Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Δεν θα εγκατασταθούμε εκεί που δεν μας θέλουν, λέει ο mister ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος

Στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ολοκληρώθηκε η από την προηγούμενη εβδομάδα ημιτελής ακρόαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλου.
Το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ από το in.gr.

Η ΔΕΗ δραστηριοποιείται σε περιοχές που η εγκατάστασή της είναι επιθυμητή από τους κατοίκους, τόνισε ο πρόεδρος τής επιχείρησης Παναγιώτης Αθανασόπουλος κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής.
«Η ΔΕΗ δεν θα ήθελε να πάει εκεί που δεν είναι επιθυμητή. Ας ανοίξουμε το διάλογο - κι αν δεν πείσει η ΔΕΗ, να βρει κάπου αλλού να δραστηριοποιηθεί. Δεν είναι καλό για μία επιχείρηση να εγκατασταθεί εκεί που δεν τη θέλουνε», ανάφερε σχετικά απαντώντας σε ερώτηση για την σχεδιαζόμενη στον Αλμυρό μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιθάνθρακα.
«Οι τεχνολογίες σήμερα είναι τέτοιες που κάνουν το λιθάνθρακα να είναι 'η λύση' για μία χώρα χωρίς δική της επάρκεια. [...] Θα θέλαμε να μην πάμε στον λιθάνθρακα αν είχαμε κι άλλα αποθέματα λιγνίτη», πρόσθεσε σχετικά.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ακόμη την αναγκαιότητα συνεργασίας με την RWE για την εγκατάσταση των δύο λιθανθρακικών μονάδων στην Ελλάδα όπως και τη συνεργασία για τα αιολικά πάρκα και τις μονάδες φυσικού αερίου. Υπολογίζεται ότι στα πέντε επόμενα χρόνια θα έχει ουσιαστικά εξελιχθεί η αντιρρυπαντική τεχνολογία, που θα αποτρέπει την περιβαλλοντική επιβάρυνση από την λειτουργία των λιθανθρακικών μονάδων.
Η ΔΕΗ σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σκοπό να καλύπτει μέχρι το 2012, να καλύπτει κατά 20% τις ενεργειακές της ανάγκες.
Παράλληλα, ο κ.Αθανασόπουλος καταδίκασε την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να επιτρέψει στην εταιρεία Αλουμίνιον Α.Ε. την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος και υποστήριξε ότι αν ισχύσει η απόφαση της ΡΑΕ, η ΔΕΗ θα ζημιώνεται με 80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ακόμη ότι η ΔΕΗ υπολείπεται από τις μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις της Ευρώπης κατά 750 εκατομμύρια ευρώ που σκοπεύει να καλύψει, μέσω των εισπράξεων, του δανεισμού και της πώλησης ενέργειας στο εξωτερικό.
Σε ερώτηση για τα σχέδια κατάτμησης της επιχείρησης, ο κ. Αθανασόπουλος διευκρίνισε πως ο διαχωρισμός είναι νομικός και αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης δια της εξειδίκευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: