Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ενημέρωση για την πορθμειακή γραμμή Αιγίου-Αγίου Νικολάου Φωκίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: «Πορθμειακή γραμμή Αιγίου – Αγίου Νικολάου Φωκίδας»
Με την από 22-12-2010 επιστολή της στον Υπουργό Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας, κ. Ι. Διαμαντίδη, η Βουλευτής Ν. Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση ζήτησε άμεση παρέμβαση του Υπουργείου στο ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με τη διακοπή της Πορθμειακής γραμμής Αιγίου – Αγίου Νικολάου Φωκίδας. Καθώς η κατάργηση της γραμμής αυτής θα αποτελούσε τροχοπέδη για την ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης Ιτέας – Ναυπάκτου και θα είχε άμεσες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις τόσο στη Φωκίδα όσο και στο Αίγιο, ζητήθηκε να αναζητηθούν τρόποι διατήρησης της συγκεκριμένης πορθμειακής γραμμής, η οποία εξυπηρετεί καθημερινά επιβάτες και οχήματα από το 1978 ενώ είναι η μοναδική που ενώνει την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα.
Σε απάντηση της παραπάνω επιστολής (αρ. πρωτ. 3317/05.01.2011), ο Υπουργός τόνισε πως η γραμμή Αιγίου – Αγίου Νικολάου Φωκίδας, η οποία συνδέει λιμένες της ηπειρωτικής ακτογραμμής εξυπηρετείτο από το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «ΖΑΧΑΡΙΑΣ» το οποίο την 09-11-2010 γνωστοποίησε τη διακοπή δρομολογίων του από 24-11-2010. Σημειώνεται ότι το πλοίο συμπληρώνει το ανώτερο όριο ηλικίας του (τριάντα πέντε έτη) την 31-12-2010 και συνεπώς δεν μπορεί να εκτελεί δρομολόγια πέραν της ημερομηνίας αυτής. Ωστόσο όπως μας ενημέρωσε, υπεβλήθη την 16-12-2010 στο Υπουργείο δήλωση δρομολόγησης στην εν λόγω γραμμή, του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «ΠΑΝΑΓΙΑ Τ.ΙΙ» εταιρείας «ΓΑΒΡΙΛΙΚΗ Ν.Ε.».
Το αναφερόμενο πλοίο θα μπορεί να εκτελεί δρομολόγια από 16-01-2011 και να εξυπηρετεί τη γραμμή αυτή υπό την προϋπόθεση ότι θα καταθέσει στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά δρομολόγησης. Ακόμη αναφέρεται πως το Υπουργείο εξετάζει θετικά κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία και πρόταση που στοχεύει στην αύξηση της προσφοράς και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων ακτοπλοϊκών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: