Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Η ομιλία του Γιάννη Πατσαντάρα

Ολόκληρη η ομιλία του Γιάννη Πατσαντάρα, δημάρχου ΔΑΑ, κατά την τελετή κοπής της πίτας στο Δημοτικό Κατάστημα του Διστόμου.
«Κυρίες και Κύριοι,

θέλω να ευχηθώ σε όλους Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένο το 2011,το νέο έτος να είναι έτος ειρήνης, αγάπης και να είμαστε όλοι υγιείς.
Όπως όλοι γνωρίζετε ο νέος Δήμος μας με τον Καλλικράτη, έχει αλλάξει όρια. Είναι ένας Δήμος με πολύ μεγάλη έκταση, με περισσότερες υποχρεώσεις και σίγουρα με περισσότερα προβλήματα.
Επίσης με το νέο σχέδιο ξεκινάει ένας Δήμος καινούργιος, σε νέες βάσεις και επειδή σε λίγο χρόνο πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά, θα πρέπει όλοι μας να προσπαθήσουμε να κάνουμε βήματα γρήγορα και σταθερά, βήματα μπροστά.

Κυρίες και Κύριοι, αιρετοί, υπάλληλοι ,αγαπητοί συνεργάτες, συμπολίτες’
Ο νέος Δήμος μας είναι πλέον ένας μεγάλος οργανισμός. Το ανθρώπινο δυναμικό του είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο. Από σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα που απασχολούν το Δήμο ως Οργανισμό και με τα προβλήματα που απασχολούν και ταλαιπωρούν τους πολίτες αυτής της περιοχής.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε ταυτόχρονα:
• Να προχωρήσουμε στην οργάνωση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Δήμου
• Να λαμβάνουμε μέτρα που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη και θα επιλύουν τα προβλήματά του.

Αυτά θα πρέπει να γίνονται παράλληλα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να προτάξουμε ως προτεραιότητα την οργάνωση του Δήμου και να αφήσουμε για αργότερα τα προβλήματα των συμπολιτών μας.
Παράλληλα, ταυτόχρονα, προχωράμε στη νέα οργάνωση που απαιτείται και επιβάλλει και ο νέος νόμος, δίνοντας μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας και για να γίνουν αυτά πρέπει όλοι να εκπαιδευτούμε με πρόγραμμα, να είμαστε αποτελεσματικοί και θα δουλέψουμε λοιπόν με κεντρικό έλεγχο από εδώ το Δίστομο και Αποκεντρωτική εκτέλεση από Αράχοβα, Αντίκυρα, Στείρι . Θα εκπαιδευτούμε όλοι εδώ με πρόγραμμα και στη συνέχεια θα πάμε στην Αντίκυρα, στο Στείρι, στην Αράχοβα, αφού λάβουμε υπόψη τις επιθυμίες όπου αυτό είναι δυνατό. Όλοι μπορούν να τα κάνουν ΟΛΑ : Διοικητικοί – Οικονομικοί – Τεχνικοί.

Θέλω να σταθώ και να διευκρινίσω τον κύκλο λειτουργίας Αιρετοί, Υπάλληλοι, Πολίτες:
Αιρετοί είμαστε εμείς που έχουμε εκλεγεί και έχουμε την συνολική ευθύνη.
Υπάλληλοι είναι τεχνοκράτες.

Πολίτες και Δημότες γενικότερα εισπράττουν το αποτέλεσμα.
Ο ρόλος των αιρετών είναι πολιτική κατεύθυνση.

Ο ρόλος των υπαλλήλων είναι η επιτελική επεξεργασία των θεμάτων – προβλημάτων με συγκεκριμένες εισηγήσεις για τη λύση τους.
Εμείς Αιρετοί και οι Υπάλληλοι πρέπει με τις πρακτικές και συμπεριφορές να αποτελούμε το παράδειγμα, να εκπέμπουμε και να εμπνέουμε εμπιστοσύνη εφόσον ζητάμε εθελοντισμό από τους πολίτες.

Θέλουμε με λίγα λόγια ο υπάλληλος να είναι ένα αποτελεσματικό «ανθρώπινο εργαλείο» το ελάχιστο και οπωσδήποτε ένα «ανθρώπινο πολυεργαλείο» .
Έτσι επιβάλλουν οι σημερινές απαιτήσεις υπάλληλο «ανθρώπινο πολυεργαλείο».

Θέλουμε «έναν υπάλληλο που θέλει να είναι εδώ υπηρέτης της πολιτείας και αξίζει να είναι εδώ».
Θα δουλέψουμε λοιπόν με « ανθρώπινα πολυεργαλεία». Ηλεκτρονική – σύγχρονη νοοτροπία και πρακτικές και με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ σε όλα τα επίπεδα.

Συνοδοιπόροι μας και στενοί μας συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια είναι οι εργαζόμενοι του Δήμου.
Μαζί τους θα δώσουμε τη μάχη με τα προβλήματα, θα αλλάξουμε την σημερινή εικόνα, θα δημιουργήσουμε ένα Δήμο που θα είναι σύμμαχος και συμπαραστάτης του πολίτη.
Μαζί τους θα δημιουργήσουμε έναν Δήμο που θα λειτουργεί αξιοκρατικά, με διαφάνεια, με δημόσιο έλεγχο.

Δεν θα επιτρέψω να υπάρξουν στο Δήμο, παρέες, εκλεκτοί, κολλητοί.
Όπως δεν πρέπει να διαιωνιστεί η αντίληψη ότι «δουλεύουν τα κορόιδα και κάθονται οι έξυπνοι».
Όποιος δεν δουλεύει δεν είναι έξυπνος, είναι τεμπέλης και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί, να απομονωθεί και να έχει ανάλογη μεταχείριση. Όποιος δουλεύει δεν είναι κορόιδο, αλλά ευσυνείδητος και υπεύθυνος και ως τέτοιος πρέπει να αναγνωριστεί.

Θα είναι ανεπίτρεπτο να επιχειρηθεί ο οποιοσδήποτε διαχωρισμός μεταξύ των εργαζομένων, με κριτήρια άσχετα από την υπηρεσιακή τους συνέπεια και απόδοση.
Και πρέπει να δουλέψουμε με μέθοδο και προγραμματισμό.
Να ιεραρχήσουμε σωστά τα προβλήματα και να θέσουμε προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης κάθε απόφασής μας.
Εμείς, ως νέα Δημοτική Αρχή εμπιστευόμαστε, πιστεύουμε και στηριζόμαστε στις δυνατότητες του προσωπικού και είμαστε σίγουροι ότι πέρα από τα όποιες δυσκολίες όλα θα πάνε καλά.

Είμαστε επίσης βέβαιοι ότι το προσωπικό του Δήμου μας, εσείς, θα φέρεται σε πέρας την δύσκολη αποστολή σας, ειδικά σήμερα όπου οι απαιτήσεις του Καλλικράτη είναι πολύ περισσότερες και πρωτόγνωρες. Η συνεργασία της Αιρετής ηγεσίας του Δήμου και των εργαζομένων είναι απαραίτητη για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και πάντα προς όφελος του πολίτη και του τόπου μας.
Σήμερα λοιπόν, με τον νέο αυτοδιοικητικό σχεδιασμό της χώρας μας, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, έχουμε μια χρυσή ευκαιρία όπου πολλά από τα προβλήματα του Δήμου θα αντιμετωπιστούν ριζικά και αποτελεσματικά ώστε ο νέος Δήμος μας να γυρίσει σελίδα.
Θα ήθελα επίσης να σας πω με κάθε ειλικρίνεια ότι η νέα Δημοτική Αρχή και εγώ προσωπικά θα είμαστε δίπλα σας, θα είμαστε ΠΑΡΟΝΤΕΣ στο ατομικό-προσωπικό σας πρόβλημα, στο οικογενειακό, στο υπηρεσιακό.
Σε ό,τι αφορά εμάς, οι επαφές μας μαζί σας θα είναι σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης σε όλα τα θέματα της υπηρεσίας. Θα είναι επαφές εποικοδομητικές-πρακτικές. Θα είναι επαφές σε κλίμα ήπιο και ευχάριστο.

Εμείς από εσάς θέλουμε την βοήθεια σας, ειδικά στα σημερινά πρώτα βήματα του Καλλικράτη. Θέλουμε την βοήθεια σας στην άψογη και άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη. Θέλουμε επίσης και η αντιμετώπιση του πολίτη να είναι τέτοια ώστε να εξακολουθήσουμε να δείχνουμε το καλό μας πρόσωπο, υπηρετώντας τον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Από αυτή την ώρα πιάνουμε δουλειά, στο πλαίσιο που προανέφερα.
Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε πρόθυμοι, είμαστε ανοιχτοί και με χαρά θα ακούσουμε κάθε πρόταση σας ώστε με τις γνώσεις σας και την εμπειρία σας να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερα βήματα μπροστά.
Βήματα μπροστά για το καλό του Δήμου μας, για το καλό όλων μας.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: