Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Υπέρ λιθάνθρακα ο Αθανασόπουλος-Εναντίον ΡΑΕ για ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ

Το άρθρο από την Καθημερινή.
Γιωργος Σ. Μπουρδαρας
Προβληματισμένος καθώς και εντονότατα ενοχλημένος από το χαρακτήρα της «συνεργασίας» της ΔΕΗ με την εταιρεία «Αλουμίνιον της Ελλάδος» του Ομίλου Μυτιληναίου, εμφανίστηκε χθες στην ειδική για τις ΔΕΚΟ Επιτροπή του Κοινοβουλίου ο πρόεδρος του ΔΣ της Επιχείρησης κ. Π. Αθανασόπουλος. «Είναι από τα μεγάλα προβλήματα» άρχισε να λέει ερωτηθείς σχετικά από βουλευτές - μέλη της Επιτροπής ο κ. Αθανασόπουλος. «Προσπαθώ να πείσω ότι πρέπει να είναι διακριτοί οι ρόλοι, ενώ στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ταυτόχρονα ανταγωνιστές προμηθευτές και καταναλωτές», συνέχισε, για να συμπληρώσει πως «πρέπει να μπει μια τάξη». Στο πλαίσιο αυτό, είπε, διαμηνύει ότι από τη συνεργασία θα πρέπει να υπάρξουν οφέλη «και για τις δύο πλευρές», αλλά μέχρι τώρα η συνεργασία αυτή βαίνει σε βάρος της ΔΕΗ. Και τόνισε: «Με ενοχλεί ιδιαίτερα. Εχω προσφύγει στα δικαστήρια. Θα πράξω τα πάντα, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ΔΕΗ».

Υπενθυμίζεται ότι μετά και από σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, εγκρίθηκε αίτημα του Ομίλου Μυτιληναίου και έτσι η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» θα μπορεί να πουλάει, ως προμηθευτής, στη ΔΕΗ ρεύμα που θα παράγει, σε τιμές πολύ υψηλότερες εκείνων τις οποίες καταβάλλει στη Δημόσια Επιχείρηση ως πελάτης, αγοράζοντας ρεύμα για τις ανάγκες της!

Ο κ. Αθανασόπουλος, όπως και στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής - οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χθες, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού της Επιχείρησης, για τους οποίους, πάντως, εκφράστηκαν και χθες ενστάσεις, επιφυλάξεις ή και διαφωνίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο επίκεντρο βρέθηκε και πάλι η προοπτική συμφωνίας συνεργασίας με τη γερμανική εταιρεία RWE, καθώς κρίνεται από την αντιπολίτευση τουλάχιστον αδιαφανής και πάντως μη συμφέρουσα για την ΔΕΗ. Ο κ. Αθανασόπουλος επέμεινε, ωστόσο, σημειώνοντας καταρχήν ότι προτίθεται να φέρει σχετική πρόταση στο ΔΣ της επιχείρησης και υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη γερμανική εταιρεία είναι «μία από τις σοβαρότερες εταιρείες στην Ευρώπη. Θα είναι ιδιαίτερη χαρά για μας να έχουμε έναν τέτοιο συνεργάτη».

Ερωτηθείς για ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους στην Επιχείρηση, υποστήριξε ότι όπως προκύπτει από τις συζητήσεις μαζί τους «κορυφαίο θέμα που τους απασχολεί είναι το ασφαλιστικό». Παραδέχθηκε, επίσης, ότι όχι μόνο υπάρχει πρόβλημα με τους εργαζομένους στην υπηρεσία εργολάβων που συνεργάζονται για διάφορα έργα με την ΔΕΗ (ανασφάλιστη εργασία ή χαμηλότεροι μισθοί), αλλά και πως δυστυχώς δεν έχει εκλείψει το «θλιβερό φαινόμενο των θανατηφόρων ατυχημάτων».

Τέλος, υπογράμμισε και πάλι ότι δεν είναι όσο θα έπρεπε ανταγωνιστική η ΔΕΗ, αλλά και πως δεν προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ρεύματος σε περιοχές όπου είναι ανεπιθύμητες, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται διάλογος με τους πολίτες και τους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: