργηθεί οι σχετικοί έλεγχοι των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, ώστε να πιστοποιηθεί η ζημιά και να εξαχθούν τα αντίστοιχα ποσά των καταβληθέντων αποζημιώσεων στους παθόντες αγρότες.


Η καθυστέρηση του ελέγχου προφανώς θα δυσχεράνει την διαπίστωση της ζημιάς που επήλθε, ενώ οι αγρότες δεν θα δυνηθούν έγκαιρα να σπείρουν εναλλακτικές καλλιέργειες για την απομείνασα καλλιεργητική περίοδο. Με την παρούσα επείγουσα επιστολή μου σας γνωρίζω τα ακόλουθα προκειμένου άμεσα να διενεργηθούν τα δέοντα από την υπηρεσία σας.


Με τιμή και πολλές ευχές για Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά.







2. ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς: 1. τον Υπουργό Οικονομικών κο Γ. Παπακωνσταντίνο

2. τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κο. Μ. Χρυσοχοίδη και

2. την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Κ. Μπιρμπίλη

ΘΕΜΑ: Κοινωνικό τιμολόγιο για τους αγρότες – Ρύθμιση Ληξιπρόθεσμων Οφειλών

Κυρία και Κύριοι Υπουργοί,

Οι αγρότες του Νομού Βοιωτίας και ειδικότερα της επαρχίας Θήβας, έχουν περιέλθει κυριολεκτικά σε απόγνωση!

Η ανυπολόγιστη και από σκοτεινούς κύκλους δυσφήμηση των αγροτικών προϊόντων τους έχει αναστείλει τις εισπράξεις τους, καθόσον μεγάλες ποσότητες προϊόντων τους επιστρέφονται ως ανεπιθύμητες αφενός, η ανομβρία λόγω της εμφάνισης υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή αφετέρου, που έχει πολλαπλασιάσει τις δαπάνες άρδευσης, είναι οι κύριες αιτίες αφανισμού του εισοδήματός τους.
Σε όλα αυτά τα προβλήματά τους έρχεται να προστεθεί και η αύξηση του τιμολογίου του ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που δημιουργεί ανασχετικό παράγοντα των καλλιεργειών των προϊόντων τους στο σύνολό τους.
Ήδη μεγάλη ομάδα αγροτών αντιμετωπίζει τον άμεσο κίνδυνο διακοπής της ηλεκτροδότησής τους λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΔΕΗ, προς την οποία μάλιστα προτείνουν να καταβάλουν ή να παρακρατηθεί το 30% - 50% εκ των ενισχύσεων που δικαιούνται σε μερική έστω εξόφλησή τους και το υπόλοιπο να ρυθμιστεί σε δόσεις. Ενόψει των ανωτέρω κι επειδή το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της χώρας μας στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή,

Ερωτάσθε:
1) Υπάρχει πρόθεση να ενταχθούν οι αγρότες στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ?
2) Υπάρχει πρόβλεψη να επιλυθεί το πρόβλημα των ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών προς την Δ.Ε.Η και με ποιό τρόπο?
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Βασιλική Τσόνογλου - Βυλλιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: