Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Τις γερμανικές αποζημιώσεις για το Δίστομο φέρνει στη Βουλή ο Γιαννάκης

Αθήνα, 03 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την παράσταση του Ελληνικού Δημοσίου στη δίκη για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις των κατοίκων του Διστόμου ζητά με ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας, κ Μιχάλης Γιαννάκης.
«Η παράσταση του Ελληνικού Δημοσίου για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ελάχιστη πράξη αναγνώρισης των ιστορικών θυσιών του μαρτυρικού Διστόμου» επισημαίνει στην ερώτησή του ο Μιχάλης Γιαννάκης και ζητά επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για τα μέτρα που έχει λάβει προκειμένου να έχουν θετική έκβαση οι ελληνικές διεκδικήσεις.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργό Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2010
ΘΕΜΑ: «Γερμανικές αποζημιώσεις για τους κατοίκους του Διστόμου»
Κύριε Υπουργέ,
Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων του Διστόμου Βοιωτίας σχετικά με την αδράνεια που έχει επιδείξει η κυβέρνηση για το θέμα της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων. Παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για εξέταση του θέματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του με στόχο την αποτελεσματική και συντονισμένη παρέμβαση καμία θετική εξέλιξη δεν υπάρχει όσον αφορά το φλέγον αυτό ζήτημα.
Η Ελληνική πλευρά στο παρελθόν είχε δικαιωθεί τόσο στα ελληνικά όσο και στα ιταλικά δικαστήρια σχετικά με την υποχρέωση του Γερμανικού κράτους στην καταβολή του ύψους αποζημίωσης στους κατοίκους του Διστόμου. Ωστόσο η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέθεσε έφεση στο Διεθνές δικαστήριο με σκοπό να αποφύγει τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Στις 14 Ιανουαρίου 2011, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, εκπνέει η προθεσμία που έχει στη διάθεσή της η χώρα μας να παραστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου έχει προσφύγει τo γερμανικό κράτος.
Οι γερμανικές αποζημιώσεις και γενικά οι αξιώσεις των θυμάτων και συγγενών αυτών στην ουσία αποσκοπούν στην αναγνώριση του μαρτυρικού θανάτου των κατοίκων του Διστόμου. Η γερμανική κατοχή, με τα δεινά που επέφερε, οι βομβαρδισμοί, οι λεηλασίες, οι βιασμοί και η αφαίρεση ζωής του αμάχου πληθυσμού, νήπιων, γυναικών και γερόντων μαρτυρούν την προμελετημένη εγκληματικότητα και επικινδυνότητα του στρατεύματος του Γ Ραιχ που θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη του ελληνικού λαού και όλου του πολιτισμένου κόσμου.
Ειδικότερα για τους κατοίκους του Διστόμου, η επίσημη παράσταση του Ελληνικού Κράτους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί επίσημη αναγνώριση από την Ελληνική Πολιτεία των ιστορικών τους θυσιών για την ανεξαρτησία της χώρας.



ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
 Προτίθεται η κυβέρνηση να παραστεί επίσημα στην έφεση που έχει υποβάλλει η γερμανική πλευρά για τη μη καταβολή αποζημίωσης στα θύματα του μαρτυρικού Διστόμου και αν ναι ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από τη μεριά του Υπουργείου το τελευταίο χρονικό διάστημα ώστε το όλο εγχείρημα της Ελληνικής πλευράς να έχει επιτυχία;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: